ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A54 5G – parasta keskiluokkaa liian korkealla hinnalla

Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G on uusin versio Samsungin suositusta keskihintaluokan puhelimesta. Uutuusversiossa Samsung on säästänyt tutun lähestymistavan, mutta päivitystä on saatu erityisesti muotoilun ohella muutamiin teknisiin ominaisuuksiin. SuomiMobiilissa Galaxy A54 5G -puhelinta on testattu parin viikon ajan, joten puhelimesta on saatu hyvä käsitys.

Galaxy A54 5G -puhelimessa on 6,4 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Samsungin itse valmistama Exynos 1380 -järjestelmäpiiri. Takaosasta löytyy 50 megapikselin kolmoiskamera ja akku on kooltaan 5000 milliampeerituntia. Samsung on myös säästänyt IP67-luokituksen mukaisen pölyn- ja vedenkestävyyden.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin maaliskuussa 2023 kahdessa muistiversiossa. Galaxy A54 5G:n 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa sekä 8 + 256 gigatavun versio maksaa 549 euroa. Puhelin on saatavilla neljässä väriversiossa, jotka ovat harmaa, valkoinen, vihreä sekä violetti.

Arvostelussa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A54 5G (SM-A546B/DS)
Mitat: 158.2 x 76.7 x 8.2 mm
Paino: 202 g
Rakenne: Muovinen kehys / Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.4 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Exynos 1380 (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali G68 MP5
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] + muistikorttipaikka
Takakamera: 50MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.56" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.8" / 0.8 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + One UI 5.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / valkoinen / violetti / vihreä
Hinta: 499 euroa (8 + 128 Gt) ja 549 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, ettei mukana ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy A54 5G -puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella ei ole mitään, mutta pakkauksen kansiosasta löytyy vielä erillinen pahvitasku. Se pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja, metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C-to-USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Galaxy A54 5G:n ostajien kannattaa siis huomioida, ettei mukana ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on lähtenyt tällä kertaa uudistamaan hieman muotoilua, sillä Galaxy A54 5G tuo mukaan kalliimmista Galaxy S -sarjalaisista tuttua muotoilua. Samsung on myös luopunut kokonaan muovisesta rakenteesta, sillä uutuudessa on enemmän lasia. Galaxy A54 5G tarjoilee keskihintaluokassa myös vedenkestävyyden, josta Samsung on tunnettu. Puhelin on esitelty neljässä väriversiossa, jotka ovat harmaa, valkoinen, violetti sekä testiinkin saatu vihreä.

Muotoilun suurin uudistus on takaosassa, sillä Samsung on luopunut laatikkomaisesta kamera-alueesta ja kamerat ovat yksittäisiä omissa ympyröissään. Muilta osin Galaxy A54 5G on pitkälti edeltäjänsä kaltainen, sillä pinnat ovat tasaiset ja kehys on kevyesti pyöristetty. Kokonaisuutena Samsung on onnistunut luomaan mielestäni tyylikkään puhelimen, joka on tunnistettavissa ensisilmäyksellä Samsungiksi.

Galaxy A54 5G -puhelimen takaosassa käytetään nyt Gorilla Glass 5 -lasipintaa, joka on viimeistelty kiiltäväksi. Kyseessä on merkittävä päivitys edeltäjän muoviseen takapintaan. Henkilökohtaisesti olisin halunnut nähdä mattalasin takaosassa, mutta kiiltäväkään ei tuntunut testijakson aikana olevan huono. Kiiltävät pinnat yleensä keräävät herkemmin naarmuja sekä sormenjälkiä. Testijakson aikana Galaxy A54 5G:n takapintaan ei tullut huomattavia naarmuja, jonka lisäksi ainakin vihreässä värissä lika ei näkynyt liian vahvasti. Lasipinnassa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pois.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, johon ei saatu testijakson aikana hiusnaarmuja kummempia käytönjälkiä. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea. Samsung on viimeistellyt puhelimen muovikehyksen mattapintaiseksi, joka tuo mukanaan miellyttävää pehmeyttä ja samalla hieman pitoa.

Käsituntumaltaan Galaxy A54 5G on miellyttävä, mutta yllättävän kulmikas. Tasaisien lasipintojen takia siirtymä muovikehykseen on 90 astetta, joka tekee terävän kulman. Saumakohdat eivät myöskään tunnu huolellisesti viimeistellyiltä, sillä lasipinnat ovat hieman syvemmällä kuin kehys. Henkilökohtaisesti olisin toivonut edes takapinnan kaartuvan hieman, jolloin häiritsevän terävältä saumalta olisi vältytty ja ergonomisuus olisi parantunut. Samsung kuitenkin ansaitsee kiitosta siitä, ettei puhelimessa ole näytön ympärillä enää ylimääräistä kehystä, joka on joissakin A-sarjalaissa nähty.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 158,2 x 76,7 x 8,2 millimetriä, joten kyseessä ei ole liian suuri puhelin. Ei se myöskään kompakti ole, mutta edeltäjäänsä lyhyempi ja hieman leveämpi. Painoksi on ilmoitettu 202 grammaa, joten se on lisääntynyt, eikä Samsung ole onnistunut pysymään alle 200 grammassa. Painoon toki tottuu muutamassa päivässä. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A54 5G ei anna periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, vaikka pientä natinaa rakenteesta saadaankin aikaiseksi.

Galaxy A -sarjassa on nähty jo muutaman vuoden ajan vedenkestäviä puhelimia, ja nyt sama strategia jatkuu myös Galaxy A54 5G -puhelimen kanssa. Puhelin on IP67-sertifioitu, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Galaxy A54 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Galaxy A54 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä. On kuitenkin hyvä huomata, että Samsung ei anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Etuosaltaan Galaxy A54 5G on melko perinteikäs keskihintaluokan laite. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 83 prosenttia, joka on vähemmän kuin edeltäjässä. Näytön kehykset ovat myös aikaisempaa hieman paksummat, joka on erikoista. Näytön yläreunaan on tehty reikä etukameraa varten, ja vastaava ratkaisu on nähty myös useissa muissa Samsungin uutuuspuhelimissa. Galaxy A54 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan.

Galaxy A54 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä muusta rungosta ulkonevaa kameraa. Kameroiden kehykset ovat metallia ja niitä suojaa lasi. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käyttäessä. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan myös logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.

Laitteen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma olisi voinut mielestäni olla hieman parempi. Galaxy A54 5G:n vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on laittanut alareunaan kaiuttimen, USB-C-liittimen sekä mikrofonin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta on saatu päivitystä pienempään ja parempaan, mutta Samsung jatkaa edelleen tutulla keskihintaluokan toteutuksella. Näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja se perustuu Super AMOLED -tekniikkaan. Tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä takaa 403 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on aikaisempaa leveämpi 19.5:9-kuvasuhde sekä korkeampi 1000 nitin kirkkaus. Tarjolla on myös korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus.

Galaxy A54 5G:n näyttö on teknisesti siis melko perinteikäs, mutta silti erittäin hyvä. Samsungin oma Super AMOLED -paneeli toistaa värit erinomaisesti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää. Toinen selvä vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö tukee mukautuvaa virkistystaajuutta, eli se vaihtelee 60 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön mukaan.

Näytön tarkkuus on mielestäni hyvällä tasolla, sillä Full HD+ -tarkkuus riittää ainakin itselleni. Galaxy A54 5G:n näytöllä kaikki näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. Samsung on parantanut tällä kertaa myös näytön kirkkautta, sillä parhaimmillaan voidaan päästä jopa 1000 nitiin. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on hyvä, mutta ei kuitenkaan huippupuhelimien tasolla.

Samsung Galaxy A54 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HD-toistoa suoratoistopalveluissa. Tällä kertaa Samsung on saanut mukaan myös tuen HDR10- ja HDR10+ -tekniikoille, joka alkaa olemaan jo perusominaisuus keskihintaluokassa. Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella, vaikkakaan HDR-toistoa ei ainakaan tällä hetkellä tueta.

Samsung antaa Galaxy A54 5G:n näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A54 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä.

Samsung luottaa tälläkin kertaa Galaxy A54 5G -puhelimessa yhtiön omaan osaamiseen suorituskyvyn osalta. Käytössä on nimittäin Exynos 1380 -järjestelmäpiiri, jonka pitäisi olla luonnollinen päivitys verrattuna edeltäjämalliin. Samsungin omilla järjestelmäpiireillä ei ole ollut kovin hyvä maine, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä Samsung on tällä kertaa saanut aikaiseksi.

Exynos 1380 -järjestelmäpiiri on valmistettu 5 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, sekä neljästä 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta virtapihimmästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii 5-ytiminen Mali-G68. Samsungin mukaan järjestelmäpiirin suorituskyvyn pitäisi riittää esimerkiksi pelaamiseen, mutta mitään tarkkoja prosenttilukuja parannuksista ei ole kerrottu.

Suomessa Samsung Galaxy A54 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista testiin saatu tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Halukkaat voivat ostaa myös edullisemman 8 + 128 gigatavun muistiversion. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.

Koska Exynos 1380 on uusi järjestelmäpiiri, niin mitään referenssejä sen osalta ei vielä ole. Ajoimme Galaxy A54 5G -puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite pärjäsi melko odotetulla tavalla. Kyseessä on mukava, mutta ei mullistava päivitys edeltäjäversioon verrattuna. Yleiseltä suorituskyvyltään järjestelmäpiiri vastaa nyt vanhempia Qualcommin Snapdragon 7 -sarjan piirejä. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Galaxy A54 5G:n saamia pisteytyksiä edeltäjän Galaxy A53 5G:n vastaaviin pisteisiin. Lisäksi rinnalla on saman hintaluokan Xiaomi 13 Liten pisteytykset.

Testitulokset
Samsung Galaxy A54 5G (E1380) Samsung Galaxy A53 5G (E1280) Xiaomi 13 Lite 5G (SD7G1)
AnTuTu: 513 610 pistettä 379 892 pistettä 581 024 pistettä
Geekbench 5 (single): 772 pistettä 739 pistettä 789 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2776 pistettä 1892 pistettä 2884 pistettä
PCMark 2.0: 12 524 pistettä 11 713 pistettä 11 693 pistettä
3DMark Wild Life: 2815 pistettä 2289 pistettä 3049 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Samsung on siis ottanut Qualcommia vihdoin hieman kiinni keskihintaluokassa, jos verrataan Qualcommin viimeisen 1-2 vuoden aikana markkinoille tuomiin piireihin. Jopa enemmänkin suorituskykyä voisi 500 euron hintaluokassa odottaa, mutta kaikkea ei voi saada. Suorituskyky on mielestäni alle 400 euron puhelimen tasolla. Kuitenkin on hyvä myös muistaa, ettei suorituskykytestit aina kerro koko totuutta todellisesta suorituskyvystä normaalissa käytössä.

Testijakson aikana totesin Galaxy A54 5G:n suorituskyvyn riittävän päivittäisiin käyttötilanteisiin hyvin, eikä merkittäviä suorituskyvystä johtuvia ongelmia tullut vastaan. Myös monet mobiilipelit toimivat puhelimessa hyvin ja raskaatkin sovellukset tuntuivat olevan sujuvia. Kyseessä on kuitenkin keskihintaluokan puhelin, joten yleinen kokemus ei ole lähelläkään 1000 euron puhelimia.

Exynos 1380 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Samsungin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 3,79 Gbps latausnopeuksiin ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Testijakson aikana Galaxy A54 5G:n mobiiliverkkojen käytössä havaittiin Samsungille tuttuja ongelmia. Erityisesti maaseudulla mobiiliverkkojen vahvuus tuntui olevan selvästi pienempi kuin monissa muissa puhelimissa. Tämä tuotti toisinaan tuskallisen pitkiä latausaikoja. Muilta osin yhteyksissä ei havaittu ongelmia, vaan esimerkiksi kaupunkiympäristössä 5G-verkoissa päästiin tuttuihin korkeisiin latausnopeuksiin.

Galaxy A54 5G -puhelimessa on myös luonnollisesti Suomen markkinoilla NFC-tuki, jonka ansiosta laitetta voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen. Samsung on varustellut uutuuspuhelimen melko perinteisellä värinäpalautteella, joka ei ole yllättävä.

Muuta tekniikasta

Äänentoistosta Galaxy A54 5G -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka ovat pitkälti samanlaiset kuin edeltäjämallissa. Samsung hyödyntää stereoäänentoiston toteuttamiseen laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaatu on hyvä omassa kategoriassaan, mutta ei kuitenkaan mikään maata mullistava. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhepainotteista ääntä, mutta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja.

Galaxy A54 5G -puhelimessa ei ole kuulokeliitintä, joka ei varmasti ole suuri yllätys. Toki henkilökohtaisesti haluaisin nähdä kuulokeliittimen vielä keskihintaluokassa, mutta myös langattomat vaihtoehdot ovat parantuneet. Galaxy A54 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Itse en huomannut yhteyden vakaudessa suurempia ongelmia. Samsung on saanut mukaan tuen Dolby Atmos -tekniikalle.

Samsung luottaa puhelimessa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Vastaava näytönalainen sormenjälkilukija on ollut jo useissa Samsungin Galaxy A -sarjan puhelimissa. Näytön alareunassa sormenjälkilukija on omaan makuuni kuitenkin hieman alhaalla, mutta jos se olisi pari senttimetriä korkeammalla, niin siihen olisi vaivattomampaa yltää.

Galaxy A54 5G -puhelimen kohdalla sormenjälkilukijan todettiin toimivan melko hyvin. Mistään nopeimmasta päästä ei lukija ole, mutta se ajaa asiansa. Sormenjälkilukijan kanssa ei havaittu suuremmin virhelukuja, kunhan sormea jaksoi pitää paikallaan noin sekunnin verran. Puhelin tukee ainoastaan kolmen sormenjäljen aktivoimista sormenjälkilukijalle. Monesti itse haluaisin opettaa puhelimelle molempien etusormien ja peukaloiden jäljet, mutta Samsung ei ole kuitenkaan samaa mieltä.

Sormenjälkilukijan ohella Samsung on toteuttanut Galaxy A54 5G -puhelimeen myös kasvojentunnistuksen, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset eivät ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat, mutta ainakin testijakson aikana kasvojentunnistus toimi luotettavasti. Sitä ei saatu ohitettua kuvalla ja kasvojentunnistus oli myös mukavan nopea.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung on saanut puhelimeen edeltäjästä tutuksi tulleen 5000 milliampeeritunnin kokoisen akun. Akunkeston todettiin testijakson aikana olevan yksi puhelimen vahvuuksista, sillä Galaxy A54 5G:llä pääsee helposti yhden päivän ja hieman jopa sen ylitse.

Päivän lopuksi akkua oli usein jäljellä 25-35 prosentin verran, jos puhelinta käytettiin aktiivisesti. Akku ei koskaan tippunut alle 20 prosentin varaukseen ainakaan itsellä. Kevyemmällä käytöllä todennäköisesti noin kahden päivän akunkesto on hyvinkin mahdollinen. Akunkestoa voidaan pitää Galaxy A54 5G -puhelimen yhtenä valttikorteista.

Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan Galaxy A54 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta. Kovinkaan tehokkaasta pikalatauksesta ei ole kyse, kun verrataan monien kilpailijoiden jopa 60 tai 120 watin latauksiin samassa hintaluokassa. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.

Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A54 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Samsung Galaxy A54 5G -puhelimen akun lataus 25 watin langallisella latauksella.

Lataustestin perusteella Galaxy A54 5G latautuu tyhjästä täyteen 80 minuutissa, joten Samsung ei pääse lähellekään alle tunnin latausaikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 54 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 58 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 22 minuutissa.

Verrattuna edeltäjään Samsung on saanut kuitenkin 5 minuuttia latausajasta pois, jonka lisäksi latauksen aluksi virtaa saadaan hieman nopeammin, vaikka lopputulos ei olekaan kummoinen. Samsung jää kilpailijoiden jälkeen, ja mielestäni 500 euron puhelimessa voi odottaa olevan jopa nopeampikin pikalataus. Tätä on turha odottaa Samsungilta, sillä yhtiön monet huippupuhelimetkin ovat jämähtäneet latausaikojensa kanssa kivikaudelle.

Galaxy A54 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Koska kyseessä on 500 euron puhelin, niin langatonta latausta voisi jo odottaa. Esimerkiksi Nothing Phone (1) ja Motorola Edge 30 Neo tarjoavat samassa kategoriassa langattoman latauksen, joten sen tuominen ei pitäisi olla Samsungillekaan mahdottomuus.

Testijakson aikana Galaxy A54 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A54 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A54 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Galaxy A54 5G pärjäsi tutulla Samsungin tyylillä. Akun kuluminen ei ollut kummallakaan testauskerralla huolestuttavaa, vaan perustasoa. Pakkanen rajoitti kuitenkin puhelimen käyttöä hieman, sillä salamaa ei voitu käyttää kuvattaessa ja myös latausta oli rajoitettu. Galaxy A54 5G palautui kuitenkin toimimaan normaalilla tavalla muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung on lähtenyt tekemään pieniä parannuksia parempaan sekä lähtenyt karsimaan kameroiden määrästä. Galaxy A54 5G -puhelimesta on poistettu monesti turhaksi mainittu syvyysterävyyskamera, joten pääkameran rinnalla tällä kertaa on ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Kamerakokonaisuus on siis melko perinteikäs keskihintaluokan puhelimelle.

Tärkein uudistus nähdään kuitenkin pääkamerassa, jonka tarkkuus on tippunut 64 megapikselistä 50 megapikseliin. Tämä ei tarkoita suoraan heikompia kuvia, sillä käyttöön on saatu aikaisempaa laadukkaampi sensori. Pääkamera perustuu Sonyn kehittämää IMX766-sensoriin, joka on kooltaan 1/1.56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 23 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä Samsung on vakauttanut sen optisesti.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin itse kehittämään sensoriin. Kyseessä on 1/3 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla kyetään peräti 123 asteen kuvakenttään.

Samsung on laittanut mukaan myös 5 megapikselin tasoisen makrokameran, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Galaxy A54 5G -puhelimen etuosassa on 32 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka nähtiin myös edeltäjässä. Sensori on kooltaan 1/2.8 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Linssissä on f/2.2-aukko sekä 26 mm polttoväli.

Samsung Galaxy A54 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.8, 23 mm, 1/1.56”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (ISOCELL 3L6, f/2.2, 13 mm, 1/3”, 1.12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 5 megapikseliä (f/2.4, 25 mm, 3-5 cm tarkennus)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/2.8”, 0.8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Samsungin käyttämä 50 megapikselin Sony IMX766 -sensori on nähty monissa kilpailijoiden keskihintaluokan puhelimissa, ja kyseessä on kohtalaisen laadukas sensori. Samsung hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, joten lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin kuvia. 50 megapikselin kuvien taltioiminenkin on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvoilla. Kuvista saadaan yksityiskohtaisia, laajalla dynaamisella alueella sekä hyvällä terävyydellä. Tuttuun Samsungin tyyliin korostetaan hieman ainakin sinistä sävyä omaan makuuni liikaa. Kyseessä on selvä päivitys parempaan verrattuna edeltäjäversioon.

Samsung kertoo panostaneensa tällä kertaa vahvemmin yökuvaukseen. Samsung on saanut pääkameralle tuen automaattiselle yökuvaustilalle, mutta tuettuna on myös erillinen yökuvaustila. Heikossa valaistuksessa pääkameran kuvista saadaan miellyttäviä lopputuloksia. Kuvissa on hyvät yksityiskohdat, pehmeys ei lisäännyt mitenkään radikaalisesti ja dynaaminen alue on riittävä. Kuvat ovat tasapainoisia ja värit ovat selvästi luonnollisempia kuin päivänvalossa otettaessa.

Pääkameran laatu on hyvä keskihintaluokan puhelimeksi, eikä se varmasti petä kohderyhmäänsä. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A54 5G -puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on pysynyt ennallaan, eikä myöskään laadussa havaittu merkittävää uudistusta. Kyseessä on kategoriassaan hyvä ultralaajakulmakamera, jonka vahvuudet tulevat esille hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia, eikä pehmeys ole liian vahvasti läsnä. Kuvien värimaailma vastaa pääkameran kuvia. Dynaaminen alue on myös kiitettävä.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole niinkään hyvä, vaikka sekin tukee yökuvaustilaa. Pääkamerasta poiketen ei kuitenkaan tueta automaattista yökuvaustilaa. Huomattavin ero nähdään kuvien tummuudessa sekä värien haalistumisessa.

Ultralaajakulmakamera on hyvällä tasolla, vaikka ei kategoriansa parhaasta olekaan kyse. Kuvista saadaan tarpeeksi hyviä, jotta niitä kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Alapuolella on muutamia Galaxy A54 5G:n ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Samsung on säästänyt puhelimessa edelleen 5 megapikselin makrokameran. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A54 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat.

Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat kohtuullisia, mutta kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on minimissään 3 senttimetriä.

Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Jos ultralaajakulmakamerassa olisi automaattitarkennus, niin sillä usein saisi parempia makrokuvia kuin erillisellä heikkolaatuisella kameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.

Videokuvaus onnistuu Galaxy A54 5G -puhelimen pääkameralla parhaimmillaan 4K 30 fps -tasoisena. Videokuvauksen osalta Galaxy A54 5G on mielestäni perustasolla omassa kategoriassaan, ja ainakin se riittää itselleni hyvin satunnaista kuvaamista varten. Myös pääkameran optinen kuvanvakautus pitää videot vakaana yhdessä elektronisen vakautuksen kanssa (vain 1080p-kuvauksessa). Samsungin toteutuksessa selvä vahvuus on 4K 30 fps -kuvaus myös ultralaajakulmakameralla. Pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä on mahdollista vaihdella myös kesken videokuvauksen.

Etukameraa Samsung ei ole tällä kertaa lähtenyt päivittämään, vaan se on edeltäjästä hyvin tuttu. Testijakson aikana 32 megapikselin selfiekameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa rakeisuutta. Samsung hyödyntää etukamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jonka ansiosta etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 8 megapikselin kuvia. Etukamerassa on myös niin sanottu laajempi kuvauskenttä, jolloin kuvat taltioituvat 12 megapikselin tarkkuudella. Galaxy A54 5G tukee etukameran avulla videokuvausta 4K 30 fps -tarkkuudella.

Galaxy A54 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A54 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).

Samsung on varustellut Galaxy A54 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Kamerasovellus todettiin testijakson aikana tutun monipuoliseksi ja käyttökokemukseltaan hyväksi. Tuttuun keskihintaluokan tyyliin kuvaustilojen tai kameroiden välillä vaihtaminen ei ollut mitenkään nopeaa, vaan perustasoa. Lisäksi havaittavissa oli pieni viive kuvauksen aikana, joka toisinaan hankaloitti kuvien ottamista.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy A54 5G jatkaa ohjelmiston osalta Samsung vahvaa linjaa tarjoten tuoreinta Androidia ja pitkää tukea. Puhelimessa on oletusarvoisesti Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 5.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle saatiin tasan yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen 1. helmikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Samsung loistaa myös keskihintaluokassa pitkällä päivitystuella. Galaxy A54 5G tulee saamaan kalliimpien puhelimien tavoin 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 14-, 15-, 16- ja 17 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2028. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle varsinkaan tässä hintapisteessä. Yleisesti keskihintaluokassa nähdään 2 tai 3 vuoden ajan Android-päivityksiä, joten Samsungin neljän vuoden päivitystuki on selvästi parempi. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

One UI 5.1 on pieni päivitys verrattuina One UI 5.0 -versioon. Yleisesti käyttöliittymä on pysynyt ennallaan verrattuna useisiin muihin One UI -versioihin, joten Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia. Samsung on päivittänyt One UI 5.1 -versiossa muun muassa sää-sovellusta ja sen widgettiä. Mukana on myös paljon erilaisia kustomointiominaisuuksia, sillä taustakuva voidaan asettaa muuttumaan tilan mukaisesti ja paljon muuta.

Mukana on kuitenkin myös monet Android 13 -version mukana tulleet uudistukset, vaikka One UI 5.1 piilottaakin Googlen kehittämän käyttöliittymän alleen. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Testijakson aikana Galaxy A54 5G:n kohdalla ohjelmisto oli optimoitu pääasiassa toimimaan kunnolla. Toisinaan käyttöliittymässä oli havaittavissa pientä nykimistä ja takkuilua, mutta se ei suuremmin häirinnyt päivittäistä käyttöä. Sovelluksien avausajat eivät olleet aivan odotetulla tasolla, mutta siihen on totuttu Samsungin edullisemmissa puhelimissa jo pidempään. Galaxy A54 5G tarjoaa siis kohtuullisen kokemuksen omassa hintaluokassaan, vaikka parempiakin on nähty.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A54 5G asettuu keskihintaluokan puhelimien kärkikastiin. Kyseessä on luonnollinen päivitys edeltäjään verrattuna, ja tarjolla on edelleen Samsungin tutut vahvuudet sekä heikkoudet. Vaikka puhelimena laite on hyvä, niin aikaisempaakin korkeampi hinta tekee laitteen suosittelemisesta vaikeaa. Galaxy A54 5G on varmasti erinomainen vaihtoehto, jos sen pystyy hankkimaan alennuksesta alle 400 eurolla.

Henkilökohtaisesti tykkäsin Galaxy A54 5G -puhelimen tarjoamasta uudesta tyylistä sekä laadukkaammista materiaaleista. Samsung on myös yksi harvoista, joka tarjoaa IP67-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden. Puhelimen selviä valttikortteja ovat myös 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli, hyvä akunkesto, monessa tilanteessa erinomainen pääkamera sekä pitkä päivityslupaus. Galaxy A54 5G:n muita vahvuuksia ovat muistikorttipaikka sekä stereokaiuttimet.

Todellisia ostopäätökseen vaikuttavia heikkouksia on todella vähän, mutta mistään täydellisestä puhelimesta ei ole kyse. Galaxy A54 5G ei tarjoa esimerkiksi telekameraa, mutta silti mukaan on saatu turha makrokamera. Samsung ei pysty yllättämään myöskään latauksen kanssa, jonka lisäksi Galaxy A54 5G ei pidä sisällään langatonta latausta. Testijakson aikana huomattiin myös pieniä hidasteluja ohjelmiston osalta, eikä Exynos 1380 ole edelleenkään niin tehokas mitä voisi odottaa. Muita huomionarvoisia asioita ovat kuulokeliittimen puute ja laturin puuttuminen pakkauksesta.

Hinnoittelua itse pidän korkeana. Hinta oli myös edeltäjämallin suurin ongelma, ja nyt Samsung on päättänyt nostaa hintaa vielä 50 eurolla. 500 euron hintaluokassa kilpailu on kovaa, ja vuoden vanhoja huippupuhelimiakin pystyy saamaan jo alennuksesta samalla hinnalla. Galaxy A54 5G:n pahimpia kilpailijoita tällä hetkellä ovat Xiaomi 13 Lite, POCO X5 Pro 5G ja Nothing Phone (1).

Samsung on tuonut Galaxy A54 5G -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 499 euroa ja kalliimpi versio maksaa 549 euroa. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat vihreä Awesome Lime, violetti Awesome Violet, harmaa Awesome Graphite sekä valkoinen Awesome White.

Samsung Galaxy A54 5G

7.5

Samsung Galaxy A54 5G on hyvä keskihintaluokan älypuhelin, mutta vasta alle 400 eurolla sitä voisi paremmin suositella.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukkaampi muotoilu
  • IP67-luokituksen mukainen vedenkestävyys
  • Hyvä AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Hyvä akunkesto
  • Muistikorttipaikka ja stereokaiuttimet löytyvät
  • Erityisesti pääkamera tuottaa hyvää jälkeä monessa tilanteessa
  • Pitkä päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
Huonoa
  • Kuulokeliitin puuttuu
  • Turha makrokamera, mutta ei telekameraa
  • Kilpailuun suhteutettuna hidas lataus
  • Ei langatonta latausta
  • Pienet hidastelut ohjelmistossa
  • Ei laturia myyntipakkauksessa
  • Korkea hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

6 Kommenttia

  1. Samsung A52s 5g taisi olla parempi

  2. Hyvä ja kattava arvostelu 👍

  3. olen pettynyt tähän puhelimeen ja arvosteluun. Pääkamerällä saa huonot kuvat ja vielä tuntuvat huonommalta jos vertaa vanhoihin malleihin. Kamerat ovat selkeat MINUKSET. En suosittele kenellekään tätä puhelinta.

  4. Artikkelissa


    Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] + muistikorttipaikka

    ja


    Hinta: 499 euroa (8 + 128 Gt) ja 549 euroa (8 + 256 Gt)

    Onko siinä 128GB-versiossa 6 vai 8 GB muistia?

    Myöskin


    Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
    *

    luetellaan kuulokeliitin, vaikka sellaista ei ole. Vähän skarppaamista nyt, ei kaikkea kannata tehdä vasurilla copypastella.

    1. Hei Timppa! Kiitos huomautuksesta, yleensä speksilistauksien pohjana käytetään jotain toista laitetta, joten sinne voi tosiaan helposti jäädä virheitä. Nämä huomiot on nyt korjattu. 🙂

  5. Löytyyköhän jostain kokoamisohjetta. En saanut sirukorttiani toimimaan.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut