Nokia 5.1 Plus julkaistiin maailmalla jo syksyllä 2018, mutta Suomeen saapumista saatiin odottaa pitkään, sillä myynti alkoi vasta tammikuussa 2019. Nokia 5.1 Plus on käytännössä paranneltu seuraaja jo kesällä Suomessa myyntiin tulleelle Nokia 5.1 -mallille, joka arvioitiin myös SuomiMobiilissa.
Uudessa Nokia 5.1 Plussassa on panostettu erityisesti suorituskykyyn hintaluokassaan varsin tehokkaan MediaTekin järjestelmäpiirin avustuksella. Samalla HMD Global on pyrkinyt laskemaan hinnoittelua edullisemman valmistusmateriaalin avulla. Verrattuna Nokia 5.1 -malliin on uutuuspuhelimessa uusina ominaisuuksina kaksoiskamera takaosassa sekä kyseessä on järjestyksessään kolmas Nokia-puhelin Suomessa, jossa on lovinäyttö. Nokia 5.1 Plus on yksi edullisimmista uusista Nokia-puhelimista, sillä hintaa löytyy houkuttelevat 199 euroa.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Nokia 5.1 Plus -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.
Nokia 5.1 Plus (TA-1105) | |
---|---|
Mitat: | 149.5 x 72 x 8.1 mm |
Paino: | 160 g |
Rakenne: | Polykarbonaattikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 5.86 tuumaa HD+ (720 x 1520) / IPS LCD / 19:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen MediaTek Helio P60 (Mali-G72 MP3) |
Muisti: | 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt) |
Pääkamera: | 13 MP pääkamera (f/2.0 / PDAF) + 5 MP syvyyskamera / LED-salama |
Etukamera: | 8 MP (f/2.2 / 26mm) |
Akku: | 3060 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 8.1 Oreo (päivitettävissä versioon 9.0) / 5. joulukuuta 2018 tietoturva |
Muuta: | Dual-SIM |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / 3.5 mm kuulokeliitäntä |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2 |
Tunnistimet: | etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija |
Värit: | Sininen / valkoinen / musta |
Hinta: | 199 euroa |
Myyntipakkaus
Nokia 5.1 Plus toimitetaan hyvin tutussa myyntipakkauksessa ja HMD Global käyttää jälleen samanlaista toteutusta kuin lukuisissa muissa puhelimissaan. Myyntipakkauksen etuosassa on kuva puhelimesta, jonka taustalla on kuva ihmisten käsistä. Etuosassa on myös laitteen mallinimi, Android One -logo sekä Nokian logo. Pakkauksen taka osasta löytyy myös kuva puhelimesta sekä lueteltuna tärkeimpiä teknisiä tietoja puhelimesta.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin käärittynä itse Nokia 5.1 Plus. Puhelimen alapuolella on SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä käyttöohjeet usealla eri kielellä. Pakkauksessa on myös Nokian perinteiset kuulokkeet, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä laturi.
Nokia 5.1 Plussan mukana ei siis tule kuin kaikki tarvittava. Henkilökohtaisesti olisin toivonut myyntipakkauksesta löytyvän muun muassa suojakuoren, jotta sellaista ei tarvitsisi enää erikseen ostaa puhelimen liukkaan rakenteen takia. Muuten myyntipakkaus on hyvin tuttua HMD Globalia.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
HMD Global on valmistanut Nokia 5.1 Plussan polykarbonaatista muovatusta kehyksestä sekä lasisista pinnoista. HMD Global hyödynsi muun muassa Nokia 5.1 -puhelimessa vielä viime vuonna kokonaan alumiinista rakennetta, minkä takia muovin ja lasin yhdistelmä hieman hämmentää. Miksi on siirrytty halvemmalta vaikuttavaan muoviin sekä helpommin hajoavaan lasiin?
Kokonaisuudessaan Nokia 5.1 Plus on kuitenkin varsin laadukas älypuhelin, sillä se ei päästä minkäänlaisia natinoita väännellessä sekä rakenne on todella jämäkkä. Käsituntumalta puhelin ei kuitenkaan ole mikään paras. Muovipinnat antavat omanlaisen pehmeyden, mutta laitteen varsin kulmikas muotoilu ei istu kovin mukavasti käteen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Nokia 5.1 Plussan takaosasta selvästi kaartuvamman, jotta käyttäminen olisi mukavampaa. HMD Global on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 149,5 x 72 x 8,1 millimetriä ja painoa löytyy 160 grammaa. Mittojensa ansiosta Nokia 5.1 Plus ei ole markkinoiden suurimmasta päästä, mutta ei myöskään kompakteimmasta. Painoa laitteella on kohtuullisesti ja eron huomaa heti 160 gramman ja yli 200 gramman painoisten puhelimien välillä. Henkilökohtaisesti pidän itse kevyemmistä älypuhelimista, sillä niiden käyttäminen on selvästi mielekkäämpää.
Nokia 5.1 Plussan rakenteessa heikkouksisiksi voidaan luetella lasirakenteen nopea likaantuminen ja sen liukkaus. Lasipinnat ovat lyhyen käytön jälkeen jo täynnä rasvaisia sormenjälkiä sekä muuta likaa, mutta onneksi erityisesti tummassa lasipinnassa liat eivät tuntuneet näkyvän kovin hyvin. Laseissa tuntui olevan myös oleofobinen pinnoite, joka takaa sen, että liat lähtevät helposti pyyhkäisemällä. Toinen heikkous lasissa on sen liukkaus. Nokia 5.1 Plus tippui muutaman kerran epätasaisilta pinnoilta lattialle, joten tällaisissa tilanteissa laitteen kanssa kannattaa olla huolellinen. Koska Nokia 5.1 Plus on alle 200 euron älypuhelin, niin laite ei myöskään ole millään tavalla vesitiivis. Puhelinta ei ole siis kannattavaa käyttää vesisateessa tai tiputtaa vahingossakaan veteen, sillä sitä Nokia 5.1 Plus ei kestä.
Nokia 5.1 Plussan etuosassa valtaa pitää näyttö, joka peittää noin 80 prosenttia koko etupinta-alasta. Näytön alapuolella on noin senttimetrin paksuinen musta kaistale, jossa on Nokia-logo. HMD Global on pyrkinyt viemään näytön aivan laitteen yläreunaan asti, minkä takia mukana on myös varsin leveä lovi. Lovesta löytyy etukamera, valaisuuden- ja etäisyydentunnistin sekä puheluihin käytettävä kuuloke. Lovessa on myös paljon tyhjää, eikä HMD Global ole pyrkinyt minimoimaan sen viemää aluetta näytöltä. Kokonaisuudessaan Nokia 5.1 Plus näyttää etuosasta varsin geneeriseltä kiinalaiselta älypuhelimelta, eikä mukana ole mitään, millä puhelin pääsisi erottautumaan massasta.
Puhelimen takaosa tuo mieleen Nokia 7.1 -puhelimen, sillä HMD Global on hyödyntänyt samoja design-elementtejä. Takaosassa on keskitetysti pitkulainen ja hieman muusta rungosta ulkoneva kameraosa, jossa on kaksoiskamera sekä yksi LED-salama. Kameran alapuolelta löytyy sormenjälkilukija sekä perinteinen Nokia-logo. Takaosan alareunassa on nähtävillä Android One -logo, laitteen valmistusmaa sekä mallitietoja. HMD Global on jälleen saanut luotua laitteen takaosasta varsin pelkistetyn ja tyylikkään näköisen.
Nokia 5. Plussan oikeassa reunassa on muoviset äänenvoimakkuus- sekä käynnistyspainikkeet, joiden tuntuma on varsin hyvä, mutta ei mikään paras. Testiin saadussa yksilössä oli ongelmia äänenvoimakkuuspainikkeen kanssa, sillä se ei toiminut kovin useasti. Kyseessä voi olla yksittäisen laitteen ongelma, mutta Nokian tukipalstalla on ollut useilla Nokia 5.1 Plus -puhelimen omistajalla samanlaisia ongelmia. Virtapainikkeen toimimattomuuteen kannattaa siis varautua, jos kyseessä on tyyppivika. Ongelma vaikuttaa vahvasti muun muassa äänenvoimakkuuden vähentämiseen sekä näyttökuvien ottamiseen, mikä on jopa mahdotonta ilman hermojen menettämistä.
Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä yksi puhelimen mikrofoneista. Alareunassa on taasen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä yksi kaiutin.
Näyttö
Vaikka Nokia 5.1 Plus on monella osa-alueella varsin mielenkiintoinen älypuhelin omassa hintaluokassaan, niin puhelimen näyttö on yksi sen heikoimmista puolista. HMD Global hyödyntää puhelimessa 5,86 tuuman näyttöä, jossa on 19:9-kuvasuhde sekä valtava lovi. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja tarkkuus on vain HD+ -tasoa, eli 720 x 1520 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 287, joten markkinoiden tarkemmista näytöstä ei missään nimessä ole kysymys.
Näyttö ei Nokia 5.1 Plussan kohdalla tuota parasta käyttökokemusta, sillä sen värintoisto ja tarkkuus eivät ylety toivotulle tasolle. Henkilökohtaisesti olisin toivonut puhelimeen Full HD -tasoista näyttöä, mutta myöskin HD-tarkkuus menettelee alle 200 euroa maksavassa puhelimessa. Testijakson aikana kuitenkin selvästi huomasi, ettei näytön kuvakkeet ja toistettava media olleet niin tarkkoja kuin mihin on päässyt tottumaan Full HD -näytöillä. Toinen näytön heikkous on värintoisto. Oletusasetuksilla näytön katselu pitkiä aikoja ei ollut miellyttävää, eikä HMD Global ole mahdollistanut käyttäjän itse muokata näytön väriasetuksia.
Nokia 5.1 Plussan näytössä on mielestäni kuitenkin hyvät katselukulmat sekä kohtuullinen kirkkaus. Kirkkauden osalta ei päästä kuitenkaan parhaimpien puhelimien tasolle ja luettavuus auringonpaisteessa on toisinaan haastavaa. Kokonaisuutena kirkkaus on kuitenkin tuttua tasoa alemman hintaluokan älypuhelimista.
Koska Nokia 5.1 Plussan näyttö on värintoiston ja tarkkuuden osalta pahinta mitä HMD Globalilta on pitkään aikaan nähty, niin suuri lovinäyttö ei enää tunnu kovinkaan pahalta muiden heikkouksien rinnalla. Henkilökohtaisesti en ole suurin lovinäyttöjen ystävä, mutta niiden olemassaoloon tottuu myös helposti. Valitettavasti Nokia 5.1 Plussan lovi on todella leveä ja peittää puolet näytön yläreunasta, minkä takia myöskään ilmoitukset eivät pääse näkymään loven ulkopuolella. Leveän loven vasempaan reunaan mahtuu kellonaika ja oikeaan reunaan akunvaraus sekä yhteyskuvakkeet. Juurikaan ilmoituskuvakkeille ei siis ole jätetty tilaa.
Euroopassa HMD Global on päättänyt piilottaa lovinäytön kokonaan, eli lovea ympäröivät alueet on muutettu ohjelmallisesti mustiksi. Valitettavasti HMD Global ei anna taaskaan mahdollisuutta lovinäytön piilottamisen poistamiseen tai piilottamiseen, sillä nämä asetukset puuttuvat laitteesta kokonaan, kuten myös aikaisemmin testatusta Nokia 7.1 -puhelimesta. Lovinäytön asetus on piilotettuna puhelimissa ja se löytyy kunhan osaa etsiä (lataa kaupasta ”More Shortcuts”, avaa sovellus ja valitse ”Activity”, tämän jälkeen kirjoita hakuun ”Tilapalkin tyyli” ja paina play-painiketta). Jo Nokia 7.1 -arvostelun kohdalla mainitsin, että HMD Globalin osalta on varsinaista hölmöilyä, ettei kuluttajalle anneta mahdollisuutta päättää itse, miten lovinäytön haluaa näkyvän. Osa kuluttajista kuitenkin haluaa loven näkyvän puhelimessa, kun taasen osa haluaa sen piilottaa. Hyvä kysymys mielestäni on, miksi lovinäytön asetuksia ei ole annettu kuluttajan ulottuville? Järkevää syytä sille tuskin todellisuudessa on.
Tekniikka ja suorituskyky
Teknisessä toteutuksessa HMD Global on tehnyt hyviä ratkaisuja alle 200 euron puhelimelle. Puhelimen tehoista vastaa MediaTekin kehittävä varsin kyvykäs Helio P60 -järjestelmäpiiri, joka takaa varsin mukavan suorituskyvyn. Todellisuudessa Nokia 5.1 Plussan suorituskyky pääse päihittämään myös muutaman muut kalliimmat Nokia-puhelimet, joita on myös Suomessa tuotu myyntiin.
MediaTekin Helio P60 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G72 MP3. Suomessa myytävässä Nokia 5.1 Plus -versiossa on 3 gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa voi saada lisää korkeintaan 400 gigatavun muistikortin avustuksella, jos sellaiselle on tarvetta. Maailmalla Nokia 5.1 Plussasta on tarjolla myös 4 + 64 gigatavun versio, mutta Suomessa tätä versiota tuskin tullaan näkemään.
Totuttuun tyyliin ajoimme testijakson aikana Nokia 5.1 Plus -puhelimessa läpi muutamia suorituskykytestejä. Testeissä puhelin pärjäsi hintaluokassaan erinomaisesti ja päihitti muutamia puhelimia. Alla olevassa taulukossa Nokia 5.1 Plussan saamia pisteitä voi verrata pikkuvelimallin Nokia 5.1 -puhelimen saamiin pisteisiin sekä isovelimallin Nokia 6.1 -puhelimen saamiin pisteisiin. Nokia 5.1 Plus päihitti molemmat puhelimet suorituskykymittauksissa.
Nokia 5.1 Plus (MTK HP60) | Nokia 5.1 (MT6755) | Nokia 6.1 (SD630) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 118 614 pistettä | ei tuloksia* | 90 510 pistettä |
Geekbench 4 (single): | ei tuloksia* | 840 pistettä | 880 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | ei tuloksia* | 3261 pistettä | 4168 pistettä |
PCMark 2.0: | 7323 pistettä | 3379 pistettä | 4986 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 17 142 pistettä | 11 755 pistettä | 16 986 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 16 702 pistettä | 11 484 pistettä | 18 572 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 18 883 pistettä | 12 812 pistettä | 13 078 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 747 pistettä | 276 pistettä | 823 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 627 pistettä | 225 pistettä | 714 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2248 pistettä | 1336 pistettä | 1764 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Sovellus ei testijakson aikana toiminut puhelimessa.
On kuitenkin hyvä todeta, että Nokia 5.1 Plussan suorituskyky on samalla tasolla kuin esimerkiksi lukuisissa Huawein 250-300 euron älypuhelimissa, mutta omassa alle 200 euron hintaluokassa puhelimelle on haastavaa löytää haastajaa Suomen markkinoilla. Puhelimen suorituskyky riittää hienosti päivittäisiin askareisiin, eikä perussovelluksien kanssa ollut havaittavissa suorituskykyyn viittaavia ongelmia. Raskaimmissa peleissä ongelmia saattaa tulla vastaan, koska kyseessä on kuitenkin varsin halpa älypuhelin.
Akunkesto ja pakkastesti
Nokia 5.1 Plussan akunkestosta on vastaamassa 3060 milliampeeritunnin suuruinen akku. Testijakson aikana iltaisin akkua oli jäljellä keskimäärin 20 prosenttia. Akunkesto on mielestäni tuttua perustasoa ja riittää noin yhden päivän aktiivisella käytöllä. Itse laitoin puhelimen kuitenkin yöksi laturiin, jotta akkua olisi tarpeeksi myös seuraavaksi päiväksi. Nokia 5.1 Plus on halvimpia HMD Globalin älypuhelimia, josta löytyy tuore USB-C-tyypin latausliitin, vaikka laitteessa ei olekaan pikalatausta. Laite ei tue myöskään langatonta latausta.
Testasimme myös puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeuden. Yläpuolella olevasta kuvaajasta nähdään puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 115 minuutissa, eli tunnissa ja 55 minuutissa. Vakiolaturilla puhelin latautuu varsin tasaista tahtia, mutta se ei ole mikään nopea. Lataaminen hidastuu kuitenkin muutaman viimeisen prosentin ajaksi. Kokonaisuudessaan Nokia 5.1 Plussan akku latautuu nopeammin kuin esimerkiksi aikaisemmin testatun Nokia 7.1 -puhelimen akku. Mielenkiintoista on myös se, että Nokia 7.1 tukee pikalatausta, jota ei Nokia 5.1 Plussasta löydy.
Testijakson aikana testasimme myöskin Nokia 5.1 Plussan pakkaskestävyyden, joka on yksi SuomiMobiilin testikohdista älypuhelimissa. Pakkastestissä pyritään ottamaan selville onko puhelin todella tarkoitettu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 5.1 Plus laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Testin aikana puhelimeen oli tullut ilmoitus liian alhaisesta lämpötilasta, mutta puhelin ei kuitenkaan ollut sammunut. Koska Nokia 5.1 Plussassa on LCD-tekniikkaan perustuva näyttö, niin luonnollisesti pakkanen teki näytöstä hyytelömäisen. Näyttö palautui kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Näytön kosketuksen kanssa tuntui myös olevan jonkin verran ongelmia pakkaslukemissa. Puhelinta ei ollut myöskään mahdollista ladata, jos näytöllä oli ilmoitus alhaisesta lämpötilasta.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen puhelimesta oli kadonnut 29 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 71 prosenttiin. Yleisesti akkua on kulunut tämän testin aikana 10-20 prosenttia, joten Nokia 5.1 Plussan akunkulutus pakkasessa oli selvästi normaalia enemmän.
Pakkastestin perusteella Nokia 5.1 Plussaa ei ole tarkoitettu käytettäväksi Suomen kylmissä pakkastalvissa. Akunkulutus tuntui olevan yleistasoa suurempaa, minkä lisäksi näyttö muuttui hyytelömäiseksi ja kosketuksen kanssa oli ongelmia. Kyseessä ei ole kuitenkaan huonoiten pakkastestissä pärjännyt älypuhelin, mutta kosketusnäytön ongelmia ei ole aikaisemmin missään muussa puhelimessa ilmestynyt.
Kamerat
Kameroita Nokia 5.1 Plus -puhelimesta löytyy yhteensä kolme. Kaksi kameraa on takaosassa ja yksi kamera löytyy etuosasta. Kaksoiskamera rakentuu 13 megapikselin ja 5 megapikselin sensoreista ja etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä. Pääkameran kaveriksi puhelimeen on laitettu myös yksi LED-salama, joka mahdollistaa kuvaamisen myös hämärässä.
13 megapikselin kameraa käytetään puhelimessa päätarkoitukseen ja kamerassa on f/1.8-aukko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Kaksoiskameran 5 megapikselin sensoria hyödynnetään ainoastaan syvyyskartan luomista varten, eikä kamerasta ole tarkempia tietoja. Kokonaisuudessaan kaksoiskameran rakenne on pitkälti identtinen kuin lukuisissa muissakin alemman hintaluokan älypuhelimissa. HMD Global ei ole tehnyt Nokia 5.1 Plussan kameroiden kanssa minkäänlaista yhteistyötä ZEISSin kanssa.
Nokia 5.1 Plussan kamera ei mistään parhaimmasta päästä, mutta se ei tuota myöskään mitään uskomattoman huonoa jälkeä. Hyvässä valaistuksessa kuvista tukee selkeitä sekä väritykseltään luonnollisia. Heikommassa valaistuksessa kuvat jäävät kauaksi hyvästä ja erityisesti kohina ja epäterävyys lisääntyvät. Testien perusteella kamera tuottaa usein myös varsin hämäriä kuvia, joten yksityiskohdat saattavat jäädä myös tämän takia varsin heikoksi. Alapuolella on muutama Nokia 5.1 Plussan pääkameralla taltioitu testiotos, joista kukin voi itse päätellä mihin kamera todellisuudessa kykenee.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Bokeh-kuvaus on ainoa todellinen hyöty Nokia 5.1 Plussan kaksoiskamerasta. Ominaisuus toimi puhelimessa mielestäni yllättävän hyvin, sillä kamera tunnisti kuvattavan kohteen ääriviivat pääosin erinomaisesti. Toki havaittavissa on tuttuja heikkouksia, joita on myös muissa samanhintaisissa kameroissa, mutta mielestäni Nokia 5.1 Plus tekee kuitenkin kohtuullista bokeh-jälkeä. Alapuolella on yksi testikuva.
HMD Global hyödyntää Nokia 5.1 Plussassa varsin tuttua kamerasovellusta, joka ei valitettavasti ole kuitenkaan täysin samanlainen kuin muissa uusimmissa Nokia-puhelimissa. Kamerasovelluksessa ei ole esimerkiksi karusellimaista valikkoa, eikä Nokia Pro Camera -manuaalitilaa. Kamerasovelluksessa on kuitenkin vanha manuaalitila, jossa on mahdollista säätää muun muassa tarkennusta, valkotasapainoa ja valotusta. Kovin suuria säätömahdollisuuksia Nokia 5.1 Plussan kameralle ei löydy. Kamerasovelluksen yleisilme on varsin selkeä ja mukana on muutamia miellyttäviä ominaisuuksia. HMD Global on integroinut sovellukseen muun muassa Google Lens -palvelun sekä bothie-toiminnallisuuden. Alapuolella on muutama kuvakaappaus puhelimen kamerasovelluksesta.
Käyttöjärjestelmä
HMD Global on käyttänyt jo vuoden verran lähes kaikissa älypuhelimissaan Android One -käyttöjärjestelmää, joka on puhdas Android-versio, joka saa samoja ominaisuuksia kuin Googlen omatkin puhelimet. Myöskin Nokia 5.1 Plussassa on luonnollisesti Android One ja arvostelun kirjoitushetkellä puhelimessa on Android 8.1 Oreo -versio. HMD Global on aloittanut jo globaalisti jakamaan Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäpäivitystä, mutta valitettavasti ainakaan testilaite ei päivitystä saanut testijakson aikana.
Testijakson lopussa Nokia 5.1 Plussaan oli päivitettynä Googlen 5. joulukuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, eikä tammikuun aikana HMD Global päivittänyt tuoreimpia korjaustiedostoja. Nokia-puhelimissa on kuitenkin totuttu joka kuukausi julkaistaviin päivityksiin, joten myöskin Nokia 5.1 Plussan voidaan olettaa saavan päivityksiä lähiaikoina myös Suomessa.
Nokia 5.1 Plussan selvä vahvuus on mielestäni erityisesti puhdas Android-käyttökokemus, jollaista monet alle 200 euron älypuhelimet eivät Suomen markkinoilla tarjoa. Puhtaan Androidin ansiosta HMD Global pystyy päivittämään puhelimen nopeasti, sillä mukana on ainoastaan kaksi yhtiön omaa sovellusta, jotka ovat tuki- ja kamerasovellus. Lisäksi tulevan Android 9.0 Pie -päivityksen voidaan olettaa tekevän Nokia 5.1 Plussasta vielä selvästi paremman uusien ominaisuuksien ansiosta.
Yhteenveto
Nokia 5.1 Plus on varsin kaksijakoinen älypuhelin. HMD Global on tehnyt paljon miellyttäviä ratkaisuja, mutta myös ratkaisuja, jotka eivät ole kovin hyviä. Erityisesti puhelimen Helio P60 -järjestelmäpiiri takaa sen, että kyseessä on hintaluokkansa tehopuhelin sekä laadukas rakenne on tuttuun Nokia-tyyliin jämäkkä. Puhelimessa on myös alle 200 euron laitteille hyvin harvinainen USB-C-tyypin latausliitin, jonka lisäksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliitin on päätetty säästää. Nokia 5.1 Plussan selvä vahvuus on myös puhdas Android-käyttöjärjestelmä, jolle on luvattu myös tuorein Android 9.0 Pie -päivitys.
Heikkouksiakin löytyy ja varmasti vakavimmat niistä löytyvät näytöstä. Näytön heikko HD+ -tarkkuus ei varmasti miellytä kaikkia, minkä lisäksi näytön värintoisto on todella huono. Näytössä on myös hyvin leveä lovi, joka peittää puolet näytön yläosasta. HMD Global ei myöskään anna kuluttajalle mahdollisuutta päättää itse onko lovi näkyvissä vaiko ei. Testilaitteessa oli myös ongelmia äänenvoimakkuuspainikkeen kanssa, minkä lisäksi laitteen pakkaskestävyys ei ollut toivotulla tasolla.
Suomessa Nokia 5.1 Plus maksaa 199 euroa, eli HMD Global on saanut hinnoiteltua puhelimen varsin kilpailukykyiseksi. Pahimmat kilpailijat ovat tällä hetkellä varmasti Huawei P Smart 2019 sekä Honor 10 Lite, jotka molemmat maksavat 249 euroa. Suomessa Nokia 5.1 Plus on tarjolla 3 + 32 gigatavun versiona ja myynnissä ovat musta ja sininen väriversio.
Nokia 5.1 Plus -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- USB-C- ja 3.5 mm liittimet
- Puhdas Android One (Android 8.1 Oreo -> päivitettävissä Android 9.0 Pie)
- Nopea sormenjälkilukija
- Jämäkkä rakenne
Huonoa
- Leveä lovi (puuttuvat asetukset)
- Ei IP-luokitusta
- Vain HD+ -tasoinen näyttö (huono värintoisto)
- Liukas rakenne
- Äänenvoimakkuuspainikkeen ongelmat
- Huono pakkaskestävyys (näytön kosketusongelmat)