ArvostelutRealmeYleinen

Arvostelussa Realme GT 2 Pro – loistava ja tasapainoinen puhelin

Realme GT 2 Pro

Realme on vasta tuore brändi Suomen älypuhelinmarkkinoilla, mutta sillä on vahvat kytkökset suomalaisten suosimaan OnePlussaan yhteisen emobrändin, Oppon kautta. Olemme aikaisemmin testanneet SuomiMobiilissa keskihintaisen Realme 9 Pro -puhelimen, mutta kevään aikana olemme testailleet myös brändin ensimmäistä lippulaivatason älypuhelinta. Kyseessä on Realme GT 2 Pro, jossa on paljon yhteistä muun muassa OnePlus 10 Pron kanssa.

Realme GT 2 Prossa on todelliset huippupuhelimen ominaisuudet. Laitteen erikoisuus on paperilta vaikuttava takapinta, mutta Realme ei ole kuitenkaan lähtenyt karsimaan tekniikasta. Realme GT 2 Prossa on suuri 6,7 tuuman QHD+ -tasoinen AMOLED-näyttöpaneeli, Qualcommin tehokas Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri sekä 50 megapikselin kolmoiskamera. Tarjolla on lisäksi 5000 milliampeeritunnin akku ja tehokas 65 watin pikalataus. Suomessa uutuuspuhelimen hinnat alkavat 749 eurosta, joten Realme on saanut hinnoiteltua puhelimen kilpailukykyisesti.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Realme GT 2 Pro -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus, puhelimen kestävyys pidemmässä raskaassa käytössä sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Realme GT 2 Pro (RMX3301)
Mitat: 163.2 x 74.7 x 8.18 mm
Paino: 189 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass Victus etuosassa
Näyttö: 6.7 tuumaa QHD+ (3216 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED (LTPO2) / 120 Hz / HDR10+ / 1400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 1(1x 3.0 GHz Cortex X2 & 3x 2.5 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.8 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 50 MP ultralajaakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 14 mm / 1/2.76" / 0.64 µm / 150 asteen kuvakenttä) + 3 MP mikroskooppikamera (f/3.3 / 20 mm / AF / 40x suurennus) + kaksi LED-salamaa
Etukamera: 32 MP etukamera (Sony IMX615 / f/2.2 / 1/2.74" / 0.8 µm / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 65W SuperDart
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Realme UI 3.0 (perustuu ColorOS / sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.2 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Steel Black / Paper White / Paper Green
Hinta: 749€ (8 + 128 Gt) / 849€ (12 + 256 Gt) 

Myyntipakkaus

Realme GT 2 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Realme toimittaa uutuuspuhelimen varsin kookkaassa myyntipakkauksessa, joka sopii hyvin puhelimen teemaan. Myyntipakkaus on valkoinen ja siinä on samanlainen paperimainen pinta kuin itse puhelimessa. Myyntipakkausta koristaa Realme-logot ja laitteen mallinimi useaan kertaan. Pakkauksen alaosassa on tuotu suuresti esille puhelimen tärkeimmät tekniset tiedot ja erillisessä tarrassa on listattuna laitteen malliversio, IMEI-tiedot, väriversio sekä muistiversio.

Myyntipakkausta avatessa tulee ensimmäisenä esille pahvitasku, jonka sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikaopas sekä turvallisuustietoja. Tämän jälkeen pakkauksesta löytyy itse puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Erillisen pahvikerroksen jälkeen pakkauksessa on puhelimelle suunniteltu pehmeämuovinen suojakuori, 65 watin SuperDart-pikalaturi sekä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-A).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitään muuta myyntipakkauksessa ei ole, mutta mielestäni mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Kyseessä on sisällöltään hyvin vastaava kokonaisuus kuin OnePlussan puhelimissa, joka ei ole suuri yllätys. Itse olen tyytyväinen siitä, että Realme toimittaa mukana tehokkaimman mahdollisen pikalaturin sekä pienenä ekstrana laadukkaan suojakuoren, joten sellaista ei tarvitse olla heti itse erikseen ostamassa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Realme GT 2 Pro on valmistettu huippupuhelimelle tyypilliseen tapaan laadukkaista materiaaleista, jotka ovat tässä tapauksessa lasi, alumiini sekä biopohjainen polymeeri. Kyseessä on valmistajan mukaan paperimainen toteutus, joka tulee ilmi myös laitteen väriversioiden nimistä. Realme GT 2 Pro on saatavilla väreissä, jotka ovat lasisella takakuorella varusteltu musta Steel Black sekä paperimaisella viimeistelyllä varustellut vihreä Paper Green sekä testiinkin saatu valkoinen Paper White.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paperimaisen takapinnan ansiosta Realme GT 2 Pro on mattapintainen. Takapinta tuo mieleen paperin, joka on hieman kuminen. Takapinnassa on myös pieni kuviointi, joka takaa paremman pidon. Alumiinikehyksestä Realme on tehty myös mattapintaisen, joten se sopii erinomaisesti kokonaisuuteen. Vaikka kokonaisuus ei ole yhtä premium-tuntuinen kuin monissa muissa lippulaivapuhelimissa, niin itse tykkään todella Realme GT 2 Pron erilaisesta takapinnasta. Se erottaa puhelimen muista ja samalla se on kohtuullisen laadukkaan oloinen materiaali.

Testijakson aikana valkoinen takapinta ei muuttunut likaiseksi, vaan se pystyi yllättävän mukavasti omassa värissään. Pidemmässä käytössä on kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten paperimainen pinta pysyy hyvänä. Puhelimessa ei ole kuitenkaan huolena takapinnan naarmuuntuvuus tai sormenjäljet, jotka ovat yleisimmät ongelmat lasipintaisissa puhelimissa. Realme hyödyntää uutuuspuhelimen näytön suojana Gorilla Glass Victus -lasipintaa, joka kestää hyvin käyttöä. Lasipintaan ei tullut testissä naarmuja, vaikka laitetta käytettiin ilman minkäänlaisia suojakuoria.

Käsituntumalta Realme GT 2 Pro on mielestäni loistava. Takapinta kaartuu selvästi molemmilta reunoiltaan, joten ergonomia on kohdillaan. Puhelimessa ei ole teräviä kulmia tai huomattavia saumakohtia, vaan Realme on onnistunut yhdistämään alumiinikehyksen sekä taka- ja etupinnat sulavasti toisiinsa – aivan kuten huippupuhelimelta voikin odottaa. Realme GT 2 Pron muotoilu on siis viimeistelty ja materiaalit tuntuvat kädessä hyvältä.

Realmen mukaan puhelimen viralliset mitat olisivat 163,2 x 74,7 x 8,18 millimetriä, joten pienestä laitteesta ei ole kyse. Realme GT 2 Pro on varsin normaaleissa nykyaikaisen älypuhelimen mitoissa. Myöskään painoa ei ole liikaa, sillä puhelin painaa 189 grammaa. Realme on pysynyt siis hyvin 200 gramman alapuolella. Laadullisesti Realme GT 2 Pro on myös todella vakuuttava, sillä puhelin on jämäkkä, eikä se pääse taipumaan tai natisemaan sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Valitettavasti minkäänlaista vedenkestävyyttä Realme GT 2 Pro -puhelimeen ei ole saatu. Mielestäni tässä hintaluokassa puhelimelta voisi jo vaatia IP68-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä, mutta sen puuttuminen kannattaa ottaa huomioon Realme GT 2 Pro -puhelinta harkittaessa. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa kokonaan veteen tai edes altistaa vedelle turhaan. Toki Realme on ottanut todennäköisesti roiskevedenkestävyyden huomioon, sillä puhelimen SIM-korttiluukussa on erillinen suojakumi pitämässä suurimman veden pois laitteen sisältä.

Realme GT 2 Pro on etuosaltaan juuri sellainen, mitä yleensäkin puhelimet ovat, eikä yllätyksiä ole tarjolla. Suuri näyttöpaneeli peittää etuosan pinta-alasta kiitettävät 88,5 prosenttia, joka näkyy laitteen miellyttävän kapeina kehyksinä. Näytön vasempaan yläkulmaan Realme on toteuttanut etukameraa varten reiän, ja puheluihin käytettävä kuuloke on asetettuna näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat myös piilotettu näytön yläpuolelle kehykseen. Sormenjälkilukija on saatu integroitua näyttöön.

Puhelimen takaosaan onkin sitten saatu mahdutettua varsin paljon. Realme luottaa yllättävän geneeriseen laatikkomaiseen kamera-alueeseen, jossa on kolme kamerasensoria ja kaksi LED-salamaa. Kamera-alueessa on myös teksti ”Dual 50MP, Matrix OIS Camera”, jolla viitataan kameroihin. Kameroiden rinnalla takaosassa on myös hieman korotettu alue, jossa on Realmen logo sekä puhelimen suunnittelusta vastanneen Naoto Fukusawan allekirjoitus. Puhelimen alaosassa on myös vaadittuja tietoja sekä logoja pienellä präntillä.

Realme GT 2 Pron oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike ja vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista, ja painikkeissa on hyvä tuntuma ja vaste. Realme GT 2 Pron yläreunassa on yksi mikrofoni ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelimessa ei ole 3,5 millimetrin kuulokeliitintä tai tukea muistikortille.

Näyttö

Realme GT 2 Prossa käytetään pääosin samaa näyttöpaneelia kuin OnePlus 10 Prossa, mutta tällä kertaa näytöstä on tehty kauttaaltaan suora, eikä siinä ole kaartuvia reunoja. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on lisäksi korkea QHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3216 x 1440 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 526, joten näyttö on erittäin tarkka. Näytössä on myös korkea 1400 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä nykyhuippupuhelimissa varsin perinteikäs 120 hertsin virkistystaajuus.

Uutuuspuhelimen näyttö tarjoaa siis suorista näytöstä tykkääville kuluttajille vaihtoehdon, sillä useimmat lippulaivapuhelimet tarjoavat kaartuvat näytön reunat. Kauttaaltaan tasaisen näytön suurin vahvuus on se, että sen kanssa havaitaan selvästi vähemmän haamu- ja virhekosketuksia. Realme on onnistunut saamaan näyttöön todella kapeat kehykset, jonka takia laite näyttää todella hyvältä. Näytössä on lisäksi vasempaan yläkulmaan tehty reikä etukameraa varten.

Näyttö perustuu tuoreimpaan LTPO 2.0 -tekniikkaan, joka parantaa erityisesti virkistystaajuuden toimintaa. Näyttö pystyy vaihtamaan dynaamisesti 1–120 hertsin välillä tilanteen mukaisesti. Tämän tekniikan ansiosta näyttö ei ole aina samassa virkistystaajuudessa, eli se ei esimerkiksi päivity jatkuvasti 120 kertaa sekunnissa, vaan tietyssä tilanteessa näyttö on 120 hertsiä, mutta joissakin tilanteissa esimerkiksi 10 tai 60 hertsiä. Tämä vähentää erityisesti näytön virrankulutusta, sillä kaikissa tilanteissa 120 hertsistä ei ole minkäänlaista hyötyä.

Henkilökohtaisesti koin korkean virkistystaajuuden näytön yhdeksi valttikortiksi, sillä Realme GT 2 Pron näytön tarjoama kokemus oli todella loistava. Henkilökohtaisesti olin myös todella tyytyväinen näytön korkeaan tarkkuuteen, sillä kaikki sisältö näyttää puhelimen näytöllä tarkalta. Kirkkauden kanssa ei ollut myöskään mitään ongelmia, vaan luettavuus oli auringonvalossa hyvällä tasolla.

AMOLED-tekniikan ansiosta Realme GT 2 Pron näyttö toistaa värit erittäin vakuuttavasti ja tummat sävyt ovat todella syviä. Testijakson aikana itse en kokenut kertaakaan tarpeelliseksi säätää näytön värejä asetuksien kautta, vaan oletuksena näyttö oli kalibroitu omille silmilleni miellyttäväksi.

Realme GT 2 Prolla on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa ei ole tuettuna Realme GT 2 Prossa.

Näyttöä varten tehdyt asetukset ovat Realme GT 2 Pron kohdalla pääasiassa samanlaiset kuin OnePlus 10 Prossa, sillä molemmissa puhelimissa on lähes identtinen ohjelmisto. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. Realme GT 2 Pron asetuksista löytyy myös mahdollisuus parantaa katselumukavuutta säätämällä näytön värejä automaattisesti ympäristön valaistuksen mukaan. Lisäksi puhelimessa on tuki lukutilalle sekä tummalle tilalle.

Näytön virkistystaajuutta on mahdollista vaihtaa 60 ja 120 hertsin välillä, joten esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuus ei ole vaihtoehto. Toki käytössä on myös vaihtoehto ”valitse automaattisesti”, joka valitsee virkistystaajuuden näytettävän sisällön mukaisesti. Realme GT 2 Pron näytön asetuksista on myös kohta ”ultra vision engine”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisätä näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. Lisäksi tuettuna on MEMC-pohjainen videoruudun interpolointiteknologia.

Käyttäjät pystyvät halutessaan myös vaihtamaan näytön tarkkuutta, vaikka oletusarvoisesti onkin käytössä paras QHD+ (3216 x 1440) -tarkkuus. Vaihtoehtona on FHD+ (2412 x 1080) sekä automaattinen, joka valitsee tarkkuuden automaattiseesti säästäen akkua. Realme GT 2 Pro tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. Realme antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta.

Testijakson aikana itse vakuutuin Realme GT 2 Pron tarjoamasta näyttökokemuksesta ja kyseessä on yksi parhaimmista tasaisista näytöistä, joita olen koskaan testannut. Näyttö on mukavan tarkka, värit toistuvat erinomaisesti ja samalla kirkkautta on tarpeeksi auringonvalossakin käytettäväksi. Realme GT 2 Pron ostajat tuskin tulevat pettymään näyttöön, sillä se on markkinoiden kärkeä.

Tekniikka ja suorituskyky

Realme GT 2 Pro on teknisesti kuin kopio OnePlus 10 Prosta, eikä erotu juurikaan millään tavalla muista tämän hetken lippulaivapuhelimista. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, mikä on nähty useissa tämän vuoden lippulaivapuhelimissa. Snapdragon 8 Gen 1 tarjoaa monella tavalla uuden sukupolven kokemuksia, ja kyseessä on merkittävä päivitys viime vuoden Snapdragon 888 -sarjan järjestelmäpiireihin.

Snapdragon 8 Gen 1 on valmistettu uudella 4 nanometrin prosessilla, joten piirin pitäisi olla aikaisempaa virtapihimpi. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,0 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,5 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 730. Uutuuspiirin suorituskyvyn pitäisi olla 20 prosenttia aikaisempaa parempi sekä virrankulutus on jopa 30 prosenttia pienempi.

Suomessa Realme GT 2 Pro on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 12 + 256 gigatavua. Realme hyödyntää tuttuun tyyliin lippulaivatason LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa Realme ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin kyvykkyys on jo hyvin tiedossa, sillä samaan piiriin perustuvia puhelimia on testattu SuomiMobiilissa jo useita. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella puhelin pärjäsi kuten OnePlus 10 Pro sekä monet muut samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Toki aivan yhtä korkeita lukemia ei ole saatu kaikissa testeissä kuin muutamilla muilla tämän hetken lippulaivapuhelimilla. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Realme GT 2 Pron saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuviin OnePlus 10 Pro- ja Motorola Edge 30 Pro -puhelimiin.

Testitulokset
Realme GT 2 Pro (SD8G1) OnePlus 10 Pro (SD8G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1)
AnTuTu (V8): 770 473 pistettä 776 479 pistettä 942 249 pistettä
Geekbench 5 (single): 1252 pistettä 983 pistettä 1188 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3277 pistettä 3369 pistettä 3393 pistettä
PCMark 2.0: 11 996 pistettä 11 000 pistettä 15 485 pistettä
3DMark Wild Life: 9493 pistettä 7508 pistettä 6597 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Kuten aina, suorituskykytestejä ei kannata tarkastella liian tarkkaan, sillä ne eivät kerro laitteen todellisesta toimivuudesta normaalissa käytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoilleen, eikä peruskäyttö ole yleensä vastaavaa. Tulokset olivat joissakin testeissä heikompia kuin Motorola Edge 30 Prolla, mutta se ei silti näkynyt päivittäisessä peruskäytössä. Suorituskykyä oli riittävästi tilanteessa kuin tilanteessa, eikä testijakson aikana havaittu suorituskyvyn puutteesta johtuvia ongelmia. Realme GT 2 Prolla raskaatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti ja yleinen kokemus oli juuri sellainen, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa.

Suuri mielenkiinto kaikissa huippuluokan älypuhelimissa kohdistuu tällä hetkellä lämpenemiseen sekä suorituskyvyn pysymiseen tasaisena pitkässä käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästä eroon tänäkään vuonna Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Realme GT 2 Prolle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Realme GT 2 Prolle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Realme GT 2 Pro -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kohtuulliset 770 473 pistettä, mutta toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun asettuessaan 696 440 pisteeseen, joka oli myös samalla kaikista alin pistemäärä koko testin aikana. Erikoisesti tämän jälkeen testien pistemäärät lähtivät sahalaitaisesti ylöspäin, joka on hyvin harvinainen tilanne stressitestissä. Yleensä suorituskyky on ollut aina laskusuuntainen, mutta Realme GT 2 Pro pystyi nähtävästi aina välissä jäähdyttämään itseään, jotta suorituskyky pysyi yllättävän tasaisena.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi reilut 74 000 pistettä, mikä tarkoittaa noin 9,6 prosenttia. Suorituskyvystä katoaa raskaassa käytössä siis lähes kymmenes, mikä on vielä ymmärrettävissä verrattaessa moniin huippupuhelimiin. Esimerkiksi täysin samaan järjestelmäpiiriin perustuvassa Honor Magic 4 Prossa suorituskyvystä katosi jopa huimat 34 prosenttia, joten Realme GT 2 Pro pystyy nähtävästi hieman paremmin pitämään laitetta kohtuullisessa lämpötilassa.

Stressitestin aikana Realme GT 2 Pro lämpeni hieman, mutta mistään kovin suuresta ylikuumenemisesta ei tällä kertaa ollut kyse. Puhelimen alumiinikehys tuntui varsin kuumalta, mutta takaosa vain lämpeni. Realme GT 2 Prota oli mielestäni mukavaa vielä pitää kädessä, eikä se ollut tulikuuma. Peruskäytössä puhelin ei kuitenkaan pääse kuumenemaan kovinkaan nopeasti liiaksi, joten puhelinta on miellyttävää käyttää lähes aina.

Realme GT 2 Prossa on panostettu luonnollisesti jäädytysjärjestelmään, joka on tärkeä osa nykyaikaisia huippupuhelimia kuumana käyvien kehittyneiden järjestelmäpiirien takia. Realmen mukaan puhelimessa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu järjestelmä, joka on yli 2-kertaa suurempi kuin aikaisemmin. Järjestelmä koostuu yhdeksästä kerroksesta ja käytössä on uusi Diamond Thermal -geeli, joka on 50-60 prosenttia tehokkaampi haihduttamaan lämpöä kuin tavalliset lämpötahnat. Järjestelmän toimintaa on perustesteissä vaikea testata, mutta selvästi se jotain tekee, sillä laite ei pääse kuumenemaan liiaksi.

Realme GT 2 Pro tarjoaa 5G-modeemin osalta pientä päivitystä, sillä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin on integroituna uusin Snapdragon X65 -modeemi. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Realme GT 2 Pron hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Realme GT 2 Pro tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta NSA-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78, sekä SA-verkoissa tuettuna ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös tästä uutuuspuhelimesta.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin vain harvoin 5G-verkoissa, mutta satunnaisten lataustestien perusteella päästiin tuttuihin 5G-lataus- ja lähetysnopeuksiin. Yleisesti puhelinta käytettiin 4G-verkoissa maaseudulla ja laite toimi niissä erinomaisesti. Vastaan ei tullut joissakin puhelimissa havaittuja heikkoja signaaleja, vaan verkot toimivat kuten niiden kuuluisikin.

Äänentoisto ja sormenjälkilukija

Äänentoiston osalta Realme GT 2 Pro on pitkälti samanlainen kuin aikaisemmin testattu OnePlus 10 Pro, sillä puhelimissa on täysin samanlaiset toteutukset. Realme luottaa siis stereokaiuttimiin, jossa puhelimen alareunassa oleva kaiutin on pääkaiutin ja yläreunassa oleva puheluihin käytettävä kuuloke toimii toisena kaiuttimena. Äänenlaatu on kaiuttimien kautta hyvällä tasolla. Äänenlaatu on tarpeeksi hyvää esimerkiksi puhepainotteisen äänen ja hetkellisen musiikin kuunteluun.

Realme GT 2 Prossa ei ole perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, joten käyttäjien on tyydyttävä langallisiin kuulokkeisiin. Kyseessä ei ole merkittävä puute, sillä myös ilman kuulokeliitintä pystyy elämään. Realme on onneksi panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. Realme on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä.

Realme käyttää puhelimessa optista näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka sijaitsee näytön alareunassa. Onneksi Realme on saanut sormenjälkilukijan hieman alareunaa korkeammalle, sillä nyt sitä on selvästi miellyttävämpää käyttää. Lukijaan yltää luonnollisesti peukalolla, eikä siihen tarvitse jatkuvasti kurkottaa. Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma, joka todettiin testijakson aikana. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin lukija ei sitä aina tunnista, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti.

Realme on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Tarjolla on yhteensä kahdeksan erilaista animaatiota. Valitettavasti animaatiota ei pysty ottamaan kokonaan pois.

Realme GT 2 Prossa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että etukameraan pohjautuva toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin, vaikka siihen ei luotettukaan päivittäisessä käytössä sen turvattomuuden takia.

Akunkesto ja lataus

Akunkestosta puhelimessa vastaa kookas 5000 milliampeeritunnin akku, joka on melko yleinen nykypäivän huippupuhelimissa. Realmen mukaan puhelimen pitäisi tarjota jatkuva 21 tunnin mittainen akunkesto striimatessa videota. Testijakson aikana akunkesto todettiin hyväksi ja se kesti aktiivisessakin käytössä vaaditun yhden päivän verran.

Tulokset akunkeston osalta olivat lähes identtiset OnePlus 10 Pron kanssa, sillä akkua oli iltaisin pääosin noin 20-25 prosenttia nukkumaan mentäessä. Kyseessä on hyvä suoritus, joten vähintään yhteen päivään päästään ja paljon kevyemmällä käytöllä varmasti kahdenkin päivän akunkesto on mahdollinen. Tämä riippuu toki täysin käytöstä, mutta itse käytin puhelinta usein hyvin aktiivisesti.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Realme GT 2 Prohon on saatu myös tehokas 65 watin SuperDart-pikalataus. Kyseessä on pääosin sama tekniikka, joka on nähty aikaisemmin myös OnePlussan tai Oppon puhelimissa, mutta nimi on hieman erilainen. Realmen mukaan puhelimen pitäisi latautua tyhjästä täyteen ainoastaan 33 minuutissa. Realme toimittaa puhelimen mukana myös oletusarvoisesti tehokkaimman mahdollisen laturin, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle myös tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Realme GT 2 Pron akun latausnopeus mukana toimitettavalla 65 watin laturilla.

Kuten kuvaajasta näkee, niin 65 watin tehoinen SuperDart-lataus lataa puhelimen pitkälti siinä ajassa, mitä Realme lupaakin. 5 minuutin mittausvälillä puhelin latautui tyhjästä täyteen 35 minuutissa. 15 minuutissa akkua saatiin jo 52 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 27 minuutissa. Akun lataus hidastuu hieman loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 8 minuuttia.

Lataus on siis hyvällä tasolla ja tarpeeksi nopea varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. 65 watin SuperDart-pikalaturilla saadaan hetkessä virtaa ja pitkät latausajat ovat historiaa. Realme ei ole kuitenkaan saanut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle, vaan käyttäjien on tyydyttävä USB-C-liittimen kautta tapahtuvaan langalliseen lataukseen.

Pakkastesti

Testijakson aikana Realme GT 2 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Realme GT 2 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä edelleen 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Realme oli estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä, jolla pyritään minimoimaan turvallisuusriskit. Puhelin ilmoitti lämpötilavirheestä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Realme GT 2 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Realme GT 2 Pro pärjäsi pakkastestissä erinomaisesti, eikä pakkanen tuottanut puhelimen käytölle merkittäviä ongelmia. Realme oli estänyt akun lataamisen, mutta puhelin palautui kuitenkin normaaliksi vain muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Realme GT 2 Pro pärjännee pakkastestin perusteella erinomaisesti myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Realme GT 2 Prossa on mielenkiintoinen kamerajärjestelmä, joka tarjoaa edullisemmille huippupuhelimille tyypillisen toteutuksen. Mitään todellisien lippulaivapuhelimien kamerajärjestelmää ei puhelimessa päästä näkemään, vaan tarjolla on jotain samanlaista kuin pahimmissa kilpailijoissakin.

Pääkamerana on 50 megapikselin tasoinen Sony IMX766 -sensori, joka on nähty esimerkiksi OnePlus Nord 2 -puhelimessa. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 µm pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.8-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain.

Ultralaajakulmakamera on Realme GT 2 Prossa pääosin sama kuin OnePlus 10 Pron kohdalla, sillä brändit jakavat tekniikoita keskenään. Ultralaajakulmakamerana käytetään Samsungin kehittämää ISOCELL JN1 -sensoria, jolla on tarkkuutta 50 megapikseliä. Ultralaajakulmakamera kykenee tällä kertaa jopa 150 asteen kuvakenttään, joka on yksi laajimmista älypuhelimissa. Kamerasensori on itsessään kooltaan 1/2,76 tuumaa. Lisäksi kamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, 15 mm polttoväli, mutta kamera ei tue automaattitarkennusta.

Telekameraa ei puhelimessa ole, jota voidaan pitää pienenä miinuksena. Kolmas takaosan kameroista on 3 megapikselin tasoinen mikroskooppikamera. Oletusarvoisesti kamera pystyy 20-kertaiseen suurennukseen, mutta tarjolla on myös 40-kertainen suurennus digitaalista zoomausta käyttämällä. Kamerassa on f/3.3-aukko, 20 millimetrin polttoväli ja se tukee automaattitarkennusta.

Mikroskooppikamera on mielenkiintoinen, mutta toteutukseltaan varsin turha tämän kategorian huippupuhelimessa. Etuosan kamera on tarkkuudeltaan 32 megapikseliä ja Realme hyödyntää Sony IMX615 -sensoria. Kokoa sensorilla on 1/2.75” ja tarjolla 0.8 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.4-aukko sekä 26 mm polttoväli. Etukamera ei tue automaattitarkennusta.

Realme GT 2 Pron kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.8, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, EIS, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/2.2, 15 mm, 1/2.76”, 0.64 µm, FF, 150 asteen näkökenttä)
    • Mikroskooppikamera: 3 megapikseliä (f/3.3, 20 mm, AF)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX615, f/2.4, 26 mm, 1/2.74”, 0.8 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Oletusarvoisesti puhelimen 50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12 megapikselin tasoisia kuvia, sillä Realme hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Pääkameran osalta Realme GT 2 Pro on hyvällä tasolla, jos katsotaan kuvanlaatua. Hyvässä valaistuksessa kuvien tarkkuus on erinomainen ja yksityiskohtia on paljon. Lisäksi kuviin taltioituu erittäin laaja dynaaminen alue ja värit ovat pääosin luonnollisia. Kuvat ovat laadultaan mielestäni jopa hieman parempia kuin yleisesti samaan sensoriin perustuvissa puhelimissa on nähty. Realme on onnistunut hyvin kuvien jälkikäsittelyn kanssa.

Realme GT 2 Pron pääkamera on hyvällä tasolla myös heikossa valaistuksessa, sillä jopa ilman yökuvaustilaa saadaan taltioitua yksityiskohtaisia kuvia. Dynaaminen alue on laaja ja yksityiskohtia on miellyttävän paljon. Toki pieni pehmeys kuvissa on läsnä ja kuvat ovat hieman tummia. Yökuvaustilan avulla pääkameran kuviin saadaan selvästi enemmän valoa, joka on varmasti monien käyttäjien mieleen, mutta muuten yleisessä laadussa ei ole havaittavissa merkittävää muutosta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Realme GT 2 Pron pääkameralla.

Realme GT 2 Prossa on lähes identtinen jopa 150 asteen kuvakenttään kykenevä ultralaajakulmakamera, joka nähtiin OnePlus 10 Prossa. Ultralaajakulmakameran 150 asteen näkökenttä on selvästi laajempi kuin monissa muissa puhelimissa, mutta oletusarvoisesti myös Realme GT 2 Prolla kuvataan vain 110 asteen kuvakentällä, kun käytetään ultralaajakulmakameraa. Erillisessä kuvaustilassa on mahdollista käyttää 150 asteen kuvakenttää, jos niin haluaa.

Yleisellä tasolla 110 asteen ultralaajakulmakuvat ovat hyviä, mutta yllättävän pehmeitä, joka johtunee automaattitarkennuksen puutteesta. Realme on onnistunut väritaltioinnin ja yleisen ilmeen kanssa yhtä hyvin kuin pääkameran kanssa, joten eri kameroiden välillä ei ole merkittävää eroa. Yleisellä tasolla Realme GT 2 Pron ultralaajakulmakamera on riittävä hyvässä valaistuksessa.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan ainakaan perustilassa käytettäessä. Kuvista tulee verrattain tummia ja epätarkkuus kasvaa merkittävästi. Kun käytetään yökuvaustilaa, onneksi ultralaajakulmakuvista saadaan ainakin omaan makuuni tarpeeksi hyviä ja ne ovat monessa tilanteessa jopa käyttökelpoisia. Realme GT 2 Pron ultralaajakulmakamerassa myös vääristyksien korjaus tuntui toimivan todella hyvin.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla normaalissa 110 asteen kuvaustilassa.

150 asteen kuvaustilassa pystytään käyttämään kameran koko kuvausaluetta hyödyksi. Kuvat ovat selvästi leveämpiä kuin normaalisti, mutta samalla se luo jopa hieman vääristyneen kuvan. Kamera ei korjaa kuvan perspektiiviä ainakaan yhtä hyvin kuin normaalissa tilassa. Kuvaustila antaa kuitenkin käyttäjille täysin uuden tavan ottaa kuvia, joista saa mielenkiintoisia.

Ultralaajakulmakameran ansiosta Realme GT 2 Prohon on pystytty toteuttamaan myös uudenlainen fish-eye-kuvaustila. Sen avulla 150 asteen kuvasta rajataan pyöreitä, jotka näyttävät kuin otettuna fish-eye-linssillä. Kuvat ovat selvästi vääristyneitä ja usein laatukaan ei päätä huimaa. Lisäksi kamera itsessään tuo rajoitteita automaattisen tarkennuksen puuttuessa, eli kovinkaan läheltä kuvia ei voi ottaa. Fish-eye-tilasta voisi olla enemmän hyötyä videokuvaamisessa kuin peruskuvien taltioinnissa.

Alapuolella on kuvia, jotka ovat otettuna 150 asteen kuvakentällä ja yksi kuva fish-eye-tilalla.

Mikroskooppikamera on Realme GT 2 Prossa erityisesti hauska ominaisuus, mutta ei siitä todellisuudessa ole mitään todellista hyötyä. Kamera menee mielestäni samaan kategoriaan syvyys- ja makrokameroiden kanssa, sillä tuskin kovin moni tarvitsee oikeasti päivittäisessä käytössä mikroskooppikameraa. Kameran zoomaus on 20-kertainen, mutta digitaalisesti voidaan zoomata jopa 40-kertaiseksi.

Kameran avulla voi kuvata hyvin läheltä kohdetta ja sen avulla saadaan esille asioita, joita ei välttämättä edes paljain silmin pysty havaitsemaan. Puhelimeen on saatu myös kaksi LED-salamavaloa, jotka tuovat kuvaustilanteeseen enemmän valoa, jotta kuvista saataisiin edes kohtuullisia. Alapuolella on muutamia mikroskooppikameralla otettuja kuvia, joista kukin voi päätellä onko kamerasta itselle mitään hyötyä.

Takakameroiden videokuvaus on hyvällä tasolla. Tuettuna on tuttu 8K 24 fps -videokuvaus, mutta oman kokemuksen mukaan 8K-videokuvauksesta ei ole kovin paljoa hyötyä toistaiseksi, minkä vuoksi itse suosin edelleen 4K-videokuvausta. Mielestäni 4K-kuvaustiloilla saadaan myös Realme GT 2 Prolla paljon parempaa jälkeä. Puhelin tukee 4K 30-, 60- sekä 120 fps -videokuvauksia.

4K-videokuvaus on erityisesti pääkameralla todella hyvällä tasolla tai ainakin riittävällä tasolla itselleni satunnaista kuvaamista varten. Realme GT 2 Prossa pääkameran vakautus oli myös hyvällä tasolla, eikä videoihin tullut häiritsevää tärähtelyä.

Realme GT 2 Pro -puhelimella pystytään kuvaamaan 8K 24 fps -kuvaa ainoastaan pääkameralla (ja myös 4K 60 fps ja 120 fps), mutta 4K 30 fps -videokuvaa voidaan kuvata pää- ja ultralaajakulmakameroilla. Videota kuvattaessa on myös mahdollista vaihtaa korkeintaan 4K 30 fps -tilassa kesken kuvauksen. Realme antaa myös mahdollisuuden kuvata videota mikroskooppikameralla, mutta se tukee korkeintaan 720p-videokuvaa.

32 megapikselin etukameralla taltioidaan oletusarvoisesti 32 megapikselin kuvia ja ainakin itse olin todella tyytyväinen etukameran laatuun. Hyvässä valaistuksessa etukameran kuvat ovat erittäin laadukkaita ja yksityiskohtaisia, mutta myös heikommassa valaistuksessa kuvista saadaan hyviä. Etukameran kuvissa on laaja dynaaminen alue ja värit ovat luonnolliset. Etukamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan kuviin hieman enemmän valoa heikossa valaistuksessa.

Etukamera on mielestäni jopa parempi kuin OnePlus 10 Prossa, joten Realmen kuvien jälkikäsittely on jollakin tavalla hieman parempi. Valitettavasti Realme GT 2 Pron etukamerassa ei ole tukea automaattitarkennukselle, joka on pieni miinus tässä kategoriassa. Etukameran videokuvaus rajoittuu vain 1080p 30 fps -tasolle, joten valitettavasti 4K-videokuvausta ei ole tarjolla.

Kamerasovelluksena toimii pitkälti sama kamerasovellus kuin Oppon ja OnePlussan puhelimissa oleva sovellus. Kamerasovelluksen yleisilme on melko selkeä, mutta siinä on piilotettu muutamia toimintoja mutkien taakse, eikä kaikki ole yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeensa salamalle, HDR-kuvaukselle, tekoälytilalle sekä kuvasuhteelle. Lisäksi ylärivissä on valikkopainike, jonka takaa löytyy asetukset kuvauksen ajastukselle sekä asetuspainike.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä sekä sovelluksessa on käteväksi todettu karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihtaa eri kuvaustilojen välillä (yö, katu, video, valokuva, muotokuva 50M, ja lisää). Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukana 2x-painike, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä telekameraa ei Realme GT 2 Prosta löydy.

Kamerasovelluksessa päästään käsiksi kaikkiin muihin kuvaustiloihin lisää-valikon takaa. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös esillä Google Lens -pikakuvake. Kamerasovelluksessa on monia muitakin käteviä ominaisuuksia, joita ovat muun muassa kuvien pikajako pyyhkäisemällä ylöspäin äskettäin otetun kuvan kuvaketta.

Realme GT 2 Pro -puhelimessa yksi tärkeimmistä kameratiloista on pro-tila, eli manuaalitila. Pro-kuvaustilassa voi kuvata pääkameran avulla ja siinä voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tila tarjoaa vakiona myös histogrammia, muta sommittelu- ja vaakaviivat täytyy erikseen asettaa päälle.

Pro-tilassa voi kuvata luonnollisesti RAW-kuvia (ja RAW Plus), joita on parempi jälkikäsitellä esimerkiksi tietokoneella. Pro-tilassa ei ollut mahdollista ottaa suoraan 50 megapikselin tarkkuudella kuvia, joka on hieman erikoista. Pro-tila tukee onneksi myös ultralaajakulmakameralla kuvaamista, mutta sen valintapainike löytyy hieman vaikeasti sovelluksen yläreunasta. Asetukset myös ultralaajakulmakameralle ovat pitkälti samanlaiset kuin pääkameralle.

Kamerasovellus on siis varsin tuttua kauraa, jos on aikaisemmin käyttänyt Oppon, OnePlussan tai Realmen puhelimia. Suurempia ongelmia kamerasovelluksessa ei ollut, vaan se tuntui toimivan nopeasti sekä sulavasti tilanteessa kuin tilanteessa.

Käyttöjärjestelmä

Realme GT 2 Prossa on heti tuoreeltaan Googlen toistaiseksi tuorein Android 12 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Realme UI 3.0 -käyttöliittymä. Vaikka kyseessä on suomalaisille käyttäjille täysin uudella nimellä kulkeva käyttöliittymä, niin siinä on silti paljon tuttua. Realme käyttää Oppon kehittämän ColorOS-käyttöliittymän koodipohjaa, joten siitä on paljon samaa myös OnePlussan tuoreimman OxygenOS 12 -käyttöliittymän kanssa. Realmen puhelimia varten mukaan on tuotu joitakin muutoksia.

Testijakson aikana puhelimelle julkaistiin useita päivityksiä ja lopuksi Realme GT 2 Prossa oli tuoreimman ohjelmistoversion mukana asennettu Googlen 5. toukokuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin tietoturva on näin kesäkuussa vielä hyvällä tasolla. Realme GT 2 Pro tarjoaa hintaluokassaan myös miellyttävän päivityslupauksen, sillä Realme lupaa laitteelle 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä.

Puhelimelle on lupa odottaa jatkossa Android 13, Android 14 ja Android 15 -päivityksiä, mutta myös tietoturvapäivityksiä vuoteen 2026 asti. Lupauksen osalta jäädään hieman Samsungin tarjoamalle 4 + 5 vuoden päivitystuelle, mutta mielestäni 3 + 4 on tässä kategoriassa vielä ymmärrettävissä. Realme tarjoaa siis yhtenevän päivitystuen esimerkiksi OnePlus 10 Prohon verrattaessa. Toistaiseksi on vaikea sanoa kuinka nopeasti päivityksiä on puhelimelle tulossa, mutta ainakin tietoturvaa Realme on pystynyt pitämään testijakson aikana hyvin ajan tasalla.

Realme UI 3.0 -käyttöliittymä on tuttua kiinalaista, sillä se on selvästi erilaisempi kuin Googlen oma Android 12 -kokemus. Jos on aikaisemmin käyttänyt OxygenOS-käyttöliittymää OnePlussan Oppoon yhdistymisen jälkeen, niin silloin Realme UI 3.0 on varsin tuttu. Realme on muokannut hieman ilmoitusvalikkoa ja asetusvalikko on värikkäämpi. Asetukset ovat kuitenkin täysin identtiset ja kustomointimahdollisuudet lähes samat. Realme UI 3.0 tarjoilee lisäksi tuen Android 12:n kaltaisille taustavärin mukaisille väriteemoille. Puhelin osaa valita taustakuvasta korostusvärit, joita käytetään käyttöliittymän laajuisesti.

Realme GT 2 Prolle ohjelmisto oli saatu onnistuneesti optimoitua, eikä vastaan tullut mitään merkittäviä ongelmia. Esimerkiksi ilmoitukset toimivat hyvin, eikä virransäästöominaisuudet olleet liian aggressiivisia. Mielestäni ohjelmistokokemus oli selvästi viimeistellympi ja miellyttävämpi käyttää kuin OnePlus 10 Prossa, joka on hyvin erikoista. Puhelimissa on nimittäin sama laitteisto ja pohjana on sama ohjelmisto. Realme GT 2 Prohon on esiasennettuna lukuisia sovelluksia, joista onneksi kolmannen osapuolen sovellukset pystytään poistamaan.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Realme GT 2 Pro -puhelinta.

Realme GT 2 Pro on yllättävän mielenkiintoinen huippupuhelin, joka tarjoaa tasapainoisen kokonaisuuden omassa hintaluokassaan. Laitteessa on vahvat tekniset ominaisuudet, mutta silti kilpailukykyinen hinta. Tämän takia Realmen ensimmäistä todellista huippupuhelinta on helppo suositella ostettavaksi.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen tyylikkäästä ja laadukkaasta muotoilusta, mutta erityisesti paperimainen takapinta erottaa laitteen kilpailijoista. Yksi selvistä vahvuuksista on loistava AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on QHD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Suorituskykyä ei Realme GT 2 Prosta myöskään puutu, sillä Snapdragon 8 Gen 1 pitää huolen laitteen toiminnasta. Puhelimessa todettiin olevan myös kategoriassaan hyvät kamerat, hyvä akunkesto ja nopea lataus. Lisäksi puhelimessa on myös paljon muuta hyvää, kuten stereokaiuttimet sekä pitkä päivityslupaus.

Puhelimessa on paljon hyvää, mutta myös hieman huonoa. Rakenteellisesti Realme GT 2 Pro ei ole vedenkestävä, eikä puhelimessa ole esimerkiksi muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä. Selviä puutteita tässä kategoriassa ovat mielestäni telekameran ja langattoman latauksen puutteet.

Suurimpia kilpailijoita Realme GT 2 Prolle Suomen markkinoilla ovat mielestäni OnePlus 10 Pro sekä Motorola Edge 30 Pro. Realme GT 2 Pro tarjoaa kuitenkin mukavan tasapainoisen kokonaisuuden, joka on laitteen selvä vahvuus.

Realme GT 2 Pro on tuotu Suomessa myyntiin kevään aikana ja se on valittavissa kolmessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Paper Green, valkoinen Paper White sekä musta Steel Black. Puhelimesta on tarjolla kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua ja 12 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 749 euroa (8+128 Gt) sekä kalleimmillaan 849 euroa (12+256 Gt).

Realme GT 2 Pro

9

Realme GT 2 Pro on miellyttävän tasapainoinen älypuhelin, joka tarjoaa rahalle paljon vastinetta.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas muotoilu
  • Erinomainen tasainen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri takaa hyvän suorituskyvyn
  • Kategoriassaan hyvät kamerat, erityisesti pääkamera
  • Hyvä akunkesto sekä tehokas pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Stereokaiuttimet ja nopea sormenjälkilukija
  • Android 12 ja Realme UI 3.0 toimivat hyvin + pitkä 3 + 4 vuoden päivityslupaus
  • Kattava myyntipakkaus (mm. 67W laturi ja suojakuori)
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Puhelin ei ole IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Ei tarjoa telekameraa
  • Ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta
  • Ei langatonta latausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut