Toukokuussa raportoitiin, että brittiläinen piirisuunnittelija ARM oli keskeyttänyt kaiken yhteistyön kiinalaisen Huawein kanssa Yhdysvaltojen asettamien rajoituksien takia. Nyt asiaan on kuitenkin tullut selvä helpotus Huawein suuntaan, sillä ARM on ilmoittanut voivansa jatkaa yhteistyötä kiinalaisvalmistajan kanssa.
Huawei on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja piirisuunnittelija ARM:n yksi suurimmista asiakkaista. Nyt ARM:n lakitiimi on päättänyt, että yrityksen sirutekniikka on brittiläistä, eikä se riko Yhdysvaltain asettamia rajoitteita tehdä yhteistyötä Huawein kanssa. Vielä toukokuussa ARM:n sisäisissä muistioissa yritys arvioi, että Huaweille myydyt piirisuunnitelmat sisältävät Yhdysvalloista peräisin olevaa teknologiaa.
Tälläkin hetkellä Huawei hyödyntää ARM-pohjaisia Kirin-järjestelmäpiirejään lähes kaikissa älypuhelimissaan. Aikaisemmin pelkona oli, ettei Huaweilla olisi enää pääsyä ARM:n piiritekniikoihin, jonka takia myöskin Kirin-järjestelmäpiirien valmistus jouduttaisiin lopettamaan. Huawei on julkaissut muutaman kuukauden sisään tuoreita ARM-pohjaisia järjestelmäpiirejään, joita ovat muun muassa Kirin 990 -mobiilipiiri ja Ascend 910 -tekoälypiiri.
”ARM:n v8 ja v9 ovat brittiläisiä tekniikoita”, kertoi ARM:n edustaja Reutersille. ”ARM voi taata tukea HiSiliconille ARM v8-A -arkkitehtuurille, samoin kuin seuraavan sukupolven arkkitehtuureille, joiden on arvioitu olevan Yhdistyneestä kuningaskunnasta peräisin olevia, molempien arkkitehtuurien kattavan arvioinnin jälkeen.”
Vaikka Huawei on edelleen Yhdysvaltain kieltolistalla, niin yritys on onnistunut silti tuottamaan odotettua parempaa tulosta. Aikaisemmin tällä viikolla Huawei kertoi myyneensä tämän vuoden aikana jo yli 200 miljoonaa älypuhelinta ja yhtiön kolmen ensimmäisen neljänneksen tulos on ollut vaikuttava. Kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Huawein liikevaihto oli 610,8 miljardia juania, eli 24,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi Huawein nettotulosmarginaali oli 8,7 prosenttia.
Yhdysvaltojen kauppaministeriö ilmoitti toukokuussa asettavansa Huawein ja sen 68 tytäryhtiötä kieltolistalle, jonka tarkoituksena on estää kaupankäynti vihollismaiden kanssa. Taustalla on Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä Yhdysvaltain hallitus on väittänyt Huawein olevan kansallinen turvallisuusriski, koska Kiina voi käyttää yhtiön tuotteita vakoiluun. Huawei on kuitenkin pyrkinyt olemaan tilanteessa mahdollisimman läpinäkyvä sekä kiistänyt tuotteidensa olevan turvallisuusuhka.
Lähde: Reuters.com
Taisi raha taas ratkaista, kun Briteissä ynnäiltiin asioita yhteen.