ArvostelutKameratXiaomi

Testissä Xiaomin Yi 4K action-kamera – uusi vastustaja GoProlle

Xiaomi Yi 4K

Kun tarkastellaan action-kameroiden markkinoita, niin GoPro on ollut jo pitkään kuluttajien ykkösvalinta helppokäyttöisyytensä sekä lisävarusteidensa ansiosta. Muut valmistajat kuten Sony ja Olympus ovat tuoneet omia kameroitaan saataville, mutta huonolla menestyksellä. Xiaomi julkaisi vuonna 2015 ensimmäisen action-kameransa, mutta sillä ei kuitenkaan pystynyt kuvaamaan esimerkiksi 4K-videota ja kaiken lisäksi kamera oli suunniteltu paljon edullisempaan hintaluokkaan.

Viime vuonna kiinalainen Xiaomi toi markkinoille Yi 4K:n, joka on järjestyksessään yhtiön toinen action-kamera ja näyttää paperilla loistavalta vastustajalta GoProlle. Muiden valmistajien 4K action-kamerat sijoittuvat 400-600 euron hintaluokkaan, mutta Xiaomi tarjoaa omaa kameraansa 349 euron hintaan (artikkelin kirjoitushetkellä tarjouksessa 299€, Xiaomi Suomi). Xiaomin Yi 4K action-kamera sisältää tehokkaan 12 megapikselin Sonyn kamerasensorin (Sony IMX377), joka löytyy myös muun muassa seuraavista laitteista: LG Nexus 5X, Huawei Nexus 6P, HTC 10 ja DJI Mavic Pro -kuvauskopteri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Xiaomi Yi 4K action-kameran myyntipakkaus sisältöineen

Xiaomi Yi 4K action-kameran myyntipakkaus on hyvin yksinkertainen. Kamera toimitetaan pienessä valkoisessa laatikossa, jota koristamassa on perinteinen kuva kamerasta sekä sen tärkeimmät tiedot lueteltuna. Myyntipakkaus on siis hyvin selkeä ja pelkistetty, niin kuin monissa nykypäivän laitteissa.

Pakkaukseen kuuluu itse kameran lisäksi lyhyt micro-USB -johto, akku sekä pikakäyttöohjeet. Kameran mukana ei siis toimiteta mitään ylimääräistä, vaan kaikki tarvittava. Loistava lisäys pakettiin olisi muistikapasiteetiltaan pieni microSD-muistikortti, esimerkiksi 8 gigatavun suuruinen kortti olisi ollut sopivan kokoinen ja tekisi laitteesta heti käyttövalmiin suoraan paketista otettaessa.

Kamera

Kuvausresoluutioita sekä kuvataajuuksia löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Xiaomi Yi 4K:lla pystyy esimerkiksi kuvaamaan 4K-videota 30 FPS:n kuvataajuudella. Värit toistuvat kauniisti ja kuva on selkeää. Kameran linssi on 155 asteen laajakuvalinssi. Näin laajalla Ultra Wide -linssillä vääristymät ovat varsin yleisiä, mutta Xiaomi Yi 4K pystyy korjaamaan ne suoraan kamerassa reaaliajassa. Alla olevassa taulukossa näkyy kaikki mahdolliset videokuvausvaihtoehdot. 4K, 1080p sekä 720p kuvauksista löytyy vielä erikseen ultra-asetus, joka nostaa bittinopeutta. Akkukesto ei heikentynyt järkyttävästi ultra-kuvauksella. Hidastuskuva toimi hyvin 1080p -kuvauksella, mutta 720p 240 FPS:n kuvataajuudessa on omaan makuuni hieman liian paljon kohinaa.

Xiaomi Yi 4K:n kaikki mahdolliset videokuvausvaihtoehdot

Kamera tuottaa jokaisella asetuksella kaunista jälkeä yleiskäyttöön, mutta kameran parhaimmat kuvaustyylit ovat kuitenkin 4K ja 1080p. Kamerasta löytyy kaksi väritilaa: flat ja normaali. Flat-kuvaustilassa voidaan kuvata hyvin harmaata kuvaa. Tällä tavoin myöhemmin koneella värejä säätämällä saadaan enemmän irti tiedostosta. Xiaomista löytyy elektroninen kuvanvakain, joka auttaa tasoittamaan videokuvaa mutta ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin optinen kuvanvakain tai gimbaali. Kuvanvakain ei ole käytettävissä kuitenkaan täyden kennon 4K-kuvauksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvan sekä videon prosessoinnista huolehtii Ambarellan A9SE75 -prosessori. Kamera on käyttövalmis muutamassa sekunnissa ja valikot sekä muut toiminnot toimivat sulavasti. Ambarellan nettisivuilla ilmoitetaan että kyseinen prosessori pystyisi tuottamaan multi-exposure HDR -kuvia. Xiaomi ei ole kuitenkaan luonut kuvaustilaa HDR -kuvaamiseen. Myöskään RAW still-kuvaamisen mahdollisuutta ei ole. Prosessori kuitenkin läpäisee kiitettävästi videokuvaamisen osa-alueen luotettavuudellaan. Kamera ei kertaakaan jäätynyt tai sammunut kesken kuvausten.

Kamerasta löytyy 10 erilaista kuvaustilaa:

 • Photo – Valokuvaus
 • Timer – Voidaan säätää ajastimella tarkka kuvausaika
 • Burst – Sarjakuvaus eri nopeuksin
 • Video – Videokuvaus
 • Timelapse Video – Timelapse Video valinnassa video nopeutetaan. Lopputuloksena valmis timelapse-videotiedosto.
 • Slow Motion – Hidastus kuvauksessa, kamera kuvaa hidastettua kuvaa ja lopputuloksena on valmiiksi hidastettu videotiedosto.
 • Timelapse Photo – Kamera ottaa yksittäisiä kuvia ja yhdistävät ne timelapse-videoksi. Suosittelen tätä kuvaustilaa timelapse -kuvaukseen, koska kamera käyttää tällöin koko kennoa (hieman laajempi kuva) ja valokuvissa on muutenkin parempi dynaaminen alue.
 • Loop Recording – Voit kuvata luuppikuvauksen, eli kamera taltioi videokuvaa siihen saakka kunnes akku loppuu.
 • Video + Photo – Videokuvaus sekä valokuvaus samassa. Tallentaa valokuvia tietyn ajan välein.
 • Live Video – Voidaan käyttää esimerkiksi Facebook Live -palvelussa (vaatii uusimman päivityksen).

Hyvä lisäys kameraan olisi HDR-kuvaustila helpomman monivalotuksen tekemiseen. Testikuvissa kumminkin otin manuaalisesti kolme eri valotusta ja yhdistin ne yhdeksi kuvaksi -> parempi dynaaminen alue (paljon enemmän tietoa hyvin kirkkaissa sekä tummissa kohdissa verrattuna yhteen kuvaan). Myös RAW still -kuva mahdollisuus olisi loistava lisäys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi testivideota löytyy SuomiMobiilin Youtube-kanavalta:

Alla on kaksi testikuvaa, joista ensimmäinen on kuvattu Hämeenlinnassa Aulangon näkötornilla. Kuva on kolmen valotuksen yhdistelmä. Tällä tavoin voidaan maksimoida minkä tahansa kameran dynaaminen alue still-kuvissa. Kuva on otettu käsivaralta, joka ei ole ideaalein tapa valokuvata tarkkaa kuvaa. Toinen kuva on otettu Hämeenlinnan pohjoispuolelta. Ilman valosaastetta kamera pystyy taltioimaan taivaalla liehuvat revontulet. Vaikka sensori on vain 1/2.3 tuumaa niin, silti hämäräkuvaus on yllättävän hyvä tämän kokoiseksi sensoriksi. Kuva on otettu kameran maksimi asetuksilla eli: ISO 800, 30s ja Flat image profile.

Laatutuntuma

Xiaomi Yi 4K on pääosin muovista valmistettu, mutta tuntuu kuitenkin hyvin laadukkaalta. Kameran etulevy on valmistettu alumiinista, joka tekee kokonaisuudesta tyylikkäämmän. Laite tippui muutaman kerran pehmeälle maalle sekä betonille. Kulmiin tuli hyvin pienet jäljet, mutta ne eivät käyttöön vaikuttaneet. Xiaomi Yi 4K:n päällä on yksi nappula, josta käynnistetään itse laite sekä kuvaus. Painikkeen molemmilta puolilta löytyy mikrofonit ja sensorin yläpuolelta laitteen oma kaiutin.

Kameran takana on 2.19 tuuman kosketusnäyttö, joka tekee laitteesta todella helppokäyttöisen. Resoluutio on 640 x 360 pikseliä. Pikselien määrä saattaa tuntua todella pieneltä, mutta yhdistettynä näin pieneen näyttöön kuva on riittävän tarkkaa (330ppi). Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass -lasi, joka suojaa hyvin naarmuilta vaativimmissakin kuvaustilanteissa. Laitteen pohjasta löytyy luukku, jonka alta löytyy paikka akulle sekä muistikortille. Muistikortin vaihtaminen on erittäin haastavaa, jos ei halua irrottaa myös akkua. Pohjassa on myös normaali 1/4 tuuman tripod-kierre. Kameran akku on 1400 milliampeeritunnin lithium-akku, joka kestää Xiaomin mukaan 2 tuntia kuvausta 4K/30FPS tarkkuudella. Akkukesto oli hyvä ja riitti moneen kuvauskertaan. Lataus onnistuu micro-USB -kaapelilla.

Mobiilisovellus

Xiaomilta löytyy Googlen Androidille sekä Applen iOS:ille kyhitetty Yi Action -sovellus. Mobiilisovelluksella voidaan säätää kameran asetuksia täysin koskematta itse kameraan. Sovellus on erittäin hyvä lisäys pakettiin ja helpottaa kuvausta hankalissa tilanteissa kuten vedenkestävän kuoren kanssa. Laitteiden yhdistäminen oli keskivertoa helpompaa. Sovelluksesta löytyy myös videoiden sekä kuvien jakopalvelu, jolla voidaan jakaa parhaimmat otokset miljoonien Yi-fanien kanssa. Sovelluksessa on myös kuvien muokkausmahdollisuus, joka on erittäin helppo.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kuten myös itse kamerakaan ei ole suomenkielinen, niin myöskään sille kehitetty mobiilisovelluskaan ei ole. Kameraa ja sovellusta täytyy siis käyttää englanniksi, joka ei varmasti monelle kuitenkaan ole ongelma.

Lisävarusteet

Testiin toimitettiin erikseen myös vedenkestävä suojakotelo, joka on lähes pakollinen hankinta. Kuoren pohjassa on sama liitin kuin GoPro kameroiden koteloissa. Eli kaikki GoPron varusteet käyvät suoraan myös Xiaomin Yi 4K -kameraan. Kosketusnäytön käyttö on mahdotonta, sillä kotelo peittää kokonaan kosketusnäytön. Päällä oleva nappi toimii kuitenkin normaalisti. Kotelo suojaa kameraa loistavasti, mutta kuitenkin rajoittaa kameran käyttöä huomattavasti.

Xiaomi Suomi on ottanut valikoimaansa myös tämän hyödyllisen lisävarusteen, jonka hinta on 39,90 euroa.

Xiaomi Yi 4K action-kameran selfiekeppi

Lisävarusteissa on valittavana myös erikoinen selfiekeppi, joka on varusteltu teleskooppivarrella, jonka ansiosta se on mahdollista saada koottua kompaktiin kokoon. Mukana tulee myös langaton kaukosäädin, jonka saa kiinnitettyä kepin kylkeen. Kaukosäätimellä voidaan aloittaa ottamaan still- sekä videokuvaa. Bluetooth-yhteyden ansiosta kaukosäätimellä voidaan käynnistää videokuvaus myös kauempana kamerasta.

Selfiekepiltä löytyy hintaa Suomessa 49 euroa, mutta artikkelin kirjoitushetkellä myös tämä on alennuksessa Xiaomi Suomen verkkokaupassa. Alennettu hinta on 39,90 euroa.

Yhteenveto

Tätä artikkelia kirjoittaessa Xiaomi on julkaissut jo seuraavan sukupolven version kamerastaan, mutta silti testissä käynyt Yi 4K on vielä täysin toimiva. Hieman päivitetty kamera kantaa nimeä Yi 4K+, jossa on hieman paranneltuja ominaisuuksia kuten 60 FPS:n kuvataajuuden 4K-videokuvaus, USB-C -tyypin liitin, 120 -bittinopeus sekä RAW still-kuvaus. Xiaomi Suomi myy tällä hetkellä vain vanhempaa Yi 4K -versiota, mutta myös uudistetun Yi 4K+:n odotetaan tulevan Suomessa myyntiin.

Testissä ollut Xiaomi Yi 4K on kuitenkin loistava action-kamera ja voin suositella sitä kaikille, jotka ovat siirtymässä action-kameroiden pariin. Jos omistat GoPron sekä sen lisävarusteita niin seuraava action-kamera voisi hyvin olla Xiaomin Yi-tuoteperheestä. Kamera ei kuitenkaan ole täydellinen, mutta mikä elektroninen tuote olisikaan nykypäivänä täydellinen?

Xiaomi Yi 4K action-kamera

8.0

2 Kommenttia

 1. GoPro on ollut jo pitkään kuluttajien ykkösvalinta helppokäyttöisyytensä
  ———
  Hmm…minulla on muutaman vuoden vanha gopro hero perusmalli.
  Mikään kamerani ei ole yhtä hankalakäyttöinen..säätöjen suhteen, Asetuksia vaihdettaessa kahdella painikkeella – joutuu muistamaan kryptisiä numero- ja kirjainyhdistelmiä.
  Testisi päättyy luotettavan tuntuiseen painikkeeseen -Osta xiami- Hm.. 🙂

  1. ”Osta Xiaomi Yi 4K, 299€” painike ohjaa suoraan Xiaomi Suomen viralliseen verkkokauppaan, jota pyörittää ruotsalainen HS Security Ab ja Suomessa myyntiä/markkinointia hoitaa JJ Tele & Sales Service Ky. Verkkokauppa toimii siis kiinalaisen Xiaomin suostumuksella sekä tuella, joten kyseessä on virallinen ja luotettava taho, joka myy tuotteita tänne Suomeen (toimitetaan Ruotsista). Xiaomi Suomi on toimittanut myös meille tämän testilaitteen.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut