ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A42 5G – edullisessa 5G-puhelimessa karsittu liian monessa kohdassa

Samsung Galaxy A42 5G

Samsung esitteli syksyllä 2020 yhtiön edullisimman 5G-älypuhelimen, Galaxy A42 5G:n. Kyseinen puhelin saapui myyntiin Suomessa viime vuoden lopulla, ja nyt myös SuomiMobiilissa on aika tarkistaa, miten laite pärjäsi testissä. Olemme jo aikaisemmin testanneet Samsungin toisen edullisen 5G-älypuhelimen, eli Galaxy A51 5G -mallin, johon voi käydä tutustumassa täältä.

Galaxy A42 5G -puhelimessa Samsung on panostanut erityisesti 5G-yhteyksien tuomiseen aikaisempaa edullisempaan hintapisteeseen, mutta muista ominaisuuksista on jouduttu hieman karsimaan. Puhelimessa on tuore Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri, 48 megapikselin neloiskamera, 6,6 tuuman HD+ -tasoinen näyttöpaneeli sekä kokonaan muovinen rakenne. Hintaa puhelimella on Suomessa 349 euroa, joten kyseessä on kilpailija muun muassa aikaisemmin testatuille Xiaomi Mi 10T Lite– ja OnePlus Nord N10 5G -älypuhelimille.

Edullista Galaxy A42 5G -puhelinta on testattu SuomiMobiilissa viime vuoden lopulta asti, joten nyt muutaman viikon mittaisien testailujen jälkeen on aika katsoa mihin puhelimesta todellisuudessa. Tulemme tässä artikkelissa tutkimaan laitteen ulkoista laatuvaikutelmaa, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut testit, kuten pakkastestin ja akun lataustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A42 5G (SM-A426B/DS)
Mitat: 164.4 x 75.9 x 8.6 mm
Paino: 193 g
Rakenne: Muovinen kehys/ muovinen takaosa / lasi edessä
Näyttö: 6.6 tuumaa / HD+ (1600 x 720) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 750G (2x 2.2 GHz Kryo 570 & 6x 1.8 GHz Kryo 570)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
5G-modeemi: Snapdragon X52 (taajuudet: n1/3/5/7/8/28/40/41/78)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.2)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 15 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Prism Dot Black / Prism Dot White / Prism Dot Gray
Hinta: 349 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A42 5G -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A42 5G -puhelimen varsin tyypillisessä myyntipakkauksessa, joka on ulkoa valkoinen, ja sitä koristavat kuvat itse puhelimesta sekä useat Samsungin logot ja laitteen mallimerkinnät. Pakkauksen yhdellä sivulla on tarra, johon Samsung on merkannut puhelimen mallikoodin, väriversion, muistivariantin sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Lisäksi pohjalta löytyvät 15 watin laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on piilottanut vielä erillisen pahvitaskun, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä takuukortin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti Galaxy A42 5G -puhelimen myyntipakkaus on hyvin tuttua Samsungia, eikä myöskään sisältö suuremmin poikkea totutusta. Koska kyse on edullisesta puhelimesta, niin sisällöltä ei voikaan odottaa kovin paljoa, mutta ainakin itse jäin kaipaamaan jonkinlaista suojakuorta. Nyt sellainen on ostettava erikseen, jos sen haluaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Yksi Galaxy A42 5G -puhelimen säästökohteista on ulkoinen laatuvaikutelma, sillä Samsung on valmistanut puhelimen pääasiassa vain muovista. Puhelimen kehys on kiiltävää muovia, ja myös takaosa on kiiltävää muovia. Kovin erikoista premium-tuntumaa ei siis Samsungin 350 euron hintaisessa 5G-puhelimessa päästä näkemään, vaan toteutus on jopa hieman halvan oloinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on esitellyt Galaxy A42 5G -puhelimen kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Prism Dot Black, harmaa Prism Dot Gray sekä valkoinen Prism Dot White. Testiin saatu versio on valkoinen, joka on esillä arvostelun kuvissa. Kaikki puhelimet on varusteltu tyylikkäästi viimeistellyllä takaosalla, joka on jaettu neljään osaan, ja väri haalenee alareunaa kohti.

Käsituntumassa ei Galaxy A42 5G -puhelimen kohdalla voida välttyä muoviselta tuntumalta, sillä näyttöä lukuun ottamatta laite on kokonaan muovia. Muovinen takaosa kerää herkästi pölyä ja muuta likaa, mutta onneksi valkoisessa versiossa ainakaan sormenjäljet eivät ole havaittavissa kovin hyvin. Jatkuvassa aktiivisessa käytössä puhelimen kiiltävä muovipinta kerää myös naarmuja, mikä on muovin suurin ongelma. Galaxy A42 5G on myös erittäin liukas puhelin, ja puhelin muistuttaakin toisinaan saippuapalaa.

Galaxy A42 5G -puhelimen viralliset mitat ovat 164,4 x 75,9 x 8,6 millimetriä, joten kyseessä on kookas laite, mutta ei kuitenkaan liian paksu. Mielestäni mitat ovat mukavan sopusuhtaiset, koska puhelin ei ole liian suuri suhteutettuna näytön ja akun kokoon. Pienempään käteen Galaxy A42 5G on varmasti liian suuri, mutta jos tykkää suurista puhelimista, niin koko ei varmasti ole ongelma. Painoa laitteella on 193 grammaa, joten myös tässä suhteessa puhelin on vielä järkevissä lukemissa.

Vaikka rakenne onkin muovia, niin jämäkkyyttä ei laitteelta puutu. Puhelinta käsien välissä taivuteltaessa ei ollut havaittavissa mitään suurempia natinoita tai periksi antamista. Galaxy A42 5G istuu myös käteen mielestäni kohtuullisen hyvin kaartuvien takaosan reunojen ansiosta. Jo muutenkin varsin muovista laatuvaikutelmaa on tiputtamassa vielä näyttölasia kiertävä musta muovikaistale, joka tuottaa ylimääräisen saumakohdan laitteen rakenteeseen.

Koska kyseessä on 350 euron puhelin, niin Samsung ei ole luonnollisestikaan tuonut mukaan minkäänlaista IP-luokitusta. Esimerkiksi myöskään SIM-korttiluukkuun Samsung ei ole asettanut minkäänlaista kumitiivistettä, joka pitäisi roiskeveden pois laitteen sisältä, joten Galaxy A42 5G voi olla varsin herkkä myös vähälle vedelle. Ei ole siis suositeltavaa käyttää puhelinta veden ulottuvilla tai edes kevyessä sateessa.

Etuosaltaan Galaxy A52 5G on varsin perinteikäs, ja valtaa pitää noin 84-prosenttisesti näyttöpaneeli. Näyttöä kiertää kohtalaiset mustat kehykset, mutta alareunassa on noin tuplasti muita reunoja paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan Samsung on toteuttanut pisaramaisen lovitoteutuksen, jossa on etukamera. Puheluihin käytettävä kuuloke on piilotettu näyttölasin ja laitteen muovikehyksen väliin, ja valoisuuden- sekä etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöpaneeliin. Näyttöpaneelin alareunaan Samsung on myös integroinut optisen sormenjälkilukijan.

Galaxy A42 5G on takaosaltaan hieman muista Galaxy A -malliston puhelimista poikkeava, sillä takaosassa on kokonaan neliömäinen kamera-alue, jossa on neljä kamerasensoria. LED-salavalo on asetettuna kameroiden alapuolelle. Laitteen takaosan alareunassa on myös Samsungin logo sekä vaaditut tiedot pienellä präntillä. Galaxy A42 5G -puhelimen takaosaan Samsung on toteuttanut myös mielenkiintoisen neljäosaisen viimeistelyn, jossa värimaailma vaalenee aina hieman ylhäältä alaspäin.

Puhelimen oikeaan kylkeen Samsung on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeiden ohella virtapainikkeen. Painikkeet on valmistettu kehyksen tapaisesti muovista, ja painikkeiden tuntuma on varsin mitäänsanomaton. Painikkeet ovat kapeat ja niiden vaste on varsin heikko. Galaxy A42 5G:n vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on asettanut puhelimen yläreunaan ainoastaan yhden mikrofonin. Alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka, suorituskyky ja 5G

Näyttö on laatuvaikutelman ohella yksi suurimmista osa-alueista, joista Galaxy A42 5G -puhelimessa on jouduttu karsimaan. Näyttö on kooltaan huimat 6,6 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 1600 x 720 pikseliä. Näyttöön on saatu myös 20:9-kuvasuhde, etukameraa varten tehty pisaramainen lovitoteutus sekä pyöristetyt kulmat.

Galaxy A42 5G:n näytön tarkkuus on yksi hintaluokkansa heikoimmista, sillä usein jo 200 euron puhelimissakin nähdään Full HD+ -näyttöpaneeleita. Tällä kertaa joudutaan tyytymään vain HD+ -tarkkuuteen, joka takaa ainoastaan 266 pikseliä tuumaa kohden. Jos tarkkaan katsoo, niin heikompi tarkkuus näkyy näytön epätarkkuutena sekä tarkkaan katsoessa yksittäisiä pikseleitä on mahdollista havaita. Lisäksi on erikoista, että Samsung on pienentänyt näytön tarkkuutta, sillä vielä edeltävissä Galaxy A40 -sarjan puhelimissa on nähty Full HD+ -tarkkuus. HD+ -tarkkuus ei mielestäni kuulu 350 euron hintaisiin puhelimiin, ja kyseessä onkin laitteen suurin heikkous.

Kirkkautta näytöllä on kohtuullisesti, sillä kirkkaus riittää lähes joka tilanteessa. Aivan kirkkaassa auringonvalossa näytöstä on kuitenkin haastava saada selvää. Yhtenä näytön heikkoutena voidaan pitää 60 hertsin virkistystaajuutta, sillä monet kilpailijat tarjoavat jo 90 tai 120 hertsin virkistystaajuuden. Super AMOLED -tekniikan ansiosta Galaxy A42 5G:n näyttö toistaa värit erittäin miellyttävästi, ja myös katselukulmat ovat hyvät. Samsung on myös antanut näytölle tutut monipuoliset asetukset, sillä Galaxy A42 5G:n käyttäjät voivat säätää näytön värejä, kosketusherkkyyttä sekä sinistä valoa.

Tekniikan osalta Galaxy A42 5G on kuten aikaisemmin testattu Xiaomi Mi 10T Lite, sillä Samsung hyödyntää täysin samaa Qualcommin kehittämää Snapdragon 750G -järjestelmäpiiriä, joka on varusteltuna integroiduilla 5G-modeemilla. Snapdragon 750G asettuu Snapdragon 690- ja Snapdragon 765G -järjestelmäpiirien välimaastoon, ja on suunniteltu reilun 300 euron puhelimiin.

Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 750G koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 570 -ytimestä, sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 619. Muutamilla osa-alueilla Samsung on siis joutunut karsimaan, jotta hinta on saatu pienemmäksi, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Snapdragon 750G olisi tarpeeksi kyvykäs.

Suomessa Galaxy A42 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää microSD-muistikorttituen ansiosta, joten laitteen omaan tallennustilaan ei tarvitse kokonaisuudessaan turvautua.

Galaxy A42 5G -puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset olivat hyvin odotetulla tasolla. Snapdragon 750G on hyvin kyvykäs järjestelmäpiiri, mikä oli nähtävissä myös testeissä. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy A42 5G:n saamia pisteytyksiä muun muassa isovelimalli Galaxy A51 5G -puhelimeen, jossa on Samsungin oma Exynos 980 -järjestelmäpiiri. Lisäksi taulukossa on mukana saman hintapisteen Snapdragon 690 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus Nord N10 5G -puhelimen pisteytykset.

Testitulokset
Smasung Galaxy A42 5G (SD750G) Samsung Galaxy A51 5G (E980) OnePlus Nord N10 5G (SD690)
AnTuTu (V8): 298 894 pistettä 324 421 pistettä 284 190 pistettä
Geekbench 4 (single): 3086 pistettä 3096 pistettä 2808 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7994 pistettä 7390 pistettä 7414 pistettä
Geekbench 5 (single): 656 pistettä 675 pistettä 608 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1903 pistettä 1844 pistettä 1868 pistettä
PCMark 2.0: 8457 pistettä 8642 pistettä 8416 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2811 pistettä 2817 pistettä 2176 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2653 pistettä 2738 pistettä 1983 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3550 pistettä 3133 pistettä 3304 pistettä

Kuten suorituskykytestien tuloksista nähdään, niin Snapdragon 750G on verrattavissa melko hyvin Exynos 980 -järjestelmäpiiriin, eikä suuria eroavaisuuksia ole havaittavissa. Snapdragon 750G on myös hieman tehokkaampi kuin Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri, mutta mitään kovin radikaalia eroa ei ollut havaittavissa. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä tai toiminnasta päivittäisessä käytössä.

Testijakson aikana Galaxy A42 5G tuntui toimivan varsin sulavasti ja mukavasti Snapdragon 750G -järjestelmäpiirinsä avulla, eikä vastaan tullut suurempia suorituskyvyn puutteeseen viittaavia ongelmia. Sovellukset tuntuivat käynnistyvän nopeasti, eikä myöskään kameran kanssa ollut havaittavissa suurempia hidasteluja. Kovin paljoa raskaita pelejä ei puhelimella pelattu, mutta varmaa on, ettei suorituskyky ole peleissä yhtä hyvä kuin kalliimmissa puhelimissa. Testijakson aikana oli ilahduttavaa huomata, ettei Galaxy A42 5G suuremmin lämmennyt myöskään pidempiaikaisessa käytössä.

Koska kyseessä on 5G-puhelin, niin luonnollisestikin 5G-yhteydet ovat yksi Galaxy A42 5G:n kohokohdista ja myyntivalteista. Snapdragon 750G -järjestelmäpiirissä on tuttu Snapdragon X52 -modeemi, joka takaa hyvät 5G-yhteydet. Galaxy A42 5G tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Galaxy A42 5G -puhelimeen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä puhelin tukee kuitenkin kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Galaxy A42 5G:ssa on tuki taajuusaleille n1/3/5/7/8/28/40/41/78, mikä on kohtuullinen saavutus tässä hintapisteessä. Toki muutamissa kilpailijoissa on myös hieman laajempi tuki, mutta Galaxy A42 5G tarjoaa kaiken juuri nyt tarvittavan. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Samsungin edullisesta 5G-puhelimesta.

Galaxy A42 5G -puhelinta käytettiin DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella, mutta pääasiallinen testijakso suoritettiin 5G-verkkojen ulottumattomissa. Parhaimmillaan Galaxy A42 5G:llä päästiin DNA:n verkoissa jopa yli 1000 Mbps latausnopeuksiin ja 40-60 Mbps lähetysnopeuksiin. DNA:n verkoissa keskimääräiset latausnopeudet olivat kuitenkin noin 400-500 Mbps tienoilla. Elisan verkoissa päästiin parhaimmillaan hieman yli 800 Mbps latausnopeuksiin sekä 30-60 Mbps lähetysnopeuksiin. Elisan verkoissa keskimääräiset latausnopeudet jäivät kuitenkin noin 500-600 Mbps tienoille. Galaxy A42 5G suoriutui 5G-testeissä siis mainiosti, mutta toki nopeuksiin vaikuttaa myös sijainti sekä monet muut tekijät.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Samsung luottaa Galaxy A42 5G -puhelimessa yhteen kaiuttimeen, joka löytyy puhelimen alareunasta. Monissa kilpailijoiden puhelimissa on tavattu stereokaiuttimet, joten Galaxy A42 5G ei pääse tarjoamaan mitään kovin erikoisia yllätyksiä äänentoiston osalta. Äänenlaatu on perustasolla, eli mieluummin käyttää jonkinlaisia kuulokkeita kuin kuuntelee musiikkia puhelimen oman kaiuttimen kautta. Esimerkiksi lyhytaikaiseen YouTube-videoiden katseluun kaiutin tuottaa tarpeeksi ääntä, mutta pidempiä aikoja ei kaiuttimen kautta kyllä viitsi mitään kuunnella.

Onneksi Samsung on säätänyt puhelimessa perinteikkään 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joten Galaxy A42 5G:n käyttäjät voivat kuunnella myös langallisilla kuulokkeilla musiikkia. Puhelimessa on lisäksi Bluetooth 5.0 -yhteystuki, joka takaa myös vakaan yhteyden langattomien kuulokkeiden kanssa.

Sormenjälkilukijana Samsung hyödyntää yhtiölle hyvin tutuksi tullutta näytönalaista ratkaisua, joka sijaitsee näytön alareunassa. Samsung ei ole ollut optisten sormenjälkilukijoiden kanssa aikaisemmin kovin hyvä, mutta viimeisen vuoden sisällä on nähty monien puhelimien kohdalla vahvaa parannusta. Myös Galaxy A42 5G:n sormenjälkilukija on toimivuudeltaan varma sekä toimii nopeasti. Aivan kilpailijoiden tasolle ei nopeudessa aina päästä, mutta sujuvaan päivittäiseen käyttöön sormenjälkilukija on tarpeeksi hyvä.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, joka ei ole kuitenkaan turvallisuudeltaan täysin samalla tasolla sormenjälkilukijan kanssa. Kasvojentunnistus oli testijakson aikana kuitenkin toimiva ratkaisu, joka myös toimii nopeasti. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei onnistuttu huijaamaan esimerkiksi valokuvalla, joten se toimi kuten pitikin.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto on luonnollisesti yksi osa-alue, johon panostetaan edullisissa 5G-puhelimissa, ja nyt myös Galaxy A42 5G tarjoaa massiivisen 5000 milliampeeritunnin akun. Samsung on luvannut, että suuri akku riittää hyvin vähintään yhdeksi päiväksi, ja myös testijakson aikana tämä oli hyvin todennettavissa. Testeissä akku ei loppunut kertaakaan kesken päivän, vaan akkua oli usein iltaisin vielä jäljellä noin 30 prosenttia.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin varsin aktiivisesti, jolloin yhden päivän käyttöaika oli realistinen. Jos Galaxy A42 5G -puhelinta käytetään hieman vähemmän, niin silloin akun saa varmasti kestämään jopa kaksi päivää. Valitettavasti testijakson aikana ei päästy todentamaan 5G-yhteyksien vaikutusta akunestoon, sillä testijakso suoritettiin suurimmaksi osaksi vain 4G-yhteyksien ulottuvilla.

Puhelinta ladataan varsin perinteisellä 15 watin pikalatauksella USB-C-tyypin latausliittimen kautta. Koska kyseessä on 350 euron puhelin, niin Galaxy A42 5G ei luonnollisestikaan tue mitään muita lataustoteutuksia, kuten langatonta latausta. Testijakson aikana toteutimme lataustestin mukana toimitettavalla laturilla, ja tulokset siitä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy A42 5G -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 15 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy A42 5G:n suuri 5000 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 130 minuutissa, joka tarkoittaa 2 tuntia ja 10 minuuttia. 30 minuutissa akkua saadaan ladattua 26 prosenttia, ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan vasta 103 minuutin kohdalla. viimeiset 10 prosenttia latautuvat 27 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 11 minuutissa. Latausteho on pitkään sama noin 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu entisestään.

Akun lataus ei ole siis millään tasolla yllättävä, eikä Galaxy A42 5G:n pääse tarjoamaan latauksen osalta mitään erikoista, kuten muutamat kilpailijansa. Esimerkiksi saman hintapisteen Xiaomi Mi 10T Lite latautuu täyteen 33 watin laturilla 55 minuutissa ja OnePlus Nord N10 5G vastaavasti 30 watin laturilla 65 minuutissa. Galaxy A42 5G:n akun lataus on hintapisteessään siis tuplasti hitaampi, mikä on selvä heikkous.

Samsung Galaxy A42 5G pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A42 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 97 prosenttiin. Testin jälkeen AMOLED-näyttö ei luonnollisestikaan muuttunut samalla tavalla hyytelömäiseksi kuin monet tässä hintapisteessä nähtävät LCD-näyttöpaneelit. Oli myös huomattavissa, että näytönalainen sormenjälkilukija toimi lähes moitteetta. Samsung oli päättänyt estää salaman käytön kameraa käytettäessä sekä akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A42 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 22 prosenttia, eli akunvaraus oli 78 prosenttia. Akun kuluminen oli keskivertoa selvästi suurempaa, sillä yleensä tässä testissä akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastesti osoitti, että Samsung ei ole onnistunut viimeistelemään puhelinta kovin hyvin käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Molemmilla testauskerroilla oli havaittavissa keskiverron ylittävää akun kulumista, joka oli suurin ongelma pakkastestin aikana. Oli myös havaittavissa, että Samsung oli tietoisesti estänyt salaman käytön sekä akun lataamisen turvallisuussyistä.

Kamerat

Ei varmasti tule yllätyksenä, että Samsung hyödyntää Galaxy A42 5G -puhelimessa hyvin tyypillistä alemman keskihintaluokan kamerajärjestelmää. Puhelimen takaosassa on neloiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, ultralaajakulmakamerasta sekä monesti turhiksi tituleeratuista makro- ja syvyysterävyyskameroista. Kovin suurta eroa kamerajärjestelmässä ei ole siis pahimpiin kilpailijoihin, eli Xiaomi Mi 10T Liteen tai OnePlus Nord N10 5G -puhelimeen.

Pääkamerana toimii Samsungin oma 48 megapikselin S5KGM2 ICOSELL -sensori, joka tarjoaa suuren 1/2,0” kennokoon, f/1.8-aukon, 0,8 µm pikselikoon sekä vaiheentunnistavan automaattitarkennuksen. Optista kuvanvakainta ei valitettavasti pääkameraan ole saatu. Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä sen avulla voidaan taltioida kuvia peräti 123 asteen kuvakentällä. Kaksi muuta kameraa ovat f/2.4-aukolla varusteltuja 5 megapikselin sensoreita, joista toinen on syvyysterävyyskuvaamista ja toinen makrokuvausta varten. Makrokameralla päästään kuvaamaan 3-5 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Samsung Galaxy A42 5G neloiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera (f/1.8, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 123 asteen näkökenttä)
  • 5 MP makrokamera (f/2.4, 3-5 cm tarkennus)
  • 5 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

48 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, sillä Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. Tämän pitäisi vaikuttaa muun muassa parempaan hämäräkuvaukseen. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, joten kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia. Myös täyden 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvoilla, sillä kuvista saadaan mukavan yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat pääosin aina luonnollisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue sekä yleisesti kuvat näyttävät hyviltä. Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös yllättävän hyvä omassa hintapisteessään, sillä kuviin saadaan paljon yksityiskohtia ja värit näyttävät hyviltä. Lisäksi pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, joka auttaa vieläkin parempien kuvien taltioimisessa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu pääkameralla.

Ultralaajakulmakamerat ovat olleet monesti varsin heikkoja jokaisessa alemman hintapisteen älypuhelimessa, eikä poikkeusta nähdä nyt Galaxy A42 5G -puhelimessa. 8 megapikselin tasoiset ultralaajakulmakuvat ovat kuitenkin hieman parempia kuin muutamissa muissa hiljattain testatuissa puhelimissa, mutta yksityiskohtia on selvästi pääkameran kuvia vähemmän ja monessa tilanteessa kuvissa on paljon epämääräistä pehmeyttä. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat kuitenkin kohtuullisia, mutta heikommassa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee selvästi. Alapuolella on pari ultralaajakulmakameralla taltioitua kuvaa.

Nopeasti todettuna 5 megapikselin makrokamera on yhtä turha kuin monissa puhelimissa nähty 2 megapikselin makrokamera. Todellista käyttöä ei makrokameralle valitettavasti ole, sillä jopa pääkameralla voidaan saada parempia kuvia pienellä zoomauksella. Hyvässä valaistuksessa makrokuvista tulee kuitenkin kohtalaisia, mutta heikommassa valaistuksessa kuvaamista ei kannata edes yrittää. Alapuolella on kaksi kuvaa, joista toinen on otettu hyvässä valossa ja toinen hämärässä.

Syvyysterävyyskameraa hyödynnetään Galaxy A42 5G -puhelimessa pääkameran kaverina reaaliaikainen tarkennus -tilassa, jolloin kuvattavan kohteen taustalle saadaan luotua miellyttävä taustasumennus. Kamera tunnistaa mielestäni kohtuullisen hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat hyvässä valaistuksessa, mutta toisinaan kuvista tulee kuitenkin odotettua tummempia. Taustasumennus on onnistunut lähes aina, jos kohteita on kuvassa vain yksi, mutta jos kohteita on useampi, niin taustasumennus ei välttämättä aina onnistu edes hyvin. Alapuolella on yksi testikuva, joka on otettu reaaliaikainen tarkennus -tilalla.

Videokuvaus on mielestäni yksi Galaxy A42 5G:n vahvuuksista omassa hintapisteessään. Laite tukee korkeintaan 4K 30 fps -videokuvausta pääkameralla ja yllättäen myös ultralaajakulmakameralla. Kameroiden välillä on myös mahdollista siirtyä sulavasti kesken kuvaustilanteen, mikä ei ollut aikaisemmin itsestäänselvyys. Erityisesti pääkameralla taltioitaessa videot ovat mukavan teräviä ja myös elektroninen kuvanvakautus tuntui toimivan hyvin. Videokuvaus on myös mahdollista Full HD 30 fps -tasolla.

Samsung on laittanut Galaxy A42 5G -puhelimeen mukavan tarkan 20 megapikselin selfiekameran, jonka avulla taltioidaan oletusarvoisesti joko 8 tai 12 megapikselin kuvia tilasta riippuen. Myös 20 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Yleisellä tasolla etukameran kuvien laatu on hyvää, vaikka ei täydellistä. Toisinaan on havaittavissa Samsungille tuttua värien liiallista korostamista. Galaxy A42 5G:n etukamera riittää mielestäni hyvin aktiiviseen selfiekuvaamiseen.

Kamerasovellus on Galaxy A54 5G -puhelimessa tuttua Samsungia, eikä siihen ole tehty suurempia muutoksia. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä (yksi otos, valokuva, video). Lisää-välilehden kautta löytyy myös useita muita kuvaustiloja, kuten makrokuvaus, hyperlapse, yö, panoraama sekä ammattilainen.

Luonnollisesti Galaxy A52 5G:n mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, sillä siinä on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), valkotasapainoa (2300 – 10 000 K), tarkennusta sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Kamerasovellus on Galaxy A42 5G:ssä monipuolinen sekä helppokäyttöinen. Sovelluksen kanssa ei tullut vastaan kertaakaan mitään ongelmia, vaan kamera käynnistyi nopeasti sekä tilojen välillä vaihtaminen onnistui hidasteluitta.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Galaxy A42 5G -puhelimessa toimii ainakin vielä Android 10, eikä tuoreempi Android 11 -versio. Lisäksi laitteessa on Samsungin oma One UI 2.5 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle julkaistiin yksi päivitys, joka piti sisällään Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Aivan tuoreimpia tietoturvapäivityksiä ei puhelimeen ole siis saatu, joten Samsungilla on tämän osalta vielä hieman kirimisen varaa.

Samsung on luvannut Galaxy A42 5G -puhelimelleen myös tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmäversion sekä yhtiön oman One UI 3.0 -käyttöliittymän kevään 2021 aikana, mutta valitettavasti puhelin ei kuulu Samsungin kolmen vuoden päivityslupaukseen. Todennäköisesti Android 11 voi olla siis ensimmäinen ja viimeinen suurempi Android-päivitys puhelimelle, mutta toki Samsung saattaa yllättää ja tuoda myös Android 12 -version Galaxy A42 5G -puhelimelle. Tietoturvapäivityksiä puhelin tulee kuitenkin saamaan parin vuoden ajan.

Puhelimessa olevan One UI 2.5 -käyttöliittymän tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Käyttöliittymä on kehitetty tekemään erityisesti yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Testijakson aikana Galaxy A42 5G -puhelimessa ohjelmisto tuntui toimivan pääasiassa moitteitta. Käyttökokemus oli mukavan sulava, vaikka toisinaan saattoi tulla vastaan pieniä viiveitä tai erikoisia tilanteita. 90-prosenttisesti aktiivisessa käytössä One UI 2.5 -käyttöliittymä toimi ongelmitta ja kaikki ominaisuudetkin toimivat kuten pitikin. Käyttöliittymän toimivuus ei ole aina ollut Samsungin puhelimissa itsestäänselvyys, sillä monesti edullisissa malleissa on tullut vastaan todella häiritseviä ongelmia.

Yhteenveto

Älypuhelinmarkkina alkaa olemaan jo varsin kattava myös edullisien 5G-älypuhelimien suhteen, ja nyt myös Samsung on pyrkinyt tuomaan 5G-yhteydet 349 euron hintapisteen. Valitettavasti Samsungin pyrkimykset eivät ole tällä kertaa kovin onnistuneita, sillä Galaxy A42 5G jää auttamatta kilpailijoidensa varjoon. Toki puhelimessa on monet Samsungille tunnusomaiset vahvuudet, mutta teknisellä puolella ja laatuvaikutelmassa on jouduttu karsimaan todella paljon.

Positiivisia asioita Galaxy A42 5G -puhelimesta löytyy mukavasti erityisesti tekniikan puolelta. Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn tässä hintapisteessä, minkä lisäksi 5G-yhteydet tuntuivat toimivan Elisan ja DNA:n verkoissa ongelmitta. Myös puhelimessa oleva 128 gigatavun sisäinen tallennustila riittää varmasti monelle, mutta lisää tilaa saadaan tarpeen mukaan myös microSD-muistikortin avustuksella. Galaxy A42 5G:n näyttö on myös miellyttävä AMOLED-tekniikkansa osalta, sillä se toistaa värit erinomaisesti. Samsung on toteuttanut myös erinomaisen akunkeston, minkä lisäksi erityisesti pääkameran kuvien laatu pääsi testijakson aikana vakuuttamaan.

Läheskään täydellinen Galaxy A42 5G ei valitettavasti ole, mikä johtuu siitä, että Samsung on karsinut vääristä paikoista. Laitteen ulkoinen laatuvaikutelma on kuin 150 euron puhelimesta. Lisäksi toinen suurempi heikkous on näytön HD+ -tarkkuus, joka ei tänä päivänä yksinkertaisesti riitä. Puhelimessa on myös muita ominaisuuksia, jotka eivät ole hintapisteen tasolla, kuten vähäinen 4 gigatavun RAM-muisti, näytön alhainen 60 hertsin virkistystaajuus sekä hidas 15 watin pikalataus. Lisäksi Galaxy A42 5G:ssa on myös paljon toteutuksia, joita voisi kuvitella näkevänsä vain selvästi edullisemmassa hintapisteessä.

Suomessa Samsung Galaxy A42 5G on ollut myynnissä viime vuoden lopulta lähtien 349 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun muistivariantti sekä tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta Prism Dot Black, harmaa Prism Dot Gray sekä valkoinen Prism Dot White. Galaxy A42 5G -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy A42 5G

6.1

SuomiMobiilin testattavana käväisi Samsungin edullisin 5G-älypuhelin, eli 349 euroa maksava Galaxy A42 5G.

Hyvää
  • Suuri Super AMOLED -näyttöpaneeli
  • Snapdragon 750G tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Toimivat 5G-yhteydet
  • 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa + muistikorttipaikka
  • Loistava akunkesto 5000 milliampeeritunnin akun ansiosta
  • Pääkameran hyvä kuvanlaatu
Huonoa
  • Muovinen rakenne herkkä naarmuille
  • Näytön HD+ -tarkkuus ei riittävä, eikä kilpailukykyinen
  • Näytössä vain 60 hertsin virkistystaajuus
  • Vain 4 gigatavua RAM-muistia
  • Ei stereokaiuttimia
  • Kaksi pääosin turhaa kameraa (makro ja syvyysterävyys)
  • Hidas 15 watin pikalataus
  • Keskivertoa heikompi pakkaskestävyys
  • Ei Samsungin laajennettua kolmen vuoden päivitystukea
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Taas yks turhake Samsungin turhake. Säälittävää.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut