ArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor Magic 4 Lite – vahvuuksina pikalataus ja näyttö

Honor Magic 4 Lite

Honorin uusin tulokas Suomen älypuhelinmarkkinoille on Honor Magic 4 Lite, joka asettuu alle 300 euron hintapisteeseen. Kyse on 5G-yhteydet tarjoavasta alemman keskihintaluokan älypuhelimesta, joka on järjestyksessään toinen älypuhelin itsenäiseltä Honorilta Suomen markkinoille. Viime vuonna yhtiö toi myyntiin keskihintaluokkaisen Honor 50 -puhelimen. Tällä kertaa SuomiMobiilissa on testattu jo useita viikkoja Honor Magic 4 Lite -puhelinta.

Uutuuspuhelimessa on suuri 6,81 tuuman näyttöpaneeli, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa 5G-yhteydet tarjoava Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri ja tallennustilaa löytyy 128 gigatavua. Honor Magic 4 Litessä on myös kookas 4800 milliampeeritunnin akku sekä tehokas 66 watin pikalataus. Suomessa puhelinta myydään 299 euron suositushintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin ja lataustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Honor Magic 4 Lite (ANY-NX1)
Mitat: 166.1 x 75.8 x 8.1 mm
Paino: 189 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.81 tuumaa / Full HD+ (2388 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5)
Akku: 4800 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + Magic UI 4.2 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 66 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Hopea (Titanium Silver) / sininen (Ocean Blue) / musta (Midnight Black)
Hinta: 299 euroa (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Honor Magic 4 Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Honor toimittaa puhelimen varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti valkoinen. Myyntipakkausta on koristamassa kuva itse puhelimesta, mutta myös useat Honor-logot sekä laitteen mallinimi. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, johon on lueteltu laitteen mallikoodi muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä tulee esille itse Honor Magic 4 Lite -puhelin muovipussiin asetettuna. Tämä jälkeen pakkauksessa on pahvitasku, joka pitää sisällään testilaitteen tapauksessa metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Kaupasta ostettaessa mukana ei ole suojakuorta, mutta pahvitaskussa on käyttöopas ja muita tarpeellisia tietoja. Pakkauksen pohjalla on vielä myös 66 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor Magic 4 Liten mukana toimitetaan siis perusasiat, joita tässä hintapisteessä yleensäkin tulee mukana. Mahtavaa on edelleen huomata, että mukaan on laitettu paras mahdollinen pikalaturi, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Mukana on yksinkertaisesti kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Honor Magic 4 Lite ei tarjoile mitään erikoisuuksia omassa kategoriassaan, sillä Honor hyödyntää valmistusmateriaaleina muovia ja lasia. Puhelimen kehys ja takaosa ovat muovia, ja etuosassa näyttöä on suojaamassa lasi. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat hopea Titanium Silver, musta Midnight Black sekä testiin saatu sininen Ocean Blue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muovikehyksestä Honor on tehnyt mattapintaisen ja se parantaa hieman laitteen käsituntumaa. Valitettavasti takaosan muovipinnasta on tehty kiiltävä, joka ei ole ainakaan allekirjoittaneen mieleen. Kiiltävä muovi naarmuuntuu herkästi ja kerää huomattavasti naarmuja sekä likaa. Mattapintainen viimeistely takaosassa olisi ollut varmasti parempi, sillä se kestää kulutusta enemmän. Honor Magic 4 Litestä on myös mattapintainen versio, joka on Titanium Silver -värillä. Sininen Ocean Blue sekä musta Midnight Black ovat kiiltäväpintaisia, joten erilaisia vaihtoehtojakin löytyy.

Sormenjäljet vaivasivat huomattavasti Honor Magic 4 Liteä, sillä kiiltävä muovi oli heti hyvin likainen. Puhelinta sai aina olla pyyhkimässä, jos haluaa sen näyttävän hyvältä. Testijakson aikana muovipinta keräsi myös hieman naarmuja, joten pitkässä käytössä takaosa on varmasti täynnä naarmuja. Suojakuoren hankkiminen puhelimelle ei ole siis yhtään hullumpi idea. Etuosan lasin valmistajaa Honor ei ole maininnut, joten oletettavasti kyse ei ole Gorilla Glass -lasista. Testijakson aikana lasiin ei tullut huomattavia naarmuja, mutta onneksi puhelimeen on myös tehtaalla asennettu oletuksena muovinen suojakalvo. Näyttölasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten lika lähtee näytöltä yhdellä pyyhkäisyllä.

Käsituntumaltaan Honor Magic 4 Lite on todella kookas laite, mutta takaosan pyöristykset reunoja kohden takaavat hieman ergonomisemman otteen. Honor on viimeistellyt laitteen selvästi huolellisemmin kuin monet muut valmistajat saman hintaiset laitteensa. Takapinta ja etulasi yhdistyvät kehykseen saumattomasti ja tarkkuus on samaa tasoa kuin kalliimmissa puhelimissa. Näyttölasin ympärille Honor ei ole myöskään tuonut ylimääräistä muovikaistaletta, joka on aina positiivinen yksityiskohta tässä hintapisteessä.

Kuten jo totesin, kyse on kookkaasta laitteesta. Honor on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 166,1 x 75,8 x 8,1 millimetriä, joten Magic 4 Lite ei varmasti sovellus kaikille. Painoa laitteella on jopa 189 grammaa, joten myöskään kevyestä laitteesta ei ole kyse. Honor Magic 4 Lite on siis suunnattu käyttäjille, joita puhelimen suurempi koko ei suuremmin haittaa. Jos kuitenkin haluaa pienemmän laitteen, niin silloin kannattaa katsella muita puhelimia. Laadullisesti Honor Magic 4 Lite on vakuuttava, eikä puhelin pääse natisemaan tai antamaan periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Vedenkestävyyttä Honor ei ole saanut puhelimeen, eikä yhtiö myöskään lupaa minkäänlaista roiskevedenkestävyyttä. Virallinen IP-luokitus ei ole mikään suuri vaatimus tässä hintapisteessä, mutta jonkinlainen roiskevedenkestävyys on jo hyvin yleinen kilpailijoiden laitteissa. SIM-korttiluukun Honor on kuitenkin suojannut pienellä suojakumilla, joka estää veden pääseminen laitteen rakenteeseen. Honor Magic 4 Liteä ei kuitenkaan kannata altistaa ainakaan tahallaan vedelle tai muille nesteille.

Etuosaltaan Honor Magic 4 Lite on hieman muista saman kategorian laitteista poikkeava. Honor on onnistunut saamaan näytön kehyksistä todella kapeat kolmelta reunalta, mutta näytön alareunassa on selvästi paksumpi musta kaistale. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta jopa 89 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin useissa kilpailijoissa. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näytön yläpuolella, tai oikeastaan puhelimen yläreunaan on hieman erikoisesti asetettu puheluihin käytettävä kuuloke, jonka yhteydessä on myös piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Honor on päättänyt ottaa Magic 4 Litessä hieman poikkeavan lähestymistavan, kun katsotaan takaosaan. Laitteessa on kookas ja pyöreä kamera-alue, joka on keskitetysti. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Kamera-alueen keskellä on myös teksti ”Matrix AI Vision Camera”, jolla viitataan kamerassa olevan joitakin tekoälyominaisuuksia. Kamera-alue ulkonee selvästi muusta rungosta, mutta laite ei keiku pöydällä samalla tavalla kuin monet muut puhelimet. Puhelimen takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja logoja sekä tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeaan kylkeen Honor on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Painike on omassa pienessä syvennyksessään, josta se on helpompi löytää. Oikeassa kyljessä virtapainikkeen yläpuolella on myös äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikkien painikkeiden tuntuma ja vaste ovat hyvät. Honor Magic 4 Liten vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä kaiutinritilä. Alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Muistikorttipaikasta ja kuulokeliittimestä on luovuttu.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on mielenkiintoinen yksityiskohta Honor Magic 4 Litessä, sillä se on jopa osittain vakuuttava. Usein alle 300 euron puhelimissa näytöt eivät pääse suuremmin yllättämään, mutta Honor on saanut näytön kehyksistä todella kapeat ja samalla virkistystaajuus on todella korkea. Muilta osin näyttö ei kuitenkaan suuremmin erotu kilpailijoista. Honor hyödyntää suurta 6,81 tuuman kokoista näyttöpaneelia, mikä perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus (2388 x 1080), joka takaa 385 pikseliä tuumaa kohden.

Honor Magic 4 Liten näyttö on kauttaaltaan tasainen ja siinä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa. Itse tykkään paljon näytön todella kapeista kehyksistä, eikä kovinkaan monessa muussa saman kategorian puhelimessa ole yhtä kapeita kehyksiä. Minimoidut kehykset tuovat heti enemmän arvokkuutta ja premium-fiilistä Magic 4 Litelle. Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaali, mutta näyttö on mukavan tarkka, joten myös sisältö toistetaan tarkkana. Yksittäistä pikseleiden näkeminen paljain silmin on kuitenkin haastavaa.

Yksi valttikortti näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka on yleisesti ollut vain selvästi kalliimpien puhelimien ominaisuus. Näyttö päivittää itsensä 120 kertaa sekunnissa, jonka ansiosta animaatiot ja esimerkiksi skrollaaminen näyttää aikaisempaa sulavammalta. Käyttäjät voivat valita 60 ja 120 hertsin väliltä, mutta dynaamisessa tilassa puhelin vaihtaa virkistystaajuutta 60, 90 ja 120 hertsin välillä sisällön mukaan säästäen akkua. Korkea virkistystaajuus näyttää Honor Magic 4 Liten näytöllä todella hyvältä.

Pieni ongelma Honor Magic 4 Liten näytössä on sen kirkkaus. Näytön kirkkaus on noin 500 nitiä, joten se ei ole kaikista kirkkaimmasta päästä. Kirkkaus riittää hyvin normaaleissa käyttötilanteissa, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuus heikkenee selvästi. Näytön toinen pieni ongelma oli hieman heikommat katselukulmat kuin muutamissa muissa saman hintapisteen puhelimissa. Pienenä ongelmana havaittiin myös etukameraa varten tehdyssä reiässä varjostusta, joten taustavalaistus näytössä ei ole sen kohdalla tasainen. Näyttö toistaa värit mielestäni hyvin, mutta LCD-paneelin takia tummat sävyt ei ole yhtä vakuuttavia kuin OLED-näytöillä.

Honor Magic 4 Litessä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti natiivia HDR-tukea ei näytössä valmistajan mukaan ole. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Suorituskyvyn osalta Honor Magic 4 Lite on kuten monet muutkin saman hintapisteen laitteet, sillä käytössä on Qualcommin varsin uusi Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on seuraaja Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille, joka ei koskaan vastannut odotuksia, ja nyt uutuusversiotakin on vain hieman päivitetty. Lisäksi Snapdragon 695 on yksi Qualcommin edullisimmista 5G-piireistä, joka asettuu suositun Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin yläpuolelle.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Honor Magic 4 Lite on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuvaa RAM-muistia ja UFS 2.2 -versioon perustuvaa tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikasta Honor on päättänyt karsia, joka on hyvin erikoista ottaen huomioon hintapisteen. Laitteen oma 128 gigatavun tallennustila tulee varmasti jossain kohtaa vastaan, jonka takia muistikorttipaikka olisi edelleen järkevää olla osana alemman keskihintaluokan puhelinta.

Koska käytössä on jo monessa muussakin puhelimessa oleva järjestelmäpiiri, niin Snapdragon 695:n kyvykkyys on jo hyvin tiedossa. Tästä huolimatta ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite pärjäsi odotetulla tavalla. Pisteissä ei ole merkittävää eroavaisuutta muihin vastaaviin puhelimiin. Honor Magic 4 Liten saamia pisteytyksiä voi verrata samaan järjestelmäpiiriin perustuviin Realme 9 Pro- ja Motorola Moto G71 5G -puhelimiin alapuolella olevasta taulukosta.

Testitulokset
Honor Magic 4 Lite (SD695) Realme 9 Pro (SD695) Motorola Moto G71 5G (SD695)
AnTuTu (V8): 387 808 pistettä 404 499 pistettä 374 605 pistettä
Geekbench 5 (single): 671 pistettä 689 pistettä 669 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1905 pistettä 1977 pistettä 1917 pistettä
PCMark 2.0: 10 149 pistettä 8940 pistettä 7793 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2929 pistettä 2958 pistettä 2941 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2812 pistettä 2845 pistettä 2823 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3427 pistettä 3437 pistettä 3444 pistettä
3DMark Wild Life: 1207 pistettä 1218 pistettä 1210 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri takaa kohtuullisen suorituskyvyn, mutta mitään mullistavaa ei ole annettavana. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia puhelinta ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

Honor ei ole erikseen tarkentanut puhelimessa käytettäviä 5G-taajuusalueita, joka on jopa erikoista. Puhelimessa on kuitenkin kaikki Suomessa käytössä olevat taajuudet, jotka ovat n78- ja n28-taajuusalueet. Testijakson aikana mobiiliverkkojen kanssa ei ollut mitään ongelmia ja myös 5G-verkoissa laite onnistui saamaan hyviä 5G-tason lataus- ja lähetysnopeuksia.

Muuta tekniikasta

Honor Magic 4 Litessä on yllätyksetön sormenjälkitoteutus, sillä se on sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyse on perinteisestä tavasta toteuttaa sormenjälkilukija tässä hintaluokassa, eikä se ole yhtään huono tapa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija puhelimessa oli todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Honorin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Honor Magic 4 Lite tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Äänentoistosta Honor Magic 4 Litessä on vastaamassa yksi kaiutin, joka sijaitsee alareunassa. Usein tässäkin hintaluokassa nähdään jo stereokaiuttimet, mutta Honor on päättänyt hieman säästellä. Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään yllättävä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja.

Honor on syystä tai toisesta päättänyt myös karsia kuulokeliittimestä, joka on hyvin erikoinen päätös tässä hintapisteessä. Itse näkisin alemman keskihintaluokan puhelimessa kuulokeliittimen olevan vielä todella tärkeä ominaisuus, sillä kaikilla ei ole langattomia kuulokkeita. Honor Magic 4 Litessä on Bluetooth 5.1 -yhteys, joten vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin muutamia kuulokkeita, eikä ongelmia havaittu yhteydessä.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelimen sisällä 4800 milliampeeritunnin akku, joka ei ole kategoriassaan suurimmasta päästä, mutta se on silti hyvällä tasolla. Akunkesto on aktiivisessa käytössä helposti yhden päivän ja pienemmällä käytöllä voidaan päästä kahden päivän akunkestoon. Testijakson aikana iltaisin akkua oli noin 30 prosenttia, eikä koskaan akku loppunut kesken päivän.

Honor Magic 4 Litessä on siis tuttu hyvä akunkesto, vaikka puhelimessa käytettiin testijakson ajan korkeinta 120 hertsin virkistystaajuutta jatkuvasti. 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan päivittäisessä käytössä. Akunkeston suhteen käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse suuremmin huolehtia. Jos kuitenkin akku on loppumassa kesken, niin Honor on tuonut puhelimeen myös yllättävän tehokkaan pikalatauksen.

Puhelimen kookasta akkua pystytään lataamaan 66 watin tehoisella SuperCharge-pikalatauksella, jonka avulla on luvattu akun latautuvan 30 minuutissa 81 prosentin varaustasoon. Yleensä alle 300 euron puhelimissa on totuttu näkemään selvästi heikompia pikalatauksia, joten Honor Magic 4 Lite erottuu joukosta. 66 watin laturi toimitetaan myös oletusarvoisesti puhelimen mukana, jonka ansiosta pääsimme toteuttamaan tutun lataustestin.

Honor Magic 4 Liten akun latausnopeus 66 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään Honor Magic 4 Liten latautuvan tyhjästä täyteen 50 minuutissa. 30 minuutissa akkua on saatu 71 prosenttia, joten aivan Honorin lupauksiin ei päästy. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 38 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 3 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.

Kokonaisuudessaan akun lataus oli kuitenkin selvästi nopeampaa kuin monissa muissa saman kategorian puhelimissa, joka on selvä Magic 4 Liten valttikortti. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Honor Magic 4 Lite -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Honor Magic 4 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Magic 4 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti. Honor oli estänyt salaman käyttämisen kamerassa ja samalla myös lataus oli päätetty estää. Yleisesti lataus estetään laitteen ollessa jääkylmänä turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic 4 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalia. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastestin perusteella Honor Magic 4 Lite pärjää hyvin Suomen kylminä pakkaspäivinä, sillä pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi akun kulumiseen. Puhelin läpäisi pakkastestin jopa odotettua paremmin ottaen huomioon hintapisteen. Pakkanen toki vaikutti puhelimen käyttöön, sillä LCD-näyttö hyytelöity nopeasti ja Honor oli rajoittanut salaman käyttöä ja akun lataamista. Honor Magic 4 Lite palautui kuitenkin muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliin tilaan, joten esimerkiksi akun lataus oli hetken päästä taas mahdollista.

Kamerat

Katsomalla pelkästään Honor Magic 4 Liten muotoilua ja suurta kamera-aluetta, voisi kuvitella puhelimessa olevan panostetun kameroihin. Todellisuus on kuitenkin pitkälti jotain aivan muuta ja se käy jo ilmi katsoessa kameroiden tietoja. Puhelimen pääkamera on tarkkuudeltaan 48 megapikseliä, mutta Honor on tuonut mukaan 2 megapikselin syvyys- ja makrokamerat. Esimerkiksi ultralaajakulmakameraa ei löydy, joka on jopa hämmästyttävä puute.

Teknisien tietojen valossa Honor Magic 4 Lite tarjoaa takaosassaan vain yhden käyttökelpoisen kameran ja kaksi muuta on laitettu vain muodon vuoksi mukaan. Ultralaajakulmakameran puuttuminen on iso miinus, mutta toisille taas ei niinkään suuri ongelma. Monet ultralaajakulmakamerat ovat olleet tässä hintapisteessä usein todella heikkolaatuisia, joten ainakaan itse en kokisi sitä suurena puutteena. Katsotaan kuitenkin seuraavaksi, millaista jälkeä puhelimen kamerat pystyvät taltioimaan.

48 megapikselin pääkamera perustuu tuntemattomaan sensoriin, eikä Honor ole sitä tarkasti määrittänyt. Kamerassa on kuitenkin f/1.8-aukolla sekä 26 millimetrin polttovälillä varusteltu linssi ja tuki automaattitarkennukselle. Kamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, sillä neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin kuvia. 48 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista omassa kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana kuvattiin vain 12 megapikselin kuvia oletusasetuksilla.

Odotukset kameraa kohtaan eivät olleet kovinkaan korkealla, eikä Honor Magic 4 Lite valitettavasti päässyt yllättämään. Pääkameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa on huomattavasti heikompi kuin monissa saman hintapisteen älypuhelimissa. Kuvista saadaan hyviä ainoastaan todella kirkkaassa valaistuksessa, mutta silloinkin on havaittavissa pientä pehmeyttä ja rakeisuutta. Jos kuvia otetaan sisätiloissa, niin lopputulos on lähes järjestäen yllättävän heikko.

Pääkameran kuvien dynaaminen alue ei ole kovinkaan laaja, mutta väri taltioituvat suurimmassa osassa tilanteista luonnollisesti. Toisinaan kuvista tuli varsin haaleita, joka oli hieman erikoista. Heikossa valaistuksessa pääkameralta ei kannata odottaa sitäkään vähään, mitä normaaleissa olosuhteissa. Kuvista tulee normaalissa tilassa todella tummia ja pehmeys kasvaa selvästi. Magic 4 Liten pääkamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, joka pantaa kuvia hieman tuoden enemmän valoa ja korostamalla värejä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic 4 Liten pääkameralla.

Honor Magic 4 Liten yksi kameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka on hyvin yleinen alemman keskihintaluokan puhelimissa. Myöskään Honor ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä edelleenkin 2 megapikselin sensorit puhelimessa kuin puhelimessa ovat täysin turhia, eikä niillä ole todellista käyttötarkoitusta. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Kolmas kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se on suunnattu syvyyskuvaamista varten. Kameralla pystytään taltioimaan miellyttävä taustasumennus pääkameran kanssa. Muutamien testien perusteella Honor Magic 4 Lite tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta saadaan hyvä.

Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Jos kuvattavia kohteita on useita, niin silloin taustasumennus on myös usein erikoinen. Syvyyskameraa päästään käyttämään kameran aukko-kuvaustilassa, jossa taustasumennuksen voimakkuutta pystyy myös itse säätämään. Alapuolella on yksi onnistunut kuva taustasumennuksella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Honor Magic 4 Liten videokuvaus rajoittuu korkeintaan 1080p 30 fps -tasolle, joka johtuu jo käytetyn järjestelmäpiirin rajoitteista. 4K-videokuvaus ei ole siis vaihtoehto, vaikka sellainenkin on usein nähty jo tämän hintapisteen puhelimissa. 1080p-videokuvaus on kohtuullista, mutta ei mitenkään parasta. Puhelimeen on tuotu videokuvaukseen Honor 50:sta tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa tarina-tila sekä dual-view, joka mahdollistaa kuvaamisen samaan aikaan taka- ja etukameralla.

Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista etukameraa, joka pystyy tuottamaan vain kohtuullisia selfiekuvia. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, mutta ei mitenkään erityisen tarkkoja. Kamera on vain keskivertainen, eikä erotu omassa kategoriassaan millään tavalla. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole itselle tärkeää. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p-videokuvaa.

Honor hyödyntää puhelimessa jo Huawein ajoilta tuttua kamerasovellusta, joten merkittävää uudistusta ei ole ilmeeseen saatu. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.

Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, filttereille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, josta voidaan helposti zoomata pääkameralla jopa 8-kertaiseksi.

Honor Magic 4 Lite -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään pääkameran asetuksia manuaalisesti. Pääkamerassa on mahdollista säätää ISO-arvoa (100 – 6400), suljinnopeutta (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-12…+12), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Valitettavasti RAW-kuvien taltioiminen ei ole mahdollista pro-kuvaustilassa.

Kamerasovellus on itsessään ihan hyvä ja tarjoaa monet perusominaisuudet ja paljon ekstraa. Kamerakokemus oli pitkälti samanlainen kuin Honor 50 -puhelimessa aikaisemmin, eli sovellus ei ollut kovinkaan nopea. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli hidasta ja toisinaan kuvausviive oli yllättävän pitkä. Toki tällaiset pienet viiveet voidaan usein antaa anteeksi alemmassa keskihintaluokassa.

Käyttöjärjestelmä

Yksi selvistä heikkouksista Honor Magic 4 Litestä löytyy käyttöjärjestelmästä, sillä syystä tai toisesta puhelin on tuotu myyntiin jo vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä. Päätös on hyvin erikoinen, sillä Android 12 on ollut saatavilla jo puolen vuoden ajan, eikä Honor ole saanut sitä mukaan keväällä 2022 julkaistuun puhelimeen. Honor Magic 4 Litessä on myös Googlen sertifioima Android, joten puhelimessa on Googlen palvelut, jotka puuttuivat vielä Huawein aikoina.

Android 11 -käyttöjärjestelmän päällä puhelimessa on myös Honorin oma Magic UI 4.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Honor ei julkaissut puhelimelle päivityksiä, mutta laitteeseen oli asennettuna Googlen 1. helmikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivitettävyys on kova sana puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä, mutta Honor ei ole sitä vielä toistaiseksi tajunnut. Honor Magic 4 Litelle on luvattu säälittävät 1 Android-versio sekä 2 vuotta tietoturvapäivityksiä.

1+2 vuoden päivityslupaus on nykymittapuulla todella heikko ja kertoo hyvin siitä, ettei Honor ole valmis hyppäämään muiden valmistajien kelkkaan tarjotakseen puhelimilleen pidempää elinkaarta. Monet valmistajat tarjoavat tässä hintapisteessä 2+3 vuoden päivityslupauksen, joka voisi olla Honor Magic 4 Liten kohdallakin hyvä. Puhelimelle tarjottu päivityslupaus tarkoittaa Honorin päivittävän joskus tulevaisuudessa puhelimen ajan tasalle Android 12 -versioon, mutta siinäpä se sitten olikin. Honor ei ole tarkentanut Android 12 -version saatavuutta puhelimelle, joten sitä on turha odottaa lähitulevaisuudessa.

Suurin kohokohta Honor Magic 4 Liten ohjelmistossa on tuki Googlen palveluille. Honor pystyy jälleen tekemään Googlen kanssa yhteistyötä, minkä ansiosta puhelimessa on esiasennettuna Googlen palvelut sekä Google Play -sovelluskauppa. Aikaisemmin Huawein alaisuudessa Honor ei voinut käyttää Googlen palveluita, mutta itsenäisenä yrityksenä rajoitteita ei enää ole. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta jälleen tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.

Honor Magic 4 Lite tarjoaa esiasennettuna siis pitkän listan erilaisia Googlen sovelluksia, joista suurinta osaa ei pysty poistamaan. Puhelimessa on myös kourallinen Honorin omia sovelluksia, joista yllättäen suurimman osan pystyy poistamaan. Monet Honorin sovellukset ovat tuttuja jo Huawein ajoilta, sillä Honor käyttää pohjana samoja toteutuksia nyt omalla nimellään.

Puhelimesta löytyvä Magic UI 4.2 -käyttöliittymä ei tarjoa mitään suurempia yllätyksiä, sillä kokemus on pitkälti samanlainen kuin pari vuotta sitten Huawein ja Honorin puhelimissa yleisestikin. Itse olisin kaivannut jotain pientä uudistusta käyttöliittymään, sillä trendit ovat menneet selvästi eteenpäin. Jos on aikaisemmin käyttänyt Honorin tai Huawein puhelimia, niin siirtyminen Honor Magic 4 Liteen ei varmasti ole suuri kynnys. Käyttöliittymä on tuttu sekä asetukset ja muut valikot löytyvät edelleen tutuista paikoista.

Testijakson aikana vastaan ei tullut merkittäviä bugeja tai muita erikoisuuksia ohjelmistossa, vaan kaikki tuntui toimivan normaalisti. Magic UI 4.2 toimii puhelimessa sulavasti, vaikka kyseessä ei olekaan mikään kevyin Android-viritelmä.

Yhteenveto

Honor Magic 4 Lite loistaa omassa kategoriassaan muutamalla osa-alueella, joita ovat nopea pikalataus sekä hyvä näyttö. Valitettavasti mistään täydellisestä laitteesta ei ole kyse, sillä aika monessa kohdassa on päätetty myös karsia. Lähtökohdat puhelimessa ovat kunnossa, mutta kilpailu on erittäin kovaa alemmassa keskihintaluokassa.

Itse tykkäsin Honor Magic 4 Liten massasta poikkeavasta muotoilusta ja Honor oli myös viimeistellyt laitteen laadukkaasti. Puhelimen suuri näyttöpaneeli osoittautui hyväksi ja 120 hertsin virkistystaajuus tekee siitä sulavan käyttää. Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri tarjoaa kohtuullisen suorituskyvyn, mutta samalla myös 5G-yhteydet. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija todettiin testijakson aikana myös todella nopeaksi. Honor Magic 4 Liten selvä valttikortti on hyvä akunkesto ja kilpailijoita nopeampi 66 watin tehoinen pikalataus.

Valitettavasti heikkouksia puhelimessa on paljon. Esimerkiksi kiiltävät muovipinnat naarmuuntuvat todella herkästi ja keräävät paljon likaa. Honor on unohtanut laittaa puhelimeen kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan, jotka mielestäni kuuluvat edelleen tämän kategorian puhelimeen. Kamerat ovat todellinen pettymys, sillä kuvien laatu ei suuremmin vakuuttanut. Lisäksi makro- ja syvyyskamerat ovat täysin turhat. Honor Magic 4 Lite ei myöskään tarjoa ultralaajakulmakameraa, joka löytyy lähes kaikista kilpailijoista. Valtavaksi heikkoudeksi voidaan todeta tässä kohtaa vuotta vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä ja yksi alan heikoimmista päivityslupauksista.

Kilpailu on 300 euron molemmilla puolilla todella kovaa, joten Honor Magic 4 Lite ei asetu mitenkään helppoon väliin. Esimerkiksi olemme aikaisemmin testanneet Motorola Moto G71 5G-, OnePlus Nord CE 2-, POCO X4 Pro 5G– ja Realme 9 Pro -puhelimet, jotka ovat suoria kilpailijoita Honorin uutuuspuhelimelle.

Honor Magic 4 Lite on myynnissä Suomessa laajasti 2. toukokuuta lähtien. Hintaa puhelimella on 299 euroa ja kyseessä on 6 + 128 gigatavun versio. Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat sininen Ocean Blue, hopea Titanium Silver sekä musta Midnight Black.

Honor Magic 4 Lite

6.8

Honor Magic 4 Lite on vahvoilla pikalatauksen ja näytön osalta, mutta parantamisen varaa olisi kameroissa ja käyttöjärjestelmässä.

Hyvää
 • Miellyttävästi viimeistelty muotoilu
 • Suuri ja hyvä näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Tarpeeksi hyvä suorituskyky ja 5G-yhteydet
 • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
 • Nopea pikalataus ja hyvä akunkesto
Huonoa
 • Kiiltävä muovipinta on heti likainen ja naarmuuntuu herkästi
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Stereokaiuttimet puuttuvat
 • Kameroiden kuvanlaatu ei vakuuta, 4K-videokuvaus puuttuu
 • Turhat makro- ja syvyyskamerat
 • Ultralaajakulmakamera puuttuu
 • Vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä ja erittäin heikko päivityslupaus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut