ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Razr 2022 – vuoden paras taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin

Motorola Razr 2022

Motorola on viime vuosina tehnyt kasvua edullisien puhelimien kanssa, mutta samalla yhtiö on panostanut entistä enemmän myös premium-kategoriaan. Esimerkiksi viimeisen vuoden sisällä on nähty monia Edge 30 -sarjan älypuhelimia, mutta yksi varmasti mielenkiintoisimmista on loppuvuoden aikana myyntiin saatu taittuvanäyttöinen Motorola Razr 2022.

Motorola ei ole täysin uusi valmistaja taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriassa, vaikka yhtiö onkin pitänyt hieman taukoa. Motorola julkisti itse asiassa ensimmäisten joukossa taittuvanäyttöisen Motorola Razr -puhelimen jo vuonna 2019. 5G-versio puhelimesta nähtiin vuonna 2020, joka käväisi aikoinaan myös testattavana SuomiMobiilissa. Nyt uutuusversio on luotu haastamaan muun muassa Samsung Galaxy Z Flip 4.

Uusi Motorola Razr 2022 on ensimmäistä kertaa todellinen lippulaivalaite. Puhelimen tehoista on vastaamassa Snapdragon 8+ Gen 1 -huippupiiri, josta tehoja ei puutu. Lisäksi puhelimessa on 6,7 tuuman taittuva näyttö ja ulkopuolella on kilpailijoita suurempi 2,7 tuuman näyttöpaneeli. Motorola tarjoaa puhelimessa myös 50 megapikselin kaksoiskameran, 3500 milliampeeritunnin akun sekä puhtaan Android-kokemuksen.

Suomessa Motorola Razr 2022 saatiin myyntiin marraskuussa 2022. Hintaa puhelimen 8 + 256 gigatavun versiolla on uutena 1149 euroa ja tarjolla on väriversio Satin Black.

SuomiMobiilissa Motorola Razr 2022 -puhelinta on testattu kuukauden verran. Arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, kestävyyteen, näyttöihin, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä laitteen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Razr 2022 (XT2251-1)
Mitat [suljettuna]: 79.79 x 86.45 x 16.99 mm
Mitat [avattuna]: 79.79 x 166.99 x 7.62 mm
Paino: 200 g
Rakenne: alumiinikehys / Gorilla Glass 5-lasi / muovi / ruostumaton teräs / IP52
Päänäyttö [taipuva]: 6.7 tuumaa / OLED / 2400 x 1080 / 20:9-kuvasuhde / 144 Hz
Ulkonäyttö: 2.7 tuumaa / 800 x 573 / OLED / 60 Hz
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (Adreno 730)
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]
Tallennustila: 256 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 50 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.55" / 1.0 µm / DPAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 1.12 µm / AF / 120 astetta) + LED-salama
Etukamera [sisäpuolella]: 32 MP etukamera (f/2.4 / 0.7 µm)
Akku: 3500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 / My UX
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 30 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C (USB 3.1)
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta (Satin Black)
Hinta: 1149 €

Myyntipakkaus

Motorola Razr 2022:n myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa uutuuspuhelimen normaalista poiketen hieman persoonallisemmassa myyntipakkauksessa. Pakkaus on melko kookas ja sitä koristaa Motorolan logot sekä Razr-merkintä. Pakkauksen ulkopuolella on lisäksi tarra, josta löytyy tiedot puhelimen muistiversioista, väristä sekä IMEI-koodeista.

Pakkauksessa on mielenkiintoinen kansi, mikä saadaan auki ylöspäin nostamalla. Aluksi esille tulee Razr 2022 -puhelin paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on muovitasanne, jonka alapuolelta tulee esille pakkauksen muu sisältö. Paketissa on läpinäkyvä suojakuori, 30 watin tehoinen laturi, USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä kaksi pienempää pahvitaskua. Näiden sisältä löytyy vielä pikakäyttöoppaat, turvallisuustietoja sekä metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Puhelimen mukana Motorola toimittaa siis yllättävän paljon. Itse olen iloinen siitä, että puhelimen ostajat saavat myös laturin sekä suojakuoren oletusarvoisesti, jotka usein puuttuvat kilpailijoiden lippulaivapuhelimista. Motorola on myös tehnyt paketista tyylikkään, joka tuo mukanaan hieman Razr-henkeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola on ottanut puhelimen rakenteessa tällä kertaa hieman erilaisen lähestymistavan, sillä ikoninen Razr-tyyli on vaihtunut enemmän Samsungin suosittujen Galaxy Z Flip -puhelimien malliseksi. Motorola on valmistanut puhelimen edelleen premium-materiaaleista, eli käytössä on alumiini ja lasi. Motorola Razr 2022 on saatavilla ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on musta Satin Black.

Puhelimen rakenne on viimeistelty pääosin mattapintaiseksi. Alumiinikehys on mattamusta ja samalla takaosan lasipinta on miellyttävän samettinen. Motorola hyödyntää lasipintoina Gorilla Glass 5 -versioita, vaikka tuoreempiakin olisi jo tarjolla. Etuosaan on saatu kiiltävä lasi, joka on luonnollista ulkopuolen näyttöä ajatellen. Kiiltävään lasipintaan ei testijakson aikana saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja.

Itse huomasin mattapintaisen takapinnan olevan ainakin testilaitteessa mahdollisesti viallinen. Mattapinnassa oli havaittavissa hieman karheampi kohta toisella reunalla ja samalla lasipinta naarmuuntui todella herkästi. Jo parissa viikossa mattapintaan tuli naarmuja, jotka huomaa selvästi tietynlaisessa valaistuksessa. Olin jopa yllättynyt kuinka herkästi mattapintainen lasi naarmuuntui, eikä se tietysti ole hyvä asia tässä hintaluokassa. Usein Motorolan mattapintaiset lasit ovat olleet selvästi laadukkaampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen mukana toimittavalla suojakuorella pystytään kuitenkin estämään naarmuuntuminen. Suojakuoren todettiin asettuvan puhelimeen jämäkästi ja toisinaan jopa sen irti saaminen tuntui työläältä. Suojakuoren kanssa puhelimesta tulee selvästi kookkaampi, jonka takia itse halusin käyttää puhelinta ilman mitään suojakuoria.

Käsituntuma puhelimessa oli hyvä, mutta ei yhtä miellyttävä kuin edeltäjäversiossa. Nyt puhelin on kookkaampi ja laatikkomaisempi. Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu avattuna 79,79 x 166,99 x 7,62 millimetriä ja suljettuna 79,79 x 86,45 x 16,99 millimetriä. Kyseessä on leveä puhelin, mutta taitettuna laitteen saa silti miellyttävän pieneen tilaan. Itse olisin kuitenkin halunnut nähdä Motorolan säästävän edeltäjästä tutun kapeamman toteutuksen. Painoa puhelimella on 200 grammaa, joten ainakaan avain liikaa painoa ei ole.

Totesin testijakson aikana Motorola Razr 2022 -puhelimen olevan todella laadukas laite. Puhelimen laadukkaat materiaalit tekevät osansa laadukkuuden takaamiseksi, mutta laite on myös hyvin viimeistelty. Puhelin ei natise ylimääräisiä tai anna periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. En kuitenkaan ole täysin innoissani siitä, että Motorola on lähtenyt muotoilun kanssa Samsungin tielle, vaan mielestäni Motorolan olisi pitänyt tarjota edelleen Razrille ikonin muotoilu.

Motorola Razr 2022 -puhelimelle on luvattu yhtiön muistakin puhelimista tuttu IP52-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys, eikä puhelin ole täysin vedenkestävä. Kyseessä on selvä heikkous verrattuna Samsungin vastaaviin puhelimiin, jotka kestävät kokonaan vettä. Toki roiskevedenkestävyys on parempi kuin ei mitään, mutta myös enemmän voisi vaatia. Taittuvanäyttöisissä puhelimissa vedenkestävyyden toteuttaminen on haastavaa, joka on myös ymmärrettävissä. Motorola Razr 2022 -puhelinta ei kannata siis altistaa vedelle ainakaan tahallaan.

Taittuvanäyttöisien puhelimien tärkein kysymys on tietysti kestävyys. Motorola on uudistanut puhelimen sisällä olevan saranajärjestelmän, joka antaa nyt monipuolisempia mahdollisuuksia. Sarana on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Saranan avulla puhelimen voi asettaa esimerkiksi L-muotoon, sillä nyt sarana ei ole pelkästään auki tai kiinni, vaan sen voi jättää mihin kulmaan tahansa.

Saranan todettiin ajavan asiansa käytössä, mutta se ei ollut yhtä jämäkän oloinen kuin monissa Samsungin puhelimissa. Puhelinta avattaessa ja suljettaessa saadaan aikaiseksi mukava napsahdus. Motorolan sarana tuntui kuitenkin antavan hieman väljän tuntuman, sillä saranassa oli muutama millimetri liikkumisvaraa. Motorolalla olisi siis vielä työstämistä saranan kanssa, mutta se ei kuitenkaan huono ole.

Suljettuna sarana saa puhelimen tiiviiksi, eikä näyttöön jää koko laitteen levyistä rakoa. Aivan saranan kantaan kuitenkin jää pieni rako, josta voi nähdä myös läpi. Näytön väliin pääsee siis hieman pölyä, mutta se ei kuitenkaan ainakaan testijakson aikana tuottanut ongelmia.

Suljettuna Motorola Razr 2022:n etuosassa on pieni suorakulmaisen muotoinen näyttöpaneeli. Näytön alapuolella on esillä hieman ulkonevat kamerat, joiden rinnalla on LED-salamavalo sekä lasertarkennus. Puhelimen takaosassa on suljettuna ainoastaan perinteikäs M-logo sekä teksti ”Razr”. Motorola on pyrkinyt tekemään puhelimesta mahdollisimman pelkistetyn.

Kun puhelin avataan, sisältä paljastuu taittuva näyttöpaneeli. Näyttö peittää pinta-alasta reilut 80 prosenttia, joten Motorola on tällä kertaa lähtenyt kutistamaan kehyksiä. Edeltäjästä tuttu lovi on myös saanut vaihtua pelkkään etukamerareikään. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näytön yläpuolelle muovikehykseen. Motorola on loogisesti asettanut taittuvan näytön hieman omaan syvennykseensä ja ympärillä on pieni muovista tehty korotus.

Puhelimen ollessa avattuna, on oikean reunan yläosassa äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on yhdistetty sormenjälkilukija. Painikkeet jäävät puhelimen yläreunaan, josta ne ovat varsin haastavasti saavutettavissa, mutta niiden sijaintiin tottui käytössä. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista ja niiden tuntuma on todella hyvä.

Motorola Razr 2022:n oikeassa reunassa on vain yksi mikrofoni ja toinen löytyy yläreunasta. Puhelimen alareunassa on kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Laitteeseen on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti, mutta toisen SIM-kortin saa toteutettua eSIMillä.

Näytöt

Motorola Razr 2022 on saanut kaksi näyttöä, joka on taittuville puhelimille hyvin yleistä. Tärkein näistä on kuitenkin laitteen sisältä löytyvä taittuva näyttöpaneeli. Ulkopuolelta löytyy myös erillinen pienempi näyttöpaneeli, jonka käyttötarkoitus Motorolan ratkaisussa on selvästi monipuolisempi kuin monilla kilpailijoilla.

Sisänäyttö on 6,7 tuuman kokoinen ja se perustuu luonnollisesti AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä. Lisäksi näyttöön on saatu normaali 20:9-kuvasuhde, erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus, 1000 nitin kirkkaus sekä HDR10+ -tuki. Näytön tarjoama kokemus on siis selvästi esimerkiksi Samsungin vastaavaa leveämpi ja vastaa perinteisempiä puhelimia.

Näytön todettiin tarjoavan erittäin vakuuttavan kokemuksen. Näytön tarkkuus on riittävä moneen tilanteeseen, sillä 393 pikseliä tuumaa kohden on normaalilla tasolla. Ainakaan itse en kokenut tarvitsevani tarkempaa näyttöä. Näytön kirkkaus ei ole markkinoiden kärkeä, mutta se on riittävä. Kirkkaassa auringonvalossa voi tulla vastaan haasteita luettavuudessa, mutta 95 prosenttia ajasta kirkkaus on riittävä.

Yksi vahvuuksista on korkea virkistystaajuus. Vaikka puhelinta mainostetaan 144 hertsin virkistystaajuudella, niin normaalissa käytössä tarjotaan korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus. Käyttäjät voivat valita 60 hertsin tai auto-tilan välillä. Auto-tilassa näyttö vaihtaa sisällön mukaan 48 hertsin, 60 hertsin, 90 hertsin ja 120 hertsin välillä. 144 hertsin virkistystaajuus saadaan käyttöön vain peleissä.

AMOLED-tekniikka takaa näytölle loistavan värintoiston, sillä musta on oikeasti mustaa. Ainakaan itsellä ei tullut tarvetta haluta säätää näytön väritoistoa itse. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola on saanut myös näytön taitoskohtaa tällä kertaa selvästi pienemmäksi ja se on huomaamattomampi kuin esimerkiksi Samsungilla. Motorola Razr 2022:n näytössä ei ole jyrkkää taitosta, vaan taitoskohta on loivempi ja reilun senttimetrin levyinen. Taitoskohdan huomaa sormella, mutta se ei ole millään tavalla häiritsevä. Lisäksi sen pystyy silmin näkemään pienestä kulmasta katsoen, mutta suoraan näyttöä katsottaessa sitä ei havaitse.

Näytön Motorola on suojannut muun muassa Samsungin puhelimista tutuksi tulleella Ultra Thin Glass -tekniikalla, jonka luvataan parantavan kestävyyttä. Näytön päällä on kuitenkin muovinen suojakalvo ja näyttö itsessään on edelleen melkoisen pehmeää materiaalia. Puhelinta ei kannata käyttää terävien kynsien kanssa tai muutenkaan altistaa teräville asioille. Näyttö on herkkä naarmuuntumaan, tai ainakin painaumat näkyvät siinä hyvin. Testijakson aikana näyttöön ei saatu merkittäviä jälkiä, vaan tarkkaan katsoen esillä oli vain pari pientä pintanaarmua.

Samsungin taittuvissa puhelimissa on luvattu takuun alaisuudessa yksi ilmainen näytön suojakalvon vaihto ilmaiseksi. Motorolan mukaan Razr 2022:n kohdalla ei ole mitään poikkeavia takuukäytäntöjä, vaan takuu toimii samoilla ehdoilla kuin yhtiön muissakin puhelimissa.

Motorolan lähestymistapa ulkopuolen näyttöön on selvästi erilaisempi kuin kilpailijoilla. Motorolan ratkaisussa puhelinta voidaan hallita lähes kokonaisuudessaan pienemmältä näytöltä. Motorola on tuonut puhelimen ulkopuolelle 2,7 tuuman OLED-näyttöpaneelin, jonka tarkkuus on 800 x 573 pikseliä. OLED-tekniikan ansiosta näyttö on varsin huomaamaton puhelimen ulkopuolella, mutta samalla se tarjoaa erinomaisen käyttökokemuksen.

Mitään merkittävästi uutta Motorola ei ole lähtenyt keksimään ulkopuolen näytölle, vaan Motorola Razr 2022 tarjoaa samat toteutukset kuin esimerkiksi Razr 5G. Näytöltä on helppo tarkistaa ilmoitukset tai kellonaika, mutta näytöstä on myös moneen muuhun asiaan. Esimerkiksi kamerasovellus on räätälöity ulkonäytölle niin, että pääkameralla voidaan ottaa selfieitä.

Motorola on tuonut ulkonäyttöön mukaan myös Ambient View -tilan, jossa kellonaika saadaan Always-on-displayn tyylisesti jatkuvasti esille. Motorola tarjoaa muutamia kellotauluja, joilla saadaan tietoja esille suljetulle näytölle.

Lisäksi näytöltä päästään käsiksi puhelimen pikavalintoihin, joita ovat muun muassa näytön kirkkauden säätö, yhteysasetukset sekä taskulamppu. Ulkonäytölle voidaan asettaa myös yhteystietojen pikavalintoja, joista voidaan soittaa nopeasti tärkeimmille yhteyshenkilöille.

Yksi mielenkiintoinen ominaisuus on myös se, että näytöltä voidaan avata suurin osa puhelimen sovelluksista. Sillä voidaan katsoa YouTube-videoita, selata Twitteriä sekä vastata esimerkiksi WhatsApp-viesteihin ilman, että suurempi näyttö täytyisi avata. Eri asia on kuitenkin se, onko sovelluksien käyttämisessä näin pienellä näytöllä mitään järkeä. Twitterissä näkee tasan yhden twiitin kerrallaan ja videoiden katselu on melkoista tihrustusta.

On kuitenkin myös sovelluksia, joissa toiminnallisuus on hyvin hyödyllinen, sillä esimerkiksi viesteihin vastaaminen onnistuu kohtalaisen hyvin ulkonäytöltä, vaikka näppäimistö onkin hieman pieni.

Ulkonäytön vahvuus on mielestäni siinä, että sen kautta voidaan suorittaa suurin osa puhelimen toiminnoista. Motorola on suunnitellut sen niin, ettei suurempaa näyttöä tarvitse aina ottaa esille, jos haluaa vastata viesteihin, puheluihin tai esimerkiksi navigoida Google Mapsilla. Lisäksi ulkonäyttö vähentää taittuvan päänäytön käyttöä sekä pitää näytön suojassa sisäpuolella. Kokonaisuudessaan monipuolinen ulkonäyttö on loistava, ja ominaisuus, jolla Motorola Razr 2022 eroaa kilpailijoistaan.

Testijakson aikana tykkäsin näytöstä, mutta en kuitenkaan vielä oppinut hyödyntämään sitä täysimääräisesti. Idea on loistava, vaikka usein huomasin avaavani puhelimen suuren näytön esille pieniäkin toimintoja varten. Ehkä kätevintä oli katsoa saapuneet ilmoitukset näytöltä, vastata puheluihin sekä vaihtaa musiikkia. Ulkonäyttö on kuitenkin selvästi monipuolisempi kuin Samsungilla, ja arvostan sitä ettei Motorola ole lähtenyt vain kopioimaan kilpailijoita vaan tarjoaa myös jotain omanlaista.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisesti Motorola Razr 2022 on aivan jotain muuta kuin aikaisemmat Motorolan taittuvat puhelimet. Nyt käytössä on keskihintaisen järjestelmäpiirin sijasta markkinoiden uusimpiin lukeutuva Qualcommin huippuluokan Snapdragon 8+ Gen 1. Sama järjestelmäpiiri nähtiin aikaisemmin jo Motorola Edge 30 Ultrassa, mutta myös monissa muissa vuoden toisen puoliskon aikana julkaistuissa lippulaivapuhelimissa.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Motorola Razr 2022 on saatavilla Suomessa yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Snapdragon 8+ Gen 1 on huippuluokan järjestelmäpiiri, joten myös Motorola Razr 2022 tarjoaa sen mukaista suorituskykyä. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa saatiin tulokseksi tuttuja tuloksia. Aivan yhtä korkeita pisteitä ei kuitenkaan saatu kuin Edge 30 Ultralla, mutta ei myöskään kauaksi jääty. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertamaan Motorolan tuoreimpien lippulaivapuhelimien suorituskykyä toisiinsa.

Testitulokset
Motorola Razr 2022 (SD8+G1) Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 960 966 pistettä 1 078 287 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 1315 pistettä 1329 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3741 pistettä 4201 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 16 011 pistettä 17 111 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet MAX pisteet 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää. Ainakin itse olin testijakson aikana tyytyväinen Motorola Razr 2022:n tarjoamaan suorituskykyyn, eikä se tuottanut ongelmia.

Motorola Razr 2022:n kohdalla taittuva rakenne ja aikaisempaa pienempi tila järjestelmäpiirille tuottaa varmasti haasteita suorituskyvyn tasaisena pitämiseen. Tämä nähtiin myös puhelimelle toteutetussa stressitestissä. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Motorola Razr 2022 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Razr 2022:lla saatiin AnTuTu-testissä 960 966 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät minimaalisesti laskuun. Kolmannella testauskerralla laskua oli jälleen havaittavissa ja huonoin tulos saatiin neljännelle kerralla, jolloin lopputulos oli 845 420 pistettä. Tulokset ovat kohtuullisia, vaikka suorituskyvyn lasku on hieman suurempaa kuin osassa testatuissa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin omaavissa puhelimissa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa 115 000 pistettä, mikä tarkoittaa 12 prosentin laskua. Useissa muissa Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa keskimääräinen lasku on ollut noin 10 prosenttia. Tulokset olivat odottavissa, mutta itse odotin jopa suurempaa suorituskyvyn laskua. Toki Motorola Razr 2022 ei yltänyt aivan yhtä korkeisiin tuloksiin ensimmäisellä testauskerralla kuin monet muut puhelimet, joka selittää osaltaan pienempää laskua.

Motorola Razr 2022 tuntui lämpenevän stressitestin aikana, mutta laite ei kuitenkaan päässyt liian kuumaksi. Lämpeneminen keskittyy enimmäkseen puhelimen yläosaan, jossa myös järjestelmäpiiri sijaitsee. Alaosa ei pääse lämpenemään samalla tavalla, jonka takia puhelimen käyttäminen on mielekästä. Lämpeneminen oli odotettavissa, sillä laitteen sisällä ei ole liikaa tilaa jäähdytysjärjestelmälle. Peruskäytössä en kuitenkaan kokenut laitteen lämpenemistä mitenkään suureksi ongelmaksi.

Motorola Razr 2022 tarjoaa 5G-modeemin osalta tuttuja toteutuksia, sillä siinä on integroituna Snapdragon X65. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Motorola Razr 2022:n hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Testijakson aikana puhelimen mobiiliverkkojen todettiin toimivan vaaditulla tavalla. Ainakaan maaseudun 4G-verkoissa laite ei tuntunut kadottavan verkkoa ja 5G-yhteydet toimivat myös hyvin. Nopeimmissa 5G-verkoissa päästiin tuttuihin korkeisiin lataus- ja lähetysnopeuksiin, mutta jatkuvasti 5G-verkossa laitetta ei päästykään käyttämään.

Motorola Razr 2022 -puhelimessa on Dual-SIM-tuki, vaikka puhelimessa onkin vain yksi fyysinen SIM-korttipaikka. Motorola on toteuttanut toisen SIM-kortin eSIM-ratkaisulla. Uuteen tekniikkaan perustuva SIM-kortti on yleistynyt kovaa tahtia viime vuosina, joten on hienoa nähdä sellainen myös Motorolan uutuuspuhelimessa.

Muuta tekniikasta

Motorola Razr 2022 tarjoilee stereokaiuttimet, sillä pääkaiuttimena hyödynnetään alaosan kaiutinta ja toisena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaadun todettiin olevan hyvä, mutta ei kuitenkaan parasta hintaluokassaan. Puhelimen kompaktiin rakenteeseen ei tietenkään mahdu mitään suuria kaiutinelementtejä, mutta siitä huolimatta Motorola on saanut äänenlaadun hyväksi.

Itselle äänenlaatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Razr 2022:n kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä. Motorola ei tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.2 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Razr 2022:n tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Motorola luottaa puhelimessa kylkeen sijoitettuun sormenjälkilukijaan, joka on varmasti loogisin ratkaisu tässä formaatissa. Sormenjälkilukija on virtapainikkeen yhteydessä, josta laite saadaan helposti avattua. Itse tykkäsin avata lukituksen sormenjäljellä jo ennen kuin avaan puhelimen, jolloin lukija on selvästi paremmin saavutettavissa. Jos puhelimen avaa ensin, niin silloin sormenjälkilukijaan joutuu jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Motorola on mielestäni onnistunut nopeuttamaan lukitusanimaatiotakin, joka tekee kokemuksesta nopeamman. Jos kuitenkin sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sormea yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Razr 2022 on kameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimii niin ulkopuolen kameralla kuin myös sisäpuolen selfiekameralla. Lukitus saadaan siis avattua helposti jo laitteen ollessa kiinni.

Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto ja lataus

Motorola on saanut pakattua uutuuspuhelimen sisälle 3500 milliampeeritunnin akun, joka on normaalien puhelimien mittapuulla melkoisen pieni. Se on pienempi kuin Samsungin vastaavassa puhelimessa, mutta täysin huonosta akunkesto ei kuitenkaan puhuta. Testijakson aikana Motorola Razr 2022:n akku kesti vaaditun yhden päivän verran.

Iltaisin akunvaraus tippui usein alle 20 prosenttiin ja monesti nukkumaan mennessä akkua oli enää 10 prosenttia jäljellä. Akunkesto ei ole siis ihmeellinen ja kaksi päivää pienelläkin käytöllä on melko haastavaa. Itsellä puhelimen käyttö on hyvin aktiivista.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Itse käytin puhelimessa myös näytön korkeaa virkistystaajuutta. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Motorola pyrkii paikkaaman hieman huonompaa akkua kohtuullisella pikalatauksella. Motorola Razr 2022 tukee korkeintaan 30 watin pikalatausta, joka on paperilla parempi kuin kilpailijoilla. Pikalataus ei kuitenkaan vedä vertoja Motorolan perinteisempien puhelimien latauksille, joissa on nähty jopa 125 watin lataus. Tämä johtuu muun muassa laitteen sisällä olevasta pienemmästä tilasta, jonka takia tehokkaampia latauksia ei ole pystytty kunnolla toteuttamaan.

Motorola toimittaa puhelimen mukana edelleen laturin, joka ei ole itsestäänselvyys. Puhelin tukee myös USB Power Delivery -standardia, joten pikalataus ei vaadi mitään ihmeellisiä latureita. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle helposti lataustestin, joka on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Razr 2022 -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Lataustesti paljasti puhelimen pienehkön akun vaativan tyhjästä täyteen latautumiseen peräti 80 minuuttia. Kyseessä on pitkä latausaika verrattuna moniin perinteisempiin puhelimiin. 30 minuutissa akkua saadaan 49 prosentin verran ja 90 prosentin taso saavutetaan 68 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 7 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 12 minuutissa.

Mielestäni latausnopeus pitäisi olla tässä hintaluokassa jo selvästi parempi, mutta onneksi Razr 2022 ei ole kuitenkaan täysin huonoimmasta päästä. Langallinen lataus USB-C-liittimen kautta on lisäksi ainoa tapa ladata puhelinta, sillä Motorola ei ole saanut mukaan tukea langattomalle lataukselle. Kyseessä on mielestäni jo selvä puute, sillä jopa Samsung on pystynyt tuomaan vastaavaan puhelimeensa langattoman latauksen.

Kamerat

Kameroita Motorola on tällä kertaa lähtenyt viemään eteenpäin, sillä tarjolla on kahden kameran sijasta kolme kameraa. Puhelimen takaosassa on kaksi kamerasensoria ja sisäpuolen näytössä on yksi etukamera. Takaosassa on pää- ja ultralaajakulmakamerat, joten Motorola Razr 2022 tarjoaa ainoastaan tarpeellisia kameroita.

Pääkamerana toimii 50 megapikselin tasoinen sensori, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV50A-sensoriin. Kokoa sillä on 1/1.55 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran kaverina on f/1.8 aukolla varusteltu linssi. Kamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta siinä on lisäksi optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Motorola Razr 2022 tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3.2 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Razr 2022:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (OmniVision OV50A, f/1.8, 1/1.55”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI1336, f/2.2, 1.12 µm, AF, 120 astetta)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32C4C, f/2.4, 1/3.2”, 1.4 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Motorola hyödyntää 50 megapikselin pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Hyvässä valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi hyvää jälkeä, mutta kyseessä ei ole parasta, mitä Motorolalta on vuoden aikana nähty. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, laaja dynaaminen alue sekä melko luonnolliset värit. Kokonaiskuva laadusta ei kuitenkaan ylety aivan hintaluokan tasolle, vaan kuvien jälki on enemmän vahvaa keskitasoa. Erityisesti melua kuvissa tuntui olevan toisinaan yllättävän paljon.

Heikossa valaistuksessa pääkamera tukee oletusarvoisesti automaattista yökuvausta. Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi myös hyvää jälkeä Kuvissa on jopa yllättävän paljon valoa sekä yksityiskohtia. Toki pehmeys ja melu lisääntyvät, mutta ei kuitenkaan yhtä radikaalisti kuin voisi kuvitella. Heikossa valaistuksessa kamera ajaa siis asiansa, mutta ei kuitenkaan ole markkinoiden kärkeä.

Erillisessä Night Vision -yökuvaustilassa kuviin saadaan vielä enemmän valoa ja yksityiskohdat ovat tarkemmat. Kovin merkittävää eroavaisuutta ei kuitenkaan yökuvaustila tee. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Razr 2022:n pääkameralla.

Samainen ultralaajakulmakamera on nähty muutamissa Motorolan puhelimissa ja kyseessä on enemmän keskihintaluokan ratkaisu kuin tuhannen euron laitteen. 13 megapikselin ultralaajakulmakamera on nähty muun muassa 600 euron Edge 30 Fusion -puhelimessa, joten tässä kohdassa on päätetty hieman karsia.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa kohtuullisen hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue. Toisinaan ultralaajakulmakuvista tuli hieman pääkameran kuvia tummempia, vaikka kuvaustilanne oli sama kuin pääkameralla. Kuvien pehmeys on kuitenkin jälleen suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat yllättävän pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Kamera tukee pääkameran tavoin automaattista yökuvausta, mutta tuettuna on myös erillinen yökuvaustilaa. Mielestäni ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta se ei ole mitenkään mullistava tässä kategoriassa.

Ultralaajakulmakameran vahvuus on mielestäni automaattitarkennus, joka pitää kuvat tarkkana. Tämän ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia, joiden alapuolella on vielä sen avulla otettuja makrokuvia.

 

Videokuvauksen osalta Motorola tarjoaa lippulaivatason ratkaisuja. Puhelin pystyy taltioimaan korkeintaan 8K 30 fps -tasoista videokuvaa pääkameralla, mutta tuettuna on myös 4K 60 fps sekä 4K 30 fps -tilat. Ultralaajakulmakameran paras mahdollinen videokuvaus on 4K 30 fps -tasolla. Jos puhelimella halutaan kuvata videota laitteen ollessa suljettuna, niin silloin tarkkuus rajoitetaan 1080p-tasolle. Videoiden laadun todettiin olevan hyvä, eikä suurempia valittamisen aiheita ollut. 1080p-videoissa puhelin mahdollistaa myös kameroiden välillä vaihtamisen kesken kuvaamisen.

Etukameran osalta tarjolla on sama toteutus kuin monissa muissa Motorolan tämän vuoden puhelimissa. Motorola käyttää 32 megapikselin tasoista selfiekameraa. Kamera ajaa asiansa ja sen avulla pystytään taltioimaan hyviä kuvia. Mistään markkinoiden parhaimmasta ei ole kyse, mutta laatu on riittävä vähintäänkin satunnaiseen kuvaamiseen.

Puhelimessa hyödynnetään Motorolan uusittua kamerasovellusta, joka on saanut miellyttäviä parannuksia verrattuna aikaisempaan. Motorola on tuonut mukaan myös muutamia optimointeja, jotka rikastuttavat kokemusta taittuvalla näytöllä. Lisäksi kameraan päästään käsiksi puhelimen ulkonäytöltä.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Razr 2022 kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrotilalla sekä ultralaajakulma- ja pääkameroille. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Motorola on lähtenyt viemään puhelimen kamerakokemusta eteenpäin ottaen huomioon taittuvan toteutuksen sekä toisen näytön. Kamerasovellus tukee niin sanottu ”Tripod View” -tilaa, kun puhelin taitetaan L-muotoon. Tilassa kameran säätöpainikkeet saadaan näytön alaosaan ja kuvausalue löytyy yläosasta. Tämä helpottaa esimerkiksi selfiekuvien ottamista, jos haluaa pitää puhelinta esimerkiksi pöydällä.

Lisäksi samassa tilassa esikatselu voidaan siirtää ulkopuolen näytölle, jolloin kuvaamiseen voidaan käyttää myös laitteen takaosan kameroita. Ominaisuus toimii mukavasti selfiekuvia tai videopuheluita varten. Lisäksi se helpottaa myös peruskuvaamista esimerkiksi pidemmällä valotusajalla tai timelapse-videoissa. Motorola ottaa siis tutulla tavalla hyödyn irti laitteen uudenlaisesta toteutuksesta.

Toista näyttöä varten Motorola on myös tehnyt optimointeja. Kameraa pystytään käyttämään lähes täysillä ominaisuuksilla myös ulkonäytöltä. Selfiekuvien taltioiminen paremmilla takaosan kameroilla on mahdollista, minkä lisäksi ulkonäyttöä voidaan käyttää myös muissa tilanteissa.

Kamerasovellus tukee muun muassa kuvien esikatselua ulkonäytöltä reaaliaikaisesti. Lisäksi Motorola on kehittänyt ominaisuuden, jossa ulkonäytölle saadaan näkyviin hymiö, jos kamera tunnistaa kasvot. Tällöin kuvattava henkilö osaa hymyillä, ja myös animoitu piirroskuva koittaa saada kohteen ainakin hymyilemään.

Motorola Razr 2022 -puhelimen kohdalla kamerasovellus tuntui toimivan erinomaisesti. Itse tykkään Motorolan uudenlaisesta kamerasovelluksesta, sillä se on selkeä käyttää ja tarvittavat ominaisuudet ovat yhden painalluksen päässä. Kamerassa ei havaittu merkittäviä viiveitä kuvaustilojen välillä vaihdettaessa tai kuvattaessa.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Razr 2022 julkaistiin vielä Googlen viime vuoden Android 12 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on lähes puhdas Android-kokemus, joka on nähty muissakin Motorolan älypuhelimissa. Kyse on siis My UX -käyttöliittymästä, jossa on lisättynä Motorolan lisäasetuksia sekä muutamia kustomointitoimintoja. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tarjoiltiin Googlen 1. lokakuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Motorola ei ole ollut aikaisemmin tunnettu kovinkaan erikoisista päivityslupauksistaan, mutta sellainen on nyt annettu Motorola Razr 2022 -puhelimelle. Kyseessä on karsitumpi lupaus kuin esimerkiksi Edge 30 Ultralle, joka on hieman erikoista selvästi kalliimmalta puhelimelta. Motorola lupaa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 13- ja Android 14 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina lokakuuhun 2025 asti. Motorolan tuntien tietoturvapäivityksiä voidaan odottaa noin kolmen kuukauden välein.

2 + 3 vuoden päivityslupaus jää monien kilpailijoiden varjoon tässä hintapisteessä, sillä Samsung tarjoaa taittuvanäyttöisille laitteilleen jopa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen. Motorolan tarjoamaa päivitystukea voidaan pitää siis jopa heikkona. Ainakaan päivityslupauksen takia puhelinta on ei kannata ostaa.

Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä.

Motorola Razr 2022 tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Razr 2022 tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Taittuvaa toteutusta ajatellen Motorola on tehnyt melko vähän optimointeja Motorola Razr 2022:n ohjelmistoon. Puhelin tukee Googlen tekemiä optimointeja, eli esimerkiksi YouTubessa video saadaan näytön yläosaan. Kyseessä on ”Stand View” -tila, jossa puhelin on L-muodossa ja näytön yläosasta voidaan kuluttaa sisältöä aikaisempaa kätevämmin. Samaa tilaa tukee myös kamera, joka tuotiin jo aikaisemmin esille.

Ohjelmisto toimi pääsääntöisesti hyvin Motorola Razr 2022:n kohdalla. Muutaman kerran huomasin kuitenkin ongelman ulkonäytön kanssa. Ulkonäyttö saattoi kertoa puhelimeen saapuneen ilmoituksia, vaikka todellisuudessa ne oli jo aikaisemmin katsottu. Ongelma saatiin ratkaistua käynnistämällä puhelin uudelleen. Muita merkittäviä ongelmia en havainnut. Olisin kuitenkin halunnut puhelimeen hieman enemmän optimointeja taittuvaa toteutusta ajatellen.

Yhteenveto

Motorola Razr 2022 on mielenkiintoinen taittuvanäyttöinen älypuhelin, joka tarjoaa hyvän kattauksen lippulaivatason ominaisuuksia. Kyseessä on todellinen haastaja Samsung Galaxy Z Flip -puhelimille ja mielestäni Motorola myös menee kokonaiskokemuksesta jopa Samsungin edelle. Motorola Razr 2022 pitää sisällään kuitenkin muutamia kipupisteitä, mutta puhelin tarjoaa silti upean kokemuksen.

Itse todella tykkäsin puhelimesta. Motorola Razr 2022 on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja laite tuntuu kädessä hyvältä. Puhelimen selvä vahvuus on taittuva näyttöpaneeli, joka on kookas ja tarjoaa lippulaivatason ratkaisuja. Myös ulkopuolen näyttö on erittäin monipuolinen, joka erottaa puhelimen kilpailijoista. Tehojakaan puhelimesta ei puutu ja monet tekniset ratkaisut ovat riittäviä. Motorola tarjoilee esimerkiksi stereokaiuttimet, perushyvät kamerat sekä puhtaan Android-kokemuksen.

Rakenteellinen heikkous on todellisen vedenkestävyyden puute. Lisäksi puhelimen takaosan todettiin naarmuuntuvan todella herkästi. Selvimmät kipupisteet puhelimesta löytyvät akunkestosta sekä päivityslupauksesta verrattuna kilpailijoihin. Itse olisin kaivannut myös hieman monipuolisempia ohjelmistollisia optimointeja taittuvaa toteutusta ajatellen. Huomioitavia asioita ovat myös puute langattomalle lataukselle sekä muistikorttipaikan jääminen pois.

Motorola Razr 2022 -puhelimessa on hieman erilainen lähestymistapa kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Z Flip 4 -puhelimessa. Mielestäni Motorola pystyy tarjoamaan selvästi monipuolisemman toteutuksen, joka on suuremman ulkonäytön ja normaalimman sisänäytön ansiota. Motorola Razr 2022 on myös hieman edullisempi verrattuna Samsung Galaxy Z Flip 4 -puhelimeen. Motorola maksaa 1149 euroa, kun vastava muistiversio Galaxy Z Flip 4 -puhelimesta maksaa 1199 euroa.

Motorola Razr 2022 on tullut Suomessa myyntiin marraskuussa 2022. Hintaa puhelimella on 1149 euroa ja kyseessä on 8 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla yhdessä väriversiossa, joka on Satin Black.

Motorola Razr 2022

8.5

Motorola Razr 2022 tarjoaa monipuolisen kokemuksen, joka erottuu kilpailijoista.

Hyvää
  • Pääosin laadukas rakenne ja miellyttävä käyttää
  • Suuri taittuva näyttöpaneeli 144 hertsin virkistystaajuudella ja normaalilla kuvasuhteella
  • Monipuolinen ulkonäyttö
  • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa loistavan suorituskyvyn
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija, eSIM
  • Kamerat ajavat asiansa, mutta eivät ole aivan kärkitasoa
  • Puhdas Android-kokemus
Huonoa
  • Rakenne ei ole vedenkestävä + lasi naarmuuntuu herkästi
  • Akunkesto ei mikään paras
  • Ei tukea langattomalle lataukselle
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Päivityslupaus on kilpailijoita jäljessä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Kiitos mielenkiintoisesta arvostelusta ! Hieman jäi ihmetyttämään, mitä on tämä merkillinen ”melu”, jota kameran kuvissa oli havaittavissa. Melu kuvissa on jo ajatuksena hupaisa, mutta varsinainen virhe on tietysti siinä, että kyseessä on englannin kielen sanan ”noise” väärä käännös. Valokuvauksen yhteydessä noise tarkoittaa kohinaa ja vain siis akustiikassa melua.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut