ArvostelutNothingYleinen

Testissä Nothing Ear (1) – tyylikkäät kuulokkeet hyvällä äänenlaadulla

Nothing Ear (1)

Nothing on uusi Lontoossa majapaikkaansa pitävä laitevalmistaja, joka julkaisi jo vuosi takaperin ensimmäisen tuotteensa. Kyseessä on Nothing Ear (1) -kuulokkeet, jotka on tuotu myyntiin globaalisti kilpailukykyiseen hintaan.

Vaikka kyseessä ei ole enää mikään uusi tuote, niin silti päätimme SuomiMobiilissa testata kuulokkeet vielä ennen lähenevää Nothing Phone (1) -puhelimen julkaisua. Nothing Ear (1) -kuulokkeita on testattu reilun kuukauden verran aktiivisesti, joten niistä on syntynyt varsin hyvä käsitys. Teknisesti kuulokkeet eivät erotu suuremmin joukosta, mutta Nothingilla on täysin omanlainen lähestymistapa muun muassa muotoiluun.

Kuulokkeissa on 11,6 millimetrin kokoiset dynaamiset kaiutinelementit ja ääni on viritetty Teenage Engineeringin asiantuntijoiden toimesta. Lisäksi Nothing Ear (1) on suunniteltu vain 4,7 gramman painoiseksi ja muotoilun keskiössä on läpinäkyvä toteutus. Kuulokkeissa on myös jopa 34 tunnin akunkesto sekä tuki aktiiviselle taustamelun vaimennukselle.

Nothing Ear (1) -kuulokkeet tulivat alun perin saataville jo 17. elokuuta 2021, joten kuulokkeet ovat lähes vuoden ikäiset. Nothing julkaisi kuulokkeista aluksi vain valkoisen väriversion, mutta myöhemmin saataville tuli myös musta väriversio. Testiin Nothingilta saatiin musta väri. Hintaa Nothing Ear (1) -kuulokkeilla on 99 euroa ja ne ovat saatavilla Suomessakin esimerkiksi verkko-operaattori Elisan kautta.

Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimmät tekniset ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nothing Ear (1) tekniset tiedot

  • Elementti: 11,6 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Kyllä on
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Koodekit: SBC, AAC)
  • Kuulokkeiden akku: 4 tuntia (melunvaimennus), 5,7 tuntia (normaali)
  • Kotelon akku: 570 mAh / 24 tuntia (melunvaimennus, 34 tuntia (normaali)
  • Ohjattavuus: Eleohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä tai langaton lataus
  • Kuulokkeiden mitat: 28,9 x 21,5 x 23,5 mm
  • Kotelon mitat: 58,6 x 58,6 x 23,7 mm
  • Kuulokkeen paino: 4,7 g
  • Kotelon paino: 57,4 g
  • Vedenkestävyys: IPX5
  • Väriversiot: musta ja valkoinen
  • Hinta: 99 euroa

Tyylikäs läpinäkyvä muotoilu

Nothing Ear (1) -kuulokkeiden myyntipakkaus ja sisältö.

Nothingin lähestymistapa muotoiluun eroaa monista muista kilpailijoista, sillä Nothingin muotoilufilosofia rakentuu läpinäkyvyyden ympärille. Tämä näkyy myös Nothing Ear (1) -kuulokkeissa kauttaaltaan, mutta Nothing ei ole kuitenkaan lähtenyt keksimään kuulokkeita uudestaan. Myös nämä kuulokkeet näyttävät siis kuulokkeilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelo on Nothing Ear (1) -kuulokkeissa neliömäinen, eikä mikään kaikista kompaktein. Latauskotelo on kaikkea muuta kuin normaali, sillä siinä käytetään läpinäkyvää muovia. Tämän ansiosta kotelon läpi näkee sisällä olevat kuulokkeet. Kotelon yläpuolella on pyöreä syvennys, jonka avulla koteloa voi käyttää esimerkiksi fidget spinnerina.

Alaosaan Nothing on laittanut esille pienellä präntillä vaadittuja merkintöjä ja alaosassa on myös tekniikka langatonta latausta varten. Kotelon etuosassa nähdään magneetti ja takaosassa on yksinkertainen sarana. Vasemmassa kyljessä ei ole mitään, mutta oikeassa kyljessä on USB-C-liitin sekä Bluetooth-painike. Kotelo avautuu keskeltä rasian tavoin ja sisältä löytyy kuulokkeet omissa syvennyksissään, LED-ilmaisinvalo sekä teksti ”ear (case)”.

Nothing toimitti testattavaksi kuulokkeista mustan väriversion, joka on miellyttävän tummanpuhuva. Väriversiosta huolimatta Nothing on valmistanut latauskotelon kiiltävästä muovista, joka ei ole kaikista paras vaihtoehto, mutta läpinäkyvyyden takaamiseksi ainoa ratkaisu. Kiiltävä muovi on erittäin liukas ja samalla latauskotelo on heti täynnä sormenjälkiä. Lisäksi kiiltävä muovipinta naarmuuntuu hyvin herkästi kotelon pyöriessä taskun tai repun pohjalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelo ei ole kaikista kompaktimmasta päästä, vaan neliömäisen toteutuksensa takia jopa hieman kookas. Nothing on ilmoittanut latauskotelon mitoiksi 58,6 x 58,6 x 23,7 millimetriä ja painoksi 57,4 grammaa. Latauskotelo mahtuu kyllä edelleen hyvin taskuun, mutta mielestäni enemmän pyöristetty ja kompaktimpi ratkaisu tekisi käytöstä hieman mielekkäämpää.

Itse kuulokkeet löytyvät latauskotelon sisältä omista syvennyksistään vaakatasoon asetettuna. Kuulokkeet ovat magneettien varassa kiinni kotelossa, mutta ne saadaan todella helposti myös pois. Magneetit ovat sen verran vahvoja, että koteloa saa kunnolla ravistella, jotta ne irtoavat siitä. Testijakson aikana latauskotelo tippui maahan muutaman kerran ja usein kuulokkeet pysyivät kotelossa. Kerran toinen kuulokkeista irtosi kotelosta pois.

Kuulokkeet näyttävät kuulokkeilta, sillä ne koostuvat kuulokeosasta sekä siinä kiinni olevasta varresta. Kuulokkeista mielenkiintoisen tekee kuitenkin varren läpinäkyvä muotoilu. Kuulokkeiden sisällä olevan piirilevyn ja siinä kiinni olevat komponentit pystytään näkemään. Pienenä mielenkiintoisena yksityiskohtana kuulokkeissa on pieni piste varressa, joka on vasemmassa kuulokkeessa valkoinen ja oikeassa kuulokkeessa punainen. Molemmissa kuulokkeissa lukee myös teksti ”Nothing Ear (1)”.

Nothing on tuonut kuulokkeiden varteen kaksi mikrofonia, jotka löytyvät ala- ja yläpäädyistä. Varren takaosassa on latauspinnit, jotka osuvat latauskotelon pinneihin. Itse kuulokeosa on varsin normaali ”möllykkä”, jonka varassa kuulokkeet pysyvät korvissa yhdessä silikonitulpan kanssa. Kuulokeosasta on tehty mattapintainen mustassa väriversiossa. Nothing toimittaa kuulokkeiden mukana oletusarvoisesti kolmet eri kokoiset silikonitulpat, joista kukin voi käyttää omiin korviin parhainten sopivia.

Nothing Ear (1) -kuulokkeiden yksi suurimmista valttikorteista on loistava istuvuus ainakin allekirjoittaneen korviin. Vaikka kuulokkeissa on tulpallinen toteutus, niin mielestäni niitä on miellyttävää pitää pitkiäkin aikoja. Kuulokkeet eivät rasita korvia liikaa ja samalla ne pysyvät korvissa hyvin, eikä niitä tarvitse survoa korvakäytävään. Kuulokkeet eivät tuntuneet myöskään lähtevän tai tippuvan korvista lenkillä tai liikkuessa.

Kuulokkeet ovat myös yllättävän kompaktit ja kevyet, jotka edesauttavat miellyttävän käyttökokemuksen tuottamisessa. Nothing Ear (1) -kuulokkeiden mitoiksi on ilmoitettu 28,9 x 21,5 x 23,5 millimetriä ja painoa on vain 4,7 grammaa.

Kuulokkeista on saatu myös IPX4-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävät, joten esimerkiksi hikeä tai pientä vesisadetta ei tarvitse pelätä kuulokkeita käytettäessä. Suoraan veteen upottamista kuulokkeet eivät kuitenkaan kestä.

Hyvä äänenlaatu, akunkesto voisi olla parempi

Kuulokkeissa on itsessään sisällä 11,6 millimetrin kokoiset dynaamiset elementit, joiden varassa äänenlaatu on. Nothing itse kehuu äänenlaatua hyväksi ja tarjolla pitäisi olla edistynyt basson, keskitason ja diskantin toisto, ja äänen on virittänyt Teenage Engineering. Kovin suuria odotuksia äänenlaadun suhteen ei ollut, ottaen huomioon kyseessä olevan Nothingin ensimmäinen äänituote. Testijakson aikana Nothing Ear (1) -kuulokkeet pääsivät kuitenkin tarjoamaan tasavahvan ja hyvän äänenlaadun.

Nothing Ear (1) -kuulokkeiden äänenlaatu oli ainakin omaan makuuni tarpeeksi hyvä ja ottaen huomioon hintaluokan, niin jotain on tehty oikein. Äänessä on mukavasti bassoa, mutta sitä ei onneksi korosteta oletusasetuksilla liiaksi. Myös diskanttialueet tulevat äänessä esille. Toki äänenlaatu ei ole lähelläkään esimerkiksi yli 200 euron kuulokkeita, mutta mielestäni Nothing on onnistunut tarjoamaan alle 100 euron hintapisteessä tarpeeksi hyvän äänen.

Jos etsinnässä on 100 euron täyslangattomat nappikuulokkeet, niin Nothing Ear (1) tarjoaa vastinetta rahalle äänenlaadun osalta. Mitään mullistavaa tai massasta erottuvaa ei kuitenkaan tällä kertaa ole tarjolla. Ääntä kuulokkeista lähtee miellyttävän paljon, joten kaiutinelementeistä otetaan kaikki hyöty irti.

Nothing tarjoilee kuulokkeissa Bluetooth 5.2 -yhteyden, jonka avulla pystytään takaamaan toimivuus 10 metrin säteellä yhdistetystä laitteesta. Kuulokkeet voidaan yhdistää kerralla vain yhteen laitteeseen, joten tuettuna ei valitettavasti ole yhdistämistä useaan laitteeseen. Testijakson aikana kuulokkeet toimivat useiden puhelimien kanssa hyvin, mutta kuulokkeissa oli havaittavissa pientä pätkimistä. Musiikintoisto pätki toisinaan hieman, joka oli jopa ärsyttää. Testijakson aikana kuulokkeet kadottivat myös yhteyden muutaman kerran, jolloin Bluetooth-yhteys katkesi kokonaan yhdistettyyn laitteeseen.

Nothing Ear (1) -kuulokkeissa on tuki SBC- ja AAC-koodekeille, eikä tarjolla ole laadukkaampia tekniikoita. Tämä on ehkä pieni pettymys, mutta kyseessä on tekninen yksityiskohta, josta on jouduttu karsimaan tässä hintapisteessä. Nothing on saanut kumpaankin kuulokkeeseen myös kolme mikrofonia, joita käytetään äänen tallentamiseen sekä aktiivisen melunvaimennuksen toteuttamiseen. Testijakson aikana Nothing Ear (1) -kuulokkeiden mikrofonien todettiin tarjoavan hyvän äänenlaadun puheluita varten.

Kuulokkeiden yksi ominaisuuksista on myös aktiivinen taustamelun vaimennus, joka on jo hyvin yleinen alle 100 euron kuulokkeissa. Kyseessä on mukava lisä, mutta mistään markkinoiden parhaimmasta melunvaimennuksesta ei ole kyse. Nothing Ear (1) pystyy vaimentamaan monia matalia ääniä, mutta kovat ja korkeat äänet tulevat edelleen läpi.

Esimerkiksi meluisassa ympäristössä kuulokkeet pystyvät suodattamaan paljon melua pois, mutta kaikkea ei ole mahdollista saada. Toteutus on varsin normaali alle 100 euron hintapisteessä, mutta itse olen havainnut selvästi parempiakin melunvaimennuksia samassa kategoriassa. Mielestäni melunvaimennuksen kevyt-tila (Light) on varsin turha, mutta Maximum-tilassa saadaan paras tulos aikaiseksi.

Testijakson aikana havaitsin ongelmia kuulokkeiden korvissa tunnistamisen kanssa, jonka takia melunvaimennus hyppi pois päältä. Itse päädyin ratkaisuun ottaa tunnistus pois päältä, jonka avulla laitetta pystyi käyttämään selvästi paremmin. Mitkään kuulokkeille tulleet päivitykset eivät korjanneet ongelmaa korvissa olemisen tunnistuksen kanssa.

Läpikuuluvuustila löytyy myös Nothing Ear (1) -kuulokkeista, joka sekin on ihan hyvällä tasolla. Sen avulla kuulokkeita ei välttämättä tarvitse ottaa pois korvista, jos haluaa puhua jonkun kanssa samaan aikaan. Kyseessä on täysi vastakohta melunvaimennukselle, sillä läpikuuluvuustilassa korostetaan muita ääniä.

Nothing on kertonut kuulokkeissa olevan 4 tunnin akunkesto melunvaimennuksen kanssa sekä 5,7 tunnin akunkesto ilman melunvaimennusta. Latauskotelon 570 milliampeeritunnin akun avulla pystytään nostamaan akunkesto melunvaimennusta käytettäessä 24 tuntiin ja ilman sitä 34 tuntiin.

Kyseessä ei ole mitenkään parhaimman akunkeston tarjoavat kuulokkeet, vaan mielestäni akku on vain ok-tasolla. Usein itsellä ainakin akku saattoi loppua kesken tai varaus tippui alle 10 prosentin, jos musiikkia kuunteli esimerkiksi 3,5 tuntia putkeen melunvaimennuksen kanssa. Monille akunkesto on kuitenkin riittävä, sillä harvoin 4 tuntia putkeen pitää kuulokkeita korvilla ja aina välissä ne latautuvat nopeasti latauskotelossa.

Nothingin mukaan kuulokkeisiin saadaan latauskotelossa 10 minuutissa virtaa 50 minuutin kuuntelua varten melunvaimennuksen kanssa, sekä 1,2 tunniksi ilman sitä. Nothing Ear (1) -kuulokkeissa on tuki langalliselle 5 watin lataukselle USB-C-liittimen kautta, mutta mukavana lisänä kuulokkeissa on tuki myös langattomalle lataukselle. Kyseessä on ominaisuus, joka puuttuu monista saman hintapisteen kuulokkeista.

Asetukset löytyvät sovelluksen kautta

Nothing Ear (1) -kuulokkeita varten on kehitetty oma sovelluksensa Android- ja iOS-laitteille, joten kattava yhteensopivuus löytyy yhdistetystä laitteesta huolimatta. Kuulokkeita voi käyttää ongelmitta, jos laitteessa on Android 5.1, iOS 11 tai näitä uudempi käyttöjärjestelmäversio. Kyseessä on ”ear (1)” -nimeä kantava sovellus, jonka voi ladata sovelluskaupasta.

Sovellus on yksinkertainen ja normaali, mutta Nothing-henkinen. Sovelluksessa käytetään brändin tuttua pistefonttia sekä siihen liittyviä elementtejä. Sovelluksen alkunäkymässä on esillä kuulokkeiden kuvat sekä akunvaraustasot.

Aloitusnäytöltä pystyy säätämään myös kuulokkeiden eri tiloja, sillä käyttäjä voi aktivoida aktiivisen melunvaimennuksen ja vaihtaa sen tason joko kevyeksi tai parhaimmaksi mahdolliseksi. Lisäksi pystytään aktivoimaan läpikuuluvuustila tai ottaa melunvaimennus kokonaan pois. Lisäksi Nothing on luonut taajuuskorjaimen, jossa pystytään valitsemaan neljän oletusasetuksen väliltä, jotka ovat ”Balanced”, ”More Treble”, ”More Bass” sekä ”Voice”. Valitettavasti käyttäjä ei pysty luomaa omia taajuuskorjaimia.

Sovelluksen alkunäytön kautta pystyy helposti myös säätämään kuulokkeiden eleohjauksia. Käyttäjät voivat asettaa eri toimintoja kolmoisnapautukselle, kaksoisnapautukselle, pitkälle napautukselle sekä liu’uttamiselle. Oletusasetuksilla kolmoisnapautuksella mennään seuraavaan kappaleeseen, tuplanapautuksella pysäytetään/jatketaan toistoa, pitkällä napautuksella aktivoidaan melunvaimennus sekä pyyhkäisemällä yläs/alas säädetään äänenvoimakkuutta.

Eleohjaus tuntui testijakson aikana toimivan kuulokkeissa hyvin, eikä sen kanssa ollut ongelmia. Esimerkiksi itse tykkäsin todella paljon äänenvoimakkuuden säätämisestä eleillä, sillä se tuntui olevan selvästi helpompaa kuin monissa muissa testaamissani kuulokkeissa.

Sovelluksen kautta pystyy myös aktivoimaan tai ottamaan pois käytöstä korvissa olemisen tunnistuksen. Jos asetus on käytössä, niin musiikintoisto pysähtyy aina, kun kuuloke otetaan korvasta. Lisäksi toisto jatkuu, kun kuuloke laitetaan takaisin korvaan. Kuulokkeiden asetuksista voidaan säätää myös kuulokkeiden latenssia valitsemalla joko normaalin tai matalan latenssin tilan.

Nothing Ear (1) -kuulokkeet tukevat myös kuulokkeiden etsimistä. Sen avulla kuulokkeista saadaan suurella voimakkuudella paljon ääntä aikaiseksi, joka helpottaa niiden löytämistä. Sovelluksen kautta pystytään luonnollisesti myös päivittämään laitteen ohjelmisto. Testijakson lopulla kuulokkeiden tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio oli 0.6700.1.87.

Kokonaisuutena sovelluksen tarjoama kokemus on miellyttävä ja selkeä. Nothing Ear (1) -kuulokkeille on tarjolla kattavasti erilaisia perustoimintoja, jotka ovat yleisesti hyvin tuttuja tässä hintaluokassa.

Hyvät kuulokkeet, joissa on perusasiat kunnossa

Nothing Ear (1) -kuulokkeet ovat mielenkiintoinen tulokas alle 100 euron täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille. Nothing ei ole suunnitellut kuulokkeita täysin alusta uudestaan, vaan tarjolla on teknisesti varsin peruskauraa. Tärkein myyntivaltti on kuitenkin erilainen läpinäkyvä muotoilu.

Tykkäsin todella paljon persoonallisesta lähestymistavasta muotoiluun, ja pakko sanoa läpinäkyvyydessä olevan sitä jotain. Kuulokkeissa on hyvä äänentoisto omassa hintapisteessään, mutta mitään yllättävää ei ole tarjolla. Nothing Ear (1) -kuulokkeiden vahvuuksia ovat myös tuki langattomalle lataukselle sekä sovelluksen monipuoliset asetukset. Kyseessä on mielestäni tasapainoiset kuulokkeet, joissa on perusasiat kunnossa.

Testijakson aikana itse huomasin kiiltävän muovirakenteen keräävän paljon naarmuja, jonka lisäksi latauskotelo olisi voinut olla jopa hieman pienempi. Äänentoiston osalta havaittavissa oli satunnaista katkeilua ja pätkimistä. Lisäksi taajuuskorjain olisi voinut kuulokkeissa olla hieman vielä monipuolisempi. Nothing Ear (1) -kuulokkeet tukevat valitettavasti vain yhteyttä yhteen laitteeseen kerrallaan. Itse jäin kaipaamaan kuulokkeilta myös parempaa akunkestoa erityisesti melunvaimennusta käytettäessä.

Nothing Ear (1) -kuulokkeet tulivat alun perin saataville jo 17. elokuuta 2021, joten kuulokkeet ovat lähes vuoden ikäiset. Nothing julkaisi kuulokkeista aluksi vain valkoisen väriversion, mutta myöhemmin saataville tuli myös musta väriversio. Hintaa Nothing Ear (1) -kuulokkeilla on 99 euroa.

Hyvää

  • Tyylikäs läpinäkyvä muotoilu + todella mukavat korvissa
  • IPX4-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys
  • Hintaluokassa normaali äänenlaatu
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Sovelluksen kautta saa käyttöön monipuoliset asetukset
  • Tasapainoinen kokonaisuus hintaansa nähden

Huonoa

  • Kiiltävä muovirakenne naarmuuntuu helposti
  • Latauskotelo on normaalia suurempi
  • Satunnaiset katkeilut musiikkia kuunnellessa
  • Rajoitettu taajuuskorjain
  • Ei tukea samanaikaiselle yhteydelle usealle laitteelle
  • Akunkesto voisi olla parempi erityisesti melunvaimennusta käytettäessä

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut