AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi 8 – huippupuhelin, joka haastaa kilpailijansa

Kiinalainen Xiaomi tuo jatkuvasti kovaa tahtia uusia älypuhelimia markkinoille enimmäkseen 150-300 euron hintaluokassa. Yhtiö on kuitenkin päivittänyt myös huippupuhelimia uusilla malleilla ja yksi näistä on Xiaomi Mi 8, joka on seuraaja vuoden 2017 Xiaomi Mi 6 -puhelimen, joka käväisi myös SuomiMobiilin testattavana. Olemme SuomiMobiilissa testailleet Mi 8 -puhelinta muutaman viikon ajan ja nyt on sopiva aika kertoa puhelimesta hieman enemmän.

Xiaomi Mi 8 on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippupuhelin, mutta tuttuun kiinalaiseen tapaan puhelin ei taistele hinnoittelun suhteen Applen ja Samsungin tuoreimpien puhelimien kanssa. Xiaomi Mi 8:n hinnoittelu alkaa Suomessa 499 eurosta, joten kyseessä on paha vastus OnePlussan sekä Huawein puhelimille. Vaikka kyseessä on edullinen älypuhelin, niin Mi 8 tarjoaa varsin mukavia ominaisuuksia sekä nykyaikaisen toteutuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomin tuoreimpaan Suomessa myynnissä olevaan Mi 8 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset Xiaomi Mi 8 -puhelimesta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen kestävyyttä pakkasessa, mikä on tuorein osio SuomiMobiilin arvosteluissa. Pakkastestissä tutkimme kuinka hyvin puhelin pärjää Suomeenkin mahdollisesti joskus rantautuvista kovista pakkasista.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 8 (M1803E1A)
Mitat: 154.9 x 74.8 x 7.6 mm
Paino: 175 g
Näyttö: 6.21 tuumaa Full HD+ (1080 x 2248) / 18.7:9-kuvasuhde / AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 12 MP (f/1.8 / 1.4µm / 4-akselinen OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP (f/2.4 / 1.0µm / AF / telephoto) kaksoispääkamera ja kaksois-LED-salama / 20 megapikselin etukamera (f/2.0 / 0.9µm)
Akku: 3400 mAh (ei irrotettava) / Quick Charge 4.0 -pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (MIUI 10 / 1. syyskuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / NFC
Liitännät: USB-C 1.0
Ääni: yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 (aptX HD -tuki) / ei kuulokeliitäntää
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija / infrapunakasvojentunnistus
Värit: musta ja sininen
Hinta: 499 € (64 Gt) tai 549 € (128 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 8 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi Mi 8 toimitetaan hieman erikoisesti kokonaan mustassa myyntipakkauksessa, mikä on mielestäni Xiaomille hieman erikoinen värivalinta. Xiaomi on yleisesti luottanut vaaleisiin myyntipakkauksiin kaikissa muissa mallistoissa kuin Mi MIX -puhelimissa. Nyt musta myyntipakkaus on tuotu Mi 8 -puhelimeen. Pakkauksen etuosaa koristaa numero 8, jonka lisäksi oikeassa yläkulmassa on Mi-logo. Pakkauksen kyljissä on tekstit Mi 8 ja takaosasta löytyy listaus laitteen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä ei esille tällä kertaa tule puhelinta, vaan musta pahvinen laatikko, joka pitää sisällänsä puhelimen englanninkielisen käyttöohjeen, kuulokeliitinadapterin sekä SIM-korttiluukun avaustyökalun. Lisäksi mukaan on laitettu läpikuultavan musta silikoninen suojakuori. Tämän laatikon alapuolelle on asetettu itse Mi 8 -puhelin muoveihinsa käärittynä. Puhelimen alapuolelta löytyy vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 5V/2.5A laturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jälleen kerran Xiaomi ei ole laittanut mukaan mitään ylimääräistä, esimerkiksi kuulokkeita, vaan ostajan on tyydyttävä vain käytön aloittamiseen tarvittaviin tarvikkeisiin. On kuitenkin hienoa, että Xiaomi on laittanut myyntipakkauksen mukaan silikonisen hyvin puhelimeen istuvan suojakuoren, sillä kyseessä on pitkälti lasista koostuva puhelin ja näin ollen varsin liukas. Suojakuori tulee siis todella käyttöön.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi Mi 8 rakentuu kestävästä 7000-sarjan alumiinisesta kehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasista valmistetuista lasipinnoista. Käteen puhelin tuntuu istuvan varsin mukavasti, mikä on pitkälti huomattavasti kaareutuvan takalasin ansiota. Puhelinta väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, mikä ei ollut yllätys, sillä Xiaomilla on ollut yleisesti erittäin jämäkät huippupuhelimet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin huolenaihe puhelimen rakenteessa on liukkaus yhdistettynä lasipintoihin. Puhelimen liukkaat lasipinnat takaavat liukumisen hiemankin epätasasilta pinnoilta. Tämän takia puhelimen lasipinnat voivat olla nopeasti hajalla, jollei laitetta suojaa millään. Myyntipakkauksen mukana tuleva suojakuori on mielestäni erinomainen ensihätä liukkauteen. Testijakson aikana Xiaomi Mi 8 -puhelinta käytettiin pääasiassa ilman minkäänlaista suojakuorta tai näytönsuojaa. Testijakson lopussa en huomannut puhelimen takalasissa yhtään naarmua, eikä myöskään näyttölasiin ilmestynyt huomattavia naarmuja.

Xiaomi ilmoittaa Mi 8:n olevan mitoiltansa 154,9 x 74,8 x 7,6 millimetriä ja painoa löytyy 175 grammaa. Kyseessä on varsin yleisillä mitoilla varusteltu älypuhelin, joka ei ole liian ohut, eikä liian paksu. Xiaomi Mi 8:ssa on myös onnistuttu pitämään paino kurissa, minkä ansiosta puhelinta on miellyttävä pidellä käsissä.

Pieneksi heikkoudeksi Xiaomi Mi 8:n toteutuksessa voidaan luetella veden- ja pölynkestävyyden puute. Puhelimessa ei siis ole minkäänlaista IP-sertifiointia. Varsinkin vedenkestävyys on yleistynyt älypuhelimissa viime aikoina ja myöskin itse koen ominaisuuden olevan hyödyllinen muun muassa Suomen epävakaassa säässä. Xiaomi Mi 8 -puhelinta ei siis kannata tahallaan altistaa vesisateelle tai tiputtaa järveen, sillä takuu ei kata veden tai muun nesteen aiheuttamia vahinkoja. Vedenkestävyys voisi olla yksi parannuksia, joita Xiaomi voisi toteuttaa Mi 8 -puhelimen seuraajassa.

Toinen silmiinpistävä seikka Xiaomi Mi 8:n rakenteessa on näyttölasin sekä alumiinikehyksen väliin asetettu muovinen kaistale. Kyse on ratkaisusta, jota hyödynnetään enimmäkseen edullisissa puhelimissa, mutta kiinalaiset valmistajat tykkäävät muovikaistaleesta myös huippupuhelimissa. Syy siihen voi olla parempi kestävyys puhelimen tippuessa maahan tai jokin muu vastaava. Itse en kuitenkaan tykkää näkyvistä muoviosista varsinkaan, jos kyseessä on huippuluokan älypuhelin. Mielestäni Xiaomin pitäisi jo pikkuhiljaa päästää irti näyttöä kiertävästä muovikehyksestä.

Xiaomi Mi 8:n takaosasta puhelin on heti havaittavissa Xiaomin tuotteeksi, sillä puhelimessa on elementtejä niin edeltäjästään kuin esimerkiksi yhtiön Mi MIX 2S -mallista, jossa kamera on samanlailla. Laitteen takaosassa on siis vasemmassa yläkulmassa kaksoiskamera, joiden välissä on kaksois-LED-salama. Kameraosa ulkonee muusta puhelimen rungosta hienoisesti, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Xiaomi Mi 8:n takaosassa on myös sormenjälkilukija, Mi-logo sekä puhelimen mallitietoja.

Laitteen etuosaa peittää 84-prosenttisesti kosketusnäyttö, joka on viety puhelimen yläreunaan asti. Tämän takia on päädytty myös lovinäyttöön, joka on Xiaomi Mi 8 -puhelimessa todella suuri. Näytön alapuolella on hieman alle senttimetrin paksuinen musta kaistale, jossa ei ole mitään. Kaikki etupuolella olevat sensorit löytyvät näyttölovesta. Lovessa olevat sensorit ovat vasemmalta päin lueteltuna etukamera, valoisuuden-/etäisyydentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke, LED-ilmoitusvalo, infrapunakamera sekä dot-projektori.

Puhelimen oikeaan kylkeen on asetettu tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike. Kaikkien painikkeiden tuntuma on yllättävän jämäkkä ja näin ollen niissä on myös vastetta. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa yhtäaikaisesti kaksi 4G-yhteyksillä varusteltua nano-SIM-korttia. Muistikorttia ei telakkaan ole mahdollista laittaa. Xiaomi Mi 8:n yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunaan on asetettu kaksi kaiutinritilää, joista vain oikeanpuolisen takaa löytyy kaiutin. Ritilöiden välistä löytyy USB-C-tyypin latausliitin. Xiaomi Mi 8 ei edeltäjään tapaan enää tarjoa 3,5 millimetrin kuulokeliitintä.

Näyttö

Xiaomi Mi 8:n näyttöä voidaan kuvailla yhdeksi parhaimmaksi, jota on Xiaomin puhelimissa koskaan nähty. Tärkein syy tähän on puhelimessa hyödynnettävä Samsungin valmistama Super AMOLED -kosketusnäyttö. Itse näyttö on kooltaan 6,21 tuumaa ja tarkkuutta löytyy 1080 x 2248 pikseliä, mikä on markkinointitermein ilmaistuna siis Full HD+ -tasoa. Tuumaa kohden pikseleitä näytössä on 402 kappaletta, mikä tarkoittaa siis sitä, ettei yksittäisien pikseleiden näkeminen paljain silmin ole kovinkaan todennäköistä.

Koska Xiaomi hyödyntää puhelimessa AMOLED-paneelia, niin luonnollisesti myös katselukokemus on vakuuttavampi kuin perinteisimmillä LCD-näytöillä. AMOLED-näyttö on perusajatukseltaan huomattavasti erilainen kuin LCD-näyttö. AMOLED-näytöissä erillistä taustavaloa ei tarvita, sillä itse pikseli valaisee itsensä, minkä ansiosta näyttöpaneeleista ja näin ollen myös puhelimista saadaan ohuempia. Esimerkiksi musta näyttää AMOLED-näytöllä oikeasti mustalta, sillä pikseleissä ei ole tällöin valoja. Koska Xiaomi Mi 8 on huippupuhelin, niin loistavan värintoiston lisäksi puhelimen näytössä on loistavat katselukulmat sekä luettavuus auringonpaisteessa on vähintäänkin hyvällä tasolla.

Todennäköisesti suurin mielipiteitä jakava seikka Mi 8:n näytössä on massiivinen lovi, joka estää muun muassa ilmoituskuvakkeiden näkymisen tilapalkissa. Loven takia myös näyttöön on tehty erikoinen 18.7:9-kuvasuhde. Näytössä on myös selvästi pyöristetyt kulmat, jotka tuovat omanlaisen modernisuuden mukanaan. Henkilökohtaisesti en juurikaan pidä lovinäytöistä, eikä myöskään Xiaomi Mi 8:n kohdalla lovi tuo lisäarvoa puhelimeen. Yleisesti olen nähnyt näyttölovien tuoneen mukanaan enemmän haittoja kuin hyötyjä ja erityisesti Mi 8:ssa ongelmat kärjistyivät ilmoitusongelmien muodossa.

Yksi testijakson aikana hyödylliseksi ominaisuudeksi koitunut ominaisuus oli Always-On-näyttö. Kyse on tutusta ominaisuudesta, joka löytyy monien muidenkin valmistajien puhelimesta. Always-On-näyttö tuo kellonajan ja ilmoitukset nähtäville vaikka puhelimen näyttö olisi kiinni. Xiaomilla on mielestäni kuitenkin hieman parannettavaa ominaisuuden suhteen, sillä sille löytyy asetuksista vain mahdollisuus ottaa se käyttöön tai pois käytöstä. Xiaomin pitäisi mielestäni tulevaisuudessa antaa käyttäjälle mahdollisuus esimerkiksi vaihtaa kellotauluja tai ilmoitusasetuksia.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisen toteutuksen osalta Mi 8:ssa mennään pitkälti samoilla tiedoilla kuin jo aikaisemmin testatussa Xiaomi Mi MIX 2S -mallissa. Laitteen tehoista pitää huolen Qualcommin tämän hetken tehokkain Snapdragon 845 -tehopiiri, joka löytyy myös muutamasta muusta Xiaomin puhelimesta. Snapdragon 845 on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 630. Testiin lähetetystä puhelimesta löytyi 6 gigatavua RAM-muistia, mutta Xiaomi Mi 8 -puhelimesta on olemassa myös suuremmalla 8 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio.

Suomessa halvimmasta Mi 8 -versiosta löytyy 64 gigatavua tallennustilaa, mutta 50 euron lisäpanostuksella on mahdollista saada myös 128 gigatavua tallennustilaa. Harmillista Xiaomi Mi 8:ssa on muistikorttipaikan puute, vaikka Xiaomi on yleisesti muistikorttipaikkoihin luottanut. Xiaomi Mi 8:ssa on luotettava siis ainoastaan sisäiseen tallennustilaan tai vaihtoehtoisesti erilaisiin pilvitallennustiloihin. Henkilökohtaisen näkemyksen mukaan 64 gigatavun perustallennustilaversio huippupuhelimessa on hieman jo liian vähän ja kaikkien valmistajien pitäisi pystyä nostamaan tallennustila 128 gigatavuun, jollei puhelimesta muistikorttipaikkaa löydy. Ymmärrän 64 gigatavun tallennustilan kuitenkin myös huippupuhelimissa, jos muistikortti on tuettuna.

Suorituskyvyn osalta Xiaomi Mi 8 -puhelinta on helppo kutsua normaaliksi tallaajaksi huippupuhelimien keskuudessa. Xiaomi ei pääse suuresti yllättämään tai erottumaan kilpailijoistaan Snapdragon 845 -piirin takia. Ajoimme myös Mi 8:ssa läpi tutut SuomiMobiilin arvostelujen repertuaariin lukeutuvat suorituskykytestit, joissa puhelin sai hieman huonompia pisteitä kuin pahin kilpailijansa OnePlus 6. On kuitenkin hyvä huomata, että OnePlus 6:n saamat pisteet perustuvat 8 gigatavun RAM-muistilliseen versioon, kun taasen Mi 8:ssa oli vain 6 gigatavua RAM-muistia.

Alla olevasta taulukosta on verrattavissa Xiaomi Mi 8:n saamia tuloksia samaan Snapdragon 845 -piiriin perustuvaan OnePlus 6 -puhelimeen sekä Huawein Suomessa tuoreimpaan tulokkaaseen, jossa on Kirin 970 -tehopiiri.

Testitulokset
Xiaomi Mi 8 (SD845) Huawei Nova 3 (K970) OnePlus 6 (SD845)
AnTuTu: 286 711 pistettä 202 146 pistettä 286 820 pistettä
Geekbench 4 (single): 1928 pistettä 1878 pistettä 2431 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7592 pistettä 6469 pistettä 8975 pistettä
PCMark 2.0: 7645 pistettä 7560 pistettä 8366 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 53 617 pistettä 30 391 pistettä 62 021 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 73 853 pistettä 35 401 pistettä 79 392 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 27 369 pistettä 20 325 pistettä 35 123 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3221 pistettä 2718 pistettä 4631 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3790 pistettä 2806 pistettä 5171 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2112 pistettä 2450 pistettä 3391 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Akunkesto

Puhelimen sisältä löytyy kohtuullinen 3400 milliampeeritunnin akku, jonka avulla Mi 8:n akku kestää normaalin päivän verran. Testijakson aikana Xiaomi Mi 8:ssa akku oli jäljellä iltaisin noin 10-15 prosenttia. Päivittäin laitteen käyttö koostui puheluista, viesteistä sekä sosiaalisen media käytöstä. Mitenkään kovin erikoinen akunkesto ei siis Mi 8:sta löydy, vaan jälleen on tyydyttävä normaaleihin lukemiin.

Xiaomi on kertonut, että Mi 8 tukee Qualcommin Quick Charge 4.0+ -pikalatausteknologiaa. Valitettavasti puhelimen mukana ei toimiteta tähän tarkoitukseen toimivaa laturi, vaan on tyytyminen Quick Charge 3.0 -standardiin, jonka avulla akku latautuu täyteen noin 100 minuutissa. Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-liitintä, mutta vaikka laitteessa on lasinen rakenne, niin langatonta latausta Xiaomi ei ole sisällyttänyt puhelimeen.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Xiaomi on tehnyt huippupuhelimestaan varsin mielenkiintoisen, sillä laitteessa on normaali sormenjälkilukija, minkä lisäksi puhelimesta löytyy kasvojentunnistus. Valitettavasti laitteen kasvojentunnistuksen kanssa on sama ongelma kuin muidenkin Xiaomin laitteiden kanssa, sillä se ei toimi ainakaan toistaiseksi Suomessa.

Sormenjälkilukija Mi 8:ssa on tuttuun tyyliin toimiva, eikä sen suhteen testijakson aikana ollut ongelmia. Lukijan sijainti laitteen takaosassa on otollinen, sillä laitetta otettaessa taskusta on etusormi luonnollisesti sormenjälkilukijan kohdalla, minkä takia puhelimen lukitus on auki heti kun pitäisikin. Testijakson aikana sormenjälkilukija tuntui toimivan varmasti ja virhelukuja tuskin oli havaittavissa. Sormenjälkilukija tuntui lisäksi todella nopealta, joka on ollut jo pitkään Xiaomin valttikortti.

Kasvojentunnistus on yksi Xiaomi Mi 8:n heikkous varsinkin Suomessa. Puhelimessa on infrapunakameraan perustuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus luokitellaan hieman turvattomammaksi kuin sormenjälkilukija tai normaalit PIN-koodit ja salasanat. Kasvojentunnistus ei ole käytettävissä, jos maaksi on valittu Suomi, mutta jos sen muuttaa esimerkiksi Intiaksi tai joksikin muuksi, jossa kasvojentunnistus ominaisuus on käytettävissä, niin asetukset tulevat näkyviin puhelimeen. Testasimme kasvojentunnistusta testijakson aikana vaihtamalla laitteen asetuksista Suomen joksikin muuksi maaksi.

Testien perusteella kasvojentunnistus tuntui toimivan luotettavasti ja toimivasti. Tunnistus oli varsin nopea ja toimi loistavasti myös täysin pimeässä. Mielestäni on harmillista, että Xiaomi ei mahdollista kasvojentunnistuksen käyttöä Suomessa ilman turhaa kikkailua.

Äänentoisto

Xiaomi on jo muutamassa huippupuhelimessaan päättänyt luopua perinteisestä kuulokeliittimestä ja toimittanut myyntipakkauksessa kuulokeliitinadapterin. Myöskin Mi 8:n kohdalla tyydytään tähän ratkaisuun, joten puhelimien käyttäjien on tyydyttävä hyödyntämään adapteria tai Bluetooth-kuulokkeita. Puhelin tukee Bluetooth 5.0 -versiota ja Xiaomi on lisännyt mukaan tuen Qualcommin aptX HD -tekniikalle, minkä ansiosta Bluetooth-kuulokkeiden käyttö on jokseenkin jo miellyttävää.

Xiaomi Mi 8 -puhelimessa itse äänentoistosta on vastaamassa yksi pääkaiutin, joka löytyy laitteen alareunasta. Kaiutin tuntuu toistavan äänen varsin täyteläisesti ja sen kautta on miellyttävä kuunnella lyhyitä aikoja musiikkia. Puheluihin Xiaomi Mi 8:ssa hyödynnetään näyttölovesta löytyvää kuuloketta. Puheluiden äänenlaatu oli testijakson aikana miellyttävä ja kuuloke tuntui varsin laadukkaalta.

Pakkastesti

SuomiMobiilin testeissä tuorein osio kantaa nimeä pakkastesti ja kyseisessä testissä katsotaan kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta. Olemme saaneet pakkastestistä paljon positiivista palautetta, joten on luonnollista testata myös Xiaomi Mi 8 -puhelimen pakkaskestävyys. Laitoimme Mi 8 -puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla YouTube-videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testikerralla laitoimme Xiaomi Mi 8 -puhelimen -18 asteen pakkaseen 60 minuutiksi näyttö kiinni. Ennen testin aloittamista puhelimen akku ladattiin täyteen. Testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli akkua oli puhelimessa jäljellä 96 prosenttia. Myöskään puhelimen näyttö ei ottanut itseensä kovasta pakkasesta, vaan käyttö oli samanlaista kuin normaalissa huoneenlämmössä. Viime kerralla testasimme Xiaomi Mi A2 -puhelimen pakkaskestävyyden ja puhelin ei kunnolla selvinnyt siitä. Testin aikana Mi A2 sammui kesken kaiken ja näyttö muuttui hyytelömäiseksi. Nyt Xiaomi on tehnyt asioita selvästi paremmin Mi 8 -puhelimen kanssa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen -18 asteen pakkaseen 60 minuutiksi, mutta tällä kertaa puhelin toisti HD-tasoista videota YouTube-sovelluksen kautta. Testin jälkeen puhelimessa oli akkua jäljellä mukavat 87 prosenttia, joten tunnin aikana akku oli kulunut vain 13 prosenttia. Taaskaan Xiaomi Mi 8 ei sammunut pakkasesta, vaan kesti kylmyyden loistavasti. Myöskään näytölle ei tapahtunut mitään.

Pakkastestin lopputulos on siis hyvin positiivinen, sillä Xiaomi Mi 8 läpäisi testin. Puhelin kestää kylmää todella hyvin vaikka Xiaomin edullisemman Mi A2 -puhelimen kanssa oli ongelmia. Myöskään Mi 8:n kohdalla akunkulutus pakkasessa ei ollut kovin suurta, eikä eroa ole suuresti vastaaviin lukemiin huoneenlämmössä. Lisäksi Xiaomi Mi 8:n AMOLED-näyttö on ei hyytelöitynyt LCD-näyttöpaneelien tapaisesti.

Kamerat

Xiaomi Mi 8:n kameroiden osalta Xiaomi tyytyy pitkälti identtiseen toteutukseen kuin aikaisemmin testatussa Xiaomi Mi MIX 2S -puhelimessa. Pääkamera koostuu kahdesta 12 megapikselin sensorista, jotka on varusteltu tekoälyllä. Lisäksi Mi 8:n etupuolelta löytyy yksi selfie-kamera, joka on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä.

Puhelimen pääkamerana toimii siis 12 megapikselin Sonyn IMX363-laajakulmasensori, jossa on 1.4 um pikselikoko sekä f/1.8-aukko. Kamerassa on myös 4-akselinen optinen kuvanvakain (OIS) sekä Dual Pixel -automaattitarkennus. Toinen kamera on Samsungin valmistama 12-megapikselinen S5K3M3-teleobjektiivi, jossa on 1.0 um pikselikoko ja f/2.4-aukkosuhde. Toisesta kamerasta ei löydy erillistä optista kuvanvakainta.

Kaksoiskameran tarkoituksena on tuottaa 2x optinen zoomaus sekä tässä sivussa vielä mahdollistaa laadukkaampien bokeh-kuvien taltioimisen. Kuten jo Xiaomi Mi MIX 2S:n arvostelussa totesin, niin kamera onnistuu täyttämään kaikki luvatut ominaisuudet hyvin erityisesti normaalissa päivänvalossa. Hämärässä esimerkiksi 2x optisen zoomauksen heikkoudet tulevat hyvin esille. Ilman zoomausta otetut kuvat ovat hyviä myös hämärässä, mutta ero 2x-zoomauksella (toisella kameralla) otettuihin kuviin on selvä. Toinen kamera on heikompi kuin päätarkoitukseen tarkoitettu, minkä takia telekamera ei kykene samanlaisiin kuviin hämärässä. Alla on kaksi esimerkkikuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman zoomausta (pääkameralla) ja toinen on taltioitu 2x-zoomauksella (telekameralla).

Yleisellä tasolla Xiaomi Mi 8:n kamera on kuitenkin todella hyvä omassa 500 euron hintaluokassaan. Pääsääntöisesti kuvien värit ovat luonnollisia, eikä sen suhteen ole valittamista. Kuvien laatu on hyvissä olosuhteissa loistava, mutta hämärässä laatu heikkenee jonkin verran. Hämärässä otetuista kuvista tulee nopeasti öljymaalauksen kaltaisia, kun kuvia katselee isommalta näytöltä. Alla on muutama testikuva, jotka on taltioitu puhelimen pääkameralla.

Xiaomi on varustellut Mi 8:n kameran tekoälyllä, joka on ollut vuoden verran vahva trendi älypuhelinmarkkinoilla. Kamerasovelluksessa on AI-kameratila, jonka avustuksella puhelin kykenee tunnistamaan kuvattavan kohteen ja muokkaamaan asetuksia automaattisesti tarvittavalla tavalla tekoälyn avustuksella. Esimerkiksi jos kuvaan kissaa tai koiraa, kamera osaa erottaa nämä toisistaan ja muokata kuvausasetuksia. Mielestäni on hienoa, että Xiaomi on lähtenyt maltillisesti ottamaan tekoälyä mukaan puhelimiinsa, sillä ominaisuus tuntuu olevan monessa tilanteessa varsin käyttökelpoinen. Muun muassa Huaweilta on nähty puhelimia, joissa tekoäly muokkaa kuvia luonnottomiksi, mutta Xiaomilla vastaava ominaisuus muokkaa kuvia maltillisesti.

Xiaomi Mi 8 -puhelimesta löytyvä kamerasovellus ei ole saanut suuria muutoksia verrattuna Mi MIX 2S:n kamerasovellukseen. Sovelluksessa on lukuisia erilaisia kuvaustiloja, joista monet ovat hyödyllisiä ja muutamat vähemmän hyödyllisiä. Manuaalitilassa kamerasovellus tarjoaa laajoja säätömahdollisuuksia. Tällöin on mahdollista muun muassa säätää valkotasapainoa, tarkennusta, valotusaikaa (max 32 sekuntia) sekä ISO-arvoa (max ISO 3200). Manuaalitilassa on mahdollista myös vaihtaa puhelimen toiselle kameralle, joka mahdollistaa optisen zoomauksen.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimen käyttöjärjestelmänä toimii Android 8.1 Oreo.

Xiaomi hyödyntää puhelimissaan yhtiön itse kehittämään MIUI-käyttöliittymää, jonka alla pyörii Googlen Android. Xiaomilta on tullut markkinoille myös täysin puhtaalla Androidilla varusteltuja Android One -älypuhelimia, jotka ovat vastakohta MIUI-puhelimille. Xiaomi Mi 8:n testijakso aloitettiin käyttämällä MIUI 9 -versiota, mutta myöhemmin puhelin sai suuren päivityksen, jossa mukana tuli tuore MIUI 10 -versio. Tämän ansiosta tulemme tässä arvostelussa tutustumaan MIUI 10 -päivitykseen hieman tarkemmin. Toistaiseksi Xiaomi Mi 8:n käyttöjärjestelmänä toimii Android 8.1 Oreo -versio, johon on päivitetty Googlen 1. elokuuta 2018 julkaistut tietoturvakorjaukset. Xiaomin tiedetään kehittävän kovaa tahtia Android 9.0 Pie -päivitystä Mi 8 -puhelimelle ja tämän julkaisun voidaan olettaa tapahtuvan vielä vuoden loppuun mennessä.

Xiaomi Mi 8:n testijakson aikana MIUI 10 tuotti ongelmia muun muassa ilmoitusten kanssa, sillä niitä ei ollut mahdollista kovin helposti saada näkymään lukitusnäytöllä. Lisäksi ilmoituksien kanssa oli ongelmia suuren lovinäytön takia, sillä loven oikealla puolella on nähtävissä ainoastaan akkukuvake sekä yhteyskuvakkeet. Loven vasemmalla puolella on ainoastaan kellonaika, jonka takia hyödyllisiä ilmoituskuvakkeita ei enää tilapalkissa ole mahdollista näyttää. Tämä on ainakin allekirjoittaneelle tuottanut tuskaa testijakson aikana, sillä jos ilmoituksia ei näy lukitusnäytöllä, eikä tilapalkissa ole ilmoituskuvakkeille tilaa suuren loven kanssa, niin monet ilmoitukset ovat jääneet huomaamatta. Toki tähän hätään on LED-ilmoitusvalo, mikä osoittaa puhelimessa olevan näkemättä jääneitä ilmoituksia.

Yleisellä tasolla MIUI 10 tuntui toimivan hyvin vakaasti Xiaomi Mi 8 -älypuhelimessa, eikä käyttöliittymän suhteen tullut vastaan suuria bugeja. MIUI 10 on kuitenkin sen verran raskaasti kustomoitu Android-versio, minkä takia se jakaa myös paljon mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin.

Lukitus- ja aloitusnäyttö

Lukitusnäyttö on saanut joitakin miellyttäviä uusia ulkoasupäivityksiä. Xiaomi on tuonut kellon keskitetysti yhdessä päivämäärän kanssa näkyville suuremmin, kun aikaisemmin kello oli varsin pienenä näytön vasemmalla yläkulmassa. Lukitusnäytössä pääsee myös edelleen tuttuun tapaan nopeasti kameraan pyyhkäisemällä näytön oikeasta reunasta vasemmalle päin.

Aloitusnäyttöön Xiaomi ei ole tällä kertaa tuonut paljoa uutta, vaan jälleen tyydytään perinteiseen tyyliin, jossa kaikki sovelluskuvakkeet on näkyvissä aloitusnäytöllä. MIUI 10 ei pidä sisällään edelleenkään sovellusvalikkoa, mikä on tyypillinen kiinalainen tapa. Aloitusnäytöltä on myös helppo pääsy ”sovellusholviin”, joka tulee näkyviin aloitusnäytöllä pyyhkäisemälle oikealle. Tässä on näkyvissä pikakuvakkeita sekä esimerkiksi muistiinpanoja tai tarvittaessa myös kalenterin tapahtumat.

Äänenvoimakkuusvalikko

Yksi huomattavista parannuksista MIUI 10 -versiossa on Android 9.0 Pie -versiosta inspiraation saanut äänenvoimakkuusvalikko. Kyseinen valikko tulee esille painettaessa luonnollisesti äänenvoimakkuuspainiketta. Valikosta löytyy tutut säätömahdollisuudet soittoäänelle, hälytyksille sekä median äänille. Valikossa on myös pikavalinnat äänetön- ja älä häiritse -tiloille. Äänetön-tilassa puhelin hiljentää soittoäänen ja ilmoitukset, mutta jättää värinän päälle. Älä häiritse -tilassa kaikki laitteen äänet sekä värinä otetaan pois käytöstä. Äänenvoimakkuusvalikosta löytyy lisäksi mahdollisuus ”lähtölaskentaan”, jolloin jompikumpi tiloista otetaan pois käytöstä. Esimerkiksi siis puhelimen voi laittaa äänettömälle niin kauaksi ajaksi kuin haluaa, mutta mahdollisuus on myös automaattisesti ottaa se pois käytöstä 30 minuutin, 1 tunnin, 2 tunnin tai 8 tunnin kuluttua.

Viimeaikaiset sovellukset

Xiaomi on tuonut MIUI 10:n mukana täysin uudistetun viimeaikaisten sovelluksien näkymän. Tässä näkymässä sovellukset ovat esillä varsin tyylikkäästi ja Xiaomin mukaan näkymä on suunniteltu silmällä pitäen 18:9-kuvasuhteen älypuhelimia. Viimeksi käytetyt sovellukset voi sulkea taustalta joko valkoisesta ruksipallosta tai swaippaamalla sovelluksia vasemmalle tai oikealle. Viimeaikaisien sovelluksien näkymässä on lisäksi mahdollista siirtyä jaetun näytön tilaan painamalla vasemmasta yläkulmasta löytyvästä ”Jaettu näyttö” -tekstistä.

Laajempi ilmoitusvalikko

Kaikki mainitut MIUI 10:n muutokset ovat olleet tähän asti pitkälti vain uutta ulkoasua ja jatketaan jälleen tällä samalla linjalla. Päivityksen mukana tulee täysin uusiksi laitettu ilmoitusvalikko, jossa on pyöreät pikavalintakuvakkeet sekä uudenlainen näytön kirkkauden säätöliu’utin. Pikavalintojen yläpuolella on näkyvissä myös kellonaika, päivämäärä sekä muun muassa akunvaraus. Lisäksi löytyy tuttu pikavalinta asetuksille, mikä on kuitenkin mahdollista vaihtaa asetuksista etsi-painikkeeksi. Tällöin kuvake muuttuu suurennuslasiksi ja sitä painamalla aukeaa Xiaomin oma selainsovellus. Suuria muutoksia Xiaomi on tehnyt ilmoituksille. Ilmoituksilla on nyt uusi pyöristetty ja isompi design, jossa on myös mahdollisuus valmiiksi muokattuihin vastauksiin.

Asetukset ja päivitetyt oletussovellukset

Asetuksiin Xiaomi tuo MIUI 10:n mukana uusia kuvakkeita sekä päivitetyn ulkoisen olemuksen, vaikka asetukset ovat pysyneet pääasiassa täysin samoina. Asetukset on nyt järjestelty selkeämmin ja mukana on esimerkiksi ”koko näytön asetukset”. Tästä valikosta löytyy asetukset lovelle sekä mahdollisuus vaihtaa normaalit navigointipainikkeet koko näytön eleisiin.

Xiaomin puhelimet ovat aina olleet täynnä Xiaomin omia oletussovelluksia ja näin on myös Xiaomi Mi 8 -puhelimessa, jossa on MIUI 10 -versio. Verrattuna MIUI 9 -version sovelluksiin on nyt MIUI 10:ssä sovelluksiin tuotu miellyttäviä ulkoisia parannuksia ja selkeämpää designia. Alla on otettu esille kuvien muodossa muutamia uusittuja sovelluksia.

Sää
Kello
Turvallisuus
Kalenteri
Laskin

Uusi eleohjaus

Valitut puhelimet saivat jo MIUI 9.5 -versiossa uuden eleohjauksen, mutta nyt MIUI 10 -versiossa ideaa on viety vielä hieman pidemmälle. Eleohjauksella takaisin aloitusnäyttöön pääsee pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta. Viimeaikaisiin sovelluksiin pääsee taasen pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja keskeyttämällä liu’uttamisen hetkeksi. Takaisin edelliseen välilehteen päästään pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta.

Uutta eleissä on nyt myös mahdollisuus siirtyä edelliseen sovellukseen. Tämä onnistuu pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta ja pysäyttämällä liikkeen hetkeksi, jolloin siirtymäefektiin tulee edellisen sovelluksen kuvake. MIUI 10:ssa on myös mahdollista ”laukaista sovelluksen toiminta”, eli kyseessä on tilanne, jossa sovelluksessa itsessään on jonkinlaisia eleitä. Hyvä esimerkki on Twitter, jossa on vasemmassa reunassa valikko, joka tulee esille pyyhkäisemällä vasemmasta reunasta. Tämä on mahdollista MIUI 10:n eleominaisuutta tukevissa puhelimissa ainoastaan puolivälistä ylöspäin, kun taasen ilman eleitä sovelluksen valikon voi avata koko näytön pituudelta. Mielestäni eleohjaus on helppo ja luonnollinen tapa ohjata puhelinta, kunhan sitä oppii ensin käyttämään.

Ja paljon muuta pientä uutta

MIUI 10 -käyttöliittymän uudet ominaisuudet ja muutokset eivät rajoitu vain yllämainittuihin seikkoihin, vaan mukana on myös paljon muuta pienempää. Xiaomi lupaa sovelluksien muun muassa aukeavan entistä nopeammin. Yksi merkittävä ominaisuus on mielestäni se, että myös yhdellä etukameralla tai takakameralla varustellut puhelimet kykenevät taltioimaan muotokuvia, eli bokeh-kuvia. Kamera oppii MIUI 10:n myötä luomaan kuviin sumennetun tausta tekoälyn avustuksella.

Yhteenveto

Xiaomi Mi 8 on hyvä älypuhelin 500 eurolla.

Xiaomi Mi 8 on laadukas ja hyvillä ominaisuuksilla varusteltu huippupuhelin, joka pistää kampoihin pahimmalle kilpailijalleen OnePlus 6:lle. Siinä missä OnePlus 6 tarjoaa erinomaisia ominaisuuksia reilulla 500 eurolla, niin Xiaomi Mi 8 tarjoaa vastaavat ja toisinaan jopa hieman enemmänkin alle 500 eurolla. Suomessa puhelimen 64 gigatavun versio maksaa 499 euroa ja 128 gigatavun versio 549 euroa. Xiaomilla on tällä kertaa valttikorttina hinnoittelu Suomen markkinoilla.

Testijakson aikana tykästyin puhelimen rakenteeseen, joka on yksinkertainen, mutta monelta osin laadukas. Toinen Xiaomi Mi 8:n vahva ominaisuus on näyttö, joka tarjoaa hyvän värintoiston AMOLED-teknologian ansiosta. Valitettavasti näytössä on lovi, joka peittää muun muassa tilapalkin. Puhelimen selviä vahvuuksia ovat muun muassa hintaluokassaan hyvät kamerat, loistava Snapdragon 845 -tehopiiriin perustuva suorituskyky sekä pakkaskestävyys.

Koska Xiaomi Mi 8 maksaa vain 500 euroa, niin on luonnollista, että jotain myös puuttuu. Xiaomi on päättänyt poistaa perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliittimen ja akunkesto on vain perustasoa. Puhelimessa ei ole myöskään langatonta latausta, joka löytyi aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi MIX 2S -puhelimesta. Xiaomi Mi 8:n puutteeksi on helppo myös luetella vedenkestävyyden puutteen, mutta on kuitenkin hyvä huomata, ettei monet muutkaan saman hintaluokan puhelimet ole vedenkestäviä.

Kokonaisuutena Xiaomi Mi 8 on varsin tyypillinen alemman hintaluokan huippupuhelin, joka tarjoaa loistavia ominaisuuksia. Suomessa Xiaomi Mi 8 on ostettavissa Verkkokauppa.comista sekä Xiaomi Suomen omasta verkkokaupasta.

Yhteenveto

8.4

Hyvää
  • Laadukas premium-rakenne
  • Loistava AMOLED-näyttö
  • Hyvät kamerat
  • Loistava suorituskyky
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu myös Suomessa
  • Kestää hyvin pakkasta
  • Uusittu MIUI 10 -käyttöliittymä (varauksin)
Huonoa
  • Ei 3,5 mm kuulokeliitintä
  • Ei langatonta latausta
  • Ei vedenkestävä
  • Leveä lovi peittää tilapalkin
  • Kasvojentunnistus ei toimi Suomessa
  • Kohtuullinen akunkesto
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android