ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge 40 – Näyttävä ja vedenkestävä

Motorola Edge 40

Motorola on panostanut vahvisti Edge-tuotemallistoon parin viime vuoden aikana. Tänä vuonna mallistossa on nähty jo huipputason Edge 40 Pro, mutta tarjolla on myös ylempään keskihintaluokkaan sijoittuva Edge 40. Puhelinta on testattu SuomiMobiilissa pidempään, ja nyt on aika katsoa millaisesta laitteesta on kysymys.

Uutuuspuhelimessa on panostettu vahvisti tyyliin sekä huipputason tekniikoiden tuomiseen edullisempaan hintapisteeseen. Motorola Edge 40 tarjoaa esimerkiksi IP68-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden, kaartuvan 144 hertsin OLED-näytön, 50 megapikselin kaksoiskameran sekä langattoman latauksen. Tehoista on vastaamassa Dimensity 8020 -järjestelmäpiiri.

Suomessa Motorola Edge 40 tuli myyntiin toukokuun lopulla 599 euron suositushintaa. Kyseessä oli 8 + 256 gigatavun muistiversio. Puhelimesta on neljä väriversiota, jotka ovat musta Eclipse Black, vihreä Nebula Green, sininen Lunar Blue sekä punainen Viva Magenta.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Edge 40 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 40 (XT2303-2)
Mitat: 158.43 x 71.99 x 7.49-7.58 mm
Paino: 167-171 g
Rakenne: Alumiinikehys / lasi edessä / tekonahka tai akryyli / IP68
Näyttö: 6.55 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+ / 1200 nitiä
Järjestelmäpiiri: 6 nm MediaTek Dimensity 8020 (4x 2.6 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G77 MC9
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.4 / 1/1.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / PDAF / 120 asteen kuvakenttä) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP (f/2.4 / 0.7 µm)
Akku: 4400 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 68 watin langallinen lataus (laturi mukana) + 15 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-päivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Eclipse Black) / Sininen (Lunar Blue) / Vihreä (Nebula Green) / Punainen (Viva Magenta)
Hinta: 599 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 40:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee Edge 40, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on tasanne, jonka alapuolelta paljastuu 68 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C). Myyntipakkauksen kannesta löytyy pahvitasku, jonka sisällä on, kovamuovinen suojakuori, SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja.

Myyntipakkaus on sisällöltään melko kattava verrattuna moniin kilpailijoihin. Edge 40:n ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Paketissa on myös Motorolan ”brändituoksu”, joka on yllättävän vahva. Kyseessä on kuitenkin miellyttävä tuoksu, mutta hajuherkille se ei ole varmasti mieleen. Haju ei myöskään haihdu paketista kovin helposti, vaan se tulee vahvasti esille aina kun paketin joutuu avaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilun osalta Motorola on ottanut selvästi erilaisemman lähestymistavan kuin aikaisemmin, sillä Edge 40 tarjoaa paremmat premium-materiaalit. Edeltäjän muovirakenne on saanut vaihtua alumiiniin sekä vegaaninahkaan, joiden avulla laatuvaikutelmasta on saatu selvästi vakuuttavampi. Tarjolla on neljä väriversiota, jotka ovat musta Eclipse Black, sininen Lunar Blue, punainen Viva Magenta sekä testiinkin saatu vihreä Nebula Green.

Motorola on viimeistellyt Edge 40:n puhtaan alumiinikehyksen mattapintaiseksi, joka tuo mukanaan pehmeyttä. Takapinta on muovia jokaisessa versiossa, mutta toteutus on erilainen. Punainen, musta ja vihreä väri ovat tekonahkaisia sekä sininen väri on mattapintaista akryyliä. Itse tykkään todella paljon tekonahkaisesta toteutuksesta, sillä se tuntuu todellisuutta arvokkaammalta. Tekonahka on pehmeä materiaalit, jonka lisäksi se tuo mukanaan huomattavasti paremman pidon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekonahka ei myöskään naarmuunnu tai kerää sormenjälkiä samalla tavalla kuin perinteisemmät muovi- ja lasipinnat. Ainoa todellinen huolenaihe tekonahkassa on sen kestävyys, mutta ainakaan reilun kuukauden mittaisen testijakson aikana se ei tuntunut olevan ongelma. Motorola Edge 40:n takapintaan ei tullut väripinttymiä tai muita häiritseviä ongelmia. Pidemmässä käytössä nahkakuviointi voi varmasti hieman kulua, jota nähtiin myös testilaitteen kulmissa.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, mutta se ei ole tuttua Gorilla Glass -lasia. Nähtävästi käytössä on japanilaisen NEG:n lasi. Yleisesti lasipinta tuntui kestävältä, eikä testijakson aikana saatu aikaiseksi syviä naarmuja. Ainoastaan pieniä hiusnaarmuja oli havaittavissa. Näyttöön Motorola on luonnollisestikin laittanut likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa pyyhkimällä pois.

Käsituntumaltaan Motorola Edge 40 on erinomainen. Itse tykkäsin todella paljon matan alumiinin ja tekonahan yhdistelmästä, ja kyseessä onkin yksi parhaiten kädessä pysyvä laite. Tykkään myös Motorolan pyöristetystä lähestymistavasta, joka antaa selvästi enemmän ergonomisuutta laitteen käyttöön. Mukana ei ole liiallista kulmikkuutta, jonka lisäksi laite on viimeistelty tarkasti ilman ylimääräisiä saumakohtia.

Motorola Edge 40 ei ole mitenkään kompakti puhelin, vaan tutulla perustasolla. Motorola on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 158,43 x 71,99 x 7,58 millimetriä tekonahkaisessa versiossa, mutta akryyliversio on hieman ohuempi, eli vain 7,49 millimetriä. Painoa on 171 grammaa tekonahkaisena versiona ja 167 grammaa akryyliversiona. Motorola on onnistunut luomaan mukavan ohuen sekä kevyen puhelimen. Motorola Edge 40 on erittäin jämäkkä puhelin, eikä se anna periksi tai päästele natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Vedenkestävyys on ollut pitkään Motorolan älypuhelimien heikkous, mutta nyt myös Edge 40 on isovelimallinsa tapaisesti IP68-luokiteltu. Tämä tarkoittaa laitteen kestävän upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys ei ole kovin yleinen ominaisuus tässä hintapisteessä, joten on hienoa nähdä se Motorolan uutuudessa. Vaikka puhelimia ei ole ikinä suositeltavaa käyttää vedessä, niin IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys tuo mukanaan turvaa. Vettä ei tarvitse pelätä, sillä puhelimen ei pitäisi siitä hajota.

Etuosaltaan Edge 40 erottuu omassa kategoriassaan erityisesti kaartuvilla näytön kehyksillä. Näytön kehykset ovat kauttaaltaan miellyttävän kapeat ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta reilut 91 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytön kehyksestä ja näytön alareunaan on sijoitettu optinen sormenjälkilukija.

Motorola Edge 40:n takaosassa on kookas laatikkomainen hieman ulkoneva kamera-alue, joka on saumattomasti osa takapintaa. Kamerat ovat vielä omissa ulkonevissa ympyröissään, joten puhelin keikkuu hieman pöydällä käytettäessä. Kahden kameran rinnalla kamera-alueessa on LED-salamavalo, valotunnistin, mikrofoni sekä teksti ”50MP OIS 2.0 µm f/1.4”. Puhelimen takaosassa on tuttu M-logo keskellä.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat melko kapeat ja niiden tuntuma oli erinomainen. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 40 tukee korkeintaan yhtä nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole. Puhelimessa on myös eSIM-tuki.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Edeltäjämallista löytynyt tasainen näyttöpaneeli on vaihtunut nyt Edge-mallistoon paremmin sopivaksi kaartuvaksi näytöksi. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 402 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on luvattu olevan myös 1200 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Paperilla Edge 40 -puhelimen näyttö vaikuttaa hyvältä ja juuri sellaiselta, mitä tässä hintaluokassa voikin odottaa. Henkilökohtaisesti tykkään OLED-paneelin tuomasta hyvästä värintoistosta. Musta on oikeasti mustaa ja oletusasetuksillakin värit vaikuttavat omaan käyttööni hyviltä. Full HD+ -tarkkuus on mielestäni riittävä lähes jokaiseen tilanteeseen. Itse en jäänyt ainakaan kaipaamaan korkeampaa tarkkuutta.

144 hertsin virkistystaajuus erottaa puhelimen kilpailijoistaan, joissa on usein 120 hertsin näyttöjä. Kyseessä on mukava ominaisuus, sillä se tekee kokemuksesta erittäin sulavan. Kyseessä ei ole kuitenkaan lippulaivoista tuttu LTPO-paneeli, vaan dynaaminen virkistystaajuus on toteutukseltaan perinteisempi.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa neljästä vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz, 120 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 60, 90, 120 tai 144 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60, 120 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, ja 1200 nitin maksimikirkkaus on tarpeeksi monessa tilanteessa. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa oli edelleen hyvällä tasolla, mutta toki mistään markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei ole kysymys.

Motorola Edge 40:n näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Verrattuna isovelimalliin, on Motorola nyt karsinut Dolby Vision -tuesta. Puhelimella on siis Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa laadukkaan toiston monissa suoratoistopalveluissa. Netflix tukee puhelimella Full HD -toistoa ilman HDR-tukea. Motorolan mukaan HDR-toisto onnistuu Amazonin palvelussa.

Näytön kaartuvuus ei tuntunut testijakson aikana tuottavan ongelmia. Mitään haamukosketuksia ei havaittu ja kaartuvuus on miellyttävän maltillinen. Kokonaisuus näytössä on kunnossa ja Motorola pystyy tarjoamaan hintaluokassaan premium-kokemuksen.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola on tehnyt Edge 40:n kohdalla erikoisen ratkaisun, kun katsotaan järjestelmäpiiriä. Käytössä on MediaTekin kehittämä Dimensity 8020 -järjestelmäpiiri, joka on käytännössä vain uudelleen brändätty versio parin vuoden takaisesta Dimensity 1100 -piiristä. Vaikka nimellisesti kyseessä olisi ”lähes huippuluokan piiri”, niin odotuksia ei kannata asettaa kovinkaan korkealle. Edeltäjässä Motorola luotti vielä Qualcommin keskihintaiseen piiriin.

Dimensity 8020 on valmistettu TSMC:n 6 nanometrin prosessilla. Siinä on kahdeksan ydintä, jotka ovat neljä 2,6 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A78-ydintä sekä neljä 2,0 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A55-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G77 MC9. MediaTek ei ole kertonut, mitä uutta nimen lisäksi piirissä on, eikä syytä uudelleen nimeämiselle ole kerrottu.

Suomessa Motorola Edge 40 on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa järjestelmäpiirin maksimitekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR4x-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 3.1 -versioon. Muistikorttipaikkaa ei ole uutuuspuhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Motorola Edge 40 -puhelimessa ajoimme läpi tuttuja suorituskykytestejä, joista voidaan nähdä Dimensity 8020 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky. Tuloksien perusteella suorituskyky on hyvällä tasolla keskihintaluokkaan ja suorituskykyä on hieman enemmän kuin edeltäjässä. Dimensity 8020 ei kuitenkaan vedä vertoja MediaTekin paremmalle Dimensity 9000 -järjestelmäpiirille.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Motorola Edge 40 -puhelimen saamia tuloksia Snapdragon 778+ -järjestelmäpiiriin perustuvaan Edge 30 -puhelimeen sekä Dimensity 9000 -järjestelmäpiiriin perustuvaan OnePlus Nord 3 -puhelimeen.

Testitulokset
Motorola Edge 40 (MTK D8020) Motorola Edge 30 (SD778+) OnePlus Nord 3 (MTK D9000)
AnTuTu (V8): 766 352 pistettä 598 288 pistettä 854 748 pistettä
Geekbench 6 (single): 1112 pistettä 1066 pistettä 1120 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3413 pistettä 3005 pistettä 3293 pistettä
PCMark: 16 315 pistettä 15 378 pistettä 10 567 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 1264 pistettä 767 pistettä 2307 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella lisää tehoja on saatu verrattuna edeltäjään, mutta tämän hetken kilpailuun nähden jäädään kuitenkin hieman jälkeen. Suorituskykytestien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ne anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljoa on.

Testijakson aikana päivittäinen suorituskyky ei suuremmin päässyt vakuuttamaan. Toisinaan MediaTekin piirit tunnetaan hyvistä tuloksistaan suorituskykytesteissä, mutta heikommasta käyttökokemuksesta. Tämä tilanne näyttää olevan myös Edge 40 -puhelimen kanssa. Yleinen kokemus on monelle varmasti riittävä, mutta toisinaan oli havaittavissa pientä hidastelua, sovelluksien sammumista sekä turhaa odottelua, joka ei ole sallittua tässä hintapisteessä.

Järjestelmäpiirin valinta ei ole siis Motorolalla mennyt aivan nappiin. Kokemus peruskäytössä ei ole tutulla Motorolan tasolla. Tämä on todennäköisesti myös syy sille, miksi Dimensity 1100 -järjestelmäpiiri ei ollut aikoinaan kovin suosittu. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten Motorola on valinnut Dimensity 8020 -piirin puhelimeensa, vai onko MediaTek onnistunut hämäämään uuden nimeämisen kanssa.

Motorola Edge 40 -puhelimessa ei testijakson aikana havaittu mitään ylimääräistä lämpenemistä, vaan laite toimi jatkuvasti viileänä. Motorola ei ole erikseen määritellyt puhelimesta löytyvää jäähdytysjärjestelmää, mutta nähtävästi se hoitaa asiansa. Lämpenemisestä ei siis Motorola Edge 40:n kohdalla kannata huolehtia.

Dimensity 8020 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka tukee non-standalone- ja standalone -tekniikoita, dual-SIM-5G-toteutusta sekä muita kehittyneitä 5G-tekniikoita. Mukana on myös MediaTekin 5G UltraSave -tekniikkaa, mikä vähentää 5G:n tuottamaa virrankulutusta. Teoriassa järjestelmäpiiri kykenee 4,7 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 2,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Testijakson aikana mobiiliverkkojen kanssa ei havaittu ongelmia.

Puhelimessa on huomionarvoisena seikkana tuki ainoastaan yhdelle fyysisille nano-SIM-kortille. Toinen SIM-kortti on saataville eSIM-muodossa. Tuki eSIM-ratkaisulle on Suomessa suurimpien operaattoreiden kanssa. Motorola Edge 40 -puhelimessa on lisäksi Wi-Fi 6 -tuki sekä NFC-yhteys. Värinäpalaute oli puhelimessa kohtuullisella tasolla, eikä se tarjoa mitään joukosta erottuvaa.

Muuta tekniikasta

Motorola on tuonut puhelimeen tuttuun tyyliin stereokaiuttimet. Edge 40:n pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien osalta on tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja mielestäni äänenlaatu on riittävä. Mistään parhaimmasta ei puhuta, mutta ääntä lähtee kivasti. Alareunan kaiutin tuntui kuitenkin olevan voimakkaampi, joten kaiuttimet eivät olleet täysin tasapainossa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti puhepainotteisiin YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet.

Motorola ei tarjoile Edge 40 -puhelimessa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.2 -yhteyden. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Motorola Edge 40 -puhelimessa hyödynnetään hintaluokassa yleistä näytönalaista sormenjälkilukijaa. Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 40 -puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akku, lataus ja pakkastesti

Motorola Edge 40 -puhelimessa on 4400 milliampeeritunnin akku, joka on hieman suurempi kuin edeltäjämallissa. Mistään suurimmasta akusta ei ole kyse, mutta Motorola on kertonut akusta riittävän virtaa vähintään yhdeksi päiväksi. Testijakson aikana akunkestoa ei koettu suureksi ongelmaksi, vaan se oli riittävä.

Testijakson aikana monena iltana akkua oli alle 25 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti koko päivän. Akku ei kuitenkaan loppunut koskaan kesken päivän, joka on hyvä juttu. Motorola Edge 40 -puhelimen akunkeston ei kuitenkaan kannata odottaa kestävän kahta päivää, sillä kokemuksieni mukaan korkeintaan 1,5 päivää on mahdollinen.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Latauksen osalta Motorola on lähtenyt jälleen miellyttävälle linjalle. Puhelin tukee 68 watin tehoista pikalatausta sekä mukana on myös tuki langattomalle lataukselle. Motorolan latausratkaisussa mahtavaa on se, että laturi tulee laitteen mukana ja samalla myös tuettuna on yleiset latausstandardit.

Motorola hyödyntää latausratkaisussaan pohjana USB Power Delivery -standardia. Tämän ansiosta mukana tulevalla laturilla voidaan ladata muita standardia tukevia laitteita, kuten tietokoneita. Lisäksi Edge 40 -puhelinta voidaan ladata tehokkaasti myös kolmannen osapuolen latureilla, joissa on PD-tuki. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin 68 watin langallisella laturilla, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella.

Motorola Edge 40:n akun latausnopeus mukana toimitettavan 68 watin laturin kanssa.

Edge 40 -puhelimen 4400 milliampeeritunnin akku vaatii latautuakseen 45 minuuttia, eli Motorola on päässyt mukavasti alle tunnin latausaikaan. Kyseessä on hyvä nopeus, vaikkakaan ei markkinoiden parhaimmista. Itselleni lataus on kuitenkin riittävän nopea ja varmasti myös monille muillekin.

15 minuutissa akkua on saatu jopa 48 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 83 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 34 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 85 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 11 minuuttia.

Motorola ei ole tällä kertaa tyytynyt ainoastaan langalliseen lataukseen, sillä Edge 40 tarjoilee tuen myös langattomalle lataukselle. Puhelimessa on 15 watin tehoinen langaton lataus, joka on varsin perustasoa. Langaton lataus on mukava lisä ja se helpotti ainakin itselläni puhelimen lataamista työpäivän aikana. Puhelin oli helppo laittaa langattomalle laturille, ja se latasi itsensä huomaamattomasti täyteen muutamassa tunnissa.

Vaikka puhelimessa on langaton lataus, niin valitettavasti Motorola ei ole saanut mukaan käänteistä langatonta latausta.

Testijakson aikana Motorola Edge 40 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 40 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Motorola oli estänyt akun latauksen, kun puhelin ilmoitti vain ”yhdistetty, ei ladata”.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 40:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä melko pientä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Motorola Edge 40 on kuin suunniteltu Suomen kylmiin pakkaspäiviin. Pakkanen ei vaikuttanut juurikaan akkuun, jonka lisäksi laite oli täysin käytettävissä pakkasessa. Motorola oli ainoastaan estänyt latauksen, jota usein rajoitetaan turvallisuussyistä. Lataus oli kuitenkin jälleen mahdollista, kun puhelin oli hetken huoneenlämmössä.

Kamerat

Motorola on panostanut puhelimessa tutulla tavallaan myös kameroihin. Keskihintaluokkaan tarjolla on mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa mukana on vain tarpeellisia kameroita. Takaosassa on kaksi kameraa, jotka ovat pää- ja ultralaajakulmakamerat.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin OmniVisionin kehittämä sensori, joka on kooltaan 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi tarjoaa f/1.4-aukon, jolla se erottuu massasta. Kyseessä on selvästi suurempi aukko, jonka pitäisi antaa parempi lopputulos heikossa valaistuksessa. Kamerassa on luonnollisesti vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen vakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Edge 40:n etuosassa on 32 megapikselin tasoisen selfiekamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Edge 40:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50a, f/1.4, 1/1.5”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI336, f/2.2, 1.12 µm, AF, 120 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B, f/2.4, 1/3”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Pääkamera suoriutuu hyvin ja pitkälti samalla tavalla kuin monissa muissakin Motorolan puhelimissa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Kuvissa on luonnolliset värit, eikä mikään väri korostu liian paljoa. Kuvissa on myös laaja dynaaminen alue, mutta toisinaan kuvissa havaittiin lähempää tarkasteltaessa erikoista öljymaalausta muistuttavaa Motorolalle tyypillistä jälkikäsittelyä

Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä, joka jopa yllätti. Kuvissa on hyvät yksityiskohdat ja värit taltioituvat luonnollisesti. Pehmeys lisääntyy, mutta ei häiritsevän paljoa. Heikossa valaistuksessa on avustamassa erillinen yötila, jota kamerasovellus osaa automaattisesti käyttää tietyissä valaistusolosuhteissa. Yötilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa ja kokonaisuus on parempi.

Alapuolella on pääkameralla taltioituja kuvia.

13 megapikselin ultralaajakulmakamera on nähty monissa Motorolan puhelimissa, joka on todettu lähtökohtaisesti hyväksi. Mitään markkinoiden kärkilaatua ei kannatakaan odottaa. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue, mutta ei aivan pääkameran tasolla. Kuvien pehmeys on suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, jota käytetään melko aggressiivisesti valon vähentyessä. Edge 40 tukee ultralaajakulmakameralla myös erillistä yökuvaustilaa. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta parempaakin voisi odottaa.

Motorola on saanut ultralaajakulmakameraan myös automaattitarkennuksen, joka helpottaa hieman tarkkuuden kanssa. Tarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi näin ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia.

Motorola Edge 40 tukee videokuvausta korkeintaan 4K 30 fps -tarkkuudella pääkameran avulla. Ultralaajakulmakameran tukee myös yhtä tarkkaa kuvausta. Videokuvauksen osalta puhelin ajaa asiansa, sillä laatu on moneen tilanteeseen riittävä. Markkinoiden kärkilaatua ei kannata odottaa. Valitettavasti puhelimessa ei pysty vaihtamaan kameroiden välillä kesken kuvaamisen, joka on yllättävä puute.

32 megapikselin etukameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä. Normaaleissa kuvaustilanteissa kuvissa on miellyttävästi yksityiskohtia ja värit ovat luonnolliset. Pienenä puutteena voidaan pitää automaattitarkennusta, josta on karsittu. Etukamera tukee 4K 30 fps -videokuvausta, joka on mukava lisä.

Motorola Edge 40:n kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, yökuvaukselle, HDR-kuvaukselle, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Lisää pika-asetuksia saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin, jolloin esille tulee ajastimen ja aktiivisien kuvien asetukset.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 40:n kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma- ja pääkameralle. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on erittäin selkeä ja miellyttävä käyttää. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmistokokemuksen osalta Motorola Edge 40 on tuttua kauraa. Puhelimessa on tämän hetken tuorein Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on My UX -käyttöliittymä. Käytännössä kyseessä on puhdas Android-kokemus, johon Motorola on tuonut kourallisen omia toimintoja. Testijakson aikana puhelimessa oli ohjelmistoversio, joka piti sisällään Googlen 1. kesäkuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Valitettavasti päivityslupauksen osalta Motorola ei tarjoa parastaan, vaan Edge 40 on sen osalta karsitumpi kuin Edge 40 Pro. Motorola lupaa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 14- ja Android 15 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina toukokuuhun 2026 asti. Päivityslupaus on hintaluokassa vain kohtuullinen, mutta ei parasta.

Yleisesti Motorola jakelee huippupuhelimilleen tietoturvapäivityksiä kolmen kuukauden sykleissä, eikä Edge 40 -puhelimelle ole luvattu esimerkiksi ThinkPhonesta tutuksi tullutta kuukausittain julkaistavia päivityksiä. Motorola ei ole myöskään tunnettu kovin nopeista Android-versiopäivityksistä, joten päivitysnopeus ei ole todennäköisesti erikoinen.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Motorola on toteuttanut Android 13 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Motorola Edge 40 tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Ohjelmistokokemus on siis puhdas ja samalla monipuolinen. Motorolan lisätoiminnot tuovat mukanaan todella lisäarvoa. Yleisesti puhelin toimi sujuvasti, mutta nähtävästi järjestelmäpiiristä johtuen toisinaan oli havaittavissa pientä tökkimistä sekä sovelluksien pidempiä avausaikoja. Kokemus ei ole siis aivan toivoton, mutta ei aivan sillä tasolla, mihin Motorolalta on totuttu.

Yhteenveto

Motorola Edge 40 on hieman ristiriitainen uutuus, joka on pohjimmiltaan hyvä kokonaisuus, mutta mukana on myös muutama epäkohta. Kyseessä ei ole huono puhelin, mutta muutamilla muutoksilla kyseessä olisi voinut olla yksi markkinoiden parhaimmista puhelimista. Tällä hetkellä Motorola Edge 40 näyttää houkuttelevalta, mutta tekniikka ei niinkään.

Testijakson aikana itse tykkäsin todella paljon puhelimen muotoilusta, laadukkaista materiaaleista sekä IP68-luokituksen mukaisesta vedenkestävyydestä. Lisäksi pirteät värit kääntävät katseita. Edge 40 on vahvoilla myös OLED-näyttöpaneelinsa ansiosta, jossa on 144 hertsin virkistystaajuus. Puhelin vakuuttaa myös 68 watin pikalatauksella, langattomalla latauksella sekä puhtaalla Android-kokemuksella. Lisäksi mukana on muita pienempiä vahvuuksia, kuten laadukkaat stereokaiuttimet sekä eSIM-tuki.

Suurin heikkous on kuitenkin Dimensity 8020 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on uudelleen nimetty vanha piiri, joka on suunnattu selvästi edullisempaan hintapisteeseen. Toki suorituskyky on paperilla hyvä, mutta yleinen kokemus ei ole sen takia aivan Motorolalle asetettujen odotuksien tasolla. Päivityslupaus on myös vain kohtuullinen, ja se voisi olla selvästikin parempi. Huomioitavaa on myös, että puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

Hinta on myös ongelma, sillä 600 euroa on yksinkertaisesti liikaa. Edeltäjä maksoi 130 euroa vähemmän ja samalla kilpailu on koventunut. Jos hinta olisi alle 500 euroa, niin silloin se olisi jo harkinnan arvoinen laite. Tällä hetkellä suurimpia kilpailijoita Motorola Edge 40 -puhelimelle ovat 549 euron hintainen Honor 90, 449 euron hintainen OnePlus Nord 3 sekä 499 euron hintainen Samsung Galaxy A54 5G.

Motorola Edge 40 on tullut Suomessa myyntiin toukokuussa 2023. Hintaa puhelimella on 599 euroa ja kyseessä on 8 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla neljässä väriversiossa, jotka ovat musta Eclipse Black, vihreä Nebula Green, punainen Viva Magenta sekä sininen Lunar Blue.

Motorola Edge 40

7.8

Puhelin näyttää hyvältä ja on vedenkestävä, mutta tekniikassa on tehty muutamia erikoisia ratkaisuja.

Hyvää
 • Tyylikäs ja laadukas rakenne
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Erinomainen OLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella
 • 68 watin pikalataus ja tuki langattomalle lataukselle
 • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet, Dual-SIM + eSIM-tuki
 • Puhdas Android-kokemus
Huonoa
 • Dimensity 8020 ei vastaa hintaluokkaa
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Päivityslupaus vain kohtuullinen
 • Hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut