HuaweiYleinen

Huaweille luvassa uusia vaikeuksia? Yhdysvallat keskeyttää vientilisenssien myöntämisen kiinalaisjätille

Huawein logo

Huawei on ollut Yhdysvaltojen kieltolistalla jo useita vuosia, jonka myötä kiinalaisvalmistaja ei ole pystynyt hankkimaan vapaasti yhdysvaltalaisia teknologioita tai ohjelmistoja. Valituille toimijoille on kuitenkin myönnetty lisenssejä yhteistyön jatkamiseksi Huawein kanssa, mutta nyt tuoreet tiedot kertovat Yhdysvaltojen lopettavan lisenssien hyväksymisen.

Rajoitteiden takia Huawei ei ole pystynyt tuotteissaan tarjoamaan 5G-yhteyksiä tai Googlen palveluita, jonka takia esimerkiksi puhelinliiketoiminta on kärsinyt suuresti ja monet muutkin kuluttajatoiminnot ovat olleet vaikeuksissa. Viimeisen parin vuoden aikana Huawei on pystynyt tuomaan markkinoille 4G-puhelimia, joissa on ollut yhdysvaltalaisen Qualcommin järjestelmäpiirejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä on ollut mahdollista Yhdysvaltojen kauppaministeriön myöntämien lisenssien ansiosta, joiden avulla jotkin yhdysvaltalaiset yritykset ovat voineet myydä tiettyjä tuotteita ja teknologioita Huaweille. Esimerkiksi Qualcomm sai vuonna 2020 luvan myydä 4G-järjestelmäpiirejä Huaweille.

Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan viranomaiset arvioita jatkuvasti käytäntöjä ja määräyksiä, mutta eivät kommentoineet asiaa tarkemmin Reutersille. Lisäksi Huawei ja Qualcomm ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiasta. Bloombergin raportin mukaan myöskään Intelille ei ole enää myönnetty lisenssejä piirien toimittamiseksi Huaweille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asiaa lähellä olevien lähteiden mukaan Yhdysvallat luovat uuden muodollisen kieltokäytännön tuotteiden toimittamiseksi Huaweille. Se kattaisi 5G-tason alapuolella olevat ratkaisut, kuten 4G-tuotteet, Wifi 6- ja 7 -teknologiat, tekoälyn ja muita tuotteita.

Uusien rajoitteiden vaikutusta Huawein toimintaa on vaikea tällä hetkellä arvioida. Nähtävästi Huawei ei pysty jatkossa hankkimaan puhelimiinsa Qualcommin Snapdragon-piirejä edes 4G-yhteyksillä varusteltuna. Lisäksi tietokoneissa Huawei on käyttänyt Intelin siruja, joten uudet kiellot saattavat hankaloittaa tietokoneiden valmistusta.

Huawei on ollut Yhdysvaltojen kieltolistalla vuoden 2019 toukokuusta lähtien.

Lähde: Reuters, Financial Times, Bloomberg (maksumuurin takana)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. USA aikoo siis kiihdyttää aloittamaansa kauppasotaa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei