ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A50 – Edullinen puhelin näytönalaisella sormenjälkilukijalla

Samsung Galaxy A50

Samsung on kuluvan vuoden aikana julkaissut lukuisia uusia Galaxy A -malliston älypuhelimia eri hintapisteisiin. SuomiMobiilin testattavaksi saatiin keskihintaluokkaan asettuva Galaxy A50, joka tarjoaa huippupuhelimista tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa näytönalainen sormenjälkilukija sekä kolmoiskamera.

Suomessa Galaxy A50 on halvin näytönalaisen sormenjälkilukijan sisältävä älypuhelin, sillä hintaa löytyy vain 379 euroa. Mielenkiintoista puhelimessa on myös kyvykkäät ominaisuudet sekä erityisesti Super AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on vain pieni vesipisaramainen loviratkaisu. Yksi Galaxy A50 -puhelimen myyntivalteista on myöskin suuri 4000 milliampeeritunnin akku, jonka Samsung on luvannut kestävän jopa 19 tuntia videoiden katselua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Samsungin yhteen uusimmista keskihintaisista älypuhelimista, eli Galaxy A50 -malliin. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Testi tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A50 (SM-A505FN/DS)
Mitat: 158.5 x 74.7 x 7.7 mm
Paino: 166 g
Rakenne: Muovikehys sekä muovinen takaosa / IP68
Näyttö: 6.4 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Exynos 9610 (Mali-G72 MP3)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 512 Gt)
Takakamera: 25 MP pääkamera (f/1.7 / PDAF) + 8 MP ultralaajakulma (f/2.2) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2) / yksi LED-salama
Etukamera: 25 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. helmikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen / koralli / sininen / musta
Hinta: 379 euroa

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A50 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy A50 -puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä laitteen malliversio. Myyntipakkauksen takaosassa on lueteltuna puhelimen kaikki tärkeimmät tekniset tiedot, joista käy ilmi muun muassa muisti- ja tallennustilaversio. Myyntipakkauksen alareunaan on painettuna puhelimen mallikoodi sekä muun muassa väriversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty Galaxy A50 -puhelin. Puhelimen alapuolella on SIM-korttiluukun avaustyökalu, laturi, perinteiset nappikuulokkeet sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Pakkauksen kansiosaan Samsung on asettanut erillisen pahvitaskun, josta löytyy pikaopas sekä tietoja takuusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy A50 -puhelimen myyntipakkaus on siis varsin perinteinen Samsung-tyylinen keskihintaluokassa niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Myyntipakkauksessa ei ole mukana juurikaan mitään ylimääräistä, vaan kaikki käytön aloitukseen tarvittava. Henkilökohtaisesti olisin odottanut pakkauksen sisältävän jonkinlaisen suojakuoren, sillä kyseessä on kiiltävistä pinnoista rakentuva liukas älypuhelin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Galaxy A50 edustaa Samsungin päivitettyä keskihintaluokan älypuhelinta ja se näkyy myös hieman päivitetyssä ulkoisessa toteutuksessa. Tällä kertaa luotetaan muoviseen kehykseen sekä kiiltäviin pintoihin. Rakenteeltaan Galaxy A50 on siis kuten moni muukin tämän hetken keskihintaluokan älypuhelin, vaikka useissa puhelimissa on myös alumiinikehys muovin sijasta. Muovikehyksen takia Galaxy A50 päästää hieman natinoita, kun puhelinta vääntelee käsissä, mutta yleinen laatutuntuma on kuitenkin erittäin jämäkkä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan Galaxy A50 on varsin miellyttävä kaartuvan lasimaiseksi muovatun muovisen takaosan ansiosta. Puhelin on kuitenkin varsin liukas kiiltävien pintojen vuoksi, minkä takia suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa. Samsung ei ole erikseen maininnut, kenen valmistamaa lasia puhelimen etuosassa hyödynnetään. Tämä viittaa siihen, ettei Galaxy A50 -puhelimessa ole ainakaan suosittelua Gorilla Glass -lasia. Testijakson aikana puhelimen takaosan muoviin syntyi muutama naarmu, mutta näyttöön ei tullut huomattavia naarmuja.

Samsung on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 158.5 x 74.7 x 7.7 millimetriä, joten kyseessä on vielä varsin sopusuhteinen älypuhelin. Painoa kerrotaan olevan 166 grammaa, joten Galaxy A50 ei ole kevyin eikä painavin älypuhelin, vaan jotain siitä väliltä. Puhelimen käyttäminen on varsin miellyttävää, eikä mitat tai paino ole esteenä. Galaxy A50 on kuitenkin jo sen verran suuri puhelin, että yhdellä kädellä käyttäminen on haasteellista.

Heikkouksia puhelimen rakenteessa ovat IP-luokituksen puuttuminen sekä näyttölasia kiertävä musta muovikaistale. IP-luokitus olisi varsin tarpeellinen lisä myös keskihintaluokan älypuhelimeen, jonka Samsungin Galaxy A -malliston puhelimissa ominaisuus on ollut toisinaan ollut mukana. Nyt Galaxy A50 -puhelinta ei kannata tiputtaa järveen tai altistaa muille nesteille. Muovinen kaistale näyttölasin ympärillä ei mielestäni kuulu premium-puhelimiin ja Galaxy A50:n kohdalla sen olemassaolo on hieman kyseenalaista puhelimen muovikehyksen takia.

Etuosasta Galaxy A50 näyttää perinteiseltä modernilta älypuhelimelta, jossa on suuri näyttö. Tällä kertaa Samsung on saanut pidettyä näytön kehykset kohtuullisen pieninä. Näytön yläreunassa on pieni pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy etukamera. Yläreunassa on myöskin puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyyden tunnistimet. Näytön alareunaan Samsung on kuitenkin jättänyt selvästi paksumman mustan kaistaleen, mikä on varsin luonnollista edullisimmissa puhelimissa.

Takaosasta katsottuna Samsung on tehnyt uutuuspuhelimesta jopa hieman tylsän näköisen varsinkin sinisessä väriversiossa. Takaosan vasemmassa yläreunassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kolmoiskamera, jonka alapuolella on yksi LED-salama. Takaosassa on myös Samsung-logo. Galaxy A50:n takaosa on siis varsin mitään sanomaton ja näyttää varsin vastaavalta kuin muut uuden Galaxy A -malliston älypuhelimet.

Galaxy A50 -puhelimen oikeasta kyljestä löytyy perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeiden tuntuma on kohtalainen, sillä ne eivät ole parhaimmasta päästä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia sekä yksi microSD-muistikortti. Galaxy A50:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunasta löytyy perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi Galaxy A50 -puhelimen selvistä vahvuuksista on näyttö, sillä Samsung hyödyntää yhtiön omaa Super AMOLED -tekniikkaa. Näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2340 pikseliä, mikä tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis hyvällä tasolla hintaluokassaan. Näytössä on lisäksi 19,5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu yläreunassa.

Näyttö on siis teknisesti varsin vaikuttava ja erityisesti OLED-tekniikan hyödyntäminen oli allekirjoittaneen mieleen. Galaxy A50:n näytössä on hyvä katselukulmat, miellyttävä värintoisto sekä kohtalainen luettavuus päivänvalossa. Kirkkaus ei kuitenkaan riitä parhaiten auringonvalossa, vaan Galaxy A50 suoriutuu tällaisissa kirkkaissa olosuhteissa kuten muutkin keskihintaluokan älypuhelimet. Näytön kirkkauden saa pimeässä myös verrattain varsin himmeäksi.

Samsung antaa näytölle luonnollisesti myös mukavasti asetuksia, sillä esimerkiksi näytön värejä sekä valkotasapainoa on mahdollista säätää varsin laajoista asetuksista. Näytön asetuksista löytyy lisäksi sinisen valon suodatin, joka muokkaa näytön kellertävämmäksi, eikä tämän ansiosta rasita silmiä yhtä paljon kuin sinertävä näyttö. Asetuksista löytyy myös mielenkiintoinen yötila, jonka avulla puhelimen käyttöliittymän yleisilme muuttuu mustaksi. Galaxy A50 tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta luonnollisesti myös Always-on-Display-toiminnallisuutta, jonka avulla kellonajan ja ilmoitukset saadaan näkyviin suljetulle näytölle.

Suorituskyvystä Galaxy A50 -puhelimesta vastaa luonnollisesti Samsungin itse kehittämä kahdeksanytiminen Exynos 9610 -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 10 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 2,3 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Mali-G72 MP3. Suomessa myytävässä Galaxy A50 -puhelimessa on 4 gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa 128 gigatavua. Puhelimeen on mahdollista asettaa myös korkeintaan 512 gigatavun microSD-muistikortti.

Suorituskyvyn osalta Galaxy A50 peittoaa monet Kirin 710 -järjestelmäpiiriin perustuvat Huawein puhelimet sekä ainakin Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriin perustuvat älypuhelimet, kuten Motorola Moto G7 Plussan. Samsungin oma Exynos 9610 tarjoaa kohtalaisen hyvän suorituskyvyn omassa hintaluokassaan, mutta ei kuitenkaan mitään kovin ihmeellistä. Alapuolella on taulukko, jossa on listattuna Galaxy A50:n saamat pisteytykset tutuissa suorituskykymittauksissa.

Testitulokset
Samsung Galaxy A50 (E9610) Motorola Moto G7 Plus (SD636) Huawei P Smart 2019 (K710)
AnTuTu: 146 437 pistettä 117 809 pistettä 128 316 pistettä
Geekbench 4 (single): 1720 pistettä 1336 pistettä 1522 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5494 pistettä 4926 pistettä 5192 pistettä
PCMark 2.0: 5764 pistettä 6295 pistettä 5805 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 15 660 pistettä 19 356 pistettä 16 555 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 15 723 pistettä 20 881 pistettä 19 268 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 445 pistettä 15 415 pistettä 11 089 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1312 pistettä 946 pistettä 822 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1158 pistettä 809 pistettä 693 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2448 pistettä 2336 pistettä 2364 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

On hyvä huomioida, että suorituskykymittaukset eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta. Testijakson aikana oli toisinaan havaittavissa pientä tahmaisuutta puhelimen käytössä, mutta yleisesti muun muassa raskaammatkin sovellukset avautuivat vikkelästi. Raskaissa peleissä on havaittavissa myös hieman hidasteluja, mutta peruskäytössä Galaxy A50 -puhelimen tehot riittävät mainiosti ilman ongelmia.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Galaxy A50 on varusteltu näytönalaisella sormenjälkilukijalla.

Galaxy A50 on mielenkiintoinen keskihintaluokan älypuhelin, sillä Samsung hyödyntää näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on myös samalla halvin SuomiMobiilissa testattu älypuhelin kyseisellä sormenjälkiratkaisulla. Yleisesti jo huippupuhelimien näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat tehneet selväksi, ettei niistä ole kilpailemaan perinteisien sormenjälkilukijoiden kanssa ja saman voi todeta myös Galaxy A50 -puhelimen kohdalla.

Optinen sormenjälkilukija on sijoitettuna näytön alareunaan, josta se on mahdollista löytää helposti peukalolla. Suljetulla näytöllä näkyy sormenjäljen kuva, joka osoittaa sormenjälkilukijan sijainnin. Sormenjälkilukija ei ole käyttökokemukseltaan kovin miellyttävä, sillä lukituksen avautumiseen sormenjäljellä kuluu noin kaksi sekuntia, joten se ei ole kovin nopea. Lisäksi sormenjälkilukijan animaatiot ovat lähes aina varsin takkuisia, mikä ei itsessään anna kovin hyvää kuvaa toimivuudesta. Erikoisena rajoituksena sormenjälkilukijassa on se, että puhelimeen on mahdollista rekisteröidä ainoastaan kolme sormenjälkeä.

Onneksi Samsung on toteuttanut myös Galaxy A50:ssä tutun etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen. Kasvojentunnistus toimii nopeasti sekä ilman suurempia ongelmia. On myös hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä luotettava kuin esimerkiksi sormenjälkilukija, sillä lukitus saattaa mahdollisesti avautua myös kuvalla tai samannäköisen ihmisen kasvoilla.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Galaxy A50 -puhelimessa vastaa mukavan suuri 4000 milliampeeritunnin akku, joka takaa erittäin hyvän käyttöajan. Testijakson aikana ei tullut päivällä tilannetta, jossa puhelimen akku olisi loppunut kesken, vaan aktiivisellakin käytöllä akku kesti vähintään koko päivän. Kevyemmällä käytöllä Galaxy A50:n akku olisi kestänyt myös pitkälle toista päivää, mutta testijakson aikana puhelin ladattiin joka yö. Iltaisin akkua oli testijakson aikana noin 20-30 prosenttia.

Galaxy A50 -puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta ja laite tukee 15 watin pikalatausta. Testasimme myös mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja se nähdään alapuolella olevasta kuvaajasta. Galaxy A50 latautuu oletuslaturilla tyhjästä täyteen 100 minuutissa, joten kovin nopeasti puhelinta ei voida täyteen ladata. Puolessa tunnissa akkua on latautunut hieman yli 30 prosenttia ja tunnissa noin 65 prosenttia. Akun latautuminen hidastui 95 prosentin jälkeen, mutta kokonaisuutena akunlatautuminen oli jopa tylsän tasaista.

Puhelimen mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tyyliin Galaxy A50:n pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A50 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut akkua 6 prosenttia, eli akunvaraus oli tippunut 94 prosenttiin. Tiputus oli odotettua suurempi, sillä yleisesti tässä testissä akunvaraus tippuu korkeintaan 1-2 prosenttia, mutta 6 prosentin tippuminen oli varsin huomattava. Pakkanen ei tuottanut ongelmia puhelimen AMOLED-näytölle, mikä oli myös odotettavissa. Samsung oli myös estänyt puhelimen lataamisen jääkylmänä, mikä on luonnollinen varotoimenpide älypuhelimissa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut mukavat 20 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 80 prosenttia. Akkua kului myös tässä testissä oletettua enemmän, sillä yleisesti testatuissa puhelimissa akkua on kulunut tässä testissä 10-20 prosenttia.

Pakkastesti osoitti Galaxy A50 -puhelimen kohdalla, että kyseessä ei ole mikään parhaiten kylmää kestävä älypuhelimen tällä hetkellä. Akkua kului molemmilla testauskerroilla odotettua enemmän, mikä ei itsessään anna kovin erikoista kuvaa pakkaskestävyydestä. Koska Samsung hyödyntää Super AMOLED -näyttöä, niin myöskään ongelmia sen suhteen ei ilmennyt samalla tavalla kuin LCD-näyttöjen kanssa.

Kamerat

Kameroita Galaxy A50 tarjoaa takaosassaan peräti kolme kappaletta. Kolmoiskamera koostuu yhdestä laajakulmaista pääkamerasta, yhdestä ultralaajakulmakamerasta sekä yhdestä syvyysterävyyskamerasta. Puhelimessa on myös yksi etukamera, jonka tarkkuus on mukavat 25 megapikseliä.

Pääkameran tarkkuus on 25 megapikseliä ja siinä on muun muassa f/1.7-aukkosuhde, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Ultralaajakulmakuvia saadaan taltioitua 8 megapikselin sensorilla, jossa on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli sekä 120 asteen näkökenttä. 5 megapikselin syvyyssensorilla ei voi ottaa kuvia, vaan sitä hyödynnetään syvyyskartan luomista varten bokeh-kuvissa. Kolmoiskameran kaverina on myös yksi LED-salamavalo.

Yleisesti Galaxy A50 taltioi kuvat ainoastaan 12 megapikselin tarkkuudella täyden 25 megapikselin sijaan, sillä kuvat ovat 12 megapikselin tasoisina yleisesti laadukkaampia ja optimoidumpia. Puhelimella voidaan kuitenkin kuvata täydellä 25 megapikselin resoluutiolla, kun kamerasovelluksen kuvausasetuksista vaihdetaan kuvasuhteeksi 3:4H. Tässä tilassa ei ole kuitenkaan mahdollista käyttää HDR-ominaisuuksia. Testijakson aikana puhelinta käytettiin ainoastaan 3:4-tilassa, jolloin kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Hyvässä valaistuksessa ja HDR-ominaisuuksia hyödyntämällä Galaxy A50:n kamera on parhaimmillaan. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioidaan hyvin, vaikkakin hieman vihreitä sävyjä liiaksi korostaen. Kuvat ovat hintaluokassaan kohtalaisia, mutta lähellekään huippupuhelimien kameroita ei päästä. Heikommassa valaistuksessa kuvista tulee selvästi pehmeämpiä sekä yksityiskohtia on vähemmän. Hämäräkuvaus ei ole kuitenkaan täysin huonoa ja huonommin suoriutuvia puhelimiakin on nähty. Alapuolella on muutama 12 megapikselin kuva, jotka on taltioitu Galaxy A50:n pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Ultralaajakulmakamera tuottaa 120 asteen kuvia ja kamera ajaa tältä osin asiansa varsin hyvin. Kuvat ovat monesti erittäin vääristyneitä, eikä kamerasovelluksesta löydy asetusta, joilla puhelin pystyisi automaattisesti korjaamaan vääristymiä. Kuvien laatu ei ole kovin erikoista päivänvalossa ja vielä heikompaa hämärissä olosuhteissa. Kuvien värimaailma ja miellyttävä ja automaattinen HDR-ominaisuus tekee kuvista hyviä. Galaxy A50:n hintaluokassa ultralaajakulmakamerat eivät ole kovin yleisiä ominaisuuksia ja mielestäni kamera tuottaa myös tältä osin varsin odotettua tulosta, eikä niitä tulisi verrata selvästi kalliimpiin puhelimiin. Alapuolella on muutama puhelimella kuvattu ultralaajakulmakuva.

Syvyysterävyyden taltioimista varten Galaxy A50 -puhelimessa on erillinen 5 megapikselin kamerasensori ja bokeh-kuvat ovatkin yksi kameran parhaimpia puolia. Samsung kutsuu ominaisuutta puhelimessa reaaliaikaiseksi tarkennukseksi ja lopputuloksena on yleensä vaikuttavia bokeh-kuvia. Kamera pystyy tunnistamaan varsinkin päivänvalossa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja sumentamaan taustan luonnollisesti. Käyttäjä voi myös kuvausvaiheessa päättää sumennuksen tason, minkä lisäksi sumennusta on mahdollista jälkikäteen muokata tai lisätä siihen erilaisia efektejä.

Kamerasovellus on Galaxy A50 -puhelimessa samanlainen kuin kaikissa muissakin Samsungin One UI -käyttöliittymällä varustelluissa puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valokuvauksen ja videokuvauksen välillä. Sovelluksen yläreunassa on Bixby Vision -toiminto, joka on lähes samanlainen kuin Google Lens -toiminnallisuus. Bixby Visionin kerrotaan tunnistavan mitä katsot ja antaa tarvittavat tiedot kohteesta. Samalla toiminnallisuus myös kääntää tekstiä tai lukee QR-koodeja. Toinen kameran erikoisuuksista on AR-emoji, jossa on mahdollista luoda omasta naamasta virtuaalinen emoji. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen kameroiden välillä (wide ja ultrawide).

Suurin ero kalliimpiin puhelimiin verrattuna löytyy manuaalikuvaussäädöistä, jotka ovat Galaxy A50 -puhelimessa varsin heikot. Manuaalikuvaustilassa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (100-800), valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Manuaalitilassa ei ole mahdollista harmillisesti taltioida RAW-raakakuvia, mikä olisi voinut olla monille käytännöllinen lisätoiminnallisuus.

Käyttöjärjestelmä

Samsung hyödyntää Galaxy A50 -puhelimessa pitkälti identtistä ohjelmistoa kuin kalliimmissa Galaxy S10 -puhelimissa. Galaxy A50 on varusteltu siis Googlen tuoreimmalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä sekä Samsungin uusimmalla One UI 1.1 -käyttöliittymällä. Testijakson aikana puhelimen tuorein saatavilla ollut tietoturvakorjauksen taso oli 1. toukokuuta, joten tietoturvapäivitykset ovat ajan tasalla.

Samsungin mukaan OneUI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Erityisesti uusittu käyttöliittymä on suunniteltu silmällä pitäen tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Puhelimen ohjelmiston kanssa ei tullut testijakson aikana vastaan suurempia ongelmia, vaan kaikki tärkeimmät toiminnallisuudet toimivat odotetusti. One UI:ssa on mukavasti ominaisuuksia sekä personointivaihtoehtoja, joilla käyttäjä saa puhelimestaan omanlaisen. One UI on myös erittäin helppo käyttää ja asetukset ovat loogisessa järjestyksestä, mistä pisteet menevät Samsungille.

Yhteenveto

Samsung pääsi jopa hieman yllättämään uuden Galaxy A50 -puhelimen kanssa, sillä viime vuoden Galaxy A -mallisto oli hieman pettymys. Nyt Galaxy A50 tuo mukanaan mukavasti uusia ominaisuuksia sekä teknisesti selviä parannuksia, jotka miellyttävät ainakin allekirjoittanutta.

Testijakson aikana tykästyin erityisesti puhelimen suureen ja hyvää Super AMOLED -näyttöön. Toinen selvä valttikortti Galaxy A50:ssä on akunkesto ja kolmas kohokohta löytyy suuresta tallennustilasta. Hienoa oli myös, että Samsung oli säästänyt kuulokeliittimen sekä laittanut puhelimeen suorituskykyisän järjestelmäpiirin. Heikkouksia puhelimessa olivat muun muassa varsin hidas pikalataus, IP-luokituksen puuttuminen sekä 4K-videokuvauksen puuttuminen. Galaxy A50:n ulkoinen laatutuntuma oli varsin hyvä, vaikka muovin käyttämistä myöskään keskihintaluokan puhelimessa en ymmärrä. Puhelimen näytönalainen sormenjälkilukija oli testien perusteella hyvä, mutta valitettavasti normaalia sormenjälkilukijaa selvästi hitaampi.

Suomessa Galaxy A50 tuli myyntiin 379 euron suositushintaan, mutta tarjouksesta tällä hetkellä puhelinta voi saada 300 euron hintaan. Hintaluokassaan kyseessä on varsin hyvä älypuhelin ja varmasti monelle perinteisille puhelimien käyttäjille tai nuorille erittäin hyvä valinta.

Samsung Galaxy A50 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.7

Hyvää
  • Hyvä ja suuri näyttö
  • Miellyttävä akunkesto
  • Kuulokeliitäntä säästetty
  • Hintaluokassaan hyvä suorituskyky
  • Mukavasti tallennustilaa (128Gt)
  • Monipuolinen kolmoiskamera (varauksin)
Huonoa
  • Halvanolainen rakenne (muovikehys, näyttöä kiertävä muovikaistale)
  • Näytönalainen sormenjälkilukija on varsin hidas
  • Pikalataus voisi olla nopeampi
  • Ei pölyn- tai vedenkestävä
  • Ei 4K-videokuvausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

  1. Tässähän ei ole lasista takaosaa vaan glasstic kiillotettu muovi

  2. Samsung A50 ostettu 19.12.2019 ja tänään 19.2.2020 lähetetty takuuhuoltoon. Ei kovin hyvää arvosanaa ansaitse. Puhelin ”jäätyi” yhtäkkiä. Mikään kuvake tai painike ei toiminut. Ei sammunut eikä käynnistynyt uudelleen. Ei liioin lataukseen liittäminen auttanut. Kerran näytössä vilahti teksti, josta ehdin lukea, että UI ei vastaa. Tämä on toinen ja viimeinen Samsung-puhelimeni. Edellinen sentään kesti 4-5 vuotta. Harmittaa.

  3. erittäin hyvä

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut