ArvostelutHMD globalNokiaYleinen

Testissä Nokia Noise Cancelling Earbuds – sekavat 99 euron kuulokkeet

Nokia Noise Cancelling Earbuds (BH-805)

Suomalainen HMD Global esitteli heinäkuussa ensimmäiset aktiivisella tausmelun vaimennuksella varustellut kuulokkeensa, jotka kantavat nimeä Nokia Noise Cancelling Earbuds (BH-805). Kyseessä ovat myös ensimmäiset HMD Globalin valmistamat Nokia-kuulokkeet, jotka päätyivät SuomiMobiilin testattavaksi. Noin viikon käytön jälkeen on aika katsoa, mihin kuulokkeista todellisuudessa onkaan.

Kuulokkeiden suurin valttikortti ovat suuret 13 mm dynaamiset elementit, joiden luvataan tarjoavan hyvää äänentoistoa. Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeissa on myös aktiivinen taustamelun vaimennus, Bluetooth 5.0 -yhteys sekä 25 tunnin akunkesto latauskotelon akun avulla. Lisäksi kuulokkeiden rakenteessa on otettu huomioon ainakin IPX4-luokituksen vaatimukset. Suomessa Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet ovat saatavilla valikoidusti jälleenmyyjien kautta, mutta ne ovat tilattavissa HMD Globalin omasta verkkokaupasta 99 euron hintaan. Kuulokkeista on kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja sininen.

Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet asettuvat hinnaltaan kilpailtuun kategoriaan, jossa täyslangattomilta nappikuulokeilta odotetaan jo paljon. Suurimpia kilpailijoita ovat muun muassa SuomiMobiilissakin hiljattain testatut Huawei FreeBuds 4i ja Honor Earbuds 2 Lite -kuulokkeet, jotka ovat vielä hieman edullisempia ja tarjoavat samoja ominaisuuksia. Alapuolella on listattuna Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia Noise Cancelling Earbuds (BH-805) tekniset tiedot

 • Elementti: 13 mm dynaaminen
 • Melunvaimennus: Aktiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
 • Yhteys: Bluetooth 5.0
 • Kuulokkeiden akku: 40 tai 45 mAh (5 tuntia melunvaimennuksella)*²
 • Kotelon akku: 400 mAh (25 tuntia)
 • Ohjattavuus: napautusohjaus kuulokkeissa
 • Lataus: USB-C-liitännällä
 • Muuta: Läpikuuluvuustila
 • Kuulokkeiden mitat: EI ILMOITETTU*¹
 • Kotelon mitat: EI ILMOITETTU*¹
 • Kuulokkeen paino: EI ILMOITETTU*¹
 • Kotelon paino: EI ILMOITETTU*¹
 • Vedenkestävyys: IPX4
 • Väriversiot: musta (Charcoal) ja sininen (Polar Sea)
 • Hinta: 99 euroa
*¹ Tietoa ei ole ilmoitettu valmistajan toimesta. *² Valmistaja ilmoittaa kaksi erilaista tietoa.

Mattapintaisesta viimeistelystä plussaa

HMD Global ei ole lähtenyt keksimään täyslangattomien nappikuulokkeiden muotoilua uudestaan, mutta Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeissa on yksi itseäni suuresti ilahduttava yksityiskohta muotoilun osalta. Kuulokkeet on valmistettu myös normaaliin tapaan kokonaan muovista. Kuulokkeista on olemassa kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Polar Sea sekä musta ”Hiili”. Testiin saatiin mustat versiot.

Latauskotelo on laatikkomainen, mutta siinä on pyöristetyt kulmat. Latauskotelon etuosaa koristaa harmaa Nokia-logo sekä neljä LED-valoa. LED-valot ilmoittavat latauskotelon akunvarauksen ja ne ovat väritykseltään valkoiset. Kotelon taka- ja etuosista on tehty tasaiset, joten kotelo pysyy pöydällä paikallaan, eikä se pääse pyörimään. HMD Global on asettanut kotelon alareunaan myöskin latausta varten USB-C-liittimen sekä yhden painikkeen Bluetooth-yhteyttä varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latauskotelo on mattapintainen, josta olen itse todella tyytyväinen. Mattapinta parantaa kotelon käytettävyyttä, sillä se ei ole liukas. Lisäksi mattapinta ei naarmuunnu samalla tavalla kuin kiiltävä muovi, joten kuulokkeita voi pitää taskussa tai laukun pohjalla, niin ettei naarmuuntumisesta tarvitse suuremmin huolehtia. Toki myös mattapinta naarmuuntuu, mutta se ei ole heti yhtä kuluneen näköinen kuin kiiltävä muovi.

Itse kuulokkeiden muotoilu vastaa muita aikaisempien Nokia-kuulokkeiden toteutusta. HMD Global luottaa tulpalliseen rakenteeseen, joten kuulokkeet asettuvat korviin tulppien varassa ja samalla ne vaimentavat melua passiivisesti. Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden muotoilu on mielestäni tyylikäs ja erottuu jokseenkin joukosta. HMD Global on ottanut muotoiluun mukaan mielenkiintoisesti pyöristettyjä sekä tasaisia muotoja, eikä kuulokkeet ole liian pyöreät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden muotoilussa tykkään myös mattapintaisesta viimeistelystä, joten ne on helppo ottaa latauskotelosta pois, eikä kuulokkeet ole liukkaat. Erikoisesti HMD Global on laittanut kuulokkeiden ulkopuolelle Nokia-logon ja mielestäni kuulokkeisiin brändin lisääminen on melko harvinaista. Kuulokkeiden ylä- ja alareunoissa on mikrofonit ja alareunassa on myös metalliset latausliitännät. HMD Global antaa mahdollisuuden kuulokkeiden tulppien vaihtamiselle ja mukana toimitetaan kolmet eri kokoiset silikonitulpat.

HMD Global on onnistunut tekemään kuulokkeista mukavan kevyet, joten ne ovat lähes huomaamattomat korvissa. Allekirjoittaneen korviin Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet eivät kovin hyvin sopineet, sillä ne tuntuivat pysyvän varsin huonosti korvissa. Välillä tuntui, että kuulokkeet olisivat tippumassa korvista, joka johtui todennäköisesti varsin kovista silikonitulpista, jotka tuntuivat ”halvalta”. Lisäksi HMD Global ei ole muotoillut kuulokkeita niin, että niissä olisi jonkinlainen siiveke, joka pitäisi niitä paremmin korvissa.

HMD Globalin tiedot Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden vedenkestävyydestä ovat varsin epämääräiset, sillä SuomiMobiilille annettujen tietojen mukaan kuulokkeissa olisi jopa IPX7-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Kuulokkeiden paketista voidaan kuitenkin saada selville vedenkestävyyden olevan vain IPX5-luokituksen tasolla, eli kuulokkeet kestävät roiskevettä. Joka tapauksessa kuulokkeet ovat vähintäänkin roiskevedenkestävät, vaikka tiedot ovatkin hyvin sekavia.

Äänentoisto ja melunvaimennus ovat ”ihan ok”

Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden äänentoisto ei valitettavasti testijakson aikana suuremmin päässyt vakuuttamaan. HMD Global on varustellut kuulokkeet joko 6 tai 13 mm dynaamisella elementillä, eikä selvyyttä siitä saatu testijakson aikana. Todennäköisesti kyseessä on 13 mm elementti, joka mainitaan myös myyntipakkauksessa, mutta SuomiMobiilille toimitetuissa tiedoissa mainitaan 6 mm elementti.

Äänenlaadun voidaan kuvailla hintaluokassaan olevan ”ihan ok”, mutta yllätyksiä ei kannata odottaa. Kokemus on varsin tasainen, mutta ehkä hieman bassopainotteinen. Musiikki ei mielestäni pääse täysin oikeuksiinsa, sillä kuulokkeet eivät pysty kunnolla toistamaan korkeita ääniä. Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet tukevat ainakin AAC-koodekkia, mutta mitään muita kehittyneitä äänikoodekkeja ei ole tuettuna.

Äänikokemus on Nokian kuulokkeilta mielestäni sellainen, mitä markettien halvoilta kuulokkeilta voi odottaa ja ainakin itse olisin kaivannut HMD Globalilta hieman suurempaa panostusta äänenlaatuun. Ainakin hieman alle 100 euron hintapisteessä ääni olisi saanut olla selvästi paremmalla tasolla.

Aktiivinen taustamelun vaimennus on yksi Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeiden mainostetuista avainominaisuuksista. HMD Globalin mukaan kuulokkeet pystyvät parhaimmillaan vähentämään 25 desibeliä taustamelua, joka ei ole parasta tässä hintaluokassa, mutta vähentää suurimmat melut.

Testijakson aikana melunvaimennuksen todettiin olevan kohtuullinen, mutta ei millään tasolla erinomainen. Ensinnäkin melunvaimennuksen ollessa päällä kuulokkeista kuuluu voimakkaasti läpi elektroninen ääni, joka kuulostaa ilmastointilaitteelta tai vastaavalta ääneltä. Ääni on voimakas, jos kuulokkeista ei kuulu musiikkia, mutta musiikin ylitse ääni ei kovinkaan hyvin ole erotettavissa.

Melunvaimennus vähentää melua, mutta ei läheskään kaikkea. Kuulokkeet päästävät esimerkiksi näppäimistön äänet selvästi läpi ja samalla myöskin muut äänet tulevat läpi. Kovin paljoa ääntä ei pystytä vaimentamaan, mutta jonkin verran kyllä. Kuulokkeissa on myös läpikuuluvuustila, jonka pitäisi korostaa taustaääniä, mutta ainakaan itse en huomannut mitään eroa perustilan ja läpikuuluvuustilan välillä. Läpikuuluvuustilassa on myös esillä vahva elektroninen ääni, kuten melunvaimennustilassa.

Kuulokkeissa on siis kolme tilaa, jotka ovat normaali, ANC sekä läpikuuluvuus. HMD Global on ollut myös niin fiksu, että on laittanut tiloille erillisen merkkivalon kuulokkeisiin. Valkoinen valo tarkoittaa normaalia tilaa, vihreä valo ANC-tilaa ja oranssi valo läpikuuluvuustilaa. Kauheasti hyötyä LED-valoista ei kuulokkeissa ole, sillä käyttäjä ei itse pysty LED-valoa näkemään, kun kuulokkeet ovat asetettuna korviin. Käytössä oleva tila ilmoitetaan myös kuulokkeissa puheella, kun tilaa vaihdetaan.

HMD Global luottaa kuulokkeissa Bluetooth 5.0 -yhteyteen, jonka avulla luvataan vähintään 10 metrin toimintaetäisyys yhdistettyyn laitteeseen. Kuulokkeet yhdistyvät myös puhelimeen automaattisesti, kun latauskotelon kansi avataan.

Testijakson aikana yhteys monien puhelimien kanssa tuntui toimivan hyvin, mutta toisinaan oli havaittavissa myös ongelmia yhteydessä. Esimerkiksi puhelimen ollessa taskussa ja päätä kääntäessä havaittiin häiriöitä ja pätkimisiä, joka ei ole koskaan hyvä merkki. Onneksi HMD Global on toteuttanut kuulokkeet niin, että jompaakumpaa kuuloketta voidaan käyttää yksinään ja toinen voi olla kotelossa.

Akunkesto hyvällä tasolla

Akunkesto on mielestäni kuulokkeiden yksi valttikorteista, sillä HMD Global on saanut mahdutettua kuulokkeisiin suuren akun. Itse kuulokkeissa on 40 milliampeeritunnin kokoinen akku, mutta latauskotelosta löytyy selvästi kookkaampi 400 milliampeeritunnin akku. HMD Globalin mukaan akunkesto on aktiivisen taustamelun vaimennuksen ollessa päällä noin 5 tuntia pelkillä kuulokkeiden akuilla ja latauskotelolla saadaan noin 25 tunnin kokonaisakunkesto.

Testijakson aikana kuulokkeiden akunkesto todettiin hyväksi ja harvoin kuulokkeita käytettiin kuitenkaan 5 tuntia putkeen melunvaimennuksen kanssa. Mielestäni Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeissa ei aina tarvitse edes käyttää melunvaimennusta, sillä monessa tilanteessa siitä ei ole hyötyä. Perustilassa akunkesto on hieman parempi. HMD Globalin mukaan kuulokkeet voidaan ladata 5 kertaa latauskotelon 400 milliampeeritunnin akulla, mutta realistinen on mielestäni noin 4 kertaa.

Akunkesto ainakin latauskotelon kanssa varmasti on monille tarpeeksi, mutta myös parempia löytyy samasta hintaluokasta. Akunkeston voidaan katsoa silti olevan yksi kuulokkeiden valttikorteista.

Kuulokkeita pystytään lataamaan ainoastaan langallisesti USB-C-liittimen kautta, sillä langatonta latausta ei HMD Global ole kuulokkeisiin saanut. Kuulokkeissa ei ole mitään varsinaista pikalatausta, sillä täyteen lataaminen kestää useita tunteja. Kuulokkeet kannattaa ladata siis pääosin öisin täyteen.

HMD Global ei tarjoa kuulokkeille mitään hallintasovellusta

Testijakson aikana hieman hämmentämään jäi HMD Globalin hyvin yksinkertainen ratkaisu, sillä Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet eivät vaadi kaverikseen minkäänlaista sovellusta. Kuulokkeet yhdistetään puhelimeen tai muihin laitteisiin vain Bluetooth-asetuksien kautta. Kyseessä on hyvä ja huono asia, sillä sovellus tarjoaisi varmasti monipuolisemmat mahdollisuudet kuulokkeiden hallinnalle, mutta toisaalta ilman sovellusta kuulokkeet toimivat pääosin kaikkien laitteiden kanssa, joissa on Bluetooth-yhteys.

Puhelimet tarjoavat Bluetooth-asetuksien kautta Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeille ainoastaan mahdollisuuden tarkistaa yleisen akunvarauksen, mutta ei oikeastaan mitään muuta. Kuulokkeita ei ole mahdollista päivittää tai säätää puhelimesta esimerkiksi melunvaimennusta tai mitään muutakaan. Ainakin itse jäin tämän hintaluokan kuulokkeissa kaipaamaan erillistä mobiilisovellusta, sillä nyt HMD Globalin ratkaisu tuntuu hieman keskeneräiseltä.

Kuulokkeet itsessään kuitenkin tarjoavat tutut napautusohjaustoiminnot, joilla voidaan säätää tiloja tai musiikkia. Vasen ja oikea kuuloke tarjoavat hieman erilaisia toimintoja, sillä oikeasta kuulokkeesta voidaan esimerkiksi lisätä ääntä, avata ääniavustaja tai hypätä seuraavaan kappaleeseen. Vasemmasta kuulokkeesta voidaan vähentää ääntä, pysäyttää musiikki tai vaihtaa edelliseen kappaleeseen. Molemmista kuulokkeista voidaan myös säätää käytettäviä tiloja.

Napautusohjaus tuntui toimivan Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeissa vaihtelevasti, sillä toisinaan kuulokkeet tunnistivat napautuksen ja toisinaan ei. Lisäksi kuulokkeet saattoivat olla tunnistamatta osaa napautuksista, jonka takia kuulokkeet alkoivat tekemään toimintoja, joita ei ollut tarkoitus. Lisäksi HMD Global oli toteuttanut ominaisuuden niin, että musiikki aina pysähtyi, jos koski kuulokkeisiin ja jatkui viiveellä. Välillä myös tuli ihmeteltyä, onnistuiko napautukset oikeasti, sillä viive oli huomattava.

Alapuolella on vielä listattuna napautusohjauksen toiminnot, joita ei pysty itse millään tavalla muokkaamaan.

Oikea kuuloke:

 • 1 kosketus lisää äänenvoimakkuutta
 • 2 kosketusta käynnistää puhelimen ääniavustajan (Google Assistant, Siri tai Bixby)
 • 3 kosketusta vaihtaa kappaletta seuraavaan
 • Pohjassa pitäminen vaihtaa tiloja (ANC, läpikuuluvuus ja perus)

Vasen kuuloke:

 • 1 kosketus vähentää äänenvoimakkuutta
 • 2 kosketusta pysäyttää musiikin tai jatkaa musiikkia
 • 3 kosketusta vaihtaa kappaletta edelliseen kappaleeseen
 • Pohjassa pitäminen vaihtaa tiloja (ANC, läpikuuluvuus ja perus)

Kuulokkeilta olisi voinut toivoa myös enemmän

Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeita kohtaan ei ollut kovin suuria odotuksia ennen testaamista, mutta testijakson jälkeen kuulokkeet pääsivät vakuuttamaan tietyillä osa-alueilla, mutta pääominaisuudet eivät niinkään olleet yllättäviä. Omassa hintaluokassaan kuulokkeet eivät tarjoa mitään, miksi ne pitäisi ostaa verrattaessa kilpailijoiden kuulokkeisiin, jonka takia hintaa on mielestäni hieman liikaa.

Testijakson aikana itse tykkäsin kuulokkeiden mattapintaisesta viimeistelystä sekä miellyttävästä muotoilusta. Muotoilultaan kuulokkeet jatkavat HMD Globalin aikaisempien kuulokkeiden muotokieltä ja ovat hieman massasta poikkeavat. Yksi selvistä valttikorteista on hyvä akunkesto aktiivisen taustamelun vaimennuksen kanssa, sillä 5 tunnin käyttöaika pelkillä kuulokkeiden akuilla on hyvä.

Valitettavasti huonoja puolia Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeista nousee selvästi enemmän esille. Äänenlaatu on hintaluokassaan vain keskivertoa ja melunvaimennus ei ollut aivan hintaluokkansa tasolla. Samalla kuulokkeet päästivät häiritsevää elektronista ääntä melunvaimennuksen tai läpikuuluvuustilan ollessa päällä. Kuulokkeiden kosketusohjaus tuntui olevan myös jokseenkin takkuileva, eikä se toiminut aina toivotulla tavalla. HMD Global ei ole myöskään kehittänyt kuulokkeille minkäänlaista sovellusta, jonka voidaan katsoa olevan lähes vaadittu ominaisuus tämän hintaluokan kuulokkeille.

Suomessa Nokia Noise Cancelling Earbuds -kuulokkeet eivät ole laajasti myynnissä, mutta ne voi ostaa itselleen Nokian sivujen kautta. Hintaa kuulokkeilla on 99 euroa ja väriversiot ovat musta Charcoal ja sininen Polar Sea.

Hyvää

 • Mattapintainen viimeistely tekee muotoilusta miellyttävän
 • Kuulokkeiden muotoilu on hieman massasta erottuva
 • Hyvä akunkesto melunvaimennuksen ollessa päällä

Huonoa

 • Äänenlaatu ei hintaluokassaan erikoinen
 • Aktiivinen tausmelunvaimennus ei joka tilanteessa tarpeeksi voimakas
 • Kuulokkeissa on elektroninen ääni ANC- ja läpikuuluvuustiloissa
 • Kuulokkeiden LED-ilmaisinvalo on täysin turha
 • HMD Global ei ole kehittänyt kuulokkeille sovellusta
 • Kosketusohjaus ei aina toimi halutulla tavalla
 • Korkea hinnoittelu suhteutettuna ominaisuuksiin

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut