Arvostelussa ASUS Zenfone 11 Ultra – Kompaktista massiiviseksi hämmentävällä tavalla
Asus on tuonut Suomessa tarjolle uuden lippulaivapuhelimen Zenfone-mallistoon, johon on tällä kertaa otettu selvästi erilaisempi lähestymistapa. Viime vuosina Zenfone-puhelimet ovat olleet kompakteja, mutta tällä kertaa tästä on luovuttu. Uusi Zenfone 11 Ultra on nimittäin massiivinen laite, joka tuo edelleen mukanaan lippulaivatason ominaisuuksia.
Zenfone 11 Ultra on monella tavalla tuttu, sillä kyseessä on uudelleen brändätty versio alkuvuodesta myyntiin tuodusta ASUS ROG Phone 8 Pro -pelipuhelimesta. Eli jos puhelin näyttää ja kuulostaa tutulta, niin ei huolta – se on sama laite. Asus on toki karsinut ylimääräiset pelaajille suunnatut optimoinnit ja tehnyt laitteesta perinteisemmän huippupuhelimen.
Uutuuspuhelimessa on 6,78 tuuman LTPO OLED -näyttöpaneeli, Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri, 16 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua tallennustilaa. Kamerat ovat myös Zenfone-historian parhaimmistoa, sillä tarjolla on 50 megapikselin kolmoiskamera. Puhelimeen on saatu lisäksi IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys, 5500 milliampeeritunnin akku ja monipuoliset latausratkaisut.
Suomessa Asus tuo uuden Zenfone 11 Ultran myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 1090 euron hintainen 12 + 256 gigatavun malli sekä 1190 euron hintainen 16 + 512 gigatavun malli. Väriversioita on peräti neljä kappaletta, jotka ovat sininen Skyline Blue, musta Eternal Black, harmaa Misty Grey sekä oranssi Desert Sand. Ennakkomyynti alkoi 14. maaliskuuta ja toimitukset 22. maaliskuuta.
Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen suorituskyvyn kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Koska kyseessä on sama laite kuin ROG Phone 8 Pro, niin arvostelun tietyissä kohdissa on hyödynnetty aikaisempaa arvosteluamme.
Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.
ASUS Zenfone 11 Ultra (AI2401_H) | |
---|---|
Mitat: | 163.8 x 76.8 x 8.9 mm |
Paino: | 224.4 g |
Rakenne: | Alumiinikehys / Gorilla Glass takaosassa / Gorilla Glass Victus 2 etuosassa / IP68 |
Näyttö: | 6.78 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / LTPO AMOLED / 165 Hz / HDR10+ / 2500 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 4 nm Snapdragon 8 Gen 3 (1x 3.3 GHz Cortex X4 & 3x 3.2 GHz Cortex-A720 & 2x 3.0 GHz Cortex-A720 & 2x 2.3 GHz Cortex-A520) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 750 |
Muisti: | 12 tai 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0] |
Takakamera: | 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.9 / 23.8 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / Gimbal-OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/3.0" / 1.12 µm /12.7 mm / 120 asteen kuvakenttä) + 32 MP telekamera (f/2.4 / 1/3.2" / 0.7 um / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama |
Etukamera: | 32 MP (f/2.5 / 1/3.2" / 0.7 µm) |
Akku: | 5500 mAh (ei irrotettava) / 65W pikalataus / 15W langaton lataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 14 + Zen UI (sisältää Googlen palvelut) |
Käyttöjärjestelmä: | 2 vuotta Android-versioita + 4 vuotta tietoturvaa |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC / Wi-Fi 7 / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 3.2 / kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Skyline Blue / Eternal Black / Misty Grey / Desert Sand |
Hinta: | 1090 € (12 + 256 Gt) / 1190 € (16 + 512 Gt) |
Myyntipakkaus
Asus toimittaa Zenfone 11 Ultran vaaleanharmaassa myyntipakkauksessa, joka on valmistettu pahvista. Myyntipakkausta koristaa puhelimen mallinimi, Zenfone-logo sekä Asuksen logot. Myyntipakkauksen takaosaan Asus on myös painanut tekstinä joitakin puhelimen yksityiskohtia, kuten laitteen mallikoodin ja akun suuruuden, sekä tarra ilmaisee sisältä löytyvän puhelimen väriversion sekä laitteen IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jossa tuodaan esille pakkauksen ympäristöystävälliset materiaalit. Pahvitaskuun on asetettuna pieni metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä laadukas kovamuovinen suojakuori. Kaupasta ostettaessa mukana olisi myös pikaopas ja takuutietoja. Pahvitaskun alta myyntipakkauksesta löytyy paperiin käärittynä itse Zenfone 11 Ultra. Vielä yhden välitasanteen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyy USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C).
Laturia ei enää mukana toimiteta, vaikka sellaisella Asus on aikaisemmin ylpeillyt. Ainoa ekstra on suojakuori, josta tietysti voi olla iloinen. Laturi on ostettava erikseen, jos sellaista ei vielä omista.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Asus on uudistanut erityisesti puhelimen muotoilua, mutta perusta on edelleen täysin sama kuin ROG Phone 8 Prossa. Zenfone 11 Ultrassa on luovuttu pelihenkisyydestä, sillä nyt esimerkiksi takakuoresta on haluttu tehdä pelkistetympi. Väriversioita on tarjolla neljä kappaletta, jotka ovat musta Eternal Black, harmaa Misty Grey, oranssi Desert Sand sekä testiinkin toimitettu sininen Skyline Blue.
Valmistusmateriaaleista Asus ei ole karsinut, sillä Zenfone 11 Ultra tarjoaa edelleen alumiinikehyksen sekä Gorilla Glass -lasipinnat. Takaosan lasiversiota ei ole paljastettu, mutta etupuolella on Gorilla Glass Victus 2. Puhelin on viimeistelty ainakin allekirjoittanutta miellyttävällä tavalla, sillä takapinta ja kehys ovat mattapintaiset. Tällä kertaa Asus on tehnyt mattapinnasta enemmän samettisen, eli se ei ole millään tavalla karhea. Puhelin on jopa yllättävän liukas kuivilla käsillä.
Mattapinnan vahvuus on se, että se ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. Tämä todettiin myös testijakson aikana puhelinta käytettäessä ilman minkäänlaisia suojakuoria. Etuosassa käytettävä Gorilla Glass Victus 2 -lasi tarjoilee aikaisempaa paremman naarmun- ja iskunkestävyyden. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu naarmuja aikaiseksi, vaan se pysyi erittäin hyvänä. Puhelimeen ei ole tehtaalla asennettu suojakalvoa, vaan sellainen on ostettava halutessaan erikseen.
Yleinen muotoilu Zenfone 11 Ultrassa on yllättävän geneerinen, sillä Asus luottaa aikaisempaa selvemmin kulmikkuuteen. Puhelimen kehys on muovattu lähes tasaiseksi ja takapinnassa on vain pieni kaartuvuus alumiinikehystä kohden. Vaikka kulmikkuutta siis löytyy, niin mitään teräviä kulmia ei ole onneksi jätetty, vaan pienet pyöristykset tekevät käytöstä mukavaa. Asus on lisäksi yhdistänyt lasipinnat saumattomasti metallikehykseen, josta itse tykkään paljon.
Täysin uusittu puhelin on myös erittäin kookas. Zenfone 11 Ultran virallisiksi mitoiksi on kerrottu 163,8 x 76,8 x 8,9 millimetriä, eli Asus on hypännyt kompaktista toteutuksesta heti suurien puhelimien kategoriaan. Painoa puhelimella on myös 224,4 grammaa, joten kyseessä on todella painava puhelin. Tämä kannattaa ottaa huomioon puhelinta ostettaessa, vaikka tietysti itse totuinkin painoon muutamassa päivässä.
Asus ei ole onneksi karsinut laadusta, sillä Zenfone 11 Ultra ei antanut periksi tai päästänyt mitään natinoita sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa. Mielestäni uutuuspuhelin on rakenteellisesti premium-tasoa, eikä Asus kalpene pahimpien kilpailijoidensa rinnalla.
Zenfone 11 Ultra on saanut myös IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden, joka nähtiin myös Zenfone 10:ssä viime vuonna. IP68-luokituksen mukaisesti puhelin kestää pölyä ja upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Mielestäni vedenkestävyys on loistava ominaisuus, sillä sen avulla puhelinta voidaan käyttää huoletta sateessa, eikä laitteen pitäisi hajota tippuessa vahingossa järveen. Vaikka IP68-luokitus takaakin hyvän vedenkestävyyden, niin Asus ei kuitenkaan anna sille takuuta. Tietyissä tilanteissa veden aiheuttamat vahingot saattavat mennä takuun piiriin, mutta Asuksen mukaan laitteen hajotessa uidessa tai tippuessa veteen, ei olla enää IP68-luokituksen mukaisissa olosuhteissa.
Zenfone 11 Ultra on suuremman kokonsa ansiosta myös uudistettu etuosaltaan verrattuna edeltäjään, mutta se on kuitenkin täysin identtinen ROG Phone 8 Pron kanssa. Näytössä on kauttaaltaan tasapaksut kehykset, ja nyt näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 88 prosenttia. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti. Puheluihin käytettävä kaiutin sijaitsee näytön yläpuolella ja sormenjälkilukija on integroituna näyttöön.
Takaosan vasemmassa yläkulmassa on kamera-alue, joka on neliömäinen. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden kaverina on myös LED-salamavalo. Kamera-alue ulkonee huimasti muusta rungosta, jonka takia Zenfone 11 Ultra keikkuu häiritsevästi, kun sitä käytetään pöydällä. Takaosassa on myös ASUS Zenfone -logo sekä näyttävyyttä on tuomassa pelkistetyt viivat.
Zenfone 11 Ultran oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Kaikkien fyysisten painikkeiden tuntuma puhelimessa on erinomainen. Vasemman kyljen Asus on jättänyt täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunasta löytyy mikrofonin ohella USB-C-tyypin latausliitin, SIM-korttiluukku, pääkaiutin sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Verrattuna ROG Phone 8 Prohon, on Zenfone 11 Ultrassa karsittu ylimääräisistä pelipainikkeista, toisesta USB-C-liittimestä sekä kolmannesta mikrofonista.
Näyttö
Siinä missä Zenfone 10 tarjosi erittäin kompaktin näytön, niin nyt Zenfone 11 Ultra on jotain aivan muuta. Kyseessä on massiivinen näyttö, jollaista ei ole aikaisemmin Zenfone-puhelimissa nähty. Kyseessä on 6,78-tuumainen LTPO AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2400 x 1080). Näytössä on normaali 20:9-kuvasuhde, korkea 144 hertsin virkistystaajuus sekä 720 hertsin kosketusherkkyys.
Näytön yleinen kirkkaus on 1600 nitiä, mutta parhaimmillaan kirkkaus yltää jopa 2500 nitiin asti. Näytön kanssa Asus tekee jälleen yhteistyötä Pixelworksin kanssa. Pixelworksin teknologiat avustavat näytön värioptimoinneissa sekä monissa muissa osa-alueissa. Zenfone 11 Ultrassa on myös tuki DC-himmennykselle sekä mahdollisuus kustomoida näyttökokemusta laajasti.
Full HD+ -tarkkuus on riittävä puhelimen näytössä, mutta mielestäni Asus olisi voinut tässä kohtaa tehdä pientä päivitystä samalla kun näyttöä on muutenkin parannettu. QHD-tarkkuudesta ei tuskin olisi suurta haittaa, sillä siihen myös kilpailijat yltävät. Full HD+ -tarkkuus on ainakin itselleni tarpeeksi, sillä se takaa Zenfone 11 Ultran kohdalla riittävät 388 pikseliä tuumaa kohden, mutta se ei ole kategoriansa tarkimmasta päästä. Näytön vahvuuksia ovat kosketusherkkyys ja -latenssi, joten ylimääräisiltä viiveiltä vältytään.
Samsungin valmistama E6 AMOLED -paneeli mahdollistaa tuen adaptiiviselle virkistystaajuudelle 1-120 hertsin välillä LTPO-tekniikan ansiosta, mutta tuettuna on myös 144 hertsin virkistystaajuus muun muassa sulavaa pelaamista varten. Tässä nähdään pieni ero verrattuna ROG Phone 8 Prohon, sillä se ylsi parhaimmillaan 165 hertsin virkistystaajuuteen ja Zenfone 11 Ultrassa se on rajoitettu 144 hertsiin.
LTPO tuo mukanaan paljon hyötyjä, joista suurin on pienempi virrankulutus. Kun virkistystaajuus on asetettu automaattiseksi, niin puhelin voi säätää näytön virkistystaajuuden 1-120 hertsiin näytettävän sisällön tai tehtävän mukaisesti. LTPO-tekniikka voi nostaa virkistystaajuuden 120 hertsiin pelaamisen aikana tai laskea sen 30 hertsiin elokuvien katsomisen ajaksi. Lisäksi näyttö voi laskea 10 hertsiin esimerkiksi kuvia katsellessa. 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa Always-on-display-toiminnossa.
AMOLED-tekniikan ansiosta näytön värintoisto on erinomainen. Erityisesti tummat sävyt olivat tummia ja musta oli oikeasti mustaa. Testijakson aikana itse en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia, vaan ne oli Asuksen toimesta jo oletusarvoisesti erittäin miellyttävät. Asus antaa kuitenkin käyttäjälle mukavasti säätömahdollisuuksia koskien näytön värintoistoa. Splendid-valikon takaa on mahdollista säätää manuaalisesti värilämpötilaa sekä vaihtaa näytön väritoistoa.
Näytön kirkkaus on erinomainen, sillä luettavuus on kirkkaassakin valaistuksessa hyvä. Ainakaan itse en havainnut ongelmia kirkkauden kanssa. 2500 nitiä on jo paljon, mutta kuitenkin puolet vähemmän kuin joissakin muissa saman kategorian lippulaivapuhelimissa. Tämä ei kuitenkaan ole varmasti kenellekään suuri ongelma.
Erikoisesti Zenfone 11 Ultran testiversiossa mukana ei ollut Widevine L1 -sertifikaattia, jonka takia puhelin ei tue korkealaatuista sisältöä suoratoistopalveluissa. Asus korjannee tämän ongelman tulevissa päivityksissä. Näytössä on kuitenkin tuki HDR10+ -tekniikalle.
Näytön asetuksiin Asus ei ole tuonut merkittävästi uudistuksia, vaan mukana on Asukselle tyypilliset laajat säätömahdollisuudet esimerkiksi värintoiston osalta. Asetuksista pystytään myös säätämään yövaloa sekä muita asetuksia. Asus on saanut mukaan asetuksia silmien rasituksen estämiseksi. Esimerkiksi matalan kirkkauden välkkymisen esto vähentää silmien väsymystä pienentämällä näytön vilkkumista. Puhelimessa on myös silmien suojaustila, joka yhdistää edellä mainitun asetuksen yövalon ja tumman tilan kanssa. Näyttö tukee Always-on-display-toimintoa.
Ne, jotka odottivat Asukselta jälleen kompaktia Zenfone-puhelinta, niin Zenfone 11 Ultra ei ole sitä. Zenfone 10 on edelleen markkinoilla, mutta nähtävästi ainakaan lähitulevaisuudessa ei nähdä uusia kompakteja laitteita. Itse kuitenkin tykkäsin Zenfone 11 Ultran suuresta näytöstä, sillä se tarjoaa teknisesti hyviä ominaisuuksia ja takaa lisäksi erinomaisen käyttökokemuksen.
Tekniikka ja suorituskyky
Suorituskyvyltään Zenfone 11 Ultra on samaa tasoa ROG Phone 8 Pron kanssa, sillä käytössä on sama Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiri. Samainen järjestelmäpiiri on nähty viimeisen parin kuukauden aikana useissa lippulaivapuhelimissa, joiden joukossa on esimerkiksi OnePlus 12, Honor Magic6 Pro sekä Samsung Galaxy S24 Ultra.
Snapdragon 8 Gen 3 on 4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, joka on tullut tutuksi viime vuosina. Kahdeksanytimisen toteutuksen kohokohtana on yksi tehokas Cortex-X4-ydin, joka toimii nyt 3,3 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on viisi tehokasta Cortex-A720-ydintä, joista kolme toimii 3,2 GHz:n taajuudella ja kaksi 3,0 GHz:n taajuudella. Mukana on myös kaksi 2,3 GHz:n Cortex-A520-ydintä.
Qualcommin mukaan Snapdragon 8 Gen 3 on jopa 30 prosenttia tehokkaampi sekä 20 prosenttia energiatehokkaampi kuin Snapdragon 8 Gen 2 -piiri. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 750, jonka luvataan olevan 25 prosenttia nopeampi kuin edeltäjänsä.
Suomessa Zenfone 11 Ultra on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka tarjoavat 12 tai 16 gigatavua RAM-muistia. Testiin saatiin 16 gigatavun versio, jonka kaverina on 512 gigatavua tallennustilaa. Vastaavasti 12 gigatavun kaverina on 256 gigatavua tallennustilaa. Zenfone 11 Ultrasta ei ole ROG Phone 8 Pron tavoin 24 gigatavun + 1 teratavun versiota, vaan nyt luotetaan perinteisempiin määriin.
RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon (8533Hz) ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. UFS 4.0 -tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s) ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s) kuin edeltävässä versiossa. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.
Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on jo hyvin selvillä, mutta mielenkiintoista on nähdä, miten Zenfone 11 Ultra vertautuu ROG Phone 8 Prohon. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joista paljastuu erot.
Pikaisella vilkaisulla suorituskykytestit vahvistavat Zenfone 11 Ultran jäävän minimaalisesti ROG Phone 8 Pron jälkeen, mutta erot ovat kuitenkin todella pienet. Eli suurta eroavaisuutta ei Asus ole saanut aikaiseksi, vaikka nyt kyseessä ei olekaan mikään todellinen pelipuhelin. Suorituskyky on hyvin vastaavalla tasolla. Zenfone 10 -puhelimeen verrattuna suorituskyky on kasvanut merkittävästi.
Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertailemaan Zenfone 11 Ultran saamia tuloksia ROG Phone 8 Pron lisäksi myös samaan piiriin perustuvan Honor Magic6 Pron kanssa, mutta mukana on myös viime vuoden Snapdragon 8 Gen 2 -piiriin perustuvan ASUS Zenfone 10:n saamat tulokset.
ASUS Zenfone 11 Ultra (SD8G3) | ASUS ROG Phone 8 Pro (SD8G3) | ASUS Zenfone 10 (SD8G2) | Honor Magic6 Pro (SD8G3) | |
---|---|---|---|---|
AnTuTu: | 2 149 769 pistettä | 2 157 788 pistettä | 1 580 073 pistettä | 1 519 849 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 2262 pistettä | 2275 pistettä | Ei tuloksia* | 1987 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 7075 pistettä | 7192 pistettä | Ei tuloksia* | 5196 pistettä |
PCMark: | 20 376 pistettä | 22 033 pistettä | 18 458 pistettä | 16 717 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 5220 pistettä | 5232 pistettä | 3723 pistettä | 5184 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Snapdragon 8 Gen 3 tuo mukanaan selvän suorituskykyparannuksen verrattuna edeltäjään, ja kyseessä on järjestelmäpiiri erinomaisella suorituskyvyllä. Suorituskyky ei tule loppumaan Zenfone 11 Ultrassa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.
Testijakson aikana puhelin tuntui toimivan erinomaisesti peruskäytössä, mutta myös muutamien testattujen raskaampien pelien kohdalla. Asus on onnistunut optimoimaan järjestelmäpiirin ja ohjelmiston hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskykyyn. Kokemus on mielestäni identtinen ROG Phone 8 Prohon verrattaessa.
Zenfone 11 Ultralle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa. Aluksi testi toteutettiin ilman erillistä jäähdytystä.
Ensimmäisellä testauskerralla puhelimella päästiin AnTuTu-testissä erittäin korkeaan 2 149 769 pisteeseen, jonka jälkeen lähdettiin raskaasti alapäin. Jo toisella testauskerralla pisteet tipahtivat 1 887 726 pisteeseen, joka oli samalla koko testauksen huonoin tulos. Tämän jälkeen pisteet lähtivät kevyeen nousuun.
Zenfone 11 Ultra ei kuitenkaan kyykännyt kokonaan, joka tapahtui aikaisemmin testatun ROG Phone 8 Pron kohdalla. Stressitesti päästiin siis toteuttamaan loppuun asti.
Parhaimman ja heikoimman tuloksen välillä eroa oli 262 043 pistettä, joka tarkoittaa suorituskyvystä kadonneen noin -12,2 prosenttia. Kyseessä on vastaava tulos kuin ROG Phone 8 Pron kohdalla, ja samalla myös selvästi heikompi tulos kuin esimerkiksi viime vuoden Zenfone 10 -puhelimen kohdalla. Stressitestin tulos on edelleen kohtuullinen, mutta ei parhaimmasta päästä.
Stressitestin aikana Zenfone 11 Ultra tuntui lämpenevän selvästi, tai oikeastaan voidaan puhua jopa kuumenemisesta. Puhelin pystyi pitämään lämmön kurissa toiseen AnTuTu-testauskertaan asti, mutta jo kolmannella testauskerralla puhelin oli erittäin kuuma. Erityisesti laitteen alumiinikehys oli kuuma, eikä laitetta ollut edes mahdollista pitää kädessä.
Testijakson aikana itse en kuitenkaan havainnut peruskäytössä mitään ongelmia lämmön kanssa, eikä Zenfone 11 Ultra päässyt kuumenemaan käytössä. Myöskään lyhyiden pelisessioiden kohdalla en havainnut ongelmia lämpenemisen kanssa, vaan se havaittiin ongelmaksi vasta stressitestiä tehdessä.
Jäähdytysjärjestelmä on Zenfone 11 Ultrassa lähes samanlainen kuin ROG Phone 8 Prossa. Tämä johtuu siitä, että rakenne on sama, joten muutoksia siihen ei olisi ollut järkevää tehdä. Mukana on siis suuri höyrykammio sekä muita materiaaleja, jotka johdattavat lämpöä tehokkaammin pois järjestelmäpiiriltä. Zenfone 11 Ultrassa on kuitenkin karsittu ulkoisesta jäähdytyksestä, jollainen nähtiin ROG Phone 8 Prossa.
Muuta tekniikasta
Yhteyksien osalta Asus on toteuttanut tutut ratkaisut, joita lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. 5G-yhteydet toimivat puhelimen molemmilla SIM-korteilla ja laitteeseen pystyy asettamaan kaksi fyysistä nano-SIM-korttia. Valitettavasti Asus on jälleen karsinut eSIM-tuesta, jonka voisi olettaa olevan nykypäivänä perusominaisuus lippulaivatason puhelimissa.
Puhelimessa on Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. NFC-tuen ansiosta puhelinta voidaan käyttää myös mobiilimaksamiseen.
Lippulaivapuhelimelta odotetun mukaisesti Zenfone 11 Ultra pitää sisällään myös hyvän värinämoottorin. Puhelimessa on huippuluokan X-akselinen värinämoottori, joka takaa todella vakuuttavan värinän. Kyseessä on varmasti yksi tämän hetken parhaimmista värinämoottoreista. Olenkin ilahtunut, että tällä osa-alueella Asus ei ole karsinut.
Sormenjälkilukijaan Asus ei ole tehnyt merkittäviä uudistuksia, vaan Zenfone 11 Ultrassa on näytön alapuolelle sijoitettu optinen sormenjälkilukija. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin mukavaksi käyttää ja se tuntui olevan nopea.
Sormenjälkilukijan sijainti näytöllä on myös otollinen, sillä se on mukavasti peukalon ulottuvilla laitetta käytettäessä. Sormenjälkilukijalle on mahdollista opettaa yhteensä viisi eri sormenjälkeä, mutta yleisesti ainakin itse hyödynnän vain peukaloita lukituksen avaamiseksi.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Testien perusteella kasvojentunnistus oli erittäin nopea ja ajaa asiansa hyvin.
Äänen kanssa Asus on ollut puhelimissaan vahvoilla jo pitkään, ja nyt Zenfone 11 Ultra vie kokemusta hieman parempaan suuntaan verrattuna Zenfone 10 -puhelimeen. Pääkaiutin löytyy laitteen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta, joten tuettuna on stereoäänentoisto.
Zenfone 11 Ultrassa on 5-magneettinen kaiutin, jonka luvataan olevan samankokoinen niin laitteen alareunassa kuin yläreunassa. Kovin tarkasti muilta osin kaiuttimista ei Asuksen toimesta puhuta, mutta mielestäni Asus on onnistunut edelleen äänentoiston kanssa. Stereototeutus on miellyttävä ja kaiuttimien äänenlaatu on tasainen. Äänessä on hyvin yksityiskohtia, vaikka bassoa voisi tuoda hieman vielä paremmin esille.
Mielestäni kaiuttimista lähtee hyvin ääntä ja laatu on miellyttävä myös musiikinkuuntelua varten. Asus on monesti kertonut, että hyvän äänenlaadun taustalla on myös ohjelmisto. Zenfone 11 Ultran äänentoistossa on tehty yhteistyötä ruotsalaisen Dirac Researchin asiantuntijoiden kanssa. Dirac HD Sound Technologies on tehnyt korjauksia sekä impulssi- ja että taajuusvasteeseen, bassoon sekä äänenvoimakkuuteen.
Yksi puhelimen kohokohta on kuulokeliitin. Zenfone 11 Ultrassa on säästetty edelleen tuttu ja turvallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kuulokeliittimen ansiosta käyttäjät pystyvät nauttimaan erittäin miellyttävästä äänestä myös langallisten kuulokkeiden avulla.
Asus on panostanut myös langattomaan äänentoistoon, sillä nyt käytössä on tuorein Bluetooth 5.3 -versio. Zenfone 11 Ultrassa on tuki muun muassa Snapdragon Sound -tekniikalle, joka takaa loistavan langattoman äänentoiston. Lisäksi puhelin tukee kaikkia yleisimpiä korkealaatuisia Bluetooth-lähetysstandardeja, joita ovat muun muassa aptX adaptive, aptX Low latency, LDAC ja AAC.
Akku ja lataus
Akunkeston ja latauksen osalta Zenfone 11 Ultra on identtinen ROG Phone 8 Pron kanssa, joten testijakson aikana kokemuksen todettiin olevan vastaava. Tarjolla on 5500 milliampeeritunnin akku, joka on selvästi suurempi kuin edeltäjässä. Tämä tietysti ei yllätä, sillä onhan laitteen kokokin huomattavasti suurentunut.
Testijakson aikana itse ainakin koin Zenfone 11 Ultran akunkeston olevan edelleen todella vakuuttavalla tasolla. Tietystikään aivan edeltäjän tasolle ei päästä, mutta merkittävää eroa en havainnut. Usein iltaisin akkua oli omalla aktiivisella käytöllä jäljellä yli 35 prosenttia, ja vain muutaman kerran päästiin alle 20 prosentin varaukseen. Kevyemmällä käytöllä kahden päivän akunkesto on mahdollinen.
Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Akunkestoa voidaan pitää puhelimen yhtenä valttikorteista.
Asus tarjoaa puhelimelle 65 watin tehoisen HyperCharge-pikalatauksen, joka on parempi kuin edeltäjän 30 watin lataus. Kahtia jaetun toteutuksen ansiosta akkuja ladataan päiden sijaan keskeltä. Tämä mahdollistaa Asuksen mukaan pienemmän lämpötilan, jonka ansiosta pystytään ylläpitämään korkeaa lataustehoa pidemmän aikaa. Asus lupaa, että Zenfone 11 Ultra latautuu tyhjästä täyteen noin 39 minuutissa.
Puhelimen mukana ei toimiteta enää laturia, joten se on ostettava erikseen. Asus on saanut puhelimeen tuen Quick Charge 5.0- ja USB Power Delivery -standardeille, joten pikalataukseen ei vaadita aina Asuksen omaa laturia. Pystyimme kuitenkin toteuttamaan tutun lataustestin Asuksen omalla 65 watin HuperCharge-pikalaturilla. Lataustestin tulokset ovat esillä alapuolella.
Lataustestissä ei päästy aivan Asuksen lupaamaan nopeuteen, sillä tyhjästä täyteen Zenfone 11 Ultra latautui 55 minuutissa. Kyseessä on 16 minuutin ero luvattuun, joka on huomattava. Lisäksi puhelin latautuminen kesti 10 minuuttia enemmän kuin identtisellä ROG Phone 8 Prolla.
Akkua saadaan ladattua nopeasti, sillä esimerkiksi 5 minuutissa akkua on jo 13 prosenttia. 20 minuutissa akkua on 52 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 40 minuutissa. Lataus hidastuu jatkuvasti tasaisesti, ja loppua kohden lataus hidastuu selvästi. Ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 4 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuivat 15 minuutissa.
Zenfone 11 Ultrassa on tuki langattomalle lataukselle, joka ei ole toki mikään uudistus. Puhelin tukee 15 watin tehoista langatonta latausta. Se ei ole markkinoiden nopein, mutta mukava lisä. Lataus tapahtuu Qi 1.3 -standardin avulla, joten erikoisia latausalustoja ei tarvita. Langattoman latauksen nopeutta ei testijakson aikana lähdetty testaamaan, sillä se olisi varmasti todella hidas.
Pakkastesti
Testijakson aikana Zenfone 11 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Zenfone 11 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Asus oli tuttuun tyyliinsä estänyt akun latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä ja ilmoitti ”puhelimen lämpötilan olevan liian matala”.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Zenfone 11 Ultran näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Zenfone 11 Ultra pärjäsi pakkastestissä täysin identtisesti ROG Phone 8 Pron kanssa. Akun kuluminen kummankin testin aikana oli erittäin vähäistä verrattuna useisiin kilpailijoihin. Pakkanen ei vaikuttanut muutenkaan käyttöön juurikaan, ja ainoastaan akun lataamista oli rajoitettu. Lataus onnistui kuitenkin muutaman minuutin jälkeen puhelimen ollessa huoneenlämmössä.
Kamerat
Zenfone 11 Ultran kameroiden kanssa Asus ei ole keksinyt mitään uutta, vaan toteutus on identtinen ROG Phone 8 Pron kanssa. Tämä on tietysti hienoa, sillä toteutus on huippupuhelimen tasolla ainakin tekniikkaa tarkastellessa. Tarjolla on kolme takakameraa, jotka ovat perinteikkäät pää- ja ultralaajakulmakamerat, mutta uutuutena on nyt telekamera. Zenfone-sarjassa ei ole vuosiin telekameraa nähty.
Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen Sony IMX890 -sensori, joka on nähty useiden valmistajien puhelimissa keskihintaluokasta ylöspäin. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.9-aukko sekä 23,8 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Kameran erikoisuutena on gimbal-OIS-vakautus, joka on tullut aikaisemmin tutuksi Zenfone-puhelimista.
Zenfone 11 Ultran toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu OmniVision OV13B -sensoriin. Kyseessä on 1/3.0” suuruinen kenno, jossa on 1,12 mikronin pikselikoko. Kamerassa on f/2.2-aukko, mutta automaattitarkennusta ei ole mukaan saatu. Ultralaajakulmakamera kykenee 120 asteen kuvausalueeseen.
Telekameraa ei ole pitkään aikaan Asuksen puhelimissa nähty, jos laskuista jätetään ROG Phone 8 Pro pois. 32 megapikselin tasoisessa telekamerassa käytetään OmniVisionin OVC32C -sensoria, joka on kooltaan 1/3.2 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Telekamerassa on f/2.4-aukko, optinen kuvanvakautus ja se mahdollistaa 3-kertaisen optinen zoomauksen.
Zenfone 11 Ultra on varusteltuna 32 megapikselin tasoisella sensorilla. Kyseessä on OmniVision OV32C -sensori, joka on kooltaan 1/3.14 tuumaa ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Etukamerassa on f/2.45-aukolla varusteltu linssi, mutta tällä kertaa Asus on jälleen kerran karsinut automaattitarkennuksesta.
Teknisesti kamerat ovat siis samat kuin ROG Phone 8 Prossa. Tämän takia kuvien laatu ja kokonaisuus ovat lähes identtiset, eikä testissä havaittu merkittäviä eroja. Enemmän testikuvia samoilla kameroilla otettuna löytyy siis myös ROG Phone 8 Pron arvostelusta tämän linkin takaa.
ASUS Zenfone 11 Ultran kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX890, f/1.9, 23.8 mm, 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF, Gimbal-OIS)
- Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (OmniVision OV13B, f/2.2, 12.7 mm, 1/3.0” 1.12 µm, FF, 120 asteen näkökenttä)
- Telekamera: 32 megapikseliä (OmniVision OVC32C, f/2.4, 1/3.2”, 0.7 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
- Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.45, 1/3,14”, 0,7 µm, FF)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä kamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.
Tuttuun tyyliin Asus on kertonut parantavansa kuvauskokemusta ja lopputulosta yhdessä tekoälyn kanssa. Kameraan on tuotu tekoälyavusteinen kohteen tunnistus. Sen avulla ohjelmistollisesti jaetaan kuvan eri osiot, joista jokainen optimoidaan erikseen paremman kuvan saamiseksi. Esimerkiksi kuvattaessa taivasta optimoidaan taivaan asetukset omanlaiseksi ja samalla muu kuva hieman erilaiseksi.
Asus ei varsinaisesti pääse yllättämään kuvanlaadun kanssa tälläkään kertaa, vaan Zenfone 11 Ultran tuottama jälki otollisessakin kuvaustilanteessa jättää toivomisen varaa. Kuvat eivät ole huonoja, vaan niissä on tiettyjä osa-alueita, joita voisi parantaa. Yksityiskohtia taltioituu miellyttävä määrä, jonka lisäksi värit ovat monessa tilanteessa yllättävän luonnolliset. Dynaaminen alue ei ole kaikista laajin, mutta ajaa asiansa.
Kuvissa on kuitenkin havaittavissa tietynlaista pehmeyttä tutulla Asuksen tyylillä. Lisäksi Asus tuntuu toisinaan liiaksi terävöittävän kuvia jälkikäteen. Reilun 1000 euron puhelimelta pääkameran tuottama jälki jättää toivomisen varaa.
Heikommassa valaistuksessa kamera tuottaa riittävää jälkeä oletusasetuksilla, mutta onneksi erillinen yökuvaustila avustaa hämäräkuvauksessa. Pääkamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka on yleistynyt monissa puhelimissa viime aikoina. Yökuvaustilalla kuviin saadaan minimaalisesti lisää valoa, yksityiskohtia sekä terävyyttä, mutta mistään mullistavasta tilasta ei ole kyse. Mielestäni heikoin kohta on kuvaus sisätiloissa, jossa valoa on, mutta ei tarpeeksi. Lähes pimeässä kamera taltioi suhteessa valoon yllättävänkin hyvää jälkeä.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Zenfone 11 Ultran pääkameralla.
Ultralaajakulmakamera on tutulla Asuksen tasolle, sillä siihen ei ole saatu merkittäviä uudistuksia. Kyseessä on sama kamera, joka nähtiin Zenfone 10 -puhelimessa. Oikeastaan lopputulos kuvien osalta on yllättävän lähellä kyseistä puhelinta, eikä Asus ole onnistunut tekemään parannuksia.
Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa jälkeä, joka on varmasti monille riittävä. Kamera ei ole heikoimmasta päästä, vaan melko tasavahvaa keskiluokkaa. Kuvat ovat jokseenkin turhan pehmeitä, mutta Asus on kuitenkin pystynyt välttämään kuvien reunojen selvemmän heikkenemisen. Kamerassa käytetään Free-form-linssiä, joka vähentää linssin tuottamaa vääristystä.
Värit taltioituvat kuviin hyvin ja pitkälti samalla tavalla kuin pääkameran kuviin. Dynaaminen alue on myös hyvä, vaikka parantamista olisikin. Hämärässä kuvattaessa kamera ei ole parhaimmillaan, sillä kuvissa lisääntyy pehmeys ja rakeisuus selvästi. Ultralaajakulmakamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jonka avulla pystytään ottamaan hieman parempia kuvia. Kokonaisuutena kuvat ovat kuitenkin sellaisia, joita kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa, mutta parempia kuvia haluavien kannattaa tutkia muita vaihtoehtoja.
Alapuolella on nähtävissä muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.
Uutuutena Zenfone 11 Ultra tarjoilee 32 megapikselin telekameran, jollaista ei ole aikaisemmin tämän malliston laitteissa nähty. Myös telekamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli lopputuloksena syntyy 8 megapikselin kuvia oletusasetuksilla.
3-kertaisen optisen zoomauksen lisäksi kamera tukee 10-kertaista Hyper Clarity AI -zoomausta, eli 10-kertaisten kuvien pitäisi olla myös kohtuullisia. Testijakson aikana keskityttiin vain kameran todelliseen zoomaukseen.
Hyvässä valaistuksessa telekameraa käytettäessä saadaan aikaiseksi tarkkoja sekä yksityiskohtaisia otoksia. Kuviin saadaan erinomaiset värit, jotka vastaavat muita kameroita. Lisäksi kuvien tarkkuus on miellyttävä ja dynaaminen alue on riittävä. Oikeastaan monessa tilanteessa kameran tuottama lopputulos jopa yllätti.
Heikossa valaistuksessa telekamera ei luonnollisestikaan ole yhtä hyvä. Kuvista katoaa yksityiskohtia ja pehmeys lisääntyy paljon. Usein huomasin myös tarkennuksen kanssa olevan pientä ongelmaa, jos valoa ei ole tarpeeksi. Monesti kuvia jälkikäteen katsottuna saikin pettyä, kun kamera ei ollutkaan tarkentanut oikein. Kamera tukee myös Super-yökuvaustilaa, jolla kuviin saadaan pientä parannusta ja värit näyttävät paremmilta.
Alapuolella on muutamia telekameralla taltioituja kuvia.
Zenfone 11 Ultra tuo mukanaan myös tuttuja ominaisuuksia, joita nähtiin ensimerkiksi Zenfone 10:n kohdalla. Puhelimeen on saatu kolmannen sukupolven 6-akselinen Hybrid Gimbal -vakautus. 6-akselinen optinen kuvanvakautus on pysynyt ennallaan, mutta Asus on päivittänyt elektronisen kuvanvakautuksen algoritmia ja nopeuttanut tarkennusta. Lisäksi Super HyperSteady -videokuvauksessa tuetaan kyseistä vakautusjärjestelmää.
Adaptiivisen elektronisen vakautuksen ansiosta kamera osaa nyt dynaamisesti muokata kuvausaluetta puhelimen vakauden mukaan. Yleisellä tasolla kyseessä on yksi parhaimmista vakautuksista älypuhelimissa, jonka olen nähnyt. Ominaisuutta testattiin muutaman kerran testijakson aikana, ja Zenfone 11 Ultra pystyi poistamaan lähes kaikki suurimmatkin tärähtelyt videoista ja pitämään kuvan kohtuullisen tarkkana.
Esimerkiksi rappusia noustessa, pyöräillessä tai juostessa samaan aikaan kuvattaessa, lopputulokseksi saatiin miellyttävän vakaa video. Itselle ominaisuus on enemmän mukava lisä, sillä videokuvas on hyvin vähäistä. Asus hyödyntää uutta vakautusta myös kameran valojuova-tilassa. Nyt puhelimella on mahdollista kuvata käsivaralta kuviin valojuovia esimerkiksi liikenteestä, vesiputouksista tai muista liikkuvista kohteista.
Yleisien videokuvausominaisuuksien osalta päivityksiä ei ole suuremmin saatu. Zenfone 11 Ultra tarjoaa edelleen tutun 8K 24 fps -videokuvauksen pääkameran avustuksella. Lisäksi pääkamera tukee 4K 60 fps -videokuvaa, ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -videota ja telekamera tukee korkeintaan 1080p 60 fps -videokuvausta.
Kamerasovellus tukee myös kameroiden välillä liikkumista kesken kuvauksen, joka ei ole aina itsestäänselvyys (pää- ja ultralaajakulma korkeintaan 4K 30fps, kaikki korkeintaan 1080p 60 fps).
32 megapikselin tasoisessa etukamerassa on nyt RGBW-tekniikka, jonka luvataan tuottavan parempia selfiekuvia heikommassa valaistuksessa. Uudessa ratkaisussa lisätään valkoinen pikseli aikaisemman punaisen, vihreän ja sinisen matriisiin, joka parantaa sensorin valoherkkyyttä.
Etukameran kuvanlaatu on hyvä ja sen avulla saadaan aikaiseksi tarkkoja sekä yksityiskohtaisia otoksia. Kuvissa on kuitenkin jonkin verran pehmeyttä. Kamera on vahvoilla hyvässä valaistuksessa, jonka lisäksi heikossa valaistuksessa mukaan saadaan hieman lisää valoa. Harmillista on kuitenkin, että Asus karsii jälleen automaattitarkennuksesta. Videokuvaus rajoittuu ainoastaan 1080 30 fps -tasolle, joten joissakin Asuksen puhelimissa ollutta 4K-kuvausta ei enää ole.
Asus käyttää samaa kamerasovellusta, joka on nähty yhtiön aikaisemmissakin puhelimissa. Sovellus on miellyttävän selkeä, sillä se noudattaa tuttuja toteutuksia, jotka on todettu hyväksi. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, Google Lens -painike sekä mahdollisuus säätää kuvasuhdetta. Nuolesta saadaan avattua lisävalikko, josta voidaan säätää myös HDR-asetuksia.
Kamerasovelluksen alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa monien tilojen välillä. Lisäksi alareunassa on mahdollista vaihtaa etukameraan tai mennä aikaisemmin otettuihin kuviin. Sovelluksen alareunassa nähdään myös kameravalitsin, josta on helppo vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0.7x) ja telekameran (3x) välillä. Asus on tuonut näkymään myös 2x-zoomipainikkeen sekä kaunistuspikavalinnat. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös mahdollisuus ajastaa kuvan ottaminen vetämällä laukaisinpainiketta ylöspäin.
Asus tarjoaa kamerasovelluksessa myös manuaalitilan, jossa voidaan säätää kaikkien takakameroiden kuvausasetuksia ennen kuvausta. Manuaalitilassa on mahdollista säätää tarkennusta, valotusaikaa (1/10000 – 32 s), ISO-arvoa (25 – 3200), valotuksen korjausta (-2.0 … +2.0) sekä valkotasapainoa (2750 – 7500 K). Valitettavasti manuaalitilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä myöskään täyden 50 megapikselin tasoisia kuvia. Kamerasovelluksessa on omat manuaalisäädöt myös videokuvaukselle pro-video-tilassa.
Kamerasovellus toimi testijakson aikana normaalisti, eikä vastassa ollut ylimääräisiä hidasteluja tai bugeja. Kameralla ei pysty ottamaan peräjälkeen kuvia kovinkaan nopeasti, jonka itse koin aina välillä pieneksi ongelmaksi. Kamerasovellus on mielestäni helposti ymmärrettävissä sekä mukana on monta tarpeellista toimintoa.
Käyttöjärjestelmä
Asus on varustellut uutuuspuhelimen tuoreeltaan Googlen uusimmalla Android 14 -versiolla, joten uusimmista ominaisuuksista päästään nauttimaan heti. Puhelimessa on myös Asuksen tekemiä optimointeja, mutta yleisesti tarjolla on todella puhdas Android-kokemus. Puhelimessa oli asennettuna testin lopuksi Googlen 1. joulukuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Valitettavasti Asus ei ole lähtenyt parantamaan päivityslupaustaan, vaan tarjolla on edelleen sama vanha tuttu. Puhelimelle on tulossa 2 suurta Android-versiopäivitystä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Odotettavasti puhelin saa siis Android 15- ja Android 16 -päivitykset, jonka lisäksi tietoturvaa päivitellään vielä vuoden 2028 huhtikuussa. Asus jää selvästi jälkeen kilpailijoiden 4 + 5 tai 7 + 7 vuoden päivityslupauksesta, jonka esimerkiksi Samsung tarjoaa samassa hintapisteessä.
Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Asus ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, kuten lukitusnäytön kustomointia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.
Zenfone 11 Ultra tuo mukanaan luonnollisesti uusimman version Asuksen omasta käyttöliittymästä, joka rikastuttaa Android-kokemusta. Käytössä on oletuksena tuttu Zen UI -käyttöliittymä, joka näyttää perinteisemmältä ja puhtaammalta Androidilta kuin ROG-puhelimissa nähtävä ROG UI.
Asus ei ole kovinkaan vahvasti nostanut esille käyttöliittymän uudistuksia, mutta mukaan on saatu muutamia tekoälyllä höystettyjä parannuksia. Mukana on samoja tekoälyominaisuuksia kuin ROG Phone 8 Prossa, mutta tällä kertaa tarjolla on myös täysin uusia toteutuksiakin. Tekoäly on tuotu osaksi hakua, niin asetusvalikossa kuin sovellusruudukossa. Nyt puhelimen omat hakutoiminnot osaavat ehdottaa paremmin vastaavia tuloksia, kun aikaisemmin hakukenttä saattoi näyttää vain tyhjää. Esimerkiksi sovellushakuun voi kirjoittaa jotain yleistettyä, kuten ”pelit”, niin se osaa nostaa esille pelejä.
Toinen tuttu tekoälyominaisuus on AI-taustakuva. Asuksen mukaan tekoälyllä voidaan luoda taustakuvia käyttäjän valinnan mukaisesti. Taustakuvan tekeminen on helppoa, kun käyttäjä voi itse valita tyylejä, taustaa, sävyä ja ”inspiraatiota”, joiden perusteella laite pystyy rakentamaan tekoälyn avustuksella täysin uniikkeja taustakuvia. Muutamien testien perusteella ominaisuus tuntui toimivan riittävän hyvin. Ennen taustakuvan luomista puhelimeen on kuitenkin asennettava AI Kit, jolla on kokoa huimat 3,06 gigatavua.
Tekoäly ominaisuuksia on nyt myös muutamia uusia, jotka on lainattu Samsungilta. Zenfone 11 Ultra tukee muun muassa AI Call Translatoria, eli puhelut voidaan kääntää reaaliaikaisesti. Ominaisuus on kuitenkin käytössä vain kiinaksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi, japaniksi, espanjaksi ja portugaliksi, joten suomen kieli ei ole tuettuna. Toinen vastaava samoilla kielillä toimiva ominaisuus on AI Transcript -toiminto puhelimen omassa ääninauhurisovelluksessa. Puhelin osaa muuntaa tallennetun puheen tekstiksi.
Asus on yhdistänyt ohjelmistonsa myös aikaisempaa syvemmin Microsoft Phone Linkin kanssa, joten puhelin toimii saumattomasti yhdessä Asuksen tietokoneiden kanssa. Käyttäjät voivat käyttää puhelinsovelluksia tietokoneella ja siirtää tiedostoja helposti laitteiden välillä. GlideX-ominaisuus mahdollistaa myös puhelimen yhdistämisen tietokoneeseen USB-kaapelin kautta, jolloin onnistuu myös näytön peilaus, sovelluksien toistaminen tietokoneella ja teidostojen ristiin käyttäminen laitteiden välillä.
Zenfone 11 Ultraan on saatu myös ROG Phone -puhelimista tutut peliominaisuudet, vaikkakin hieman rajoitetummin. Tuttuja toimintoja ovat muun muassa Armoury Crate sekä Game Genie. Näihin ei kuitenkaan nyt enää erikseen keskitytä.
Testijakson aikana ohjelmiston kanssa ei tullut vastaan ongelmia, vaan puhelin tuntui toimivan erinomaisesti tilanteessa kuin tilanteessa. Asus on saanut siis optimoitua ohjelmiston ja laitteiston erinomaisesti.
Yhteenveto
Zenfone 11 Ultra on erikoinen tulokas, sillä se on hyvin läheistä sukua ROG Phone 8 Prolle. Asus on selvästi ottanut erilaisemman lähestymistavan puhelinmarkkinaan tänä vuonna, ja se nähdään nyt uutuuspuhelimien samankaltaisuutena. Zenfone 11 Ultra on teknisesti huipputasoa, mutta asemoi Zenfone-malliston nyt hankalaan pisteeseen.
Asus on tuonut puhelimeen paljon markkinoiden kärkitekniikoita, joista tykkäsin todella paljon. Esimerkiksi 144 hertsin AMOLED-näyttö tarjosi upean kokemuksen ja Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiiristä ei tehot lopu kesken. Zenfone 11 Ultran yksi valttikortti oli erinomainen akunkesto sekä monipuoliset latausratkaisut. Puhelin tarjoaa myös riittävät kamerat, hyvät kaiuttimet, kuulokeliittimen sekä puhtaan Android-kokemuksen. Lisäksi rakenne on premium-tasoa ja IP68-luokituksesta Asus ansaitsee kiitosta.
Puhelimessa on kuitenkin paljon heikkouksiakin. Ensinnäkin erikoinen on eSIM-tuen puute, joka pitäisi olla oletusarvoinen ominaisuus nykypäivänä. Lisäksi huomionarvoista on muistikorttipaikan puute sekä laturin puute myyntipakkauksesta. Testijakson aikana Zenfone 11 Ultran todettiin ylikuumenevan raskaassa käytössä, jonka lisäksi toinen merkittävä ongelma on Asuksen heikko päivityslupaus. AI-ominaisuuksia on nyt saatu lisää, mutta valitettavasti ne eivät toimi suomeksi.
Hinta on yksi puhelimen ongelmista. Asus on suoraan nostanut hintoja noin 300 eurolla verrattuna Zenfone 10 -malliin. Nyt puhelimella ei ole enää hintaetua verrattuna kilpailijoihin. Lisäksi kilpailu koventuu hintojen noustessa. Esimerkiksi selvästi edullisempi OnePlus 12 on varmasti hyvä vaihtoehto, jonka lisäksi Samsungin uusimmat Galaxy S24 -sarjalaiset ja Honor Magic6 Pro ovat vaikuttavia haastajia tässä hintapisteessä.
Zenfone 11 Ultran myynti on aloitettu Suomessa maaliskuussa monien jälleenmyyjien kautta. Asus on tuonut laitteen tarjolle kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 12 + 256 gigatavua sekä 16 + 512 gigatavua. Hintaa muistiversioilla on 1090 ja 1190 euroa. Zenfone 11 on valittavissa neljästä väriversiosta, jotka ovat sininen Skyline Blue, musta Eternal Black, harmaa Misty Grey sekä oranssi Desert Sand.
ASUS Zenfone 11 Ultra
ASUS Zenfone 11 Ultra on teknisesti huipputasoa, mutta omassa kategoriassaan kilpailijat vetävät pidemmän korren.
Hyvää
- Premium-rakenne ja IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys
- Erinomainen LTPO AMOLED -näyttöpaneeli 144 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 8 Gen 3 tarjoilee parasta suorituskykyä
- Hyvä akunkesto ja nopea 65 watin pikalataus + langaton lataus
- Hyvä äänentoisto ja kuulokeliitin
- Riittävät kamerat
- Puhdas Android 14 Asuksen lisäyksillä
Huonoa
- Ei muistikorttipaikkaa
- eSIM-tuki puuttuu
- Ylikuumenee raskaassa käytössä
- Päivityslupaus ei hintaluokan tasolla
- Laturi puuttuu myyntipakkauksesta
- Monet AI-ominaisuudet eivät toimi suomeksi
- Korkea hinta