HuaweiYleinen

Yhdysvallat kiristää otettaan Huaweista – Ei enää mahdollisuutta hankkia Intelin tai Qualcommin piirejä

Huawein logo

Yhdysvaltojen on raportoitu kiristäneen otettaan Huaweista, joka vaikeuttaa selvästi Huawein kuluttajaliiketoimintaa. Yhdysvallat on peruuttanut lisenssejä, jotka ovat mahdollistaneet yhdysvaltalaisten yrityksien kuten Intelin ja Qualcommin toimittaa Huaweille piirejä kannettaviin tietokoneisiin sekä puhelimiin.

Muutos on tehty aikaisemmin tällä viikolla, sillä lähteiden mukaan yritykset ovat saaneet tiedon lisenssien välittömästä peruuttamisesta tiistaina. Yhdysvaltain kauppaministeriö on myös vahvistanut peruuttaneensa joidenkin yrityksien lisenssejä, mutta mitään nimiä ei kerrottu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei julkisti vasta tällä viikolla globaaleille markkinoille uuden MateBook X Pro -tietokoneen, joka on varusteltu Intelin uudella Core Ultra 9 -prosessorilla. Laitteessa hyödynnetään vahvasti tekoälyä, ja se on herättänyt kiukkua Yhdysvaltojen kansanedustajien välillä. Nähtävästi tämän takia muutoksia on tehty lisensseihin.

Yhdysvaltojen mukaan kiristynyt ote vahvistaa maan kansallista turvallisuutta ja vähentää Kiinan kykyä edistää teknologiaansa. Huawei on viime vuosina luottanut vahvasti Intelin prosessoreihin tietokoneissaan, joten rajoitus saattaa vahingoittaa huomattavasti myös yhdysvaltalaisia yrityksiä, joille Huawei on tärkeä asiakas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei asetettiin Yhdysvaltojen kieltolistalle vuoden 2019 toukokuussa, jonka jälkeen sillä ei ole ollut pääsyä tärkeisiin yhdysvaltalaisiin teknologioihin. Tämän takia Huawei ei ole pystynyt julkaisemaan 5G-laitteita tai puhelimia Googlen palveluilla. Viimeisen vuoden aikana Huawei on onnistunut kehittämään omia 5G-yhteyksillä varusteltuja Kirin-järjestelmäpiirejä.

Vuonna 2020 Intel sai lisenssin toimittaa Huaweille prosessoreja tietokoneisiin ja myös Qualcommille myönnettiin lisenssi 4G-piirien toimittamista varten.

Lähde: Reuters.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei