ArvostelutASUSYleinen

Arvostelussa ASUS ROG Phone 7 Ultimate – ultimaattinen pelipuhelin

ASUS ROG Phone 7 Ultimate

Asus on päivittänyt pelipuhelimiensa tarjontaa uudella ROG Phone 7 -mallistolla, josta SuomiMobiilin testiin saatiin ROG Phone 7 Ultimate. Kyseessä on malliston paras jäsen, joka tuo mukanaan paljon mobiilipelaamiseen keskittyneitä innovaatioita. Puhelinta on testailtu useamman viikon ajan, joten olemme saaneet laitteesta hyvän käsityksen.

ROG Phone 7 Ultimate tarjoaa paljon samaa edeltäjänsä kanssa, mutta tekniikkaa on päivitetty uudemmaksi. Tehoista on vastaamassa Qualcommin uusin Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on peräti 16 gigatavua RAM-muistia. Näyttö on kooltaan 6,78 tuumaa ja siinä on huima 165 hertsin virkistystaajuus. ROG Phone 7 Ultimatessa on myös 6000 milliampeeritunnin akku, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet.

Pelihenkisyyttä on tuotu puhelimeen energisellä muotoilulla sekä Asukselle tyypillisellä takaosan ROG Vision -värinäytöllä. ROG Phone 7 Ultimatessa on myös ultraääneen perustuvat pelipainikkeet sekä uudistettu jäähdytysjärjestelmä. Puhelimessa on niin sanottu AeroActive Portal, joka kierrättää yhdessä AeroActive Cooler 7 -lisäosan kanssa ilmaa laitteen sisällä.

Asus on tuomassa puhelimen myyntiin Suomessa huhtikuussa 2023. ROG Phone 7 Ultimatesta on tulossa myyntiin ainoastaan 16 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1449 euroa. Lisäksi Asus tuo myyntiin lähes samanlaisen ROG Phone 7 -puhelimen 12 + 256 gigatavun versiona 1049 euron hintaan ja 16 + 512 gigatavun versiona 1249 euron hintaan. ROG Phone 7 Ultimatesta on vain valkoinen Storm White -väriversio, mutta ROG Phone 7 on saatavilla valkoisen Storm White -värin ohella myös mustassa Phantom Black -värissä.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
ASUS ROG Phone 7 Ultimate (AI2205_D)
Mitat: 173 x 77 x 10.3 mm
Paino: 239 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 3 takaosassa / Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 6.78 tuumaa Full HD+ (2448 x 1080) / 20.4:9-kuvasuhde / AMOLED / 165 Hz / HDR10+ / 1500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.9 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 1/3.0" / 1.12 µm /11 mm / 125 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.0) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (OmniVision OV32 / 1/3.2" / 0.7 µm / PDAF)
Akku: 6000 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + ROG UI (sisältää Googlen palvelut)
Käyttöjärjestelmä: 2 vuotta Android-versioita + 4 vuotta tietoturvaa
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Storm White
Hinta: 1449€ (16 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Asus toimittaa pelipuhelimensa usein hieman erilaisissa myyntipakkauksissa, ja nyt myös ROG Phone 7 Ultimate tarjoaa mielenkiintoisen paketin. Kyseessä on erittäin kookas pelihenkinen myyntipakkaus, joka on väritykseltään musta ja se on valmistettu pahvista. Pakkauksen niin sanotussa saranaosassa on ROG-logo ja puhelimen mallinimi. Lisäksi alaosassa esillä vaadittuja merkintöjä.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tule pahvitasku, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä suojakuori puhelimelle. Tämän jälkeen paketista ilmestyy itse ROG Phone 7 Ultimate muoviin käärittynä. Erillisen pahvitasanteen alapuolelta löytyy omista lokeroistaan vielä 65 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-USB-C). Suurimmasta lokerosta löytyy vielä AeroActive Cooler 7 -jäähdytyslaite sekä sitä varten suunniteltu säilytyspussukka.

Pahvista valmistettu saranaosa on kevyesti magneeteilla kiinni, mutta kun se irrotetaan, niin siitä muodostuu niin sanottu ”Cyber Flight Panel”. Asus on jälleen toteuttanut mielenkiintoisen pelin pakkauksen avauskokemukseen. Puhelin asetetaan sille varattuun paikkaan ja pahvissa on kolme painiketta, joilla peliä ohjataan puhelimen ohjeiden mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus on tälläkin kertaa siis vähintäänkin mielenkiintoinen ja sisällöltään kattava. Mielestäni on hienoa nähdä, että Asus toimittaa puhelimen mukana edelleen tehokkaan pikalaturin sekä suojakuoren, joten niitä ei tarvitse erikseen ostaa. ROG Phone 7 Ultimate erottuu joukosta myös AeroActive Cooler 7 -lisälaitteen kanssa, jota ei toimiteta muun muassa ROG Phone 7 -puhelimen ostajille. Nyt lisälaitetta ei tarvitse enää erikseen ostaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Asus on päättänyt vain minimaalisesti muokata laitteen muotoilua verrattuna edeltävään sukupolveen. ROG Phone 7 Ultimate säästää edelleen tutun pelihenkisen viimeistelyn, jossa selvimmät eroavaisuudet nähdään takakannen kuvioinnissa. Puhelin on valmistettu laadukkaista materiaaleista, sillä kehys on alumiinia ja pinnat ovat Gorilla Glass -lasia. ROG Phone 7 Ultimate on saatavilla vain yhdessä väriversiossa, joka on valkoinen Storm White.

ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla valkoinen väriversio vastaa toteutukseltaan edeltäjäänsä, eikä Asus ole lähtenyt tekemään suuria muutoksia. Valkoisessa väriversiossa alumiinikehys on musta ja mattapintainen. Takaosa on mattapintaista Gorilla Glass 3 -lasia. Mattapinta on jälleen kerran erittäin miellyttävä ja samettisen tuntuinen. Mattapinnan vahvuus on se, että se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. Tämä todettiin myös testijakson aikana puhelinta käytettäessä ilman minkäänlaisia suojakuoria.

Puhelimen etuosassa Asus käyttää tuoreempaan Gorilla Glass Victus -lasia, joka tarjoilee paremman naarmun- ja iskunkestävyyden kuin aikaisemmat lasiversiot. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu naarmuja aikaiseksi, vaan se pysyi erittäin hyvänä. Mielestäni Asus olisi kuitenkin voinut käyttää myös tarjolla olevia tuoreempia Gorilla Glass -versioita, mutta nähtävästi muotoilun ja materiaalien kanssa on haluttu mennä edeltäjän jalanjäljissä ja kenties hieman säästää kustannuksista.

Käsituntuma on identtinen edeltäjän kanssa, sillä muotoilu ei ole muuttunut juurikaan. Reunoilta kaartuva takalasi yhdessä pyöristetyn alumiinikehyksen kanssa takaavat miellyttävän kokemuksen. ROG Phone 7 Ultimate on erittäin kookas, jonka takia se ei ole kaikista sopivin laite pieniin käsiin. Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu 173 x 77 x 10,3 millimetriä ja painoksi huimat 239 grammaa. Puhelin on samoissa mitoissa edeltäjänsä kanssa, mutta mielestäni suurin ongelma on paino. Erikoiset toteutukset tuovat mukanaan painoa, ja sen huomaa todella hyvin päivittäisessä käytössä.

ROG Phone 7 Ultimaten rakenne on jämäkkä, eikä se antanut periksi tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Ehkä pieni pettymys rakenteessa on näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin jätetty muovikehys, joka luo yhden ylimääräisen saumakohdan. Onneksi Asus on saanut tehtyä siitä kapean, jonka ansiosta se ei ole jatkuvasti tunnettavissa laitetta käytettäessä.

Asus on ottanut puhelimessa huomioon pelaamisen tapahtuvan yleisesti vaakatasossa. Asus on suunnitellut mikrofonien, liittimien, antennien ja painikkeiden sijainnit niin, että niistä olisi paras mahdollinen hyöty laitteen käytössä. Esimerkiksi vaakasuunnassa käytettäessä AirTrigger-painikkeet ovat luonnollisella paikallaan, eikä kädet peitä tärkeitä mikrofoneja tai antenneja. Vasemmassa reunassa on toinen USB-C-liitin, jonka kautta voidaan laitetta ladata ilman että se häiritsisi pelaamista.

Asus toi jo viime vuoden malliin IPX4-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden, mutta nyt tätä on hieman parannettu. ROG Phone 7 Ultimatelle on annettu IP54-luokitus, joka takaa laitteen nyt kestävän roiskeveden lisäksi pölyä. Yleensä pelipuhelimissa ei ole nähty minkäänlaista IP-luokitusta, joten IP54 antaa hieman lisää mielenrauhaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan tässä hintaluokassa odotettava IP68-luokitus, joten täysin vedenkestävä laite ei ole.

ROG Phone 7 Ultimaten etuosa on samanlainen kuin edeltäjäversiossa, sillä puhelimessa on näyttöpaneeli, jonka ylä- ja alareunoihin on jätetty paksut mustat kaistaleet. Yksi syy normaalia paksumpiin kaistaleisiin ovat eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet. Näyttöön ei ole haluttu tuoda myöskään mitään häiriötekijöitä, jotka vaikuttaisivat pelikokemukseen. Etukameran ohella näytön yläpuolelle on saatu ilmoitusvalo sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet. Näytön alaosaan on integroitu optinen sormenjälkilukija.

Pelihenkisyys näkyy erittäin vahvasti puhelimen takaosassa, joka erottaa sen edeltäjästään. Laitteen takaosassa on kuviointi, joka koostuu viivoista ja erilaisista lasiviimeistelyistä. Lisäksi takaosassa on numero ”7”, joka viittaa malliversioon. Mukana on myös ROG-logo kahteen kertaan. Takaosan mielenkiintoinen yksityiskohta on ROG Vision -OLED-näyttöpaneeli, joka näyttää animaatioita ja ilmoituksia. Täysin uutena asiana takaosaan on saatu moottoroitu AeroActive Portal -luukku, joka aukeaa laitteen jäähdytyslaitetta käytettäessä.

Takaosan yläreunassa on vaakasuuntainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta ja kameroiden rinnalla on yksi LED-salamavalo. Kameroiden alapuolella on myös teksti ”8K Ultra HD, 1/1.56””, jolla viitataan kameraan. ROG Phone 7 Ultimaten takaosassa on siis kaikenlaista, joten muotoilu varmasti jakaa hieman mietteitä. Puhelin on kuitenkin tehty pelaajille, jotka arvostavat RGB-valaistuksia ja erilaista tyylittelyä.

ROG Phone 7 Ultimaten oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Virtapainike on korostettu sinertävällä kehyksellä. Kaikkien fyysisten painikkeiden tuntuma puhelimessa on erinomainen. Painikkeiden välissä on nähtävissä yksi mikrofoni, jonka lisäksi kyljen molempiin päätyihin on toteutettu AirTriggers-ultraäänipainikkeet, joilla pystytään aktivoimaan erilaisia toimintoja puristamalla.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on tyylikkäästi sinisellä värillä korostettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Vasemmassa kyljessä on lisäksi USB-C-liitin sekä pogo-pinnit latausta ja lisätarvikkeita varten. Puhelimen yläreunaan Asus on sijoittanut ainoastaan yhden mikrofonin, ja alareunasta löytyy mikrofonin ohella toinen USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokelitiin. Alareunassa on myös vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Näyttö

Näytön kanssa Asus luottaa lähes identtiseen toteutukseen kuin aikaisemmin, mutta ROG Phone 7 Ultimate vie muutamaa osa-aluetta parempaan suuntaan. Puhelimessa on suuri 6,78-tuumainen AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2448 x 1080). Näytössä on hieman erikoinen 20,4:9-kuvasuhde, korkea 165 hertsin virkistystaajuus sekä 720 hertsin kosketusherkkyys.

Näytön yleinen kirkkausalue on 5-1000 nitiä, mutta parhaimmillaan kirkkaus yltää jopa 1500 nitiin asti. Näyttö tukee HDR10+ -toistoa sekä siinä on 23 millisekunnin kosketuslatenssi. Näyttöä varten puhelimessa on oma piirinsä, sillä Asus tekee yhteistyötä Pixelworksin kanssa. Pixelworksin prosessori avustaa näytön värioptimoinneissa sekä monissa muissa osa-alueissa. ROG Phone 7 Ultimate tukee myös DC-himmennystä, tummaa tilaa sekä animaatioiden nopeuden säätämistä.

Full HD+ -tarkkuus on riittävä puhelimen näytössä, mutta mielestäni Asus olisi voinut tässä kohtaa tehdä pientä päivitystä. QHD-tarkkuudesta ei tuskin olisi suurta haittaa pelipuhelimessa. Full HD+ -tarkkuus on ainakin itselleni tarpeeksi, sillä se takaa ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla riittävät 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytön vahvuuksia ovat kosketusherkkyys ja -latenssi, jotka ovat tälläkin kertaa markkinoiden kärkeä.

ROG Phone 7 Ultimaten 165 hertsin virkistystaajuus ei ole saanut päivityksiä, vaan se on toteutukseltaan samanlainen kuin edeltäjässä. Puhelimen käyttäjät voivat valita peräti viiden virkistystaajuuden väliltä, joka on normaalia enemmän. Näytön asetuksissa on mahdollista muokata virkistystaajuutta 60, 90, 120, 144 ja 165 hertsin välillä.

Lisäksi valittavissa on automaattinen-valinta, jonka ollessa päällä virkistystaajuus vaihtuu käyttötilanteen mukaisesti. Mitä korkeampi virkistystaajuus näytössä on, niin sitä useammin näyttö päivittyy sekunnin aikana. Esimerkiksi 165 hertsin ollessa käytössä näyttö päivittyy 165 kertaa sekunnin aikana, minkä ansiosta animaatiot näyttävät sulavammalta ja käyttökokemus paranee. Pienenä puutteena voidaan pitää LTPO-tekniikan puutetta näytöstä, joka löytyy useista muista saman hintapisteen puhelimista.

Kirkkaus on osa-alue, johon ROG Phone 7 Ultimatessa on saatu suurimmat uudistukset. Aikaisempi 1200 nitin maksimikirkkaus on nostettu nyt 1500 nitiin, joka parantaa selvästi näytön luettavuutta esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa. Näytön kirkkaus pääsee alhaisimmillaan 5 nitiin, mutta peruskäytössä 1000 nitin kirkkauteen. Itselleni näytön kirkkaus oli riittävä, eikä vastaan tullut tilanteita, joissa näytöstä ei olisi saanut selvää.

ROG Phone 7 Ultimatesta löytyy lisäksi Widevine L1 -sertifikaatti, joten puhelimella voidaan toistaa korkealaatuista ja HDR -sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -maksimitarkkuutta, mutta HDR10-tukea ei ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä ole. Puhelimessa ei ole valitettavasti tukea Dolby Vision -tekniikalle.

AMOLED-tekniikan ansiosta näytön värintoisto on yksi markkinoiden parhaimmista. Erityisesti tummat sävyt olivat tummia ja musta oli oikeasti mustaa. Testijakson aikana itse en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia, vaan ne oli Asuksen toimesta jo oletusarvoisesti erittäin miellyttävät. Asus antaa kuitenkin käyttäjälle mukavasti säätömahdollisuuksia koskien näytön värintoistoa. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa.

Näytön asetuksista pystytään myös säätämään yövaloa sekä muita asetuksia. DC-himmennys on käytössä ainoastaan 60 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö tukee myös OLED-tekniikkansa ansiosta Always-on-display-toimintoa, ja käyttöjärjestelmän tumma tila näyttää todella hyvältä.

Testijakson aikana ROG Phone 7 Ultimaten näyttö todettiin erinomaiseksi, eikä vastaan tullut suuria valituksen aiheita. Itse tykkään siitä, että näytössä ei ole mitään häiriötekijöitä, mutta samalla kannattaa ottaa huomioon näytön paksut kehykset. Näytön vahvuuksia ovat mielestäni hyvä värintoisto, sulava kokemus korkean virkistystaajuuden ansiosta sekä aikaisempaakin parempi kirkkaus. Pelaajat tuskin tulevat pettymään ainakaan näyttöön.

Tekniikka ja suorituskyky

Suurimmat uudistukset ROG Phone 7 Ultimatessa nähdään järjestelmäpiirissä, joka on päivitetty tämän hetken tuoreimpaan versioon. Edeltäjästä löytynyt Snapdragon 8+ Gen 1 on vaihdettu uudempaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin. Samainen järjestelmäpiiri on nähty lukuisissa uutuuspuhelimissa alkuvuoden aikana.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla.

Suomessa ROG Phone 7 Ultimate on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Asus hyödyntää markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Testijakson aikana olemme ajaneet ROG Phone 7 Ultimate -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joissa laite pärjäsi paremmin kuin monet muut tämän hetken lippulaivapuhelimet. Asus ottaa järjestelmäpiiristä kaiken hyödyn irti, sillä tulokset olivat huomattavasti parempia kuin edeltäjämallissa ja Asus ylittää monessa tilanteessa jopa Samsungin uusimmat huippupuhelimet.

Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertailemaan ROG Phone 7 Ultimaten saamia tuloksia Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan ROG Phone 6 Pron kanssa. Lisäksi taulukossa on mukana Samsung Galaxy S23 Ultran vastaavat pisteet, jossa hyödynnetään hieman parempaa Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriä.

Testitulokset
ASUS ROG Phone 7 Ultimate (SD8G2) ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG)
AnTuTu: 1 324 099 pistettä 1 109 707 pistettä 1 204 027 pistettä
Geekbench 5 (single): 1470 pistettä 1317 pistettä 1227 pistettä
Geekbench 5 (multi): 5073 pistettä 4130 pistettä 4615 pistettä
PCMark: 19 113 pistettä 16 904 pistettä 16 139 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3709 pistettä Ei tuloksia* 3520 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä järjestelmäpiireistä, joka käy hyvin selväksi puhelimessa ajetuista suorituskykytesteistä. Suorituskyky ei tule loppumaan puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Asus on onnistunut ottamaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin perusversiosta selvästi kaiken hyödyn irti. Itse olin testijakson aikana tyytyväinen suorituskykyyn, ja ainakin kaikki toiminnot tuntuivat tapahtuvan erittäin nopeasti. Suorituskyvystä johtuvia ongelmia ei tullut vastaan.

ROG Phone 7 Ultimatelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Puhelimelle toteutettu stressitesti ilman ylimääräisiä jäähdytyksiä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä huimaan 1 324 099 pisteeseen, joka on paras tulos tähän mennessä yhdenkään puhelimen kohdalla. Suunta stressitestissä oli kuitenkin jokaisella testauskerralla alaspäin ja heikoin tulos saatiin viidennellä kerralla. Tulokset tippuivat 1 306 861 pisteeseen, joka on silti selvästi korkeampi tulos kuin yhdelläkään muulla puhelimella.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 17 000 pistettä, joka tarkoittaa ainoastaan -1,3 prosentin laskua suorituskyvyssä. Monissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa lasku on ollut alle 10 prosenttia, mutta heikoimmillaan lähes 20 prosenttia. Aikaisemmin paras tulos nähtiin Xiaomi 13 -puhelimen kohdalla, jonka suorituskyvystä katosi -1,57 prosenttia samassa testissä. ROG Phone 7 Ultimate ylittää nyt kuitenkin tämänkin ollen toistaiseksi parhainten testissä pärjännyt huippupuhelin.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin on tiedetty tällä kertaa olevan selvästi edeltäjiään parempi lämmön kanssa, mutta Asus on onnistunut myös puhelimensa jäähdytyksen kanssa. Jäähdytysjärjestelmä onkin yksi pelipuhelimien ylpeydenaiheista, jota on nyt paranneltu aikaisemmasta. On kuitenkin hyvä huomata, että stressitesti toteutettiin puhelimelle ilman erillistä jäähdytyslisälaitetta, joten puhelin oli normaalitilassaan.

Stressitestin aikana puhelin ei päässyt lämpenemään merkittävästi, tai ainakaan niin paljoa, että se olisi haitunnut käyttöä. Vielä viime vuonna nähtiin lämpenemistä, mutta tästä ei tarvitse enää olla huolissaan. ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla alumiinikehys hieman lämpenee, mutta ylikuumenemisesta ei voida puhua.

Asus on aina panostanut valtavasti pelipuhelimiensa jäähdytykseen, eikä nyt ROG Phone 7 Ultimate ole poikkeus. Käytössä on tällä kertaa uusi GameCool 7 -jäähdytysjärjestelmä. Puhelimen sisällä on edeltäjästä tuttu 360 asteen prosessorin jäähdytysjärjestelmä, joka on toteutettu kaksoispiirilevyrakenteen avulla. Jäähdytysjärjestelmässä kerrotaan olevan merkittäviä päivityksiä, ja yksi näistä on aikaisempaa tehokkaampi lämmönpoisto.

Lämmönpoistoa on parannettu uuden ROG Rapid-Cycle -höyrykammiorakenteen avulla, jonka Asus lupaa luovan jopa 2,1 kertaa tehokkaamman lämmönpoiston verrattuna perinteiseen höyrykammioon. Puhelimen sisällä on muun muassa Y-muotoiset Wick-pylväät, joiden säde on 0,7 millimetriä. Asus lupaa 168 prosenttia paremman lämpöhyötysuhteen edelliseen malliin verrattuna.

ROG Phone 7 Ultimaten sisältä löytyy lisäksi suuri määrä (3300 mg) BN-lämpöyhdistettä, joka on valmistettu erityisestä boorinitridistä, joka johtaa lämpöä kaksisataa kertaa paremmin kuin pelkkä ilma. Uusittu jäähdytyskokonaisuus toimii Asuksen mukaan itsessään hyvin ja lämpö saadaan tasaisesti pois laitteen sisältä.

AeroActive Cooler 7 on ulkoinen jäähdytyslisälaite puhelimelle, jota on uudistettu hieman. AeroActive Cooler 7 pitää sisällään edelleen tutun tuulettimen, mutta mukana on nyt myös peltier-jäähdytin. Lisälaite yhdistyy puhelimen takaosaan ja sen avulla pystytään Asuksen mittauksien mukaan alentamaan jopa 25 asteella laitteen pinnan lämpötilaa, kun käytössä on AeroActive Cooler 7:n tehokkain jäähdytystila. Lämpötilan laskemisen huomasi helposti, kun otti lisälaitteen pois, niin puhelimen takapinta oli viileä. AeroActive Cooler 7 yhdistyy puhelimen USB-C-liittimeen, joten se toimii myös täysin ilman ulkoista virtaa.

ROG Phone 7 Ultimaten yksi jäähdytyksen tärkeimmistä uudistuksista on nimeltään AeroActive Portal, joka on Asuksen mukaan saanut inspiraation ROG-pelikannettavien suunnittelusta. AeroActive Cooler 7 -lisälaitteen yhdistämisen jälkeen puhelimesta aukeaa AeroActive Portal -luukku, jonka kautta saadaan työnnettyä viilennettyä ilmaa laitteen sisälle. Järjestelmäpiiriin liitetyn ohuen höyrykammion lämmönpoistorivat vastaanottavat lähes litran verran kylmää ilmaa sekunnissa. Se haihduttaa lämpöä ja lisää jäähdytystehoa jopa yhdeksän kertaa kuin ilman sitä.

AeroActive Portal -järjestelmässä on yli 50 komponenttia. Sen pinta on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja saranassa hyödynnetään metallia. Asuksen mukaan järjestelmä kestää vähintään 40 000 avaus- ja sulkemisjaksoa. Lisäksi järjestelmässä on mekanismi, joka sulkee luukun puhelimen tippuessa.

Päätimme vielä toteuttaa tutun stressitestin uudestaan käyttäen ROG Phone 7 Ultimaten kanssa AeroActive Cooler 7 -lisälaitetta. Jäähdytystasona käytettiin parasta jäätynyt-tilaa, jolla saadaan maksimaallinen jäähdytys hyödynnettyä. Ajoimme puhelimessa jälleen viisi kertaa AnTuTu-testin läpi, jolloin tulokset suorituskyvyn laskussa olivat vieläkin parempia kuin aikaisemmin.

Puhelimelle toteutettu stressitesti käyttäen AeroActive Cooler 7 -jäähdytyslisäosaa.

Jäähdytysjärjestelmästä otettaessa kaikki hyöty irti, saadaan ROG Phone 7 Ultimaten suorituskyky pysymään erittäin vakaana. Pisteiden kanssa tehtiin sahaavaa liikettä, joka nähdään kuvaajasta. Paras tulos saatiin ensimmäisellä kerralla ja huonoin tulos saatiin neljännellä kerralla. Suorituskyvystä katosi tässä vaiheessa ainoastaan -0,5 prosenttia, joka on erittäin vähän. Jäähdytysjärjestelmästä on siis todellista hyötyä.

Tuttuun tyyliin AeroActive Cooler 7 on myös paljon muuta kuin pelkästään jäähdytin. Siinä on neljä fyysistä AirTrigger-painiketta. Lisälaitteen alaosassa on myös USB-C-liitin, joka mahdollistaa pääsyn USB-C-porttiin myös puhelimella pelattaessa. Asus on laittanut jäähdyttimeen oman RGB-logon, joka tukee samoja järjestelmän valaistusasetuksia kuin puhelin muutenkin.

Täysin uutena ratkaisuna AeroActive Cooler 7 on saanut 5-magneettisen lineaarisen subwooferin, jonka luvataan parantavan peli- ja kuuntelukokemusta entisestään. Mukana on uutena ominaisuutena 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Jäähdytystä Asus on miettinyt monelta kantilta, ja sitä on pyritty parantamaan verrattuna edeltäjään. Kyseessä on varmasti yksi tämän hetken tehokkaimmista jäähdytysjärjestelmistä, joita on koskaan älypuhelimissa nähty. Kuten stressitesteissä todettiin jäähdytys pitää suorituskyvyn erittäin vakaana jopa ilman lisäosia, mutta vieläkin vakaampana lisäosien kanssa. Asus toimittaa ROG Phone 7 Ultimaten mukana oletusarvoisesti AeroActive Cooler 7 -lisälaitteen, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen.

Muuta tekniikasta

Yhteyksien osalta ROG Phone 7 Ultimatessa ei havaittu ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan ja DNA:n verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Pienenä puutteena voidaan pitää eSIM-tuen jäämistä pois. Nykypäivän puhelimessa eSIM pitäisi mielestäni olla oletusarvoisesti, mutta Asus on siitä nyt karsinut. Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.

Pelipuhelimelta odotetun mukaisesti ROG Phone 7 Ultimate pitää sisällään myös hyvän värinämoottorin. Puhelimessa on huippuluokan X-akselinen värinämoottori, joka takaa todella vakuuttavan värinän. Kyseessä on varmasti yksi tämän hetken parhaimmista värinämoottoreista.

Sormenjälkilukijaan Asus ei ole tälläkään kertaa tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan ROG Phone 7 Ultimatessa on näytön alapuolelle sijoitettu optinen sormenjälkilukija. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin mukavaksi käyttää ja se tuntui olevan nopea. Asuksen mukaan sormenjälkilukija on varusteltu tekoälyllä ja sen pitäisi pystyä parantamaan suorituskykyään ajan myötä.

Sormenjälkilukijan sijainti näytöllä on myös otollinen, sillä se on mukavasti peukalon ulottuvilla laitetta käytettäessä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus oli erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.

Äänentoiston osalta Asus luottaa tuttuun ja kehuttuun ratkaisuun, joka nähtiin muun muassa ROG Phone 6 Prossa. Uusi ROG Phone 7 Ultimate pitää sisällään eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, jotka ovat molemmat samankokoiset ja symmetriset. Olemattomista muutoksistaan huolimatta kyseessä on yksi tämän hetken vakuuttavimmista äänielämyksistä, joita älypuhelin pystyy tarjoamaan.

Puhelimessa on kerrottu olevan 5-magneettiset 12×16 Super Linear -kaiuttimet ja molemmissa kaiuttimissa on omat Cirrus Logic CS35L45 -monovahvistimet. ROG Phone 7 Ultimate on Hi-Res Audio -sertifioitu, joten se pystyy käsittelemään ja toistamaan korkearesoluutioisia äänitiedostoja, joiden luokitus on 24-bit/96kHz tai 24-bit/192kHz.

Asuksen mukaan muutosta on saatu kaiuttimien bassontoistoon kolmiulotteisen kapseloinnin avulla. Kaiutinlaatikon äänenvoimakkuutta on lisätty 50 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon. Asus lupaa kaiuttimien vievän basson keski- ja matalataajuudet uudelle tasolle.

Asuksen mukaan erinomaisen äänentoiston yksi tärkeimmistä elementeistä on ollut ohjelmisto, sillä älypuhelimen hyvin rajallinen kaiuttimille tarkoitettu tila tuottaa omat rajoitteensa. ROG Phone 7 Ultimaten äänentoistossa on tehty yhteistyötä ruotsalaisen Dirac Researchin asiantuntijoiden kanssa. Dirac HD Sound Technologies on tehnyt korjauksia sekä impulssi- ja että taajuusvasteeseen, bassoon sekä äänenvoimakkuuteen.

AeroActive Cooler 7 pitää sisällään subwooferin.

Testijakson aikana stereoäänentoisto vaikutti erittäin hyvältä, eikä vastaavaa äänikokemusta ole tullut vastaan muuta kuin aikaisemmassa Asuksen pelipuhelimessa. Ääni on täyteläinen ja ääntä lähtee todella paljon. Jopa hieman basson tuntua on ääneen saatu, ja kyseessä on yksi harvoista puhelimista, jonka kaiuttimien kautta kuuntelisi musiikkia pidemmänkin aikaa.

Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin. ROG Phone 7 Ultimate on saanut alareunaansa tutun 3,5 millimetrin kuulokeliittimen. Kuulokeliittimen ansiosta käyttäjät pystyvät nauttimaan erittäin miellyttävästä äänestä myös langallisten kuulokkeiden avulla.

Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon, sillä nyt käytössä on tuorein Bluetooth 5.3 -versio. ROG Phone 7 Ultimatessa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tulee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.

Äänentoistokokemusta Asus on uutuuspuhelimessa halunnut vielä erikseen parantaa kehittyneellä AudioWizard-sovelluksella, jolla voidaan optimoida puhelimen ääniominaisuuksia. Mukana on 10-kaistainen taajuuskorjain sekä Diractin tekemät audioprofiilit, joita ovat muun muassa musiikki, elokuvat ja pelit. Esimerkiksi pelitilan ollessa käytössä puhelin parantaa pelin sisäisiä äänitehosteita, kun taas elokuvatilassa korostetaan bassoa ja laajennetaan äänialuetta.

Täysin uutena ominaisuutena ROG Phone 7 Ultimate on saanut myös Dirac Virtuo Spatial -tuen, joka sijaitsee AudioWizard-paneelista. Sen avulla puhelin pystyy tarjoamaan uuden tavan kuunnella tilaääntä kuulokkeilla. Sen avulla ääni ympäröi kuuntelijan, jonka luvataan tekevän äänikokemuksesta aikaisempaa mukavamman. Omissa testeissäni ominaisuus oli mukava lisä, mutta ei mikään mullistava.

Akunkesto ja lataus

Akun suureen kokoon Asus ei ole lähtenyt tekemään muutoksia, vaan ROG Phone 7 Ultimaten sisuksista löytyy edelleen 6000 milliampeeritunnin akku. Akunkeston osalta uutuuspuhelimella mennään pitkälti edeltäjänsä jalanjäljissä, joten tarjolla on jälleen erinomainen akunkesto.

Akkuja puhelimen sisällä on oikeastaan kaksi, jotka ovat 3000 milliampeeritunnin kokoisia. Yhteenlaskettuna tarjolla on 6000 milliampeerituntia. Usein iltaisin akkua oli omalla melko aktiivisella käytöllä jäljellä yli 40 prosenttia, ja vain muutaman kerran päästiin 20 prosentin varaukseen. Kevyemmällä käytöllä mahdollisesti kahden päivän tai sitä parempi akunkesto on mahdollinen.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Lisäksi puhelimella pelattiin satunnaisesti joitakin raskaampia pelejä, sillä onhan kyseessä pääosin mobiilipelaamista varten tehty puhelin.

Tällä kertaa latausta Asus ei ole lähtenyt muokkaamaan, vaan tarjolla on edelleen 65 watin tehoinen HyperCharge-pikalataus. Kahtia jaetun toteutuksen ansiosta akkuja ladataan päiden sijaan keskeltä. Tämä mahdollistaa Asuksen mukaan pienemmän lämpötilan, jonka ansiosta pystytään ylläpitämään korkeaa lataustehoa pidemmän aikaa. Asuksen mukaan ROG Phone 7 Ultimate latautuu tyhjästä täyteen noin 42 minuutissa, joka on samalla tasolla edeltäjän kanssa.

Asus toimittaa puhelimen mukana jälleen kerran laturin, joka ei ole itsestäänselvyys enää nykypäivänä. Asuksen mukaan niin mukana toimitettava 65 watin laturi kuin myös ROG Phone 7 Ultimate tukevat Quick Charge 5.0 -standardia ja ne käyttävät HyperCharge-tekniikkaa. Tämä tarkoittaa HyperCharge-laturin tarjoavan nopean latauksen standardien mukaisille USB-C 2.0 tai sitä uudemmilla kaapeleilla. Koska laturi tulee puhelimen mukana, niin pystyimme toteuttamaan ROG Phone 7 Ultimatelle lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

Puhelimen akun latautuminen 65 watin tehoisella pikalaturilla.

Lataustestissä ei päästy aivan Asuksen lupaamaan nopeuteen, sillä tyhjästä täyteen ROG Phone 7 Ultimate latautui 50 minuutissa. Kyseessä on 8 minuutin ero luvattuun ja yllättäen lataus oli jopa 10 minuuttia hitaampaa kuin edeltäjämallissa. 50 minuutin latausaika suurelle akulle on kuitenkin edelleen hyvä.

Akkua saadaan ladattua nopeasti, sillä esimerkiksi 5 minuutissa akkua on jo 16 prosenttia. 20 minuutissa akkua on 53 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 39 minuutissa. Lataus hidastuu jatkuvasti tasaisesti, ja loppua kohden lataus hidastuu selvästi. Ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 3 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuivat 11 minuutissa.

Langallinen lataus on edelleen ainoa tapa ladata ROG Phone 7 Ultimate -puhelinta, sillä mukana ei ole tukea langattomalle lataukselle. Langallisesti puhelinta voidaan kuitenkin ladata niin puhelimen kyljestä kuin perinteisesti laitteen alareunasta. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut jo langatonta latausta, mutta siitä nähtävästi ollaan valmiita karsimaan pelipuhelimissa.

ROG Phone 7 Ultimate pitää sisällään Asuksen tutut akkuasetukset, jotka ovat monipuoliset ja käytännölliset. Käyttäjä pystyy optimoimaan erittäin monipuolisesti, miten akkua ladataan ja millaisia virransäästötiloja käytetään. Vastaavia yhtä monipuolisia asetuksia ei ole itsellä vielä tähän mennessä missään kilpailijan puhelimessa tullut vastaan, joten Asus on edellä näiden osalta.

Puhelimessa on mahdollista muun muassa rajoittaa lataustehoa, jolloin akku latautuu hitaammin, jos ei ole tarvetta ladata akkua täydellä 65 watin teholla. Esimerkiksi Vakaa-tilassa akun latausteho rajoittuu 45 wattiin, Erittäin vakaa -tilassa 18 wattiin. Tällöin latausnopeus myös hidastuu, mutta samalla myös akun käyttöikä paranee.

Puhelimessa on tuki myös aikataulutetulle lataukselle, joka on hyödyllinen muun muassa yön yli tapahtuvassa latauksessa. Aikataulutetun latauksen aikana puhelinta ei ladata täyteen ennen kuin juuri ennen heräämistä, joka havaitaan esimerkiksi herätyskellosta.

Asus tarjoaa puhelimessa myös paljon muita akun säästämiseen tarkoitettuja tiloja, joita käyttäjä voi säätää oman mielensä mukaisesti. Asus on selvästi kilpailijoita edellä akun latauksen asetuksissa, ja käyttäjä pääsee oikeasti vaikuttamaan akun lataamistapaan ja tehoon. Varmasti kaikille ei akunlatausasetuksista ole suurta hyötyä, mutta ne käyttäjät, jotka arvostavat monipuolisia asetuksia saavat laitteesta kaiken hyödyn irti.

Pakkastesti

Testijakson aikana ROG Phone 7 Ultimate laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla ROG Phone 7 Ultimate laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla ROG Phone 7 Ultimaten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

ROG Phone 7 Ultimate pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla, eikä vastaan tullut yllätyksiä. Akun kuluminen pakkasessa oli erittäin vähäistä, joka oli ilahduttavaa huomata. Asus on suunnitellut puhelimen niin, että sitä voi käyttää hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Asus oli tietenkin estänyt akun latauksen pakkasessa turvallisuussyistä, joka on täysin ymmärrettävää.

Kamerat

ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla ei ole lähdetty merkittävästi uudistamaan kamerakokonaisuutta, vaan käytössä on takaosassa täysin samat sensorit kuin edeltäjämallissa. Ainostaan etukameraa on päivitetty tarkemmaksi. Pelipuhelimissa kamerat eivät ole olleet koskaan tärkein osa-alue, vaan Asus on halunnut tuoda mukaan kamerat, joilla pärjää.

Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle, mutta Asus ei ole valitettavasti saanut mukaan optista kuvanvakainta.

Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka ei ole saanut päivitystä verrattuna edeltäjämalliin. Ultralaajakulmakamera perustuu OmniVisionin kehittämään OV13B-sensoriin, joka on kooltaan 1/3.0 tuumaa ja siinä on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.4-aukolla ja 11 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla päästään laajaan 125 asteen kuvakenttään.

Viimeinen kameroista on 5 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.0-aukko. Makrokamera on tarkoitettu kohteiden lähikuvaamiseen 4-6 senttimetrin etäisyydeltä. Asus on päivittänyt myös edeltäjämallin 12 megapikselin selfiekameran 32 megapikselin kameraan. Nyt kyseessä on OmniVisionin kehittämä OV32C-sensori, joka on kooltaan 1/3.2 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko.

ASUS ROG Phone 7 Ultimaten kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B, f/2.4, 1/3.0”, 1.12 µm, 11 mm, 125 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 5 megapikseliä (Samsung S5K5YX04, f/2.0)
  • Etukamera: 32 MP (OmniVision OV32C, 1/3.2”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Pääkameralla saadaan aikaiseksi pääasiassa samanlaista jälkeä kuin aikaisemmin, enkä ainakaan itse havainnut merkittäviä parannuksia. Hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvimmillaan, sillä kuvissa on hyvin yksityiskohtia, dynaaminen alue on hyvä sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvissa oli kuitenkin havaittavissa läheltä katsottaessa hieman pehmeyttä. Pääkamera ajaa asiansa, mutta lähellekään puhelimen hintaluokan tasoa ei päästä.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa kohtuullista jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa. Oletusasetuksilla erityisesti hämärissä sisätiloissa kuvien pehmeys tuntui lisääntyvän yllättävän paljon, joka oli itselleni yksi suurimmista ongelmista kameran kanssa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ROG Phone 7 Ultimaten pääkameralla.

Toinen tärkeimmistä kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on myös tasolla ”ajaa asiansa”, mutta ei ole hintaluokkansa tasolla. Erityisesti hyvässä valaistuksessa käytettäessä kuvista saadaan laadukkaita ja käyttökelpoisia.

Kuvissa on riittävästi yksityiskohtia, mutta tietysti normaali ultralaajakulmakameran kaltainen pehmeys on silti havaittavissa. Lisäksi ultralaajakulmakamera tuntui taltioivan paljon kohinaa erityisesti siniseen taivaaseen. Kuvissa on laaja dynaaminen alue ja mielestäni värit taltioituvat luonnollisesti. Automaattinen vääristyksen korjaus tekee kuvien kulmista hieman pehmeämpiä ja keskiosa on selvästi tarkempi.

Heikossa valaistuksessa kuvien laatu heikkenee, eikä kamera ole parhaimmillaan. Kuviin lisääntyy pehmeyttä sekä epätarkkuutta. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan hieman enemmän valoa.

Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakameralla saadaan aikaiseksi kuvia, joita on mielekästä jakaa sosiaalisessa mediassa. Mistään erikoisesta kamerasta ei ole kuitenkaan kyse. Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

ROG Phone 7 Ultimate tarjoaa edelleen makrokameran, jonka todellista hyötyä pelipuhelimessa on vaikea ymmärtää. En usko pelaajien hyötyvän makrokamerasta millään tavalla, eikä siitä ole hyötyä juuri muillekaan. 5 megapikselin tasoinen makrokamera tuottaa kohtuullista jälkeä, mutta parhaimmillaan se on hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutamia makrokuvia.

Videokuvauksen osalta ROG Phone 7 Ultimate pitää sisällään tuttuja toteutuksia. Tarjolla on 8K 24 fps -videokuvaus pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, mutta ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -videota. Muutamien testien perusteella pääkamera on vahvoilla 4K-videoiden kanssa, mutta 8K-videot ovat hieman turhia. Kamerasovellus tukee kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole itsestäänselvyys.

Uusitussa selfiekamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 8 megapikselin kuvia. Etukamera on vahvimmillaan hyvässä valaistuksessa, jolloin aikaiseksi saadaan yksityiskohtaisia kuvia. Mielestäni kuvanlaatu on kuitenkin astetta heikompi kuin edeltäjässä. Etukameralla onnistuu videokuvaus korkeintaan 1080p 30 fps -tarkkuudella. Erikoisesti Asus on tällä kertaa karsinut 4K-videokuvauksesta sekä automaattitarkennuksesta, jotka olivat vielä edeltäjän vahvuuksia.

Kamerasovellus ei ole tällä kertaa saanut merkittäviä uudistuksia. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.

Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä. Makrokameraan päästään erillisessä kuvaustilassa. Asus on tuonut päänäkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.

Asus on toteuttanut kamerasovellukseen myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää molempien kameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.

Kamerasovellus toimi ROG Phone 7 Ultimatessa erittäin hyvin ja ilman hidasteluja. Edelleen pienenä huomiona havaittiin kuvien ottamisen olevan hidasta, joka nähtiin myös edeltäjän kanssa. Puhelin ottaa kyllä kuvan nopeasti, mutta heti perään ei pysty ottamaan uutta kuvaa aivan yhtä nopeasti kuin monissa muissa huippupuhelimissa. Lisäksi viivettä havaittiin myös kuvan ottamisessa, sillä kohde ehti usein hieman liikahtamaan ennen kuin kuva oikeasti otettiin. Kokonaisuutena kameran ohjelmisto on kuitenkin miellyttävä käyttää.

Käyttöjärjestelmä

Asus tarjoilee puhelimessa heti tuoreeltaan Googlen tämän hetken uusimman Android 13 -käyttöjärjestelmän. Puhelimessa on myös Asuksen tekemiä optimointeja, mutta yleisesti tarjolla on melko puhdas Android-kokemus. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 1. tammikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset, jotka ovat jo huhtikuussa melko iäkkäät.

ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla Asus on päivittänyt hieman päivityslupaustaan, joka on edelleen välttävällä tasolla. Puhelimelle on tulossa 2 suurta Android-versiopäivitystä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Odotettavasti puhelin saa siis Android 14- ja Android 15 -päivitykset, jonka lisäksi tietoturvaa päivitellään vielä vuoden 2027 huhtikuussa. Asus jää selvästi jälkeen 4 + 5 vuoden päivityslupauksesta, jonka esimerkiksi Samsung tarjoaa samassa hintapisteessä.

ASUS on tuonut puhelimeen myös uusimman version omasta käyttöliittymästään. ROG Phone 7 Ultimatessa on oletusarvoisesti pelihenkinen ROG UI, mutta sen voi vaihtaa myös puhtaampaan Zen UI -versioon. ROG UI on vain yksi teema Zen UI:n päällä, ja se on selvästi pelihenkisempi sekä hyödyntää tummaa tilaa, kun taasen Zen UI on hieman perinteisempi ja puhtaampi. Mitään käytännön eroavaisuuksia ei suuremmin ROG UI:n tai Zen UI:n välillä ole.

Mukana on siis Android 13 -version uudistukset, eikä Asus ole tällä kertaa keksinyt mitään omia mainittavia uutuustoimintoja. Käyttöliittymä kunnioittaa puhdasta Androidia, josta itse tykkään todella paljon. Mielestäni Asuksen toteutus Androidista on yksi tämän hetken parhaimmista, sillä asetuksia ja kustomointimahdollisuuksia on erittäin paljon.

ROG Phone 7 Ultimaten kohdalla ohjelmisto oli saatu toimimaan hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia. Sovellukset aukesivat silmänräpäytyksessä ja käyttöliittymä toimi kuin unelma. Asus ansaitsee siis kiitoksen hyvästä ohjelmistokokemuksesta.

Peliominaisuudet mukana

Asuksen pelipuhelimissa on ollut jo vuosia AirTrigger-pelipainikkeet, jotka ovat jo nyt seitsemännen sukupolven versiot. Puhelimen oikealla kyljellä on molemmissa päädyissä ultraäänipainikkeet, jotka simuloivat perinteisen peliohjaimen yläpainikkeita. Vastaavia painikkeita nähdään vain harvoin puhelimissa, mutta niiden avulla pystytään uudella tavalla hallita pelejä.

Aikaisemmin painikkeita käytettiin pääasiassa korvaamaan näytöllä olevia kosketuspisteitä, mutta nyt Asus on pyrkinyt laajentamaan toiminnallisuutta. Ultraläänipainikkeet tukevat myös pyyhkäisyeleitä sekä kaksoispainalluksia, joiden kerrotaan tarjoavan mobiilipelaajille mahdollisuuden kehittää uusia ja parempia pelitekniikoita.

Asuksen mukaan ROG Phone 7 Ultimatessa on edeltäjänsä tavoin peräti kahdeksantoista kosketuspistettä AirTrigger 7 -järjestelmässä, jos lasketaan myös AeroActive Cooler 7:n pelipainikkeet mukaan. Näiden avulla pelaajat voivat hallita pelejä aikaisempaa monipuolisemmin. Kosketuspisteet ovat samat kuin aikaisemmin, joten lisäyksiä ei ole saatu.

Monissa peleissä ultraäänipainikkeet ovat hyvin hyödyllisiä ja ne mahdollistavat yllättävän monipuolisesti erilaisia toimintoja. Pelaamisen ohella painikkeita on mahdollista hyödyntää myös muihin toimintoihin, kuten niiden käyttöön pikapainikkeina.

Asetuksista on mahdollista aktivoida AirTriggers 7 -pikapainikkeet, jolloin tietynlaisella puristuksella voidaan avata tiettyjä toimintoja tai sovelluksia. Esimerkiksi lyhyt puristus voi avata Google Assistantin ja pitkä puristus vastaavasti kameran. Lisäksi ultraäänipainikkeiden herkkyyttä voidaan säätää asetuksista oman mielen mukaiseksi.

Asus Armoury Crate

Asus Armoury Crate -sovelluksen tavoitteena kerrotaan olleen tarjota aidon kannettavan pelilaitteen kokemus. Sovelluksessa on ainutlaatuisia järjestelmätason työkaluja, joiden avulla käyttäjä voi parantaa ja muokata suorituskykyä aivan kuten pelitietokoneissa. Merkittävää päivitystä sovellukseen ei ole saatu, mutta mukana on tutut ja hieman päivitetyt toiminnot.

Sovelluksessa on pelikirjasto, jossa on listattuna puhelimen eri ominaisuuksilla toimivia pelejä. Esimerkiksi listattuna ovat pelit, jotka tukevat 165, 144 ja 120 hertsin päivitysnopeutta, Asuksen omia peliohjaimia tai AirTriggers-ultraäänipainikkeita. Lisäksi Armoury Crate -sovellus tarjoaa Connect-ominaisuuden, jossa pelaajat pystyvät tapaamaan keskenään.

ROG Phone 7 Ultimatessa on myös on Scenario Profiles -ominaisuus, jonka avulla käyttäjät pystyvät määrittämään erityisiä asetuksia kullekin pelille erikseen. Mahdollista on määrittää muun muassa kosketuksen, näytön, suorituskyvyn, äänien ja verkon asetuksia. Peleissä on mahdollista esimerkiksi määrittää, että suorituskykyä optimoidaan laitteen lämpötilan mukaan tai sitten käytetään parempaa suorituskykyä lämpötilasta välittämättä.

Mukana on myös edeltäjästä tuttu grafiikkahallintajärjestelmä nimeltä Graphics Boost. Sen kautta pystyy hienosäätämään erilaisia graafisia asetuksia tietyille peleille.

Pelikeskeisiä asetuksia, joita käyttäjät voivat säätää:

  • Kosketus – Mahdollista säätää kolmea erilaista parametriä paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Lisäksi on mahdollista estää näytön reunojen tahattomat kosketukset.
  • Näyttö – Mahdollista aktivoida anti-aliasing grafiikan parantamiseksi tai muuttaa virkistystaajuutta vastaamaan pelien fps:ää.
  • Verkko – Mahdollisuus estää verkkojen vaihtaminen kesken pelin sekä mahdollisuus estää taustasynkronoinnit väliaikaisesti.
  • AirTriggers – Mahdollista tarkastella AirTrigger-asettelua.

Asus mahdollistaa konsoli-välilehdellä puhelimen laitteiston hallintaa sekä antaa tarkkaa reaaliaikaista tietoa laitteen lämpötilasta, CPU:n lämpötilasta, tallennustilasta sekä RAM-muistin kulutuksesta. Samalla käyttäjät voivat myös optimoida AirTrigger-painikkeet juuri omaan käyttöön sopivaksi. Konsoli-välilehdellä on myös mahdollista säätää mukana toimitettavan tuulettimen pyörimisnopeutta sekä muokata puhelimessa sekä lisätarvikkeissa olevia RGB-valaistuksia.

Sovelluksen kautta pystyy säätämään ROG Vision -toimintoa, eli takaosan PMOLED-näyttöpaneelia. Käyttäjät voivat valita kirjastosta esiladattuja animaatioita eri tapahtumille, kuten X-tilalle, näytön päällä olemiselle tai saapuville puheluille. ROG Phone 7 Ultimate tarjoaa 60 uutta animaatiota, jonka lisäksi käyttäjät voivat luoda jopa omia animaatioita ROG Vision -editorissa. ROG Vision osaa näyttää myös saapuneiden ilmoituksien sovelluskuvakkeet.

ROG Vision on mielenkiintoinen toiminto, joka on hyvin harvinainen puhelimissa. Takaosan näytössä voidaan näyttää pelihenkisiä animaatioita, jotka luovat erilaista kokemusta.

Game Genie

Game Genie -ominaisuus on tällä kertaa saanut pienen päivityksen käyttöliittymään, mutta mukana on myös uusia toimintoja. Yksinkertaisesti Game Genie on pelaajan oma työkalupakki, joka pitää sisällään pikavalintoja, joilla voidaan parantaa käyttökokemusta pelistä poistumatta. Työkalupakissa on mahdollista muokata asetuksia, säätää virkistystaajuutta, estää ilmoitukset ja puhelut pelin aikana, katsoa reaaliaikaisesti laitteen lämpötilaa sekä tallentaa näyttövideota pelistä. Siinä on yli kaksikymmentä ominaisuutta.

Mukana on nyt X Sense -toiminto, jonka luvataan olevan ainutlaatuinen AI-kuviontunnistusjärjestelmä ja se tunnistaa tärkeimmät tapahtumat tuetuissa peleissä ja näiden perusteella puhelin informoi pelaajaa ponnahdusikkunoilla. Tavoitteena on helpottaa pelin sisäistä päätöksentekoa. X Capture -toiminta taas tunnistaa peleissä erilaisia tapahtumia ja tallentaa niistä automaattisesti videoleikkeitä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee ASUS ROG Phone 7 Ultimate -puhelinta.

Uusi ROG Phone 7 Ultimate on selvästi pelipuhelimien parhaimmistoa, joka näkyy viimeisteltyinä ominaisuuksina, huippuluokan tekniikoina sekä myös korkeana hintana. Asus pystyy edelleen viemään käsityksen pelipuhelimesta vielä parempaan suuntaan. ROG Phone 7 Ultimatea voi suositella, jos etsinnässä on pelaamista varten puhelin hinnalla millä hyvänsä.

Testijakson aikana puhelimessa todettiin olevan samat vahvuudet kuin aikaisemmissakin Asuksen pelipuhelimissa. Ensinnäkin pelihenkinen rakenne ja laadukas viimeistely olivat minun makuuni. Aikaisempaa kirkkaampi AMOLED-näyttöpaneeli tarjoaa sulavan kokemuksen ja Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri mahdollistaa vertaansa vailla olevan suorituskyvyn. Asuksen toteuttamat jäähdytysratkaisut pitävät suorituskyvyn tasaisena pitkien pelisessioidenkin aikana. Hienoa oli myös huomata, että Asus toimittaa AeroActive Cooler 7 -laitteen puhelimen mukana.

ROG Phone 7 Ultimaten muita vahvuuksia ovat suuret muistiversiot, monipuoliset AirTrigger-pelipainikeet sekä muut pelikokemusta parantavat ratkaisut. Erityisesti ohjelmistossa pelitoiminnot ovat huippuunsa viritetyt, jonka takia kokonaiskokemus on pelaamisen osalta loistava. Asus pystyy tarjoamaan puhelimessa myös loistavan akunkeston, markkinoiden parhaimmat stereokaiuttimet sekä kuulokeliittimen. Puhdas Android-kokemus oli myös itselle mieleinen.

Puhelimessa on toki muutamia huonoja puolia, joista itselle huomattavin on laitteen suuri ja painava rakenne. ROG Phone 7 Ultimatessa on vain perushyvät kamerat, jotka eivät ole hintaluokan tasolla. Lisäksi makrokamera on edelleenkin turha. Puhelimen puutteita ovat mielestäni langaton lataus, muistikorttipaikka sekä eSIM-tuki, jotka voisivat olla mukavia lisiä myös pelipuhelimessa. Päivityslupaus ei ole hintaluokan tasolla.

ROG Phone 7 Ultimaten suurin ongelma saattaa olla kuitenkin 1500 euroa hipova hintalappu. Samalla hinnalla saa esimerkiksi Samsung Galaxy S23 Ultran ja monta muutakin normaalimpaa lippulaivapuhelinta. Pelipuhelimien osalta tarjonta on selvästi heikompaa, jonka takia Asuksen ROG-puhelimet ovat ainoita vaihtoehtoja. Kilpailua ei Asukselle juurikaan löydy Suomen pelipuhelinmarkkinoilta.

Asus on tuonut ROG Phone 7 Ultimaten Suomessa myyntiin huhtikuussa 2023. Tarjolla on ainoastaan 16 + 512 gigatavun muistiversio, jonka suositushinta on 1449 euroa. Puhelin on saatavilla yhdessä väriversiossa, joka on valkoinen Storm White.

ASUS ROG Phone 7 Ultimate

9.5

ASUS ROG Phone 7 Ultimate on ainutlaatuinen pelipuhelin, jolle ei ole todellista haastajaa.

Hyvää
  • Laadukas rakenne pelihenkisellä viimeistelyllä ja IP54-luokituksella
  • Upea 165 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli
  • Snapdragon 8 Gen 2 takaa loistavan suorituskyvyn
  • Jäähdytysratkaisut pitävät suorituskyvyn vakaana
  • 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa
  • AirTrigger 7 -järjestelmä ja muut kosketuspisteet tekevät pelikokemuksesta monipuolisen
  • Erinomainen akunkesto ja 65 watin pikalataus
  • Markkinoiden parhaimmat stereokaiuttimet, kuulokeliitin säästetty
  • AeroActive Cooler 7 toimitetaan puhelimen mukana
  • Puhdas Android 13 Asuksen lisäyksillä (ROG UI tai Zen UI)
  • Huolellisesti viimeistellyt ja kattavat peliominaisuudet
Huonoa
  • Rakenne edelleen normaalia suurempi ja painavampi
  • Turha makrokamera
  • Ei langatonta latausta tai muistikorttipaikkaa
  • eSIM-tuki puuttuu
  • Päivityslupaus ei hintaluokan tasolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Suurkiitokset varmasti Internetin parhaasta ja kattavimmasta arvostelusta! Mm. pakkaskestävyyden testaus on mukava lisä. Itse enimmäkseen PS5 pelailevana taidan kuitenkin odotella uuden Sony Xperia 1-mallin julkaisua, toivottavasti saan lukea siitäkin arvostelun Suomimobiilista! 😃

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut