ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Redmi Buds 3 Pro – halvalla saa ok kuulokkeet

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Xiaomi on vasta uusi nimi Suomen markkinoilla, ja yhtiö on panostanut aluksi vahvasti erityisesti älypuhelimiin. Xiaomin ekosysteemi on kuitenkin loputon ja erilaisia tuotteita löytyy valtavasti. Kuulokkeet ovat yksi kategoria, jossa Xiaomi on maailmanlaajuisesti hyvin läsnä ja tällä kertaa SuomiMobiilissakin päätettiin testata yhtiön uudet Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet.

Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeissa tärkeimpiä mainittuja ominaisuuksia ovat 9 mm dynaamiset elementit, jopa 28 tunnin akunkesto sekä 35 desibelin aktiivinen taustamelunvaimennus. Kuulokkeissa on lisäksi tuki kahdelle Bluetooth-laitteelle saman aikaisesti ja tuettuna on langallinen pikalataus. Omassa kategoriassaan kuulokkeet erottuvat joukosta langattomalla latauksella. Suomessa Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ovat saatavilla valikoitujen jälleenmyyjien kautta 69 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Graphite Black sekä harmaa Glacier Gray.

Hintaluokassaan Xiaomin uutuuskuulokkeet asettuvat hyvin kilpailtuun kategoriaan. Olemme aikaisemmin testanneet muun muassa Honor Earbuds 2 Lite– ja Huawei FreeBuds 4i -kuulokkeet sekä OnePlus Buds Z2– ja Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeisiin muutaman viikon käytön perusteella Alapuolella on listattuna kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro tekniset tiedot

  • Elementti: 9 mm dynaaminen
  • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
  • Yhteys: Bluetooth 5.2 (Koodekit: SBC, AAC)
  • Kuulokkeiden akku: 35 mAh
  • Kotelon akku: 470 mAh
  • Akunkesto: noin 28 tuntia, pelkät kuulokkeet 6 tuntia
  • Ohjattavuus: pyyhkäisy- tai napautusohjaus kuulokkeissa
  • Lataus: USB-C-liitännällä tai Qi-langaton lataus
  • Muuta: tunnistaa korvassa olemisen, Dual-device-tuki
  • Kuulokkeiden mitat: 25,4 x 20,3 x 21,3 mm
  • Kotelon mitat: 65 x 48 x 26 mm
  • Kuulokkeen paino: 4,9 g
  • Kotelon paino: 55 g
  • Vedenkestävyys: IPX4
  • Väriversiot: Musta ja harmaa
  • Hinta: 69,90 euroa

Muotoilullisesti normaalista poikkeavat

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Monet täyslangattomat nappikuulokkeet ovat varsin samanlaisia, mutta Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet erottuvat hieman joukosta. Xiaomi on edelleen panostanut kompaktiin ja kevyeen toteutukseen, jotta kuulokkeita olisi mukava kantaa mukana ja pitää korvissa pitkiä aikoja. Kuulokkeiden muotoilu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itse totesin ratkaisun olevan jopa käytännöllinen.

Latauskotelo tuo mieleen litistetyn kananmunan, sillä se on muotoilultaan ja kooltaan varsin samankokoinen. Latauskotelon etuosassa on esillä LED-ilmaisin sekä painike, josta kuulokkeet pystytään yhdistämään uuteen laitteeseen. Takaosassa on ainoastaan Redmi-logo. Kotelon taka- ja etuosista on tehty tasaiset, joten kotelo pysyy pöydällä paikallaan, eikä se pääse pyörimään. Xiaomi on jättänyt kotelon kyljet tasaiseksi, mutta alareunassa on USB-C-liitin latausta varten. Kotelon takaosassa on piilotettuna langattoman latauksen tekniikat.

Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden latauskotelosta on tehty ulkoisesti mattapintainen, mistä itse tykkään todella paljon. Latauskotelo kestää käyttöä, ei kerää liikaa sormenjälkiä, eikä myöskään naarmuunnu liian nopeasti. Testijakson aikana latauskotelo ei muuttunut kuluneen näköiseksi, vaan lopussakin se oli kuin uusi. Mattapinnan ansiosta kotelo ei ole myöskään liian liukas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi on onnistunut tekemään latauskotelosta miellyttävän kompaktin, sillä sen mitoiksi on ilmoitettu 65 x 48 x 26 millimetriä. Latauskotelo mahtuu helposti taskuun, eikä vie juurikaan tilaa esimerkiksi repusta tai laukusta. Pyöristetyt kulmat ja reunat helpottavat latauskotelon käsittelyä, joten Xiaomi on todella onnistunut kokonaisuuden kanssa. Myöskään painoa ei latauskotelolla ole liikaa, sillä se painaa 55 grammaa.

Kun latauskotelo avataan, tulee esille itse kuulokkeet, jotka ovat asetettuna omiin syvennyksiinsä. Kuulokkeet lähtevät kotelosta niitä ylöspäin nostamalla ja ne myös lähtevät hyvin helposti pois. Kuulokkeiden yläosasta saa hyvän otteen, mikä helpottaa pois vetämistä. Kuulokkeet pysyvät kotelossa magneettien avulla, eikä ne irtoa helposti, vaikka koteloa ravistelisikin ylösalaisin avonaisena. Kuulokkeet lentävät kuitenkin omille teilleen, jos kotelo sattuu tippumaan maahan.

Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ovat miellyttävän kevyet ja kompaktit. Xiaomi on ilmoittanut yhden kuulokkeen mitoiksi 25,4 x 20,3 x 21,3 millimetriä ja painoksi vain 4,9 grammaa. Kevyen toteutuksen ansiosta kuulokkeet eivät paina korvissa, vaan ne ovat yllättävän huomaamattomat. Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet perustuvat tulpalliseen rakenteeseen. Silikonitulpat tiivistävät kuulokkeet korviin, joissa ne pysyvät paikallaan myös urheillessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi on tehnyt kuulokkeista muotoilullisesti hieman normaalista poikkeavat. Kuulokkeissa ei ole mitään varsia, vaan ne ovat yksiosaiset. Redmi Buds 3 Prot on muotoiltu niin, että niiden levein kohta ottaa tukea korvasta, mikä parantaa niiden pysyvyyttä ja istuvuutta. Kuulokkeet pitävät sisällään kolme mikrofonia, joista yksi on kuulokkeen alareunassa ja toinen yläreunassa. Kolmas mikrofoni löytyy kuulokkeen sisältä. Kuulokkeiden tasaisessa pinnassa on napautus- ja eleohjaus.

Testijakson aikana Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeita oli erittäin miellyttävää pitää korvissa useitakin tunteja, eikä ne rasittanut korvia samalla tavalla kuin jotkin muut vastaavat kuulokkeet. Kuulokkeita ei ollut pakko edes tunkea liian pitkälle korvakäytävään, sillä kuulokkeiden rakenne piti huolen hyvästä istuvuudesta ilman silikonitulppiakin. Xiaomi toimittaa kuulokkeiden mukana kolmet erikokoiset silikonitulpat. Itse koin tulppien olevan varsin halvan oloiset, eivätkä olleet käytettävyydeltään kaikista mukavimmat.

Xiaomi on tuonut Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet tarjolle kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja harmaa. Testiin saatu väriversio oli musta, mutta molemmat kuulokkeet on valmistettu pääasiassa mattapintaisesta muovista. Kuulokkeiden kosketuspinnassa on ainoastaan kiiltävä pinta, joka tuo mielestäni samalla hieman tyylikkyyttä. Xiaomi on saanut kuulokkeista tehtyä myös IPX4-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävät. Kuulokkeet kestävät vähän vettä, kuten hikeä tai muuta vastaava.

Hyvä äänenlaatu, mutta melunvaimennus ei ole ihmeellinen

Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeissa äänenlaatu on 9 mm dynaamisien elementtien varassa, joiden luvataan takaavan hyvän äänen, joka on optimoitu Xiaomin omassa äänilaboratoriossa. Xiaomi lupaa kuulokkeiden toistavan korkean äänen ilman vääristymiä, kun taas matalan äänen on luvattu olevan täyteläinen ja puhdas. Testijakson perusteella on helppo todeta, että kuulokkeet ajavat asiansa, mutta mitään mullistavaa äänenlaatua ei kannata tässä hintapisteessä odottaa.

Äänenlaatu on erittäin selkeä ja musiikkia kuunnellessa kuulee selvästi tiettyyn pisteeseen asti myös korkeita äänitasoja. Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeissa on huomattavan paljon bassoa, mikä korostuu toisinaan yllättävänkin paljon ja jättää hieman muita tasoja alleen. Xiaomi on saanut kuulokkeisiin myös todella paljon ääntä, eli voimakkuutta riittää tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kuulokkeita on mielestäni mukava käyttää musiikin kuunteluun, mutta jos on tottunut parempiin, niin erot voi huomata nopeasti. Onneksi kuulokkeiden ääni ei ole kuitenkaan liian tasapaksu, kuten on usein ongelmana tässä hintapisteessä.

Äänen osalta ehkä pieni pettymys on se, ettei käyttäjät pysty itse säätämään ääntä kovinkaan monipuolisesti. Asetuksista voi ottaa käyttöön ACC:n laadukkaamman äänentoiston takaamiseksi, mutta mitään taajuuskorjaimia tai vastaavia ratkaisuja ei ole tarjolla. Toki nämä ei eivät ole millään tavalla vaadittuja ominaisuuksia 70 euron kuulokkeissa.

Kuulokkeet tarjoavat vakaan yhteyden puhelimien kanssa, sillä Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeissa on sisäänrakennettuna Bluetooth 5.2 -yhteystuki. Testijakson aikana kuulokkeiden ja puhelimen välinen yhteys oli usein todella hyvä, eikä mitään pätkimistä ollut havaittavissa. Toki eroja saattaa olla eri laitteiden välillä, mutta ainakin itse käytin kuulokkeita Xiaomin ja Samsungin uutuuspuhelimien kanssa, eikä mitään ongelmia yhteyden kanssa ollut havaittavissa. Kuulokkeet tukevat myös yhteyttä samanaikaisesti kahden laitteen välillä. Redmi Buds 3 Pro voidaan yhdistää esimerkiksi tietokoneeseen ja puhelimeen saamaan aikaan, eikä yhdistelyjä tarvitse aina tehdä manuaalisesti.

Melunvaimennus on yksi tärkeistä ominaisuuksista täyslangattomissa nappikuulokkeissa, joten se löytyy myös Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeista. Xiaomi on mainostanut melunvaimennuksen olevan 35 desibeliä, jonka pitäisi suodattaa taustalla kuuluvat melut ja äänet. Testijakson aikana melunvaimennuksen todettiin olevan kohtuullinen, mutta ei mitenkään ihmeellinen.

Melunvaimennusta pystyy säätämään neljästä asetuksesta, jotka ovat mukautuva, kevyt, tasapainotettu sekä syvä. Itse käytin kuulokkeita aina parhaalla mahdollisella melunvaimennuksella, mutta en päässyt suuremmin vakuuttumaan vaimennuksen voimakkuudesta. Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet osasivat kohtuullisesti vaimentaa ääniä, mutta esimerkiksi näppäimistön näpyttely sekä monet kovemmat äänet tulivat hyvin läpi. Kaikkia ääniä ei saa siis pois, mutta kuulokkeet hieman vaimentavat niitä ja parantavat sen avulla kuuntelukokemusta.

Melunvaimennuksen vastakohtana Redmi Buds 3 Pro tarjoaa lisäksi läpikuuluvuustilan, joka korostaa ääniä hieman enemmän. Tämä päästää esimerkiksi puheen tai muut äänet läpi, joka mahdollistaa paremman reagoinnin esimerkiksi liikenteen keskellä. Lisäksi kuulokkeita ei välttämättä tarvitse ottaa aina pois korvista, jos puhuu jonkun toisen henkilön kanssa. Xiaomin toteutuksessa pystyy myös säätämään läpikuuluvuustilaa kahdella tasolla, jotka ovat korosta ääntä ja läpikuuluvuus. Kuulokkeet osaavat myös tunnistaa korvissa olemisen, joten musiikki pysähtyy, kun kuulokkeen ottaa pois korvasta ja jatkuu, kun se laitetaan takaisin.

Puheluita varten Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet tuntuivat olevan kohtuullisen hyvät, sillä kuulokkeiden mikrofonien avulla vastaanottaja sai hyvin selvää puheesta. Kokonaisuudessaan Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ovat ääniominaisuuksiltaan hintaluokassaan hyvät, mutta eivät mullistavat. Xiaomi ansaitsee kiitosta kuitenkin kattavista ominaisuuksista, joita ei välttämättä kaikista saman hintapisteen laitteista löydy.

Kohtuullinen akunkesto

Xiaomi on itse mainostanut Redmi Buds 3 -kuulokkeiden tarjoavan kuuden tunnin mittaisen akunkeston ilman melunvaimennusta. Lisäksi samalla laskukaavalla on saatu aikaiseksi 28 tunnin akunkesto latauskotelon kanssa. Lupaukset eivät ole siis kovin korkealla, mutta kuitenkin ymmärrettävällä tasolla tämän hintapisteen kuulokkeissa.

Kuulokkeissa on itsessään 35 milliampeeritunnin kokoiset akut ja latauskotelosta löytyy 470 milliampeeritunnin akku. Itse huomasin kuulokkeiden akunkestävän noin neljä tuntia jatkuvaa musiikin kuuntelua aktiivisen melunvaimennuksen ollessa käytössä. Itse en käyttänyt kuulokkeita ilman melunvaimennusta, mutta jos sitä ei käytä, niin akku kestää noin kolmanneksen enemmän.

Akunkesto on Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden kohdalla vähintään kohtuullinen, mutta ei millään tavalla parasta kategoriassaan. Yhteenlaskettu akunkesto tuntui olevan noin 3-5 päivää käytöstä riippuen. Jos kuulokkeita käyttää 1-3 tunnin jaksoissa, niin kuulokkeiden omat akut latautuvat tauolla mukavasti täyteen, minkä jälkeen musiikin kuuntelua pystyi jatkamaan jälleen useita tunteja. Jos kuitenkin mietitään pitkiä juna- tai lentomatkoja, niin silloin noin neljän tunnin akunkesto melunvaimennuksen kanssa ei ole riittävä.

Kuulokkeet ovat latausratkaisujensa osalta yllättävän monipuoliset omassa hintaluokassaan. Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeita voidaan ladata normaaliin tapaan USB-C-liittimen kautta. Xiaomin mukaan 2,5 tunnin latauksella kuulokkeiden pitäisi latautua tyhjästä täyteen. Lisäksi 10 minuutin latauksella virtaa pitäisi saada kolmeksi tunniksi. Kilpailijoista kuulokkeet eroavat tuella langattomalle lataukselle. Yleensä kyseinen ominaisuus löytyy vain tuplasti kalliimmista kuulokkeista.

Ohjelmistossa olisi petrattavaa

Yksi suurimmista ongelmista löytyy Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden ohjelmistosta. Puhelimet toimivat luonnollisestikin Android- ja iOS-laitteiden kanssa ja ne pysty yhdistämään ihan mihin tahansa muuhunkin Bluetooth-laitteeseen. Kaiken hyödyn irti kuulokkeista sai Xiaomin omilla puhelimilla, joissa on sisäänrakennettuna kattavat asetukset ja toiminnot kuulokkeita varten. Valitettavasti muilla laitteilla joudutaan tyytymään vain perusasetuksiin, sillä Xiaomi ei tarjoa virallista omaa sovellusta kuulokkeille.

Android-puhelimille löytyy kuitenkin Google Play -kaupasta ladattavaksi kolmannen osapuolen Mi Buds M8 -sovellus, joka tarjoaa samat toiminnot kuin Xiaomin puhelimista löytyy sisäänrakennettuna. Mi Buds M8 ei ole kuitenkaan Xiaomin oma sovellus, mutta se toimii yllättävän hyvin Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden kanssa.

Oli kyse sitten Xiaomin omien puhelimien asetuksista tai epävirallisesta sovelluksesta, niin tarjolla on yllättävän kattavat ominaisuudet. Asetuksista näkee tarkasti kuulokkeiden ja latauskotelon akunvarauksen. Käyttäjät voivat myös säätää melunvaimennusta asettamalla sen käyttöön tai pois. Lisäksi melunvaimennusta voidaan säätää neljästä tasosta. Samasta valikosta voi myös aktivoida läpikuuluvuustilan.

Asetuksista on mahdollista päivittää Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden ohjelmisto sekä nimetä kuulokkeet haluamallaan tavalla. Käyttäjät voivat optimoida kuulokkeiden eleet oman mielensä mukaiseksi, sillä kuulokkeita kaksoisnapauttamalla, kolmoisnapauttamalla tai pohjassa pidettäessä voi aktivoida erilaisia asioita. Mukana on lisäksi korvatulppien istuvuustesti. Xiaomi on kehittänyt myös ominaisuuden, jonka avulla puhelin hälyttää, jos kuulokkeet ovat olleet korvista tai latauskotelosta pois yli 3 minuutin ajan. Mukana on myös mahdollisuus etsiä kuulokkeet.

Asetukset ovat todella kattavat tämän hintapisteen kuulokkeille ja käyttäjät voivat todella optimoida kuulokkeet oman mielensä mukaiseksi. Vaikka asetukset ovat käytössä ainakin kaikilla Android-puhelimilla tavalla tai toisella, niin mielestäni Xiaomin pitäisi petrata ohjelmiston osalta. Xiaomi voisi kehittää oman sovelluksensa kuulokkeita varten, mikä helpottaisi käyttöä. Nykyisellään asetuksien löytämiseen täytyy nähdä vaivaa ja ottaa itse selvää, mikä sovellus täytyy ladata.

Ok kuulokkeet halvalla

Xiaomi on onnistunut tuomaan Redmi Buds 3 -kuulokkeiden mukana 70 euron hintapisteeseen muutamia ominaisuuksia, joita ei kilpailijoilta löydy. Kuulokkeet tasapainottelevat hyvin ominaisuuksien ja laadun välillä. Kyseessä onkin hyvä valinta, jos etsinnässä on uudet kuulokkeet tässä kategoriassa.

Testijakson aikana tykkäsin Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden poikkeavasta mutta hyvin viimeistellystä muotoilusta. Kuulokkeet pysyivät erinomaisesti korvissa ja tulpallinen toteutus avusti siinä hieman. Kuulokkeet tarjoilevat hintaluokassaan myös hyvän äänenlaadun ja melunvaimennuksesta kuulokkeet ansaitsevat ainakin hieman plussaa. Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeiden todettiin tarjoavan vakaan yhteyden, ja tuki kahdelle yhdistetylle laitteelle on loistava lisä. Langaton lataus on selvä valttikortti, jota ei yleensä tässä hintapisteessä nähdä.

Testijakson aikana en vakuuttunut suuresti taustamelun vaimennuksesta, sillä se oli aika mieto. Itse olen testannut hintaluokassa myös parempia melunvaimennuksia. Akunkestosta Xiaomi olisi voinut tehdä hieman paremman, mutta vähemmän kuulokkeita käyttävälle akunkesto tuskin tuottaa ongelmia. Suurin ongelma Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeissa on ohjelmisto, joka kaipaisi parannusta. Käytännössä kattavat asetukset löytyvät vain Xiaomin omien puhelimien kanssa käytettäessä, kun muilla laitteilla täytyy tyytyä kolmannen osapuolen viritelmiin.

Suomessa Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet myynnissä valikoitujen jälleenmyyjien kautta ja hintaa niillä on 69,90 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta ja harmaa.

Hyvää

  • Massasta poikkeava muotoilu, mattapintainen viimeistely
  • Kevyt rakenne ja pysyy hyvin korvissa
  • Hyvä äänenlaatu
  • Melunvaimennus
  • Vakaa yhteys puhelimien kanssa, tukee kahta laitetta samaan aikaan
  • Langaton lataus

Huonoa

  • Taustamelun vaimennus ei ole kovinkaan voimakas
  • Akunkesto voisi olla parempi
  • Ohjelmiston osalta kaipaisi parannusta

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut