ArvostelutHMDNokiaYleinen

Testissä Nokia 3310 (2017) – kallis peruspuhelin tutulla nimellä

Nokia 3310 (2017) vs. Nokia 3310 (2000)

Nokia 3310 on vuonna 2000 ensiesiintymisensä nähnyt puhelin, joka nousi Nokian yhdeksi myydyimmistä puhelimista. Nokia 3310 on nauttinut eräänlaisesta kulttimaineesta jo vuosia, sillä puhelin on noussut Nokian laadukkaiden puhelimien symboliksi ympäri maailmaa. Netti on täynnä erilaisia meemejä puhelimesta ja Nokia 3310:ä on pidetty vakavasti yhtenä kaikkien aikojen parhaista laitteista. Tällä hetkellä Nokia 3310 on jälleen kerran monien huulilla, sillä Nokian tavaramerkin yksinoikeudella puhelimissa omistama HMD Global Oy esitteli alkuvuonna Mobile World Congress 2017 -messuilla uuden ja tähän päivään muokatun version Nokia 3310:stä. Uutuuspuhelin kantaa samaa nimeä kuin alkuperäinen Nokia 3310, vaikka kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi täysin eri laite.

Uusittu Nokia 3310 kävi SuomiMobiilin vieraana neljän päivän ajan, kunnes laite olikin jo palautettava suuren kysynnän takia. Puhelimen varsinainen testijakso jäi siis varsin lyhyeksi, jonka takia myöskään puhelinta ei päästy kovinkaan syvällisesti tarkastelemaan tai pidemmän ajan käyttökokemuksia ei päässyt muodostumaan. Testijakson aikana kerettiin kuitenkin saamaan kevyet ensituntumat Nokia 3310:stä sekä muun maussa pelaamaan uusitun matopelin kaikki yhdeksän tasoa läpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme perehtymään uuteen Nokia 3310 -puhelimeen sekä tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta. Tarkastellaan myös, onko Nokia 3310 nimensä arvoinen uutuus, vaiko vain HMD Globalin markkinointitemppu.


Millainen Nokia 3310 on ja miltä se tuntuu?

HMD Globalin kehittämä Nokia 3310 on kuin monet muut tänä päivänä myytävät peruspuhelimet. Teknisesti ottaen puhelin on kuin Nokia 150, joka tosin on muutaman kympin vielä halvempi. Nokia 3310 näyttö on kooltaan 2,4 tuumaa ja sen tarkkuus on QVGA -tasoa. Puhelimessa on myös 2 megapikselin kamera, jonka kaverina on LED-salama. Sisäistä tallennustilaa Nokia 3310 tarjoaa 16 megatavua, mutta onneksi laitteessa on tuki myös muistikortille. Nokia 3310:n omaan muistiin mahtuu yhteensä viisi kuvaa, jonka jälkeen puhelin valittaa jo muistin loppumisesta. Puhelimen kaveriksi on siis lähes pakko ostaa erillinen muistikortti, jos laitetta aikoo vakavasti käyttää. Akun kooksi HMD Global kertoo 1200 milliampeerituntia, jolle luvataan 22 tunnin puheaika ja valmiustilassa Nokia 3310:n kerrotaan kestävän yhdellä latauksella 31 vuorokautta. Rajoitetun testijakson aikana akunkestosta ei päässyt muodostumaan kunnollista mielipidettä, mutta neljän päivän aikana laitetta ei tarvinnut kertaakaan ladata. Nokia 3310:n käyttöjärjestelmänä toimii MediaTekin kehittämä Nokia Series 30+.

Nokia 3310 on siis hyvin lähellä Nokia 150 -puhelinta, jonka näyttö, kamera ja muistit ovat samaa tasoa. Suomessa Nokia 150 maksaa 35 euroa ja Nokia 3310 59 euroa. Uudella Nokia 3310:llä on Suomessa siis vain 25 euroa enemmän hintaa, joka johtunee legendaarisesta nimeämisestä. Nokia 3310 ei ole mitenkään erikoinen, vaan tavallinen peruspuhelin, jolla on mielestäni ominaisuuksiinsa nähden aivan liian korkea hinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti uudessa Nokia 3310:ssä on jotain tuttua nimensä mukaisesti. Vuonna 2000 julkaistu alkuperäinen Nokia 3310 rakentui muovista ja se oli varsin paksu (22 millimetriä). Nyt vuoden 2017 mallissa HMD Global on ottanut oppia edeltäjänsä muotoilusta, mutta tuonut siihen kuitenkin hieman uutta muotoilua. Tällä kertaa puhelin on varsin ohut (12.8 millimetriä), jonka myös huomaa käytettäessä alkuperäistä sekä uutta Nokia 3310 -puhelinta rinnakkain. Puhelimen erikoismuotoiltua näyttöä kiertää tuttu vaalea kehys, joka ei kuitenkaan tällä kertaa ole erillinen osansa, vaan se on maalattuna muoviseen pintaan. Myös puhelimen fyysiset painikkeet ovat muotoilultaan, kooltaan ja asettelultaan hyvin lähellä alkuperäistä Nokia 3310 -puhelinta.

Tuntumaltaan uusi Nokia 3310 on luonnollisesti erittäin muovinen. Testiimme saapunut keltainen väriversio oli pinnaltaan kiiltävä sekä liukas, jonka takia puhelimesta ei saanut yhtä hyvää tuntumaa kuin esimerkiksi rinnakkain testatusta mattapintaisesta sinertävästä alkuperäisestä mallista. Muovisuutensa sekä liikkuvien osien takia puhelin natisi väänneltäessä huomattavasti, mutta käytännössä tämä on enemmän ominaisuus peruspuhelimissa kuin haitta. Henkilökohtaisesti jäin ihmettelemään Nokia 3310:n näppäimistön heikkoa tuntumaa, joka ei ollut yhtä jämäkän tuntuinen, kuin alkuperäisessä mallissa. Olisin toivonut näppäinten numeroihin myös vahvempaa väristystä, sillä nyt ne ovat hyvin haaleat ja niitä on vaikea toisinaan erottaa toisistaan. Näppäimistö on myös valaistu, mutta valo ei jakautunut tasaisesti kaikille näppäimille, joka oli ainakin itselleni seikka, joka iski silmään. Varsinkin hämärissä olosuhteissa huomasin keltaisessa versiossa ikävän ongelman, kun muovinen runko ei tuntunut pitävän näytön ja näppäimistön valoja kokonaan sisällänsä, koska valo hohti myös rungon läpi (katso kuva). Vastaavaa ongelmaa ei kukaan toivoisi edes 60 euroa maksavalta peruspuhelimelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos halutaan lähteä kaivamaan uudesta Nokia 3310:stä vielä ongelmia, niin yksi on varsinkin valintanäppäimen kehikon kapeus. Se tuottaa toisinaan ongelmia. Testijaksonkin aikana tuntui siltä, ettei painikkeeseen aina edes osu kunnolla. Toinen ongelma löytyy näytön yläpuolelta löytyvästä kuulokkeesta. Itsessään siinä ei ole mitään vikaa, mutta kuuloke on niin syvällä laitteessa, että näytön pinnan ja kuulokkeen välissä on huomattava reikä, joka keräsi testijakson aikana huomattavan määrän pölyä ja likaa, joka voi loppupelissä heikentää myös puheluiden äänenlaatua.

Nokia 3310:n vahvuus on erityisesti näyttö, joka tuntui varsin mukavalta peruspuhelimelle. Testin aikana näyttö ei tuottanut ongelmia edes auringonvalossa, joka on erityisen ilahduttavaa.

Henkilökohtaisesti kuitenkin tykkään uuden Nokia 3310 -puhelimen muotoilusta, sillä siinä yhdistyy alkuperäisen mallin yksityiskohdat sekä vuosi 2017. HMD Global on mielestäni onnistunut tuomaan legendaarisen mallin vuodelle 2017, mutta olisin kuitenkin toivonut näppäinten parempaa tuntumaa sekä hieman paksumpaa muovia, joka olisi saanut valovuodot kuriin.

Nokia 3310:n etuosasta löytyy näytön ohella, numeronäppäimet, valintanäppäin sekä kaksi toimintanäppäintä. Näytön yläpuolella on myös kuuloke. Laitteen takaosassa on kaiutin, kamera sekä LED-salama. Nokia 3310:n kyljet HMD Global on jättänyt tyhjäksi, mutta yläosassa on latausliitin, eli micro-USB-liitäntä. Alaosassa on taasen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä pieni syvennys, josta saa puhelimen takakannen irtoamaan. Takakannen alla on irrotettava akku, jonka alta pääsee asettamaan puhelimeen muistikortin sekä kaksi SIM-korttia.

Mitä sillä voi tehdä?                         

Nokia 3310:llä voi tehdä kaikki perusasiat loistavasti. Puhelin on luotu alun perin puhelujen soittamiseen ja se on myös uuden Nokia 3310:n yksi vahvuuksista, sillä puheluiden ääni kuuluu kirkkaasti. Samaa ei kuitenkaan voi täysin sanoa puhelimen mikrofoneista, sillä ne tuntuivat olevat hieman heikomman laatuiset ja välillä puhelun toinen osapuoli ei saanut puheesta kovin hyvin selvää. Nokia 3310:llä on myös mahdollista lähettää tuttuun tyyliin tekstiviestejä sekä multimediaviestejä.

Verrattuna alkuperäiseen Nokia 3310 -puhelimeen, niin uudistetussa Nokia 3310:ssä on kamera, joka on suuruudeltaan huimat 2 megapikseliä. Kameran kaveriksi puhelimeen on laitettu yksi LED-salama, jota voidaan käyttää myös taskulamppuna. Itse en ole enää vuosiin käyttänyt mitään peruspuhelimia, jonka takia Nokia 3310:n kameraa käytettäessä tuli mieleen ”vanhat kunnon ajat”, jolloin puhelimien kamerat olivat vielä varsin vaatimattomia.  Nokia 3310:n kamera on varmasti yleistä tasoa peruspuhelimissa. Yleisellä tasolla kuvat ovat enemmän öljymaalauksia kuin kuvia, sillä kuvat eivät ole tarkkoja.

On mielenkiintoista nähdä, tuleeko Nokia 3310:n kameralla otetuista kuvista seuraava somehitti. Ainakin voisin kuvitella, että Instagram täyttyy Nokia 3310:llä otetuista kuvista, sillä myös itse puhelimen suosio yllätti monet. Harvoin peruspuhelin saa nykyaikana uudistetun Nokia 3310:n kaltaista vastaanottoa. Alla muutama kuva, jotka ovat otettu Nokia 3310:n 2 megapikselin kameralla.

Uudella Nokia 3310:llä voi kuitenkin tehdä myös paljon muutakin kuin vain soittaa, lähettää viestejä tai ottaa kuvia tai videota. Puhelimessa on vakiona asennettuna muun muassa FM-radio, joka tarvitsee toimiakseen kuitenkin myös langalliset kuulokkeet (tulevat puhelimen mukana). Puhelimessa on myös muita sovelluksia, joista hyviä esimerkkejä ovat äänitin, kalenteri, laskin ja ajastin. Toki puhelimessa oli myös muutama muu sovellus sekä peli, joista mainittavin on luultavasti päivitetty Snake. Matopeli on monelle tuttu ja se löytyi myös aidosta Nokia 3310 -mallista vuonna 2000. Nyt matopeli on tuotu uuden puhelimen mukana uudelle tasolle, aivan puhelimen mukaisesti. Matopeli ei ole saataville suomeksi, mutta kyseessä on niin yksinkertainen peli, että sitä on helppo ymmärtää myös englanniksi. Peli ei ole kuitenkaan HMD Globalin itse kehittämä, vaan pelivalmistaja Gameloftin.

Kannattaako puhelin ostaa?

Kyllä ja ei. Selkeää vastausta ei ole kovin helppo antaa, vaikka olen aina ollut suuri Nokia-fani. HMD Global ei kuitenkaan ole enää se sama vanha Nokia, jona Nokian tunsin vielä muutama vuosi sitten. Nokia 3310 on kiva peruspuhelin sitä haluavalle, mutta mitään erikoista se ei oikeastaan pääse tarjoamaan. Puhelimella on monille tuttu nimi sekä pitkälti tuttu muotoilu, mutta riittääkö se todella vaativimmille Nokia-intoilijoille?

Henkilökohtaisesti tykästyin uuden Nokia 3310 retrohtavaan muotoiluun sekä erityisesti nimeen, sillä se antaa luvan odottaa erityisen kestävää puhelinta. Testijakso oli kuitenkin todella lyhyt, eikä olisi varmasti ollut kovinkaan soveliasta lähteä testaamaan puhelimen kestävyyttä kovinkaan rankasti, jonka takia itse laitteen kestävyydestä erilaisissa olosuhteissa ei ole kokemusta. Todennäköisesti uusi Nokia 3310 ei pääse samaan laadukkuuteen kuin alkuperäinen malli, mutta ainahan sitä voi toivoa?

Nokia 3310:ä ei kuitenkaan kannata ostaa ainakaan sen ominaisuuksien takia. Paljon kohuttu matopeli oli vain yhdeksän tason mittainen, jonka pystyy pelaamaan jopa puolessa tunnissa läpi, jos vain intoa riittää. Kyseessä on myös vain 2G-puhelin, jonka takia Nokia 3310 tarina voi päättyä nopeastikin, jos Suomessa lopetetaan 2G-verkkojen käyttäminen muutamien muiden maiden tapaisesti.

Uusi Nokia 3310 on selvästi HMD Globalin markkinointitemppu, mutta kyse ei ole kuitenkaan yhtään huonosta markkinoinnista. Nokia 3310 on tunnettu viimeiset 17 vuotta laadukkuudestaan sekä akunkestosta, jonka takia mielestäni juuri kyseisen puhelimen uudelleen markkinoille tuominen on loistava alku myös uusille Nokian älypuhelimille, jotka tulevat Suomeenkin jo pian.

Uutta Nokia 3310 hankkivien kannattanee ottaa huomioon myös puhelimen 59 euron hinta, joka on jo varsin paljon pelkästä peruspuhelimesta. Samalla hinnalla saa jo melkein älypuhelimen paremmilla ominaisuuksilla. Nokia 3310:ä voisi suositella, jos hinta olisi reilusti alle 50 euroa, mutta nyt puhelin on tarkoitettu enimmäkseen suurille Nokia-faneille sekä niille, jotka ostavat puhelimen vain vuonna 2000 julkaistun Nokia 3310:n hyvät puolet mielessä pitäen.

Nokia 3310:n mukana toimitetaan pikaopas (suomeksi ja ruotsiksi), laturi sekä kuulokkeet.

Yhteenveto

6.6

Hyvää
  • Akku
  • Näyttö
Huonoa
  • Näppäimistö
  • Hinta-laatusuhde
  • Kamera
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut