Testissä Xiaomi Mi 8 Lite – Pikkuvelimalli tarjoaa erinomaisia ominaisuuksia
Tällä kertaa testattavaksi päätyi Xiaomin loppuvuonna 2018 julkaisema Mi 8 Lite -älypuhelin, joka on hieman erikoinen uutuuspuhelin. Xiaomin oma Mi-mallisto on globaalisti tunnettu enemmän huippupuhelinmallistona, mutta nyt mallistoon on tuotu mukaan teknisesti selvästi edullisempi puhelin. Xiaomi Mi 8 Lite on nimensä mukaisesti pikkuvelimalli jo aikaisemmin arvioidusta Xiaomi Mi 8 -puhelimesta.
Suomessa Xiaomi Mi 8 Lite ei ole tämän artikkelin kirjoitushetkellä tullut vielä myyntiin, eli SuomiMobiili pääsi tutustumaan uutuuspuhelimeen hyvissä ajoin ennen myynnin alkamista. Arvioiden mukaan puhelimen hinta tulee asettumaan 300 euron tietämiin, mutta tämä vahvistunee vasta, kun puhelin on myynnissä. Vaikka Xiaomi Mi 8 Lite tulee asettumaan hinnoittelultaan noin 300 euron hintaluokkaan, niin kyseessä on silti hyvinkin kyvykäs älypuhelin monella osa-alueella. Puhelimessa on muun muassa kyvykäs kaksoiskamera, hyvä akunkesto sekä hintaluokassaan tuttu Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on paljon RAM-muistia ja tallennustilaa.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 8 Lite -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.
Xiaomi Mi 8 Lite (M1808D2TG) | |
---|---|
Mitat: | 156.4 x 75.8 x 7.5 mm |
Paino: | 169 g |
Rakenne: | Alumiinikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.26 tuumaa Full HD+ (1080 x 2280) / IPS LCD / 19:9-kuvasuhde / näyttölovi |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 660 (Adreno 512) |
Muisti: | 4 tai 6 gigatavua RAM-muistia / 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa (muistikorttipaikka max 256 Gt) |
Pääkamera: | 12 MP pääkamera (f/1.9 / 1.4um / Dual Pixel PDAF) + 5 MP syvyyskamera (f/2.0 / 1.12um / syvyyssensori) / LED-salama |
Etukamera: | 24 MP (1.8 um) |
Akku: | 3350 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 8.1 Oreo (1. marraskuuta 2018 tietoturva / MIUI 10.0.5.0) |
Muuta: | Dual-SIM |
Liitännät: | USB-C / USB 1.0 |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija |
Värit: | Musta / sininen |
Hinta: | Ei tiedossa (n. 300 euroa) |
Myyntipakkaus
Xiaomi toimittaa Mi 8 Lite -puhelimen tällä kertaa hieman poikkeavassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on väritykseltään liukuvärjätty, mikä on osoitus siitä, että kyseessä on yksi Xiaomin ensimmäisistä älypuhelimista globaalisti, josta on tarjolla myös liukuvärjätty väriversio. Myyntipakkauksen päällä on numero kahdeksan sekä useasti laitteen mallinimi. Pakkauksen kyljessä on myös ”Global Version” -tarra, mikä tarkoittaa puhelimen olevan globaaliversio, eikä Kiinan markkinoille tarkoitettu versio. Myyntipakkauksen takaosassa on lueteltuna tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia sekä laitteen väri- ja tallennustilaversio.
Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvinen tasku, jonka sisältä löytyy muun muassa kuulokeliitinadapteri, SIM-korttiluukun avaustyökalu, suojakuori, takuukortti sekä käyttöohjeet. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä Xiaomin Euroopan markkinoille suunnattu pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Myyntipakkaus on siis hyvin pitkälti sellainen, jota pystyi olettamaankin. Mukana on kaikki tarpeellinen sekä Xiaomin tyyliin pehmeämuovinen suojakuori, joka antaa mukavasti pitoa puhelimen liukkaaseen rakenteeseen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi hyödyntää Mi 8 Liten kohdalla samoja rakennusmateriaaleja kuin isovelimallissa. Puhelimessa on siis jämäkkä alumiinikehys sekä lasiset pinnat. Valitettavasti design ei tuo edes etäisesti mieleen Mi 8 -puhelinta, vaan Mi 8 Litessä on täysin omanlaisensa ulkoinen toteutus. Laadukkuudeltaan Xiaomi Mi 8 Lite on kuitenkin yksi parhaimmista omassa hintakategoriassaan.
Lasin ja alumiinin yhdistelmä tekee puhelimesta hyvin jämäkän, eikä puhelimessa ole havaittavissa natinoita sitä väännellessä. Käsituntumalta Xiaomi Mi 8 Lite varsin kulmikas, sillä takalasia ei ole reunoilta juurikaan pyöristetty. Koska Xiaomi on valmistanut puhelimen lasista ja kiiltäväksi hiotusta alumiinista, niin Xiaomi Mi 8 Lite on myös erityisen liukas. Liukkauteen onneksi auttaa puhelimen mukana toimitettava suojakuori, joka antaa mukavasti lisää pitoa.
Xiaomi on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 156,4 x 75,8 x 7,5 millimetriä ja painoa löytyy kohtalaiset 169 grammaa. Mitoiltaan Mi 8 Lite on hyvin tuttua keskihintaluokassa. Kyseessä ei ole mikään suuri puhelin, eikä myöskään mikään kompaktein. Yhdellä kädellä käyttäminen on mahdollista, vaikka laitteessa on suurikin näyttö. Painoakin on kohtalaisesti, minkä ansiosta puhelimen käyttäminen on mielekästä. Xiaomi on julkaissut Mi 8 Liten globaalisti kahdessa värissä, jotka ovat liukuvärjätty Aurora Blue sekä testiinkin saatu perinteisempi Midnight Black.
Varmasti yksi suurimmista heikkouksista Xiaomi Mi 8 Liten ulkoisessa toteutuksessa on huomattava muovinen kaistale, joka kiertää laitteen näyttölasia. Olen vastaavista ratkaisuista useasti joutunut huomauttamaan ja Mi 8 Liten kohdalla Xiaomi on tehnyt muovikaistaleesta varsin paksun. Henkilökohtaisesti en ole kyseisen ratkaisun suurin ystävä, sillä saumakohtia luovat muoviosat eivät kuulu puhelimiin, joissa pyritään tuomaan premium-tuntumaa alumiinin ja lasin avustuksella. Toinen heikkous Mi 8 Liten rakenteessa on puuttuva IP-luokitus. Xiaomi Mi 8 Liteä ei siis kannata altistaa vedelle tai muille nesteille ainakaan tarkoituksella.
Puhelimen etuosa on 82,5-prosenttisesti näyttöä, joten näyttö-runkosuhde on Mi 8 Liten kohdalla tutulla keskihintaluokan puhelimien tasolla. Näytön alapuolelle on jätetty varsin paksu musta kaistale, jossa ei ole käyttäjälle näkyvää tekniikkaa. Näyttö on pyritty viemään laitteen yläreunaan asti, minkä vuoksi Xiaomi on päätynyt loviratkaisuun. Xiaomi Mi 8 Liten näyttölovi on isoveljeään selvästi pienempi ja nyt selvästi parempi. Loveen on asetettu etukamera, etäisyyden- ja valoisuudentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä LED-ilmoitusvalo.
Xiaomi Mi 8 Liten takaosa on myös varsin pelkistetty ja samalla hyvin geneerisen oloinen. Markkinoilla on lukuisia samanlaisella takaosan asettelulla varusteltuja älypuhelimia, minkä vuoksi Mi 8 Litessä ei ole juurikaan mitään kovin omaperäistä. Takaosassa elävyyttä on tuomassa hieman kaartuva 2.5D-takalasi, johon on luotu tyylikäs valoa taittava lasikerrosrakenne, joka näyttää erilaisissa valoissa hieman erilaiselta. Valon taittuvuus Mi 8 Liten takalasissa on kuitenkin hyvin maltillista verrattuna kilpailijoiden vastaaviin ratkaisuihin. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman ulkoneva kaksoiskamera, jonka vieressä on yksi LED-salama. Takaosassa on myös perinteinen sormenjälkilukija sekä Mi-logo.
Puhelimen oikeassa kyljessä on tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Painikkeet on valmistettu alumiinista ja niiden tuntuma on todella hyvä. Xiaomi Mi 8 Liten vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, kun taasen alareunasta löytyy kaiutinritilät ja näiden välistä USB-C-tyypin latausliitin. Valitettavasti kahta kaiutinta ei Mi 8 Litestä löydy, sillä toisen ritilän takana on kaiutin ja toisen takaa löytyy mikrofoni. Myöskään perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei enää ole.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Xiaomi Mi 8 Liten näyttö on kooltaan 6,26 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on myös Full HD+ -tarkkuus, eli 1080 x 2280 pikseliä, mikä tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Puhelimen näyttö on siis riittävän tarkka monessa tilanteessa. Näytössä on lisäksi tuttu 19:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa myös lovinäytön olemassaoloa.
Kokonaisuudessaan Mi 8 Liten näyttö on varsin hyvä. Siinä on erinomaiset katselukulmat ja luettavuus on hyvä. Värintoisto on myös oletuksena yllättävän hyvää. Xiaomi antaa kuitenkin käyttäjälle mukavasti mahdollisuuksia muokata näytön väriasetuksia. Asetuksista löytyy väriympyrä, josta näytön värilämpötilaa on mahdollista muokata tai vaihtoehtoisesti sen voi valita kolmesta valmiiksi asetetusta vaihtoehdosta, jotka ovat oletus, lämmin ja viileä. Näytön kontrastia on myös mahdollista muokata kolmesta valmiiksi muokatusta vaihtoehdosta.
Koska puhelimessa on näyttölovi, niin luonnollisesti sen piilottamiseen löytyy omat asetuksensa. Lovea ympäröivät alueet on mahdollista saada tummiksi, jolloin lovi käytännössä katoaa. Toki LCD-näyttöpaneelilla ominaisuus ei toimi samanlailla kuin OLED-näytöillä, sillä Mi 8 Litessä musta näyttää enemmän harmaalta. Kun näyttölovi on piilotettuna, niin loven oikealla puolella on nähtävissä akun varaus ja yhteydet, kun vasemmalla puolella on kellonaika sekä ilmoituskuvakkeita. Siinä, missä Xiaomi Mi 8 -puhelimen kohdalla sai moittia leveää lovea sekä sitä, ettei ilmoituskuvakkeille ollut tilaa, niin Mi 8 Litessä lovi on onneksi kapeampi ja myöskin muutama ilmoituskuvake mahtuu tilapalkissa näkymään.
Tekniikan osalta Xiaomi Mi 8 Lite on pitkälti identtinen kuin jo Suomessa myynnissä oleva Xiaomi Mi A2. Puhelimen tehoista vastaa siis Qualcommin keskihintaluokan Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 512. Testiin saadussa Xiaomi Mi 8 Lite -puhelimessa on mukavat 6 gigatavua RAM-muistia sekä huomattavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa.
Vaikka puhelimesta löytyy selvästi kilpailijoitaan enemmän tallennustilaa, niin silti Xiaomi on päättänyt jättää laitteeseen muistikorttipaikan. Xiaomi Mi 8 Lite tukee microSD-muistikortteja aina 256 gigatavuun asti, mutta tällöin on huomattava, että muistikortti vie laitteen toisen SIM-korttipaikan. Jos siis haluaa käyttää muistikorttia, niin kaksois-SIM-ominaisuuden hyödyntäminen samanaikaisesti on mahdotonta.
Koska Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri on varsin kyvykäs keskihintaluokassa, niin testituloksetkin olivat hyviä. Suorituskykytesteissä Xiaomi Mi 8 Lite sai hyvin vastaavia tuloksia muiden Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien kanssa. Alla olevasta taulukosta puhelimen saamia tuloksia on mahdollista verrata samaan järjestelmäpiiriin perustuvien Nokia 7 Plus- sekä Samsung Galaxy A9 (2019) -puhelimien kanssa.
Xiaomi Mi 8 Lite (SD660) | Nokia 7 Plus (SD660) | Samsung Galaxy A9 (2018) (SD660) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 142 784 pistettä | 140 399 pistettä | 141 191 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 1606 pistettä | 1642 pistettä | 1600 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 5839 pistettä | 5254 pistettä | 5832 pistettä |
PCMark 2.0: | 6211 pistettä | 6620 pistettä | 6030 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 26 046 pistettä | 25 972 pistettä | 25 493 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 28 924 pistettä | 28 885 pistettä | 28 654 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 19 319 pistettä | 19 196 pistettä | 18 391 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 1360 pistettä | 1326 pistettä | 1351 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 1189 pistettä | 1156 pistettä | 1183 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2731 pistettä | 2740 pistettä | 2690 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Testijakson aikana ei tullut peruskäytössä vastaan minkäänlaisia ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskykyyn. Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri riittää mainiosti sulavaan käyttöön, mutta huippujärjestelmäpiirien kaltaista pelikokemusta ei kannata odottaa varsinkaan raskaimpien mobiilipelien kanssa. Testijakson aikana oli hienoa huomata kuinka nopeasti puhelin pystyi avaamaan sovelluksia ja kuinka kyvykäs Xiaomi Mi 8 Lite todellisuudessa on.
Puhelimen teknisessä toteutuksessa hieman harmittavat kaksi ominaisuutta, jotka loistavat poissaolollaan. Ensimmäinen on NFC, jota Xiaomi ei ole valitettavasti puhelimeen saanut ahdettua. NFC:n puuttuminen ei ole kovinkaan suuri yllätys, sillä Kiinassa ominaisuudelle ei ole yhtä suurta käyttöä kuin Euroopassa. Xiaomi on kiinalainen yhtiö, joten aina eurooppalaisten tarpeet eivät Xiaomilla ole muistissa. Tämä näkyy usein erityisesti NFC:n puutteena. Puhelimella ei siis ole mahdollista hyödyntää lähimaksamista.
Toinen puute on infrapunalähetin, joka on ollut useasti Xiaomin puhelimien yksi vahvuuksista. Infrapunalähetin mahdollistaisi puhelimen käyttäminen kaukosäätimenä, mutta valitettavasti ominaisuus on jätetty syystä tai toisesta kokonaan pois. Henkilökohtaisesti olen tykännyt infrapunalähettimen tuomista ominaisuuksista, minkä vuoksi sen puuttuminen Mi 8 Litestä hieman harmittaa.
Muutama vuosi sitten Xiaomin puhelimia sai moittia myös globaalien 4G LTE -yhteyksien puutteesta. Xiaomi on onneksi kuitenkin laajentanut toimintaansa Euroopassa, minkä myötä myös puhelimet ovat saaneet laajemmin tukea eri 4G LTE -taajuusalueille. Xiaomi ilmoittaa Mi 8 Litessä olevan muun muassa tuki B1-, B2-, B3-, B4-, B5-, B7-, B8-, B20- sekä B28 -taajuusalueille. Suomessa on käytettävissä B3 (1800)-, B7 (2600)-, B20 (800)- sekä B28 (700) -taajuusalueet. Xiaomi Mi 8 Lite tukee siis kaikkia Suomessa käytettävissä olevia 4G LTE -taajuusalueita, minkä ansiosta yhteyksien kanssa ei pitäisi olla ongelmia.
Akunkesto ja pakkastesti
Xiaomi Mi 8 Liten akunkestosta on vastaamassa kohtalainen 3350 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin akkua jäljellä noin 15 prosenttia, joten akku kestää mukavasti vaaditun päivän verran. Päivän aikana puhelinta käytettiin pääasiassa muun muassa viestittelyyn, sosiaalisen media käyttöön, muutamiin puheluihin sekä kuvaamiseen. Vaikka Xiaomi Mi 8 Lite on rakenteeltaan lasia, niin puhelin ei tue langatonta latausta. Puhelimessa saadaan tyytyä USB-C-tyypin latausliittimeen, joka toimii tarvittaessa myös kuulokeliittimenä.
Testasimme myös puhelimen mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden. Yläpuolella olevasta kuvaajasta nähdään puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 110 minuutissa, eli tunnissa ja 50 minuutissa. Puhelinta ei ole mahdollista saada kovin nopeasti täyteen, mutta pikalataus on omassa hintaluokassaan varsin perustasoa. Latausnopeus oli varsin tasaista 95 prosentin varaukseen asti, mutta tämän jälkeen lataaminen hidastui selvästi.
Testijakson aikana testasimme myöskin Xiaomi Mi 8 Liten pakkaskestävyyden, joka on yksi SuomiMobiilin testikohdista älypuhelimissa. Pakkastestissä pyritään ottamaan selville onko puhelin todella tarkoitettu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 8 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut vain 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 98 prosenttiin. Akkua ei tämän testin aikana kulunut normaalia enempää. Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia, niin pakkanen teki siitä luonnollisesti varsin hyytelömäisen. Näyttö palautui kuitenkin normaalissa huoneenlämmössä muutamassa minuutissa normaaliksi. Puhelinta ei ollut myöskään mahdollista ladata jäässä ollessa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen puhelimesta oli kadonnut huimat 40 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 60 prosenttiin. Yleisesti tämän testin aikana akkua kuuluu 10-20 prosenttia, mutta Xiaomi Mi 8 Liten akunkulutus oli selvästi suurempaa.
Pakkastestin perusteella Xiaomi Mi 8 Liten kestävyys ei ole paras mahdollinen. Akkua kului toisella testauskerralla liikaa, minkä takia kyseessä on yksi huonoimmin pakkastestissä pärjänneistä puhelimista, joita SuomiMobiilissa on testattu. Akunkulutus ei ollut ainoa seikka, johon pakkanen vaikutti, sillä esimerkiksi näyttö muuttui hyytelömäiseksi ja lataaminen ei ollut mahdollista kylmänä.
Kamerat
Xiaomi Mi 8 Litessä on varsin tuttu kameraratkaisu omassa hintaluokassaan. Takaosasta löytyy kaksoiskamera, kun taasen etupuolella on yksi selfie-kamera. Kamerat ovat teknisesti hyvin lähellä lukuisia muita Xiaomin keskihintaisien puhelimien kameroita, joten Mi 8 Liten kamerat eivät tuo mukanaan juurikaan mitään uutta. Kamerat ovat kuitenkin selvästi huonommat kuin isovelimallissaan Xiaomi Mi 8 -puhelimessa.
Kaksoiskamera koostuu yhdestä 12 megapikselin sensorista, jossa on f/1.9-aukko ja 1.4 μm pikselikoko sekä toisesta 5 megapikselin sensorista, jossa on f/2.0-aukko ja 1.12 μm pikselikoko. Suurempaa sensoria käytetään jatkuvaan kuvaamiseen ja toinen 5 megapikselin sensori on tarkoitettu ainoastaan bokeh-kuvia varten. Kaksoiskameran kaverina on myös yksi LED-salama. Xiaomi Mi 8 Liten etupuolelta löytyy yksi 24 megapikselin selfie-kamera, jossa on f/2.8-aukko sekä 0.9 μm pikselikoko.
Pääkameralla otetut kuvat ovat tuttua keskitasoa. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja ja värit ovat luonnollisia. Heikommassa valaistuksessa kamera ei kykene enää parhaimpaan tulokseen, vaan kuvat ovat selvästi heikompia. Xiaomi Mi 8 Liten kamera on kuitenkin sen verran hyvällä tasolla, että kamera ei ole puhelimen heikoin osa-alue. Kamerassa on myös oma AI-kameratila, jossa kamera tunnistaa automaattisesti kuvattavat tilanteet ja muokkaa asetuksia paremmiksi. Yleisesti kuvien väreistä tulee hieman korostettuja, mutta muuten eroa on vaikea huomata normaaleihin kuviin. Alla on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Xiaomi Mi 8 Liten 12 megapikselin pääkameralla.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Kaksoiskameran ainoa todellinen hyöty löytyy bokeh-kuvaamisesta, jossa Mi 8 Lite tuntuu olevan kohtuullisen vahvoilla. Kamera tunnistaa hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat, mutta toisinaan oli myös havaittavissa haasteita. Suurimmat haasteet ääriviivojen löytämisessä on hämärämmässä, mutta hyvässä valaistuksessa taustasumennus toimii yllättävänkin hyvin. Alla yksi puhelimen kameralla taltioitu bokeh-kuva.
Kamerasovellus on myöskin Mi 8 Liten kohdalla tuttu jo muista Xiaomin puhelimista. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Xiaomi Mi 8 Liten manuaalitila tarjoaa kohtuullisesti säätömahdollisuuksia. Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa (100-3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 s – 32 s) sekä tarkennusta.
Yksi mielenkiintoinen ominaisuus Mi 8 Liten kamerassa on hieman uusiksi laitettu muotokuvatila. Tässä tilassa on mahdollista taltioida 5 megapikselin kameran avustuksella kuvattavaan kohteeseen sumennettu tausta. Uudistukset Xiaomi on tehnyt kuvan jälkikäteen muokattaviin säätöihin. Nyt on mahdollista esimerkiksi säätää sumennuksen voimakkuutta. Lisäksi sumennukseen on mahdollista laittaa erilaisia efektejä, eli ”valojuovia”. Näiden efektien avulla kuvan taustaa saadaan selvästi elävämmäksi. Alla muutama kuvakaappaus ominaisuudesta ja erilaisista säätömahdollisuuksista:
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä Xiaomi Mi 8 Litessä toimii Googlen Android 8.1 Oreo, jonka päällä on Xiaomin oma MIUI 10 -käyttöliittymä. MIUI:n alta ei siis juurikaan ole havaittavissa puhdasta Androidia, vaan Xiaomi on korvannut kaikki Googlen innovaatiot omilla versioillaan. Testijakson lopussa Xiaomi Mi 8 Litessä oli asennettuna Googlen 1. marraskuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten näiden osalta Xiaomi ei ole kovin hyvin ajan tasalla. Xiaomilla on yleisesti ollut tapana päivittää tietoturvakorjaukset 2-3 kuukauden välein.
MIUI 10 ei enää Mi 8 Liten kohdalla tuo juurikaan mitään uutta tai ihmeellistä. Tutustuimme MIUI 10 -käyttöliittymään jo Xiaomi Mi 8 -puhelimen arvostelussa, joten tämän osalta lisätietoja löytyy sieltä. MIUI 10 tuo paljon uusia ulkoisia muutoksia verrattuna edeltäjäversioihin, mutta mukana on myös muutamia uusia ominaisuuksia. Xiaomi Mi 8 Liten kohdalla yksi parhaimmista ominaisuuksista on eleohjattavuus, joka antaa mahdollisuuden käyttää puhelinta helpommin.
Xiaomi on luvannut tuoda Android 9.0 Pie -versioon perustuvan MIUI-version päivityksenä saataville Mi 8 Litelle, mutta tämän julkaisusta ei ole toistaiseksi tarkkaa aikataulua. Todennäköisesti päivitys on tulossa globaalisti tarjolle muutaman kuukauden sisällä.
Testijakson aikana ei ollut juurikaan valittamista puhelimen käyttöjärjestelmän osalta, vaan kaikki tuntui toimivan niin kuin pitääkin. Testin aikana ei tullut vastaan suurempia bugeja, joista olisi ollut käytön kannalta merkittävää haittaa. On kuitenkin varmaa, että MIUI 10 on edelleen suuresti kustomoitu Android-versio, mikä tulee jakamaan käyttäjien mielipiteitä.
Yhteenveto
Xiaomi Mi 8 Lite on kokonaisuutena varsin hyvä keskihintaluokan älypuhelin. Laite tarjoaa hyvän laatutuntuman, erinomaisen näytön sekä hyvät kamerat. Puhelimessa on myös kyvykäs järjestelmäpiiri, jonka tehot eivät lopu kesken päivittäisen käytön. Xiaomi Mi 8 Litessä on myös muita Xiaomin puhelimissa aikaisemminkin nähtyjä vahvuuksia, kuten nopea sormenjälkilukija sekä MIUI:n monipuoliset ominaisuudet. Koska kyseessä on kuitenkin vain keskihintaluokan älypuhelin, niin myös puutteita löytyy.
Testijakson aikana heikkouksiksi oli helppo luetella muun muassa kuulokeliittimen sekä vedenkestävyyden puuttumiset. Näiden lisäksi näyttölovi ei ole edelleenkään allekirjoittaneen mieleen ja myöskin jo vanha Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä hämmensi näinkin uudessa älypuhelimessa. Xiaomi Mi 8 Liten akku on kohtuullinen, mutta asettuu keskivertaiseksi, eikä näin pääse erottumaan kilpailijoistaan. Lisäksi puhelimen pakkaskestävyys oli varsin heikko.
Suomessa Xiaomi Mi 8 Lite ei ole saapunut toistaiseksi myyntiin, mutta tietojen mukaan puhelimen hinnoittelu tulee asettumaan noin 300 euron luokkaan saapuessaan myyntiin.
Xiaomi MI 8 Lite -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Olemukseltaan jämäkkä ja laadukas
- Hyvä näyttö
- Hintaluokassaan erinomaiset kamerat
- Nopea sormenjälkilukija
- Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri on riittävä päivittäiseen käyttöön
Huonoa
- Ei kuulokeliitintä
- Näytössä lovi
- Näyttölasia kiertää huomattava muovikehys (luo saumakohdan)
- Ei vedenkestävä
- "Vanha" Android 8.1 Oreo, eikä Android 9.0 Pie -versiota
- Keskiverto akunkesto
- Huono pakkaskestävyys