AppleYleinen

Apple iPhone 14- ja iPhone 14 Plus -puhelimet julkaistiin – tutut ominaisuudet aikaisempaa suuremmin ja korkeammalla hinnalla

Apple iPhone 14 ja iPhone 14 Plus

Apple on julkistanut tänään uudet älypuhelimensa, joista edullisempaa päätä pitävät pinnalla iPhone 14 ja iPhone 14 Plus. Samaan aikaan Apple esitteli myös kalliimmat iPhone 14 Pro- ja iPhone 14 Pro Max -puhelimet, joihin voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa. Apple on tänä vuonna tehnyt perusmalleihin vain pieniä uudistuksia, mutta samalla mini-mallista on kokonaan luovuttu.

iPhone 14 -puhelimissa luotetaan tuttuun ulkoiseen muotoiluun, joka yhdistää tasaiseksi muovatun alumiinikehyksen sekä tasaiset lasipinnat. Suurin uudistus tällä kertaa on kompaktin mini-mallin katoaminen, joka on korvattu suuremmalla Max-versiolla. Apple on toteuttanut rakenteesta tuttuun tapaan IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, joten iPhone 14- ja iPhone 14 Plus -puhelimet voidaan upottaa kokonaan veteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Normaalikokoinen iPhone 14 on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, kun taasen iPhone 14 Plus tarjoaa selvästi suuremman 6,7 tuuman OLED-näyttöpaneelin. Näyttöjä kutsutaan nimellä Super Retina XDR. iPhone 14 -mallin näytön tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 14 Plussan näytön tarkkuus on 2778 x 1284 pikseliä, joka takaa 458 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt tukevat HDR-toistoa ja jopa 1200 nitin maksimikirkkautta.

Vaikka pro-malleissa saatiin lovitoteutus pois, niin Apple luottaa loveen iPhone 14- ja iPhone 14 Plus -malleissa. Lovi on samanlainen kuin edeltäjäversioissa, joten siitä löytyy tutut Face ID -tekniikat, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suorituskyvystä on erikoisesti vastaamassa Applen viime vuoden A15 Bionic -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa kuusi ydintä sekä 5-ytimisen grafiikkaprosessorin. Applen mukaan järjestelmäpiiri yhä paremman suorituskyvyn kuin mikään muu kilpailija samassa kategoriassa. Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet.

Apple on poistanut kaikista Yhdysvalloissa myytävistä iPhone-puhelimista myös SIM-korttipaikan, sillä nyt iPhone 14 -puhelimet tukevat useampaa eSIM-korttia. Globaalisti puhelimissa on kuitenkin vielä nano-SIM-korttipaikka, mutta tuettuna on myös eSIM-kortti.

iPhone 14- ja iPhone 14 Plus -puhelimet tukevat myös ensimmäistä kertaa satelliittiverkkoja. Satelliittiverkkoja voidaan käyttää erillisessä hätätilapalvelussa, jossa voidaan lähettää esimerkiksi viestejä. Aluksi se on saatavilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja Apple tarjoaa palvelun ilmaiseksi ensimmäisen kahden vuoden ajan.

Akkujen kokoa Apple ei ole suoraan paljastanut, mutta akunkeston pitäisi olla aikaisempaa puhelimia hieman parempi. Akun lataus onnistuu molemmissa iPhone 14 -uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Tuettuna on langallinen lataus 20 watin teholla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple on karsinut kameroista verrattuna pro-malleihin, mutta iPhone 14 ja iPhone 14 Plus tarjoavat kuitenkin pientä päivitystä erityisesti ultralaajakulmakameran osalta. Puhelimissa on 12 megapikselin pääkamera, jossa on f/1.5-aukko sekä 1.9 mikronin pikselikoko. Lisäksi Apple on tuonut sensorin vakautusjärjestelmän, joka nähtiin perusmalleissa ensimmäisen kerran viime vuonna. Applen mukaan erityisesti hämäräkuvaus on parantanut merkittävästi.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera on saanut nyt aikaisempaa suuremman sensorin, joka takaa paremmat kuvat heikossa valaistuksessa sekä mukana on vihdoin automaattitarkennus. Apple on laittanut etuosaan 12 megapikselin TrueDepth-etukameran, jossa on f/1.9-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on myös ensimmäistä kertaa automaattitarkennus.

iPhone 14 ja iPhone 14 Plus ovat saatavilla samoissa muistiversioissa kuin aikaisemmat mallit. Apple myy laitteita 128, 256 ja 512 gigatavun versioissa, mutta Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää. Todennäköisesti RAM-muistia on kaikissa malleissa 6 gigatavua.

Käyttöjärjestelmänä on uusin iOS 16, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uutuuksia ja parannuksia. Mukana on muun muassa kustomoitavat lukitusnäytöt, mahdollisuus poistaa lähetettyjä viestejä sekä paljon muuta. Applen uuteen iOS 16 -käyttöjärjestelmäversioon voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Molemmat uudet iPhone 14 -puhelimet tulevat saataville viidessä värissä, jotka ovat violetti, sininen, musta, valkoinen ja punainen. Hintaa iPhone 14 -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 1039 euroa ja vastaavasti iPhone 14 Plus maksaa 1189 euroa. Apple kertoi iPhone 14 -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 9. syyskuuta. iPhone 14:n toimitukset alkavat 16. syyskuuta, mutta suurempi iPhone 14 Plus saatavilla 7. lokakuuta.

  • iPhone 14, 128 Gt = 1039 euroa
  • iPhone 14, 256 Gt = 1169 euroa
  • iPhone 14, 512 Gt = 1429 euroa
  • iPhone 14 Plus, 128 Gt = 1189 euroa
  • iPhone 14 Plus, 256 Gt = 1319 euroa
  • iPhone 14 Plus, 512 Gt = 1579 euroa

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple