AppleYleinen

Apple julkisti iPhone 14 Pro- ja iPhone 14 Pro Max -huippupuhelimet – tarjolla huimasti kehittyneet kamerat, mutta ei enää lovea

Apple iPhone 14 Pro

Apple on esitellyt tänään uuden sukupolven iPhone-puhelimet, jotka ovat iPhone 14 ja iPhone 14 Plus, mutta samalla nähtiin myös iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max. Apple on tehnyt nyt pro-malleihin kaikista eniten muutoksia, sillä suorituskyvyssä, kameroissa ja näytöissä on otettu askelia eteenpäin.

iPhone 14 Pro -puhelimissa jatketaan samaa rataa kuin aikaisemmin materiaalien ja muotoilun kanssa. Puhelimet ovat ruostumatonta terästä sekä etuosassa keraamisella pinnoitteella varusteltu lasi. Apple luottaa tasaisiin kylkiin ja pintoihin, joten yleisilme on laatikkomainen. Rakenteen kerrotaan olevan IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö iPhone 14 Prossa on kooltaan 6,1 tuumaa ja iPhone 14 Pro Maxissa vastaavasti 6,7 tuumaa. Molempien laitteiden näytöt perustuvat OLED-tekniikkaan, joka on tutut edeltäjämalleista. iPhone 14 Pron näytön tarkkuus on 2556 x 1179 pikseliä, joka takaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 14 Pro Maxissa näytön tarkkuus on 2796 x 1290 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 14 Pro -puhelimien näytöt tukevat HDR-toistoa, 2000 nitin maksimikirkkautta sekä värinäkosketusta.

Molempien puhelimien näytöt tukevat myös tuttua ProMotion-tekniikkaa, joka mahdollistaa jopa 120 hertsin virkistystaajuuden. Applen mukaan iPhone 14 Pro -puhelimien näytöt tukevat dynaamista virkistystaajuuden vaihtamista, eli virkistystaajuus vaihtelee 1-120 hertsin välillä sisällön mukaisesti. Näytössä merkittävä muutos nähdään myös siinä, ettei lovea ole enää yläreunassa. Se on vaihtunut pillerimäiseen ratkaisuun, jossa on Face ID -tekniikka sekä etukamera.

Apple kutsuu näytön reikää nimellä Dynamic Island, sillä sitä varten on keksitty interaktiivisia toimintoja. Sen avulla saadaan lisätietoja esimerkiksi puheluista, navigoinnista ja se myös parantaa yksityisyyttä erilaisilla indikaattoreilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa Applen uusin A16 Bionic -järjestelmäpiiri, jota ei nähty malliston perusversioissa. Tehokkain ja uusin A16 Bionic koostuu edelleen kuudesta ytimestä, mutta nyt mukana on 5-ytiminen grafiikkaprosessori. Applen mukaan järjestelmäpiiri tarjoaa jopa 40 prosenttia nopeamman suorituskyvyn kuin kilpailijoiden vastaavat. Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet.

5G-yhteyksien ohella puhelimiin on saatu myös tuki satelliittiverkoille. Tämä mahdollistaa iPhone 14- ja iPhone 14 Pro Max -puhelimien käyttämisen myös paikoissa, joissa maanpäällistä verkkoa ei ole saatavilla. Satelliittiverkkoja voidaan käyttää erillisessä hätätilapalvelussa, jossa voidaan lähettää esimerkiksi viestejä. Aluksi se on saatavilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja Apple tarjoaa palvelun ilmaiseksi ensimmäisen kahden vuoden ajan.

Apple on tällä kertaa tuonut iPhone 14 Pro -puhelimet myyntiin neljässä muistiversiossa. Tarjolla on suuri 1 teratavun muistiversio, jonka rinnalla on valittavissa myös muistiversiot, jotka ovat 128, 256 ja 512 gigatavua. Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää, mutta se on todennäköisesti 6 gigatavua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Akunkesto on iPhone 14 Pro -puhelimessa Applen mukaan jälleen hieman parempi kuin aikaisemmin. Tarjolla on koko päivän akunkesto, mutta tarkemmin tilaisuudessa ei akusta kerrottu. Akun lataus onnistuu molemmissa uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Tuettuna on myös langallinen lataus 20 watin teholla.

Molemmissa iPhone 14 Pro -malleissa on samanlainen kameratoteutus, jotka rakentuvat 48 megapikselin pääkamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 12 megapikselin telekamerasta. Pääkamerassa on suuri 2,44 mikronin pikselikoko ja linssi on varusteltuna f/1.78-aukolla. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukko sekä 120 asteen kuvausalue. Ultralaajakulmakamera on saanut aikaisempaa suuremman sensorikoon ja mukana on tuttu automaattitarkennus. Telekameran on kerrottu tarjoavan f/2.8-aukon sekä 3x optisen zoomauksen.

Kameroissa on myös tuttu sensorin vakautus, joka nähtiin jo viime vuoden malleissa. Nyt kyseessä on toisen sukupolven järjestelmä. Takaosan kamerat kruunaavat vielä aikaisemmiltakin vuosilta tuttu LiDAR-anturi, joka tarjoaa lisätoimintoja erityisesti lisätyn todellisuuden mittauksissa. Takaosassa myös salamavalo, joka avustaa kuvaamista heikommassa valaistuksessa. Apple on laittanut iPhone 14 Pro -mallien etuosaan 12 megapikselin tasoisen selfiekameran, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Käyttöjärjestelmänä on uusin iOS 16, joka tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uutuuksia ja parannuksia. Mukana on muun muassa kustomoitavat lukitusnäytöt, mahdollisuus poistaa lähetettyjä viestejä sekä paljon muuta. Applen uuteen iOS 16 -käyttöjärjestelmäversioon voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Molemmat uudet iPhone 14 Pro -puhelimet tulevat saataville neljässä värissä, jotka ovat hopea, grafiitti, kulta ja violetti. Hintaa iPhone 14 Pro -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 1349 euroa ja vastaavasti iPhone 14 Pro Max maksaa 1499 euroa. Apple kertoi iPhone 14 Pro -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 9. syyskuuta ja toimitukset alkavat 16. syyskuuta.

  • iPhone 14 Pro, 128 Gt = 1349 euroa
  • iPhone 14 Pro, 256 Gt = 1479 euroa
  • iPhone 14 Pro, 512 Gt = 1739 euroa
  • iPhone 14 Pro, 1 Tt = 1999 euroa
  • iPhone 14 Pro Max, 128 Gt = 1499 euroa
  • iPhone 14 Pro Max, 256 Gt = 1629 euroa
  • iPhone 14 Pro Max, 512 Gt = 1889 euroa
  • iPhone 14 Pro Max, 1 Tt = 2149 euroa

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple