ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus 9 Pro – Erinomainen huippupuhelin, jonka heikkous löytyy kameroista

OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 -sarjan älypuhelimet julkaistiin globaalisti maaliskuun loppupuolella ja olemme SuomiMobiilissa jo aikaisemmin tutustuneet OnePlus 9 -perusmalliin kattavan arvostelun muodossa. Tällä kertaa on aika tutustua malliston kärkimalliin, eli OnePlus 9 Prohon. Kyseessä on jälleen huippuluokkainen älypuhelin, joka on seuraaja vuosi sitten julkaistulle OnePlus 8 Pro -älypuhelimelle.

OnePlus 9 Prossa on panostettu jälleen ulkoiseen laatuvaikutelmaan sekä teknisiin ominaisuuksiin. Puhelimessa on esimerkiksi IP68-luokitus, laadukas AMOLED-näyttöpaneeli sekä tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri. OnePlus 9 Pro tarjoaa lisäksi tehokkaan 65 watin langallisen latauksen sekä 50 watin tehokkaan langattoman latauksen. Kamerat ovat saaneet selvän päivityksen, sillä OnePlus hyödyntää yksiä markkinoiden tuoreimpia kamerasensoreita, joiden värikalibrointi on tehty yhdessä Hasselbladin kanssa. Suomessa OnePlus 9 Pron toimitukset alkoivat 31. maaliskuuta ja edullisimmillaan laitteen hinta asettuu 899 euroon.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan OnePlus 9 Pro -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, Hasselbladin kanssa toteutettuihin kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä.

Tietoa testilaitteesta: Testiin OnePlus 9 Pro -puhelimesta saatiin 12 + 256 gigatavun muistivariantti, jonka mallikoodi on LE2123. Testijakso suoritettiin OxygenOS 11.2.1.1.LE15BA -ohjelmistoversiolla, joka saattaa olla eri kuin kuluttajatuotteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus 9 Pro (LE2123)
Mitat: 163.2 x 73.6 x 8.7 mm
Paino: 197 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat / IP68-luokitus
Näyttö: 6.7 tuumaa QHD+ (3216 x 1440) / 20.1:9-kuvasuhde / AMOLED with LTPO / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 888 (1x 2.84 GHz Kryo 680 & 3x 2.42 GHz Kryo 680 & 4x 1.8 GHz Kryo 680)
Grafiikkasuoritin: Adreno 660
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (Sony IMX789 / f/1.8 / 23 mm / 1/1.43" / 1.12 µm / PDAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (Sony IMX766 / f/2.2 / 14 mm / 1/(1.56"  / 110 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 1.0 um / 3.3x optinen zoom) + 2 MP mustavalkokamera + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera ( Sony IMX471 / f/2.4 / 1.0 µm / FF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + OxygenOS 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Warp Charge 65T (65W) -pikalataus / Warp Charge 50 Wireless (50W) / käänteinen langaton lataus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Morning Mist / Pine Green / Stellar Black
Hinta: 899€ (8 + 128 Gt) / 999€ (12 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

OnePlus 9 Pron myyntipakkauksen sisältö.

OnePlus luottaa uutuuspuhelimessa jälleen yhtiölle ominaiseen punaiseen myyntipakkaukseen, joka nähtiin jo OnePlus 9 -puhelimen kohdalla. Myyntipakkaus on jälleen varsin epäkäytännöllisen korkea sekä kookas. Pakkauksen ulkopuolta koristaa OnePlus 9 Pro -mallinimi sekä tietoa siitä, että laite on kehitetty yhteistyössä Hasselbladin kanssa. Myyntipakkauksen pohja on musta ja siihen on liitetty tarra, jossa on tiedot laitteen mallinimestä, muisti- ja väriversiosta sekä IMEI-koodit. Takaosassa tuodaan selvästi esille OnePlus 9 Pron pitävän sisällänsä Googlen palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esillä on muoveihin kääritty OnePlus 9 Pro, joka on asetettuna omaan syvennykseensä. Laitteen alapuolella olevan välitasanteen alta löytyy puhelimelle suunniteltu harmaa pehmeämuovinen suojakuori, jossa on Never Settle -teksti. Myyntipakkauksen pohjalla on vielä 65 watin tehoinen Warp Charge 65T -pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kanteen on asetettuna erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä muita lappusia.

OnePlus 9 Pro -puhelimen myyntipakkaus on tuttua OnePlussaa, sillä mitään ei ole jätetty pois ja mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Mukana on myös tehokas pikalaturi sekä suojakuori, jolla puhelimen voi ainakin aluksi suojata. OnePlus ei ole lähtenyt siis muutamien muiden valmistajien linjalle esimerkiksi latureiden poistamiseksi, vaan ostajan ei tarvitse hankkia mitään jälkikäteen. Myyntipakkaus on ulkoiselta toteutukseltaan kuitenkin varsin kookas ja mukana on paljon turhaa tilaa. OnePlus olisi ehkä voinut kokeilla saada paketista hieman pienemmän, jotta se olisi hieman käytännöllisempi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatuvaikutelman osalta OnePlus ei ole lähtenyt karsimaan, vaan OnePlus 9 Pro on kuin mikä tahansa huippupuhelin. Laite rakentuu laadukkaasta alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista. Lisäksi puhelimeen on toteutettu vedenkestävyys sekä mielenkiintoisia väriversioita. OnePlus on kuitenkin uudistanut hieman muotoilukieltä geneerisempään suuntaan verrattaessa viime vuoden OnePlus 8 Pro -malliin.

OnePlus 9 Pro on esitelty kolmessa väriversiossa, jotka ovat hopea Morning Mist, vihreä Pine Green sekä musta Stellar Black. Testiin saatu väriversio oli Morning Mist, joka on takaosan toteutukseltaan ainoa, jossa on toteutettu lasin liukuvärjäys. Morning Mist on sumuisen näköinen, sillä alareunassa on lähes peilimäinen viimeistely ja yläreunaa kohti mentäessä väri sumentuu tyylikkäästi. Morning Mist on väriversioltaan ainoa kiiltäväpintainen, kun taasen Pine Green sekä Stellar Black ovat mattapintaisia. Stellar Black -väriversion lasipinnan on kerrottu olevan OnePlussan tutun sandstone-pinnoitteen tapainen.

Muotoilultaan OnePlus 9 Pro on mukavan sopusuhtainen ja se istuu käteen todella mukavasti. Takaosan lasipinta kaartuu reunoilta tyylikkäästi, samalla parantaen käsituntumaa. Samoin myös kaartuva näyttö tuo mukanaan premium-tuntumaa ja lasipinnat yhdistyvät alumiinikehykseen saumattomasti. OnePlus 9 Prossa on ohuimmillaan 2,2 millimetrin paksuinen alumiinikehys, joka tekee tuntumasta varsin ohuen, vaikka paksuutta laitteella on ihan kohtuullisesti. OnePlussan mukaan puhelimen mitat ovat 163,2 x 73,6 x 8,7 millimetriä, joten mistään kompaktista laitteesta ei ole kyse. Painoa on kohtalaiset 197 grammaa, joten OnePlus on jälleen päässyt maagisen 200 gramman alapuolelle.

Henkilökohtaisesti en suuremmin välitä OnePlus 9 Pron kiiltävästä lasipinnasta, sillä se ei ole toteutukseltaan yhtä vaikuttava kuin OnePlussan aikaisemmat mattapintaiset puhelimet. Hopeassa väriversiossa lasipinnat ovat heti käteen otettaessa likaiset ja täynnä sormenjälkiä, joten jos puhelimen haluaa näyttävän hyvältä, joutuu sitä jatkuvasti puhdistamaan. Onneksi lasipinnat on päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet lähtevät helposti pois. Kiiltävät lasipinnat ja kiiltävä alumiinikehys tekevät OnePlus 9 Prosta myös varsin liukkaan, joten jonkinlaisien suojakuorien käyttäminen ei ole yhtään huono idea.

Puhelimessa OnePlus hyödyntää jo muutaman vuoden vanhaa Gorilla Glass 5 -lasipintaa, eikä tuoreimpia versioita. Testijakson aikana lasipinnat tuntuivat kestävän hyvin aktiivista käyttöä, eikä suurempia naarmuja tullut pintoihin näkyviin. Puhelinta käytettiin testijakson aikana ilman suojakuorta. Näyttölasin OnePlus on suojannut oletusarvoisesti muovisella suojakalvolla, joka pitää näyttölasin suojassa varsin hyvin ainakin ensimmäisien kuukausien ajan. OnePlus 9 Pro on laatuvaikutelmaltaan todella hyvä, eikä missään kohdassa ole juurikaan jouduttu karsimaan. Puhelin on myös jämäkkä, sillä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa ei ollut havaittavissa ylimääräistä natinaa tai periksi antamista.

OnePlus on saanut uutuuspuhelimen rakenteesta tällä kertaa IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, joka on myös osittain vaadittua huippuluokan puhelimelta. OnePlus 9 Pron voi upottaa kokonaan veden alle 1,5 metrin syvyyteen peräti 30 minuutin ajaksi, eikä näin ollen puhelimen käyttöä vesisateessa tarvitse pelätä. Vedenkestävyys on loistava lisä puhelimeen ja siitä on varmasti iloa monille OnePlus 9 Pron käyttäjille. Vedenkestävyys on pystytty toteuttamaan varsin helposti puhelimen tiiviin rakenteen ansiosta, eikä ylimääräisiä reikiä tai saumoja rakenteessa ole. Vedenkestävä rakenne näkyy helposti esimerkiksi SIM-korttiluukussa, jossa on havaittavissa erillinen tiiviste, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin.

OnePlus 9 Pron etuosa muistuttaa vahvasti OnePlus 7 Pron ja OnePlus 8 Pron risteytystä, sillä näytön kaartuvuus ei ole niin jyrkkä kuin edeltäjässä, mutta puhelin ei ole myöskään yhtä korkea suhteessa leveyteen. OnePlus 9 Pron näyttö kaartuu molemmilta reunoilta hieman, joka tuo mukanaan pientä premium-viimeistelyä. Näytön vasempaan yläkulmaan OnePlus on toteuttanut etukameraa varten reiän, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Lisäksi sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön, ja OnePlus 9 Prosta se löytyy aivan näytön alareunasta, vaikka aikaisemmin OnePlus-puhelimissa sormenjälkilukija on ollut selvästi ylempänä.

Takaosasta katsottuna OnePlus 9 Pro muistuttaa pikkuveljeään, mutta vasemmassa yläkulmassa olevasta kamera-alueesta on tehty hieman suurempi. Laatikkomainen kamera-alue ulkonee hieman puhelimen takaosasta ja siinä on esillä kaksi korostettua kameraa sekä kaksi pienempää kamerasensoria. Lisäksi kamera-alueessa on laserautomaattitarkennus, kaksois-LED-salamavalo sekä mikrofoni. Tuttuun tyyliin kameroiden väliin on laitettu myös Hasselblad-logo, joka on viittaus kamerayhteistyöstä. OnePlus 9 Pron takaosassa nähdään myös OnePlussan tuttu logo ja alareunassa on vielä merkattuna pienellä präntillä mallikoodi, valmistusmaa sekä muita vaadittuja merkintöjä.

OnePlus 9 Pron oikeassa kyljessä on kolmivaiheinen Alert Slider -kytkin sekä virtapainike. Vasemmassa kyljessä on pelkästään äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista, ja painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Lisäksi Alert Slider -kytkimessä on erillinen karhea pinnoite, joka takaa paremman tuntuman sekä erottuvuuden muista painikkeista. OnePlus 9 Pron yläreunassa on ainoastaan yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

OnePlus 9 Pro on varusteltu yhdellä tämän hetken parhaimmalla näytöllä, jos tarkastellaan ainoastaan näytön teknisiä tietoja paperilla. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on lisäksi QHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3216 x 1440 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 525, joten näyttö on erittäin tarkka. Näytössä on myös korkea 1300 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä OnePlussalle varsin perinteikäs 120 hertsin virkistystaajuus. OnePlus 9 Pron näyttö on myös reunoilta kevyesti kaartuva, ja näytön vasemmassa yläkulmassa on myös etukameraa varten tehty pieni reikä.

OnePlus kutsuu näyttöä nimellä Fluid Display 2.0, jolla viitataan näytön uuteen LTPO-teknologiaan sekä nopeampaan kosketusherkkyyteen. LTPO tulee samoista Low-temperature polycrystalline oxide, jolla viitataan teknologiaan, joka voi dynaamisesti säätää näytön virkistystaajuutta sekä virrankulutusta. OnePlussan mukaan LTPO vähentää näytön virrankulutusta jopa 50 prosentilla älykkään 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta (Smart 120 Hz). Dynaamisen virkistystaajuuden säädön ansiosta näytön virkistystaajuutta voidaan säätää tilanteen mukaan 1-120 hertsin välillä. Esimerkiksi valokuvia katsellessa näytön virkistystaajuus tiputetaan 24 hertsiin ja elokuvia katsellessa tai skrollatessa virkistystaajuus nousee 120 hertsiin.

Näytössä on kerrottu panostettavan myös kosketusherkkyyteen, joka parantaa erityisesti pelaamiskokemusta. Näytössä on tuki 360 hertsin kosketusherkkyydelle, joka vähentää kosketusviivettä ja se auttaa muun muassa muutamissa mobiilipeleissä. Toistaiseksi korkea kosketusherkkyys on saatavilla vain muutamissa mobiilipeleissä, joita ovat muun muassa PUBG Mobile, Call of Duty Mobile, League of Legends ja Brawl Stars. Vastaavia korkeita kosketusherkkyyksiä nähdään jo tänä päivänä monissa puhelimissa ja erityisesti pelipuhelimissa kyseessä on jo tuttu toteutus, jolla pyritään parantamaan pelaamiskokemusta.

OnePlus 9 Pro -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut jälleen tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön kalibrointia, eli värimaailmaa muutamista oletusasetuksista (eloisa ja luonnollinen), mutta lisäasetuksien takaa saadaan auki kattavammat säätömahdollisuudet. Käyttäjä pystyy esimerkiksi valitsemaan muutaman värimaailman väliltä (AMOLED Wide Gamut, sRGB, Display P3) tai vaihtaa värilämpötilaa erillisestä säätimestä. Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja älykkään 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto.

Asetuksista on myös mahdollista piilottaa etukamerareikä niin, että sitä ympäröivät alueet muutetaan mustiksi. Testijakson aikana reikä ei näytössä kuitenkaan suuremmin tuntunut häiritsevän, minkä vuoksi itse en ainakaan kameraa piilottanut. OnePlus 9 Pron näytön asetuksista on mahdollista myös aktivoida niin sanottu ”näytön tehostusmoottori”, joka optimoi dynaamisesti videoiden värit ja kontrastin eloisammaksi. Uutena ominaisuutena on myös erittäin suuri videoiden tarkkuus, joka parantaa videoiden selkeyttä AI-algoritmilla muutamissa sovelluksissa. Tuettuina näyttivät olevan esimerkiksi Snapchat ja Instagram.

OnePlus 9 Pron näyttö on saanut tuen myös edeltäjästään tutulle MEMC-tekniikalle. Tekniikka on mielenkiintoinen, sillä sen ideana on tehdä videoista todellisuutta sulavampia. Ominaisuus mahdollistaa puhelimen 120 hertsin näytöllä videoiden ja elokuvien katselun sulavina, vaikka niitä ei olisi taltioitukaan korkeilla kuvataajuuksilla. Liikegrafiikan pehmennystä, eli MEMCiä tukevia sovelluksia on tällä hetkellä useita ja niitä ovat muun muassa YouTube, Netflix, Amazon Prime Video sekä VLC for Android. OnePlus on laittanut myös niin sanotun parannetun version ominaisuudesta OnePlus-laboratorio-valikon alle, jossa se kantaa nimeä hyperliikepehmennys. Tämän avulla videot nostetaan jopa 120 kuvataajuuteen QHD+ -tarkkuudella.

OnePlus 9 Pron näytön asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle. OnePlus 9 Pro tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. OnePlus antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta ja ominaisuus tukee myös Canvas-toimintoa. Canvas mahdollistaa jonkin suosikkikuvan ääriviivojen asettamisen suljetulle näytölle.

Kokonaisuudessaan OnePlus 9 Pron näyttö on yksi tämän hetken parhaimmista, joita on älypuhelimissa koskaan nähty. Näytön AMOLED-tekniikka tekee siitä erittäin miellyttävän käyttää ja näyttö on myös värintoiston osalta optimoitu todella miellyttäväksi. Näytön tarkkuus on enemmän kuin riittävä, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole edes mahdollista. Suuren ja kirkkaan näytön kautta on erittäin miellyttävää katsoa videoita ja HDR10+ -tuki on hieman vielä parantamassa katselukokemusta. Yksi valttikorteista on mielestäni myös korkea kirkkaus, eikä näytöltä ole mitään haasteita lukea tekstiä kirkkaassa valaistuksessa. OnePlus 9 Pron näytössä on myös huippuluokan katselukulmat. 120 hertsin virkistystaajuus tekee näyttökokemuksesta myös hyvän, sillä esimerkiksi verkkosivuja tai Twitteriä skrollatessa kokemus on todella sulava.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

OnePlus 9 Pro ei pääse teknisiltä ominaisuuksiltaan enää suurimmin yllättämään OnePlus 9 -perusmallin testaamisen jälkeen, sillä laitteet ovat varsin samanlaisia. Puhelimen tehoista on vastaamassa Qualcommin tähän asti tehokkain puhelimiin suunnattu Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä siihen on integroitu kehittynein Snapdragon X60 -5G-modeemi. SuomiMobiilissa on jo aikaisemminkin tutustuttu Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuviin älypuhelimiin, joita ovat muun muassa ASUS ROG Phone 5 sekä Xiaomi Mi 11.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

OnePlus 9 Pro on tarjolla kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä mukavat 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Toisessa versiossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti myöskään OnePlus 9 Prohon ole saatu.

Vaikka suorituskyky on Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin osalta jo varsin tuttu, niin ajoimme OnePlus 9 Prossa silti läpi tutut suorituskykytestit. OnePlus 9 Pro sai odotuksien mukaisia hyviä tuloksia kaikissa suorituskykytesteissä, vaikka aivan tehokkaimmasta puhelimesta ei olekaan kysymys. Suorituskykytesteissä OnePlus 9 Pron saamat pisteet jäivät hieman samaan järjestelmäpiiriin perustuvan ASUS ROG Phone 5 -puhelimen jälkeen, mutta tuloksissa oli nähtävissä odotettu parannus verrattuna viime vuoden OnePlus 8 Prohon. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata puhelimien saamia suorituskykytestien pisteitä rinnakkain.

Testitulokset
OnePlus 9 Pro (SD888) ASUS ROG Phone 5 (SD888) OnePlus 8 Pro (SD865)
AnTuTu (V8): 695 828 pistettä 744 270 pistettä 573 775 pistettä
Geekbench 5 (single): 1096 pistettä 1129 pistettä 884 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3281 pistettä 3650 pistettä 3191 pistettä
PCMark 2.0: 9025 pistettä 15 001 pistettä   11 261 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet MAX pisteet 7031 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet MAX pisteet 8036 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet MAX pisteet 4856 pistettä
3DMark Wild Life: 5719 pistettä 5707 pistettä Ei tuloksia*
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

On kuitenkin hyvä muistaa jälleen se tosiasia, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, mutta päivittäinen käyttö on harvoin samanlaista. Aktiivisessa päivittäisessä käytössä OnePlus 9 Pro tuntui toimivan sujuvasti ilman ongelmia, mikä on myös vaadittavaa huippupuhelimelta. Suorituskyvyn puute ei tullut vastaan kertaakaan ja sen voidaan helposti todeta riittävän myös raskaimpien mobiilipelienkin sujuvaan pyörittämiseen.

Suorituskyky riittää varmasti lähes kaikille, mutta usealle on myös tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy myös pidemmässä käytössä. Esimerkiksi mobiilipelejä saattaa tulla pelattua tuntejakin putkeen, jolloin suorituskyvyn pitäisi pysyä hyvällä tasolla, vaikka puhelin hieman lämpiääkin. Tätä varten olemme SuomiMobiilissa toteuttaneet OnePlus 9 Pro -puhelimelle niin sanotun stressitestin, jossa ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa. Tulokset stressitestistä on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus 9 Pro -puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 9 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä korkeat 695 828 pistettä, mutta jo toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun, sillä ne asettuivat 595 229 pisteeseen. Suorituskyky laski vielä kolmannen testauskerran jälkeen, sillä pisteet asettuivat lopulta noin 513 000 – 515 000 pisteen välille. Suorituskyvyn pudotus oli kuitenkin varsin rajua verrattuna muihin testattuihin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuviin älypuhelimiin.

Parhaimmillaan OnePlus 9 Pro -puhelimen suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia, joka on erittäin suuri luku. Suorituskyvystä katosi neljännes pidemmässä käytössä, mikä on selvästi enemmän kuin aikaisemmin testatuissa Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa älypuhelimissa. Toki suorituskyvyn putoaminen on lähes samalla tasolla kuin aikaisemmin testatulla OnePlus 9 -puhelimella. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11:n suorituskyky laski 9,5 prosenttia ja ASUS ROG Phone 5:n vastaavasti 7,7 prosenttia. Valitettavasti OnePlus 9 Pro ei ole paras vaihtoehto pidempää käyttöä ajatellessa tai raskaita mobiilipelejä pelattaessa.

Stressitestin aikana ei ollut kuitenkaan havaittavissa suurta ulospäin havaittua lämpenemistä ja puhelinta oli mukava pitää kädessäkin testin jälkeen. OnePlus 9 Pron kohdalla lämpeneminen oli hieman enemmän huomattavissa kuin OnePlus 9 -perusversiossa, joka johtunee lämpöä hyvin kuljettavasta alumiinikehyksestä.

Suorituskyvyn tippuminen testin aikana kuitenkin viittaa vahvasti siihen, että myöskään OnePlus 9 Pro ei pysty siirtämään lämpöä suorittimelta pois tarpeeksi nopeasti, jonka takia suorituskyky kärsii pidemmässä käytössä. OnePlus on kuitenkin kertonut parantaneensa puhelimen jäähdytystä aikaisemmasta. Puhelimessa pitäisi olla viisikerroksinen OnePlus Cool Play -jäähdytysjärjestelmä, joka koostuu suuremmasta höyrykammiosta sekä kupari- ja grafiittitasoista. Valitettavasti jäähdytysjärjestelmän toimivuutta on hyvin vaikea testata perustestitilanteissa.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. OnePlus 9 Pro pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta valitettavasti mmWave-tukea ei löydy Suomessa myytävästä mallista. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

OnePlus 9 Pro tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78, sekä SA-verkoissa n1, 3, 7, 28, 41 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.

Testijakson aikana OnePlus 9 Prota käytettiin muutaman kerran Elisan ja DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnan alueella. Mihinkään huimiin 5G-latausnopeuksiin ei aina puhelimella päästy, vaan yleiset latausnopeudet asettuivat 400-600 Mbps tasolle. Molempien operaattoreiden verkoissa puhelin toimi hyvin, vaikka nopeudet jäivätkin odotettua pienemmiksi. Parhaimmillaan DNA:n verkoissa päästiin 731 Mbps latausnopeuteen ja Elisan verkoissa 426 Mbps latausnopeuteen. Lähetysnopeudet olivat varsin odotettuja, sillä ne asettuivat 20-50 Mbps tasolle. 5G-latausnopeuksien osalta OnePlus 9 Pro ei päässyt suuremmin yllättämään, joka oli jopa vähän harmillista, sillä samoilla liittymillä, samassa paikassa eri puhelimilla on päästy jopa yli 1000 Mbps latausnopeuksiin.

Äänentoisto, sormenjälkilukija ja muita huomioita

Äänentoisto OnePlus 9 Prossa on pikkuvelimallin tapaisesti stereokaiuttimien varassa, jotka ovat toteutettu varsin perinteisellä tavalla. Puhelimen alareunassa on pääkaiutin ja yläreunassa olevaa puheluihin käytettävää kuuloketta hyödynnetään toisena kaiuttimista. Äänenlaatu kahden kaiuttimen kautta on kohtuullista, mutta OnePlus 9 Pro ei missään tapauksessa pääse tarjoamaan markkinoiden parhainta toteutusta. Äänenlaatu on tarpeeksi hyvää esimerkiksi videoiden katseluun ja hetkelliseen musiikin kuunteluun, mutta mieluummin musiikkia kyllä kuuntelee kuulokkeiden kautta.

Valitettavasti perinteinen kuulokeliitin ei ole tehnyt paluuta OnePlus 9 Pro -puhelimessa, mutta onneksi OnePlus on panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on tuki tuoreimmalle Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Sormenjälkilukija on varsin alhaalla.

Sormenjälkilukijana hyödynnetään OnePlus 9 Pro -mallissa näytön alapuolelle sijoitettua optista toteutusta. Verrattuna aikaisempiin OnePlussan puhelimiin on nyt sormenjälkilukija tuotu aivan näytön alareunaan, mikä hieman vaikuttaa käyttökokemukseen. Itse olen tottunut sormenjälkilukijoihin hieman korkeammalla, minkä vuoksi alareunassa olevan sormenjälkilukija tuntuu aluksi hieman luonnottomalta. Sormenjälkilukijan sijaintiin tottuu kuitenkin varsin nopeasti, minkä jälkeen sen käyttämäinen luonnistuu ongelmitta.

Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaatio on myös mahdollista poistaa käytöstä. Sormenjälkilukijaa hyödynnetään myös OnePlus 9 Pron ”pikakäynnistyksessä”, joka on erillinen pikavalikko, joka aukeaa, kun sormen jättää lukijalle lukitusta avatessa. Pikavalikosta on mahdollista muun muassa avata jokin ennalta määrätty sovellus tai toiminto, joten ominaisuus on hyödyllinen, jos sitä oppii hyödyntämään päivittäisessä käytössä.

OnePlus 9 Prossa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimimaan puhelimessa kohtalaisen hyvin.

Alert Slider -kytkin löytyy tutusta paikastaan.

Yksi OnePlus-puhelimille olennainen ominaisuus, eli Alert Silder -kytkin löytyy myös OnePlus 9 Prosta. Kyseessä on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolme eri ääniprofiilin välillä. Yläasennossa käytössä on hiljainen-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soittoääni-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä. Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien loistavimmista ominaisuuksista sekä valttikorteista verrattuna kilpailijoihin. On jopa hämmästyttävää, ettei ominaisuutta ole varastettu kilpailijoiden puhelimiin, sillä kytkimen kautta saa erittäin kätevästi säädettyä puhelimen ääniprofiileja.

OnePlus 9 Pron kohdalla tekniikasta on hyvä tuoda esille myös muutama muukin toteutus. Puhelimessa on huippupuhelimelle olennaiseen tyyliin tuki Wi-Fi 6 -yhteydelle sekä NFC:lle, joka mahdollistaa esimerkiksi mobiilimaksut. OnePlus 9 Pro tarjoaa myös laadukkaan haptisen värinän, joka on erittäin hyvän tuntuinen. Esimerkiksi värinäpalaute eri tilanteissa on erittäin miellyttävä, eikä se vaikuta halvalta. OnePlus 9 -perusmalliin verrattuna OnePlus 9 Pron värinäpalaute on hieman miellyttävämpi, mutta suurta eroa ei ole kuitenkaan havaittavissa.

Akunkesto ja lataus

OnePlus 9 Pro pitää sisällänsä jo OnePlus 9 -perusmallista tutun akun, mutta lataustekniikoihin on tehty pieniä muutoksia. Puhelimen sisällä on kohtalaisen kookas 4500 milliampeeritunnin akku, joka on jaettu kahteen osaan nopeamman pikalatauksen toteuttamiseksi. Akunkesto on yksi suurimmista OnePlus 9 Pron heikkouksista, sillä akku kestää peruskäytössäkin vain yhden päivän ajan. Kahta päivää yhdellä latauksella on turha kuvitella menevänsä, mutta vaadittavaan yhteen päivään laite pystyy.

Muutaman kerran testijakson aikana oli havaittavissa, että akkua saattoi olla enää puolenpäivän aikaan jäljellä 50-60 prosenttia, vaikka puhelinta ei olisi käytetty edes kovin ahkerasti. Usein iltaisin akunvaraus tippui omassa käytössäni 10-20 prosentin tasolle, jos puhelimen käyttö oli ollut aktiivista. Akunkestoon on monella asialla paljon vaikutusta, sillä itse käytän laitteessa kaikkia parhaimpia näytön asetuksia, kuten QHD+ -tarkkuutta ja 120 hertsin virkistystaajuutta. Valitettavasti 5G-verkkojen vaikutusta päivittäisessä käytössä ei akunkestoon päästy testaamaan, sillä testijakso suoritettiin pääasiassa 5G-verkkojen ulottumattomissa.

Päivän aikana puhelimella kuvattiin, puhuttiin puheluita, viestiteltiin, katsottiin videoita sekä selattiin sosiaalista mediaa ahkerasti. Lisäksi puhelimen kautta kuunneltiin Bluetooth-kuulokkeiden tai kaiuttimen kautta musiikkia useita tunteja päivän aikana. Vaikka akunkesto on OnePlus 9 Pro -puhelimessa varsin heikko, niin onneksi OnePlus on pystynyt hieman kompensoimaan puutteita tehokkaalla pikalatauksella. Lisäksi karsimalla laitteen ominaisuuksia asetuksista pois päältä sekä käyttämällä laitetta vähemmän voidaan saada akunkesto hieman pidemmäksi.

OnePlus 9 Pro tarjoaa tehokkaan 65 watin tehoisen langallisen Warp Charge 65T -pikalatauksen, jonka rinnalla on tuki myös tehokkaalle 50 watin langattomalle Warp Charge 50 Wireless lataukselle Qi-standardilla. OnePlus toimittaa lisäksi puhelimen mukana oletusarvoisesti tehokkaan Warp Charge 65T -pikalaturin myyntipakkauksessa ja lupaakin sen avulla OnePlus 9 Pron akun latautuvan vain 29 minuutissa tyhjästä täyteen. Testijakson aikana tarkastimme OnePlussan väittämät ja SuomiMobiilin toteuttaman lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus 9 Pro -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 65 watin Warp Charge 65T -pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että OnePlus 9 Pro latautuu 65 watin langallisella pikalatauksellaan tyhjästä täyteen 35 minuutissa, joten aivan OnePlussan lupaamaan 29 minuuttiin ei päästä. 35 minuuttia on kuitenkin nopeampi kuin mihin monet muut huippupuhelimet pystyvät. 50 prosentin varaustaso saavutetaan vain 14 minuutin latauksen jälkeen ja 90 prosentin tasoon päästään noin 27 minuutin latauksen jälkeen. OnePlus 9 Pro latautuu varsin tasaiseen tahtiin koko ajan, mutta toki loppua kohden lataus hidastuu hieman. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 8 minuutissa. Lataus on langallisesti yhtenevä OnePlus 9 -perusmallin kanssa.

Pikalataus on yksi OnePlus 9 Pron selvistä valttikorteista, joka on ollut yksi OnePlus-puhelimien tunnusomaisista piirteistä jo vuosien ajan. OnePlussan uusien puhelimien kohdalla on tullut huomattua, ettei puhelinta tarvitse enää välttämättä yöllä laittaa laturiin, vaan laitteen voi unohtaa esimerkiksi pöydälle ja laittaa aamulla puhelimen hetkeksi laturiin. 15 minuutissa saadaan jo 50 prosenttia lisää akkua, joten OnePlus pystyy kompensoimaan hienosti heikkoa akunkestoa todella nopealla latauksella.

OnePlus 9 Pron langaton lataus toimii jopa 50 watin teholla.

Jo viime vuonna OnePlus 8 Prohon tuotiin mukaan 30 watin langaton lataus ja nyt OnePlus 9 Prossa tätä ominaisuutta on viety vieläkin eteenpäin. Puhelin tulee 50 watin tehoista Warp Charge 50 Wireless -pikalatausta, joka toimii erillisen laturin avulla. Langaton lataustelakka on ostettava erikseen, jos sitä haluaa käyttää. Hintaa langattomalla lataustelakalla on 69,95 euroa, joten kyseessä ei ole mikään kovin edullinen lisälaite. Puhelinta voidaan toki ladata myös muilla Qi-standardiin perustuvilla latureilla, mutta 50 watin tehoon yltää vain laitteelle erikseen suunniteltu laturi.

OnePlus on luvannut, että 50 watin langattomalla latauksella OnePlus 9 Pron pitäisi latautua tyhjästä täyteen vain 43 minuutissa, eli hieman hitaammin kuin langallisella pikalatauksella. Testijakson aikana latausnopeus testattiin ja tulokset lataustestistä on nähtävillä alapuolelta.

OnePlus 9 Pron akun latausnopeus erikseen ostettavalla Warp Charge 50 Wireless -lataustelakalla.

Kuten kuvaajasta nähdään, niin 50 watin langattoman latauksen avulla OnePlus 9 Pro latautuu tyhjästä täyteen 50 minuutissa, eikä aivan OnePlussan lupaamaan 43 minuuttiin päästä. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 62 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 45 minuutissa. Akunlataus on jälleen varsin tasaista loppuun asti, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat noin 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vastaavasti 5 minuutissa. Langaton lataus OnePlus 9 Prossa on tähän asti nopein, mitä olen missään aikaisemmassa älypuhelimessa tavannut. On mielestäni hienoa, että OnePlus on jälleen panostanut langattomaan lataukseen, sillä se on erittäin käytännöllinen ominaisuus. Ja nyt se on vieläkin käytännöllisempi, kun latausnopeus on saatu kohdilleen.

Itse Warp Charge 50 Wireless -latausalusta on varusteltuna tuulettimella, joka pyrkii vähentämään latauksen aikana syntynyttä lämpöä. Tuuletin pitää latausalustassa varsin kovaa ääntä, mutta OnePlus 9 Pron asetuksista tuulettimen pyörimistä on mahdollista vähentää. Puhelimen asetuksista löytyy ”nukkumaanmenoaika-tila”, jonka avulla pystytään määrittämään aikaväli, jolloin langattoman latauksen latausteho pienenee ja samalla laturin tuuletin poistetaan käytöstä. OnePlus 9 Pron asetuksista on siis mahdollista määrittää latauksen hidastuvan, vaikka kello 23.00 ja palautuvan normaaliksi kello 7.00 aamulla.

Latausalustaa OnePlus on vienyt tällä kertaa hieman pidemmälle. Viime vuodesta opittuna latausalustassa ei ole kiinnitettyä johtoa, vaan nyt se on irrotettavissa. Latausalustassa voidaan hyödyntää esimerkiksi puhelimen mukana tulevaa laturia. Lisäksi nyt puhelinta voidaan ladata alustassa myös pystysuunnan lisäksi myös vaakatasossa, sillä mukana on kaksi latauskelaa, jotka mahdollista monipuolisemmat käyttötilanteet. Latausalusta on valmistettu muovista, mutta on silti mukavan jämäkkä sekä laadukas.

Koska OnePlus 9 Prossa on langaton lataus, niin mukana on myös käänteinen langaton lataus. Kyseessä on ominaisuus, jolla voidaan ladata muita Qi-standardia tukevia laitteita, kuten puhelimia, kuulokkeita tai älykelloja. Käänteisen langattoman latauksen avulla pystytään jättämään esimerkiksi älykellon tai kuulokkeiden omat laturit kotiin reissun ajaksi, sillä OnePlus 9 Prolla voidaan ne ladata kätevästi. Kun asetus on laitettu puhelimesta päälle, ladattava laite täytyy vain asettaa puhelimen takaosalle, minkä jälkeen lataus alkaa heti.

Asetuksien puolella OnePlus on tuonut OnePlus 9 Prohon tutun optimoidun latauksen -asetukset, jonka avulla puhelin optimoi latauksen käyttäjän tottumuksien mukaisesti, jonka ansiosta akun kuorma vähentyy ja käyttöikä pidentyy. Optimoidun latauksen ollessa käytössä akku latautuu 80 prosentin varaukseen ja pysähtyy siihen, kunnes akun lataus jatkuu puhelimen käyttäjän unirytmin mukaisesti. Puhelin jatkaa latautumistaan vasta 100 minuuttia ennen käyttäjän keskimääräistä päivittäistä herätysaikaa, ensimmäistä hälytystä tai tapahtumaa, joten täyteen akku latautuu vain hetkeä ennen käyttäjän heräämistä.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus 9 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus 9 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 98 prosenttia, joten akkua oli kulunut 2 prosenttia. Näyttö ei ottanut itseensä pakkasesta, sillä OnePlus hyödyntää laadukasta AMOLED-näyttöpaneelia. Myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan kylmässä ongelmitta. Erikoisesti OnePlus oli mahdollistanut akun lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä, minkä lisäksi salamaa pystyttiin käyttää kameralla kuvattaessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus 9 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vielä kohtuullisella tasolla, sillä yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestistä OnePlus 9 Pro selviytyi tutulla tavalla, eikä akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ollut kovinkaan huolestuttavalla tasolla. Erikoista oli kuitenkin havaita, ettei OnePlus ollut tehnyt puhelimeen mitään rajoitteita pakkasen takia, sillä esimerkiksi OnePlus 9 Prota pystyi lataamaan kylmänä. Yleisesti lataus on estetty turvallisuussyistä. Kokonaisuudessaan OnePlus 9 Pro selviää pakkasessa kuitenkin todella hyvin ja sopii käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

OnePlus 9 Pron suurin muutos on tehty kameroihin, jos verrataan viime vuoden OnePlus 8 Prohon. OnePlus 9 Prossa on myös hieman kehittyneempi kamerajärjestelmä kuin aikaisemmin testatussa OnePlus 9 -perusmallissa, sillä nyt OnePlus 9 Prossa hyödynnetään tuoreempaa kamerasensoria sekä mukaan on saatu telekamera. Kameroissa on tuttuun tyyliin tehty yhteistyötä ruotsalaisen kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Yhteistyö keskittyy uudessa OnePlus 9 Pro -puhelimessa erityisesti värien taltioimiseen, jonka avulla kuviin pitäisi saada luonnollisemmat värit. Yhteistyö Hasselbladin kanssa näkyy myös kamerasovelluksessa esimerkiksi Hasselblad Pro -tilana, joka on kehittynyt manuaalikuvaustila. Lisäksi kamerasovelluksessa on hieman Hasselblad-tyylittelyä väri- ja äänimaailmoissa.

OnePlus 9 Prossa on kookas 48 megapikselin pääkamera, joka perustuu OnePlussalle kustomoituun Sony IMX789 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,43 tuumaa, joten kyseessä on suurin kamerasensori koskaan OnePlussan puhelimissa. Pääkamerassa on kerrottu olevan myöskin f/1.8-aukko, 23 mm polttoväli, 1,12 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Toki mukana on myös elektroninen kuvanvakautus, mutta myös tuki laserautomaattitarkennukselle.

Ultralaajakulmakamera on OnePlus 9 Prossa identtinen pikkuvelimallinsa kanssa ja kyseessä on kamera, johon on tehty kaikista suurimmat muutokset. OnePlus 9 Pro pitää sisällään erittäin tarkan 50 megapikselin tasoisen kamerasensorin. Kamera perustuu Sonyn kehittämään IMX766-sensoriin, joka on kooltaan 1/1,56 tuumaa. Lisäksi kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, 14 mm polttoväli sekä sen avulla voidaan kuvata kuvia maksimissaan 110 asteen kuvakentällä.

Ultralaajakulmakamerassa on freeform-linssitekniikka, joka pystyy vähentämään kuvien reunoihin normaalisti tulevaa vääristymää. OnePlussan mukaan perinteisissä ultralaajakulmakameroissa kuvien vääristymä on noin 10-20 prosenttia, kun OnePlus 9 Prossa se on vain yhden prosentin. Ultralaajakulmakameralla pystytään taltioimaan myös makrokuvia, joten ylimääräistä makrokameraa ei laitteeseen ole ollut tarvetta tuoda. Ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan makrokuvia jopa 4 senttimetrin etäisyydellä kuvattavasta kohteesta.

Kolmas tärkeimmistä kameroista OnePlus 9 Prossa on 8 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.4-aukko, 1.0 µm pikselikoko, 77 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Telekameralla pystytään kuvaamaan 3,3x optisesti zoomattuja kuvia, mutta myös 30x digitaalisesti zoomaaminenkin onnistuu. OnePlus 9 -perusmallista telekamera puuttui ja nyt OnePlus 9 Prossa se on teknisesti varsin keskivertainen, eikä esimerkiksi monien kilpailijoiden suosimaa periskooppikameraa puhelimessa valitettavasti nähdä.

Viimeinen ja todennäköisesti kaikista turhin OnePlus 9 Pron kameroista on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera, joka nähtiin myös OnePlus 9 -perusmallissa. Kyseessä on kamerasensori, jota hyödynnetään filtterinä pääkameran kaverina, jos halutaan kuvata mustavalkokuvia. OnePlus ei ole sen syvällisemmin kertonut mitä varten heikkolaatuinen mustavalkokamera on tuotu puhelimeen, joten kameralla on todennäköisesti enemmän markkinointilähtöinen tarkoitusperä, sillä kaiken saman voisi toteuttaa myös ohjelmistollisesti.

OnePlus 9 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan neloiskamera:
    • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX789, f/1.8, 23 mm, 1/1,43”, 1,12 µm, PDAF, LAF, EIS, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/2.2, 14 mm, 1/1,56”, AF, 110 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 1,0 µm, 77 mm, OIS, 3,3x optinen zoom, 30x digitaalinen zoom)
    • Mustavalko: 2 megapikseliä
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.4, 1,0 µm, EIS, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkamerassa hyödynnetään oletusarvoisesti tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaan niin, että neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi. OnePlus 9 Prolla taltioidaan oletusasetuksilla 12 megapikselin tasoisia kuvia, mutta myös 48 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana tutustuttiin pääasiassa OnePlus 9 Pron kameraan oletusasetuksilla, joten artikkelissa nähtävät kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.

Pääkameran kuvien laatu on se, mitä henkilökohtaisesti odotin todella paljon, sillä OnePlus hyödyntää täysin uutta sensoria sekä mukaan on saatu Hasselbladin kanssa kehitetty värikalibrointi. Valitettavasti jossain kohtaa on menty hieman pieleen, sillä itse olin jopa enemmän vakuuttunut siitä, millaista jälkeä edullisempi OnePlus 9 -perusmalli sai kamerallaan aikaiseksi. En sano, että OnePlus 9 Pron pääkameralla taltioidut kuvat olisivat huonoja, mutta odotukset olivat valitettavasti tällä kertaa korkeammalla.

Yleinen kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa pääkameralla otetuissa kuvissa on hyvä ja laserautomaattitarkennus pitää huolen siitä, että kuvat ovat oikeasti kauttaaltaan tarkkoja. Kuvia tarkasteltaessa lähempää oli havaittavissa, että erityisesti kuvan varjokohtiin sekä muihinkin tummiin alueisiin ilmestyi hyvin erikoista rakeisuutta, joka on toki tullut tutuksi jo aikaisemmistakin OnePlussan puhelimista. Epämääräinen rakeisuus kuvissa on silmin nähtävissä, eikä se anna kovin hyvää kuvaa kameran optimoinneista. Kuvissa dynaaminen alue tuntui olevan kohtuullinen, mutta ei mitenkään yhtä vaikuttava kuin kilpailijoiden laitteissa.

Kuvien rakeisuuden lisäksi toinen yllättävä heikkous on väritaltiointi, joka on hyvin epämääräinen. OnePlus on monessa tilanteessa kertonut panostaneensa värien taltioimiseen toden teolla ja nyt värien pitäisi olla aikaisempaa luonnollisemmat. Testijakson aikana tuli havaittua, että kuvista tulee usein varsin sinertäviä, joka viittaa ongelmaan valkotasapainon kanssa. Esimerkiksi vastaavaan sinertävyyteen kuvissa ei törmätty OnePlus 9 -puhelimen kanssa. OnePlus 9 Prossa jokin on mennyt kameran kanssa pieleen ja onkin toivottavaa, että OnePlus tulee korjaamaan värien taltiointia tulevissa päivityksissä. Usein tuli myös havaittua, että OnePlus 9 Pron pääkamera korosti jokseenkin tiettyjä värejä, kuten vihreää ja sinistä tavallista enemmän kuin OnePlussan aikaisemmissa puhelimissa. ”Luonnollisesta” värientaltioinnista jäi siis varsin kaksipiippuinen kokemus, sillä kuvat eivät olleet sen osalta niin hyviä, mitä olisi voinut odottaa.

Heikommassa valaistuksessa OnePlus 9 Pron pääkamera on kuitenkin hyvä, eikä heikkoudet esimerkiksi värikalibroinnissa tule yhtä vahvasti esille. Pääkameralla taltioidaan heikossa valaistuksessa tai hieman hämärässä hyviä kuvia, joissa on mukavasti yksityiskohtia sekä valoa mukavasti. Kamerassa on myös tuki automaattiselle yökuvaukselle, eli kamerasovellus osaa ottaa käyttöön pidemmän valotusajan, jos tilanne sitä vaatii. OnePlus 9 Prossa on toki myös tuki erilliselle yökuvaustilalle, jonka avulla kuviin saadaan erityisesti todella heikossa valaistuksessa selvästi enemmän yksityiskohtia, terävyyttä sekä valoa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus 9 Pron pääkameralla oletusasetuksien ollessa käytössä. Alapuolella on myös kuvapari, josta vasemmanpuoleinen on taltioituna heikossa valaistuksessa kameran oletusasetuksilla ja oikeanpuoleinen vastaavasti yökuvaustilalla.

Ultralaajakulmakamera on nyt myös OnePlus 9 Prossa täysin identtinen kuin aikaisemmin testatussa OnePlus 9 -perusmallissa. OnePlus on panostanut ultralaajakulmakameraan nyt todella paljon, sillä se on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Ultralaajakulmakamerassa taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia kuvia, koska kamerassa hyödynnetään pääkamerasta tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Ultralaajakulmakameran yksi uudistuksista on myös freeform-linssi, jonka avulla on pyritty vähentämään kuvien reunojen vääristymiä.

Vaikka ultralaajakulmakamerat ovat uusien OnePlus 9 -mallien välillä samanlaiset, niin valitettavasti OnePlus on saanut tuotua OnePlus 9 Pron ultralaajakulmakameraan pääkamerasta tutun värikalibroinnin, joka ei vakuuttanut. Jos kuitenkin se ongelma unohdetaan, niin kyseessä on yksi markkinoiden parhaimmista ultralaajakulmakameroista. OnePlus 9 Pron ultralaajakulmakameran valttikortti on se, että tarkemman sensorin ja uudistetun linssin ansiosta kuviin saadaan myös varsin paljon yksityiskohtia ja terävyyttä. Kuvissa on lisäksi pääasiassa aina hyvä dynaaminen alue.

Jos valoa ei ole tarpeeksi, niin ultralaajakulmakamera ei pääse suuresti yllättämään. Kuvat ovat hyviä, mutta laatu heikkenee selvästi tietyssä pisteessä. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, mutta erityisesti kuvien reunat jäävät epäselviksi ja tummiksi. Asiaa on kuitenkin helpottamassa yökuvaustila, joka toimii myös ultralaajakulmakameralla. Yökuvaustilalla kuviin saadaan enemmän valoa ja tämän ansiosta myös hieman enemmän yksityiskohtia.

Yleisesti OnePlus 9 Prolla otettujen ultralaajakulmakuvien reunojen tarkkuus on hyvä, mutta toisinaan on havaittavissa pientä kasvavaa kohinaa reunoja kohti mentäessä. Freeform-linssi tuntuu myös tekevän hommansa, sillä suurimmilta vääristymiltä kuvissa vältyttiin. Pieni puute mielestäni on ultralaajakulmakameran selvästi rajallisempi kuvausalue kuin monissa muissa puhelimissa, joissa kameralla voidaan ottaa jopa 123 asteen kuvia. OnePlus 9 Pron ultralaajakulmakamerassa kuvausalue on 110 astetta. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia. Lisäksi kuvien alapuolella on kuvapari, josta vasemmanpuolinen on otettuna oletusasetuksilla ja oikeanpuoleinen vastaavasti yökuvaustilalla.

OnePlus 9 Prossa on myös 8 megapikselin telekamera, jolla pystytään taltioimaan 3,3x optisesti zoomattuja kuvia. Mitään erikoista itse kamerassa ei valitettavasti ole, vaan se on aika perinteinen telekamera. Kameralla saadaan hyvässä valaistuksessa kuvattua hyviä kuvia, joissa on kattavasti yksityiskohtia sekä kokonaisuudessaan kuvat ovat hyviä. Mitään tajunnanräjäyttävää ei telekamera pääse tarjoamaan, mutta monille kamera on varmasti riittävä peruskäyttöön.

Heikommassa valaistuksessa telekameraa ei vielä testattu kovin kattavasti, mutta kuvat ovat yleisesti heikompia kuin hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Usein puhelin myös käyttää heikossa valaistuksessa zoomauskuvien ottamiseen pääkameraa telekameran sijasta, sillä pääkameran kuvien jälki on parempi. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettuna pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla 3,3 optisesti zoomattaessa.

Neljäs OnePlus 9 Pron kameroista on 2 megapikselin tasoinen mustavalkokamera, jota hyödynnetään filtterinä pääkameran kanssa. Mielipide kameran tarpeellisuudesta ei ole muuttunut sitten OnePlus 9 -perusmallin testaamisen jälkeen, vaan kyseessä on täysin turha kamerasensori. 2 megapikselin mustavalkokuvien taltioiminen ei puhelimella ole mahdollista, vaan kyse on mukamas paremmasta filtteristä. Vastaava toteutus nähtiin jo OnePlus 8T -puhelimessa, joten kyseessä ei ole mikään kovin uusi ratkaisu. Turhan mustavalkokamerasta tekee se, että täysin samaan tulokseen olisi voinut helposti päästä myös ohjelmistollisesti muuttamalla kuvan mustavalkoiseksi. Alapuolella on vielä muutamia mustavalkokuvia.

Etukameraan OnePlus ei ole viime vuosina tehnyt muutoksia, vaan myös OnePlus 9 Prossa luotetaan 16 megapikselin tasoiseen Sony IMX471 -kamerasensoriin. Kameraan ei ole valitettavasti saatu tukea automaattitarkennukselle, jota voisi huippupuhelimelta odottaa. Etukameralla pystytään taltioimaan hyviä ja laadukkaita kuvia, jos tykkää omakuvia ottaa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä värit taltioituvat niihin luonnollisesti. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jossa tausta saadaan sumennettua miellyttävästi. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja sen avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 60 fps -videokuvaa.

Takakameroiden videokuvaus OnePlus 9 Pro -puhelimessa on hyvällä tasolla, sillä tällä kertaa mukaan on saatu kilpailijoista tuttu 8K 30 fps -videokuvaus. Oman kokemuksen mukaan 8K-videokuvauksesta ei ole kovin paljoa hyötyä toistaiseksi, minkä vuoksi itse suosin edelleen 4K-videokuvausta, joka on myös OnePlus 9 Pron kohdalla selvästi laadukkaampaa. Puhelin tukee 4K 30-, 60- sekä 120 fps -videokuvauksia, jotka ovat omien testien mukaani erittäin hyviä kuvausmuotoja. OnePlus 9 Pro -puhelimella 4K 60 fps -videota kuvattaessa yksityiskohdat ovat tarkkoja sekä vakautus on hyvällä tasolla optisen kuvanvakaimen sekä elektronisen kuvanvakaimen ansiosta.

OnePlus 9 -puhelimella pystytään kuvaamaan 4K 60 fps -videokuvaa pää- ja ultralaajakulmakameroilla, mutta telekameran videotallennus rajoittuu vain Full HD -tasolle. Lisäksi videota kuvattaessa kameroiden välillä pystytään saumattomasti vaihtamaan.

OnePlus 9 Pron kohdalla kamerasovellusta on hieman uudistettu verrattuna aikaisempiin OnePlussan puhelimiin, mutta onneksi suuria muutoksia ei ole lähdetty tekemään. OnePlussan kamerasovellus on ollut jo vuosia erittäin selkeä sekä mukava käyttää. Nyt mukaan on tuotu pääasiassa vain muutamia uusia ominaisuuksia sekä Hasselbladin ääni- ja värimaailmat, joilla koitetaan tuoda kamerayhteistyötä hieman paremmin esille.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, kuvauksen ajastukselle, makrokuvaukselle sekä kuvasuhteelle. Yläreunassa on myös kolme pistettä, josta on mahdollista vaihtaa pääkamerassa 12/48 megapikselin kuvaustilojen välillä ja ultralaajakulmakamerassa 12,5/50 megapikselin kuvaustilojen välillä. Lisäksi yläreunassa on mahdollista päästä kameran asetusvalikkoon.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (ajastettu kuvaus, panoraama, hidastus, video, kuva, pystykuva, yönäkymä, pro ja perspektiivinkorjaus). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x), laajakulmakameran (1x) sekä telekameran (3,3x) välillä.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin kuvaustiloihin myös vetämällä ylöspäin päänäkymässä, jolloin avautuu kuvaustilojen valikko. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. OnePlus on säilyttänyt kamerasovelluksessa myös monia muitakin tuttuja ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pitämällä äskettäin otettua kuvaa pohjassa sekä helpompi zoomaus tai videon taltiointi painamalla pohjassa laukaisinpainiketta.

OnePlus 9 Pro -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameraominaisuuksista on Hasselblad Pro -kuvaustila, joka on kuitenkin monella tavalla samanlainen kuin aikaisemmissakin OnePlussan puhelimissa. OnePlus on kuitenkin tuonut mukaan hieman enemmän Hasselbladin tunnusvärejä ja -elementtejä. Pro-kuvaustilassa voi kuvata vain pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2300 – 7500K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia sekä sommittelu- ja vaakaviivoja, joiden avulla kuvan saa aseteltua tyylikkäästi suoraan. Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa on mahdollista myös ottaa suoraan 48 megapikselin tarkkuudella kuvia jpg-muodossa.

Mietteitä kamerasta

OnePlus lupasi kuun taivaalta, mutta OnePlus 9 Pron kamera ei pysty kunnolla kuuta kuvaamaan.

OnePlus 9 Pron kameratoteutus on varsin hyvä, mutta aivan kaikkia odotuksia ei kamera pääse täyttämään. Jo viikkoja ennen julkaisua OnePlus on painottanut yhteistyötään Hasselbladin kanssa sekä samalla kertonut OnePlus 9 Prossa olevan mahtava kamera, jossa on panostettu vahvasti luonnolliseen värikalibrointiin. Markkinoinnissa ja ennakkohypessä OnePlus lupasi kuun taivaalta, mutta lopulta OnePlus 9 Pron kamera ei kuitenkaan edes pystynyt kunnolla kuvaamaan taivaalla näkyvää kuuta keskinkertaisen telekameransa takia.

Odotukset eivät valitettavasti kameran suhteen täyttyneet ja joillain osa-alueilla kamerassa on otettu jopa takapakkia verrattaessa viime vuoden OnePlus 8 Prohon. Peruskäyttöön kamera on todella hyvä, siinä on hyvä pääkamera, yksi parhaimmista ultralaajakulmakameroista sekä kohtuullinen telekamera. Mitään mullistavaa ei ole tarjolla, vaikka kameroiden väliin onkin lisätty Hasselblad-logo sekä kamerasovellukseen on tuotu uusi värimaailma sekä laukaisimen Hasselblad-tyylinen kuvausääni. Valitettavasti OnePlus 9 Pron kameratoteutus ei ole kuitenkaan aivan Hasselblad-brändin arvoinen.

OnePlus teki jo ennen julkaisua hyvin selväksi, että yhteistyö Hasselbladin kanssa on kolmen vuoden mittainen, eikä vielä OnePlus 9 Prossa saada kaikkea potentiaalia yhteistyöstä irti. OnePlus kertoi suoraan, että mitään laitteistoyhteistyötä ei Hasselbladin kanssa ole tehty, vaan uutuuspuhelimessa tulokset näkyvät vain ohjelmistollisina ominaisuuksina. Pääpainona kerrottiin olleen luonnollinen värikalibrointi, jonka odotettiin olevan todella hyvä ja myös itse luotin siihen. Valitettavasti tässä kohdassa mentiin suuresti metsään ja värikalibrointi oli jopa kehnompi kuin OnePlussan aikaisemmissa puhelimissa. Lupaukset ja todellisuus eivät valitettavasti OnePlus 9 Pron kameran kohdalla ainakaan vielä julkaisun aikaan kohtaa.

Testijakson aikana mietin monesti, miksi OnePlus lähti uutuuspuhelimen kohdalla nostamaan pinnalle juuri värikalibrointia, jos sitä ei ole aikaisemmin kukaan halunnut parannettavan. Aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa värikalibrointi on ollut hyvällä tasolla, eikä se ole ollut yhtiön puhelimien suurin ongelma. Ongelmaksi ovat usein koituneet keskinkertainen kameratekniikka sekä kuvien jälkikäsittely, eikä niinkään värikalibrointi. Kuvien värimaailma perustuu täysin käyttäjäkohtaisiin mieltymyksiin, jonka takia kyseessä on todella haastava osa-alue. Aasiassa käyttäjät saattavat tykätä hieman epärealistisimmista kuvista, kun taasen Euroopassa käyttäjät arvostavat enemmän realistisia värejä.

Värikalibrointi on todella haastava osa-alue ja nyt myös OnePlussan olisi pitänyt käyttää sen optimointiin hieman enemmän aikaa. Nykyisellään väritaltiointi on OnePlus 9 Prossa huono ja parempaankin olisi OnePlus varmasti pystynyt. Lisäksi oli todella erikoista huomata, että OnePlus oli pystynyt optimoimaan värikalibroinnin OnePlus 9 -puhelimessa selvästi paremmaksi. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että OnePlus 9 -puhelimessa käytetään OnePlussalle entuudestaan tuttua kamerasensoria, kun taasen OnePlus 9 Prossa on uudempi sensori, josta OnePlussalla ei ole yhtä paljoa kokemusta.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 9 Prossa toimii tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä on OnePlussan oma OxygenOS 11 -käyttöliittymä. Käyttöliittymä sekä käyttöjärjestelmäkokemus on OnePlus 9 Prossa täysin samanlainen kuin OnePlus 9 -mallissa sekä aikaisemmissa OnePlussan laitteissa, joten suuria muutoksia ei ole tehty. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin OxygenOS 11.2.1.1.LE15BA -versiota ja päivitys toi mukanaan Googlen 1. helmikuuta 2021 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

OnePlussan päivityslupaus on puhelimelle hyvä, mutta ei mikään paras mahdollinen. OnePlus 9 Pro tulee saamaan kaksi vuotta suurempia Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Ainakin nyt julkaisun aikaan OnePlus on pystynyt pitämään tietoturvapäivitykset hyvin ajan tasalla, mutta OnePlussan historian tuntien päivityksien saatavuus hidastuu pian julkaisun jälkeen. Todennäköisesti OnePlus 9 Pro ei tule saamaan joka kuukausi tietoturvapäivityksiä, vaan niitä jaetaan tasaisin väliajoin noin vuosineljänneksittäin.

Android 11 tuo muutamia uudistuksia verrattuna aikaisempaan Android 10 -versioon. Google on halunnut tehdä käyttöjärjestelmästä nyt ihmiskeskeisen ja esimerkiksi ihmiset-sovellus tukee nyt ”keskustelut”-näkymää ilmoitusvalikossa. Lisäksi Android 11 tuo tarjolle ”kuplat”, eli esimerkiksi viestit-sovellus pystyy pienentymään kuplaksi laitteen näytölle, josta keskustelun saa myös tarvittaessa nopeasti auki.

Pikavalinta- sekä sammutusnäkymistä Google on tehnyt aikaisemmasta selvästi eroavan. Ilmoitusnäkymässä on nyt helpompi kontrolloida esimerkiksi musiikkia sekä laitteita. Yksityisyyteen Google on myös panostanut jälleen kerran, sillä nyt sovelluksille voi antaa muun muassa vain yhden kerran käyttöoikeuksia mikrofoniin, kameraan tai sijaintiin. Lisäksi Android 11 osaa myös automaattisesti resetoida annetut käyttöoikeudet, jos sovellusta ei ole käytetty pitkään aikaan.

OxygenOS 11 -käyttöliittymässä on monet uudet Android 11 -käyttöjärjestelmän ominaisuudet sekä uudistukset. Näiden lisäksi OnePlus on muokannut käyttöliittymäänsä niin, että lähtökohtana on ollut helpompi käytettävyys yhdellä kädellä. OnePlus on myös päivittänyt pelitilan kokonaan, minkä lisäksi mukana on myös uusi Ambient-display-ominaisuus. Sammutetulla näytöllä voi nyt siis olla nähtävillä kellonaika ja OnePlus tarjoaa myös kymmenen uutta kellotyyliä. Yksi OxygenOS 11:n uusista ominaisuuksista on Turbo Boost 3.0 -tekniikkaa, joka optimoi muistin niin, että sovellukset käynnistyvät 25 prosenttia nopeammin taustalta kuin aikaisemmin.

Suuria muutoksia ohjelmistoon ei nyt OnePlus 9 Pro -puhelimessa ole tehty, vaan OnePlus luottaa siihen, mikä on todettu hyväksi. OxygenOS on monesti kehuttu Android-käyttöliittymä, joka tuo mukavasti lisätoiminnallisuuksia, mutta on silti varsin puhdas ja käyttäjäystävällinen. Testijakson aikana ohjelmisto tuntui toimivan puhelimessa moitteitta ja käyttöliittymä oli sulava. Henkilökohtaisesti tykkään OnePlussan lähestymistavasta Androidiin, vaikka se on toki viime aikoina muokkaantunut lähemmäksi esimerkiksi Samsungin One UI -käyttöliittymää.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus 9 Prota.

OnePlus 9 Pro on selvä päivitys viime vuoden OnePlus 8 Prohon, mutta toisaalta laite tuottaa varsin ristiriitaisia tuntemuksia. Kyseessä on todellinen huippupuhelin monella osa-alueella ja nyt mukaan on tuotu myös parannuksia kameroihin. Toisaalta kamerat eivät pääse myöskään aivan sille tasolle, mitä ennakko-odotukset olivat. Kokonaisuutena OnePlus 9 Pro on edelleen varsin tasavahva paketti, joka on mukavasti myös kilpailijoiden huippupuhelimia edullisempi.

Uudessa OnePlus 9 Prossa on paljon todella hyviä ominaisuuksia eikä OnePlus ole lähtenyt tinkimään mistään. Laatuvaikutelma on puhelimen yksi valttikorteista, sillä laite on premium-tasoinen ja mukaan on saatu IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Näyttö on luokassaan erinomainen ja suorituskyky on loistava. Puhelimessa on myös paljon RAM-muistia sekä tallennustilaa. Varmasti suurin valttikortti puhelimessa on tehokas pikalataus niin langallisesti kuin myös langattomasti. Kameroihin on panostettu tällä kertaa paljon ja yksi kilpailijoista erottava tekijä on laadukas ultralaajakulmakamera. OnePlus 9 Pro tarjoaa lisäksi paljon hyviä toteutuksia, kuten nopean sormenjälkilukijan, stereokaiuttimet, kätevän Alert Slider -kytkimen sekä tuoreimman Android 11 -käyttöjärjestelmän ja OnePlussalle tutun päivityslupauksen.

Suuria heikkouksia tai puutteita OnePlus 9 Prossa on vain hyvin vähän. Selvimmät valituksen aiheet liittyvät kameroihin, joiden värikalibrointi ei ole odotetulla tasolla. Kameroissa on menty pieleen juuri niissä asioissa, joissa piti parannusta olla nähtävissä. Heikkoudeksi voidaan luokitella myös täysin turha 2 megapikselin makrokamera, jolle ei ole mitään käyttöä. Testijakson aikana tuli havaittua, että OnePlus 9 Prossa suorituskyvyn tiputus pitkässä käytössä oli kilpailijoita heikompi, joka oli nähtävissä myös OnePlus 9 -puhelimessa. Heikkoudeksi voidaan laskea myös akunkesto, joka ei ole kovinkaan erikoinen. OnePlus 9 Pron puutteiksi pystytään helposti luettelemaan jälleen kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puuttumiset.

OnePlus 9 Pro on arvostelun kirjoitushetkellä saapunut jo myyntiin Suomessa ja se on saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Tarjolla on myös kolme väriversiota, jotka ovat hopea Morning Mist, vihreä Pine Green sekä musta Stellar Black. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 899 euroa (8+128 Gt) sekä kalleimmillaan 999 euroa (12+256 Gt).

OnePlus 9 Pro

8.6

SuomiMobiili arvosteli OnePlus 9 Pro -puhelimen, jossa on mietteitä herättävät Hasselblad-kamerat ja muita lippulaivatason ominaisuuksia.

Hyvää
  • Laadukas premium-luokan rakenne ja tyylikkäät väriversiot
  • IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Myyntipakkauksen sisältö on kattava (mm. 65W-pikalaturi ja suojakuori)
  • Suuri, tarkka ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli
  • Tehokas Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri sekä 5G-yhteydet
  • Paljon RAM-muistia sekä tallennustilaa (12Gt ja 256 Gt)
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Stereokaiuttimet, Alert Slider -kytkin sekä Dual-SIM-tuki
  • Tehokas Warp Charge 65T -pikalataus
  • Tuki 50 watin tehokkaalle langattomalle lataukselle
  • Perushyvät kamerat (varauksin)
  • Kamerasovelluksen Hasselblad-viimeistelystä plussaa
  • Android 11 ja OxygenOS 11 + OnePlussan hyvä päivityslupaus
Huonoa
  • Suorituskyky laskee neljänneksen pidemmässä käytössä
  • Kamera ei yleisesti odotuksien tasolla
  • Mukana turha 2 MP mustavalkokamera
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
  • Akunkesto ei kovin erikoinen
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut