ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi 13 Lite – hieman erilainen tulokas keskihintaluokkaan

Xiaomi 13 Lite

Xiaomi 13 -mallistosta on testattu SuomiMobiilissa jo aikaisemmin lippulaivatason Xiaomi 13– ja Xiaomi 13 Pro -puhelimet. Mallistoon kuuluu myös yksi keskihintaluokan jäsen, eli Xiaomi 13 Lite. Kyseessä on mielenkiintoinen tulokas, jossa on useita normaalista poikkeavia toteutuksia.

Uutuuspuhelimessa on panostettu vahvasti kevyeen ja ohueen rakenteeseen, jonka lisäksi tarjolla on pirteitä väriversioita. Xiaomi 13 Lite erottuu joukosta 32 megapikselin kaksoisetukameralla, jonka lisäksi etuosassa on myös kaksi salamavaloa. Puhelimen muita kohokohtia ovat Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera, kaartuva AMOLED-näyttöpaneeli sekä 67 watin pikalataus.

Suomessa Xiaomi 13 Lite on tuotu myyntiin 8 + 256 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 499 euroa. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä pinkki. Puhelimen varsinainen myynti alkoi maaliskuun 2023 alkupuolella.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Xiaomi 13 Liteä kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi 13 Lite (2210129SG)
Mitat: 159.2 x 72.7 x 7.23 mm
Paino: 171 g
Rakenne: Muovikehys / Lasi takaosassa / Gorilla Glass 5 etuosassa
Näyttö: 6.55 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / Dolby Vision / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 (1x 2.4 GHz Cortex-A710 & 3x 2.36 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 644
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.8 / 26 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 119 asteen kuvakenttä) +2 MP makrokamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 1/2.74" / 0.8 µm) + 8 MP syvyyskamera (f/2.28 / 1.12 µm) + kaksois-LED-salamat
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava) / 67 W langallinen pikalataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: musta / vaaleanpunainen / vaaleansininen
Hinta: 499 € (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi 13 Liten myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 13 Liten valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa Xiaomin logot, laitteen mallinimi sekä muita perustietoja. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös mainittuna puhelimen muisti- ja väriversiot, sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 13 Lite -älypuhelin, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin tehokas 67 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

Xiaomi 13 Liten mukana toimitetaan siis kaikki, mitä Xiaomilta voikin odottaa. Sisältö on melko laaja verrattuna moniin kilpailijoihin, mutta itse olen tyytyväinen siihen, että mukana tulee suojakuori sekä pikalaturi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi vie uutuuspuhelimen muotoilun kanssa keskihintaluokkaa lähemmäksi kalliimpia puhelimia, eikä tällä kertaa luoteta pelkkiin geneerisiin toteutuksiin. Xiaomi 13 Lite on valmistettu muovirungosta, mutta pinnat ovat lasia. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat musta, pinkki sekä testiinkin saatu vaaleansininen.

Puhelimen takapinta on kiiltävää lasia, joten edeltäjän mattapintaisesta viimeistelystä on nyt karsittu. Kiiltävät lasipinnat ovat usein melkoisia sormenjälkimagneetteja, mutta onneksi ne eivät näkyneet kovin hyvin Xiaomi 13 Liten sinisessä värissä. Sormenjäljet saa myös helposti pois likaahylkivän pinnoitteen ansiosta. Xiaomi ei kerro lasin valmistajaa, mutta ainakaan testijakson aikana siihen ei saatu mitään naarmuja.

Xiaomi 13 Liten muovikehys on viimeistelty kiiltäväksi, joka sopii hyvin yhteen kiiltävien lasien kanssa. Xiaomi on maininnut etuosassa käytettävän Gorilla Glass 5 -lasipintaa. Testijakson aikana näyttölasiin ei saatu naarmuja. Kiiltävän toteutuksen takia puhelin on erittäin liukas, joka kannattaa pitää mielessä. Toki mukana toimitettava suojakuori auttaa hieman asiassa.

Muotoilu on mukavan pyöristetty, josta itse tykkään paljon. Xiaomi 13 Lite istuu käteen ergonomisesti, sillä symmetrisesti pyöristetyt lasit ja ohut kehys eivät tuota häiritseviä teräviä kulmia. Puhelin tuntui olevan huolellisesti viimeistelty, sillä lasipinnat yhdistyivät kehykseen saumattomasti, eikä mukaan ole laitettu mitään ylimääräisiä asioita.

Kyseessä ei ole mikään kompakti puhelin, vaan Xiaomi 13 Lite asettuu normaaliin kategoriaan. Xiaomi on ilmoittanut mitoiksi 159,2 x 72,7 x 7,23 millimetriä, joten kyseessä on miellyttävän ohut laite. Sen myös huomaa puhelinta käytettäessä. Painoa puhelimella on 171 grammaa, joten Xiaomi 13 Lite ei ole myöskään liian painava puhelin. Kyseessä on yksi oman kategoriansa kevyimmistä ja ohuimmista älypuhelimista. Xiaomi 13 Liten säästökohteet näkyvät myös puhelimen laadussa, sillä puhelinta käsien välissä taivuteltaessa on havaittavissa selvää natinaa. Puhelin ei kuitenkaan taivu merkittävästi.

Puhelimessa ei virallisesti kerrota olevan mitään IP-luokitusta, mutta nähtävästi Xiaomin muistakin puhelimista tuttu IP53 laitteessa olisi. Isovelimalleista löytynyttä IP68-luokitusta ei kuitenkaan ole. Puhelinta ei ole tarkoitettu siis upotettavaksi veteen tai käytettäväksi vesisateessa, vaikka roiskevettä laite kestääkin. Xiaomi on esimerkiksi laittanut SIM-korttitelakkaan suojakumin, joka estää vettä menemästä laitteen sisälle. Itse haluaisin nähdä tässä hintapisteessä parempia IP-luokituksia, sillä myös Samsung on siihen pystynyt.

Etuosaltaan Xiaomi 13 Lite on erilainen kuin monet muut puhelimet tässä hintapisteessä. Xiaomi hyödyntää kaartuvaa näyttöpaneelia, joka tuo mukanaan hieman ilmettä. Tämän ansiosta myös näytön kehykset ovat mukavan kapeat ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta 90 prosenttia. Näytön yläreunassa on keskitetysti pillerimäinen reikä, jossa on kaksi etukameraa. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Xiaomin on asettanut puheluihin käytettävän kuulokkeen, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä kaksi erillistä LED-salamavaloa. Lisäksi näyttöön on integroituna sormenjälkilukija.

Xiaomi 13 Liten takaosassa katse kiinnittyy ulkonevaan kamera-alueeseen, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa. Kamera-alue on erilainen kuin muissa malliston puhelimissa. Kaksi kameraa on omassa pyöreässä kehyksessään ja yksi kamera on pienemmässä ympyrässä. Kameroiden rinnalla on myös kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”50MP”. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Xiaomi 13 Liten takaosassa on esillä myös Xiaomin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti muovista, mutta niiden tuntuma ja vaste ovat lähes olemattomia. Xiaomi 13 Liten yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä Dolby Atmos -logo. Laitteen alareunaan on asetettuna kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi 13 Liteen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Näyttö on osa-alue, johon tällä kertaa on panostettu paljon, sillä toteutus poikkeaa monista muista keskihintaluokan puhelimista. Edeltäjän tasainen näyttö on vaihtunut kaartuvaan toteutukseen, joka saattaa jakaa mielipiteitä. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden, eli 2400 x 1080 pikseliä. Näytössä on lisäksi 120 hertsin virkistystaajuus, 20:9-kuvasuhde, 1000 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Näytön kaartuvuus jakaa varmasti mielipiteitä, mutta Xiaomi 13 Liten kohdalla kyseessä on vain muotoilullinen yksityiskohta, koska sille ei ole keksitty mitään erikoistoimintoja. Mielestäni kaartuvuus tuo mukanaan erityisesti kalliimman puhelimen tuntumaa. Testijakson aikana näytön kaartuvuus ei tuottanut ongelmia ja virhekosketuksilta vältyttiin.

Muilta teknisiltä kohdiltaan näyttö on juuri sellainen, mitä keskihintaluokan puhelimessa voikin olettaa olevan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö tarjoaa loistavan värintoiston ja sen ansiosta katselukokemus on hyvä. Näytössä on myös korkeintaan 1000 nitin kirkkaus, joka riittää suurimmalle osalle käyttäjistä. Näytöstä sai hyvin selvää lähes aina, eikä auringonvalossakaan luettavuus ollut aivan huonoimmasta päästä.

Yksi selvä vahvuus näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, jota ei luonnollisestikaan ole toteutettu huippupuhelimista tutulla LTPO-tekniikalla. Korkea virkistystaajuus tekee näytöstä erittäin sulavan, joten Xiaomi 13 Lite on monien kilpailijoidensa tasolla. Näyttö tukee perustason dynaamista virkistystaajuutta, joten oletustilassa näyttö pystyy vaihtamaan automaattisesti 60, 90 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaisesti. Käyttäjät voivat myös pakottaa näytön 60 tai 120 hertsiin.

Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaali ja se riittää myös kaikissa tilanteissa. Pikseleitä näytöltä on vaikea havaita paljain silmin, joten ainakaan itse en jäänyt kaipaamaan tarkempaa näyttöä. Omassa kategoriassaan Xiaomi 13 Lite tarjoaa tasavahvan näyttökokemuksen, jossa ei ole suuria heikkouksia ja tekniikka on kilpailijoiden tasolla.

Xiaomi 13 Lite -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, ja tuettuna on samaan aikaan myös HDR10. Lisäksi Xiaomi 13 Lite tukee Dolby Vision -ratkaisua.

Xiaomi tarjoaa puhelimen näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Xiaomi 13 Liten kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (eloisa, kyllästetty ja alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä. Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.

Näyttö tukee 1920 hertsin PWM-himmennystä, joka automaattisesti vähentää silmien rasitusta, mutta sitä varten ei ole omia asetuksia. Asetuksien kautta on mahdollista säätää lukutilaa, jossa näytöstä saadaan kellertävä vähentäen sinistä valoa. Xiaomi 13 Lite tukee myös Always-on-display-toimintoa, jolla suljetulle näytölle saadaan kellonaika ja ilmoituskuvakkeet näkyviin. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Xiaomi 13 Lite tarjoaa Qualcommin mielenkiintoisen Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirin, joka on seuraaja edeltäjämallissa nähdylle Snapdragon 778G -järjestelmäpiirille. Vaikka nimeäminen on hieman muuttunut, niin silti järjestelmäpiiri ei pääse tarjoamaan mitään suuria mullistuksia suorituskyvyn kanssa. Xiaomi 13 Lite on myös ensimmäinen Suomessa myyntiin tuotu puhelin kyseisellä järjestelmäpiirillä.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri on valmistettu kehittyneemmällä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Yksi on Cortex-A710-ydin, joka toimii korkealla 2,4 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kolme 2,36 GHz:n kellotaajuudella toimivaa samaista Cortex-A710-ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Snapdragon 7 Gen 1 on varusteltuna myös Adreno 644 -grafiikkaprosessorilla.

Qualcommin mukaan Snapdragon 7 Gen 1 olisi 20 prosenttia tehokkaampi kuin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri sekä samalla tekoälyn suorituskykyä on parannettu 30 prosentilla. Qualcommin lupauksien mukaan kyseessä on siis luonnollinen päivitys Snapdragon 778G -piirille, mutta se ei kuitenkaan ole mitenkään dramaattisesti parempi.

Suomessa Xiaomi 13 Lite on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti Xiaomi ei tarjoa muistikorttipaikkaa, mutta toisaalta 256 gigatavun sisäinen tallennustila riittää varmasti myös pitkälle.

Koska Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia ei ole aikaisemmin päästy testaamaan, joten erityisesti sen tarjoama suorituskyky on mielenkiintoista nähdä. Ajoimme Xiaomi 13 Litessä läpi tutut suorituskykytestit, joissa saatiin tulokseksi keskihintaluokan laitteelle tuttuja pisteitä. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Xiaomi 13 Liten saamia tuloksia Snapdragon 778G- ja 778G+ -järjestelmäpiireihin perustuvien Xiaomi 12 Lite ja Nothing Phone (1) -puhelimien vastaavien tuloksien kanssa. Lisäksi taulukossa on myös Exynos 1380 -järjestelmäpiiriin perustuvan Samsung Galaxy A54 5G -puhelimen vastaavat tulokset.

Testitulokset
XIaomi 13 Lite 5G (SD7G1) Xiaomi 12 Lite (SD778) Nothing Phone (1) (SD778G+) Samsung Galaxy A54 5G (E1380)
AnTuTu: 581 024 pistettä 509 214 pistettä 569 631 pistettä 513 610 pistettä
Geekbench 6 (single): 928 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 910 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2558 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 2712 pistettä
PCMark: 11 693 pistettä 10 894 pistettä 10 520 pistettä 12 524 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 825 pistettä Ei tuloksia* Ei tuloksia* 812 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyvyn osalta Xiaomi 13 Lite on siis tuttua keskihintaluokkaa ja parannusta on saatu noin 20 prosenttia kuten luvattu. Suorituskykytestien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ne anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole.

Snapdragon 7 Gen 1 tarjoaa siis alle 500 eurolla vielä hyvän suorituskyvyn, vaikka jo vuonna 2023 voisi kaivata selvempääkin parannusta. Päivittäisen käytön aikana suorituskyky riitti mainiosti, enkä itse oikeastaan jäänyt kaipaamaan edes parempaa suorituskyky peruskäytössä. Raskaatkin sovellukset aukesivat nopeasti, joten Xiaomi oli onnistunut optimoimaan suorituskyvyn ja ohjelmiston riittävän hyväksi.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirissä on päivitetty Snapdragon X62 -5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Qualcommin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 4,4 Gbps latausnopeuksiin.

Xiaomi 13 Litessä on kaksi fyysistä SIM-korttipaikkaa, joten tuettuna on Dual-SIM-ominaisuudet. Puhelimeen on saatu lisäksi tuki eSIM-kortille, josta löytyy Suomessa tuki kolmelle suurimmalle operaattorille, jotka ovat Elisa, DNA sekä Telia. Xiaomi 13 Litessä on lisäksi Wi-Fi 6 -tuki sekä NFC-yhteys. Värinäpalaute oli puhelimessa kohtuullisella tasolla, eikä se tarjoa mitään joukosta erottuvaa.

Muuta tekniikasta

Xiaomi 13 Liten kohdalla on jätetty äänentoisto pienemmälle huomiolle ja siitä on jopa karsittu verrattuna edeltäjään. Puhelimessa on vain yksi kaiutin, eikä tarjolla ole stereokaiuttimia. Kaiutin löytyy puhelimen alareunasta, joka on Xiaomin mukaan Dolby Atmosin kanssa viritetty. Yleisellä tasolla kaiutin ei juurikaan yllätä, vaan on jopa hintaluokassa pieni pettymys.

Tietysti keskihintaluokassa saa jo vaatia stereokaiuttimia, joten yhden kaiuttimen löytyminen Xiaomi 13 Litestä on erikoista. Kaiuttimen laatu on kohtuullinen, mutta musiinkin kuuntelu sen kautta on tuskallista. Kaiutin riittää hyvin puhepainotteisen äänen kuunteluun, mutta musiikkia varten kannattaa yhdistää kuulokkeet.

Xiaomi ei tarjoa tälläkään kertaa kuulokeliitintä, joka on myös hyvin odotettua. Kyseessä ei ole suuri puute langattomien kuulokkeiden yleistyessä, mutta joillekin kuulokeliittimestä olisi varmasti vielä hyötyä. Sen puute kannattaa pitää ainakin mielessä. Xiaomi on halunnut panostaa langattomaan äänentoistoon, sillä tarjolla on Bluetooth 5.2 -yhteys sekä tuki Qualcommin laadukkaille tekniikoille, kuten aptX HD:lle.

Xiaomi 13 Litessä on edeltäjästäkin tuttu näytönalainen optinen sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee aivan näytön alareunassa, mutta itse olisin halunnut nähdä sen hieman ylempänä. Jos lukija olisi ylempänä, niin sen käyttäminen olisi helpompaa, eikä siihen tarvitsisi kurottaa. Sormenjälkilukija todettiin testijakson aikana nopeaksi sekä varmaksi, joten sen avulla puhelimen lukitus avautui vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi 13 Litessä on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Yleisesti Xiaomin puhelimissa on nähty myös infrapunalähetin, josta ei ole karsittu Xiaomi 13 Liten kohdalla. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus.

Akunkesto ja pakkastesti

Xiaomi 13 Liten sisälle on saatu mahdutettua aikaisempaa suurempi 4500 milliampeeritunnin akku, joka on kategoriassaan peruskokoluokassa. Xiaomi on luvannut akun riittävän hyvin aktiivisinakin päivinä, ja ainakin testijakson aikana puhelimella päästiin vaadittuun yhden päivän käyttöaikaan.

Akunkesto ei ole mikään puhelimen suurimmista vahvuuksista, mutta ei se myöskään huonointa ole. Ottaen huomioon akun koon, voisi kuitenkin odottaa myös jotain hieman enemmän. Akkua oli yleisesti iltaisin 10-20 prosenttia jäljellä aktiivisen päivän jälkeen. Kerran päästiin myös alle 10 prosenttiin. Kahta päivää ainakaan omalla käytölläni oli mahdoton päästä.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti myös 120 hertsin virkistystaajuus.

Akulta ei kannata odottaa siis mitään mullistavaa, mutta Xiaomi 13 Litessä on edelleen tuttu tehokas pikalataus. Xiaomi 13 Lite tukee 67 watin tehoista langallista pikalatausta. Xiaomi on luvannut akun latautuvan tyhjästä täyteen vain 40 minuutissa, joten kyseessä on yksi nopeimmista pikalatauksista keskihintaluokassa.

Xiaomi toimittaa puhelimen mukana myös oletusarvoisesti tehokkaimman mahdollisen pikalaturin. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan Xiaomi 13 Litelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi 13 Liten akun latausnopeus 67 watin tehoisella laturilla.

Lataustestin perusteella Xiaomi 13 Litellä ei päästä aivan luvattuun 40 minuutin latausaikaan 5 minuutin mittausvälillä. Tyhjästä täyteen latautuminen kesti 45 minuuttia, mutta hyvin lähelle päästiin kuitenkin. 10 minuutissa akkua saatiin jopa 32 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 34 minuutissa. Akun lataus hidastui hieman loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 11 minuuttia.

Lataus on kuitenkin todella nopea ja varsin perustasoa verrattuna kilpailijoihin. Mistään kaikista nopeimmasta ei ole kyse, mutta monille 67 watin lataus on varmasti täysin riittävä. Muutamassa minuutissa saadaan akkua kymmeniä prosentteja, joten kiireisessä tilanteessa ei tarvitse odottaa liian kauaa akun latautumista.

Mukana toimitettava laturi perustuu valitettavasti Xiaomin omaan standardiin, joten pikalataus toimii ainoastaan Xiaomin omien laitteiden kanssa. Laturia ei voida käyttää siis muiden brändien laitteiden lataamiseen tehokkaasti. Lisäksi Xiaomi 13 Lite tukee tehokasta pikalatausta vain Xiaomin latureilla, joten puhelinta ei voida ladata yhtä nopeasti kolmannen osapuolen latureilla. Mielestäni Xiaomin olisi aika ottaa käyttöön yleiset latausstandardit.

Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa Xiaomi 13 Litessä. Xiaomi ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, joka löytyy muutamista kilpailijoista. Toki kyseessä ei ole merkittävä puute, mutta se olisi varmasti ollut loistava lisä ottaen huomioon myös puhelimen hintapisteen.

Testijakson aikana Xiaomi 13 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 13 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Xiaomi ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 13 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi 13 Lite pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla. Pakkanen ei vaikuttanut liiaksi puhelimen akkuun, joka oli hienoa nähdä. Puhelimen toimintaa ei ollut myöskään millään tavalla rajoitettu pakkasessa, vaan jopa lataus oli mahdollista. Xiaomi on suunnitellut puhelimen kestämään myös pakkasta.

Kamerat

Kameroissa nähdään pientä päivitystä, mutta Xiaomi tarjoilee edelleen tutun keskihintaisen toteutuksen. Takaosassa on pääkameran rinnalla ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Etuosassa nähdään päivitystä, sillä mukana on peräti kaksi kamerasensoria.

Pääkamerana toimii Sonyn kehittämä 50 megapikselin tasoinen IMX766-sensori, joka on nähty lukuisissa keskihintaisissa puhelimissa parin vuoden aikana. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja tarjoaa 1,0 mikronin pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, jossa on f/1.8-aukko sekä 23 mm polttoväli. Pääkameraan ei ole saatu optista kuvanvakautusta.

Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX355 -sensoriin. Siihen on saatu 1/4,0 tuuman kennokoko, 1,12 mikronin pikselikoko sekä f/2.2-aukko. Ultralaajakulmakamerassa on kiinteä tarkennus ja kameran avulla pystytään kuvaamaan 119 asteen näkökentällä. Kolmas puhelimen kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi.

Xiaomi 13 Liten erikoisuus löytyy etuosasta, sillä mukana on kaksi kameraa. Tärkein on 32 megapikselin kamera, joka perustuu 1/2.74 tuumaiseen ISOCELL S5KGD2 -sensoriin. Kamerassa on 100 asteen kuvakenttä, joten kyseessä on niin sanottu ultralaajakulmakamera. Lisäksi etuosassa on 8 megapikselin tasoinen syvyyskamera.

Xiaomi 13 Liten kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.8, 23 mm, 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Sony IMX355, f/2.2, 1/4.0” 1,12 µm, 119 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (GC02M1, f/2.4, 1/5”)
  • Etukamerat: 32 megapikseliä ultralaajakulma (ISOCELL S5KGD2, f/2.4, 1/2.74”, 0,8 µm, 100 astetta) + 8 megapikselin syvyyskamera (Hynix HI846W, f/2.3)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkameralla taltioidaan oletusasetuksella 12,5 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Testijakson aikana kameraa käytettiin oletusasetuksilla, mutta erillisessä kuvaustilassa myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista.

Samaa kamerasensoria Xiaomi on käyttänyt jo monissa älypuhelimissa, ja se on todettu monesti hyväksi. Nyt myös Xiaomi 13 Liten kohdalla pääkameran kanssa ollaan vahvoilla. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan hyviä. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtia taltioituu paljon. Dynaaminen alue on laaja, jonka lisäksi pehmeyttä on vain vähän havaittavissa. Värit taltioituvat melko hyvin, ja tällä kertaa Xiaomi viimeistelee kuvat yllättävän luonnollisilla väreillä, eikä värejä korosteta liiaksi.

Heikommassa valaistuksessa, kuten sisätiloissa kuviin alkaa tulemaan enemmän pehmeyttä, joka oli kyllä havaittavissa, mutta ei liiaksi. Hämäräkuvauksessa Xiaomi 13 Liten pääkamera ajaa asiansa kohtuullisesti. Kuvat ovat hintaluokassaan hyviä, sillä niissä on mukavasti yksityiskohtia, valoa saadaan taltioitua kivasti ja dynaaminen alue pysyy hyvänä. Toki pehmeys lisääntyy, mutta ei kuitenkaan liian paljoa.

Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla saadaan aikaiseksi vieläkin parempia kuvia vähäisessä valaistuksessa. Kuviin saadaan enemmän valoa pidemmän valotusajan ansiosta ja myös yksityiskohdat lisääntyvät. Kokonaisuutena Pääkamera on vahvoilla monessa tilanteessa.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 13 Liten pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei yleisesti kannata odottaa paljoa, mutta Xiaomi 13 Liten kohdalla saadaan kuitenkin aikaiseksi keskivertoa parempaa jälkeä. Erityisesti hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat hyvin. Toki myös pientä pehmeyttä on havaittavissa, mutta ei kuitenkaan liiaksi. Kuvat ovat laadultaan niin hyviä, että niitä kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Ultralaajakulmakamera ei pääse kuitenkaan vakuuttamaan heikossa valaistuksessa. Kuvista tulee erittäin pehmeitä ja värit muuttuvat huonommiksi. Kuvissa on myös melua selvästi enemmän. Ultralaajakulmakamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta se ei tällä kertaa tuota mitään kovin suuria parannuksia kuvanlaatuun.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Makrokameraa voidaan luonnehtia todella turhaksi, sillä henkilökohtaisesti en tiedä kuka kameraa tulee koskaan edes käyttämään. Makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta, mutta yleinen laatu on hyvässäkin valaistuksessa huono. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Videokuvausta Xiaomi 13 Lite -puhelimella voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30 fps -tasolla pääkameran avulla, mutta ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa hyvällä tasolla ja ohjelmistollisesti toteutettu vakautus tuntui hyvältä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Xiaomi mahdollistaa myös kameroiden välillä vaihtelun kesken kuvaamisen, joka ei ole ollut aina itsestään selvä ominaisuus.

Xiaomi 13 Litessä on hieman erikoisempi etukameratoteutus, sillä puhelimeen on saatu kaksi etukameraa. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 32 megapikseliä ja toinen on 8 megapikselin syvyyskamera. Pääkameralla otetaan oletusarvoisesti 32 megapikselin kuvia, eikä kuvanlaatu suuremmin pääse yllättämään. Kuvissa on paljon pehmeyttä sekä melua, vaikkakin varmasti satunnaiseen kuvaamiseen kamera on hyvä.

Puhelimen etuosassa on salamavalot.

Pääkamaraan on toteutettu ultralaajalinssi, eli etukamerassa on myös 0.6x ja 0.8x kuvaustilat normaalin 1x:n rinnalla. Ylimääräisen syvyyskameran avulla Xiaomi on panostanut muotokuvien ottamiseen, joka pitäisi näkyä kuvien aikaisempaa parempana syvyysterävyytenä. Ainakaan itse on kokenut mitään suurta parannusta, sillä sama syvyysterävyys olisi varmasti saatu toteutettua ohjelmistollisesti. Yksinkertaisesti koin toisen etukameran turhaksi.

Toinen erikoisuus on myös etukameran selfievalot, joita on kaksi kappaletta. Yleensä etuosaan ei puhelimissa tuoda mitään salamavaloja, vaan salama toteutetaan näytön avustuksella. Salamat ovat erittäin kirkkaat, joten niitä ei kannata katsoa suoraan kohden. Salamat tuovat erityisesti heikossa valaistuksessa mukavasti lisää valoa selfiekuviin. Valitettavasti kolmannen osapuolen sovelluksissa salamoista ei ole hyötyä. Etukamerassa videokuvaus rajoittuu 1080p 60 fps -tarkkuuteen.

Xiaomi 13 Lite -puhelimessa on sama kamerasovellus kuin Xiaomin muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 13 Liten kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 5x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, asiakirjat, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kahden kameran välillä (pääkamera ja ultralaajakulma). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. RAW-kuvien taltioiminen on myös mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi 13 Lite erottuu malliston muista jäsenistä vanhalla Android-versiolla. Puhelimessa on nimittäin edelleen Googlen vuonna 2021 julkaisema Android 12, vaikka tuoreempi Android 13 on ollut markkinoilla jo yli puolenvuoden ajan. Vanhan Androidin päällä hyrrää Xiaomin uusin MIUI 14 -käyttöliittymä. Puhelimen tuorein tarjolla ollut päivitys piti sisällään Googlen 1. tammikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset, jotka eivät ole siis tuoreimmat näin huhtikuussa.

 // Päivitys: Testijakson lopuksi puhelimeen oli tullut Android 13 -päivitys, mutta testijakso suoritettiin Android 12 -versiolla.

Päivityksien osalta Xiaomi 13 Lite ei ole yhtä hyvä kuin malliston muut jäsenet, sillä siitä on hieman karsittu. Omassa hintaluokassaan Xiaomi tarjoilee kuitenkin riittävän lupauksen, sillä puhelimelle on lupa odottaa 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Käytännössä puhelimen ostajat voivat odottaa Android 13-, Android 14- ja Android 15 -päivityksiä sekä tietoturvapäivityksiä aina helmikuuhun 2027 asti.

Vanha Android 12 on ohjelmiston osalta puhelimen heikkous, mutta onneksi päivityslupaus takaa laitteelle tulevan päivityksiä. Xiaomi ei ole mikään nopein tarjoamaan päivityksiä puhelimilleen, ja vasta neljän vuoden päästä nähdään kuinka hyvin lupaus tietoturvapäivityksistä on pitänyt. Yleisesti Xiaomi paikkaa tietoturvaa noin kolmen kuukauden välein.

Vaikka käytössä on uusin MIUI 14 -käyttöliittymä, niin kyseessä ei ole merkittävästi erilainen kokemus kuin aikaisempi MIUI 13. Uudistuksia on saatu widgetteihin, tietoturvaan ja muutamaan muuhun osa-alueeseen, jotka eivät kovinkaan hyvin näy kuluttajalle suoraan.

Xiaomi 13 Litessä on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita ovat erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 14 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti.

MIUI 14 ja Android 12 toimivat puhelimessa mallikkaasti, eikä vastaan tullut merkittäviä ongelmia. Erikoisesti Xiaomi 13 Litessä nähtiin jonkin verran haasteita ilmoituksien kanssa. Toisinaan ilmoitukset tulivat läpi vasta kun puhelinta käytti, ja jos puhelin oli ollut hetken koskematta, niin ilmoituksia ei näkynyt. Muita ongelmia en havainnut.

Yhteenveto

Xiaomi 13 Lite on mielenkiintoinen keskihintaluokan älypuhelin, jossa on pääosin odotettuja teknisiä ominaisuuksia, mutta myös jotain hieman erilaista. Puhelin asettuu kuitenkin erittäin kilpailtuun kategoriaan, josta löytyy monia jopa parempia puhelimia. Xiaomi 13 Lite on yksi vaihtoehto lisää, jota kannattaa tarkastella ennen ostopäätöstä.

Itse tykkäsin puhelimen tyylistä ja rakenteesta, joka erottuu massasta. Lisäksi puhelimen AMOLED-näyttöpaneeli tarjoaa hyvän kokemuksen ja 120 hertsin virkistystaajuuden. Snapdragon 7 Gen 1 tuo mukanaan hyvän suorituskyvyn, vaikka merkittävää parannusta ei saadakaan verrattuna edeltäjään. Puhelimen vahvuuksia ovat myös eSIM-tuki, infrapunalähetin, nopea sormenjälkilukija sekä tehokas 67 watin pikalataus. Pääkamera tuntui myös ajavan asiansa, eikä sen osalta ollut suurempia valittamisen aiheita.

Xiaomi 13 Litessä on kuitenkin pitkälti yhtä pitkä lista huonoja asioita kuin hyviäkin. Puhelimen rakenne ei ole vedenkestävä, joka voisi olla mukava lisä. Lisäksi puhelimessa on vain yksi kaiutin, joten stereokaiuttimista on karsittu. Myöskään langatonta latausta ei ole saatu mukaan. Xiaomi 13 Liten akunkesto ei ollut aivan odotetulla tasolla, jonka lisäksi puhelimeen on saatu turha makrokamera sekä etukamera tuntui tuottavan heikkoa jälkeä. Yksi suurimmista ongelmista puhelimessa on vanha Android-versio, jota ei voi yksinkertaisesti käsittää tässä kategoriassa.

Xiaomi 13 Lite on tullut Suomessa saataville maaliskuussa 2023. Puhelimesta on yksi muistivariantti, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat musta, pinkki sekä vaaleansininen. Hintaa puhelimella on 499 euroa.

Xiaomi 13 Lite

7.5

Xiaomi 13 Lite on yksi uusi vaihtoehto alle 500 euron hintapisteessä, joka tarjoaa hieman erilaisia toteutuksia.

Hyvää
  • Näyttävä rakenne ja pirteät värit
  • Hyvä AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 7 Gen 1 tarjoaa hyvää suorituskykyä
  • Dual-SIM, eSIM, NFC, infrapunalähetin
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Pääkamera ajaa asiansa
  • Nopea 67 watin pikalataus ja laturi mukana paketissa
Huonoa
  • Rakenne ei ole vedenkestävä
  • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
  • Ei stereokaiuttimia tai langaton latausta
  • Akunkesto ei ole parhaimmasta päästä
  • Mukana turha makrokamera
  • Etukamera ei tarjoa yllätyksiä
  • Ongelmia ilmoituksien kanssa
  • Toimitetaan vanhalla Android 12 -versiolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut