SovelluksetYleinen

WhatsApp alkaa jakamaan tietoja Facebookin kanssa, näin estät tietojen jakamisen

Vuonna 2014 Facebookin ostaessa WhatsAppin, sen käyttäjienWhatsApp_Logo_7
keskuudessa alkoi nousta  huoli siitä alkaako Whatsapp jakamaan käyttäjätietoja Facebookille. Facebookin suurin tulonlähde on mainostulot, ja mikä sen parempi lähde kuin palvelun käyttäjistä kerättävä tieto mitä he Facebookissa etsivät ja katsovat.

WhatsAppin perustaja Jan Koum vakuutti käyttäjille kaupan yhteydessä, että käyttäjien tiedot pysyvät WhatsAppin hallussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Respect for your privacy is coded into our DNA, and we built WhatsApp around the goal of knowing as little about you as possible.

Jan Koum, WhatsApp

WhatsApp on eilen julkaissut uuden blogi-kirjoituksen, jossa yhtiö kertoo alkavansa jakaa pienen määrän tietoa käyttäjistään emoyhtiö Facebookille. Mitä tietoja WhatsApp sitten aikoo Facebookille jakaa? Blogissa yhtiö kertoo, että jaettavan käyttäjätiedon määrä pidetään mahdollisimman vähäisenä, mutta jaettavaan tietoon sisältyy muun muassa käyttäjien puhelinnumero. WhatsApp tulee myös jakamaan omaa käyttäjistä kerättävää analysoitua tietoa Facebookille.

WhatsAppin toiminta perustuu käyttäjän puhelinnumeroon. Käyttäjä rekisteröityy palvelun käyttäjäksi omalla puhelinnumerollaan ja puhelinnumeron avulla ystävien löytäminen palvelusta on todella helppoa. Syy tietojen jakamiseen on WhatsAppin osalta se, että WhatsApp haluaa antaa yrityksille mahdollisuuden olla yhteydessä asiakkaisiin entistä helpommin. Facebook on tuonut vastaavan toiminnallisuuden omaan Facebook Messengeriin jo aikaisemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka estää tietojen välitys Facebookille

WhatsApp ilmoitti myös, että käyttäjät voivat helposti estää uuden tietojen keruun ja edelleenlähetyksen, jos käyttäjä näin haluaa (ja kukapa ei haluaisi?). Tietojen välityksen kieltämiseen löytyy kaksi erilaista tapaa, jotka WhatsApp on lisännyt myös omaan ohjeistukseensa.

Tapa 1:

WhatsAppin käyttäjät tulevat saamaan seuraavalla sovelluksen käynnistyksellä ilmoitusruudun, jossa sovellus kertoo palvelun käyttöehtojen muuttumisesta, ja pyytää käyttäjää hyväksymään uudet käyttöehdot.

wa_ehdotmuuttuu

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Ilmoitusruudun alareunassa on pieni ylöspäin oleva nuoli, jota painamalla aukeaa erillinen lisävalikko josta tietojen jaon hyväksynnän voi poistaa. Ottamalla ruksin pois alla olevasta ruudusta, käyttäjän tietoja ei välitetä Facebookille.

whatsapp_optout

Tapa 2

Jos käyttäjä on epähuomiossa, kuten varmasti monet tekevät vain hyväksynyt uudet ehdot, voi käyttäjätietojen edelleenlähetyksen estää myös sovelluksen asetuksien kautta. HUOM! Käyttäjän tulee tehdä muutos asetuksiin 30päivän sisällä uusien ehtojen hyväksymisestä.

Muutos asetuksiin tapahtuu menemällä WhatsApp-sovelluksessa Asetukset -> Tili. Valikkonäkymään on ilmestynyt uusi kohta jossa käyttäjä sallii tietojen jakamisen Facebookille.

wa_optout-settings

Ottamalla ruksin pois ylläolevan kuvan Share my account info -kohdasta estetään tietojen lähetys eteenpäin.

SuomiMobiili suosittelee, että jokainen WhatAppia käyttävä ottaa kyseisen ominaisuuden pois. Kukaan ei varmasti halua oman puhelinnumeronsa joutumista kolmansien osapuolien ja varsinkaan mainostajien käsiin.

Käyttäjien viestejä tai viestihistoriaa ei WhatsApp tule lähettämään eteenpäin, koska sovellukseen on jo aiemmin tuotu viestiliikenteen täydellinen salaus, joka tarkoittaa että WhatsApp eikä Facebook pysty viestiliikennettä seuraamaan tai edes lukemaan viestejä.

Juha Uotila
33-vuotias mobiliilaitteista ja teknologiasta kiinnostunut helsinkiläinen. Juha on jo pidemmän aikaa kirjoitellut kokemuksiaan laitteista aluksi omiin blogeihinsa, ja tämän jälkeen englantilaiselle MobileTechTalk -sivustolle. Muutaman vuoden jälkeen oli kuitenkin aika palata omille juurille, ja jatkossa Juhan kirjoitukset löytyvät täältä SuomiMobiilista. Yhteydenotot: [email protected]

4 Kommenttia

 1. Menin hyväksymään nuo tietojen siirron ehdot watsappista FB:hen. En siinä tilanteessa löytänyt kieltävää nappulaa. Nyt menin ohjeidenne mukaan kohtaan asetukset – tili. Sieltä avautui neljä palkkia: tietosuoja, turvallisuus, vaihda numeroa ja poista tili. Tätä nappulaa en löytänyt: ”Valikkonäkymään on ilmestynyt uusi kohta jossa käyttäjä sallii tietojen jakamisen Facebookille.” Mitä pitäisi tehdä?

  1. Nuo on Whatsappin omista ohjeista otettu, joten jos tuo ei näy niin en valitettavasti osaa sanoa missä on vika.

   Onko sinulla Whatsapp päivitetty uusimpaan versioon. ITsellä ei tuota kohtaa myöskään näy, mutta en kyllä hyväksynyt tuota jakolupaa kun se ruutuun pomppasi

 2. Tuossahan aivan selkeästi sanotaan että puhelinnumeroa *ei jaeta*, miten uutisessa väitetään toisin? Kumpi taho mahtaa valehdella?
  Ehkäpä tarkoituksena on saada mahdollisimman shokeeraava uutinen klikkien toivossa.

  1. Tarkoittaa että niitä ei jaeta Facebookin ulkopuolelle, mutta Facebook tuon numeron saa.

   ”Even as we coordinate more with Facebook in the months ahead, your encrypted messages stay private and no one else can read them. Not WhatsApp, not Facebook, nor anyone else. We won’t post or share your WhatsApp number with others, including on Facebook, and we still won’t sell, share, or give your phone number to advertisers.”

Kommentoi

Lisää aiheesta:Sovellukset