ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge 50 Pro – Näyttävä ja hämmentävä

Motorola Edge 50 Pro

Motorolan uudet Edge 50 -sarjan älypuhelimet tulevat markkinoille huhti-kesäkuun aikana. Mallisto koostuu kolmesta laitteesta, jotka ovat Edge 50 Fusion, Edge 50 Pro sekä Edge 50 Ultra. SuomiMobiilissa testattavaksi saatiin aluksi Edge 50 Pro, joka tarjoaa alle 700 euron hintapisteeseen erikoisen kokonaisuuden.

Viime vuonna Edge-mallisto keräsi paljon kehuja, jonka myötä Motorola on nyt pyrkinyt jatkamaan samalla tavalla. Motorola Edge 50 Pro tuo mukanaan näyttävän ja vedenkestävän rakenteen, kookkaan 6,7 tuuman pOLED-näyttöpaneelin, Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirin, 50 megapikselin kolmoiskameran sekä 4500 milliampeeritunnin akun yhdessä 125 watin pikalatauksen kanssa.

Suomessa Motorola Edge 50 Pro tuli myyntiin huhtikuun puolivälissä 699 euron suositushintaa. Kyseessä oli 12 + 512 gigatavun muistiversio. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat musta Black Beauty, violetti Luxy Lavender ja valkoinen Moonlight Pearl.

Nimen perusteella Edge 50 Pro on seuraaja viime vuoden Edge 40 Prolle, mutta yleisen tekniikan perusteella kyse on kuitenkin enemmän seuraaja Edge 40 -puhelimelle. Motorola on siis hieman sekoittanut pakkaa, sillä pro-versio ei enää tuo kokonaisuutena huipputason tekniikoita.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Edge 50 Prota kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 50 Pro (XT2403-2)
Mitat: 161.23 x 72.4 x 8.19 mm
Paino: 186 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasi edessä / tekonahka tai polymeeri/ IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa / Super HD+ (2712 x 1220) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+ / 2000 nitiä / Pantone Validated
Järjestelmäpiiri: 4 nm Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 (1x 2.63 GHz Cortex-A715 & 4x 2.4 GHz Cortex-A715 & 3x 1.8 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 720
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.4 / 1/1.55" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + 10 MP telekamera (f/2.0 / 1.0 µm / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama + LAF
Etukamera: 50 MP (f/1.9 / 0.64 µm / AF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 125 watin langallinen lataus (laturi mukana) + 50 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + Hello UI (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.4 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Black Beauty) / Violetti (Luxe Lavender) / Valkoinen (Moonlight Pearl)
Hinta: 699 euroa (12 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 50 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola jatkaa myyntipakkauksen osalta tuttua strategiaa, pitäen mielessä ympäristöystävällisen lähestymistavan. Pakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Edge 50 Pro, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on tasanne, jonka alapuolelta paljastuu 125 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C). Myyntipakkauksen kannesta löytyy pahvitasku, jonka sisällä on, kovamuovinen suojakuori, SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Myyntipakkaus on sisällöltään kattava verrattuna moniin kilpailijoihin. Edge 50 Pron ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Paketissa on myös Motorolan ”brändituoksu”, joka on yllättävän vahva. Kyseessä on kuitenkin miellyttävä tuoksu, mutta hajuherkille se ei ole varmasti mieleen. Haju ei myöskään haihdu paketista kovin helposti, vaan se tulee vahvasti esille aina kun paketin joutuu avaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola on panostanut tälläkin kertaa Edge 50 Prossa erityisesti tyyliin näyttävien värien avulla, mutta myös muotoilussa on Motorolalle ominainen toteutus. Valmistusmateriaaleina toimii alumiini, muovi sekä lasi, mutta Motorola ei ole siitä huolimatta karsinut laadusta. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta Black Beauty, violetti Luxy Lavender ja testiinkin saatu valkoinen erikoiskuvioitu Moonlight Pearl.

Kovin merkittävästi muotoilu ei ole uudistunut verrattuna esimerkiksi Edge 40 -puhelimeen, vaan Motorola on lähtenyt vain viemään kokonaisuutta eteenpäin. Valkoisessa väriversiossa alumiinisesta kehyksestä on tehty mattapintainen, ja metallin väri tulee mukavasti läpi. Itse tykkään mattapintaisesta toteutuksesta, sillä se tuo metalliin hieman pehmeyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takapinta on muovia jokaisessa värissä, mutta toteutus on erilainen. Musta ja violetti väri ovat tekonahkaisia sekä valkoinen väri on mattapintaista polymeeriä. Valkoisessa värissä on myös uniikki kuviointi, joka on jokaisessa laitteessa hieman erilainen. Vaikka kyseessä on muovinen takapinta, niin mattapintainen toteutus on silti miellyttävä. Mattapintaan ei saatu aikaiseksi testijakson aikana naarmuja, eikä se kerännyt sormenjälkiä.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, ja se perustuu Corningin valmistamaan Gorilla Glass -lasiin. Motorola ei erikseen määrittele lasiversiota, mutta odotettavasti se voisi olla vanhempaa Gorilla Glass 5 -versiota. Gorilla Glass -lasit ovat yleisesti laadukkaita, ja ne on luotu kestämään paremmin iskuja sekä naarmuuntumista. Testijakson aikana näyttöön saatiin aikaiseksi paljon hiusnaarmuja, mutta syviltä naarmuilta vältyttiin. Suojakalvon hankkiminen ei ole siis huono idea, sillä sellaista ei ole tehtaalla asennettu. Näyttöön Motorola on luonnollisestikin laittanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa pyyhkimällä pois.

Käsituntumaltaan Motorola Edge 50 Pro on tuttua Motorolaa, eli se poikkeaa nykypäivän laatikkomaisesta trendistä. Itse tykkään Motorolan pyöristetystä lähestymistavasta, joka antaa selvästi enemmän ergonomisuutta laitteen käyttöön. Mukana ei ole liiallista kulmikkuutta, jonka lisäksi laite on viimeistelty tarkasti ilman ylimääräisiä saumakohtia.

Motorola Edge 50 Pro ei ole mitenkään kompakti puhelin, vaan tutulla perustasolla. Motorola on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 161,23 x 72,4 x 8,19 millimetriä. Painoa on 186 grammaa tekonahkaisena versiona. Motorola on onnistunut luomaan edelleen ohuen sekä kevyen puhelimen verrattuna muihin saman kategorian laitteisiin.

Kyseessä on myös erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Takakuorta painaessa saa aikaiseksi kuitenkin hieman rutinaa, mutta eipä siitä suurta ongelmaa ole peruskäytössä.

Motorola on viime vuosina panostanut vedenkestävyyteen Edge-mallistossa, ja IP68-luokitus löytyy nyt myös Edge 50 Prosta. Tämä tarkoittaa laitteen kestävän upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vaikka puhelimia ei ole ikinä suositeltavaa käyttää vedessä, niin IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys tuo mukanaan turvaa. Vettä ei tarvitse pelätä, sillä puhelimen ei pitäisi siitä hajota.

Etuosaltaan puhelin erottuu erityisesti kaartuvilla näytön kehyksillä. Näytön kehykset ovat kauttaaltaan miellyttävän kapeat ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta reilut 92 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön kehyksestä ja näytön alareunaan on sijoitettu optinen sormenjälkilukija.

Motorola Edge 50 Pron takaosassa on kamera-alue vasemmassa yläkulmassa, joka on hieman muusta rungosta ulkoneva. Kamera-alue on pyritty sulauttamaan laitteeseen ilman mitään saumakohtia. Kamerat ovat vielä omissa ulkonevissa ympyröissään, joten puhelin keikkuu hieman pöydällä käytettäessä. Kolmen kameran rinnalla kamera-alueessa on LED-salamavalo, värilämpötila-anturi, lasertarkennus sekä teksti ”2.0 µm f/1.4 13-73mm OIS” viitaten kameroiden ominaisuuksiin. Puhelimen takaosassa on tuttu M-logo keskellä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat melko kapeat ja niiden tuntuma oli kohtuullinen. Painikkeiden alapuolelle on sijoitettu myös yksi mikrofoni. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 50 Pro tukee korkeintaan yhtä nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole. Puhelimessa on myös eSIM-tuki.

Näyttö

Motorola Edge 50 Pro on näytön osalta mielenkiintoinen, sillä käytössä on moneen tilanteeseen täysin riittävä näyttöpaneeli. Motorola ei ole saanut mukaan markkinoiden kärkitekniikoita, mutta paperilla näyttö on silti hyvä.

Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Motorolan termein Super HD -tarkkuus, eli 2712 x 1220 pikseliä, joka tekee 446 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on luvattu olevan myös 2000 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Motorola on tuonut näytössä esille myös Pantonen, sillä yhteistyö on laajentunut siihen pisteeseen, että näyttö on ”Pantone Validated” sekä ”Pantone Skin Validated”. Nämä tarkoittavat, että Pantone on määrittänyt näytön värintoistoa niin, että värit ja ihon sävyt näytöllä toistuvat luonnollisemmin ja tarkemmin. Mitään massiivista eroa ei näytön värintoistossa nähty, joten todennäköisesti näistä sertifioinneista ei ole myöskään haittaa.

Henkilökohtaisesti tykkään OLED-paneelin tuomasta hyvästä värintoistosta. Musta on oikeasti mustaa ja oletusasetuksillakin värit vaikuttavat omaan käyttööni hyviltä. Normaalia Full HD+ -tasoa korkeampi tarkkuus on mielestäni mukava päivitys ja se riittää jokaiseen tilanteeseen. Tietysti Full HD+ -tarkkuudella olisi myös pärjätty, mutta tässä hintaluokassa nykyinen ”Super HD” on varmasti parempi.

144 hertsin virkistystaajuus erottaa puhelimen monista kilpailijoistaan, joissa on usein 120 hertsin näyttöjä. Kyseessä on mukava ominaisuus, sillä se tekee kokemuksesta erittäin sulavan. Kyseessä ei ole kuitenkaan lippulaivoista tuttu LTPO-paneeli, vaan dynaaminen virkistystaajuus on toteutukseltaan perinteisempi.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz, 120 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 60, 90, 120 tai 144 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60, 120 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Kirkkauden osalta 2000 nitiä ei ole markkinoiden kärkeä, sillä osa puhelimista tarjoaa jopa 5000 nitin kirkkauden. Yleisesti kirkkaus oli riittävä monessa tilanteessa, ja suurimmat erot kilpailijoihin huomataan erityisesti kirkkaassa auringonvalossa. Luettavuus oli kuitenkin auringossakin ihan riittävä.

Motorola Edge 50 Pron näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Verrattuna esimerkiksi Edge 40 Prohon, on Motorola nyt karsinut Dolby Vision -tuesta. Puhelimella on siis Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa laadukkaan toiston monissa suoratoistopalveluissa. Netflix tukee puhelimella Full HD -toistoa ilman HDR-tukea.

Testijakson aikana näytössä todettiin olevan jonkin verran ongelmia haamukosketuksien osalta. Vaikka Motorolan puhelimissa on usein ollut kaartuvat näytön, eikä mitään ongelmia, niin Edge 50 Pro on erilainen. Usein näytön reuna tuntui ottavan liian herkästi kosketusta, vaikka ei pitänyt. Ongelmaan tottui muutamassa päivässä, mutta toisinaan haamukosketukset tuntuivat nousevan pinnalle. Näytön kosketusta ei ole siis optimoitu parhaimmalla tavalla.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kolmen oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen, säteilevä ja eloisa. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Näytön osalta kokonaisuus on kunnossa, ja tekniikka on hyvällä tasolla. Näytöltä mielellään kuluttaa sisältöä, ja ainakin 700 euron hintapisteessä en kaivannut teknisesti mitään muuta. Motorolalla olisi kuitenkin tekemistä näytön reunojen aiheuttamien haamukosketuksien kanssa.

Tekniikka ja suorituskyky

Vaikka kyseessä on Motorolan mallistossa niin sanottu pro-malli, niin valitettavasti pro-suorituskyvystä ollaan kaukana. Motorola Edge 50 Prossa on nimittäin Qualcommin kehittämä Snapdragon 7 Gen 3 järjestelmäpiiri, joka asettaa laitteen hieman erikoiseen rakoon. Edeltäjässä oli vielä Snapdragon 8 -sarjan piiri, johon verrattuna Snapdragon 7 Gen 3 on suunnattu keskihintaisiin laitteisiin.

Snapdragon 7 Gen 3 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Siinä on kahdeksan ydintä, jotka on rakennettu 1 + 3 + 4 konfiguraation pohjalle. Käytössä on yksi 2,63 GHz:n kellotaajuudella toimiva Cortex-A715-ydin, neljä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A715-ydintä sekä kolme 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 720.

Kyseessä on viime vuoden lopulla julkaistu piiri ja kyseessä on suora seuraaja Snapdragon 7 Gen 1 -piirille. Qualcommin mukaan siihen verrattuna suorituskykyä on saatu 15 prosenttia lisää ja 50 prosenttia lisää grafiikkasuorituskykyä. Järjestelmäpiirin luvataan olevan myös 20 prosenttia energiatehokkaampi.

Suomessa Motorola Edge 50 Pro on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa keskihintaisia muistitekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR4x-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 2.2 -versioon. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Puhelimessa ajettiin testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joissa Motorola Edge 50 Pro pärjäsi odotetulla tavalla. Snapdragon 7 Gen 3 osoittautui todelliseksi keskihintaluokan piiriksi, eikä se vastaa lähellekään esimerkiksi viime vuoden Edge 40 Pron Snapdragon 8 Gen 2 -piiriä, joten suorituskyvyssä on menty selvästi heikompaan. Jos kuitenkin verrataan Edge 40 -puhelimessa olleeseen MediaTekin piiriin, niin osittain on saatu parannusta.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Motorola Edge 50 Pron saamia tuloksia Dimensity 8020 -piiriin perustuvan Edge 40:n kanssa, jonka lisäksi rinnalla on saman hintaisen OnePlus 12R -puhelimen tulokset, joka perustuu Snapdragon 8 Gen 2 -piiriin.

Testitulokset
Motorola Edge 50 Pro (SD7G3) Motorola Edge 40 (MTK D8020) OnePlus 12R (SD8G2)
AnTuTu (V8): 836 285 pistettä 766 352 pistettä 1 292 200 pistettä
Geekbench 6 (single): 1126 pistettä 1112 pistettä 1580 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3045 pistettä 3413 pistettä 5110 pistettä
PCMark: 15 088 pistettä 16 315 pistettä 10 145 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 1454 pistettä 1264 pistettä 3636 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky herättää ajatuksia, sillä Motorola ei ole panostanut siihen riittävästi. Pro-puhelimelta Edge-lippulaivamallistossa ainakin itse vaadin huippuluokan suorituskykyä. Loogisinta olisi ollut laittaa puhelimeen Snapdragon 8 Gen 3 -piiri, jolloin kyseessä olisi ollut päivitys Edge 40 Prohon. Nyt kuitenkin keskihintainen piiri on erikoinen valinta ja sitä on vaikea ymmärtää. Motorola olisi mielestäni hyvin voinut käyttää Snapdragon 8 Gen 2 -piiriä hinnan pitämiseksi kurissa, mutta nykyinen muutos on melko raju.

Motorola Edge 50 Pro ei pystynyt tarjoamaan samanlaista kokemusta kuin monet huipputason puhelimet viime aikoina. Yleisestikin puhelimen ohjelmisto tuntui olevan nyt hitaampi lähes jokaisessa tilanteessa ja sen huomasi päivittäisessä käytössä. Esiin tuli välillä selvää hidastelua sekä sovellusten pidempiä latausaikoja, joita en haluaisi 700 euron puhelimessa nähdä. Snapdragon 7 -sarjaan siirtyminen on mielestäni ollut virhe. Jos hinta olisi 500 euroa, niin tilanne olisi hieman eri.

Heikomman piirin ansiosta Motorola Edge 50 Pro ei tuntunut lämpenevän käytössä liiaksi. Tietysti tehokkaan latauksen kanssa havaittiin lämpenemistä, mutta niin sanotusti suorituskykyyn liittyvää lämpenemistä ei ollut liikaa.

Snapdragon 7 Gen 3 -järjestelmäpiirissä on integroitu Snapdragon X63 5G -modeemi, joka tukee non-standalone- ja standalone -tekniikoita, dual-SIM-5G-toteutusta sekä muita kehittyneitä 5G-tekniikoita. Teoriassa järjestelmäpiiri kykenee 5 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 2,9 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Testijakson aikana mobiiliverkkojen kanssa ei havaittu ongelmia.

Puhelimessa on huomionarvoisena seikkana tuki ainoastaan yhdelle fyysiselle nano-SIM-kortille. Toinen SIM-kortti on saataville eSIM-muodossa. Tuki eSIM-ratkaisulle on Suomessa suurimpien operaattoreiden kanssa. Motorola Edge 50 Prossa on lisäksi Wi-Fi 6e -tuki sekä NFC-yhteys. Värinäpalaute oli puhelimessa välttävällä tasolla, eikä se tarjoa mitään joukosta erottuvaa.

Mainittava huomio puhelimessa on USB-tekniikka. Puhelimen USB-C-liitin tukee nimittäin USB 3.1 -standardia ja tuettuna on myös DisplayPort 1.4. Tiedostojen siirto on siis nopeampaa ja samalla laite voidaan yhdistää suurempaan ulkoiseen näyttöön.

Sormenjälkilukija ja ääni

Motorola Edge 50 Prossa hyödynnetään hintaluokassa yleistä näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 50 Prossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Äänentoiston osalta Motorola Edge 50 Pro ei tuo kategoriaansa mitään uutta tai yllättävää. Puhelimessa on perinteikäs stereoäänentoisto, joka on toteutettu alaosan pääkaiuttimen sekä yläreunan puheluihin käytettävän kuulokkeen avustuksella. Kaiuttimien osalta on tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja mielestäni äänenlaatu on riittävä. Mistään parhaimmasta ei puhuta, mutta ääntä lähtee kivasti. Alareunan kaiutin tuntui kuitenkin olevan voimakkaampi, joten kaiuttimet eivät olleet täysin tasapainossa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteisiin YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet.

Motorola ei tarjoile Edge 50 Pro -puhelimessa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.4 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Puhelinta mainostetaan Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa puhelimen tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa.

Akku ja pakkastesti

Motorola Edge 50 Pron sisuksissa on 4500 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka ei ole kategoriansa suurin, mutta onneksi ei pieninkään. Motorola on itse kertonut akusta virtaa riittävän 40 tunniksi, mutta tästä huolimatta akunkeston todettiin olevan testijakson aikana yksi laitteen suurimmista heikkouksista. Välillä akku tuntui nimittäin kuluvan nopeammin kuin ehti tajutakaan.

Usein on puhelimissa tottunut siihen, että akkua on 25-40 prosenttia jäljellä vielä nukkumaan mennessä, mutta tämä taso saatettiin saavuttaa Motorola Edge 50 Prolla jo iltapäivästä. Muutaman kerran puhelinta joutui lataamaan jo iltapäivästä, jotta akku riittäisi koko loppupäiväksi. Keskimäärin iltaisin akkua oli enää 10-15 prosenttia, joka on huono saavutus.

Vaikka puhelinta ei käyttänyt kovin aktiivisesti, niin akku tuntui hupenevan silmissä. Testijakson aikana huomasin erityisesti Wi-Fi:n kuluttavan keskimäärin enemmän akkua. Motorola ei ole onnistunut tällä kertaa optimoimaan akunkulutusta kovinkaan hyvin, mutta toivottavasti siihen saadaan parannuksia päivityksien myötä tulevaisuudessa.

Onneksi Motorola on panostanut akun lataukseen tutulla tyylillään, sillä se paikkaa hieman heikkoa akunkestoa. Motorola Edge 50 Prossa on tuki huimalle 125 watin TurboPower-pikalataukselle. Vastaava lataus on nähty muutamissa Motorolan puhelimissa aikaisemmin, mutta nyt se on saatu edullisempaan hintapisteeseen. Motorola toimittaa laturin oletusarvoisesti myös puhelimen mukana, jonka ansiosta pystyimme toteuttamaan laitteelle alapuolella olevan lataustestin.

Motorola Edge 50 Pron akun latausnopeus 125 watin tehoisella pikalatauksella.

Lataustesti toteutettiin Motorola Edge 50 Prolle minuutin mittausvälillä, jolloin latausaika oli 22 minuuttia. Motorola on itse luvannut akun latauksen onnistuvan vain 18 minuutissa tyhjästä täyteen, joten aivan tähän tulokseen ei päästy. On kuitenkin hyvä huomata, että erilaisella mittaustavalla se voisi olla mahdollista, jos puhelimen akunvarausta ei tarkisteta esimerkiksi minuutin välein.

Akun lataus oli erittäin nopeaa, eikä kukaan varmasti pety siihen. Itselle alle puolen tunnin latausaika on enemmän kuin tarpeeksi. 5 minuutin latauksella akkua saadaan jo 36 prosenttia ja 10 minuutissa saavutetaan 59 prosentin varaus. 20 minuutissa akkua on jo 93 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 19 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 80 sekunnissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 180 sekunnissa.

Motorola on jälleen onnistunut päihittämään esimerkiksi Samsungin ja Applen langallisen latauksen osalta, sillä 125 watin lataus on jotain mitä kyseisiltä brändeiltä saa vielä vuosia odotella.

Motorolan pikalatausratkaisussa suurin valttikortti on se, että se perustuu 125 watin USB Power Delivery -standardiin. Laturi on itsessään melkoinen möhkäle ja painaa lähes puhelimen verran. Samalla laturilla pystytään puhelimen ohella lataamaan nopeasti myös useita muita laitteita, kuten tietokoneita tai tabletteja, jotka tukevat Power Delivery -standardia. Motorolan tehokas pikalaturi on siis monikäyttöinen, eikä se rajoitu ainoastaan Edge 50 Prohon.

Langallisen latauksen ohella Edge 50 Pro tukee myös tehokasta 50 watin langatonta latausta. Valitettavasti Motorola ei kuitenkaan myy latausalustaa, jolla 50 watin lataukseen päästäisiin. Eli käytännössä langaton lataus toimii perinteisemmillä latausalustoilla hitaammin, mutta se on kuitenkin mukava lisä. En kuitenkaan käsitä, mitä Motorola on ajatellut tuodessaan 50 watin pikalatauksen, mutta ei kuitenkaan tarjoa laturia, jolla kyseiseen lataustehoon päästäisiin.

Motorola Edge 50 Prosta löytyy tuki myös käänteiselle langattomalle lataukselle 10 watin teholla. Puhelimella voidaan ladata esimerkiksi langatonta latausta tukevia kuulokkeita tai älykelloja ilman erillisiä latureita.

Testijakson aikana Motorola Edge 50 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 50 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, eli pieni tiputus nähtiin. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Motorola ei ollut nähtävästi estänyt akun latausta, vaan se tapahtui hitaasti. Toki akku ei tuntunut latautuvan juurikaan, vaikka laite ilmoitti ”ladataan”. Ainakin latausanimaatio lähti nousemaan ylöspäin, mutta akunvaraus ei koskaan noussut. Kun laturin laittoi uudestaan, niin lataus ”alkoi alusta” siitä mistä se alkoi viimeksikin. Eli käytännössä akku ei latautunut niin nopeasti kuin piti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 50 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä melko pientä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestissä puhelin pärjäsi tutulla Motorolan tasolla. Akun latauksen ilmoittaminen oli hieman erikoista, sillä käytännössä puhelin ei latautunut, vaikka kaikki indikaattorit niin ilmoittivat. Pakkanen ei muilta osin vaikuttanut Edge 50 Pron käyttöön ollenkaan. Myöskään akun kuluminen ei ollut liian korkealla tasolla, vaikka ei aivan niin hyviä tuloksia nähtykään kuin muutamilla Motorolan laitteilla viime aikoina.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola Edge 50 Pro ei tuo mukanaan markkinoiden parasta, vaan esimerkiksi tuttuun Motorolan tyyliin sensorit ovat samoja, joita yhtiö on käyttänyt aikaisemminkin. Takaosassa on pää- ja ultralaajakulmakamerat, jotka ovat lähes samat kuin Edge 40 -mallissa, mutta Edge 50 Prossa on nyt lisättynä telekamera parempaa zoomausta varten.

Pääkamerana toimii siis 50 megapikselin OmniVisionin kehittämä sensori, joka on kooltaan 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi tarjoaa f/1.4-aukon, jolla se erottuu massasta. Kyseessä on selvästi normaalia suurempi aukko, jonka pitäisi antaa parempi lopputulos heikossa valaistuksessa. Kamerassa on luonnollisesti vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen vakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Kolmas kamera on 10 megapikselin tasoinen telekamera, joka perustuu Samsungin kehittämää sensoriin. Telekamera tarjoaa 1.0 mikronin pikselikoon sekä f/2.0-aukolla varustellun linssin. Telekamera on optisesti vakautettu ja siinä on 3-kertainen optinen zoomaus.

Motorolan mukaan yksi Edge 50 Pron valttikorteista on 50 megapikselin tasoinen selfiekamera. Se perustuu Samsungin kehittämään sensoriin, joka on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja tarjoaa 0.64 mikronin pikselikoon. Kamerassa on f/1.9-aukolla varusteltu linssi, jonka lisäksi se tukee automaattitarkennusta.

Yleisesti Motorola on tuonut aikaisempaa enemmän tekoälyä osaksi Edge 50 Prota. Tekoälyn luvataan parantavan vakautusta videoissa, kuvien dynaamista aluetta sekä taikoja tehdään myös yksityiskohtien vahvistamiseksi. Lisäksi väritaltioinnissa on tehty yhteistyötä Pantonen kanssa, ja kameran pitäisi taltioida erityisesti ihon sävyt luonnollisemmin. Edge 50 Prossa on myös tuttuun tapaan kaksi erilaista kuvan tyyliasetusta, jotka ovat ”automaattinen parannus” sekä ”luonnollinen”. Oletuksena luonnollinen on käytössä, joten testijakson aikana käytimme sitä.

Motorola Edge 50 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takakamerat:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50E, f/1.4, 1/1.55”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI336, f/2.2, 1.12 µm, PDAF, 120 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 10 megapikseliä (Samsung S5K3K1, f/2.0, 1.0 µm, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 50 megapikseliä (Samsung S5KJNS, f/1.9, 1/2.76”, 0.64 µm, AF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Edge 50 Pron pääkamera on erittäin hyvällä tasolla hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä tarkkoja monessa tilanteessa. Lisäksi väritaltiointi on perusasetuksilla luonnollinen, vaikka värit korostuvatkin tietyissä tilanteissa hieman liikaa. Dynaaminen alue on kuvissa myös erinomainen ja kontrasti hyvä.

Heikossa valaistuksessa Edge 50 Pro on melko hyvä omassa kategoriassaan. Kuviin saadaan oletusasetuksilla, eli automaattisen yökuvaustilan avustuksella paljon valoa ja kuvat ovat tarkkoja. Värit näyttävät hyvinkin luonnollisilta ja dynaaminen alue on ymmärrettävällä tasolla. Tietysti pehmeyttä kuvissa on jonkin verran, jonka lisäksi toisinaan kuviin ilmestyi outoa rakeisuutta. Tämä ongelma ei ollut aina läsnä, vaan ainoastaan tietyissä kuvastilanteissa.

Pääkamera ei ylety lähellekään Samsungin tai Applen lippulaivapuhelimia, mutta omassa 700 euron hintapisteessään lopputulos on ymmärrettävä. Jos haluaa jotain parempaa, niin luonnollisestikin on maksettava enemmän. Motorola Edge 50 Pron yksi suurimmista ongelmista itselleni oli kuvien suhteellisen hidas taltiointi, sillä välillä kuvat olivat tärähtäneitä jopa ihanteellisessa tilanteessa, kun kameraa ei jaksanutkaan pitää paikallaan.

Alapuolella on pääkameralla taltioituja kuvia.

Ultralaajakulmakamera ei suuremmin päässyt vakuuttamaan. Lähtökohdat ovat kameran kanssa kohdillaan, mutta omassa hintapisteessään Edge 50 Pro ei vakuuta. Oikeastaan kamerassa on samat hyvät ja huonot puolet kuin aikaisemissakin Motorolan puhelimissa, joissa on sama kamerasensori nähty.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa riittävää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta ei aivan pääkameran tasolla. Kuvien pehmeys on suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat häiritsevän pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa. Edge 50 Pro tukee ultralaajakulmakameralla myös erillistä yökuvaustilaa. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta parempaakin voisi odottaa.

Motorola on saanut ultralaajakulmakameraan myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa hieman tarkkuuden kanssa. Tarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi näin ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia.

10 megapikselin telekamera 3-kertaisella zoomauksella on melko perustasoa, eikä Motorola ole lähtenyt hulluttelemaan megapikseleillä tai muilla erikoisilla toteutuksilla. Telekamerasta on hyötyä monessa tilanteessa ja se tietysti parantamaa puhelimen zoomausmahdollisuuksia. Yleensä tässä hintapisteessä telekamerasta on helppo karsia, mutta Motorola on poikkeus.

Hyvässä valaistuksessa telekameralla saatiin taltioitua vakuuttavia kuvia, joissa on paljon yksityiskohtia sekä tarkkuus on riittävät. Värit olivat myös miellyttävän luonnolliset, eikä suurta eroa esimerkiksi pääkameran kanssa havaittu. Kuvissa on myös laaja dynaaminen alue, joka on omaan makuuni. Välillä havaittiin hieman ongelmia tarkennuksen kanssa, sillä usein kauempana olevat kohteet jäivät epätarkoiksi.

Heikommassa valaistuksessa kamera tuntui hieman yliterävöittävän kuvia, jonka takia lopputuloksesta tuli rakeinen. Melu siis lisääntyy, joka näkyy erityisesti kuvien tummissa kohdissa. Heikossa valossa värit ovat edelleen kohdillaan ja kokonaisuus on kunnossa. Telekameran kuvat ovat siis käyttökelpoisia ja niitä mielellään jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna telekameralla.

Videokuvauksen osalta Motorola Edge 50 Pro on tuttua keskiluokkaa, sillä kaikki takaosan kamerat tukevat 4K 30 fps -videokuvausta. Motorola ei ole saanut mukaan tukea 8K-kuvaukselle, jota voitaisiin jo 700 euron hintapisteessä toivoa. Videon laatuun ei yleisesti keskitytty, mutta yleisellä tasolla hyvässä valaistuksessa 4K-tasoinen video näytti hyvältä. Ei mitään joukosta erottuvaa, vaan Edge 50 Pro ajoi asian satunnaisessa kuvauksessa. Hienoa oli myös havaita, että puhelin tuki kameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen myös korkeimmalla tarkkuudella.

50 megapikselin etukamerassa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat lopulta 12,5 megapikselin tasoisia. Itse olin yllättävän tyytyväinen etukameran tuottamaan jälkeen, sillä hyvässä valaistuksessa kuviin saatiin paljon yksityiskohtia sekä värit olivat luonnolliset. Myöskään heikossa valaistuksessa ei voi suuremmin moittia laatua, vaan kokonaisuus oli kunnossa. Videokuvauksen osalta etukamera tukee korkeintaan 4K 30 fps -tarkkuutta, joka on myös hyvällä tasolla.

Motorola Edge 50 Pron kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, kuvaustilalle, ajastukselle, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 50 Pron kohdalla kuvaustilat ovat hidastus, video, valokuva, muotokuva, pro, skannaus sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja.

Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma-, pää- ja telekameralle. Mukana on myös 2-kertainen painike, joka tarkoittaa zoomausta pääkameralla. Makrotila on toteutettu ultralaajakulmakameralla. Lisäksi noiden rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2424 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja telekameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Edge 50 Pron kohdalla Motorola on erikoisesti karsinut tiettyjä ominaisuuksia, sillä esimerkiksi pikavalikkoa ei saada auki pyyhkäisemällä kamerassa alapäin. Yleisesti sovellus tuntui toimivan kohtuullisesti, mutta edelleen havaittavissa oli viivettä kuvaustilojen sekä kameroiden välillä vaihdettaessa. Puhelimella ei pysty ottamaan kovin nopeasti kuvia, vaan uusi kuva voidaan ottaa noin 0,5-1 sekunnin välein.

Käyttöjärjestelmä

Motorola on tehnyt pitkästä aikaa muutoksia ohjelmistoon, sillä Edge 50 Pro on ensimmäinen puhelin uusimmalla Hello UI -käyttöliittymällä. Aikaisemmin puhelimissa oli My UX, mutta nyt uudelleen brändäyksen myötä on saanut myös enemmän kustomointia ja mahdollisuuksia personoida puhelin omannäköiseksi.

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisestikin tuorein Android 14. Testijakson aikana puhelin sai tasan yhden päivityksen, jonka jälkeen laitteen tuoreimmat tietoturvat ovat maaliskuulta 2024. Motorola ei siis päivitä puhelimen tietoturvaa joka kuukausi. Edge 50 Prolle on luvattu kolme Android-versiopäivitystä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Tämä tarkoittaa, että puhelin saa Android 15, 16 ja 17 -päivitykset sekä tietoturvakorjauksia vielä huhtikuussa 2028. Päivityslupaus ei ole missään tapauksessa parasta mahdollista, sillä osa kilpailijoista tarjoaa samassa hintapisteessä 4 + 5 vuoden päivitykset. 3 + 4 on kuitenkin riittävä, sillä se ei ole merkittävä miinuspuoli.

Vaikka käyttöliittymän nimi on muuttunut, niin yleisilme on edelleen hyvin lähellä puhdasta Androidia. Motorola on tehnyt aikaisemminkin muutoksia kohti omaa persoonallisuuttaan käyttöliittymässä, mutta nyt muutoksia on saatu pika-asetusvalikkoon, ilmoituksien näkymiseen sekä fonttiin. Motorola on lisäksi tuonut käyttäjälle enemmän mahdollisuuksia muokata kokemusta.

Ja tietysti myös tekoäly on nyt osa käyttöliittymää. Yksi esimerkki on Style Sync, jonka avulla voi luoda tekoälyllä taustakuvia, jotka perustuvat esimerkiksi omasta tyylistä otettuihin kuviin. Style Sync on äärimmäisen helppokäyttöinen, mutta taustakuvien luominen vie yllättävän kauan aikaa. Tekoäly luo useita erilaisia ja uniikkeja taustakuvia, jotka sopivat käyttäjän henkilökohtaiseen tyyliin. Näissä taustakuvissa voi olla esimerkiksi samanlaista värimaailmaa ja kuvioita kuin käyttäjän asussa. Mielestäni kiva ominaisuus, mutta ei mitenkään tärkeä.

Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille, vaikka tietysti nyt enemmän Motorolan tyylisesti. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut selvän ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa. Ominaisuudet ovat edelleen ennallaan, joten Motorola ei ole karsinut niistä.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Ehkä kätevin on taskulampun pikakäynnistys ravistamalla puhelinta.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Motorola on laittanut mukaan myös oman Moto Secure -ominaisuuden, joka kokoaa yhteen tietyt tietoturvaa parantavat ominaisuudet. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia. Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus.

Motorola Edge 50 Pro tarjoaa tuen myös Moto Connect -alustalle, joka tunnettiin aikaisemmin Ready For -ominaisuutena. Sen avulla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä.

Ohjelmistokokemus oli miellyttävä, mutta ei täysin viimeistelty tai sitten se johtui heikosta järjestelmäpiiristä. Mitään vakavia ongelmia ei tullut vastaan, mutta yleinen kokemus oli hieman hidas 700 euron puhelimelle. Todennäköisesti tätä voidaan parantaa päivityksillä, mutta itse en paljoa sen varaan pistäisi. Tykkään kuitenkin Motorolan lähestymistavasta ohjelmistoon.

Yhteenveto

Motorola Edge 50 Pro on ennen kaikkea mielenkiintoinen laite, mutta samalla myös erittäin hämmentävä. Puhelimessa on tehty monia todella hyviä teknisiä ratkaisuja, mutta samalla myös huonoja. Edge 50 Pron todettiin olevan hieman kallis puhelin siihen verrattuna, mitä se tuo mukanaan. Lisäksi kyseessä on huono seuraaja viime vuoden pro-mallille, joka hieman hämmentää Motorolan kärkimallistoa.

Puhelimessa on mielestäni todella näyttävä muotoilu ja rakenne on laadukas. Väriversiot ovat joukosta erottuvat, josta Motorola ansaitsee pisteet. IP68-luokitus ei ole myöskään itsestäänselvyys tässä hintapisteessä, joten se on yksi valttikortti. Tekniikassa Motorola on vahvoilla näytön, nopeiden latauksien sekä pää- ja etukameroiden osalta. Motorola tarjoaa myös puhtaan Androidin sekä 3 + 4 vuoden päivityslupauksen.

700 euron hintapisteessä Motorola Edge 50 Pron suurin ongelma on keskihintaluokkaan suunnattu järjestelmäpiiri. Tämän takia puhelin tuntui tietyissä tapauksissa myös yllättävän hitaalta. Kameroissa heikoin kohta on ultralaajakulmakamera. Testijakson aikana akunkesto ei ilahduttanut, vaan oli yllättävänkin heikko. On myös hyvä huomata, että puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

Motorola Edge 50 Pron suurin ongelma on hinta, sillä 699 euroa on liikaa. Mielestäni 100 euroa vähemmän voisi olla selvästi järkevämpi. Samalla hinnalla saa muun muassa huippusuorituskyvyn tarjoavan OnePlus 12R -puhelimen.

Motorola Edge 50 Pro on tullut Suomessa myyntiin huhtikuussa 2024. Hintaa puhelimella on 699 euroa ja kyseessä on 12 + 512 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta Black Beauty, violetti Luxy Lavender ja valkoinen Moonlight Pearl.

Motorola Edge 50 Pro

7.8

Motorola Edge 50 Pro tarjoaa paljon hyvää, mutta suorituskyvyssä olisi selvästi parannettavaa.

Hyvää
  • Tyylikäs rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Näyttö on erinomainen tarkkuutensa ja virkistystaajuutensa ansiosta
  • Suuret muistit (12 + 512 Gt)
  • Todella nopea langallinen lataus (125W) sekä tuettuna langaton lataus (50W)
  • Laturi toimitetaan mukana
  • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet, Dual-SIM + eSIM-tuki
  • Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä + etukameralla saa aikaiseksi laadukkaita selfieitä
  • Lähes puhdas Android
Huonoa
  • Snapdragon 7 -sarjan piiri 700 euron hintaluokassa
  • Ultralaajakulmakamera vain välttävällä tasolla
  • Akunkesto
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Pienet hidastelut ohjelmistossa
  • Hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Tuleeko Edge 50 Ultrasta arvostelua?

    1. Pitäisi tulla, mutta emme ole saaneet laitetta vielä käsiimme. Eli aivan heti arvostelua ei kannata odottaa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut