ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 4.2 – Toimiva puhelin, mutta voisi olla myös parempi

Nokia 4.2

SuomiMobiilin testattavana on viime aikoina käynyt useita edullisia älypuhelimia, jotka ovat joko vakuuttaneet ominaisuuksiltaan tai olleet suuria pettymyksiä. Tällä kertaa tarkastellaan suomalaisen HMD Globalin tuoreinta Nokia 4.2 -älypuhelinta, joka on yksi yhtiön edullisemman pään puhelinmalleista.

Nokia 4.2 asettuu hinnoittelultaan 199 euron hintaluokkaan ja tarjoaa omassa hintaluokassaan perusominaisuuksia, mutta ei juurikaan mitään enempää. HMD Global on itse kertonut Nokia 4.2:n tarjoavan muun muassa lippulaivatason kuvausominaisuudet ja puhelimesta odotetaan myös myyntimenestystä. Nokia 4.2 tarjoaa myös ominaisuuksia, joita ei ole aikaisemmin uusissa Nokia-puhelimissa nähty ja näitä ovat muun muassa ilmoitusvalo virtapainikkeessa sekä erillinen Google Assistant -painike.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tutustumme siis Nokia 4.2 -älypuhelimeen, joka on suomalaisen HMD Globalin yksi tuoreimmista älypuhelimista. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestäyyteen.

Tekniset tiedot
Nokia 4.2 (TA-1157)
Mitat: 149 x 71.3 x 8.4 mm
Paino: 161 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat
Näyttö: 5.71 tuumaa HD+ (720 x 1520) / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 439 (Adreno 505)
Muisti: 3 Gt RAM-muistia / 32 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt)
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/2.2 / 1/3" / 1.12 µm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera / yksi LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 1/4" / 1.12 µm)
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + Android One (1. kesäkuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2 / aptX
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa
Värit: musta ja vaaleanpunainen
Hinta: 199 euroa

Myyntipakkaus

Nokia 4.2 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Nokia 4.2 toimitetaan muiden mallien tapaan varsin perinteikkäässä Nokia-tyylisessä myyntipakkauksessa. Myyntipakkauksen kantta koristaa kuva puhelimen etuosasta sekä taustalla kahden ihmisen kädet. Myyntipakkauksessa on myös Nokia 4.2 -mallinimi sekä Android One -logo. Pakkauksen takaosassa on kuva puhelimesta sekä luoteltuna laitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Myyntipakkauksen kyljessä on myös mainittu laitteen väriversio, mallikoodi sekä tallennustilaversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvilevy, johon on liitettynä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pahvilevyn alapuolelta löytyy vielä pikakäyttöopas laitteen käyttämistä varten. Myyntipakkauksen oikeassa reunassa on vielä erillinen lokeronsa, jossa on laturi sekä micro-USB-kaapeli. Valitettavasti kuulokkeita HMD Global ei toimita puhelimen mukana, toisin kuin useissa muissa puhelimissa on ollut tapana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Nokia 4.2:n myyntipakkaus on tuttua HMD Globalin tyyliä niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Myyntipakkaus pitää sisällänsä siis kaiken käytön aloittamiseen tarvittavan, mutta ei mitään sen enempää. Henkilökohtaisesti olisin halunnut löytää myyntipakkauksesta myöskin jonkinlaisen suojakuoren, joka suojaisi Nokia 4.2:n lasista takakuorta.

Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot

Rakenteeltaan Nokia 4.2 edustaa HMD Globalin tämän vuoden designsuuntausta, jossa hyödynnetään sekä lasia että muovia. Nokia 4.2 on valmistettu muovikehyksestä ja lasipinnoista, jotka yhdessä takaavat jämäkän laatuvaikutelman, vaikka laatutuntuma jääkin kiiltävän muovikehyksen takia hieman odotuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HMD Global on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 149 x 71,3 x 8,4 millimetriä ja painoksi 161 grammaa. Nokia 4.2 on siis erittäin kompakti sekä varsin kevyt, jonka ansiosta se istuu käteen erinomaisesti. Puhelinta väänneltäessä käsien välissä ei ollut havaittavissa ylimääräisiä natinoita, mikä on osoitus varsin laadukkaasta rakenteesta. Lyhyesti sanottuna Nokia 4.2 näyttää ja tuntuu muoviselta, mutta se on kestävä.

Minkäänlaista vedenkestävyyttä HMD Global ei ole puhelimelle luvannut, eikä myöskään edulliset puhelimet kyseistä ominaisuutta kovin useasti ole saaneet. Testijakson aikana puhelimen takaosan lasipintaan kertyi muutamia naarmuja, mutta ei mitään kovin huomattavaa. Nokia 4.2:n laispinnat ovat luonnollisesti myös varsinaisia sormenjälkimagneetteja, mutta onneksi likaa hylkivän pinnoitteen ansiosta sormenjäljet sai helposti pyyhkimällä pois.

Etuosasta Nokia 4.2 näyttää varsin samalta kuin monet alle 200 euron hintaiset puhelimet tällä hetkellä. Näyttöä kiertää varsin paksun mustat reunat ja näytön alapuolella on selvästi paksumpi noin senttimetrin paksuinen musta kaistale, jossa on Nokia-logo. Näytön yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu, jossa on etukamera. Etuosan yläosassa on myös puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuudentunnistin.

Takaosasta katsottuna Nokia 4.2 voisi olla kuin mikä tahansa älypuhelin, eli HMD Global ei ole onnistunut uutuuspuhelimessaan säilyttämään kovin suuresti perinteistä Nokia-designia. Nokia-puhelimeksi laitteen tunnistaa pääasiassa vain Nokia-logosta, mutta muuten kyseessä on varsin geneerinen design. Takaosassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kameraosa, jossa on kaksi kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Kameroiden alapuolella on myös perinteinen sormenjälkilukija. Nokia 4.2:n takaosan alareunassa on myös Android One -logo, joka on osoitus puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä.

Nokia 4.2:n oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet, jotka ovat valmistettu muovista, mutta tuntuma on silti varsin hyvä. Virtapainikkeeseen on integroituna Nokia-puhelimissa pitkään kaivattu ilmoitusvalo. Vasemmassa kyljessä on yksi SIM-korttiluukku, johon on mahdollista laittaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Nokia 4.2:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen alareunasta löytyy kaiutin, yksi mikrofoni sekä micro-USB-latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Nokia 4.2 -puhelimen näytössä HMD Global hyödyntää ensimmäistä kertaa pisaraloviratkaisua, jota kilpailevat valmistajat ovat suosineet edullisissa puhelimissa jo viime vuodesta asti. Puhelimen näyttö on kooltaan 5,71 tuumaa ja sen tarkkuus yltää HD+ -tasoon, eli siinä on 1520 x 720 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 295 kappaletta, joten kyseessä ei ole mikään tarkin näyttö 200 euron hintaluokassa. Näytössä on myös 19:9-kuvasuhde ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan.

Useat valmistajat luottavat jo 199 euron puhelimissaan Full HD -tarkkuuteen, mutta valitettavasti HMD Global on tyytynyt selvästi heikompaan näyttöpaneeliin. Katselukokemukseltaan näyttö on myös varsin heikko ja parempiakin suorituksia on nähty. Oletusasetuksilla Nokia 4.2:n näyttö on väritykseltään varsin sinertävä, mutta onneksi HMD Global on laittanut mukaan tällä kertaa säätömahdollisuuden valkotasapainolle, josta värilämpötilaa voidaan säätää käyttäjän mieltymyksen mukaisesti.

Nokia 4.2:n näyttö ei siis pääse vaikuttamaan omassa hintaluokassaan, vaan vastaavan näytön voisi olettaa kuuluvan 100-150 euron hintaiseen älypuhelimeen. Näytössä on kuitenkin hyvät katselukulmat sekä kohtalainen kirkkaus, joka auttaa luettavuutta kirkkaana päivänä.

Tehoista Nokia 4.2 -mallissa vastaa Qualcommin kehittämä kahdeksanytiminen Snapdragon 439 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu edullisille älypuhelimille. Snapdragon 439 rakentuu kahdesta 2.0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä kuudesta 1.45 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. RAM-muistia puhelimeen on saatu mukaan kohtalaiset 2 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa löytyy 32 gigatavua, mutta puhelin tukee myös muistikorttia aina 400 gigatavuun asti.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Nokia 4.2 sai varsin odotettuja tuloksia. Alapuolella olevassa taulukossa pisteytyksiä voi verrata kahden kilpailevan valmistajan 199 euroa maksavaa älypuhelimeen. Huawei Y7 2019 on varusteltu hieman vanhemmalla Snapdragon 450 -järjestelmäpiirillä, kun taasen Redmi Note 7 on varusteltuna myös hieman vanhemmalla, mutta edelleen erittäin kyvykkäällä Snapdragon 660 -järjestelmäpiirillä. Pisteytyksistä nähdään, ettei Nokia 4.2 pääse vastaamaan Redmi Note 7 -puhelimelle suorituskyvyn osalta, muta se päihittää kuitenkin Huawei Y7 2019 -puhelimen.

Testitulokset
Nokia 4.2 (SD439) Redmi Note 7 (SD660) Huawei Y7 2019 (SD450)
AnTuTu: 79 672 pistettä 143 445 pistettä 72 605 pistettä
Geekbench 4 (single): 899 pistettä 1626 pistettä 759 pistettä
Geekbench 4 (multi): 3338 pistettä 4448 pistettä 3698 pistettä
PCMark 2.0: 4665 pistettä 6197 pistettä 4657 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 13 453 pistettä 23 838 pistettä 12 705 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 13 547 pistettä 29 373 pistettä 12 283 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 13 135 pistettä 14 365 pistettä 14 439 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 451 pistettä 1312 pistettä 445 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 373 pistettä 1188 pistettä 368 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1659 pistettä 2066 pistettä 1633 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Nokia 4.2:n teknisessä toteutuksessa on mielestäni hyvä nostaa esille muun muassa tuki NFC-toiminnallisuudelle, jonka ansiosta puhelimella voidaan suorittaa esimerkiksi lähimaksuja. Puhelimessa on myös vain yksi kaiutin, joka on varsin tuttua tasoa alemman hintaluokan puhelimissa.

Sormenjälkilukija sijaitsee puhelimen takaosassa.

Nokia 4.2 on myös yksi edullisimmista uudemman sukupolven Nokia-puhelimista, jossa on sormenjälkilukija, joka sijaitsee takaosassa kameroiden alapuolella. Perinteinen sormenjälkilukija toimii varsin nopeasti sekä varmasti. Toinen mielenkiintoinen biometrinen lukituksen avaus Nokia 4.2 -mallissa on kasvojentunnistus, jonka HMD Global on vihdoin tuonut puhelimiinsa pari vuotta kilpailijoita jäljessä.

Valitettavasti varsinkaan Nokia 4.2 -puhelimessa kasvojentunnistus ei pääse vakuuttamaan oikeastaan millään tasolla. Kyseessä on todennäköisesti yksi hitaimmin toimivista kasvojentunnistusratkaisuista, joita olen päässyt testaamaan parin vuoden sisällä. Kasvojentunnistuksessa kestää useasti yli kolme sekuntia, kun normaalisti kilpailijoiden puhelimissa kasvojentunnistus tunnistaa kasvot välittömästi. Nokia 4.2 -mallissa kasvojentunnistus perustuu myös ainoastaan etukameraan, joten ratkaisu ei ole lähellekään yhtä turvallinen kuin esimerkiksi sormenjälkilukija tai perinteinen PIN-koodi.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Nokia 4.2 -puhelimessa vastaa kohtalainen 3000 milliampeeritunnin suuruinen akku. Testijakson perusteella puhelin ei pääse suuremmin vakuuttamaan akunkestonsa osalta, vaan Nokia 4.2:n akku kestää normaaliin tapaan päivän verran. Iltaisin puhelimessa oli yleisesti akkua jäljellä noin 20-30 prosenttia, minkä vuoksi sen laittaminen laturiin yöksi on enemmän kuin järkevää.

Nokia 4.2 -puhelimessa on ainoastaan micro-USB-latausliitin, joka on jo aikansa elänyt ratkaisu, sillä markkinoilla hyödynnetään nykyisin tuoreampaa USB-C-liitintä. Useat valmistajat ovat edullisimmissakin puhelimissa päättäneet ottaa USB-C:n käyttöönsä, mutta HMD Global ei ole siihen vielä lähtenyt. Testijakson aikana micro-USB-liittimen käyttäminen oli varsin tuskallista, kun oli tottunut USB-C-ratkaisuun. Valitettavasti vanhanaikaista latausliitintä voidaan pitää yhtenä Nokia 4.2:n suurimmista heikkouksista, sillä sellaista ei voi enää toivoa näkevänsä 199 euron puhelimessa.

Testijakson aikana testasimme myös Nokia 4.2 -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 4.2 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa, mikä on luonnollista. Suurin haitta kylmästä oli näytölle, joka muuttui erittäin hyytelömäiseksi. Hyytelömäisyys katosi kuitenkin huoneenlämmössä ja puhelinta pystyi käyttämään normaaliin tapaan. Erikoista testin jälkeen oli huomata, että Nokia 4.2 -puhelinta oli mahdollista ladata, eikä laitteeseen tullut tuttua ilmoitusta liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 25 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 75 prosenttia. Testissä akunkulutus oli odotettua suurempaa, sillä keskimäärin tässä testissä akkua kuluu 10-20 prosenttia.

Pakkastestin perusteella Nokia 4.2 on keskivertoa heikompia pakkasen kestossa. Suurin ongelma oli näytön hyytelöityminen, mutta myöskin akun nopea kuluminen toisen testin aikana oli hämmästyttävää. Yleisesti Nokia-puhelimet ovat pärjänneet pakkastestissä hyvin, mutta Nokia 4.2 on syystä tai toisesta poikkeus.

Kamerat

Kameroissa HMD Global tyytyy jälleen varsin perinteiseen ratkaisuun 200 euron hintaluokassa. Takaosassa on kaksoiskamera ja etuosta löytyy yksi kamera. Kaksoiskamera rakentuu 13 megapikselin pääkamerasta, jossa on f/2.2-aukko, 1/3” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja sitä hyödynnetään ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 4.2 -puhelimella voi taltioida vähintään kohtuullisia kuvia, joissa värit toistuvat varsin luonnollisesti sekä yksityiskohtia on mukavasti. Tarkemmin kuvia katsella on havaittavissa, että kuvissa on nähtävillä varsin paljon kohinaa ja erityisesti vihreät sävyt muuttuvat suttuisiksi ja epäselviksi. Hämärämmässä otetuissa kuvissa kuvien laatu heikkenee selvästi ja yksityiskohtia on nähtävissä selvästi vähemmän. Peruskäyttöön Nokia 4.2:n kamera on varmasti tarpeeksi hyvä, mutta aivan HMD Globalin lupaamaan lippulaivatasoon ei päästä.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaus on ainoa Nokia 4.2:n kaksoiskameran mahdollistava ominaisuus, jossa hyödynnetään molempia kameroita. Bokeh-kuvaamisessa Nokia 4.2 onnistuu usein hyvin ja kuvat ovat samalla tasolla hintaluokkansa muiden puhelimien kanssa. Kamera tunnistaa kuvattaan kohteen ääriviivat varsin hyvin, vaikka välillä oli haasteita. Tausta sumennetaan varsin tyylikkäästi ja puhelimen käyttäjä voi jo kuvausvaiheessa säätää sumennuksen voimakkuutta mieleisekseen. Syvyysterävyyden voimakkuutta on myös jälkikäteen mahdollista säätää puhelimen oman bokeh-editorin avulla. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka osoittaa mihin Nokia 4.2:n kamera parhaimmillaan kykenee.

Videokuvausta Nokia 4.2 kykenee taltioimaan korkeintaan Full HD -tasoisena, eikä testien perusteella videoiden laatu pääse juurikaan vakuuttamaan. Etukameran tarkkuus puhelimessa on 8 megapikseliä ja siinä on muun muassa f/2.0-aukko 1/4 kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Etukamera ajaa asiansa, vaikka mistään kovin laadukkaista selfiekuvista ei puhuta. Etukamera kykenee myös Full HD -tasoiseen videokuvaamiseen.

HMD Global on uudistanut kuluvan vuoden aikana hieman kamerasovellustaan, jollainen löytyy myös Nokia 4.2 -puhelimesta. Kamerasovelluksessa on karusellimainen ominaisuusvalitsin ja suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa lukuisien tilojen välillä, joita ovat Live Bokeh- efekti, ammattilainen, valokuva ja video. Karusellivalikon vasemmassa reunassa on myös neljästä neliöstä koostuva painike, joka on osoitus lisävalikosta, jonka takana on muutamia kuvaustiloja.

Vaikka kyseessä on niin sanottu halpapuhelin, niin kamerasovelluksessa on silti kalliimmista Nokia-puhelimista tuttu Nokia Pro Camera -tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-1600), suljinnopeutta (1/500-1/2s) ja valotusta. Kamerasovellus toimi testijakson aikana kohtalaisesti, mutta oli usein varsin hidas. Erityisesti live-bokeh-ominaisuus tuntui tahmealta sekä kuvien ottamisessa kesti aina tovi.

Käyttöjärjestelmä

HMD Global on tunnettu puhtaaseen Android-käyttöjärjestelmään perustuvista Nokia-älypuhelimistaan, eikä Nokia 4.2 ole tässä suhteessa poikkeus. Puhelimen käyttöjärjestelmänä on puhdas Android One, joka perustuu Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään. Käyttöjärjestelmän osalta Nokia 4.2 ei erotu suuremmin muista Nokia-puhelimista.

Testijakson lopussa Nokia 4.2 -puhelimen tuorein tarjolla olleessa ohjelmistoversiossa oli mukana Googlen 1. kesäkuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset, eikä puhelinta päivitetty heinäkuun aikana, vaikka HMD Global on luvannut tietoturvapäivityksen joka kuukausi. Päivityksiä jaetaan kuitenkin hieman porrastetusti, eikä ne tavoita saman kuukauden aikana välttämättä kaikkia markkinoilla olevia laitteita. HMD Global on pystynyt yleisesti pitämään kuitenkin lupauksensa julkaista päivitykset joka kuukausi. Nokia 4.2 -puhelimelle on luvattu muun muassa syksyllä julkaistava Android 10 Q -päivitys sekä vielä ensi vuonna julkaistava suurempi Android-päivitys. Tietoturvapäivityksiä puhelin tulee saamaan kolmen vuoden ajan.

Käyttöliittymä pyöri Nokia 4.2 -puhelimessa varsin hyvin, vaikka toisinaan oli havaittavissa pientä tahmaisuutta sekä epämääräisiä hidasteluja. Android 9.0 Pien yksi merkittävimmistä ominaisuuksista kantaa nimeä Adaptive Battery. Kyseessä on älykäs virranoptimointiominaisuus, joka tunnistaa vähiten käytettyjä sovelluksia ja vähentää näiltä akunkäyttöä, jotta puhelimen akku kestäisi paremmin. Lisäksi mukana Adaptive Brightness -ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta ympäristön ja käyttötarkoituksen mukaan sekä Digitaalinen hyvinvointi -sovellus, joka näyttää laitteen käyttödataa. Nokia 4.2:ssa on myös App Actions -sovelluspikavalinta, joka ennakoi puhelimen käyttöä ja nopeuttaa näin usein käytettyjä toimintoja. Ainoat HMD Globalin omat sovellukset puhelimessa ovat luonnollisesti kamera- ja tukisovellus.

Yhteenveto

Nokia 4.2:n kokonaisuutta katsoessa kyseessä on pitkälti yksi suurimmistä pettymyksistä. Odotukset puhelinta kohtaan olivat suuremmat ja HMD Global vielä itse on kehunut puhelinta monessa tilanteessa, mutta toteutus jäi valitettavasti varsin laimeaksi.

Puhelimessa on mielestäni kaksi selvää vahvuutta ja ne ovat puhdas Android One -käyttöjärjestelmä sekä varsin mukava ilmoitusvaloratkaisu. Lisäksi puhelimen pienempiä hyviä puolia ovat perinteinen sormenjälkilukija sekä minimoitu loviratkaisu. Nokia 4.2:ssa on valitettavasti selvästi enemmän heikkouksia, joita ovat muun muassa muovinen laatutuntuma, alimitoitettu suorituskyky sekä keskivertoa heikommat kamerat. Lisäksi puhelimessa on vain HD-näyttö sekä vanha micro-USB-latausliitin, joita ei enää tämän hintaisessa puhelimessa pitäisi olla.

Suomessa Nokia 4.2 maksaa 199 euroa, joka on mielestäni selvästi liikaa. Jos puhelimen hinta olisi esimerkiksi 149 euroa, niin kyseessä saattaisi olla varteenotettava älypuhelin, mutta nykyisellä hinnalla löytyy jo selvästi parempia kilpailijoita. Esimerkiksi aikaisemmin testattu Redmi Note 7 tarjoaa tarkan 48 megapikselin kameran, selvästi paremman suorituskyvyn, USB-C-liittimen sekä suuren akun.

Nokia 4.2 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

4.6

Hyvää
  • Pieni loviratkaisu
  • Puhdas Android One ja nopeat päivitykset
  • Toimiva ilmoitusvaloratkaisu
  • Perinteinen sormenjälkilukija
Huonoa
  • Muovinen laatutuntuma
  • Alimitoitettu suorituskyky
  • Micro-USB-latausliitin
  • Heikko näyttö (vain HD-tarkkuus)
  • Keskivertoa heikommat kamerat
  • Google Assistant -painike turha Suomessa
  • Ylihinnoiteltu
  • Keskivertoa huonompi pakkaskestävyys
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut