ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi A3 – Tyylikäs Android One -puhelin, yhdellä valtavalla heikkoudella

Xiaomi Mi A3

Xiaomi Mi A3 on kiinalaisen älypuhelinvalmistaja Xiaomin tuorein puhtaaseen Android One -käyttöjärjestelmään perustuva älypuhelin, joka tarjoaa tuttuun tapaan varsin vakuuttavia teknisiä ominaisuuksia omassa hintaluokassaan. Vaikka kyseessä on seuraaja viime vuonna julkaistulle Xiaomi Mi A2 -puhelimelle, niin Xiaomi on päättänyt ottaa takapakkia tietyissä ominaisuuksissa, mikä vahvistaa ajatusta, ettei puhdas Android ole enää kiinalaisyhtiön painopiste Euroopan markkinoilla.

Erityisesti Xiaomi on tunnettu varsin raskaasti kustomoidusta MIUI-käyttöliittymästään, mutta muutaman vuoden ajan yhtiö on julkaissut myöskin Android One -puhelimia Euroopassa. Tuorein Xiaomi Mi A3 on käytännössä täysin sama puhelin kuin Kiinassa julkaistu Xiaomi Mi CC9e -puhelin, mutta suurin eroavaisuus löytyy vain käyttöjärjestelmästä. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei tekniseen toteutukseen ole tehty muutoksia, mitä voidaan pitää myös pienenä heikkoutena. Xiaomi Mi A3 -puhelimessa on muun muassa edeltäjästään poiketen heikompi HD+ -tasoinen näyttöpaneeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan uuteen Xiaomi Mi A3 -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi A3 (M1906F9SH)
Mitat: 153.5 × 71.9 × 8.5 mm
Paino: 173.8 g
Rakenne: Muovikehys ja Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.01 tuumaa HD+ (720 x 1560) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / Gorilla Glass 5
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 665 (Adreno 610)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa (MicroSD max. 256 Gt)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 13 mm / 1/4" / 1.12 µm) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.2) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.4)
Akku: 4030 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie / Android One (5. syyskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / sininen / valkoinen
Hinta: 229 € / 269 €

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi A3 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Mi A3 -puhelimensa tutussa myyntipakkauksessa, joka on yleisilmeeltään vaalea. Pakkauksen ulkopuolella on kuva itse puhelimesta sekä Mi A3 -mallinimi on painettu pakkaukseen monesti. Lisäksi myyntipakkaus tuo selvästi ilmi kyseessä olevan Android One -pohjainen älypuhelin. Pakkauksen takaosassa on listattuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja, joiden rinnalla on myöskin mainittuna sisältä löytyvän puhelimen malliversio, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jonka sisäpuolella on takuutiedot ja käyttöohje. Lisäksi pahvitaskussa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu ja pehmeämuovinen silikonisuojakuori. Näiden jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse puhelin muoveihin käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä USB-C-tyypin tiedonsiirto- ja latauskaapeli sekä laturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin toimitetaan ulkoisesti varsin pelkistetyn tyylikkäässä myyntipakkauksessa ja sisältä löytyy kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Pienenä positiivisena puolena on suojakuori, joka suojaa varsin hyvin Mi A3 -puhelinta naarmuuntumiselta, mutta ei kuitenkaan piilota laitteen tyylikästä lasipintaa. Kokonaisuudessaan Mi A3:n ostajat voivat olla tyytyväisiä puhelimen myyntipakkauksen sisältöön.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Siinä missä kaikki Xiaomin Android One -pohjaiset älypuhelimet ovat ulkoisesti rakentuneet pääasiassa alumiinista, niin nyt Mi A3 -puhelimessa on kokonaisuudessaan siirrytty pois alumiinista. Xiaomi Mi A3 rakentuu nyt muovikehyksestä sekä lasipinnoista, mikä on ollut nouseva trendi viimeisen vuoden sisällä alemman keskihintaluokan älypuhelimissa. Xiaomi ei pääse nyt siis vakuuttamaan suuremmin puhelimen laatutuntuman kanssa, vaan kokonaisuudessaan kyseessä on varsin yleispätevältä tuntuva puhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan Xiaomi Mi A3 on kuitenkin varsin hyvä, eikä se päästä minkäänlaisia natinoita väänneltäessä. Puhelimesta saa myöskin mukavan tuntuman reunoilta selvästi kaartuvan takalasin ansiosta. Kiiltävä lasipinta on nopeasti täynnä rasvaisia sormenjälkiä, mutta onneksi lasissa on likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pyyhkimällä pois. Lisäksi puhelin on myöskin varsin liukas ja se valuu hieman epätasaiselta pinnalta pois. Vaikka Xiaomi hyödyntää puhelimessa varsin tuoretta Gorilla Glass 5 -lasipintaa, niin testijakson aikana takalasiin syntyi yksi varsin syvä ja näkyvä naarmu. Pieniä naarmuja lasissa ei ollut havaittavissa, mutta esimerkiksi mukana toimitettavan suojakuoren käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Tyylikkyyttä puhelimeen on koitettu saada monikerroksisella takalasipinnalla, jossa on hieno valolla toteutettu efekti. Testissä käväisi sininen ”Not just Blue” -väriversio, jossa erilaissa valoissa takaosassa nähtävillä tyylikkäitä aaltoefektejä. Xiaomi Mi A3 on saatavilla sinisen värin ohella myöskin harmaassa ”Kind of Gray” sekä valkoisessa ”More than White” -versioissa, joissa on myöskin usean lasikerroksen avulla toteutettu tyylikäs efekti lasipinnassa. Sinisessä versiossa on kuitenkin varsin uniikki aaltoileva efekti, jota muissa väriversioissa ei ole.

Mitoiksi Xiaomi on ilmoittanut 153,5 x 71,9 x 8,5 millimetriä ja painoa löytyy 173,8 grammaa. Xiaomi Mi A3 on siis kohtalaisen kompakti puhelin ja se johtuu jo normaalia pienemmästä näyttöpaneelista. Myöskin laitteen paino on saatu pidettyä aisoissa, vaikkakin laitteen sisältä löytyy suuri akku.

Xiaomi Mi A3 -mallissa on myöskin rakenteellisia heikkouksia, joista suurin on mielestäni IP-luokituksen puuttuminen. Puhelin ei ole siis millään tasolla vedenkestävä, joten puhelinta ei kannata tiputtaa ainakaan tahallisesti veteen. Toinen hieman erikoinen ratkaisu puhelimessa on näyttöä kiertävä ylimääräinen muovikaistale. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Xiaomi on laittanut siis ylimääräisen muovisen kaistaleen, joka tekee rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan. Lisäksi muovikaistaletta ei ole Mi A3 -puhelimessa onnistuttu integroimaan rakenteeseen kovin erikoisesti, sillä se on erottuu selvästi koskiessa.

Etuosaltaan Mi A3 on varsin geneerinen, kuten uudet älypuhelimet nykyisin ovat. Etuosassa on suurehko näyttöpaneeli, joka peittää jopa noin 80 prosenttia etupinta-alasta. Näytössä on varsin kapeat reunukset ja yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu. Näytön alareunaan on jätetty noin sentin paksuinen musta kaistale. Etuosassa on myöskin puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyyden tunnistimet sekä näyttöön on integroituna optinen sormenjälkilukija.

Xiaomi Mi A3 -puhelimen takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kolmoiskamera, jonka alapuolella on yksi LED-salama sekä teksti ”48MP AI Camera”. Takaosassa on myöskin Xiaomi- ja Android One -logot, CE-logo sekä pienellä präntillä valmistusmaa, mallikoodi ja ”Designed by Xiaomi” -teksti. Puhelimen takaosa on siis varsin pelkistetty, mutta mielenkiintoista on Xiaomin ratkaisu vaihtaa tuttu Mi-logo pidempään Xiaomi-tekstiin, jota ei ole aikaisemmin Xiaomin puhelimissa totuttu näkemään.

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat tällä kertaa valmistettu kehyksen tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma on kohtalainen, eikä aivan odotetulla tasolla. Xiaomi Mi A3:n vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja micro-SD-muistikortti. Laitteen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä infrapunalähetin. Alareunassa on symmetrisesti kaksi kaiutinritilää, joiden toisen takana on pääkaiutin ja toisen takaa löytyy mikrofoni. Alareunassa on myöskin USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Suurin heikkous Xiaomi Mi A3:sta löytyy juurikin näytöstä, jos verrataan kilpailijoihin tai jopa viime vuoden Xiaomi Mi A2 -malliin. Nyt uutuuspuhelimessa Xiaomi on luopunut Full HD -tasoisesta näytöstä ja tyytyy vain selvästi heikompaan HD+ -tasoiseen näyttöpaneeliin. Muutoksen Xiaomi on päättänyt tehdä myöskin näyttötekniikassa, ja LCD-näyttö on saanut vaihtua AMOLED-paneeliin. Näyttö itsessään on kooltaan 6,088 tuumaa ja sitä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta.

Valitettavasti HD-tarkkuus ja AMOLED-näyttö eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä, vaan käyttökokemus on monessa tilanteessa jopa huonompi kuin LCD-paneelissa. Xiaomi Mi A3:n näytössä on 1560 x 720 pikselin tarkkuus, mikä tarkoittaa siis 281 pikseliä tuumaa kohden. Vielä viime vuoden mallissa pikselitiheys oli 403 tuumaa kohden, joten tarkkuus on tippunut selvästi. Eron huomaa myös helposti, sillä näytöltä on helppo havaita yksittäisiä pikseleitä ja esimerkiksi jo laitetta käynnistettäessä näytön pyöristetyt kulmat näyttävät todella pahalta silminnähtävien pikseleiden takia.

Xiaomi Mi A3:n näytössä on myöskin 19.5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu. Kokonaisuutena näyttö on varsin perustasoa alemmassa hintaluokassa, mutta Xiaomi MI A3 -mallissa olisin henkilökohtaisesti toivonut vähintäänkin Full HD+ -tasoista näyttöpaneelia. Näyttö toistaa kuitenkin värit kuten AMOLED-näytöltä voi olettaakin sekä sen katselukulmat olivat hyvät. Kirkkautta saisi olla hieman enemmän, sillä haasteita oli aurinkoisena päivänä hieman luettavuuden kanssa.

Tehoista Xiaomi Mi A3 -mallissa pitää huolta Qualcommin kehittämä 11 nanometrin valmistusprosessilla toteutettu Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu neljästä samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa toimittaa Adreno 610. Suomessa myytävässä Xiaomi Mi A3 -puhelimessa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää laitteessa nopeaa LPDDR4X-muistia sekä UFS-tallennustilaa.

Tällä kertaa Xiaomi on saanut puhelimeen ahdettua myöskin muistikorttipaikan. Xiaomi Mi A3 -puhelimeen on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti.

Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri takaa puhelimelle peruskäyttöön täysin riittävän suorituskyvyn. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi kaikki yleisimmät suorituskykytesti, joiden perusteella laite pärjää erittäin hyvin päivittäisistä askareista, mutta raskaissa peleissä on havaittavissa pientä tahmaisuutta. Alapuolella olevassa taulukossa on nähtävillä puhelimen saamat pisteytykset. Taulukossa on myöskin viime vuoden Xiaomi Mi A2 -puhelimen sekä tuoreen hieman paremmalla järjestelmäpiirillä varustellun Motorola One Zoom -puhelimen vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Xiaomi Mi A3 (SD665) Xiaomi Mi A2 (SD660) Motorola One Zoom (SD675)
AnTuTu: 141 002 pistettä 128 019 pistettä 167 038 pistettä
Geekbench 4 (single): 1527 pistettä 1627 pistettä 2320 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5656 pistettä 4379 pistettä 6207 pistettä
Geekbench 5 (single): 316 pistettä ei tuloksia 467 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1405 pistettä   ei tuloksia 1417 pistettä
PCMark 2.0: 6556 pistettä 6029 pistettä 7000 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 23 351 pistettä 24 802 pistettä 22 700 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 24 945 pistettä 29 042 pistettä 26 448 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 19 084 pistettä 16 414 pistettä 15 173 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1079 pistettä 1266 pistettä 1027 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 932 pistettä 1157 pistettä 883 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2419 pistettä 1889 pistettä 2388 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Xiaomi Mi A3:n teknisessä toteutuksessa mielestäni huomionarvoista on NFC:n puuttuminen. Sitä ei löytynyt myöskään viime vuonna Xiaomin Android One -puhelimista. NFC:n puute on yksi selvistä heikkouksista, sillä tekniikkaa tarvitaan esimerkiksi viime vuosina vahvasti yleistyneeseen lähimaksamiseen.

Teknisen toteutuksen yksi vahvuuksista on kuitenkin infrapunasensori, jota ei nykypäivänä löydy läheskään kaikista älypuhelimista. Henkilökohtaisen kokemuksen perusteella infrapunalähetin on yksi hyödyllisimmistä erikoisominaisuuksista, joita älypuhelimista voi löytyä. Valitettavasti puhelimeen ei ole kuitenkaan esiasennettu mitään infrapunalähetintä tukevaa sovellusta, vaan sellainen täytyy itse ladata. Yksi hyvistä suosituksista on Xiaomin itse kehittämä Mi Remote, joka tukee televisioiden lisäksi muun muassa ilmastointilaitteita, älyboxeja, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Xiaomi Mi A3 on ensimmäinen Xiaomin Android One -pohjainen älypuhelin, jonka näyttöön on integroitu optinen sormenjälkilukija. Vastaavat toteutukset eivät ole uusi juttu Xiaomille, mutta reilun 200 euron puhelimessa on hienoa nähdä uuden sukupolven tekniikkaa. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa ja siihen on helppo osua muun muassa peukalolla.

Sormenjälkilukija on mukavan nopea ja se toimii toivotulla tavalla. Vaikka kyse on edullisemman luokan älypuhelimesta, niin sormenjälkilukija oli odotuksia paremmalla tasolla. Valitettavasti sormenjälkilukijan animaatiot ja efektit näyttivät olevan optimoituja Full HD -tasoiselle näytölle, minkä vuoksi ne näyttivät Mi A3:n HD-näytöllä hieman erikoisilta. Tällä kertaa Xiaomi ei ole suuremmin mahdollistanut sormenjälkilukijalle kustomointimahdollisuuksia, vaan käyttäjän täytyy tyytyä vain oletusefekteihin.

Xiaomi on laittanut puhelimeen myöskin kasvojentunnistuksen, joka tuntui myös toimivalta ratkaisulta. Kasvojentunnistuksen asetusten käyttöliittymää Xiaomi ei ole suuremmin optimoinut Android Onelle, vaan se on siirretty pitkälti sinällään yhtiön MIUI 10 -käyttöliittymästä. Asetukset eivät siis tunnu kunnolla sopivan yhteen puhtaan Androidin kanssa. Kyse ei ole suuresta ongelmasta, sillä tärkeintä on kasvojentunnistuksen toimivan luvatulla tavalla. On myös hyvä huomata, että etukameraan perustuva kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija.

Molemmat biometriset tunnistustavat toimivat siis verrattain hyvin, vaikka molempien toteutus on jäänyt hieman ontumaan pääasiassa ohjelmistopuolella. Tekniikka toimii sormenjälkilukijassa sekä kasvojentunnistuksessa, mikä on kuitenkin tärkeintä.

Akunkesto ja pakkastesti

Xiaomin Android One -puhelimien yksi erikoisuus on ollut varsin suuret akut ja nyt myöskin Mi A3 -mallissa on suuri 4030 milliampeeritunnin akku. Puhelimen akun kerrotaan kestävän muun muassa 30 tuntia puheluita yhtäjaksoisesti tai 13 tuntia pelaamista. Testijakson aikana puhelimen akusta ei loppunut puhti kesken päivän ja iltaisin akunvaraus oli noin 30 prosentin tienoilla raskaan käytön jäljiltä. Kevyemmällä käytöllä akun voi saada kestämään jopa parikin päivää.

Puhelin tukee luonnollisesti 18 watin pikalatausta, mutta valitettavasti pikalaturi on ostettava erikseen. Xiaomi toimittaa myyntipakkauksessa 10 watin laturin, joka lataa puhelimen selvästi hitaammin. Testijakson aikana testasimme mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, ja tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi Mi A3:n akun latausnopeus mukana toimitettavan 10 watin laturin avulla.

Tyhjästä täyteen Xiaomi Mi A3:n suuri akku latautuu 10 watin laturilla 130 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Akku ei lataudu siis mitenkään kovin nopeasti verrattuna tämän päivän huippupuhelimien pikalatauksiin. Puolessa tunnissa akkua on latautunut vain 30 prosenttia ja tunnissa alle 60 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 100 minuutin latauksen jälkeen ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 30 minuutissa. Kuvaajasta nähdään hyvin, että loppua kohden latausnopeus hidastuu hieman.

Testijakson aikana Xiaomi Mi A3:lle laitettiin myöskin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi A3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi, sillä Xiaomi hyödyntää OLED-tekniikkaa. Lisäksi ei ollut havaittavissa muitakaan pakkasesta johtuvia ongelmia. Erikoista oli kuitenkin, että puhelinta oli mahdollista ladata jääkylmänä, vaikkakin puhelin kehotti laturiin kytkemisen jälkeen irrottamaan puhelimen liian alhaisen lämpötilan takia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen oli siis verrattain varsin vähäistä ja Xiaomi Mi A3 selvisi myös tästä testistä hyvin. Toinenkaan testauskerta ei tuottanut puhelimelle käyttöä haitanneita ongelmia.

Pakkastestin perusteella Xiaomi Mi A3 on varusteltu varsin hyvällä pakkaskestävyydellä, kun vielä vuosi sitten Xiaomi MI A2 -puhelimen kohdalla pakkaskestävyys oli selvästi heikompaa. Pakkanen ei tuottanut kummassakaan testissä suurempia ongelmia puhelimen käyttöön, vaan laite tuomi kuten pitääkin.

Kamerat

Kameroita Xiaomi on Mi A3 -mallin takaosaan pakannut peräti kolme kappaletta ja ne noudattavan varsin vahvasti nykytrendejä. Kolmoiskamera rakentuu 48 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskamerasta. Toteutus on siis kuin monissa nykyaikaisissa älypuhelimissa, mutta koska kyseessä on alle 300 euron älypuhelin, niin kameroiden tekniikalta ei kannata odottaa mitään huippupuhelimien kaltaista jälkeä.

Itse puhelimen 48 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn kameraosaamiseen. Sensorissa on suuri 1/2” kennokoko, f/1.79-aukko, 26 mm polttoväli sekä 1,6 μm pikselikoko. Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmalinssillä varusteltu ja siinä on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli, 1/4” kennokoko sekä 1,12 μm pikselikoko. Kolmas kameroista on 2 megapikselin syvyysterävyyskamera ja siinä on ainakin f/2.4-aukko. Mikään kolmesta kamerasensorista ei ole optista vakautettu.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamera taltioi oletusasetuksilla 12 megapikselin kuvia, eikä 48 megapikselin täyden resoluution otoksia. 12 megapikselin kuvat ovat hyvässä valaistuksessa erittäin vaikuttavia, sillä yksityiskohtia on mukavasti ja värit toistuvat realistisesti. Kuvien dynaaminen alue on myöskin yllättävän hyvä, mutta toisinaan kuvissa oli havaittavissa paikoitellen ylimääräistä kohinaa. Hämäräkuvaus onnistuu Mi A3:n pääkameralla myöskin hyvin, vaikka mitään kovin erikoista ei kannatakaan odottaa. Omassa hintaluokassaan kamera on vähintään hyvä heikossakin valaistuksessa. Hämäräkuvausta on avustamassa vielä erillinen yökuvaustila, joka ottaa kuvan noin parin sekunnin valotusajalla ja onnistuu tekemään kuvista selvästi valoisampia sekä terävämpiä. Alapuolella on muutama Xiaomi Mi A3:n pääkameralla taltioitu kuva 12 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakamerat ovat yleistyneet kovaa tahtia myöskin edullisemman luokan älypuhelimissa ja myöskin käyttäjät ovat pääasiassa tykänneet laajemmista kuvakulmista. Tämän takia myöskin Mi A3 -puhelimessa on ultralaajakulmakamera. On kuitenkin hyvä huomata, että yleisellä tasolla ultralaajakulmakamerat ovat olleet selvästi heikkolaatuisempia kuin pääkamera ja tämä käy hyvin selväksi myöskin Mi A3 -puhelimen kohdalla. Ultralaajakulmakameralla otetuissa kuvissa on nähtävillä varsin paljon rakeisuutta, ja värit taltioituvat monessa tilanteessa selvästi haaleammin kuin pääkameralla. Hyvässä valaistuksessa kuvista on mahdollista saada hyviä, mutta heikossa valaistuksessa kuvat ovat heikkoja. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu ultralaajakulmakameralla.

Syvyysterävyyden taltioiminen on kolmoiskameran kolmas kohokohta, sillä sitä varten Xiaomi Mi A3 -puhelimessa on täysin oma kameransa. 2 megapikselin sensorilla kamera pystyy taltioimaan syvyysterävyyttä sekä tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat varsin hyvin. Alapuolella on testikuva, jossa on hyödynnetty syvyysterävyyttä ja sen perusteella kamera onnistuu vähintäänkin tuottamaan hyvän syvyysterävyyden yksinkertaisessa kuvassa ja hyvässä valaistuksessa.

Xiaomi on laittanut Xiaomi Mi A3 -puhelimen tarkimmaksi videokuvausmuodoksi 4K 30 fps, eikä puhelin tue huippupuhelimista tuttua 4K 60 fps -kuvausta. Valitettavasti 4K-tasoista videota voidaan kuvata vain pääkameran avulla, eikä puhelimen ultralaajakulmakameralla. Full HD 30 fps -videota tukee myöskin ultralaajakulmakamera. Videot ovat pääasiassa teräviä ja yksityiskohtaisia, mutta toisinaan optisen kuvanvakautuksen puuttuminen on havaittavissa ylimääräisinä tärähtelyinä. Peruskäyttöön ja harvoin videota kuvaileville Xiaomi Mi A3:n videokuvausominaisuudet ovat varmasti täysin riittävät.

Etukameran tarkkuus on huimat 32 megapikseliä ja kyseessä on erittäin hyvää jälkeä tekevä sensori. Selfie-kuviin taltioituu mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat luonnollisia. Etukamera tukee myöskin muotokuvien taltiointia, joten selfieihin on mahdollista saada tyylikäs sumennettu tausta. Videokuvausta etukamera tukee korkeintaan Full HD -tasoisena.

Kamerasovellus on myöskin Xiaomi Mi A3 -puhelimessa yleisilmeeltään täysin samanlainen kuin muissa Xiaomin älypuhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on pääsy lähes kaikkiin kameran ominaisuuksiin. Käyttäjä voi liikkua muun muassa pääkameran ja ultralaajakulmakameran avulla helposti sekä säädellä pika-asetuksia kuten salamaa, HDR-taltiointia tai tekoälyä. Eri kuvaustilat löytyvät karusellimaisesta ominaisuusvalitsimesta. Kuvaustiloja ovat muun muassa lyhyt video, video, kuva, muotokuva, yö, panoraama sekä pro.

Pro-tilassa, eli tutummin manuaalitilassa on mahdollista hyödyntää varsin monipuolisia säätömahdollisuuksia. Pro-kuvaustilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100–3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 – 32 s), tarkennusta sekä valaistusta. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa, eikä puhelin tue RAW-kuvausta. Pro-tilan yksi erikoisuuksista on myös se, että Xiaomi tukee manuaalisäätöjä myöskin ultralaajakulmakameralla. Valitettavasti tällöin säätömahdollisuudet ovat selvästi rajatummat ja esimerkiksi tarkennusta ei ole mahdollista säätää ja ISO-arvoväli on 100–1600 sekä suljinaika on mahdollista päättää 1/1000s – 8 s väliltä.

Käyttöjärjestelmä

Tällä kertaa Xiaomi luottaa edelleen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmään tuoreemman Android 10 -version sijaan. Tämä on luonnollista, sillä puhelin julkaistiin ennen uudempaa Android-versiota. Valitettavasti Xiaomi ei ole kuitenkaan antanut mitään lupausta siitä, milloin Android 10 olisi puhelimelle tulossa, mutta koska kyseessä on Android One -puhelin, voidaan päivityksen olettaa saapuvan vielä vuoden 2019 aikana. Testijakson lopussa puhelimeen oli päivitetty Googlen tuoreimmat lokakuussa 2019 julkaistut tietoturvakorjaukset.

Koska kyseessä on Android One -puhelin, niin käyttöliittymään ei ole koskettu, vaan se on kuin puhdas Android. Xiaomi on kuitenkin asentanut puhelimeen muutaman oman sovelluksen, joita ovat muun muassa kamera ja Mi Community. Lisäksi hieman erikoisena esiasennettuna sovelluksena puhelimessa on AliExpress-kauppa. Xiaomi on lisännyt myöskin muutamia omia asetuksia, joita ovat muun muassa palautelomake, kasvojentunnistus sekä Mi-palvelut.

Kokonaisuudessaan puhdas Android 9.0 Pie oli kuitenkin optimoitu puhelimelle hyvin, eikä vastaan tullut suuria yllätyksiä, jotka olisivat haitanneet puhelimen käyttöä. Myöskin tietoturvapäivityksiä tuli pari testijakson aikana, joten päivitysnopeus on ainakin näin laitteen elinkaaren alussa erinomainen. Android 10 -päivitys on kuitenkin edelleen pieni mysteeri.

Yhteenveto

Xiaomi Mi A3 on monella tavalla hieman hämmästyttävä uutuuspuhelin. Aikaisempina vuosina Xiaomin Android One -puhelimet ovat olleet todella hyviä ja tasavahvoja monella osa-alueella. Nyt Xiaomi Mi A3 on kuitenkin kaikkea muuta, sillä mielestäni Xiaomi on hukannut Mi A3 -puhelimen potentiaalin. Suurin heikkous puhelimessa on HD-tasoinen näyttöpaneeli, jota ei voi sanoa kovinkaan hyväksi hintaluokassa, johon Mi A3 asettuu.

Testijakson aikana näytön lisäksi suurimmat heikkoudet olivat mielestäni vedenkestävyyden ja NFC-yhteyden puuttuminen. Lisäksi erikoista oli, että Xiaomi ei ole pakannut puhelimen myyntipakkaukseen pikalaturia, vaan sellainen täytyy erikseen ostaa. Xiaomi Mi A3:ssa on kuitenkin myös paljon hyvää, mistä testijakson aikana itse pidin. Puhdas Android One on edelleenkin Mi A3:n vahvuuksista suurin, mutta puhelimessa on myöskin muita kuten hyvä akunkesto, nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä vaikuttava suorituskyky. Kamera on myöskin hyvällä tasolla ja erityisesti monipuoliset ominaisuudet ovat yksi kameran valttikorteista.

Suomessa Xiaomi Mi A3 on myynnissä kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 4 + 64 gigatavua sekä 4 + 128 gigatavua. Hintaa edullisemmalla versiolla on 229 euroa ja kalliimmalla 269 euroa. Hinnalla Xiaomi ei ole tuoreinta Android One -puhelintaan ainakaan pilannut. Jos puhelinta on aikaisessa ostaa, niin suurin kysymysmerkki on varmasti näytön tarkkuus, joka ei anna toivottua käyttökokemusta. Jos kuitenkin HD-tarkkuus on riittävä, niin silloin kyseessä on hyvä älypuhelin hintaisekseen.

Xiaomi Mi A3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.2

Hyvää
 • Puhdas Android One
 • Tyylikäs design (erityisesti lasin heijastukset)
 • Hyödyllinen infrapunalähetin
 • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
 • Hyvä akunkesto
 • Hintaluokassaan hyvä suorituskyky
 • Monipuolinen kamerajärjestelmä ja tarkka etukamera
 • Kuulokeliitin ja USB-C
Huonoa
 • Laatutuntuma ei paras mahdollinen
 • Näyttöä kiertää huomattava musta muovikaistale
 • NFC:n puute
 • Ei vedenkestävä
 • HD+ (720p) -tarkkuus on huono AMOLED-näytössä
 • Mukana toimitetaan vain 10 watin laturi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut