AndroidYleinen

Tutkimus: Androidin tumma tila ei säästä merkittävästi akkua – suurin hyöty vain yhdessä tilanteessa

Android 10 tumma tila

Viime vuosina Android-maailmassa tummasta tilasta on tullut erittäin suosittu, sillä se näyttää hyvältä, mutta voi samalla pidentää puhelimen akunkestoa. Purdue-yliopiston tutkijoiden mukaan akunkesto ei kuitenkaan ole aivan yhtä hyvä, mitä monet ovat varmasti olettaneet.

Tutkijoiden mukaan tummaan tilaan siirtyminen ei välttämättä vaikuta suuresti virrankulutukseen tavanomaisessa käytössä. Tutkijat tarkastelivat kuutta eri sovellusta työkalulla nimeltä PerFrame OLED Power Profiler (PFOP). Tutkimukseen mukaan otetut sovellukset olivat laskin, Google-kalenteri, Google-uutiset, Google-puhelin sekä YouTube. Tutkijat tarkastelivat, kuinka tumma tila vaikutti toimintaan kussakin sovelluksessa Pixel 2-, Pixel 4-, Pixel 5- ja Moto Z3 -puhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen mukaan monet kuluttajat käyttävät automaattista kirkkauden säätöä päällä, joka pitää näytön kirkkauden 30-40 prosentin tasolla sisätiloissa. Tutkijoiden mukaan vaihtaessa perinteisestä vaaleasta tilasta 30-50 prosentin kirkkaudella suoraan tummaan tilaan voidaan nähdä keskimäärin pieni 3-9 prosentin säästö virrankulutuksessa.

Samalla tutkimuksessa havaittiin, että käyttäjät näkevät enemmän virransäästöä, jos he siirtyvät tummaan tilaan vaaleasta tilasta näytön kirkkauden ollessa korkein mahdollinen. Tässä tilanteessa tummaan tilaan vaihtaminen vaaleasta tilasta saattaa säästää jopa 39-47 prosenttia akkua. Tässä tilanteessa tumman tilan hyöty on selkeä, ja sen avulla voidaan saada selvästi pidempi akunkesto kuin ensimmäisessä skenaariossa.

Tutkimus väittää myös, ettei Androidin akun virrankulutustoiminto ota tummaa tilaa huomioon laskettaessa sovelluksen virrankulutusta. Tutkijat ovat kehittäneet työkalun nimeltään Android Battery+, joka ottaa huomioon myös tumman tilan. Tutkijoiden tavoitteena on tehdä PerFrame OLED Power Profiler (PFOP) -työkalusta avointa lähdekoodia ja lisätä Android Battery+ -ominaisuus Androidin avoimen lähdekoodin projektiin.

Tutkimuksen tulokset ovat osittain odotuksien mukaisia, sillä näytön täyden kirkkauden on tiedetty kuluttavan suuresti akku, ja on selvää tumman tilan tuovan tässä kohtaa hyötyä. Mielenkiintoista on kuitenkin se, kuinka pieni ero tummalla tilalla voi olla akunkestoon, jos näytön kirkkaus ei ole korkein mahdollinen.

Lähde: Purdue.edu

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android