AppleYleinen

Applen uudet iPhone 13 Pro- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimet julki – jopa 1 teratavu tallennustilaa ja uusi 120 hertsin näyttö

Apple on julkaissut iPhone 13- ja iPhone 13 mini -perusmallien ohella myös uudet iPhone 13 Pro- ja iPhone 13 Pro Max -puhelimet, jotka edustavat yhtiön kärkimalleja. Tuttuun tapaan Pro-versiot tarjoavat perusmalleja vieläkin laadukkaamman rakenteen, kehittyneemmät kamerat sekä muita hieman pidemmälle vietyjä ominaisuuksia.

Rakenteeltaan puhelimet ovat ruostumatonta terästä sekä etuosassa keraamisella pinnoitteella varusteltu lasi. Muotoilultaan laitteet ovat kehyksiltään selvästi tasaiset ja yleisilme on laatikkomaisempi, kuten viime vuoden malleilla. Rakenteen kerrotaan olevan myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö iPhone 13 Prossa on kooltaan 6,1 tuumaa ja iPhone 13 Pro Maxissa vastaavasti 6,7 tuumaa. Molempien laitteiden näytöt perustuvat OLED-tekniikkaan, joten erityisesti musta on näytöillä oikeasti mustaa. iPhone 13 Pron näytön tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä, joka takaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 13 Pro Maxissa näytön tarkkuus on 2778 x 1284 pikseliä, joka tarkoittaa 458 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 13 Pro -puhelimien näytöt tukevat HDR-toistoa, 1200 nitin maksimikirkkautta sekä värinäkosketusta.

Uutena ominaisuutena näytöissä on ProMotion-tekniikka, joka mahdollistaa jopa 120 hertsin virkistystaajuuden. Applen mukaan iPhone 13 Pro -puhelimien näytöt tukevat dynaamista virkistystaajuuden vaihtamista, eli virkistystaajuus vaihtelee 10-120 hertsin välillä sisällön mukaisesti. Apple on tehnyt suuren muutoksen uusien iPhone 13 Pro -puhelimien näytössä olevaan loviratkaisuun, joka on aikaisempaa pienempi. Lovi on kuitenkin edelleen läsnä ja siinä on tutut Face ID -tekniikat, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa Applen uusin A15 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on vieläkin hieman paremmaksi viritetty kuin iPhone 13 -perusmalleissa nähty samanniminen järjestelmäpiiri. iPhone 13 Pro -malleissa A15 Bionic koostuu edelleen kuudesta ytimestä, mutta nyt mukana on 5-ytiminen grafiikkaprosessori. Applen mukaan järjestelmäpiiri tarjoaa jopa 50 prosenttia nopeamman suorituskyvyn kuin kilpailijoiden vastaavat ja 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn. Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet.

Apple on tällä kertaa laajentanut iPhone 13 Pro -puhelimien muistivalikoimaa, sillä nyt tarjolla on myös suuri 1 teratavun muistiversio. Lisäksi tarjolla on myös tutut muistiversiot, jotka ovat 128, 256 ja 512 gigatavua. Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää.

Apple lupaa iPhone 13 Pro -puhelimien tarjoavan suuren parannuksen akunkestoon, joka on mahdollistettu A15 Bionic -järjestelmäpiirin energiatehokkaammalla toteutuksella sekä suuremman akun ansiosta. Apple kertoo iPhone 13 Pro Max -puhelimessa olevan puolitoista tuntia parempi akunkesto kuin edeltäjässään ja vastaava lukema iPhone 13 Pro -mallissa on kaksi ja puolituntia. Akun lataus onnistuu molemmissa uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Myöskin tuettuna on langallinen lataus 20 watin teholla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusissa iPhone 13 Pro -puhelimissa on myös tähän asti kehittynein Applen kamerajärjestelmä. Molemmissa iPhone 13 -malleissa on samanlainen kameratoteutus, jotka rakentuvat 12 megapikselin pääkamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 12 megapikselin telekamerasta. Pääkamerassa on suuri 1,9 um pikselikoko ja linssi on varusteltuna f/1.5-aukolla. Ultralaajakulmakamerassa on f/1.8-aukko sekä 120 asteen kuvausalue. Ultralaajakulmakamera on saanut myös automaattisen tarkennuksen. Telekameran on kerrottu tarjoavan f/2.8-aukon sekä 3x optisen zoomauksen. Kameroissa on myös tuttu sensorin vakautus, joka nähtiin jo viime vuoden malleissa.

Takaosan kamerat kruunaa vielä LiDAR-anturi, joka tarjoaa lisätoimintoja erityisesti lisätyn todellisuuden mittauksissa. Takaosassa myöskin salamavalo, joka avustaa kuvaamista heikommassa valaistuksessa. Apple on laittanut iPhone 13 -mallien etuosaan 12 megapikselin tasoisen selfie-kameran, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisesti uusin iOS 15, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uutuuksia ja parannuksia. Applen uuteen iOS 15 -versioon voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Molemmat uudet iPhone 13 Pro -puhelimet tulevat saataville neljässä värissä, jotka ovat hopea, grafiitti, kulta ja sininen. Hintaa iPhone 13 Pro -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 1179 euroa ja vastaavasti iPhone 13 Pro Max maksaa 1279 euroa. Apple kertoi iPhone 13 Pro -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 17. syyskuuta ja toimitukset alkavat 24. syyskuuta.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple