ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A51 – Moderni, mutta takkuileva puhelin

Samsung Galaxy A51

Samsung julkaisi jo viime vuoden lopulla valikoiduilla markkinoilla uudet Galaxy A -malliston älypuhelimet, mutta nyt alkuvuoden aikana niistä on päästy nauttimaan myös globaaleilla markkinoilla. Samsung on tuonut Suomessa myyntiin Galaxy A51- ja Galaxy A71 -puhelimet, joista edullisempi Galaxy A51 saatiin myöskin SuomiMobiilin testattavaksi. Kyseessä on seuraaja viime vuoden Galaxy A50 -puhelimelle, jonka arvostelun voi käydä lukemassa täältä.

Suomessa Galaxy A51 maksaa alle 400 euroa, mutta tarjoaa erityisesti kamerapuolella ja akunkestossa hyviä toteutuksia. Lisäksi Samsung on laittanut puhelimeen huippupuhelimista nähdyn näyttöratkaisun. Koska kyseessä on Galaxy A -malliston puhelin, niin puhelin koostuu pääosin muovirungosta, eikä rakenne ole yhtä laadukas kuin Samsungin hieman kalliimmissa puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Galaxy A51 -puhelimeen noin parin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A51 (SM-A515F)
Mitat: 158.5 x 73.6 x 7.9 mm
Paino: 172 g
Rakenne: Muovikehys ja muovipinta takana / näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -lasi
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2400) / Super AMOLED / 20:9-kuvasuhde / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 9611 (Mali-G72)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.0)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/2.0 / 26 mm / 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12 mm) + 5 MP makrokamera (f/2.4 / 25 mm / 1/5.0" / 1.12 µm) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2) / LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.18" / 0.8 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.0 (1. tammikuuta 2020 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 15W pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen / sininen / musta
Hinta: 379 euroa

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A51 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A51 -puhelimen varsin tutussa myyntipakkauksessa, joka on yleisilmeeltään valkoinen. Myyntipakkauksen etupuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logo. Pakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen virallinen mallinimi, jonka lisäksi myös yhdellä kyljellä on tietoja, kuten muun muassa puhelimen mallikoodi, väri- ja muistiversio sekä IMEI-koodit.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy A51 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä varustellut perusnappikuulokkeet, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 15 watin laturi. Pikakäyttöopas ja SIM-korttiluukun avaustyökalu ovat piilotettu myyntipakkauksen kanteen upotettuun pahvitaskuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung ei pääse tällä kerta yllättämään kovinkaan suuresti Galaxy A51 -puhelimen myyntipakkauksen sisällön kanssa, sillä se ei tarjoa juurikaan mitään ylimääräistä. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, mikä on luonnollista. Henkilökohtaisesti olisin toivonut jonkinlaista suojakuorta laitteelle, jotta puhelimen kiiltävä muovirakenne ei naarmuuntuisi heti.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Samsung hyödyntää Galaxy A51 -puhelimessa pitkälti samanlaista ulkoista toteutusta kuin viime vuoden Galaxy A50 -mallissa. Rakenne on ulkoisesti muovia, joka ei kuitenkaan ole aivan heikkolaatuisimmasta päästä. Mustassa väriversiossa kehys on kiiltävää muovia ja takaosassa on kiiltävää glastic-materiaalia, joka on Samsungin käyttämä termi muoville, joka tuntuu tietyissä tapauksissa lasilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Samsung on päättänyt luottaa muoviseen rakenteeseen, niin siinä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Vahvuudeksi voidaan luokita esimerkiksi kestävyys, sillä muovinen takaosa kestää iskuja nyt selvästi paremmin kuin lasipinta. Heikkouksia löytyy kuitenkin selvästi enemmän, joista suurin on laatutuntuman heikkeneminen. Galaxy A51:n takaosa naarmuuntuu lasia herkemmin, minkä lisäksi takaosa kerää erittäin paljon pölyä ja muuta likaa. Samsung on onneksi laittanut jonkinlaisen likaa hylkivän pinnoitteen, jonka ansiosta liat saadaan kohtuullisen helposti pois.

Samsung on ilmoittanut Galaxy A51 -puhelimen virallisiksi mitoiksi 158,5 x 73,6 x 7,9 millimetriä ja painoa löytyy 172 grammaa. Näyttöön suhteutettuna Galaxy A51 on mitoiltaan varsin kompakti, vaikka laite on itsessään monille pienemmistä puhelimista tykkääville varmasti jo liian suuri. Myöskään painoa ei Galaxy A51 -puhelimella ole liikaa.

Yleinen laatuvaikutelma Galaxy A51 -puhelimessa on hyvä, vaikka 400 euron hintaluokassa saa myös laadukkaamman oloisia laitteita. Puhelin on jämäkkä, vaikka käsien välissä taivuteltaessa oli havaittavissa pientä natinaa. Lisäksi takaosan ohut muovipinta antaa keskikohdastaan selvästi periksi, mikä ei ainakaan nosta laatuvaikutelmaa. Rakenteessa laatuvaikutelmaa on myös hieman tiputtamassa näyttöä kiertävä musta muovinen kaistale, joka luo rakenteeseen yhden saumakohdan lisää. Käteen Galaxy A51 istuu kuitenkin mukavasti, mikä on kaartuvan takaosan ansiosta.

Vaikka Samsungin huippupuhelimet on tunnettu jo vuosia vedenkestävyydestään, niin valitettavasti Galaxy A -mallistoon ei virallista IP-luokitusta ole saatu. Galaxy A51 -puhelimessakaan ei siis luonnollisesti ole vedenkestävyyttä, mitä voidaan pitää pienenä miinuksena. Vedenkestävyys ei ole kovin yleinen keskihintaluokan älypuhelimissa, mutta kyseessä on kuitenkin erittäin hyödyllinen lisä, eikä siitä olisi ollenkaan haittaa. Jos Galaxy A51 -puhelimen päättää ostaa, niin laitetta ei kannata missään tapauksessa altistaa nesteille, sillä se saattaa koitua puhelimen kohtaloksi.

Etuosassa huomion herättää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87 prosenttia. Näyttöä kiertää mukavan kapeat mustat kaistaleet, mutta näytön alareunaan on jätetty kuitenkin hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa. Huomionarvoista tällä kertaa on se, että Samsung on saanut tehtyä etukamerareiästä todella pienen. Galaxy A51:n näytön yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan, jotka eivät ole siis nähtävissä.

Takaosaltaan Galaxy A51 noudattaa Samsungin tuoreinta muotokieltä, jossa kamera on toteutettu vasemmassa yläkulmassa laatikkomaisessa kamera-alueessa. Kamera-alue on hieman muusta rungosta ulkoneva, mutta ei kuitenkaan häiritsevän paljoa. Takakameroita on yhteensä neljä, joiden rinnalla on myöskin yksi LED-salamavalo. Galaxy A51 -puhelimen takaosassa on myös Samsungin logo sekä takaosan muovipintaan on tehty mielenkiintoinen kuviointi, joka tuottaa kaivattua tyylikkyyttä.

Galaxy A51 -puhelimen painikkeet ovat sijoitettuna oikeaan reunaan, jossa on siis käynnistyspainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet ovat valmistettu muovista, mutta niiden tuntuma on hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin, mikrofoni, kaiutin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi Galaxy A51 -puhelimen kohokohdista löytyy näytöstä. Samsung on ollut vahvoilla erityisesti huippupuhelimien näyttöjen osalta, mutta nyt samoja ratkaisuja on päätetty tuoda myös alempaan hintaluokkaan. Puhelimen näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Näytön tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 1080 x 2400 pikseliä, mikä takaa 405 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä etukameraa varten tehty reikä.

Näyttö on Galaxy A51 -puhelimessa yksi vahvuuksista, sillä harvemmin alle 400 euron puhelimissa nähdään AMOLED-tekniikkaan pohjautuvia näyttöjä. Tekniikan ansiosta näyttö toistaa erityisesti tumman sävyt miellyttävästi, minkä lisäksi myös muu värintoisto on oletusasetuksilla hyvällä tasolla. Näytössä on parhaimmillaan yli 600 nitin kirkkaus, joka riittää mukavasti myös kirkkaina päivinä. Galaxy A51:n näyttö on varusteltuna myös laajoilla katselukulmilla sekä katselukokemus on omassa hintaluokassaan erinomainen. Myös One UI 2.0 -käyttöliittymän tumma tila näyttää AMOLED-näytöllä erittäin hyvältä, sillä mustat alueet ovat oikeasti mustia.

Samsung antaa Galaxy A51:n näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Lisäksi näytön kosketusherkkyyttä on mahdollista säätää. Galaxy A51 -puhelimen asetuksiin on myös lisätty mahdollisuus piilottaa etukameraa varten tehty reikä, jolloin kameran yläpuolella oleva alue muuttuu mustaksi ja näytön pinta-ala pienenee. Asetus on piilotettu monen mutkan taakse, mutta se löytyy menemällä Asetukset > Näyttö > Koko näytön sovellukset > Lisäasetukset > Piilota kamera-aukko.

Galaxy A51 tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä. Kellon tyyli on mahdollista muokata asetuksista oman tyyliseksi ja väriseksi, mutta myös teemakaupasta on mahdollista ladata erilaisia kelloteemoja. Henkilökohtaisesti tykkään Samsungin Always-on-display-toteutuksesta, sillä se on varsin monipuolinen ja toimii kuten on luvattu.

Suorituskyvystä Galaxy A51 -puhelimesta vastaa Samsungin omaa tuotantoa oleva kahdeksanytiminen Exynos 9611 -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 10 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G72 MP3. Järjestelmäpiiri on siis hyvin lähellä viime vuoden Galaxy A50 -puhelimessa nähtyä Exynos 9610 -järjestelmäpiiri, joten myös suorituskyky on pysynyt hyvin lähellä samaa.

Suomessa myytävässä Galaxy A51 -puhelimessa on kohtalaiset 4 gigatavua LPDDR4X RAM-muistia ja Samsung hyödyntää UFS 2.0 -tallennustilaa, jota on jopa 128 gigatavua. Muistiyhdistelmä on siis sama kuin edeltäjäversiossa, mutta tekniikkaan on tullut muutoksia, sillä jostain syystä Samsung hyödyntää uudemmassa puhelimessa vanhempaa UFS 2.0 -tekniikkaa, kun vielä Galaxy A50 tarjosi UFS 2.1 -tallennustilaa. Samsung on säästänyt Galaxy A51 -puhelimessa myös tutun microSD-muistikorttipaikan, jonka avustuksella tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 512 gigatavun muistikortilla.

Suorituskykytesteissä Galaxy A51 ei pääse suuremmin loistamaan, sillä Exynos 9611 -järjestelmäpiirin tehot eivät suuremmin yllätä. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat pääasiassa aina hyvin lähellä Galaxy A50 -puhelimen pisteitä. Lisäksi taulukossa on mahdollista verrata pisteistä Motorola One Zoom -puhelimen saamiin pisteisiin, jotka ovat selvästi parempia. Galaxy A51 -puhelin ei ainakaan kehuskele suorituskyvyllään, mikä näkyy myös päivittäisessä käytössä. Alapuolella on mahdollista tarkastella taulukkoa suorituskykypisteistä.

Testitulokset
Samsung Galaxy A51 (E9611) Motorola One Hyper (SD675) Samsung Galaxy A50 (E9610)
AnTuTu (V8): 177 761 pistettä 224 599 pistettä 146 437 pistettä
Geekbench 4 (single): 1251 pistettä 2362 pistettä 1720 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5474 pistettä 6482 pistettä 5494 pistettä
Geekbench 5 (single): 289 pistettä 504 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 5 (multi): 1243 pistettä 1617 pistettä EI TULOKSIA
PCMark 2.0: 4815 pistettä 7321 pistettä 5764 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1599 pistettä 1981 pistettä 1312 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1495 pistettä 1809 pistettä 1158 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2115 pistettä 2971 pistettä 2448 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. 

Päivittäisessä käytössä oli havaittavissa toisinaan jopa häiritsevää tökkimistä jo käyttöliittymätasolla. Animaatiot sekä sovelluksien välillä siirtyminen takkuilivat, minkä lisäksi myös kameran aukeaminen oli erittäin hidasta verrattuna kilpaileviin puhelimiin. Puhelimella ei suuremmin testijakson aikana pelailtu mobiilipelejä, joten suuremmin kokemuksia ei siitä syntynyt. Jos kuitenkin ongelmia oli jo useiden perussovelluksienkin kanssa, niin mobiilipelikokemus tuskin on kovin erikoinen.

Äänentoistosta Galaxy A51 -puhelimessa vastaa vain yksi kaiutin, joka on sijoitettuna laitteen alareunaan. Kaiutin ei ole mikään kovin erikoinen. Sen kautta voi kuunnella musiikkia lyhyitä pätkiä, mutta pidemmän päälle äänen laaduttomuus voi haitata. Onneksi Samsung on päättänyt säästää perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, jonka kautta pystytään kuuntelemaan musiikkia laadukkaammilla kuulokkeilla. Lisäksi Galaxy A51 tukee Bluetooth 5.0 -yhteyttä, jonka ansiosta musiikkia voidaan kuunnella myös langattomien kuulokkeiden kautta.

Valitettavasti testijakson aikana oli harmillista huomata, että Galaxy A51 -puhelimessa oli jatkuvasti läsnä ongelma Bluetooth-yhteydessä. Kun kuulokkeet tai kaiutin yhdistettiin puhelimeen, niin yhteys pätki lähes kymmenen sekunnin välein. Ongelma oli erittäin häiritsevä, minkä takia musiikin toistaminen minkä tahansa Bluetooth-laitteen kautta ei ollut miellyttävää. Puhelin sai myös muutamia päivityksiä, joiden mukana ei korjausta ongelmaan kuitenkaan tullut.

Samsung on varustellut Galaxy A51 -puhelimen myöskin näytönalaisella sormenjälkilukijalla, joka nähtiin jo edeltäjäversiossa. Samsung ei ole valitettavasti tehnyt suuria muutoksia sormenjälkilukijaan, joten se on myös tällä kertaa erittäin heikko. Käyttökokemus on heikko, sillä sormenjäljen tunnistamiseen voi parhaimmillaan mennä jopa useampi sekunti. Lisäksi lukija tunnistaa sormen vain kerran kymmenestä testausyrityksestä, sillä sormen täytyy olla juurikin tietyssä asennossa. Sormenjälkiä on mahdollista Galaxy A51 -puhelimen kohdalla rekisteröidä vain kolme kappaletta, mikä kuulostaa erikoiselta, sillä yleisesti sormenjälkiä voi rekisteröidä selvästi enemmän.

Kasvojentunnistus perustuu Galaxy A51 -puhelimessa tuttuun tyyliin etukameraan, joten se ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus on kuitenkin toimiva ratkaisu, joka myös toimii nopeasti. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei onnistuttu huijaamaan esimerkiksi valokuvalla, joten se toimi yllättävän hyvin.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung on varustellut Galaxy A51 -puhelimen mukavan suurella 4000 milliampeeritunnin akulla, joka takaa hyvän akunkeston peruskäytössä. Varsin raskaassa testikäytössä Galaxy A51 -puhelimen akku kesti hyvin yhden päivän verran, mutta toista päivää ei ollut mahdollista selvitä, sillä akun varaus oli iltaisin usein noin 15-25 prosentin välillä. Kevyemmällä käytöllä on mahdollista kuitenkin päästä jopa kahden päivän akunkestoon.

Vaikka Galaxy A51 -puhelimen akku on suuri, niin Samsung on laittanut laitteeseen ainoastaan tuen 15 watin pikalataukselle. Akkua ei ladata siis huippupuhelimien nopeudella, vaan siihen kuluu lähes kaksi tuntia. Testasimme mukana toimitettavan laturin latausnopeuden testijakson aikana ja tulokset on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy A51 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 15 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että akku latautuu tyhjästä täyteen 110 minuutissa, eli siis tunnissa ja 50 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on latautunut 32 prosenttia ja tunnissa 63 prosenttia. 90 prosentin akunvaraus saavutetaan 87 minuutissa, minkä jälkeen latausteho hidastuu hieman. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 23 minuutissa. Galaxy A51 akun lataaminen ei ole siis kovin nopeaa, mutta laturi ajaa asiansa varmasti omassa hintaluokassa, sillä myöskään kilpailijoilta ei löydy kovin tehokkaita pikalatauksia.

Testijakson aikana Galaxy A51 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A51 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli varaus oli tippunut 98 prosenttiin. Näyttö ei muuttunut AMOLED-tekniikkansa ansiosta hyytelömäiseksi, toisin kuin samassa hintaluokassa usein käytetyt LCD-näytöt. Akun lataaminen ei ollut mahdollista jääkylmänä, mutta muita ongelmia ei pakkasesta puhelimelle ei tullut.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A51:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat 24 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 76 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä huomattavan suurta, mikä on osoitus puhelimen heikosta pakkaskestävyydestä. Toisen testin jälkeen ei ollut havaittavissa myöskään mitään suurimpia ongelmia laitteen käytössä akun kulumisen lisäksi.

Pakkastestin perusteella Samsung on tehnyt Galaxy A51 -puhelimesta varsin heikon todellisissa pakkasolosuhteissa. Akun kuluminen ensimmäisessä testissä ei ollut vielä huolestuttavalla tasolla, mutta toinen testi oli selvästi huolestuttavampi. Yleisesti puhelimien akun varauksesta kuluu noin 10-15 prosenttia, mutta nyt akun varauksen romahtaminen 24 prosentilla ei ole missään tapauksessa hyvä suoritus. On siis hyvä ottaa huomioon, että Galaxy A51 -puhelimen akku voi kulua nopeastikin tyhjäksi, jos laitetta käyttää kylmässä pakkasilmassa. Galaxy A51 -puhelimella ei ollut ongelmia näytön kanssa, mutta lataaminen jääkylmänä oli estetty turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroita Galaxy A51 -puhelimeen on saatu hieman enemmän kuin viime vuonna, mutta toteutus on kuitenkin varsin perinteinen alle 400 euron hintaluokassa. Kameroita löytyy laitteen takaosasta siis neljä kappaletta, jotka on sijoitettu neliömäiseen kamera-alueeseen. Kameratoteutus on lähellä viimeksi testatun Galaxy S10 Liten toteutusta, mutta nyt kameroita on yksi lisää. Pääkameran lisäksi Galaxy A51 tarjoaa siis ultralaajakulmakameran, makrokameran sekä syvyysterävyyskameran. Valitettavasti telekameraa ei puhelimeen ole saatu.

48 megapikselin pääkamerassa Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin oletusarvoisesti taltioidaan vain 12 megapikselin kuvia. Pääkamerassa on f/2.0-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Samsung hyödyntää pääkamerana Sonyn valmistamaa IMX582-sensoria, joka on nähty useissa älypuhelimissa viimeisen vuoden sisällä. 12 megapikselin ultralaajakulmakamerassa on kerrottu olevan f/2.2-aukko sekä 12 mm polttoväli. 5 megapikselin makrokamerassa on taasen f/2.4-aukko, 25 mm polttoväli, 1/5,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Neljäs kameroista on 5 megapikselin tasoinen syvyysterävyyskamera, jossa on muun muassa f/2.2.-aukko. Yhdessäkään Galaxy A51:n kamerassa ei ole optista kuvanvakautusta.

Galaxy A51:n neloiskamera lyhyesti

  • 48 MP pääkamera (f/2.0-aukko, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2-aukko, 12 mm)
  • 5 MP makrokamera (f/2.4-aukko, 25 mm, 1/5,0”, 1,12 µm)
  • 5 MP syvyysterävyyskamera (f/2.2)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12 megapikselin kuvia, jotka ovat monessa tilanteessa odotetulla tasolla. Kuvat ovat yleisesti hyviä, mutta kamera ei tuota mitään lippulaivatasoista jälkeä. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue, värit taltioituvat pääasiassa hyvin ja yksityiskohtia löytyy mukavasti, jos kyseessä on hyvät valaistusolosuhteet. Toisinaan kameralla oli hieman haasteita erityisesti vihreän värin taltioinnissa, joka usein korostui kuvista liiaksi. Heikommassa valaistuksessa kuvattaessa oli usein havaittavissa tarkennusongelmia sekä kuvien laatu heikkeni selvästi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu laitteen pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamera on toinen Galaxy A51 -puhelimen tärkeimmistä kameroista. Ultralaajakulmakamerat ovat yleistyneet viime aikoina puhelimissa suuresti ja niitä aletaan näkemään jopa edullisissa älypuhelimissa. Galaxy A51 tarjoaa 12 megapikselin ultralaajakulmakameran 123 asteen näkökentällä. Vastaava kamera nähtiin jo viime vuonna Galaxy A50 -puhelimessa ja nyt Samsung on parantunut ultralaajakulmakameraa selvästi. Galaxy A51 -puhelimella otetut kuvat ovat hyviä, mutta eivät pääse pääkameran tasolle. Ultralaajakulmakuvissa on hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat odotetulla tavalla sekä kuvat ovat selvästi tarkempia kuin edeltäjäversiossa. Alapuolella on pari Galaxy A51:n ultralaajakulmakameralla taltioitua testikuvaa.

Galaxy A51 -puhelimen 5 megapikselin makrokameralla taltioidut kuvat ovat samalla tasolla kuin aikaisemmin testatun Galaxy S10 Liten vastaavalla kameralla otetut kuvat. Yleisesti makrokamerat ovat olleet surkeita 2 megapikselin tasoisia, mutta nyt Samsungin 5 megapikselin makrokameraratkaisu on hieman parempi. Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat yllättävän hyviä, vaikka kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on minimissään 4 senttimetriä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu makrokameran avustuksella.

Syvyysterävyyden taltioimista varten Galaxy A51 -puhelimissa on erillinen kameransa ja sen tarkkuus on 5 megapikseliä. Syvyysterävyyskameran avulla pystytään toteuttamaan tuttu taustasumennus, eli bokeh-efekti. Galaxy A51 -puhelimella on helppo saada hyviä bokeh-kuvia, jos valaistus on hyvä ja kuvattavia kohteita on vain yksi. Tällöin kohteen ääriviivat tunnistetaan hyvin ja taustasumennuksesta tulee tyylikäs. Jos kohteita on kuitenkin enemmän sekä valaistus on hämärä, niin hyvän syvyysterävyyden taltioiminen on selvästi haastavampaa. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on otettu Galaxy A51:n reaaliaikainen tarkennus -tilassa.

Videokuvaus onnistuu puhelimen pääkameralla parhaimmillaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta videokuvaus on mahdollista myös HD- ja Full HD -tasoisena. Testien perusteella Galaxy A51 onnistuu taltioimaan 4K-videota varsin hyvin, mutta toisinaan oli erikoisia tarkennusongelmia. Videokuvaus on siis hyvällä tasolla, kun otetaan huomioon puhelimen hintaluokka. Huippupuhelimien tasoista videokuvausta ei kuitenkaan Galaxy A51 -puhelimelta kannata odottaa.

Näytössä oleva etukameraa varten tehty reikä on varsin pieni.

Etukamera on Galaxy A51 -puhelimessa tarkkuudeltaan mukavat 32 megapikseliä, mutta valitettavasti se ei tarkoita, että etukamera tuottaisi hyvää jälkeä. Samsung hyödyntää etukamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka ansiosta etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Galaxy A51 yhdistää siis neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tuottaa parempi kuva useissa erilaisissa olosuhteissa. Testijakson perusteella Galaxy A51:n etukameran kuvat eivät kuitenkaan olleet odotetulla tasolla, vaan niissä oli havaittavissa suurta jälkikäsittelyä, jonka seurauksena kuvista tuli usein varsin pehmeitä.

Kamerasovellus on Galaxy A51 -puhelimessa tuttua Samsungia, eikä siihen ole tehty suurempia muutoksia. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä (reaaliaikainen tarkennus, valokuva, video). Lisää-välilehden kautta löytyy myös useita muita kuvaustiloja, kuten makrokuvaus, hyperlapse, panoraama sekä ammattilainen.

Luonnollisesti Galaxy A51:n mukana on monipuolinen manuaalikuvaustila, joka on kuitenkin varsin pelkistetty, jos verrataan siihen, mitä Samsung on yleisesti tarjonnut. Manuaalitilassa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (100–800), valkotasapainoa (2300K-10000K) sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Testijakson aikana oli usein havaittavissa, että Galaxy A51 -puhelimessa kamerasovellus aukesi erittäin hitaasti, minkä lisäksi myös kuvaustilojen välillä vaihtelu oli usein hidasta. Alapuolella on muutama kuva kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Galaxy A51 tarjoaa luonnollisesti tuoreinta, mitä on tarjolla. Oletusarvoisesti puhelimessa on Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 2.0 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Samsungin oli onnistunut pitämään myöskin tietoturvan ajan tasalla, sillä puhelimessa oli asennettuna Googlen 1. helmikuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Samsungin One UI 2.0 -käyttöliittymän tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti käyttöliittymä on kehitetty tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Yksi Galaxy A51 -puhelimen suurimmista pettymyksistä olikin juuri ohjelmistopuoli, jota Samsung ei ollut optimoinut kovinkaan hyvin. Päivittäisessä käytössä käyttöliittymä takkuili ja hidasteli lähes jatkuvasti, eikä käyttökokemus tämän takia ollut vaaditulla tasolla. Viime vuonna Galaxy A50 -puhelin antoi ohjelmiston osalta selvästi paremman kokemuksen kuin mitä Galaxy A51 nyt pystyy tarjoamaan. Henkilökohtaisesti olisin toivonut panostusta optimointeihin nykyistä enemmän. Nyt Samsung on onnistunut pilaamaan sen jo viime vuonna tarjoaman käyttökokemuksen. Jos omistaa jo Galaxy A50 -mallin, niin päivittämistä tuoreempaan versioon ei voi edes suositella.

Toivottavasti Samsung tulee parantamaan tulevaisuudessa käyttöliittymän toimivuutta, mutta ainakaan muutamien testijakson aikana asennettujen päivityksien jälkeen parannuksia ei ollut havaittavissa. Nykyisellään Galaxy A51:n käyttäminen on tuskallisen hidasta ja takkuilevaa, minkä vuoksi käyttökokemus ei ollut hyvällä tasolla.

Yhteenveto

Samsungin uutta Galaxy A51 -puhelinta kohtaan oli kovia odotuksia, sillä viime vuonna Galaxy A50 tarjosi todella miellyttävän kokonaisuuden. Paperilla uutuuspuhelinta tarkasteltaessa kyseessä on erittäin mielenkiintoinen laite, mutta käyttökokemus ei ollut aivan vaaditulla tasolla. Samsung tarjoaa Galaxy A51 -puhelimen kanssa varsin kaksipiippuisen kokemuksen. Henkilökohtaisesti halusin puhelimen olevan hyvä, mutta testijakson perusteella laitteessa on vahvuuksien ohella myös huomattavasti ongelmia.

Galaxy A51 -puhelimessa hyvää muun muassa ohut ja kevyt rakenne, mutta laatutuntuma on kokonaan muovisen rakenteen takia kilpailijoita jäljessä. Yksi suurimmista vahvuuksista on suuri ja tarkka Super AMOLED -näyttöpaneeli, jonka kautta muun muassa videoiden katselu on miellyttävä kokemus. Myös akunkeston on hyvä ja pikalataus on kohtuullisella tasolla, vaikka ei olekaan markkinoiden tehokkaimmasta päästä.

Selviä heikkouksiakin löytyy, sillä Galaxy A51:n näytönalainen sormenjälkilukija on todella heikko, minkä lisäksi myös teknisessä toteutuksessa järjestelmäpiiri on hieman kilpailijoiden ratkaisuja jäljessä. Ongelmia oli myös Bluetooth-yhteyksien kanssa, mitä ei vielä ole päivityksien avulla korjattu. Erikoista oli myös huomata, että puhelimen pakkaskestävyys oli heikko, vaikka Samsung on pärjännyt testeissä usein hyvin. Suurin heikkous mielestäni on kuitenkin todella epämiellyttävä ja takkuileva yleinen käyttökokemus, joka johtuu todennäköisesti heikosta järjestelmäpiiristä sekä ohjelmiston heikosta optimoinnista.

Suomessa Galaxy A51 -puhelin on suositushinnaltaan 379 euron hintainen. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat musta, sininen ja valkoinen. Suomessa tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun versio, vaikka laitteesta on olemassa myös esimerkiksi 6 gigatavun versiokin. Hintaluokassaan Galaxy A51 tarjoaa hyviä ominaisuuksia. Toisaalta kun kyseessä on hieman alle 400 euron puhelin, niin olettaa voisi saavan muun muassa käytettävyyden ja kameroiden osalta enemmän. Hyvänä kilpailijana voidaan esimerkiksi mainita Motorola One Zoom, joka maksaa nykyisin monessa paikassa saman verran.

Samsung Galaxy A51 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Samsung Galaxy A51

6.7

SuomiMobiilin testissä Samsungin kilpailukykyinen Galaxy A51 -älypuhelin, jonka hinta asettuu Suomessakin alle 400 euroon.

Hyvää
  • Ohut ja kevyt rakenne
  • Hyvä Super AMOLED -näyttö
  • Kohtuulliset kamerat
  • Hyvä akunkesto
  • Heti tuoreeltaan Android 10
  • Kuulokeliitin ja USB-C-tyypin latausliitin
Huonoa
  • Muovinen rakenne ei anna parasta laatuvaikutelmaa
  • Toisinaan heikosti toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • Järjestelmäpiiri ei tarpeeksi tehokas (vrt. kilpailijoihin)
  • Ongelmat Bluetooth-yhteydessä
  • Takkuileva käyttökokemus
  • Heikko pakkaskestävyys
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Miksi puhelin katkaisee puhelut kesken kaiken? Tai siirtää puhelut pitoon?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut