AppleYleinen

Apple esitteli iPhone 13- ja iPhone 13 mini -puhelimet – uusitut kamerat, pienempi lovi ja A15 Bionic -järjestelmäpiiri

Apple on esitellyt tänään uuden sukupolven iPhone 13- ja iPhone 13 mini -puhelimet, jotka ovat uuden malliston peruslaitteet. Lisäksi Apple on esitellyt iPhone 13 Pro- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimet, joihin voi käydä tutustumassa tarkemmin tämän linkin takaa.

Uusissa iPhone 13 -puhelimissa luotetaan varsin tuttuun ulkoiseen muotoiluun, joka nähtiin jo viime vuonna iPhone 12 -malleissa. Alumiinikehys on puhelimissa tasainen ja muotoilu on yleisilmeeltään kulmikas. Suurin uudistus takaosassa on kameroiden asettaminen hieman eri lailla kuin aikaisemmin. Apple on toteuttanut rakenteesta tuttuun tapaan IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, joten iPhone 13- ja iPhone 13 mini -puhelimet voidaan upottaa kokonaan veteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 13 on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, kun taasen iPhone 13 mini tarjoaa selvästi pienemmän 5,4 tuuman OLED-näyttöpaneelin. Näyttöjä kutsutaan nimellä Super Retina XDR. iPhone 13 -mallin näytön tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 13 minin näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, joka takaa 476 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt tukevat HDR-toistoa ja jopa 1200 nitin maksimikirkkautta.

Apple on tehnyt suuren muutoksen uusien iPhone 13 -puhelimien näytössä olevaan loviratkaisuun, joka on aikaisempaa pienempi. Lovi on kuitenkin edelleen läsnä ja siinä on tutut Face ID -tekniikat, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa Applen uusin A15 Bionic -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa kuusi ydintä sekä 4-ytimisen grafiikkaprosessorin. Applen mukaan järjestelmäpiiri tarjoaa jopa 50 prosenttia nopeamman suorituskyvyn kuin kilpailijoiden ja 30 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn. Applen mukaan ainoastaan iPhone 13 Pro -puhelimien suorituskyky päivittää iPhone 13 -mallien suorituskyvyn. Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet.

Apple lupaa iPhone 13 -puhelimien tarjoavan suuren parannuksen akunkestoon, joka on mahdollistettu A15 Bionic -järjestelmäpiirin energiatehokkaammalla toteutuksella sekä suuremman akun ansiosta. Apple kertoo iPhone 13 -puhelimessa olevan kaksi ja puolituntia parempi akunkesto kuin edeltäjässään ja vastaava lukema iPhone 13 mini -mallissa on puolitoista tuntia. Akun lataus onnistuu molemmissa uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Myöskin tuettuna on langallinen lataus 20 watin teholla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmissa iPhone 13 -malleissa on myös uusittu ja kehittynein kaksoiskamera takaosassa. Puhelimissa on 12 megapikselin pääkamera, jossa on f/1.6-aukko sekä 1.7 um pikselikoko. Lisäksi Apple on tuonut sensorin vakautusjärjestelmän, joka nähtiin viime vuonna vain iPhone 12 Pro -malleissa. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Lisäksi ultralaajakulmakameralla voidaan kuvata 120 asteen kuvia. Apple on laittanut etuosaan 12 megapikselin TrueDepth-etukameran, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Apple on tänä vuonna poistanut valikoimista kokonaan 64 gigatavun muistiversion, joten iPhone 13 ja iPhone 13 mini ovat saatavilla aikaisempaa suuremmilla muisteilla. Apple myy laitteita 128, 256 ja 512 gigatavun versioissa, mutta Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää.

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisesti uusin iOS 15, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uutuuksia ja parannuksia. Applen uuteen iOS 15 -versioon voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Molemmat uudet iPhone 13 -puhelimet tulevat saataville viidessä värissä, jotka ovat musta, valkoinen, sininen, punainen sekä pinkki. Hintaa iPhone 13 -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 929 euroa ja vastaavasti iPhone 13 mini maksaa 829 euroa. Apple kertoi iPhone 13 -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 17. syyskuuta ja toimitukset alkavat 24. syyskuuta.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple