ArvostelutHuawei

Arvostelussa Huawei MediaPad M3 – pieni, mutta tehokas pikkutabletti hyvällä äänentoistolla

Huawei julkaisi viime vuonna IFA-messuilla Berliinissä uuden MediaPad M3 -tabletin, joka on teknisesti houkutteleva. Uutuustabletti saapui myös SuomiMobiilin testiin ja yllätyimme tabletin kyvykkyydestä sekä laadukkuudesta. Viime vuonna pääsimme testaamaan myös tabletin edeltäjää, eli MediaPad M2 8.0. MediaPad M2 ei päässyt yllättämään, mutta sillä oli kuitenkin muutamia vahvuuksia. Nyt MediaPad M3:n kanssa Huawei on tehnyt monet asiat paljon paremmin, joka näkyy myös hinnassa.

MediaPad M3:n vahvuuksia ovat erityisesti kokonaan metallinen rakenne sekä vahvat tekniset tiedot, joita tämän kokoluokan tabletissa ei ole nykyään totuttu näkemään. MediaPad M3:n näyttö on 8 tuumaa ja sen tarkkuus QHD tasoa, joka tekee tabletin näytöstä markkinoiden parhaimmistoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiimme päätynyt Huawei MediaPad M3 oli väritykseltään harmaa ja siitä löytyi 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 4 gigatavua RAM-muistia. Testikappaleessamme oli tuki myös 4G LTE -yhteyksille. Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan Huawei MediaPad M3:n ominaisuuksia sekä sen myyntivaltteja Android-tablettien markkinoilla. Samalla myös perehdytään tabletin vahvuuksiin ja heikkouksiin.

 

Myyntipakkaus

Tabletti toimitetaan tyylikkäässä vaaleassa pakkauksessa, jonka päälle on painettu kultaisella värillä Huawein logo ja tabletin mallinimi. Myyntipakkauksen päällä on myös Harman Kardon -logo, joka osoittaa, että tabletissa hyödynnetään Harman Kardonin kanssa yhteistyössä kehitettyä ääniteknologiaa.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäiseksi esille tulee itse tabletti sekä H300 -nappikuulokkeet, jotka ovat AKG:n suunnittelemat. Pakkaukseen kuuluvat myös normaalisti micro-USB -johto, laturi, SIM-korttiluukun avain sekä muovinen näytön suojakalvo. Myyntipakkauksen lopulliseen kokoonpanoon kuuluu myös pikakäyttöopas, jota tosin ei meille saapuneesta testilaitteesta vielä löytynyt. Kokonaisuudessaan MediaPad M3:n myyntipakkaus on laaja ja varsinkin tyylikkäiden ja laadukkaiden kuulokkeiden sisällyttäminen mukaan ei ole ollut koskaan itsestäänselvyys.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei MediaPad M3 on tällä hetkellä yksi laadukkaimmista tableteista omassa kokoluokassaan. Tabletin näyttö on 8,4 tuumaa ja tämän kokoluokan Android-tabletteja on Suomessa myynnissä vain kourallinen. Oikeastaan ainoa varteenotettava kilpailija MediaPad M3:n hinta- ja kokoluokassa on Samsungin viime vuoden Galaxy Tab S2 8 tuuman versio, joka ei kuitenkaan ole Huawein tabletin tapaan kokonaisuudessaan metallinen.

Testijakson aikana kävi selväksi, että Huawei pyrkii muuttamaan kuluttajien käsitystä yhtiön tuotteista. Huawei on usein tunnettu vain halpavalmistajana ja kiinalaisena laaduttomana kilpailijana, mutta viimeisen parin vuoden aikana Huawei on tuonut saataville myös Suomessa metallisia premium-laitteita monessa eri hintaluokassa. Nyt MediaPad M3 vastaa kuluttajien tarpeeseen laadukkaalla rakenteellaan ja reilulla 8 tuuman näytöllään. Huawei MediaPad M3 on ulkoisesti hyvin laadukas ja vastaavaa kilpailijaa on vaikea löytää. Tabletti koostuu yhdestä metallipalasta, joka tekee kokonaisuudesta jämäkän sekä tyylikkään. Testijakson aikana en huomannut tabletissa mitään epäkohtia laadussa, sillä MediaPad M3 oli niin laadukas kuin osasin odottaakin.

MediaPad M3 on varsin kompakti, sillä sen fyysiset mitat ovat 215.5 x 124.2 x 7.3 millimetriä. Tabletti on siis varsin ohut, eikä painoakaan löydy kuin 310 grammaa. Kokonsa ja painonsa ansiosta tablettia on vielä varsin helppo pitää yhdellä kädellä. Ainakin oman kokemukseni mukaan MediaPad M3:a on mukava pitää kädessä, eikä siinä ole teräviä reunoja, jotka haittaisivat käyttökokemusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei MediaPad M3 näyttää paljon Huawei Nova -puhelimelta

Tabletin takaosan yläreunassa on monien Huawein puhelimien tyylisesti kapea valkoinen lasikaistale, johon on sijoitettuna kamera. Takaosasta löytyy myös Huawein logo sekä Harman Kardon-logo. MediaPad M3:n takaosa tuo mieleen muun muassa samanaikaisesti julkaistun Huawei Nova -puhelimen. Tabletin etuosa on hyvin pelkistetty, sillä näytön yläpuolella on vain etukamera sekä Huawein logo, kun taas alapuolella on vain sormenjälkilukija, joka toimii myös navigointipainikkeena.

Huawei MediaPad M3:n oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, eikä mitään muuta. Huawei on jättänyt tabletin vasemman kyljen kokonaisuudessaan tyhjäksi. Laitteen yläreunaan on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä kaiutin. Alareunassa on mikrofoni, micro-USB-liitäntä, kaiutin sekä SIM-kortti ja muistikorttitelakka.

Mielestäni Huawei on onnistunut tekemään MediaPad M3 -tabletista hyvin laadukkaan, eikä siinä ole laadullisesti mitään valittamista. Ainoa itseäni ihmetyttänyt asia tabletissa oli micro-USB-liittimen käyttäminen, sillä olisin voinut kuvitella Huawein hyödyntävän uudempaa USB-C-tyypin liitintä, joka on yleistynyt yhtiön älypuhelimissakin kovaa vauhtia vuoden 2016 aikana.

Näyttö

Näyttö on Huawei MediaPad M3:n parhaimpia puolia. Tabletin näyttö on kooltaan 8,4 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytön tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä, joka tekee kohtuullisen 359 pikselitiheyden tuumaa kohden. Mielestäni MediaPad M3:n näyttö on riittävän tarkka ja onkin monia kilpailijoitaan teknisesti parempi. Totuus on kuitenkin se, ettei yksittäisiä pikseleitä voi nähdä paljain silmin ja ero muihin laitteisiin on minimaalinen. Huawei MediaPad M3 omaa myös huippuluokan laitteista tutuksi tulleet hyvät katselukulmat ja kirkkauden.

Huawei on päätynyt tabletin näytössä 16:9 kuvasuhteeseen, joka on monessa tilanteessa kätevä. Testijakson aikana tabletilla tuli katseltua enimmäkseen elokuvia, johon näytön kuvasuhde on paras mahdollinen. MediaPad M3:ssa käytettävä kuvasuhde ei kuitenkaan ole aivan kaikkeen kovinkaan hyvä, esimerkiksi netin selaaminen ei ole pystysuunnassa kovinkaan luontevaa.

Tabletin edeltäjämalliin verrattuna MediaPad M3 on saanut huomattavia parannuksia niin näytön tarkkuudessa kuin koossakin. Huawei MediaPad M2:ssa näyttöä kiersi todella suuret mustat ”surureunat”, mutta nyt uuden sukupolven tabletissa reunoista on tehty paljon tyylikkäämmät. Huawei on jättänyt MediaPad M3:n näytön ympärille 3 millimetrin levyisen valkoisen reunan sekä alle millimetrin mustan kaistaleen, jota tuskin käytössä edes huomaa. Mielestäni Huawei on tehnyt näyttöä ympäröiviin reunoihin nyt suuria parannuksia aikaisempaan malliin verrattuna. Oman kokemukseni perusteella pienillä näytön reunoilla ei kuitenkaan ole yhtä paljoa väliä tableteissa kuin puhelimissa.

Kamerat

Koska kyseessä on tablet-laite, niin on luonnollista, ettei kamerat ole laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia. On toki ymmärrettävää, että jotkut käyttävät tablettiaan myös kuvaamiseen, jonka takia Huaweikin on laittanut MediaPad M3 -tablettiin keskivertokamerat. Laitteessa on 8 megapikselin pääkamera sekä 8 megapikselin etukamera.

Tabletissa olevat kamerat eivät ole kovinkaan erikoiset, eikä niillä otetut kuvat ole sen parempia. Kuvissa on paljon rakeisuutta ja epätarkkuutta, joka on yleinen vaiva heikkolaatuisissa kameroissa. Mielestäni Huawei MediaPad M3:a ei kannata hankkia ainakaan kameran takia, sillä kuvaamista varten on omat laitteensa. Alla vielä pari kuvaa, jotka ovat otettu tabletin pääkameralla.

Tekniikka, sormenjälkilukija ja akku

Teknisesti Huawei MediaPad M3 on vahvalla pohjalla. Tabletissa käytetään luonnollisesti Huawein omaa kahdeksanytimistä HiSilicon Kirin 950 -järjestelmäpiiriä, joka rakentuu neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2,3 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A72-ytimestä. Grafiikkasuorittimena tabletissa toimii Mali-T880 MP4. Tabletissa on myös 4 gigatavua RAM-muistia mallista riippumatta. MediaPad M3 on siis teknisesti aivan Mate 8 -puhelimen tasolla, joka julkaistiin vuoden 2015 lopulla Kiinassa ja saapui vasta vuonna 2016 maailmalla myyntiin. Tabletissa on mielestäni edelleen varsin pätevää tekniikkaa, sillä myös Mate 8 on vielä tänä päivänäkin loistava puhelin.

Suorituskykymittauksissa Huawei MediaPad M3 pärjää hyvin, vaikka se ei pääse viime vuoden lippulaivapuhelimien tasolle, mutta viihdekäyttöön tarkoitetussa Android-tabletissa tuskin vastaavia tehoja tarvitaan. Ajoimme tabletissa läpi Geekbench 4 ja AnTuTu -suorituskykytestit, jotka antoivat kohtuullisen hyvät tulokset. AnTuTu antoi tabletille 91 381 pistettä, joka ei ole kuitenkaan lähellekään tuoreimpia lippulaivapuhelimia, jotka yltävät yli 160 000 pisteeseen.

Huawei MediaPad -mallistossa on yleensä aina panostettu erityisesti äänentoistoon, eikä MediaPad M3 tee tässä ”perinteessä” poikkeusta. Tabletissa on stereokaiuttimet, jotka ovat sijoitettuna sivusuuntaisesti, eli laitteen ylä- ja alapäätyihin. MediaPad M3 hyödyntää Huawei SWS 3.0 -teknologiaa, jonka pitäisi luoda auditiivinen äänikuva, joka tuottaa teatterin kaltaisen kokemuksen. Henkilökohtaisesti en voi samaistua tähän Huawein väitteeseen, mutta todellisuudessa äänikokemus on kuitenkin todella hyvä tämän kokoluokan laitteelta. MediaPad M3:n ääniratkaisut ovat suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Harman Kardonin äänentoiston asiantuntijoiden kanssa, jonka takia tablettia markkinoidaan hyvällä äänentoistolla.

Huawein puhelimet on tunnettu erityisesti loistavista sormenjälkilukijoistaan ja nyt Huawei tuo sen myös Android-tablettiin. Sormenjälkilukija on sijoitettuna näytön alapuolelle ja se näyttää myös perinteiseltä kotipainikkeelta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Sormenjälkilukija toimii nimensä mukaisesti lukituksen avaajana, mutta samalla siihen on integroituna myös kaikki navigointipainikkeet. Ominaisuus kantaa nimeä navigointi-näppäin ja se on valinnainen ja sen saa päälle tai pois asetuksista. Yksinkertaisesti painike toimii eleiden avulla. Kerran painamalla painiketta pääsee edelliseen näyttöön takaisin, painamalla painiketta pitkään pääsee aloitusnäyttöön ja pyyhkäisemällä painiketta oikealle tai vasemmalle pääsee viimeaikaisten sovellusten näkymään. Itse sormenjälkilukija ajaa asiansa varmasti ja luotettavasti.

Tabletti kätkee sisuksiinsa 5100 milliampeeritunnin akun, joka tarjoaa laitteelle kohtuullisen hyvän akunkeston. Erinäisten testauksiemme mukaan MediaPad M3:n akku kestää raskaalla käytöllä 4 tuntia ja 52 minuuttia niin, että näyttö on koko ajan päällä. Kevyemmällä käytöllä akku kestää useamman tunnin enemmän. Akkua ladataan käyttäen micro-USB-liitintä, eikä tabletti tue kovinkaan erikoista pikalatausta. Tyhjästä täyteen akkua ladatessa kestää reilusti yli kaksi tuntia tabletin mukana tulevalla laturilla.

Käyttöjärjestelmä

Tabletissa hyrrää Googlen Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä, jonka päällä toimii Huawein itse kehittämä EMUI 4.1 -käyttöliittymä (Emotion UI). Huawei on kertonut, että myös MediaPad M3 tullaan päivittämään alkuvuoden aikana Android 7.0 Nougat -aikakauteen, joka takaa tabletille siis vielä pitkän käyttöiän yhdessä tuoreen ja uuden ilmeen saaneen EMUI 5.0 -käyttöliittymän kanssa.

Testijakson aikana ei tullut vastaan mitään ongelmia tabletin käyttöliittymän kanssa. Mielestäni kaikki toimi niin kuin kuuluukin ja mitään hidasteluja tai nykimisiä ei tullut vastaan. Kaiken kaikkiaan MediaPad M3 tarjoaa käyttöjärjestelmän osalta tutun Huawein tapaisen käyttökokemuksen, vaikka EMUI 4.1 -jakaa yleensä mielipiteet kahtia: toiset tykkäävät ja toiset ei. Helpotusta tähän on kuitenkin luvassa, kun EMUI 5.0 tuo uuden ilmeen, joka on lähempänä normaalia Androidia, mutta silti läsnä on Huawein oma persoonallinen ilme.

Yhteenveto

Huawei MediaPad M3:lla on paljon vahvuuksia ja se erottuu positiivisesti muista samassa koko- ja hintaluokassa olevista tableteista. Mielestäni Huawei on onnistunut erityisesti tabletin muotoilussa ja laatutuntumassa, sillä se on tyylikäs, hyvänoloinen ja laadukkaista materiaaleista valmistettu. Lisäksi MediaPad M3:n näyttö on todella hyvä ja se on kuin luotu elokuvien katselua varten.

Tabletista löytyy tuki LTE -mobiilidatayhteyksille

Myös teknisesti tabletti on varteenotettava, joka takaa laitteen sujuvan käyttämisen ilman mitään hidasteluja. Ohjelmiston osalta Huawein täytyisi pikapuoliin saada Android 7.0 Nougat -päivitys yhdessä EMUI 5.0:n kanssa jakoon, jotta tabletti olisi taas ajan tasalla. Mutta harvoin nykyään mikään elektronin laite on täydellinen, joka näkyy muun muassa MediaPad M3:n heikoissa kameroissa, vanhahtavassa USB-liittimessä ja hitaassa latauksessa.

MediaPad M3 on mielestäni loistava valinta viihdekäyttöön muun muassa videoiden ja elokuvien katseluun. Tablettia myydään Suomessa kahtena versiona ja värinä. Toinen on väritykseltään hopea ja siinä on 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toinen on taasen kultainen ja siinä on 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä lisäksi laadukkaat AKG H300 -nappikuulokkeet. Molemmista versioista löytyy tuki myös LTE -mobiilidatayhteyksille. Harmaan väriversion hinta on 399 euroa ja kultaisen 449 euroa. Hinta-laatusuhteeltaan Huawei MediaPad M3 tarjoaa paljon vastinetta tässä kokoluokassa.

Huawei MediaPad M3

7.8

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Hyvä arvostelu:) https://uploads.disquscdn.com/images/2d958c3c4971fb8ee0336ebb1252cb83e0aebebf65d54683884acd556096c27d.jpg
  Itellä on vakikäytössä (myös puhelimena) kyseinen tabletti. Päädyin tuohon 64GB malliin osasyynä nuo AKGn kuulokkeet ja olen todella tyytyväinen siihen.
  Jos arvosteluni kiinnostaa niin se löytyy täältä: (merkattu hyödyllisimmäksi)
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/53379/hksdm/Huawei-MediaPad-M3-8-WiFi-LTE-Android-tabletti-kulta

  1. Kiitos. Huawei MediaPad M3 on ollut nyt muutaman kuukauden minulla, enkä nähnyt arvostelulla olevan mikään kiire, koska laitteen saatavuus oli varsin heikkoa pitkään. Tammikuussa taisi vasta laajemmin saatavuus parantua.

   Itsellä ei ole ollut pitkään aikaan mitään 8 tuumaista tablettia testissä, mutta kyllä MediaPad M3 teki vaikutuksen hyvällä näytöllään ja metallisella olemuksellaan.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut