AndroidHuaweiYleinen

Uusissa Mate30-puhelimissa ei ole Googlen palveluita – Korvattu kokonaan Huawei Mobile Services -palveluilla

Huawei Mobile Services

Huawei julkaisi tänään uudet Mate30-malliston älypuhelimet Euroopassa, mutta ei virallisesti kertonut, koska uutuuspuhelimet tulevat myyntiin Suomessa. Syykin on selvä, sillä Huaweilla on hankaluuksia erityisesti puhelimien ohjelmiston kanssa. Huawei on ollut pitkään Yhdysvaltojen kieltolistalla, jonka takia yhdysvaltalaiset yritykset eivät voi tehdä Huawein kanssa yhteistyötä – tämä koskee luonnollisesti myös Googlea.

Google kertoi jo aikaisemmin, ettei yhtiö pysty antamaan sertifiointiaan Mate30 -puhelimille, joka tarkoittaa, ettei Huawei pysty hyödyntämään muun muassa Euroopassa suosittuja Googlen palveluita. Uudet Mate30 ja Mate30 Pro eivät siis ole varusteltuna Google Play -kaupalla tai muilla Googlen palveluilla, josta myös Huawei puhui aikaisemmin tänään järjestetyssä tilaisuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu vahvisti tilaisuudessa, että yhtiö on pakotettu luopumaan Googlen Mobile Services -palveluista Mate30-mallistossa.

”Emme voi käyttää Googlen Mobile Services (GSM) -palveluita, voimme käyttää Huawein Mobile Services (HMS Core) -palveluita”, Richard Yu kertoi tilaisuudessa. ”Yhdysvaltojen kiellon takia nämä puhelimet eivät voi käyttää GMS-palveluita, joten olemme joutuneet käyttämään meidän HMS-ytimellä toimivaa Huawei App Gallery -sovelluskauppaa Mate30-mallistossa”.

Google Play on osa Googlen Mobile Services -palveluiden lisenssiä ja se on ollut Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla yksi Android-käyttöjärjestelmän tärkeimmistä komponenteista. Google Play on monissa Android-puhelimissa ainoa paikka ladata sovelluksia puhelimiin niin, että ne toimisivat kunnolla. Koska Huaweilla ei ole pääsyä uusissa puhelimissa Googlen palveluihin, niin yhtiö pyrkii ratkaisemaan ongelman rakentamalla oman vaihtoehdon Google Play -kaupalle ja siihen liittyville palveluille. Huawei käyttää muun muassa miljardi dollaria omien Mobile Services (HMS) -palveluiden kehittämiseen, markkinointiin sekä käyttäjämäärän kasvattamiseen.

Huawein mukaan 45 000 sovellusta on jo integroitu yhtiön omiin HMS-palveluihin. Google Playhin verrattaessa Huawein on vielä saatava tuhansia tärkeitä sovelluksia integroitua omiin palveluihinsa. Huawein Mobile Services -palvelut eivät siis ole vielä lähellekään valmiina ja Huaweilla on vielä paljon tehtävää saavuttaakseen Googlen palveluiden tason. Huaweilla ei ole kuitenkaan muita järkeviä vaihtoehtoja, sillä Yhdysvaltojen kieltolistalla oleminen ei mahdollista pääsyä yhteistyösopimukseen Googlen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusissa Huawei Mate30- ja Mate30 Pro -puhelimissa on Googlen kehittämän Android 10:n avoimen lähdekoodin versio, joka ei pidä sisällänsä Googlen palveluita (Android Open Source Project). Android 10:n päällä toimii Huawein tuorein EMUI 10 -käyttöliittymä.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Taidan ostaa tämän puhelimen. Siinä ei ole esiasennettuja turhakkeita mutta siihen saa muita Android kauppapaikkoja, esim F-Droid.

    Yhdysvallat ei tykkää Huaweista koska ne ei suostu asentamaan NSAn vakoiluohjelmistoa laitteisiinsa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android