ArvostelutRealmeYleinen

Arvostelussa Realme GT Neo 3 – kohokohtana mullistava 150 watin lataus

Realme GT Neo 3

Realme on tullut ryminällä Suomen älypuhelinmarkkinoille ja uusin tulokas on Realme GT Neo 3. Kyseessä on mielenkiintoinen edullisempi huippupuhelin, joka tuo mukanaan Suomen markkinoille täysin uudenlaisia toteutuksia. Puhelin asettuu mallistossa aikaisemmin testatun Realme GT 2 Pro -puhelimen alapuolelle.

Uutuuspuhelimesta on kaksi versiota, joista toinen tarjoaa 80 watin pikalatauksen ja paremmassa mallissa on 150 watin tehoinen pikalataus. Testiin saatiin tehokkaammalla latauksella varusteltu malli, mutta muuten molemmat Realme GT Neo 3 -mallit ovat perustekniikaltaan samanlaiset. Puhelimessa on muun muassa 6,7 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella, MediaTekin Dimensity 8100 -järjestelmäpiiri sekä 50 megapikselin kolmoiskamera.

Suomessa Realme GT Neo 3 on tulossa myyntiin kesän aikana. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat sininen Nitro Blue, valkoinen Sprint White sekä musta Asphalt Black. Realme GT Neo 3 -puhelimen 150 watin versio 12 + 256 gigatavun muisteilla maksaa 699 euroa ja 80 watin versio maksaa 8 + 256 gigatavun muisteilla 599 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Realme GT Neo 3 -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus supernopealla 150 watin pikalatauksella, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Realme GT Neo 3 (RMX3563)
Mitat: 163.3 x 75.6 x 8.2 mm
Paino: 188 g
Rakenne: Muovikehys sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.7 tuumaa Full JHD+ (2412 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Dimensity 8100 (4x 2.85 GHz Cortex-A78 & 4x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G610 MC6
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.88 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.25 / 15 mm / 1/4.0" / 1.12 µm / 119 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 22 mm / FF) + kaksi LED-salamaa
Etukamera: 16 MP etukamera (Samsung S5K3P9 / f/2.45 / 1/3.09" / 1.0 µm / FF)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 150W SuperDart (5 minuutissa 50%)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Realme UI 3.0 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Asphalt Black) / valkoinen (Sprint White) / sininen (Nitro Blue)
Hinta: 699€ (12 + 256Gt / 150W) / 599€ (8 + 256 Gt / 80W)

Myyntipakkaus

Realme GT Neo 3 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Realme toimittaa uutuuspuhelimen varsin kookkaassa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on väriltään musta ja sitä koristaa Realme-logot ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Pakkauksen alaosassa on tuotu suuresti esille puhelimen tärkeimmät tekniset tiedot. Pakkauksen takaosan erillisessä tarrassa on listattuna laitteen malliversio, IMEI-tiedot, väriversio sekä muistiversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille pahvitasku, jonka sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikaopas sekä turvallisuustietoja. Tämän jälkeen pakkauksesta löytyy itse puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Erillisen pahvikerroksen jälkeen pakkauksessa on puhelimelle suunniteltu pehmeämuovinen suojakuori, 150 watin SuperDart-pikalaturi sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-C).

Mitään muuta myyntipakkauksessa ei ole, mutta mielestäni mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Kyseessä on sisällöltään hyvin vastaava kokonaisuus kuin OnePlussan puhelimissa, joka ei ole suuri yllätys. Itse olen tyytyväinen siitä, että Realme toimittaa mukana tehokkaimman mahdollisen pikalaturin sekä pienenä ekstrana suojakuoren, joten sellaista ei tarvitse olla heti itse erikseen ostamassa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Realme GT Neo 3 on rakenteellisesti varsin peruslaite, sillä valmistusmateriaaleina käytetään muovia sekä lasia. Rakenteessa on siis paljon elementtejä keskihintaluokasta, eikä Realme ole pyrkinytkään tarjoamaan huolellisesti viimeisteltyä kokemusta. Realme GT Neo 3 -puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat musta Asphalt Black, valkoinen Sprint White sekä testiinkin saatu sininen Nitro Blue.

Puhelimen mattapintainen viimeistely tekee kokemuksesta miellyttävän ja samalla se tuo mukanaan hieman tyylikkyyttä. Takaosan mattapinta on samettinen, eikä mitenkään liian karhea. Samalla se tuo hieman pitoa, mutta myös kuivissa käsissä se tuntuu erittäin liukkaalta. Mattapinnan suurin vahvuus on, ettei se kerää naarmuja ja likaa samalla tavalla kuin kiiltävä lasipinta. Testijakson aikana takalasiin ei tullut yhtään naarmuja, eikä sormenjälkiä näkynyt oikeastaan koskaan. Realme hyödyntää lasina Gorilla Glass 5 -versiota niin edessä kuin takana, joka takaa edelleen hyvän suojan esimerkiksi naarmuja vastaan. Myöskään näyttölasiin ei saatu suuria naarmuja, mutta pieniä hiusnaarmuja oli havaittavissa.

Realme GT Neo 3 -puhelimessa käsituntuma on valitettavasti varsin muovinen, vaikka käytössä on lasipinnat. Realme on tehnyt muovisesta kehyksestä kulmikkaan, eikä se tunnu yhtä viimeistellyltä kuin voisi kuvitella. Muovikehys on onneksi mattapintainen, joten se sopii hyvin takaosan viimeistelyyn. Realme on onneksi pyöristänyt takaosan reunoilta, joka tuo mukanaan hieman ergonomisuutta. Realme GT Neo 3 -puhelimen rakenteessa on myös edullisemmista puhelimista tuttu ylimääräinen muovikehys näyttölasin ympärillä, josta en itse tykkää ollenkaan. Se tekee rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan ja Realme GT Neo 3:n kohdalla se on myös selvästi huomattavissa.

Realme on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 163,3 x 75,6 x 8,2 millimetriä, joten kyseessä ei ole kompakti älypuhelin, vaan se on jopa yllättävän kookas. Lisäksi painoa laitteelta löytyy normaalit 188 grammaa, joten kyseessä ei ole myöskään kevyin puhelin. Yleisesti puhelimen rakenne tuo mieleen alle 400 euron puhelimet, joten Realme on hieman säästellyt viimeistelyn kanssa. Realme on onnistunut tekemään laitteen rakenteesta kuitenkin mukavan jämäkän, sillä laite ei taivu sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. Puhelimesta irtoaa kuitenkin hieman natinaa, joka oli jopa hieman erikoista.

Valitettavasti minkäänlaista vedenkestävyyttä Realme GT Neo 3 -puhelimeen ei ole saatu. Mielestäni vedenkestävyys saisi yleistyä myös edullisemmissa huippupuhelimissa, mutta sen puute ei ole kovin suuri ongelma. Se kannattaa ottaa kuitenkin huomioon Realme GT Neo 3 -puhelinta harkittaessa. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa kokonaan veteen tai edes altistaa vedelle turhaan. Toki Realme on ottanut todennäköisesti roiskevedenkestävyyden huomioon, sillä puhelimen SIM-korttiluukussa on erillinen suojakumi pitämässä suurimman veden pois laitteen sisältä.

Etuosaltaan Realme GT Neo 3 on normaali, sillä Realme luottaa tasaiseen näyttöpaneeliin. Kookas näyttö peittää etuosan pinta-alasta 87,5 prosenttia, joka on tässä hintapisteessä hyvä suoritus. Näytössä on kapeahkot kehykset ja näytön yläreunaan on toteutettu keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näytön yläosaan ja samalla näytönalainen sormenjälkilukija löytyy näytön alareunasta.

Puhelimen takaosa on myös normaali ottamatta huomioon lasipintaan tehtyjä ”vauhtiraitoja”. Vasemmassa yläkulmassa on laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”50MP Matrix OIS Camera”. Takaosan vauhtiraitojen yhteydessä on myös Realmen logo sekä brändin tunnuslause ”Dare To Leap”. Puhelimen takaosassa on myös vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä. Realme GT Neo 3 on takaosaltaan tyylikäs, mutta vauhtiraidat jakavat varmasti käyttäjien mielipiteitä tässä sinisessä väriversiossa.

Realme GT Neo 3:n oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike ja vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti muovista, mutta tästä huolimatta painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Realme GT Neo 3:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä kaiutinritilä. Alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

Näyttöön on myös Realme GT Neo 3 -puhelimessa panostettu, sillä Realme ei ole juurikaan lähtenyt karsimaan. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2412 x 1080 pikseliä, joka takaa 394 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 120 hertsin virkistystaajuus, HDR10+ -tuki sekä etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa.

Teknisesti näyttö on siis vakuuttava ja siinä on paljon erityisesti kalliimmista puhelimista tuttuja toteutuksia. Itse olen suuri AMOLED-näyttöjen ystävä ja myös Realme GT Neo 3 pääsi vakuuttamaan. AMOLED-paneeli toistaa värit selvästi paremmin kuin LCD ja näytöllä musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkauskin tuntui olevan riittävä moneen tilanteeseen ja luettavuus oli myös hyvä kirkkaassa valossa. Suorassa auringonvalossa luettavuus hieman heikkeni, mutta näytöstä sai edelleen selvää.

Realme GT Neo 3 -puhelimen näytön yksi suurimmista vahvuuksista on tuki korkealle 120 hertsin virkistystaajuudelle. Näyttö tukee dynaamista virkistystaajuutta auto-tilassa, jolloin virkistystaajuus on 60 tai 120 hertsiä näytettävän sisällön mukaisesti. Vaihtoehtoisesti käyttäjät voivat pakottaa virkistystaajuuden 60 tai 120 hertsiin. Näyttö ei tue siis kehittynyttä LTPO-tekniikkaa, vaan toteutus on samanlainen kuin useimmissa muissakin tämän hintapisteen laitteissa. 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta erittäin sulavan, josta itse tykkään.

Realme GT Neo 3 -puhelimella on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, mutta HDR-tuki ei ole tuettuna. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa ei ole tuettuna Realme GT Neo 3:ssa.

Teknisesti ja käyttökokemukseltaan Realme GT Neo 3 tarjoaa erittäin hyvän näytön kokonaisuuden hintaluokassaan. Näytöstä ei ole juurikaan pahaa sanottavaa, joten siihen tuskin kovinkaan helposti pystyy pettymään.

Näyttöä varten tehdyt asetukset ovat Realme GT Neo 3 -puhelimessa samanlaisia kuin useissa muissakin Realmen, Oppon tai OnePlussan puhelimissa. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. Puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle, joka päästää AMOLED-paneelin oikeuksiinsa.

Realme GT Neo 3:n näytön asetuksista on myös kohta ”ultra vision engine”, jossa on tällä kertaa vain yksi erikoisasetus. Puhelin tukee ”kirkas HDR-videotilaa”, joka lisää näytön kirkkautta, kun toistetaan HDR-videoita. Näytön asetuksien kautta pystyy myös valitsemaan, miten sovellukset avataan näytöllä ja piilotetaanko etukamera mustalla palkilla.

Realme GT Neo 3 tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Realme antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta.

Tekniikka ja suorituskyky

Realme on varustellut uutuuspuhelimen järjestelmäpiirillä, jota ei ole aikaisemmin Suomessa myydyissä puhelimissa ollut. Usein kalliimmissa puhelimissa on nähty Qualcommin kehittämiä Snapdragon-järjestelmäpiirejä, mutta MediaTek on vasta viimeisen vuoden aikana panostanut vahvasti myös kalliimpiin järjestelmäpiireihin. Tämän takia Realme GT Neo 3 -puhelimessa käytetään Dimensity 8100 -järjestelmäpiiriä.

Dimensity 8100 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla, joka on tuttu parin vuoden takaisista huippupiireistä. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, joista neljä tehokkainta toimii 2,85 GHz:n kellotaajuudella ja perustuvat Cortex-A78-ytimeen. Neljä muuta toimii 2,0 GHz:n kellotaajuudella ja ne perustuvat pienempiin Cortex-A55-ytimiin. Grafiikkaprosessorina toimii Mali-G610 MC6.

MediaTekin mukaan Dimensity 8100 tarjoaa 20 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn kuin Dimensity 8000 ja tarjolla on myös 25 prosenttia parempi energiatehokkuus kuin aikaisemmissa Dimensity-järjestelmäpiireissä. Dimensity 8100 -järjestelmäpiirin pitäisi ainakin paperilla olla hyvin suorituskykyinen, joka tarjoaa erityisesti edullisempiin huippupuhelimiin hyvää suorituskykyä.

Testiin saatu Realme GT Neo 3 (150W) tarjoaa kiitettävät 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi puhelimen erillisessä 80W-versiossa on 8 gigatavua RAM-muistia. Realme hyödyntää tuttuun tyyliin lippulaivatason LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa Realme ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Dimensity 8100 -järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia ei ole koskaan aikaisemmin ollut myynnissä Suomessa, joten Realme GT Neo 3 -puhelimen tarjoama suorituskyky on hieman mysteeri. Tämän ratkaistaksemme ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, jotka antavat hyvän kuvan laitteen raa’asta suorituskyvystä. Realme GT Neo 3 -puhelimen saamat tulokset suorituskykytesteissä olivat ilahduttavia, sillä AnTuTu-testissä jäätiin vain hieman Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin jälkeen ja Geekbenchin monen ytimen testissä jopa ylitettiin kyseinen piiri. Alapuolella olevasta kuvaajasta voi verrata tuloksia hieman kalliimpien Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin perustuvien laitteiden kesken.

Testitulokset
Realme GT Neo 3 (MTK D8100) Realme GT 2 Pro (SD8G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 817 745 pistettä 770 473 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 974 pistettä 1252 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4040 pistettä 3277 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 14 409 pistettä 11 996 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: 5193 pistettä 9493 pistettä 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestejä ei kannata tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Itse olin testijakson aikana jopa yllättynyt Realme GT Neo 3 -puhelimen tarjoamaan suorituskykyyn, sillä sen todettiin riittävän joka tilanteessa. Realme GT Neo 3 -puhelimella raskaatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti ja yleinen kokemus ei juurikaan eronnut selvästi kalliimmista puhelimista. Myös pelikokemus puhelimella oli miellyttävä.

Suuri mielenkiinto kaikissa suorituskykyisissä älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina monet lippulaivapuhelimissa nähdyt Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, mutta MediaTekin osalta ei ole ollut suurempia kokemuksia.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Realme GT Neo 3 -puhelimelle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Realme GT Neo 3 -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Realme GT Neo 3 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 817 745 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät pieneen laskuun asettuessaan 810 944 pisteeseen. Vasta kolmannella testauskerralla pisteet laskivat rajummin ja heikoin tulos saatiin viidennellä kerralla, jolloin suorituskyky asettui 687 241 pisteeseen.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 130 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 16 prosenttia. Suorituskyvystä katoaa raskaassa käytössä siis jonkin verran, mutta tiputuksen taso on vielä kohtuullinen verrattuna moniin muihin huippupuhelimiin tällä hetkellä. Toki Dimensity 8100 ei ole teknisesti kaikista kehittynein tai suorituskykyisin järjestelmäpiiri, joten odotettavissa ei ollutkaan mitään merkittäviä suorituskyvyn laskuja.

Stressitestin aikana Realme GT Neo 3 lämpeni vain hieman, mutta samanlaista kuumenemista ei havaittu, kuten monissa Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimissa. Puhelinta oli edelleen miellyttävää pitää kädessä, joten kyseessä ei ollut mielestäni mikään ongelma. Realme on myös kertonut panostaneensa puhelimen jäähdytykseen, sillä laitteen sisällä on esimerkiksi 4129 mm² kokoinen höyrykammio ja jäähdytysjärjestelmän koko on huimat 39606 mm². Kyseessä on Realmen mukaan brändin kaikista suurin jäähdytysratkaisu, joka myös testijakson perusteella tuntuu toimivan.

5G-yhteydet löytyvät sisäänrakennettuna puhelimessa käytetyn Dimensity 8100 -järjestelmäpiirin sisältä. Realme on saanut puhelimeen mukaan tuen SA- ja NSA-5G-tekniikoille (standalone ja non-standalone), mutta tukea mmWave-verkoille ei edes löydy järjestelmäpiirin modeemista. Puhelimessa olevan 5G-modeemin pitäisi teoreettisesti yltää jopa 4,7 Gbps latausnopeuksiin sekä 2,5 Gbps -lähetysnopeuksiin, mutta Suomessa vastaaviin tasoihin ei päästä liittymien nopeuksien rajoittuessa korkeintaan yhden gigabitin tasolle.

Realme GT Neo 3 tukee yhdeksää 5G-taajuusaluetta non-standalone-verkoissa, jotka ovat n1, 3, 5, 8, 20, 40, 41, 77 ja 78. Lisäksi tuettuna on kahdeksan SA-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 8, 28A, 40, 41 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön myös n28-taajuusalue, jota ei tietojen mukaan löydy tuettuna puhelimesta.

Testijakson aikana Realme GT Neo 3 -puhelinta käytettiin vain satunnaisesti 5G-verkoissa, mutta laite tuntui saavuttavan tuttuja 5G-tason lataus- ja lähetysnopeuksia. Puhelinta käytettiin pääosin maaseudulla 4G-verkoissa, joissa laite toimi loistavasti. Puhelin pysyi verkoissa ongelmitta, eikä vastaan tullut mitään ongelmia mobiiliyhteyksien kanssa.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston osalta Realme GT Neo 3 on kuten muutkin saman kategorian älypuhelimet, sillä tarjolla on stereoäänentoisto. Toinen kaiuttimista löytyy puhelimen alareunasta ja toisena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaatu on kaiuttimien kautta hyvällä tasolla, mutta tarjolla ei ole mitään mullistavaa omassa kategoriassaan. Mielestäni laatu on tarpeeksi hyvää esimerkiksi puhepainotteisen äänen ja hetkellisen musiikin kuunteluun.

Realme GT Neo 3 -puhelimessa ei ole perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. MediaTekin kehittyneen järjestelmäpiirin ansiosta Realme GT Neo 3 on myös ensimmäinen Suomessa myyntiin saatu älypuhelin tuoreimmalla Bluetooth 5.3 -yhteydellä, joka mahdollistaa hyvän kokemuksen esimerkiksi täyslangattomien kuulokkeiden kanssa.

Bluetooth 5.3 on aikaisempaa energiatehokkaampi tekniikka, joka on myös hieman nopeampi kuin aikaisemmin tutuksi tullut Bluetooth 5.2 -versio. Lisäksi uutuusversiossa on parannettu yhteyden turvallisuutta salausavainten paremmalla hallinnalla. Monet käyttäjät tuskin huomaavat eroa Bluetooth-yhteydessä, eikä sitä havaittu myöskään testijakson aikana. Realme on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC ja AAC -tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Realme käyttää puhelimessa optista näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka sijaitsee näytön alareunassa. Tällä kertaa sormenjälkilukija on viety aivan näytön alareunaan. Itse suosin enemmän toteutusta, jossa sormenjälkilukija on hieman ylempänä. Nykyisessä sijainnissa lukijaan täytyy toisinaan kurottaa, joten sen käyttäminen ei ole aina yhtä mukavaa.

Näytönalainen sormenjälkilukija on jälleen nopea ja varma, joka todettiin testijakson aikana. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.

Realme on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Tarjolla on yhteensä kahdeksan erilaista animaatiota. Valitettavasti animaatiota ei pysty ottamaan kokonaan pois.

Realme GT Neo 3 -puhelimessa myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin, vaikka siihen ei luotettukaan päivittäisessä käytössä sen turvattomuuden takia.

Akunkesto ja lataus

Akunkesto on testiin saadussa 150 watin versiossa 4500 milliampeeritunnin akun varassa, mutta puhelimen edullisemmassa 80 watin versiossa on suurempi 5000 milliampeeritunnin akku. Testijakson aikana kokemuksia saatiin vain pienemmällä akulla varustellusta versiosta, mutta todennäköisesti edullisempi malli tarjoaa hieman paremman akunkeston.

Testijakson aikana Realme GT Neo 3:n akunkeston todettiin olevan hyvä, sillä laitteella päästiin helposti yhden päivän käyttöaikaan. Usein iltaisin akkua oli vielä yli 20 prosenttia jäljellä aktiivisen päivän jälkeen. Tämä tarkoittaa, että selvästi kevyemmällä käytöllä akun voi saada kestämään parikin päivää. Testijakson aikana todettiin kuitenkin toisinaan akun kuluvan myös satunnaisesti selvästi normaalia nopeammin, joka oli hieman hämmentävää.

Päivittäin puhelinta käytettiin sosiaalisen median selaamiseen, videoiden katseluun, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella kuunneltiin päivän aikana usein musiikkia Bluetooth-kuulokkeiden tai -kaiuttimien kautta useita tunteja. Lisäksi Realme GT Neo 3 -puhelimessa oli jatkuvasti aktivoituna näytön korkein 120 hertsin virkistystaajuus. Kovinkaan paljoa pelaamista ei testijakson aikana harrastettu, mutta varmasti akun saa kulutettua nopeasti tyhjäksi myös erittäin raskaassa käytössä.

Realme GT Neo 3 -puhelimen akunkesto on siis aika perustasoa, eikä tarjolla ole mitään mullistavaa tai edes pettymystä. Puhelimen säväyttävin yksityiskohta löytyy kuitenkin latauksesta, sillä kyseessä on ensimmäinen 150 watin UltraDart-latauksen tarjoava puhelin Suomen markkinoilla. Realme on tunnettu nopeista pikalatauksista, mutta nyt latausnopeudet on viety aivan uudelle tasolle.

Puhelimen mukana toimitetaan myös kaikista nopein laturi oletusarvoisesti, joten sitä ei erikseen tarvitse lähteä ostamaan. Mukana tuleva laturi on myös yllättävän laadukas, vaikka Oppo yhdessä Realmen ja OnePlussan kanssa ovat viime aikoina karsineet latureiden tekniikasta. Laturissa on tuki Power Delivery 3.0 -standardille aina 45 wattiin asti, joka takaa laturin toimivan hyvin myös muiden laitteiden kanssa. Mukana tuleva laturi tukee korkeintaan 160 watin pikalatausta, mutta mistään liian suuresta laturista ei kuitenkaan ole kyse.

Laturin kaapelissa on myös USB-C-liitin molemmissa päädyissä, joten Realme on sanonut hyvästit vihdoin USB-A-versiolle. Laturi on laadukas, vaikka suunta Oppon brändeillä on viime aikoina ollut heikompaan suuntaan. Realme GT Neo 3 -puhelimen 4500 milliampeeritunnin akun pitäisi valmistajan mukaan ladata puhelin tyhjästä 50 prosenttiin vain 5 minuutissa. Koska laturi toimitetaan oletusarvoisesti mukana, niin pystyimme tekemään alapuolella nähtävän lataustestin.

Realme GT Neo 3:n lataustesti 150 watin laturilla.

150 watin tehoisen latauksen todettiin olevan hämmästyttävän nopea, eikä Realme juurikaan valehtele lupauksiensa kanssa. Toteutimme puhelimelle lataustestin yhden minuutin mittausvälillä ja akku latautui vain 14 minuutissa tyhjästä täyteen. Todellisuudessa aika oli hieman alle 14 minuuttia, mutta se ei kaaviossa näy.

5 minuutissa akkua saatiin peräti 49 prosenttia, joka on erittäin kova tulos. 10 minuutissa akkua oli jo 82 prosenttia. Vastaaviin latausnopeuksiin ei ole koskaan aikaisemmin päässyt mikään muu puhelin SuomiMobiilin testissä, joten Realme on saanut toteutettua jotain todella mielenkiintoista. Realme GT Neo 3 -puhelimen pikalataus voittaa mennen tullen esimerkiksi Xiaomin 120 watin pikalatauksen tai Honorin 100 watin pikalatauksen.

Alle 14 minuutin latausaika on oikeasti hyvin nopea, jos miettii mitä siinä ajassa pystyy tekemään. Esimerkiksi aamukahviakaan ei kerkeä juomaan ennen kuin puhelin on taas valmis päivän askareisiin. Keskimääräisesti monet puhelimet ovat latautuneet nykyään tyhjästä täyteen 30-60 minuutissa, joten Realme GT Neo 3 vielä puolittaa tämänkin ajan.

Testijakson aikana 150 watin pikalataus mullisti puhelimen käytön, sillä latausaika on niin lyhyt, että muutamassakin minuutissa saadaan hyvin pitkäksi aikaa akkua. Jos akku uhkaa loppua, niin kovin kauaa latausta ei tarvitse odottaa, jotta puhelinta uskaltaa taas käyttää.

Tehokkaammat pikalataukset tuovat mukanaan myös huolen akun kestävyydestä ja latauksen turvallisuudesta, jota ei luonnollisestikaan testijakson aikana pystytty mitenkään tutkimaan. Realme on kuitenkin suunnitellut omien sanojensa mukaan latauksen turvalliseksi mittaamalla tarkasti latauksen aikaista lämpötilaa sekä ylilatausta. Lisäksi latauksella on TÜV Rheinland Safe Fast-Charge System -sertifikaatti. Realme väittää myös, että jopa 1600 lataussyklinkin jälkeen akun kapasiteetti pystyy 80 prosentissa alkuperäiseen kapasiteettiin verrattuna.

Langallinen lataus on valitettavasti puhelimessa ainoa lataustapa, sillä Realme GT Neo 3 ei tue langatonta latausta. Kyseessä olisi voinut olla mukava lisätoiminto, mutta ei mikään suuri puute ainakaan omasta mielestäni.

Pakkastesti

Testijakson aikana Realme GT Neo 3 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Realme GT Neo 3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yhden prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Realme ei ollut erikoisesti estänyt akun latausta, vaan se oli edelleen mahdollista.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Realme GT Neo 3:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti Realme GT Neo 3 -puhelimen olevan varustellun pitkälti samanlaisella pakkaskestävyydellä kuin Realmen muutkin puhelimet. Pakkanen ei aiheuttanut puhelimen käytölle mitään esteitä ja akun kuluminen molempien testauskertojen aikana oli minimaalista. Erikoista oli kuitenkin havaita, että Realme ei ollut estänyt akun latausta jääkylmänä, vaikka nyt puhutaan selvästi tehokkaammista latausnopeuksista kuin aikaisemmin.

Kamerat

Kameroiden osalta Realme GT Neo 3 tarjoilee toteutuksen, joka on tuttu erityisesti keskihintaluokasta. Realme käyttää uutuuslaitteessa esimerkiksi täysin samaa pääkameraa kuin OnePlus Nord 2T -puhelimessa. Pääkameran ohella puhelimeen on saatu ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Tarjolla ei ole siis yhtä vakuuttavaa kamerakokonaisuutta kuin esimerkiksi aikaisemmin testatussa Realme GT 2 Pro -puhelimessa.

Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty aikaisemmin testatussa kalliimmassa Realme GT 2 Prossa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.8-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain.

Ultralaajakulmakamerana toimii 8 megapikselin tasoinen sensori, joka on kooltaan 1/4.0 tuumaa ja tarjoaa 1,12 mikronin pikselikoon. Kamerassa on f/2.25-aukolla varusteltu linssi ja 15 mm polttoväli. Ultralaajakulmakamera ei tue automaattitarkennusta ja siinä on korkeintaan 119 asteen kuvakenttä. Kolmas kameroista on perinteikäs 2 megapikselin tasoinen makrokamera f/2.4-aukolla.

Realme GT Neo 3 -puhelimeen on saatu myös Samsungin valmistama 16 megapikselin tasoinen etukamera. Kamerassa on 1.0 mikronin pikselikoko, kiinteä tarkennus sekä f/2.45-aukolla varusteltu linssi. Kokonaisuutena Realme GT Neo 3 -puhelimen pääkamera on varsin tuttua kauraa, jota on totuttu näkemään jopa 400 euron hintapisteessä.

Realme GT Neo 3:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.88, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.25, 15 mm, 119 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
 • Etukamera: 16 megapikseliä (Samsung S5K3P9, f/2.45, 1,0 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Realme hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Realme GT Neo 3:n pääkameralla saadaan aikaiseksi erinomaista jälkeä hyvässä valaistuksessa, vaikka mielestäni tällä kertaa ei otetakaan kaikkea potentiaalia sensorista irti. Kuvat eivät ole täysin samalla tasolla kuin Realme GT 2 Prolla, mutta hyvin lähelle kuitenkin päästään. Kuvien tarkkuus on hyvällä tasolla, vaikka tietyissä kuvaustilanteista kuvista tulikin yllättävän pehmeitä. Kameralla pystytään taltioimaan kuviin paljon yksityiskohtia, joka oli ilahduttavaa huomata. Lisäksi kuviin taltioituu erittäin laaja dynaaminen alue ja värit ovat pääosin luonnollisia.

Pääkamera tuntui testijakson aikana tuottavan hyvää jälkeä myös heikommassa valaistuksessa. Dynaaminen alue on laaja ja yksityiskohtia on miellyttävän paljon. Pieni pehmeys kuvissa on läsnä ja kuvat ovat hieman tummia. Lisäksi värit tuntuivat taltioituvan heikommassa valaistuksessa hieman eri tavalla, mutta yleislaatu oli hyvä. Yökuvaustilan avulla pääkameran kuviin saadaan selvästi enemmän valoa, joka on varmasti monien käyttäjien mieleen.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Realme GT Neo 3:n pääkameralla.

8 megapikselin ultralaajakulmakamerat eivät usein suuremmin yllätä, eikä nyt Realme GT Neo 3:n kohdallakaan päästä suuremmin kehumaan kameraa. Kyseessä on hyvin normaali ultralaajakulmakamera, joka tuottaa välttäviä kuvia. Kuvat ovat riittäviä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavaksi, mutta ei oikeastaan muuhun.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamerasta saadaan kaikki hyöty irti, sillä kuvista saadaan käyttökelpoisia. Kuvissa on miellyttävät värit, mutta ne ovat toisinaan jopa hieman kalpeat. Kuvissa on hyvin yksityiskohtia ja dynaaminen alue on kohtuullinen, vaikka ei mitenkään parasta kategoriassaan. Kuvat ovat todella pehmeitä ja erityisesti kuvien kulmat ovat selvästi pehmeämmät vääristyksien korjauksen takia.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei tarjoa oikeastaan mitään mainitsemisen arvoista. Kuvista tulee tietyssä pisteessä erittäin heikkolaatuisia, joka näkyy kasvavana kohinana sekä tummina otoksina. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa ja sen avulla saadaan kohtuullisia kuvia. Yökuvaustilakaan ei valitettavasti ihmeisiin pysty heikon kamerasensorin takia.

Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on monissa puhelimissa todella turha, jonka takia sellaisen löytyminen Realme GT Neo 3 -puhelimesta on pieni pettymys. 2 megapikselin kamerasensorissa ei riitä kyvykkyys laadukkaiden kuvien taltioimiseksi edes hyvässä valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa kameraa ei kannata edes käyttää. Alapuolella on muutama makrokuva, joista näkee laadun.

Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 4K 60 fps -tasolla, joka on varsin normaali jo nykyään. Monista huippupuhelimista tuttua 8K-videokuvausta ei kuitenkaan ole tuettuna. Ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 1080 30 fps -videokuvaamista. Valitettavasti Realme GT Neo 3 ei tue kameroiden välillä liikkumista kesken kuvaamisen. Itse tykkäsin pääkameran tuottamasta videonlaadusta, mutta ultralaajakulmakameran laatu ei päätä huimaa.

Etuosan selfiekamera on Realme GT Neo 3 -puhelimessa yllättävän kyvykäs. Kuvista saadaan erityisesti hyvässä valaistuksessa tarkkoja sekä yksityiskohtaisia. Itse tykkään myös kuvien luonnollisista väreistä. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja kameran avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.

Kamerasovelluksena toimii pitkälti sama kamerasovellus kuin Oppon ja OnePlussan puhelimissa oleva sovellus. Kamerasovelluksen yleisilme on melko selkeä, mutta siinä on piilotettu muutamia toimintoja mutkien taakse, eikä kaikki ole yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, HDR-kuvaukselle, tekoälytilalle sekä kuvasuhteelle. Lisäksi ylärivissä on valikkopainike, jonka takaa löytyy asetukset kuvauksen ajastukselle sekä asetuspainike.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (yö, katu, video, valokuva, muotokuva 50M, ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukana 2x-painike, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä telekameraa ei Realme GT Neo 3 -puhelimesta löydy.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin muihin kuvaustiloihin lisää-valikon takaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. Kamerasovelluksessa on muitakin käteviä ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pyyhkäisemällä ylöspäin äskettäin otetun kuvan kuvaketta.

Realme GT Neo 3 -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameratiloista on pro-tila, eli manuaalitila. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia, muta sommittelu- ja vaakaviivat täytyy erikseen asettaa päälle.

Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia, joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ollut mahdollista ottaa suoraan 50 megapikselin tarkkuudella kuvia, joka on hieman erikoista. Pro-tila tukee onneksi myös ultralaajakulmakameralla kuvaamista, mutta sen valintapainike löytyy hieman vaikeasti sovelluksen yläreunasta. Asetukset myös ultralaajakulmakameralle ovat pitkälti samanlaiset kuin pääkameralle.

Kamerasovellus on siis varsin tuttua kauraa, jos on aikaisemmin käyttänyt Oppon, OnePlussan tai Realmen puhelimia. Suurempia ongelmia kamerasovelluksessa ei ollut, vaan se tuntui toimivan nopeasti sekä sulavasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Käyttöjärjestelmä

Realme GT Neo 3 -puhelimessa on Googlen toistaiseksi tuorein Android 12 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Realme UI 3.0 -käyttöliittymä. Vaikka kyseessä on suomalaisille käyttäjille täysin uudella nimellä kulkeva käyttöliittymä, niin siinä on silti paljon tuttua. Realme käyttää Oppon kehittämän ColorOS-käyttöliittymän koodipohjaa, joten siitä on paljon samaa myös OnePlussan tuoreimman OxygenOS 12 -käyttöliittymän kanssa. Realmen puhelimia varten mukaan on tuotu joitakin muutoksia.

Testijakson aikana puhelimelle julkaistiin yksi päivitys ja lopuksi Realme GT Neo 3 -puhelimessa oli tuoreimman ohjelmistoversion mukana asennettu Googlen 5. toukokuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin tietoturva on näin heinäkuun alussa vielä kohtuullisella tasolla. Päivityslupauksen osalta Realme GT Neo 3 ei ole yhtä hyvällä tasolla kuin Realmen huippupuhelimet, mutta kyseessä ei ole myöskään mikään täysin huono lupaus.

Realmen mukaan puhelin tulee saamaan 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuotta tietoturvapäivityksiä. Omassa hintapisteessään lupaus on kohtuullinen, mutta ei pärjää esimerkiksi Samsungin jopa 4 + 5 vuoden päivityslupaukselle. Mielestäni Realme olisi voinut jopa luvata vuoden enemmänkin päivityksiä, sillä Realme GT Neo 3 maksaa Suomessa vain hieman vähemmän kuin Realme GT 2 Pro, jolla on parempi päivityslupaus. Toistaiseksi on vaikea sanoa kuinka nopeasti päivityksiä on puhelimelle tulossa.

Realme UI 3.0 -käyttöliittymä on tuttua kiinalaista, sillä se on selvästi erilaisempi kuin Googlen oma Android 12 -kokemus. Jos on aikaisemmin käyttänyt OxygenOS-käyttöliittymää OnePlussan Oppoon yhdistymisen jälkeen, niin silloin Realme UI 3.0 on varsin tuttu. Realme on muokannut hieman ilmoitusvalikkoa ja asetusvalikko on värikkäämpi. Asetukset ovat kuitenkin täysin identtiset ja kustomointimahdollisuudet lähes samat. Realme UI 3.0 tarjoilee lisäksi tuen Android 12:n kaltaisille taustavärin mukaisille väriteemoille. Puhelin osaa valita taustakuvasta korostusvärit, joita käytetään käyttöliittymän laajuisesti.

Realme GT Neo 3 -puhelimessa ohjelmistokokemus tuntui olevan hyvin optimoitu, eikä vastaan tullut merkittäviä ongelmia tai bugeja. Toki käyttöliittymä voisi olla mielestäni vielä hieman lähempänä puhdasta Androidia, mutta kyllä nykyistäkin versiota pystyy käyttämään.

Yhteenveto

Realme GT Neo 3 on jälleen kerran mielenkiintoinen uutuuspuhelin, joka tarjoaa jopa pieniä erikoisuuksia Suomen älypuhelinmarkkinoilla. Puhelin on rakennettu erityisesti 150 watin pikalatauksen ympärille, mikä onkin laitteen yksi parhaimmista ominaisuuksista. Omassa kategoriassaan puhelin on kuitenkin auttamatta hieman liian kallis, sillä vain 50 eurolla saa selvästi paremman Realme GT 2 Pro -puhelimen.

Tämä ei kuitenkaan tee puhelimesta täysin huonoa, vaan itse tykkäsin laitteesta todella paljon testijakson aikana. Puhelimessa on muun muassa loistava 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli ja MediaTekin kehittämä Dimensity 8100 -järjestelmäpiiri tarjoilee kilpailukykyistä, lähes huipputason suorituskykyä. 150 watin lataus mullistaa puhelimen käytön ja Realme GT Neo 3 on varusteltu myös hyvällä 50 megapikselin pääkameralla.

Muita puhelimen vahvuuksia ovat stereokaiuttimet sekä nopea sormenjälkilukija. Realme GT Neo 3 pääsi vakuuttavana testissä hyvällä pakkaskestävyydellä, monipuolisilla ominaisuuksilla sekä hyvin viimeistellyllä ohjelmistokokemuksella. Lisäksi puhelimen mukana toimitetaan oletusarvoisesti kaikista tehokkain laturi sekä paljon muuta.

Realme GT Neo 3 -puhelimesta löytyy myös heikkouksia. Esimerkiksi rakenne ei ole vedenkestävä, joka mielestäni voi yleistyä tässäkin hintapisteessä. Realme GT Neo 3:n rakenteessa on myös hieman säästelty, sillä se ei ole kovinkaan viimeistellyn oloinen. Puhelimessa todettiin olevan myös heikot ultralaajakulma- sekä makrokamerat, joten kameratoteutus ei ole puhelimessa avain hintaluokan tasolla. Laitetta ostettaessa kannattaa huomioida myös, ettei siinä ole kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa. Kuten jo todettua, niin hinta on Suomessa erityisesti 150 watin versiolla hieman liian korkea suhteutettuna ominaisuuksiin.

Realme GT Neo 3 on tulossa Suomeen myyntiin kesän aikana. Tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat sininen Nitro Blue, valkoinen Sprint White sekä musta Asphalt Black. Realme GT Neo 3 -puhelimen 150 watin versio 12 + 256 gigatavun muisteilla maksaa 699 euroa ja 80 watin versio maksaa 8 + 256 gigatavun muisteilla 599 euroa.

Realme GT Neo 3 (150W)

7.8

Realme GT Neo 3 tarjoaa mielenkiintoisen 150 watin supernopean latauksen, joka on puhelimen selvin valttikortti.

Hyvää
 • Näyttävät väriversiot
 • Suuri 120 hertsin AMOLED-näyttö
 • Dimensity 8100 tarjoaa loistavan suorituskyvyn
 • Erittäin nopea 150 watin lataus (alle 14 minuutissa 0–100%)
 • Erityisesti 50 megapikselin pääkamera tuottaa hyvää jälkeä
 • Hyvä pakkaskestävyys
 • Stereokaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija
 • Android 12 ja Realme UI 3.0 toimivat hyvin
 • Kattava myyntipakkaus (mm. 150W laturi ja suojakuori)
Huonoa
 • Rakenne ei ole kovin viimeistelty, eikä se ole vedenkestävä
 • Ei kuulokeliitin tai muistikorttipaikkaa
 • Ultralaajakulma- ja makrokamerat eivät vakuuttaneet
 • Hieman korkea hinta (150W:n versio)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut