ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy Note 10 Lite – S Pen -kynä nyt aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Tällä kertaa testattavana on ollut Samsungin uusin Galaxy Note -malliston älypuhelin, joka kantaa nimeä Galaxy Note 10 Lite. Kyseessä on viime vuoden Galaxy Note10 -puhelimista edullisempi versio, mutta käytännössä puhelimilla ei ole mitään muuta yhteistä kuin S Pen -kynä. Kyseessä on korkeintaan 4G-yhteksillä varusteltu puhelin, joten 5G-tukea ei laitteesta valitettavasti löydy.

Samsung Galaxy Note 10 Lite tarjoaa muun muassa monipuolisen kolmoiskameran, miellyttävän Super AMOLED -näyttöpaneelin sekä suuren 4500 milliampeeritunnin akun. Puhelimessa on siis huippuluokan ominaisuuksia aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä ja Galaxy Note 10 Liteä voidaankin pitää jopa lippulaivapuhelimien ”tappajana”. Puhelimessa on nimittäin lähes kaikki ominaisuudet, joita peruskäyttäjä tarvitsee. Lisäksi Samsung on saanut painettua hinnoittelun vain 629 euroon, joten kyseessä on yksi tämän hetken edullisimmista huippuluokan puhelimista.

Aktiivisessa käytössä Galaxy Note 10 Lite oli parin viikon ajan, minkä perusteella puhelin vaikuttaa todella potentiaaliselta laitteelta. Artikkelissa keskitytään erityisesti laitteen ulkoisen toteutuksen tarkasteluun, teknisien toteutuksien tutkimiseen sekä muihin oleellisiin osa-alueisiin, kuten kameroihin, akunkestoon sekä käyttöjärjestelmään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Note 10 Lite (SM-N770F)
Mitat: 163.7 x 76.1 x 8.7 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä muovinen takapinta
Näyttö: 6.7 tuumaa Full HD+ (1080 x 2400) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 60 Hz / HDR
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 9810 (4x 2.7 GHz Mongoose M3 & 4x 1.7 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G72 MP18
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.7 / 27 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 12 mm) + 12 MP telekamera (f/2.4 / 1/3.6" / 1.0 µm / PDAF / OIS / 2x optinen zoom) +  LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 25mm / 1/2.8" / 0.8 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 25 watin pikalataus / S Pen -kynä
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / ei kuulokeliitintä
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Aura Glow / Aura Black / Aura Red
Hinta: 629 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Note 10 Lite -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy Note 10 Lite -puhelimen huippupuhelimista tutusta tummassa myyntipakkauksessa. Pakkaus on ulkoa kokonaan musta ja etuosaa koristaa kuva S Pen -kynästä sekä Note 10 Lite -mallinimi. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on ilmoitettuna myös puhelimen väriversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisen tulee esille itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy Samsungin perinteiset 3,5 millimetrin liittimellä varustellut nappikuulokkeet, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 15 watin pikalaturi. Lisäksi pakkauksen pohjalla on pieni rasia, jossa on S Pen -kynää varten kaksi uutta terää sekä niiden vaihtopihdit. Myyntipakkauksen kanteen Samsung on piilottanut tuttuun tyyliinsä vielä erillisen pahvitaskun, jonka sisältä löytyy SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy Note 10 Lite -puhelimen myyntipakkaus on siis tuttua Samsungia. Ulkoisesti paketti on tyylikäs sekä pelkistetty ja sisältöäkin on tarpeeksi käytön aloittamista varten. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Samsungin sisällyttävän myyntipakkaukseen jonkinlaisen suojakuoren puhelinta varten, mutta nyt sellainen on ostettava erikseen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Galaxy Note 10 Lite muistuttaa vahvasti aikaisemmin jo testattua Galaxy S10 Lite -puhelinta, mutta toki eroavaisuuksia on nähtävillä. Lisäksi puhelimessa käytetään samoja rakenne materiaaleja, sillä Galaxy Note 10 Lite rakentuu alumiinikehyksestä sekä muovista takapinnasta. Samsung on siis pyrkinyt tuomaan puhelimeen huippuluokan ulkoista toteutusta, mutta valitettavasti takaosan materiaalista on jouduttu karsimaan todennäköisesti kustannussyistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takaosan kiiltävä muovipinta tuntui testijakson aikana naarmuntuvan jonkin verran, vaikka ei yhtä nopeasti kuin olisi voinut olettaa. Suojakuoren käyttäminen ei ole kuitenkaan yhtään hullumpi idea, jos haluaa pitää puhelimensa hyvännäköisenä pidempäänkin. Muovinen takapinta oli myös melkoinen sormenjälkimagneetti ja se muuttui likaisen näköiseksi hetkessä, mutta pyyhkimällä sai liat nopeasti pois. Alumiinikehys antaa laitteelle kaivattua premium-tuntumaa ja samalla myös jämäkkyyttä. Galaxy Note 10 Litea taivuteltaessa käsien välissä oli havaittavissa pientä periksi antamista.

Samsung on ilmoittanut Galaxy Note 10 Liten virallisiksi mitoiksi 163,7 x 76,1 x 8,7 millimetriä ja painoksi 199 grammaa. Kyseessä on siis melkoisen kookas puhelin ja tämän takia ei varmasti kaikille sopiva. Yhdellä kädellä käyttäminen on melko haastavaa, tai jopa mahdotonta, mutta S Pen -kynän takia puhelinta käytetäänkin usein kahdella kädellä. Käsituntumaa Samsung on pyrkinyt parantamaan pyöristetyllä alumiinikehyksellä sekä reunoilta kaartuvalla takapinnalla ja ainakin isoon käteen laite istuu varmasti mukavasti.

Minkäänlaista virallista IP-luokitusta ei Galaxy Note 10 Lite ole valitettavasti saanut, mitä voidaan pitää pienenä puutteena. Yleisesti huippupuhelimet ovat olleet IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestäviä, mutta nyt Galaxy Note 10 Lite on niin sanottu budjettilippulaiva, ja IP-luokitus on osa-alue, josta on jouduttu karsimaan. Galaxy Note 10 Litea ei kannata siis käyttää veden ulottuvilla tai altistaa edes sateelle, sillä puhelin ei sitä välttämättä kestä.

Etuosassa valtaa on pitämässä suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87 prosenttia. Näyttöä kiertää mukavan kapeat mustat kaistaleet, mutta näytön alareunaan on jätetty kuitenkin hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa alkuvuoden aikana. Galaxy Note 10 Liten kohdalla etukamerareikä on hölmösti korostettu hopealla kehyksellä, jonka takia se iskee silmään lähes aina ja korostuu hölmösti näytön keskeltä. Näytön yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan, jotka eivät ole helposti nähtävissä.

Galaxy Note 10 Lite muistuttaa takaosastaan hyvin paljon kaikkia Samsungin uusia puhelimia, mutta kovin paljon yhteistä ei valitettavasti ole viime vuonna julkaistuihin huippuluokan Galaxy Note 10 -puhelimiin. Galaxy Note 10 Liten takaosassa silmiin pistää ensimmäisenä laatikkomainen kamera-alue, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kameroita on yhteensä kolme ja niiden rinnalla on yksi LED-salamavalo. Kamera-alue ulkonee hyvin minimaalaisesti muusta rungosta, joten se ei tuota ongelmia esimerkiksi pöydällä puhelinta käytettäessä. Laitteen takaosassa on lisäksi nähtävillä tuttu Samsungin logo, mutta muuten se on varsin pelkistetty.

Samsung on asettanut puhelimen kaikki painikkeet laitteen oikeaan reunaan, josta löytyy siis käynnistys- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet ovat valmistettu muun rungon tapaisesti alumiinista ja niiden tuntuma on hyvä. Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja muistikortti. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin. Lisäksi alareunassa on myös S Pen -kynä, joka on tuttu kaikista Galaxy Note -malliston älypuhelimista, joten sellaisen löytyminen myös uusimmasta puhelimesta ei ole yllätys.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on yksi Galaxy Note 10 Liten vahvuuksista, mikä ei toki ole millään tavalla yllättävää, sillä kyseessä on Samsungin puhelin. Puhelimessa hyödynnetään suurta 6,7 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneelia, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 394 kappaletta, joten tarkkuus on tarpeeksi hyvällä tasolla, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole helppoa.

Samsung hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, pyöristettyjä kulmia sekä etukameraa varten tehtyä reikää, jotka tekevät Galaxy Note 10 Litesta nykytrendien mukaisen. Näytössä on lisäksi tuki HDR-toistolle ja S Pen -kosketusnäyttökynälle, joka on Galaxy Note -puhelimien yksi perusominaisuuksista. Kokonaisuudessaan näyttö on puhelimessa todella hyvä, eikä se varmasti jätä ketään kylmäksi omassa hintapisteessään.

AMOLED-tekniikan ansiosta näytöllä värintoisto on mielekästä ja musta on oikeasti mustaa. Näytössä on myös hyvät katselukulmat sekä kirkkaus riittää hyvin monissa tilanteissa, vaikka kirkkaassa auringonpaisteessa voisi toivoa hieman lisää puhtia, jotta luettavuus olisi parempi. HDR-videoiden katselu näytöltä on myös miellyttävää, ja muutenkin näytöltä on kiva katsella puhelimella otettuja kuvia tai videoita. Galaxy Note 10 Lite tukee myös tuttua Always-on-Display-toimintoa, jonka ansiosta kellonaika ja ilmoitukset saadaan näkyviin sammutetulle näytölle.

Samsung Galaxy Note 10 Litessä on luonnollisestikin S Pen -kynä.

Galaxy Note 10 Litessä on tuki siis myös S Pen -kynälle, joka on integroituna laitteen sisälle. Aivan Galaxy Note 10 -huippupuhelimista tuttua kynäratkaisua ei Samsung ole lite-versioon tuonut, mutta S Pen -kynä on samalla tasolla esimerkiksi parin vuoden takaisen Galaxy Note 9 -puhelimen kanssa. Kynälle on edelleen vankka käyttäjäjoukko ja itsekin näen siitä olevan hyötyä päivittäisessä käytössä. Muistiinpanojen kirjoittaminen on helpompaa ja tarvittaessa S Pen -kynää voidaan käyttää esimerkiksi kameran etälaukaisimena.

Itse S Pen -kynässä on 0,7 mm kärki sekä puhelin tukee 4096 eri painetasoa, minkä ansiosta kirjoittaminen on miellyttävää. S Pen -kynää voidaan käyttää kameran etälaukaisimena sekä sillä voidaan selata kuvia tai hallita musiikkia. S Pen -kynässä oleva painike tukee yhden painalluksen ja tuplapainalluksen ominaisuuksia, jotka ovat eri sovelluksissa hieman erilaisia.

Suorituskyvyn osalta Samsung luottaa jokseenkin jo vanhaan Exynos 9810 -järjestelmäpiiriin, joka nähtiin aikaisemmin muun muassa Galaxy S9 -malliston älypuhelimissa vuonna 2018. Samsungin omaa käsialaa oleva Exynos 9810 on valmistettu 10 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Exynos 9810 rakentuu neljästä 2,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Mongoose M3 -ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G72.

Samsung tarjoaa Suomessa myytävässä versiossa 6 gigatavun LPDDR4X RAM-muistia sekä 128 gigatavun sisäistä tallennustilaa, joka pohjautuu tehokkaaseen UFS 2.1 -standardiin. Galaxy Note 10 Lite on varusteltuna myöskin microSD-muistikorttipaikalla, joka tukee muistikortteja aina yhteen teratavuun asti. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikorttipaikka vie toisen nano-SIM-korttipaikan, joten käyttäjän täytyy valita muistikortin tai dual-SIM-ominaisuuden välillä.

Testijakson aikana Galaxy Note 10 Litessa ajettiin luonnollisesti läpi tutut suosituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi kohtuullisesti vanhasta järjestelmäpiiristänsä huolimatta. Suorituskyky ei ole lähelläkään tämän päivän Snapdragon 865 -tehopiiriä tai edes viime vuoden Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriä, mutta tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Galaxy Note 10 Liten saamia pisteitä muun muassa viime vuoden Snapdragon 855 -järjestelmäpiireihin perustuviin Samsung Galaxy S10 Lite– ja OnePlus 7T -puhelimiin, jotka sijoittuva hinnoittelultaan samaan kategoriaan.

Testitulokset
Samsung Galaxy Note10 Lite (E9810) Samsung Galaxy S10 Lite (SD855) OnePlus 7T (SD855+)
AnTuTu (V8): 336 541 pistettä 441 542 pistettä 387 851 pistettä
Geekbench 4 (single): 2359 pistettä 2588 pistettä 3646 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9166 pistettä 8868 pistettä 10924 pistettä
Geekbench 5 (single): 376 pistettä 419 pistettä 770 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1321 pistettä 2113 pistettä 2697 pistettä
PCMark 2.0: 6115 pistettä 8991 pistettä 10 350 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3992 pistettä 5378 pistettä 6093 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4462 pistettä 5936 pistettä 6976 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2916 pistettä 4047 pistettä 4223 pistettä

Vaikka Galaxy Note 10 Liten saamat pisteet ovat selvästi huonommat, niin silti suorituskyky on varsin hyvällä tasolla. Toki vanhalta järjestelmäpiiriltä ei voi paljoa suorituskykyteissä odottaa, mutta tilanne on kuitenkin täysin eri päivittäisessä käytössä. Testijakson aikana ei tullut vastaan tilannetta, jossa suorituskyky olisi loppunut kesken, vaan Exynos 9810 pystyi tarjoamaan pääasiassa aina sulavan käyttökokemuksen. Toki toisinaan oli havaittavissa hieman viivettä sovelluksien ja kameran käynnistymisessä, mikä on kuitenkin ymmärrettävää.

Sormenjälkilukija on integroituna näyttöön.

Sormenjälkilukijan Samsung on sijoittunut Galaxy Note 10 Litessä näytön alapuolelle ja toteutuksena käytetään optista sormenjälkilukijaa. Testien perusteella näytönalainen sormenjälkilukija ei ole mitenkään erikoinen, sillä sen tunnistus varmuus ei ole kovin erikoinen. Usein sormen saa asettaa lukijalle useaan kertaan ennen kuin lukitus avautuu. Samsungilla olisi siis edelleen hieman työstämistä sormenjälkilukijan toimivuuden sekä nopeuden osalta, sillä nykyisellään jopa PIN-koodin naputtelu voi olla nopeampi tapa avata laitteen lukitus. Lisäksi Samsung kuitenkin tarjoaa etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka on kohtuullisen nopea, mutta ei luonnollisestikaan yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija.

Äänentoisto Galaxy Note 10 Litessä hoituu yhden kaiuttimen avulla, joka löytyy puhelimen alareunasta. Henkilökohtaisesti olisin toivonut puhelimeen stereokaiuttimia, mutta valitettavasti niistä Samsung on joutunut karsimaan. Äänenlaatu yhden kaiuttimen kautta ei ole ihan parhaimmasta päästä, mutta kyllä sen kautta kuuntelee musiikkia lyhyitä ajanjaksoja. Puheluissa käytetään luonnollisesti näytön ja alumiinikehyksen välissä olevaa kuuloketta, joka takaa hyvän äänenlaadun puheluille.

Erikoisen Galaxy Note 10 Litestä tekee se, että Samsung on säätänyt 3,5 millimetrin kuulokeliittimen, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Kuulokeliittimelle on edelleen kysyntää monilla kuluttajilla ja ainakin itse näen sen vain positiivisena ominaisuutena. Bluetooth-kuulokkeiden ystäville puhelin tarjoaa Bluetooth 5.0 -yhteyden, joka takaa vakaan toiminnan kuulokkeiden kanssa.

Akunkesto ja pakkastesti

Akkua ladataan vain USB-C-tyypin latausliittimen kautta.

Akunkesto Galaxy Note 10 Litessä on 4500 milliampeeritunnin varassa, joka on siis yksi suurimmista akuista Samsungin puhelimissa. Akun suuruus ei kuitenkaan itsessään kerro, onko akkukesto hyvä tai huono, sillä siihen vaikuttavat monet asiat. Esimerkiksi Galaxy Note 10 Litessä hyödynnetään 10 nm tekniikalla valmistettua vanhaa järjestelmäpiiriä, joka ei ole yhtä virtapihi kuin nykyiset järjestelmäpiirit. Testijakson aikana puhelimen akunkesto ei kuitenkaan muodostunut suureksi ongelmaksi, sillä akku kesti vaaditun yhden päivän verran.

Päivittäinen käyttö koostui pääasiassa muutamista puheluista, viestittelystä, sosiaalisen median selaamisesta, netin selaamisesta, muutamien kuvien taltioinnista sekä videoiden katselusta. Iltaisin akkua oli yleensä jäljellä noin 20-35 prosenttia tehokkaan käytön jälkeen, joten puhelin ladattiin täyteen lähes joka yö. Pienemmällä käytöllä Galaxy Note 10 Liten akun voi kuitenkin saada kestämään jopa parikin päivää.

Samsung toimittaa puhelimen mukana 25 watin pikalaturin, joka takaa mukavan nopean akun lataamisen. Toki markkinoilla on nähty jo selvästikin tehokkaampia latureita, mutta 25 watin laturilla päästään kyllä hyviin lukemiin. Puhelinta ladataan siis ainoastaan USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä Galaxy Note 10 Lite tue isoveljistään löytyvää langatonta latausta. Testijakson aikana testasimme puhelimen latausnopeuden mukana toimitettavalla pikalaturilla, ja tulokset siitä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy Note 10 Liten akun latautuminen mukana toimitettavan 25 watin pikalaturin avulla.

Kuvaajan perusteella akku latautuu tyhjästä täyteen vain 85 minuutissa, joka on kuitenkin parikymmentä minuuttia enemmän kuin muutamissa muissa huippupuhelimissa. Pikalataus asettuu siis perushyvälle tasolle, jonka avulla saadaan nopeasti virtaa pitkäksikin aikaa. Puolessa tunnissa akku latautuu 48 prosentin varaukseen ja 90 prosentin varaus saavutetaan 67 minuutissa. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 18 minuutissa.

Testijakson aikana testasimme tuttuun tapaan myös Samsung Galaxy Note 10 Liten pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Note 10 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut jopa 10 prosenttia akkua, eli akun varaus oli tippunut 90 prosenttiin. Yleisesti tämän testin aikana akkua kuluu vain parin prosentin verran, joten 10 prosentin tiputus oli yllättävän suuri. Lisäksi testin jälkeen puhelimen akku näennäisesti loppui ja puhelin sammui. Uudelleen käynnistämisen jälkeen akkua oli kuitenkin jälleen 90 prosenttia, joten pakkanen sai Galaxy Note 10 Liten varsin sekaisin. Testin jälkeen puhelimen näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi OLED-tekniikan ansiosta, mutta havaittavissa oli, että salamaa ei voinut käyttää, eikä akun lataaminen jääkylmänä ollut mahdollista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut huimat erikoisesti vain 5 prosenttia ja akunvaraus oli 95 prosenttia. Tulos oli täysin poikkeava verrattuna aikaisemmin tehtyyn testiin, mutta puhelimessa oli silti havaittavissa tuttuja pakkasen tuottamia ongelmia, kuten näytön salaman käytön ja akun lataamisen estäminen.

Pakkastestin perusteella Galaxy Note 10 Lite ei ole mikään parasvaihtoehto ostettavaksi Suomeen kylmiin pakkaspäiviin. Jo aikaisemmin testattu Galaxy S10 Lite oli varsinainen pettymys pakkaskestävyyden suhteen, eikä nyt valitettavasti Galaxy Note 10 Lite pääse suuremmin myöskään vakuuttamaan. Ensimmäisessä testissä puhelin pärjäsi todella huonosti, mikä ei ole sallittua tämän hintaluokan älypuhelimille.

Kamerat

Kameroina Galaxy Note 10 Lite -puhelimessa hyödynnetään Samsungin muutaman vuoden takaisista huippupuhelimista löytyvää toteutusta. Puhelimessa on takaosassa kolmoiskamera, joka rakentuu oikeastaan vain tarpeellisista kameroista, eikä mukana ole turhia kameroita. Kolmoiskamera koostuu siis pääkameran ohella telekamerasta sekä ultralaajakulmakamerasta, joten kolmen erilaisen kameran avulla Samsung on pystynyt tuomaan laitteeseen monipuolisen kameratoteutuksen.

Kaikki kolme kameraa ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, joten Galaxy Note 10 Liteen Samsung ei ole tuonut trendikästä 48 megapikselin kameraa, joka löytyi muun muassa Galaxy S10 Litesta. Nyt Galaxy Note 10 Liten 12 megapikselin pääkamerassa on f/1.7-aukko, 27 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Pääkameraan on saatu myöskin optinen kuvanvakautus, joka helpottaa muun muassa videoiden kuvaamista. Toinen kameroista on 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko sekä 12 mm polttoväli.

Galaxy Note 10 Liten kolmas kameroista on 12 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 52 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Telekameraan Samsung on laittanut myös optisen kuvanvakaimen, josta on paljonkin hyötyä. Kameralla on mahdollista kuvata 2x optisesti zoomattuna, mikä takaa siis perushyvän zoomauksen, mutta ei aivan samantasoista toteutusta, jollainen on nähty huippuluokan älypuhelimissa kuluvan vuoden aikana.

Galaxy Note 10 Liten kolmoiskamera lyhyesti:

  • 12 MP pääkamera (f/1.7-aukko, 27 mm, 1/2.55”, 1,4 µm, PDAF, OIS)
  • 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 12 mm)
  • 12 MP telekamera (f/2.4-aukko, 52 mm, 1/3,6”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 2x optinen zoom)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerana Galaxy Note 10 Lite -puhelimessa toimii siis 12 megapikselin tasoinen sensori, joka tuottaa kohtuullisen hyvää jälkeä. Mitään erikoista ei kameralta voi odottaa ja se jääkin testien mukaan selvästi tämän päivän huippupuhelimien varjoon, mutta peruskäyttäjälle kuvien laatu on varmasti tarpeeksi hyvä. Hyvässä päivän valossa kuvista tulee miellyttävän hyviä, sillä niissä on hyvät dynaaminen alue sekä tarkkuus. Joitakin värejä, kuten vihreää, kamera korostaa omaan makuuni jopa liikaa, mutta samainen ongelma on ollut Samsungin puhelimissa jo vuosia. Lisäksi jos kuvia katsotaan tarkkaan, niin niissä on havaittavissa erikoista öljymaalauksen kaltaista pehmeyttä.

Heikommassa valaistuksessa Galaxy Note 10 Lite on myös hyvällä tasolla, mutta parempaakin jälkeä on nähty tämän vuoden puhelimissa. Monessa tilanteessa heikossa valaistuksessa kuvat ovat käyttökelpoisia, ja niissä on nähtävillä mukavasti yksityiskohtia, mutta laatu on silti hieman heikompi kuin hyvässä valaistuksessa taltioidessa. Puhelimessa on tuki myös erilliselle yökuvaustilalle, jonka avustuksella saadaan taltioitua heikossa valaistuksessa hieman parempia kuvia pidemmällä valotusajalla. Alapuolella on muutama kuva, jotka ovat taltioitu puhelimen pääkameralla.

Toinen puhelimen tärkeistä kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jonka avulla voidaan taltioita kuvia 123 asteen kuvakentällä. Yleisesti ultralaajakulmakamerat ovat olleet pääkameroita selvästi heikompia, eikä Galaxy Note 10 Lite tee tässä suhteessa poikkeusta. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa mukavan yksityiskohtaisia, mutta heikkous näkyy erityisesti yleisessä laadussa sekä vahvempana jälkikäsittelynä, joka nähdään eri värisävyjen erikoisessa rakeisuudessa. Värit taltioituvat kameraan mukavasti, mutta vihreää ja sinistä tuntuu myös ultralaajakulmakamera korostavan varsin paljon.

Jos kuvia taltioi oletusasetuksilla 123 asteen kuvakentällä, niin tällöin ultralaajakulmakuvissa on nähtävillä selviä vääristymiä sekä reunojen pehmennystä. Samsung on tuonut kamerasovellukseen kuitenkin myös objektiivin korjaustoiminnon, jolloin puhelin automaattisesti korjaa vääristymiä, mutta silti kuvien reunat ovat selvästi heikkolaatuisempia kuin keskikohta. Objektiivin korjaustoimintoa kannattaa oletusarvoisesti kuitenkin käyttää, sillä sen avulla saadaan realistisen näköisiä otoksia ilman suurempia vääristyksiä. Alapuolella on muutamia Galaxy Note 10 Liten ultralaajakulmakameran oletusasetuksilla taltioituja kuvia.

Telekamera on tuttu ominaisuus jo vuosien takaa huippupuhelimista, mutta nykyisin se löytyy jo keskihintaluokastakin. Samsung luottaa Galaxy Note 10 Litessa tuttuun toteutukseen, jossa telekamera kykenee korkeintaan 2x optiseen zoomaukseen. Telakameran kuvat ovat mielestäni yllättävän hyviä, mutta silti hieman heikompia kuin pääkameran kuvat. Hyvässä valaistuksessa telekamera taltioi hyvät yksityiskohdat, dynaaminen alue on miellyttävä sekä värit ovat tuttuun tapaan hieman ylikorostettuja. Heikossa valaistuksessa otetut kuvat eivät ole huonoja, mutta ne eivät ole myöskään parhaasta päästä. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla 2x optisesti zoomattuna.

Etukamerana Samsung hyödyntää 32 megapikselin tasoista kameraa, jossa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, ja lopputuloksena ovat 8 megapikselin kuvat. Henkilökohtaisesti olin pääasiassa tyytyväinen etukameran kuvien laatuun sekä lopputulokseen, vaikka en suuremmin selfiekuvaamista harrasta. Peruskäyttäjälle etukameran ominaisuudet ja laatu ovat varmasti riittävällä tasolla.

Videokuvauksen osalta Galaxy Note 10 Lite on vähintäänkin hyvällä tasolla, sillä se tarjoaa 4K-videokuvauksen 60 fps -tasoisena pääkameransa avulla. 4K 30 fps -videokuvaukseen kykenevät myöskin muut puhelimen kamerat, minkä lisäksi kameroiden välillä voidaan vaihdella kesken videokuvauksen. Muutamien testien perusteella Galaxy Note 10 Liten kameroiden vakautus on todella hyvä, joten vakaiden videoiden taltioiminen käsivaralta on helppoa. Peruskäyttäjälle Galaxy Note 10 Lite tarjoaa siis myös hyviä ominaisuuksia videokuvauksen osalta.

Galaxy Note 10 Litessa kamerasovellus on samanlainen kuin monissa muissakin Samsungin viimeaikaisissa puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella valo- ja videokuvaustilojen välillä. Kamerasovelluksessa on myös pikapainikkeet muun muassa asetuksille, salamalle ja kuvasuhteelle. Päänäkymässä on myös yksinkertaista vaihtaa puhelimen pääkameran, telekameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Kamerasovellukseen Samsung on tuonut myös huippupuhelimistaan tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa ”yksi otos” -toiminto, jonka avulla Galaxy Note 10 Lite ottaa kerralla kuvia ja videoita eri kameroilla ja tekee myös omia muutoksiaan niihin.

Luonnollisesti Galaxy Note 10 Liten mukana on myös monipuolinen manuaalikuvaustila, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50-3200), valotusaikaa (1/24000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0…+2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettava puute manuaalitilassa on kuitenkin muiden kameroiden puuttuminen, sillä Samsung antaa mahdollisuuden säätä ainoastaan pääkameraa manuaalisesti.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on Android 10 -käyttöjärjestelmä.

Koska kyseessä on vuoden 2020 aikana julkaistu älypuhelin, niin Galaxy Note 10 Lite toimitetaan Android 10 -käyttöjärjestelmällä varusteltuna. Käyttöjärjestelmän ohella puhelimessa on Samsungin oma One UI 2.1 -käyttöliittymä, joka on nähty muun muassa Samsungin huippupuhelimissa vuoden alussa.

Testijakson aikana Galaxy Note 10 Litelle tuli tarjolle muutama ohjelmistopäivitys, joista tuorein toi mukanaan Googlen 1. toukokuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Toistaiseksi puhelimen tietoturvakorjaukset ovat siis hyvällä tasolla ja varsin ajan tasalla. Samsung ei ole mitään suurempia päivityslupauksia puhelimelle antanut, mutta toistaiseksi laitteelle on tulossa joka kuukausi tietoturvapäivityksiä. Todennäköisesti Galaxy Note 10 Lite tulee saamaan myös syksyllä julkaistavan Android 11 -päivityksen, mutta jakelun aloittaminen alkanee vasta vuoden 2021 alkupuolella.

Samsungin One UI -käyttöliittymä on ollut jo monissa yhtiön älypuhelimissa, joten sitä ei tässä arvostelussa enää ruveta käymään tarkasti läpi. Samsungin tavoitteena on kuitenkin ollut luoda käyttöliittymä, jossa käyttäjät pystyvät keskittymään tärkeisiin asioihin. Käyttöliittymä on kehitetty silmällä pitäen tekemään yhden käden käytöstä sujuvampaa ja mukavampaa. Käyttöliittymän minimalistinen muotoilu helpottaa asioiden hoitamista poistamalla ruudulta ylimääräisen sälän, mikä helpottaa keskittymään olennaiseen. Katsottava sisältö näytetään ruudun yläosassa, ja kaikki toiminnot on sijoitettu näytön alaosaan, joten puhelimen käyttö onnistuu nopeasti peukalotuntumalla.

Muutaman viikon mittaisen testijakson aikana One UI -käyttöliittymä toimi ilman ongelmia ja Samsung oli saanut käyttöjärjestelmän optimoitua vanhalle järjestelmäpiirille varsin sulavaksi. Alapuolella on vielä muutamia kuvakaappauksia One UI 2.1 -käyttöliittymästä Galaxy Note 10 Lite -puhelimessa.

Yhteenveto

Samsung jatkaa Galaxy Note 10 Liten kanssa jo Galaxy S10 Liten kohdalla nähtyä budjettilippulaivastrategiaansa, jossa pyrkimyksenä on tuoda tarjolle kohtuullisen hintaisia älypuhelimia, joissa on paljon tuttuja ominaisuuksia yhtiön huippupuhelimista. Kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun Samsung on tuonut S Pen -kynän edullisemman hintaluokan älypuhelimeen, ja ainakin omasta mielestäni on hienoa, että S Pen -kynästä pääsevät nyt myös nauttimaan henkilöt, jotka eivät ole valmiita maksamaan puhelimestaan liikaa.

Testijakson aikana itse tykästyin Galaxy Note 10 Litessä erityisesti tyylikkääseen toteutukseen, erinomaiseen Super AMOLED -näyttöön sekä monipuolisiin kameroihin. Lisäksi S Pen -kynästä on toisinaan hyötyä ja Android 10 -käyttöjärjestelmä yhdessä One UI 2.1 -käyttöliittymän kanssa takaavat tutun ja turvallisen käyttökokemuksen. Lisäksi itse tykkään siitä, että Samsung on säästänyt puhelimessa microSD-muistikorttipaikan sekä 3,5 millimetrin kuulokeliittimen.

Aivan täydellinen laite Galaxy Note 10 Lite ei kuitenkaan ole, sillä heikkouksia siitä löytyy pitkä lista. Esimerkiksi on hieman erikoista, että Samsung käyttää muutaman vuoden takaista järjestelmäpiiriä uutuuspuhelimessaan, sillä se ei pääse suorituskykynsä osalta lähellekään tämän päivän huippupuhelimia. Lisäksi Samsung ei ole saanut puhelimeen IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä, stereokaiuttimia, eikä myöskään aivan huippuluokan premium-laatutuntumaa. Galaxy Note 10 Litessä on myös kohtuullisen heikko pakkaskestävyys sekä epäkäytännöllinen näytönalainen sormenjälkilukija.

Suomessa Samsung Galaxy Note 10 Lite tuli myyntiin alun perin 629 euron hintaan, mutta sittemmin hinnoittelu on tippunut monessa paikassa jopa alle 500 euroon. Alkuperäinen hinnoittelu puhelimelle oli mielestäni hieman korkea, mutta nyt alle 500 eurolla Galaxy Note 10 Lite on jopa erinomainen ostos. Suomessa puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat valkoinen Aura Glow, musta Aura Black sekä punainen Aura Red.

Samsung Galaxy Note 10 Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Galaxy Note 10 Lite

7.5

SuomiMobiilin testissä Samsungin alkuvuodesta julkaisema budjettiluokan lippulaivapuhelin Galaxy Note 10 Lite, joka tarjoaa mm. tutun S Pen -kynän.

Hyvää
  • Jämäkkä ja tyylikäs rakenne
  • Erinomainen Super AMOLED -näyttö
  • Monipuoliset kamerat
  • S Pen -kynä nyt aikaisempaa edullisemmassa hintapisteessä
  • Android 10 -käyttöjärjestelmä
  • Hyvä akunkesto ja nopea 25W-pikalataus
  • Tuki microSD-muistikortille aina teratavuun asti
  • 3,5 mm kuulokeliitin!
Huonoa
  • Takaosan muovipinta naarmuuntuu pidemmässä käytössä
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti veden- tai pölynkestävä
  • Epäkäytännöllisen hidas ja epävarma näytönalainen sormenjälkilukija
  • Exynos 9810 -järjestelmäpiiri vuoden 2020 puhelimessa
  • Ei stereokaiuttimia
  • Heikko pakkaskestävyys
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut