ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Buds 3 – Ei ole hinnalla pilattu

OnePlus Buds 3

OnePlus esitteli tammikuussa OnePlus 12- ja OnePlus 12R -puhelimien rinnalla myös uudet OnePlus Buds 3 -kuulokkeet. Kyseessä ovat kohtuuhintaiset kuulokkeet, jotka on suunniteltu alle 100 euron hintapisteeseen. Kuulokkeita on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan, ja nyt on aika katsoa onko niistä todellisuudessa mihinkään.

OnePlus Buds 3 -kuulokkeista löytyy paljon tuttua verrattuna huipputason OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeisiin, mutta tietyissä asioissa on karsittu. Mukana on kaksoiskaiutinelementit, 49 desibelin tasoinen melunvaimennus sekä korkeintaan 44 tunnin akunkesto. Kuulokkeet tarjoilevat myös IP55-luokituksen, kevyen rakenteen sekä uudistetun kosketusohjauksen.

Suomessa OnePlus Buds 3 -kuulokkeet tulevat myyntiin 13. helmikuuta, ja hintaa niillä on 99 euroa. Kuulokkeista on kaksi väriversiota, jotka ovat tummanharmaa Metallic Gray sekä vaaleansininen Splendid Blue.

100 euron hintapisteessä suurimmat haastajat OnePlus Buds 3 -kuulokkeille ovat mielestäni Huawei FreeBuds 5i sekä Samsung Galaxy Buds FE. Tässä arvostelussa tutustutaan kuulokkeisiin kattavasti monelta kantilta katsottuna. Alapuolella on listattuna OnePlus Buds 3 -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Buds 3 -kuulokkeiden tekniset tiedot

  • Elementti: 10,4 mm (basso) + 6 mm (diskantti) elementit
  • Melunvaimennus: 49 db adaptiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Yhteys: Bluetooth 5.3 (Profiilit: HFP, A2DP, AVRCP | Koodekit: LHDC, AAC, SBC)
  • Kuulokkeiden akku: 58 mAh
  • Kotelon akku: 520 mAh
  • Ohjattavuus: Eleohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä 5 watin teholla, langaton lataus 2 watin teholla
  • Muuta: pop-up-pariliitos (OnePlus-puhelimet), tunnistaa korvassa olemisen, Fast Pair, HeyMelody-sovellus
  • Kuulokkeiden mitat: 31,68 x 20,22 x 24,4 mm
  • Latauskotelon mitat: 58,72 x 50,15 x 25,81 mm
  • Kuulokkeen paino: 4,8 g
  • Kotelon paino: 40,8 g
  • Vedenkestävyys: IP55 kuulokkeissa
  • Väriversiot: Metallic Gray sekä Splendid Blue
  • Hinta: 99 euroa

Ulkoisesti tuttua OnePlussaa

OnePlus on tehnyt uusista kuulokkeista pitkälti samanlaiset kuin esimerkiksi huipputason OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeista. Tämä on tietysti hyvä OnePlus Buds 3 -kuulokkeiden kannalta, sillä OnePlussan aikaisemmatkin kuulokkeet ovat olleet omaan makuuni. Muotoilu on siis helposti tunnistettavissa OnePlussaksi.

Latauskotelo on korurasian mallinen, eli se on laatikkomainen. Latauskotelossa on omaan makuuni mukavasti suoria reunoja, mutta myös mukavasti pyöristystä, joka parantaa käyttömukavuutta. Latauskotelon yläpuolelle on laitettu OnePlussan logo, mutta alaosasta ei löydy mitään merkintöjä. Kotelon etuosassa on lovi, josta kannen saa auki paremmin ja sen alapuolella on pieni LED-ilmaisinvalo. Kotelon takaosaan on asetettu USB-C-liitin, josta laitteen voi ladata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin saatu väriversio oli sininen Splendid Blue, jossa on mattapintainen viimeistely. Mattapinta on kotelossa erinomainen valinta, sillä se ei ole yhtä liukas kuin kiiltävät muovipinnat. Lisäksi mattapintainen viimeistely pitää latauskotelon parempana pidempään, sillä se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja. Myös kuulokkeiden tummanharmaa Metallic Gray -väriversio on mattapintainen.

Latauskotelo ei ole kompakteimmasta päästä, mutta muotoilun ansiosta se ei juurikaan haittaa. Kotelon pyöristetty ja hyvin viimeistelty muotoilu mahdollistaa kuulokkeiden sujauttamisen helposti taskuun. Latauskotelon painoksi on kerrottu 40,8 grammaa, joten se on myös todella kevyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelon sisältä löytyy itse OnePlus Buds 3 -kuulokkeet, jotka ovat vaakatasossa omissa syvennyksissään. Kuulokkeet saadaan kotelosta helposti pois työntämällä niiden vartta sivusuunnassa, eikä ne ole kovinkaan vahvalla magneetilla kiinni. Toki magneetti on sen verran vahva, että kuulokkeet eivät lähde syvennyksistään pois koteloa kääntämällä ylösalaisin. Latauskotelon tippuessa maahan kuulokkeet lentävät kuitenkin helposti pois.

Kuulokkeiden muotoilua on hieman uudistettu, vaikka yleinen ilme on ennallaan. Kuulokkeet ovat pitkälti kiiltäväpintaiset, mutta korvaa vasten oleva kohta on mattapintainen. Itse tykkään tästä lähestymistavasta, sillä se on käytännön ja muotoilun kannalta järkevin. Kuulokkeiden kiiltävässä osassa on myös pieni mattapintainen kohta, joka osoittaa ohjauslevyn sijainnin.

OnePlus Buds 3 -kuulokkeiden yläosassa on leveämpi kuulokeosuus, johon on liitetty kapea pitkulainen varsi, jossa on mikrofoni alaosassa. Kuulokkeissa on kolme mikrofonia, joista toinen on varren yläreunassa ja kolmas mikrofoni löytyy kuulokkeiden sisältä.

Testijakson aikana kuulokkeita oli erittäin miellyttävää pitää korvissa useitakin tunteja, eikä ne rasittanut korvia, vaikka kyseessä on tulpallinen rakenne. Kuulokkeet eivät ole suunniteltu niin, että tulpat tungettaisiin kokonaan korvakäytävään, vaan kuulokkeiden muu runko pitää ne korvissa. OnePlus toimittaa mukana myös kolmet eri kokoiset silikonitulpat, joilla kuulokkeet saa istumaan juuri omiin korviin sopivasti.

Kuulokkeet ovat kevyet ja kompaktit, joka parantaa käyttömukavuutta. OnePlussan mukaan Buds 3 -kuulokkeiden mitat ovat 31,68 x 20,22 x 24,4 millimetriä sekä painoa yhdellä kuulokkeella on 4,8 grammaa. Latauskotelon mitat ovat 58,72 x 50,15 x 25,81 millimetriä.

OnePlus Buds 3 -kuulokkeet ovat myös roiskevettä kestävät. Kuulokkeille on luvattu IP55-luokituksen mukainen kestävyys, eli ne ovat siis hyvin soveltuvia käytettäviksi erilaisissa ympäristöissä, kuten lenkillä, kuntosalilla tai sateisessa säässä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että luokitus ei tarkoita täydellistä veden- tai pölytiiviyttä, joten kuulokkeita ei välttämättä kannata upottaa veteen tai altistaa äärimmäisen kosteille olosuhteille. Latauskoteloon OnePlus ei ole saanut minkäänlaista IP-luokitusta.

Kuulokkeita käytettiin aktiivisesti muutaman viikon ajan, jonka perusteella saatiin hyvä kuva niiden kestävyydestä. Latauskoteloon ei tullut mitään kunnollisia kulumisen jälkiä, ja kuulokkeetkin pysyivät hyvänä. Itse kuulokkeiden kiiltävä pinta kerää paljon likaa, mutta sillä ei ole suurta merkitystä kuulokkeiden ollessa korvissa. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet ovat rakenteeltaan laadukkaat.

Hyvä ääni ja riittävä melunvaimennus

Kuulokkeissa aina tärkeimmässä roolissa on äänenlaatu, ja nyt Buds 3 -malleissa OnePlus on siihen pyrkinyt panostamaan. OnePlus Buds 3 tarjoaa hintaluokassaan mielenkiintoisen kaksoiskaiutinelementin, joka koostuu 10,4 mm ja 6 mm elementeistä. OnePlussan mukaan uusi kaksoiselementti on suunniteltu käsittelemään paremmin korkeita ja matalia taajuuksia, ja kuulokkeet tarjoavat taajuusvasteen 15 hertsistä 40 kilohertsiin.

10,4 millimetrin kokoisen bassoelementin pitäisi tarjota joustavuutta erityisesti matalilla taajuuksilla. Vastaavasti 6 millimetrin diskanttielementti korostaa yksityiskohtia korkeilla taajuuksilla. OnePlussan mukaan kuulokkeet takaavan ”immersiivisen äänielämyksen”, mutta testijakson aikana äänenlaatu todettiin vähintäänkin hyväksi. Kuulokkeet eivät tarjoa oikeasti mitään mullistavaa äänen osalta, vaan omassa kategoriassaan juuri sitä mitä voi odottaa.

Oletusoptimoinneilla ääni on miellyttävän tasapainoista. Basso ei korostu liiaksi ja korkeat taajuudet tulevat hyvin esille. OnePlus Buds 3:n äänenlaatu ei ole täysin verrattavissa puolet kalliimpiin kuulokkeisiin, sillä tietyt korkeat taajuudet jäävät hieman olemattomiksi. Kyseessä on kuitenkin tasapainoinen kokonaisuus alle 100 eurolla. Jos kuitenkin haluaa enemmän esimerkiksi bassoa, niin se onnistu säätämällä asetuksia.

Taajuuskorjaimen avulla käyttäjät voivat optimoida ääntä oman mielensä mukaisesti. OnePlus tarjoaa kolme oletustaajuuskorjainta, jotka ovat ”tasapainoinen”, ”serenadi” sekä ”basso”. Lisäksi käyttäjät voivat itse muokata taajuuskorjainta. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet tukevat myös OnePlus Audio ID 2.0 -ratkaisua, jonka avulla taajuuskorjain optimoidaan kuulotestin perusteella juuri käyttäjän oman kuulon mukaan. Itse tykkäsin kuulokkeiden monipuolisista optimointimahdollisuuksista.

OnePlus Buds 3 -kuulokkeet tarjoilevat nyt myös 3D-audion, joka perustuu HRTF-tekniikkaan (Head-Related Transfer Function). Kuulokkeet tulevat tilaäänen luomista Android- ja iOS-laitteilla. Toteutuksen tavoitteena on tuoda realismin tunnetta kuuntelukokemukseen, esimerkiksi jäljittelemällä konserttisalin tai elokuvateatterin akustiikkaa. Ominaisuus on kuitenkin melko rajoitettu, sillä se ei toimi kaikkien sovelluksien kanssa.

OnePlus on varustellut kuulokkeet Bluetooth 5.3 -tuella, joka takaa hyvän yhteyden esimerkiksi puhelimien kanssa. Kuulokkeissa on tuettuna perinteiset koodekit AAC ja SBC, mutta myös LHDC 5.0. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP ja HFP.

Kuulokkeissa on tuki yhteydelle kahteen laitteeseen samanaikaisesti. OnePlus Buds 3 voidaan yhdistää siis esimerkiksi puhelimeen ja tietokoneeseen samaan aikaan. Laitteiden välillä vaihtaminen on helppoa, eikä yhteyttä tarvitse aina erikseen luoda. Yleisesti testijakson aikana ei havaittu yhteysongelmia, vaan Buds 3 -kuulokkeet toimivat useiden eri laitteiden kanssa erinomaisesti.

OnePlus Buds 3 tarjoaa luonnollisesti tuen myös melunvaimennukselle. Melunvaimennuksesta ei ole karsittu verrattuna OnePlussan kalliimpiin kuulokkeisiin. Kuulokkeiden pitäisi taata 49 desibelin melunvaimennuksen.

Melunvaimennus tuntui toimivan hyvin, ja se ajaa asiansa. Kolmen mikrofonin avulla toteutettu melunvaimennus onnistuu poistamaan monet häiritsevät taustaäänet, mutta aivan kaikkea se ei pysty suodattamaan. Lisäksi kuulokkeiden tulpallinen rakenne tarjoaa myös luonnostaan hieman melunvaimennusta. Kuulokkeet vaimentavat erityisesti hyvin tasapaksua ääntä, mutta usein korkeat äänet tulevat yllättävän vahvasti läpi.

Melunvaimennusta ajatellen OnePlus on toteuttanut kolme tilaa, jotka ovat ”maksimi”, ”kohtalainen” sekä ”pehmeä”. Nimiensä mukaisesti maksimi tarjoaa parhaimman melunvaimennuksen ja pehmeä tarjoaa hieman maltillisemman vaimennuksen. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet tukevat myös älykästä tilaa, jossa vaimennusta optimoidaan mukautuvasti ympäristön äänien mukaan.

OnePlus on toteuttanut kuulokkeisiin myös läpikuuluvuustilan, joka on vastakohta melunvaimennukselle. Kyseisessä tilassa päästetään ympäristöäänet läpi, jotta käyttäjä pysyy tietoisena ympäröivästä maailmasta. Kyseessä on hyvä ominaisuus esimerkiksi lenkillä tai keskustellessa jonkun toisen kanssa. Itselle ominaisuudesta ei ole juurikaan iloa, jonka takia sen testaamiset jäivät hyvin vähäiselle.

OnePlus Buds 3-kuulokkeet tarjoavat mielestäni riittävän hyvän mikrofonien laadun, jonka ansiosta kuulokkeet sopivat hyvin käytettäväksi puheluita ajatellen. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet myös vaimentavat taustamelua puheluissa, jotta vastaanottaja saa paremmin selvää puheesta.

Hyvä akunkesto

Akunkeston osalta monet OnePlussan kuulokkeet ovat olleet hyvällä tasolla, ja nyt myös OnePlus Buds 3 -kuulokkeet eivät petä. Molempien kuulokkeiden sisälle on saatu 58 milliampeeritunnin kokoinen akku ja latauskotelossa on suuri 520 milliampeeritunnin akku.

OnePlus on luvannut kuulokkeiden takaavan ihanteellisimmassa tilanteessa 44 tunnin akunkeston latauskotelon kanssa, mutta kuulokkeissa akunkesto rajoittuu 10 tuntiin. 10 tuntia saavutetaan ilman melunvaimennusta, mutta melunvaimennusta käytettäessä akku on 6,5 tuntia. Latauskotelon kanssa saadaan melunvaimennuksella akku riittämään 28 tunniksi ja ilman melunvaimennusta 44 tunniksi.

Testijakson aikana OnePlus Buds 3:n akunkesto tuntui olevan luvatulla tasolla. Usein melunvaimennuksen kanssa päästiin helposti reilun 6 tunnin käyttöaikaan. Itse en kuulokkeita usein ilman melunvaimennusta käyttänyt, mutta akunkeston voidaan olettaa olevan selvästi pidempi.

Harvemmin kuulokkeita tulee kuitenkaan pidettyä useita tunteja korvissa, joten kuulokkeet pääsivät latautumaan latauskotelossa aina täyteen ja virtaa löytyi taas seuraavalla käyttökerralla tarpeeksi. Yleensä latauskotelon kanssa virtaa riitti reiluksi viikoksi. OnePlus Buds 3 -kuulokkeita ei siis aina ollut tarve ladata, vaan pystyi luottamaan virtaa löytyvän esimerkiksi parin tunnin ulkoilua varten.

Akun lataus tapahtuu ainoastaan langallisesti, sillä langattomasta latauksesta on karsittu kokonaan. Kuulokkeet tukevat pikalatausta, joka antaa 7 tuntia akkua 10 minuutin latauksella (ilman melunvaimennusta). Mielestäni langaton lataus olisi voinut olla mukava lisä tässä hintapisteessä, mutta ei kuitenkaan mikään pakollinen. Langallisesti lataus tapahtuu USB-C-liittimen kautta, jollainen varmasti monilta löytyy.

OnePlus on uudistanut Buds 3 -kuulokkeiden kohdalla kosketusohjauksen. Kuulokkeiden ulkoreunalla on kosketusalue, joka perustuu eleisiin. Aikaisemmin monissa OnePlussan kuulokkeissa on ollut puristukseen perustuva ohjaus, mutta nyt uudistettu toteutus on nopeampi. Kosketusohjaus tukee napautuksia, painalluksia sekä pyyhkäisyjä.

Esimerkiksi pyyhkäisemällä kuuloketta ylöspäin saadaan lisättyä äänenvoimakkuutta ja alaspäin pyyhkäistäessä saadaan äänenvoimakkuutta pienemmäksi. Kuulokkeita tuplanapauttamalla voidaan vaihtaa kappaletta tai vastata puheluun. Kolmoisnapautuksella saadaan palattua edelliseen kappaleeseen. Kahden sekunnin pitkällä painalluksella saadaan vaihdettua melunvaimennustilojen välillä.

Mielestäni kuulokkeiden hallinta on nyt aikaisempaa helpompaa ja toiminnot tuntuivat reagoivan tarkasti. Lisäksi käyttäjät voivat vaihtaa ja optimoida napautuksien toimintoja sovelluksen kautta.

Toimii Oppon sovelluksen kanssa

OnePlus Buds 3 -kuulokkeet eivät eroa ohjelmistokokemuksen osalta muista OnePlussan kuulokkeista, vaan kaverina toimii Oppon kehittämä sovellus. OnePlussan omilla puhelimilla yhdistäminen on vaivatonta ja kuulokkeiden toiminnot ja asetukset löytyvät puhelimista sisäänrakennettuna. Kolmannen osapuolen laitteille on ladattava HeyMelody-sovellus.

HeyMelody on sovellus, jonka avulla kuulokkeita voidaan säätää ja optimoida. Tärkein ominaisuus sovelluksessa oli itselleni melunvaimennuksen säätäminen, sillä OnePlus antaa mahdollisuuden säätää eri vaimennustasoja. Näitä ovat maksimi, kohtalainen ja pehmeä, joiden ohella on myös älykästila. Älykkään melunvaimennuksen ollessa päällä kuulokkeet optimoivat melunvaimennuksen voimakkuuden ympäröivän melun mukaisesti. Melunvaimennuksen saa kokonaan tarvittaessa myös pois.

Sovelluksessa voidaan ottaa käyttöön myös niin sanottu läpikuuluvuustila, jolloin kuulokkeet korostavat hieman taustamelua. Ominaisuus on kätevä muun muassa toisten kanssa puhuttaessa, eikä kuulokkeita tarvitse ottaa pois korvista.

Kuulokkeissa on nyt tuki myös taajuuskorjaimelle. Oletusarvoisesti tarjolla on kolme suositeltua tilaa, jotka ovat tasapainotettu, serenadi sekä basso. Käyttäjät voivat myös luoda mukautettuja taajuuskorjaimia, joissa voidaan säätää matalia ja korkeita taajuuksia. Uutena ominaisuutena on BassWave, joka tehostaa bassoa dynaamisesti. Käyttäjät voivat itse säätää basson tehostusta -5 ja +5 asteikon välillä.

OnePlus on tuonut kuulokkeisiin mukaan Kultainen ääni -tilan, joka on sama asia kuin OnePlus Audio ID. Ominaisuuden avulla analysoidaan korvakäytävän rakenne, jonka avulla ääntä voidaan parantaa juuri käyttäjän kuulon perusteella. Tuettuna on myös OnePlus 3D Audio, joka tuo mukanaan tuetuissa sovelluksissa kolmiulotteisen äänimaailman. Pelitilassa äänen viivettä pyritään pienentämään ja kaksoisyhteystila mahdollistaa samanaikaisen yhteyden kahteen laitteeseen.

HeyMelodyn kautta on mahdollista myös vaihtaa kuulokkeiden säätimien asetuksia. Kuulokkeille voidaan antaa eri toimintoja, jos kuulokkeiden vartta napautetaan tai liu’utetaan. Sovelluksesta onnistuu myös kuulokkeiden uusimman ohjelmiston päivittäminen.

HeyMelody-sovelluksen kautta löytyvät asetukset löytyvät OnePlussan omista puhelimista kuulokkeiden Bluetooth-asetuksien kautta. OnePlus-puhelimien omistajien ei tarvitse siis erikseen ladata mitään sovellusta. Lisäksi OnePlus-puhelimet tukevat nopeaa parinliitosta ja ponnahdusikkunaa, joka kertoo nopeasti kuulokkeiden ja latauskotelon akun varauksen. Muissa Android-puhelimissa kuulokkeet tukevat Fast Pair -ratkaisua.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Buds 3 -kuulokkeita.

OnePlus Buds 3 -kuulokkeiden kanssa on onnistuttu rakentamaan tasapainoinen kokonaisuus alle 100 euron hintapisteeseen. OnePlus on pystynyt välttämään suurimmat heikkoudet, eikä liikaa ole jouduttu karsimaan. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet ovat helposti suosittelun ansainneet.

Itse tykkäsin OnePlussalle ominaisesta tyylistä sekä laadukkaasta toteutuksesta. OnePlus Buds 3 -kuulokkeet ovat vahvoilla tasapainoisen sekä riittävän äänenlaadun kanssa, jonka lisäksi kuulokkeet tarjoilevan mielestäni hyvän melunvaimennuksen. Akunkesto on myös yksi selvistä valttikorteista, ja virtaa riittää jopa melunvaimennuksen kanssa pitkäksi aikaa. Hinta on tietysti myös mukavan alhainen suhteutettuna kaikkiin tarjolla oleviin ominaisuuksiin.

Heikkouksia on oikeastaan vain vähän. Yksi näistä on vedenkestävyys, joka ei ole aivan kärkitasoa. Lisäksi langattomasta latauksesta on jouduttu karsimaan. Mielestäni nämä ovat alle 100 euron kuulokkeissa kuitenkin loogisia karsintakohteita, joten itse en pidä niiden puutteita liian suurina.

Suomessa OnePlus Buds 3 -kuulokkeet tulevat saataville 13. helmikuuta. Hintaa uutuuskuulokkeilla on 99 euroa ja ne ovat tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Metallic Gray sekä sininen Splendid Blue.

Hyvää

  • Tuttua OnePlus-tyyliä ja laatua
  • Hyvä äänenlaatu
  • Riittävä aktiivinen melunvaimennus
  • Hyvä akunkesto
  • Äänenvoimakkuutta voi säätää kuulokkeiden kautta
  • Erinomainen hinta

Huonoa

  • Ei langatonta latausta
  • Vedenkestävyys voisi olla parempi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut