ArvostelutRedmiYleinen

Testissä Redmi 9 – yllättävän hyvä 169 euron arvoinen puhelin tarkalla näytöllä ja suurella akulla

Redmi 9

Olemme SuomiMobiilissa testanneet aikaisemmin jo Xiaomin edullisen Redmi 9C -älypuhelimen, mutta tällä kertaa vuorossa on hieman arvokkaampi isovelimalli Redmi 9. Jo muutaman kympin lisähinnalla Xiaomi on pystynyt tuomaan puhelimeen selvästi monipuolisempia ja parempia ominaisuuksia, vaikka pääosin Redmi 9:n toteutukset ovat hyvin tuttuja alle 200 euron hintapisteessä.

Redmi 9 tarjoaa muun muassa 6,53 tuuman Full HD+ -tasoisen näyttöpaneelin, yllättävän kyvykkään MediaTek Helio G80 -järjestelmäpiirin sekä massiivisen 5020 milliampeeritunnin akun. Puhelimen kohokohtia ovat myös neloiskamera sekä nuorekkaat väriversiot. Suomessa Redmi 9 on myynnissä 169 euron hintaan, joten omassa hintapisteessään puhelimen ominaisuudet ovat pääosin hyviä, ja päihittää tietyissä osa-alueissa helposti jopa pahimmat kilpailijansa.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Redmi 9 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan laitteen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ratkaisuihin, neloiskameran tarpeellisuuteen sekä muutamiin muihin kohokohtiin. Lisäksi katsomme, kuinka nopeasti puhelimen akku latautuu mukana toimitettavalla laturilla sekä kestääkö Xiaomin yksi edullisimmista älypuhelimista Suomen kylmiä pakkaspäiviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi 9 (M2004J19G)
Mitat: 163.3 x 77 x 9.1 mm
Paino: 198 g
Rakenne: Muovinen rakenne / Gorilla Glass 3 edessä
Näyttö: 6.53 tuumaa Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / 400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio G80 (2x 2.0 GHz Cortex-A75 & 6x 1.8 GHz Cotex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G52 MC2
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 64 Gt sisäistä tallennustilaa [eMMC 5.1]
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/2.2 / 28 mm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 118 astetta) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 27 mm / 1/4.0" / 1.12 µm)
Akku: 5020 mAh (ei irrotettava) / 18 watin pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija takana / infrapunalähetin
Värit: Carbon Grey / Sunset Purple / Ocean Green
Hinta: 169 €

Myyntipakkaus

Redmi 9 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi 9 -puhelimen tutussa vaaleassa myyntipakkauksessa, jonka ulkopuolta koristaa kuva itse puhelimesta. Lisäksi paketin kyljissä on mainittuna useasti puhelimen mallinimi sekä tuttu teksti ”Redmi 9 with easy access to the Google apps you use most”, jolla viitataan siis siihen, että puhelimesta löytyy esiasennettuna Googlen sovelluksia. Myyntipakkauksen yhdelle kyljellä on myös mainittuna laitteen väriversio, mallinimi, muistivariantti, pakkauksen sisältö sekä puhelimen IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, takuutietoja sekä pehmeämuovisen läpikuultavan tumman suojakuoren. Tämän jälkeen pakkauksesta löytyy itse Redmi 9 vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvinen välipohja, jonka alapuolelta löytyy vielä Xiaomin 10 watin laturi sekä USB-C-liitännällä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti myyntipakkaus on tuttua Xiaomia, eikä sisältökään ole kovin poikkeava. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloitukseen tarvittava, jonka lisäksi suojakuori on mukava pieni ekstra. Pienenä puutteena on mielestäni 18 watin pikalaturin puuttuminen, sillä nyt paketista löytyy perinteisempi 10 watin laturi, eikä Xiaomin tapaisesti sitä tehokkainta, jota puhelinta tukee.

Laadukas muovirakenne

Ulkoisesti Redmi 9 on kuin mikä tahansa muukin edullinen Android-älypuhelin, sillä Xiaomi hyödyntää laitteen rakenteessa muovia. Laitteen takaosaan on saatu kuvioitu pinnoite, joten se on mattapintainen ja tuntuu kädessä hyvältä ja laadukkaalta. Redmi 9:n etuosassa on tuttua Gorilla Glass 3 -lasia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen pyöristetyn rakenteen ansiosta tuntuma kädessä on hyvä, ja ennen kaikkea muovinen rakenne on kestävä. Koska Xiaomi tyytyy mattapintaiseen toteutukseen, niin myöskin sormenjälkien tarttumiselta vältytään mukavasti, eikä mattapinta naarmuunnu samalla tavalla kuin kiiltävät muovipinnat. Näytön ja puhelimen rungon väliin Xiaomi on asettanut tutun mustan muovikaistaleen, mutta Redmi 9:n kohdalla tämä ylimääräisen saumakohdan tekevä kaistale on mukavasti saatu integroitua muotoiluun, eikä se suuremmin häiritse.

Redmi 9:n yksi rakenteellinen vahvuus on roiskevedenkestävyys, sillä Xiaomi on laittanut puhelimeen nanopinnoitteen. Minkäänlaista IP-luokitusta ei puhelimella ole, mutta sen pitäisi kuitenkin kestää jonkin verran esimerkiksi kevyttä sadetta tai vastaavia olosuhteita. Xiaomi on myös suojannut esimerkiksi SIM-korttiluukun erillisellä kumitiivisteellä, joka pitää veden ulkopuolella.

Xiaomi on ilmoittanut Redmi 9:n mitoiksi 163,32 x 77,01 x 9,1 millimetriä, joten kyseessä ei ole mikään kompakti puhelin. Redmi 9 on varsin perinteisen älypuhelimen mitoissa, eikä erotu joukosta pienuudellaan tai suuruudellaan. Laitteella on painoa 198 grammaa, eli mikään kevyt laite ei ole kyseessä, mikä selittynee suurella akulla. Vaikka painoa on ehkä hieman normaalia enemmän, niin siihen tottuu kuitenkin nopeasti muutamassa päivässä.

Xiaomi tarjoaa Redmi 9 -puhelinta kolmessa värissä, jotka ovat harmaa Carbon Grey, violetti Sunset Purple sekä vihreä Ocean Green. Testissä käväisi harmaa väriversio, joka nähdään siis tämän artikkelin kuvissakin.

Redmi 9:n etuosassa pinta-alasta noin 83 prosenttia vie suuri näyttöpaneeli, joten Xiaomi on pystynyt minimoimaan näytön kehykset hyvin, vaikkakin näytön alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunassa on pisaramainen lovi etukameraa varten, minkä lisäksi näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet.

Puhelimen takaosassa mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy kamera-alueesta. Kolme kameraa on sijoitettuna pystysuunnassa olevaan hieman ulkonevaan alueeseen, jossa on myös perinteikäs sormenjälkilukija. Lisäksi yksi kamera löytyy salaman kanssa muiden kameroiden oikealta puolelta. Vasemmalla puolella on teksti ”AI Quad Camera 13MP”, jolla viitataan kameroiden määrään, pääkameran laatuun sekä AI-tukeen. Kameroita pyritään korostamaan hieman pyöreällä alueella, joka on tehty kameroiden ympärille. Redmi 9:n takaosassa on myös tuttu Redmi-logo sekä vaadittavia muita tietoja.

Redmi 9:n oikeaan kylkeen on asetettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, kun taasen vasemmassa kyljessä on vain SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on mikrofoni sekä infrapunalähetin kun taasen alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteikäs kuulokeliitin.

Tarkka näyttö ja riittävän tehokas järjestelmäpiiri

Xiaomi on rakentanut Redmi 9:n suuren 6,53 tuuman näyttöpaneelin ympärille, joka perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2340 x 1080 pikseliä. Kuvasuhde näytössä on myös moderni 19,5:9, minkä lisäksi näytön yläreunassa on monista puhelimista tuttu pisaramainen etukameratoteutus. Xiaomin mukaan näytön kirkkaus yltää 400 nitiin ja näytössä on lisäksi sinisen valon suodatin.

Alle 200 euron hintapisteessä näytön tarkkuus on yksi Redmi 9:n valttikortteja. Jos katsotaan järjestäen kaikkia suurimpia kilpailijoita, niin 169 eurolla saa vain HD+ -tarkkuudella varusteltuja näyttöjä. Redmi 9 tarjoaa kuitenkin poikkeuksellisen Full HD+ -näytön, joka on erittäin hyvä valinta Xiaomilta. Muilta osin Redmi 9 on kuitenkin näytöltään varsin perusvarma suoriutuja. Näytön katselukulmat ovat kohtuulliset ja kirkkaus on luonnollisesti liian vähäinen suorassa auringonvalossa, mutta peruskäytössä normaaleissa olosuhteissa kirkkaus on riittävä.

Xiaomi tarjoaa myös näytölle tuttuja asetuksia, joilla käyttäjä voi sitä muokata mieleisekseen. Näytön värintoistoa on mahdollista säätää monipuolisesti joko ennalta määritetyistä värimaailmoista tai vaihtoehtoisesti kustomoimalla itse esimerkiksi värilämpöä väriympyrästä. Näytön asetuksista on myös mahdollista aktivoida lukutila, tumma tila, sekä yötila. Xiaomi antaa myös mahdollisuuden loven piilottamiseksi niin, että lovea ympäröivät alueet muutetaan mustaksi.

Redmi 9 -puhelimessa suorituskyvystä on vastaamassa MediaTekin kehittämä, varsin kyvykäs edullisemman hintapisteen järjestelmäpiiri. Laitteen sisuksissa on siis Helio G80 -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 12 nanometrin tekniikalla ja siinä on kahdeksan suoritinydintä. Helio G80 rakentuu kahdesta 2,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Crotex-A75-ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G52 MC2.

Puhelimesta on tarjolla Suomessa ainoastaan 4 gigatavun LPDDR4x-RAM-muistilla varusteltu versio, jonka rinnalla on myös 64 gigatavua sisäistä eMMC 5.1 -tallennustilaa. Kyseessä on siis niin sanottu parempi versio puhelimesta, sillä valikoiduilla markkinoilla on tarjolla myös 3 + 32 gigatavun muistivariantti. Redmi 9 -puhelimessa on lisäksi tuki microSD-muistikortille, jonka avulla tallennustilaa saadaan laajennettua jopa 512 gigatavun muistikortilla.

MediaTekin kehittämä Helio G80 on varsin uusi tuttavuus älypuhelimissa Suomen markkinoilla, mutta kyseessä on kuitenkin yllättävän kyvykäs piiri. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta taulukosta. Taulukossa pisteytyksiä voi verrata aikaisemmin testatun Redmi 9C:n saamiin pisteisiin sekä keväällä tarjolle tulleen Honor 9X Liten vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Redmi 9 (MTKHG80) Redmi 9C NFC (MTKHG35) Honor 9X Lite (K710)
AnTuTu (V8): 200 139 pistettä 95 614 pistettä 174 139 pistettä
Geekbench 4 (single): 1861 pistettä 788 pistettä 1574 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6192 pistettä 3947 pistettä 5469 pistettä
Geekbench 5 (single): 364 pistettä 149 pistettä 333 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1343 pistettä 494 pistettä 1338 pistettä
PCMark 2.0: 8689 pistettä 5044 pistettä 5799 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1333 pistettä 451 pistettä 989 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1170 pistettä 382 pistettä 847 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2603 pistettä 1211 pistettä 2404 pistettä

Redmi 9:n saamista pisteistä eri suorituskykytesteissä huomataan, että suorituskyky on selvästi parempi kuin muutaman kympin edullisemmassa mallissa tai Honor 9X Litessä. Testien perusteella Redmi 9:n suorituskyky yllätti positiivisesti myös päivittäisessä käytössä, sillä laite toimi pääasiassa hyvin jatkuvasti. Toki toisinaan joidenkin sovelluksien aukeamissa oli pientä hidastelua, mutta suuremmilta suorituskykyongelmilta vältyttiin.

Päivittäiseen käyttöön suorituskyky on täysin riittävä, ja jopa parempi kuin mitä 169 euron puhelimelta voisi odottaa. Kovin paljoa ei puhelimella testijakson aikana pelattu tai käytetty raskaimpia sovelluksia, mutta uskoisin laitteen suoriutuvan myös peleissä kohtuullisen hyvin.

Sormenjälkilukija sijaitsee kameroiden alapuolella.

Redmi 9 -puhelimessa Xiaomi luottaa tuttuun ja turvalliseen takaosaan sijoitettuun sormenjälkilukijaan. Testien perusteella sormenjälkilukija ajaa asiansa ja toimii moitteettomasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja avaa lukituksen viipyilemättä. Lisäksi Redmi 9 tarjoaa etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka todettiin testijakson aikana myös toiminnaltaan hyväksi. Toki kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää myös mielessä.

Yksi puhelimen erikoisuus on infrapunalähetin, jota ei jokaisesta alle 200 euron puhelimesta löydy. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Iso akku, USB-C-liitin ja perinteinen pikalataus

Redmi 9 tarjoaa USB-C-liitännän.

Akunkestoon Xiaomi on pyrkinyt keskittymään Redmi 9:n kohdalla oikein urakalla, sillä puhelimen sisältä löytyy massiivinen 5020 milliampeeritunnin akku. Xiaomi itse lupaa puhelimen akun kestävän vähintään päivän erittäin raskaalla käytöllä. Testijakson aikana päästiin aktiivisella käytöllä jopa kahden päivän akunkestoon, joten akunkesto oli yksi Redmi 9:n valttikorteista.

Vaikka Redmi 9 on edullinen älypuhelin, niin siihen on saatu kuitenkin tuore USB-C-tyypin latausliitin. Lisäksi puhelin tukee 18 watin pikalatausta sekä Quick Charge 3.0 -latausstandardia. Vaikka laite tukee 18 watin pikalatausta, niin mukana toimitetaan kuitenkin vaatimattomampi 10 watin tehoinen peruslaturi. Toteutimme Redmi 9:lle kuitenkin tutun lataustestin mukana toimitettavalla laturilla ja tulokset siitä on nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Redmi 9:n akun latautumisnopeus mukana toimitettavalla 10 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että 10 watin laturilla suuren akun latautumiseen kuluu aikaa yli kolme tuntia! Puolessa tunnissa akkua on saatu vain 19 prosenttia, tunnissa 39 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 140 minuutin kohdalla. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat siis 45 minuutissa, joten latausnopeus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä. Redmi 9:n kaveriksi on siis suositeltavaa ostaa myös tehokkaampi laturi, jos lataamisen haluaa hoitaa hieman nopeammin.

Redmi 9 laitettiin tuttuun tyyliin myös SuomiMobiilin pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi 9 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akun varaus pysyi 100 prosentissa. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa IPS LCD -näyttöpaneelia, niin näyttö muuttui pakastimessa selvästi hyytelömäiseksi. Xiaomi oli myös estänyt akun lataamisen, mutta esimerkiksi salaman käyttäminen kuvattaessa oli mahdollista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi 9:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akunvaraus oli 92 prosenttia. Akun kuluminen oli tutulla tasolla, sillä usein akkua kuluu testissä keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Redmi 9 on varsin perusvarma suoriutuja. Akun kuluminen ei ollut kummankaan testin aikana huolestuttavalla tasolla, vaan laitteen akku kesti hyvin. Suurin ongelma oli näytön selvä hyytelöityminen, mutta puhelin palasi kuitenkin normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Xiaomi oli myös estänyt akun lataamisen jääkylmänä turvallisuussyistä.

Neloiskamera

Vaikka Redmi 9 on erittäin edullinen, niin silti Xiaomi on päättänyt laittaa mukaan peräti neljä kamerasensoria. Puhelimen takaosassa on siis 13 megapikselin tasoinen pääkamera, jonka rinnalla ovat ultralaajakulmakamera, makrokamera sekä syvyysterävyyskamera. Neloiskamera tarjoaa siis tutut ominaisuudet, jotka tässä hintaluokassa voi kuvitella saavansakin.

13 megapikselin pääkamerassa on f/2.2 aukko, 28 mm polttoväli, 1/3,1” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja sensorissa on f/2.2 aukko, 1/4,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan 118 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas kameroista on 5 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4 aukko. Viimeinen kamera tarjoaa 2 megapikselin tarkkuuden, f/2.4 aukon ja sitä käytetään ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten.

Redmi 9:n neloiskamera lyhyesti

  • 13 MP pääkamera (f/2.2 aukko, 28 mm, 1/3,1”, 1,12 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 aukko, 1/4,0”, 1,12 µm, 118 asteen näkökenttä)
  • 5 MP makrokamera (f/2.4 aukko)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4 aukko)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidut 13 megapikselin kuvat ovat varsin hyviä hintaluokassaan, vaikka toki mitään kalliimpien puhelimien tasoista laatua kannata odottaa. Hyvässä valaistuksessa kuviin taltioituvat värit hyvin luonnollisina ja dynaaminen alue, kuvien yksityiskohtien laatu sekä kontrasti ovat hyviä, mutta eivät täydellisiä. Kokonaisuus on mielestäni kuitenkin jopa hieman parempi kuin mitä itse odotin.

Heikommassa valaistuksessa Redmi 9:n pääkameran kyvykkyys tuleekin sitten nopeasti vastaan. Kuvista tulee todella tummia ja samalla yksityiskohtia katoaa reilusti. Valitettavasti Redmi 9:stä ei löydy minkäänlaista yökuvaustilaa, joka voisi helpottaa kuvaamista hämärässä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Redmi 9:n pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, eikä sen kuvien laatu pääse yllättämään ollenkaan, sillä laatu on selvästi heikompi kuin pääkameran kuvissa. Mutta ultralaajakulmakuvat ovat kuitenkin sen verran hyviä erityisesti hyvässä valaistuksessa, että niitä kehtaa sosiaalisessa mediassa tarvittaessa jakaa. Kuvien yksityiskohdat eivät ole erikoisia, vaan tietyssä pisteessä kokonaisuus on enemmän maalauksen kaltainen kuin oikea kuva.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameran käyttämistä ei suuremmin kannata edes suositella. Xiaomi on toteuttanut ultralaajakulmakameraan myös tutun vääristyksen korjauksen, jolloin kuvaa hieman joudutaan rajaamaan, jotta vääristykset saadaan kuriin. Mielestäni puhelin tekee tämän osalta hyvää työtä. Alapuolella on muutama testikuva, jotka ovat otettu Redmi 9:n ultralaajakulmakameralla.

5 megapikselin makrokameralla Redmi 9:lla voidaan taltioida kuvia jopa 3-5 senttimetrin päästä kohteesta. Makrokamera ei ole teknisesti mikään kovin erikoinen, ja hyvässä valaistuksessa kamerasta saadaan kaikki hyöty irti. Heikommassa valaistuksessa makrokameran kuvista tulee pääasiassa aina todella huonoja. Alapuolella on muutamia makrokuvia.

Redmi 9:n viimeinen kamera on 2 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, joka on puhelimessa bokeh-kuvaamista varten. Syvyysterävyys saadaan taltioitua kameran muotokuvatilassa, mutta valitettavasti käyttäjä ei voi itse säätää taustasumennuksen voimakkuutta. Ominaisuus toimii pääasiassa hyvin yhden kuvattavan kohteen kanssa, mutta jos kohteita on useampi, niin ongelmia on luvassa. Lisäksi syvyysterävyys saadaan toteutettua parhaiten hyvässä valaistuksessa. Alapuolella yksi testikuva.

Etukameran tarkkuus Redmi 9:ssa yltää 8 megapikseliin ja se tuottaa kohtuullista jälkeä. Yksityiskohtia kuvissa on erityisesti hyvässä valaistuksessa hyvin, mutta heikommassa valaistuksessa laatu kärsii selvästi. Redmi 9 tukee kuitenkin näyttösalamaa, eli heikossa valaistuksessa kuvattaessa näyttö muuttuu vaaleaksi, jolloin valoa saadaan kuviin hieman lisää. Redmi 9 tukee myös muotokuvatilaa etukameralla, jolloin selfieiden tausta saadaan sumennettua.

Videokuvaus Redmi 9 -puhelimessa rajoittuu Full HD 30 fps -tasolle kaikilla kameroilla syvyysterävyyskameraa lukuun ottamatta. Valitettavasti ennen videokuvausta on aina valittava kamera, jolla haluaa kuvata, sillä esimerkiksi pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä vaihtaminen ei kesken kuvaamisen ole mahdollista. Redmi 9 ei tue myöskään millään kameroistaan 4K-videokuvausta.

Käyttöjärjestelmänä toimii Android 10

Redmi 9 tarjoaa Android 10 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää vielä Xiaomin hieman vanha MIUI 11 -käyttöliittymä. Puhelimelle ei ole tullut tarjolle vielä globaalisti tuoreempaa MIUI 12 -versiota, joka on nähty jo monissa Xiaomin puhelimissa, kuten edullisemmassa Redmi 9C -mallissa heti tuoreeltaan. Testijakson lopussa tuorein saatavilla ollut päivitys toi Redmi 9 -puhelimeen Googlen 1. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin tällä hetkellä tietoturvapäivitykset laahaavat hieman perässä.

Yksi hyvä puoli Redmi 9:n ohjelmistossa on se, että Xiaomi on saanut laitteelle Googlen Android Enterprise Recommended -sertifikaatin, jonka takia Google vaatii Xiaomilta lähtökohtaisesti myös hieman parempaa tukea. Google on vaatinut, että Redmi 9 tulee saamaan nykyisen käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös yhden suuremman Android-päivityksen, joka on tässä tapauksessa Android 11. Lisäksi Redmi 9:n täytyy saada vähintään 90 päivän välein tietoturvakorjauksia. Googlen vaatimuksista saadaan siis hieman vihiä siitä, millainen Redmi 9:n ohjelmistotuki tulee olemaan, sillä Xiaomi ei sitä itse ole ikinä kertonut.

MIUI 11 -käyttöliittymän ja Android 10 -käyttöjärjestelmän yhdistelmä oli Redmi 9 -puhelimessa optimoitu varsin vakaaksi sekä toimivaksi. Testijakson aikana ei tullut vastaan suurempia ongelmia ohjelmiston kanssa. Asetuksien ja sovelluksien välillä liikkuminen oli yllättävän sulavaa, eikä alle 200 euron puhelimista tuttua tahmaisuutta ollut suuremmin havaittavissa testijakson aikana. MIUI on kuitenkin varsin raskaasti kustomoitu käyttöliittymä, joten sen ulkoasu jakaa monien käyttäjien mietteitä. Mielestäni MIUI on mukavan monipuolinen sekä tuo hieman lisätarjontaa muiden valmistajien käyttöliittymien rinnalle.

Redmi 9 on jopa yllättävän hyvä

SuomiMobiili suosittelee Redmi 9 -puhelinta, jos hakusessa on hyvä alle 200 euron puhelin.

Redmi 9 jatkaa Xiaomin tuttua tyyliä tarjota hintaluokassaan mahdollisimman hyviä älypuhelimia. Omassa hintapisteessään Redmi 9 tarjoaa monella tavalla erinomaisia toteutuksia, joilla päästään jo pitkälle. Redmi 9 sopii hyvin hieman vaativampaankin käyttöön esimerkiksi lapselle, nuorelle tai ihan kenelle tahansa, jolle riittävät hyvä akunkesto, kohtuullinen suorituskyky sekä suuri ja tarkka näyttö.

Kokonaisuudessaan Xiaomi on mielestäni onnistunut rakentamaan Redmi 9 -puhelimesta sellaisen, että sitä on helppo suositella, jos hakusessa on hyvä älypuhelin edullisesti. Testijakson aikana itse tykästyin puhelimen laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen, suureen ja tarkkaan näyttöön, hyvään suorituskykyyn sekä pitkäkestoiseen akkuun. Lisäksi kamerat ovat hintaluokassa pääasiassa hyvät. Redmi 9:n vahvuuksia ovat myös USB-C-liitin, kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC-tuki sekä infrapunalähetin.

Kun tarkastellaan laitteen hintapistettä ja ominaisuuksia, niin kauheasti ei tule mieleen valittamisen aiheita. Päällimmäisenä mielessä on näytön heikko kirkkaus, pikalaturin puute suoraan myyntipakkauksesta sekä vanha MIUI 11 -käyttöliittymä tuoreemman version sijasta. Lisäksi puhelimessa on kaksi turhaa kameraa, jotka ovat makro- ja syvyysterävyyskamerat. Toki alle 200 euron hintapisteessä näiden kameroiden voidaan katsoa olevan myös vain ekstraa, sillä laite tarjoaa kuitenkin kohtuulliset pää- ja ultralaajakulmakamerat.

Suomessa Redmi 9 on myynnissä 4 + 64 gigatavun muistivariantissa sekä kolmessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Carbon Grey, violetti Sunset Purple sekä vihreä Ocean Green. Hintaa puhelimella on 169 euroa, joten alle 200 eurolla saa varsin hyvän älypuhelimen. Redmi 9 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Xiaomi Redmi 9

8.1

SuomiMobiili testasi 169 euron hintaisen Redmi 9 -älypuhelimen, joka tarjoaa hintapisteessään yllättävän hyviä teknisiä ominaisuuksia.

Hyvää
  • Laadukas muovirakenne ja erottuva muotoilu
  • Roiskevesitiivis (nanopinnoite, ei IP-luokitusta)
  • Suuri ja tarkka näyttöpaneeli
  • Tarpeeksi suorituskykyä hintaluokassaan
  • USB-C, kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC ja infrapunalähetin
  • Suuri akku, joka kestää pitkään
  • Hintaluokassa pääosin hyvät kamerat
  • Android Enterprise Recommended -sertifioitu
Huonoa
  • Näytön kirkkaus ei riitä kirkkaassa valaistuksessa
  • Kaksi turhaa kameraa (makro ja syvyysterävyys)
  • Ei 18 watin pikalaturia myyntipakkauksessa
  • Vanha MIUI 11 -käyttöliittymä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut