ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy Z Flip 3 – taittuvanäyttöinen puhelin suurelle yleisölle, yhdellä suurella ongelmalla

Samsung Galaxy Z Flip 3

Samsung on tänä vuonna tuonut taittuvanäyttöiset älypuhelimet aikaisempaa suuremman yleisön saataville, mikä todettiin jo aikaisemmin testatun Galaxy Z Fold 3 -puhelimen kohdalla. Todennäköisesti Galaxy Z Flip 3 on kuitenkin edullisemman hinnan vuoksi vieläkin houkuttelevampi. Olemme parin viikon aikana testanneet Galaxy Z Flip 3 -puhelinta, joten nyt on aika katsoa, mihin puhelimesta todellisuudessa onkaan.

Galaxy Z Flip 3 -puhelimesta mielenkiintoisen tekee simpukkapuhelimen olemus, jonka mahdollistaa taittuva näyttöpaneeli. Puhelimessa on myös normaaleista huippulaitteista tuttuja teknisiä ratkaisuja, kuten Snapdragon 888 -huippupiiri, kaksoiskamera sekä stereokaiuttimet. Suurimmat uudistukset puhelimessa ovat kookkaampi ulkopuolen näyttöpaneeli sekä IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Galaxy Z Fold 3:n tavoin myös Galaxy Z Flip 3:n voi upottaa kokonaan veteen.

Samsung on tuonut Galaxy Z Flip 3 -puhelimen saataville Suomessa elokuun lopulla ja kyseessä on aikaisempaa edullisempi laite. Galaxy Z Flip 3 -puhelimesta on tarjolla kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Tarjolla on laajasti neljä väriversiota, jotka ovat musta, violetti, kerma sekä vihreä. Samsungin omasta verkkokaupasta puhelimen saa myös kolmessa muussa värissä, jotka ovat harmaa, valkoinen sekä pinkki. Hintaa 128 gigatavun versiolla on 1079 euroa ja 256 gigatavun versiolla 1149 euroa.

Tulemme tässä arvostelussa tutustumaan Galaxy Z Flip 3 -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Artikkelissa käymme läpi tarkemmin muun muassa vedenkestävyyttä, taittuvaa näyttöä, ohjelmistollisia uudistuksia sekä yleisesti laitetta. Arvostelussa katsomme läpi myös puhelimelle toteutetut testit, kuten lataustestin ja stressitestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Z Flip 3 (SM-F711B)
Mitat [suljettuna]: 72.2 x 86.4 x 17.1 mm
Mitat [avattuna]: 166 x 86.2 x 6.9 mm
Paino: 183 g
Rakenne: alumiinikehys / Gorilla Glass Victus -lasi / muovi / IPX8-luokitus
Päänäyttö [taipuva]: 6.7 tuumaa / Dynamic AMOLED 2X / 2640 x 1080 / 22:9-kuvasuhde / 120 Hz / HDR10+
Ulkonäyttö: 1.9 tuumaa / 512 x 260 /  Super AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 888 (Adreno 660)
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5]
Tallennustila: 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / Dual Pixel DPAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 12 mm / 1.12 µm / 123 astetta) + LED-salama
Etukamera [sisäpuolella]: 10 MP (f/2.4 / 26 mm / 1.22 µm)
Akku: 3300 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 / One UI 3.1.1 (1. syyskuuta 2021 tietoturva)
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + nano-SIM / eSIM) / 15 watin langallinen lataus / kaksisuuntainen langaton lataus / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereo-kaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / violetti / kerma / vihreä | Samsung.com: harmaa / valkoinen / pinkki
Hinta: 1079 € (8 + 128 Gt) / 1149 € (8 + 256 Gt)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Z Flip 3 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy Z Flip 3 -puhelimen tuttuun tyyliinsä erittäin kompaktissa ja ohuessa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on ulkoisesti musta ja sitä koristaa suuri Z-kirjain sekä useaan kertaan Samsung-logo ja Galaxy Z Flip 3 5G -teksti. Myyntipakkauksen yhteen kylkeen on asetettu tarra, josta käy ilmi puhelimen malli, väri, IMEI-tiedot sekä valmistusmaa.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy Z Flip 3 muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pieni pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Mitään muuta myyntipakkauksesta ei löydy, sillä Samsung on päättänyt olla toimittamatta laturia tai kuulokkeita puhelimen ostajalle. Kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei paketista siis löydy, mutta monilta löytyy varmasti jo entuudestaan jokin laturi puhelimen lataamista varten.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan Galaxy Z Flip 3 jatkaa siitä mihin jäätiin alkuperäisen Galaxy Z Flip -puhelimen kanssa. Tuttuun huippuluokan tyyliin puhelimen rakenteessa on käytetty premium-tason materiaaleja, sillä laite koostuu ulkoisesti alumiinista ja lasista. Suurin uudistus puhelimessa on myöskin IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys, jota ei vielä edeltäjästä löytynyt.

Samsung on julkaissut puhelimen neljässä laajasti tarjolla olevassa väriversiossa, jotka ovat musta, violetti, kerma sekä vihreä. Samsungin omasta verkkokaupasta puhelimen saa myös kolmessa muussa värissä, jotka ovat harmaa, valkoinen sekä pinkki. Testissä kävi kerma-väriversio, joka on väritykseltään vaalea.

Samsung hyödyntää uutuuspuhelimessa Armor-alumiinikehystä, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Lisäksi lasipinnat ovat valmistettuna tuoreimmasta Gorilla Glass Victus -lasipinnasta. Ainakin testiin saatu väriversio oli viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, joten mattapintaista lasia ei kovinkaan monesta Galaxy Z Flip 3:n väriversiosta löydy. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut mattapintaista lasia, sillä nyt kiiltävä lasi on selvästi herkempi naarmuuntumiselle ja siinä näkyy sormenjäljet selvemmin. Onneksi vaaleassa väriversiossa sormenjäljet eivät näy yhtä helposti, mutta tietyssä kulmassa katsottuna lasi on todella likainen. Kiiltävä lasi tekee Galaxy Z Flip 3 -puhelimesta myös todella liukkaan, joten suojakuoret eivät ole varmasti huono idea.

Henkilökohtaisesti tykkään todella paljon Galaxy Z Flip 3 -puhelimen toteutuksesta, sillä nyt puhelin taittuu pieneen tilaan ja samalla se tarjoaa kaikki normaalin älypuhelimen toiminnot. Puhelin mahtuu esimerkiksi pieneenkin taskuun ongelmitta. Lisäksi Galaxy Z Flip 3 on mielestäni tyylikäs, jos haluaa erottua joukosta hieman erilaisella laitteella. Samsung on tehnyt puhelimesta avattuna ollessa varsin korkean ja suhteessa kapean, mikä näyttää välillä hieman erikoiselta. Mielestäni puhelin istuu kuitenkin käteen todella hyvin ja pyöristetty mattapintainen kehys antaa mukavan tuntuman.

Kyseessä on siis todella laadukas laite, joka tuntuu kädessä hyvältä ja ei ole liian suuri tai painava. Samsung on ilmoittanut Galaxy Z Flip 3:n mitoiksi suljettuna 72,2 x 86,4 x 17,1 millimetriä, joten paksuutta on lähes kahden perinteisen puhelimen verran, mutta korkeutta puolet vähemmän. Avattuna puhelimen mitat ovat 166 x 86,2 x 6,9 millimetriä, jolloin korkeus tuplaantuu ja paksuudesta lähtee puolet pois. Avattuna kyseessä on todella ohut puhelin, sillä harva puhelin on alle 7 mm paksu. Painoa Galaxy Z Flip 3:lla on 183 grammaa, joten painon osalta kyseessä on yllättävän kevyt taittuvanäyttöinen laite. Samsung on onnistunut tekemään puhelimesta jopa kevyemmän kuin monista normaaleista puhelimistaan.

Sarana on taittuvanäyttöisissä puhelimissa kuitenkin edelleen osa-alue, joka varmasti mietityttää monia. Ainakaan testijakson aikana sarana ei tuntunut päästävän minkäänlaista ääntä, vaan se toimi jatkuvasti sulavasti. Sarana ei tuntunut löystyvän ainakaan liikaa, mutta täysin uuteen Galaxy Z Flip 3 -puhelimeen verrattaessa oli käytetty puhelin jokseenkin helpompi avata, sillä sarana oli jo hieman kulunut. Samsung on onnistunut laadun kanssa, sillä puhelin ei natise tai anna periksi edes käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Samsung on varustellut saranan harjaksilla, jotka puhdistavat saranan automaattisesti sitä käytettäessä. Samsungin mukaan harjakset laitteen sisällä pyyhkivät lian ja pölyn pois niin, ettei ne pääse vaikuttamaan käyttökokemukseen negatiivisesti. Itse saranan on luvattu kestävän vähintään 200 000 taivutuskertaa, mikä tarkoittaisi 5 vuoden kestävyyttä, jos puhelimen saranaa käytettäisiin keskimäärin 100 kertaa päivässä. Samsung ei ole tuottanut saranasta täysin tiivistä, sillä puhelimen ollessa taitettuna kahtia, jää väliin pieni rako, jonne voi mennä pölyä ja muuta likaa esimerkiksi taskussa. Kyseessä on ongelma lähes kaikissa taittuvanäyttöisissä puhelimissa.

Uutena rakenteellisena ominaisuutena Samsung on tällä kertaa tuonut Galaxy Z Flip 3 -puhelimeen IPX8-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden, joka löytyi myös Galaxy Z Fold 3 -mallista. Mitkään aikaisemmat taittuvanäyttöiset puhelimet eivät ole olleet vedenkestäviä, joten Samsung on tässä suhteessa selvästi kilpailijoitaan edellä. IPX8-luokituksen mukaisesti puhelinta ei ole suunniteltu kestämään pölyä tai likaa, mutta vettä se kestää 1,5 metrin syvyydessä noin 30 minuutin ajan. Vedenkestävyys on loistava ominaisuus, eikä nyt puhelimen käyttämistä esimerkiksi vesisateessa tai vaikka uidessa tarvitse välttää. Testijakson aikana Galaxy Z Flip 3 upotettiin muutaman kerran kokonaan veteen, eikä se siitä ainakaan hajonnut.

Suljettuna Galaxy Z Flip 3:n etuosassa on esillä pieni näyttöpaneeli, jota on suojaamassa Gorilla Glass Victus -lasipinta. Näytön oikealla puolella on puhelimen kaksi hieman ulkonevaa kameraa ja kameroiden yläpuolella on yksi LED-salamavalo. Testilaitteen takaosassa ei ole esillä mitään, mutta kaupasta ostettaessa siinä olisi myös tutut sertifiointilogot.

Kun Galaxy Z Flip 3 avataan, niin sisältä paljastuu taittuva näyttöpaneeli. Näyttö peittää noin 85 prosenttia pinta-alasta, mikä on mielestäni hyvä suoritus tässä kategoriassa. Näytön yläreunassa nähdään etukameraa varten tehty reikä, minkä lisäksi näyttöön Samsung on integroinut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön yläpuolella on esillä puheluita varten tehty kuuloke. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä takaosan. Takaosassa on tällöin siis pääkamera ja pikkunäyttö.

Galaxy Z Flip 3 -puhelimen oikeassa reunassa on tuttuun tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat avattuna varsin korkealla. Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija ja painikkeiden tuntuma oli hyvällä tasolla. Puhelimen vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti. Galaxy Z Flip 3:n yläreunassa on reikä mikrofonille, mutta alareunassa on kaiutinritilä, USB-C-liitin sekä kaksi reikää mikrofoneille. Kun Galaxy Z Flip 3 taivutetaan pienemmäksi, niin esille tulee yläreunaan saranaosuus. Sarana on suojattu mattapintaisella metallilla, johon on kaiverrettu Samsungin logo.

Näytöt

Samsung on panostanut tällä kertaa erityisesti ulkopuolen näyttöpaneeliin, mutta myös taittuva näyttö on saanut muutaman miellyttävän päivityksen. Taittuva näyttö on Galaxy Z Flip 3 -puhelimen tärkein osa-alue, joten aloitetaan tällä kertaa siitä. Kyseessä on kookas 6,7 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus (2640 x 1080), 120 hertsin virkistystaajuus sekä 1200 nitin maksimikirkkaus.

Henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen taittuvan näytön tekniseen ratkaisuun, sillä kyseessä on huippuluokan näyttö. Samsung ei ole joutunut karsimaan juurikaan mistään, vaan näyttö tarjoaa loistavia kokemuksia. AMOLED-tekniikka takaa loistavan värintoiston ja erityisesti musta on oikeasti mustaa. Näytön korkea 120 hertsin virkistystaajuus tekee kokemuksesta sulavan, mitä tässä kategoriassa voisikin odottaa. Näytön kirkkaus riittää mielestäni myös lähes jokaisessa tilanteessa ja katselukulmat ovat huippuluokkaiset.

Taittuvan toteutuksen takia Samsung on joutunut tekemään Galaxy Z Flip 3:n näytöstä varsin korkean ja suhteessa kapean verrattuna normaaleihin puhelimiin. Näyttö tarjoaa 22:9-kuvasuhteen, joka näyttää aluksi oudolta, mutta kyllä siihenkin tottuu muutamassa päivässä. Korkealta näytöltä on mielestäni miellyttävää selata nettiä tai lukea tekstiä, sillä näytölle mahtuu enemmän sisältöä. Toisaalta korkea näyttö ei ole paras mahdollinen vaakatasossa käytettävyyteen, sillä näytölle mahtuu tällöin vain vähän sisältöä.

Galaxy Z Flip 3 -puhelimen näyttö tukee luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaattia, joten puhelimella voidaan katsoa tarkkaa sisältöä HDR10-tekniikoilla monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflixissä puhelin tukee Full HD -tasoista suoratoistoa HDR10-ominaisuuksilla.

Samsung tarjoilee Galaxy Z Flip 3 -puhelimelle hyvin erilaisia asetuksia, joilla näytöstä saa kaiken hyödyn irti. Asetuksien kautta näyttö voidaan esimerkiksi pakottaa 60 hertsiin tai käyttämään mukautuvaa virkistystaajuutta. Mukautuvan tilan ollessa päällä näyttö päättää itse, missä tilanteissa käytetään korkeita virkistystaajuuksia. Näyttöä ei ole mahdollista pakottaa jatkuvaan 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Myös näytön värejä on mahdollista säätää mukavan monipuolisesti. Esimerkiksi valittavia tiloja ovat eloisa ja luonnollinen, joilla voidaan säätää värejä. Lisäksi näytön valkotasapainoa on mahdollista säätää viileän ja lämpimän välillä. Näytön lisäasetuksien kautta on mahdollista säätää valkotasapainoa vielä monipuolisemmin punaisen, vihreän ja sinisen sävyn avulla. Galaxy Z Flip 3:n näyttö tukee myös silmien mukavuustilaa, joka rajoittaa näytön sinisen valon määrää. Lisäksi tarjolla on näytölle monet muut perusasetukset.

Taittuvanäyttöisissä puhelimissa näytössä on ollut aina ja on myös Galaxy Z Flip 3:n kohdalla taitoskohta. Galaxy Z Flip 3:n konseptissa taitoskohta on näytön keskellä vaakasuunnassa ja mielestäni se on selvästi huomattavampi kuin Galaxy Z Fold 3 -puhelimessa ollut pystysuora taitoskohta. Galaxy Z Flip 3:n kohdalla taitoskohdan tuntee aina näyttöä koskettaessa, mutta onneksi saumakohta ei ole silminnähtävissä kovinkaan hyvin näytön ollessa päällä. Toki taitoskohdan näkee hyvin, kun näyttö on sammutettuna.

Taitoskohta on mielestäni sellainen seikka, johon tottuu käytössä, eikä se suuremmin häiritse enää viikon käytön jälkeen. Taittuva näyttö herättää aina hieman huolta kestävyyden kanssa, mutta Samsung on luvannut puhelimen kestävän useita vuosia. Galaxy Z Flip 3:n kohdalla näyttöä on suojaamassa muovipinta, joka hieman heikentää tuntumaa. Lisäksi näyttö naarmuuntuu muovin takia normaalia helpommin, joten ainakaan kynsillä ei näyttöä kannata käyttää. Testijakson aikana itse onnistuin kuitenkin välttämään näytön naarmuuntumiset. Näyttö on tuttuun tapaan aina myös likainen, sillä muovipinta kerää sormenjälkiä todella hyvin.

Entä ulkopuolen näyttö? Samsung on tehnyt ison muutoksen Galaxy Z Flip 3 -puhelimen ulkopuolen näyttöön, jos verrataan edeltäjämalliin. Näyttö on kooltaan nyt suurempi 1,9 tuumaa ja siinä on 260 x 512 pikselin tarkkuus. Näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan, joten musta on oikeasti mustaa. Suurempi näyttö on saatu miellyttävästi yhdistettyä puhelimen muotoiluun ja samalla Samsung on pystynyt tuomaan ulkopuolelle aikaisempaa enemmän sisältöä ja toimintoja.

Koska näyttö on edelleen pieni, niin sen kautta ei päästä käsiksi puhelimen kaikkiin ominaisuuksiin, vaan Samsung on joutunut sitä edelleen rajaamaan. Näytöllä saadaan esille ilmoitukset, kellonaika ja päivämäärä, akun varaustaso sekä muutamia pienoisohjelmia. Näytöltä voidaan esimerkiksi hallita musiikkia, katsoa sää tai päivän aikataulu sekä tarkistaa Samsung Healthin kautta aktiivisuustietoja.

Käyttäjä pystyy myös personoimaan pikkunäyttöä aikaisempaa paremmin. Samsung antaa mahdollisuuden vaihtaa näytöllä näkyvää taustakuvaa tai teemaa, minkä lisäksi pienoisohjelmia pystyy vaihtamaan tai lisäämään omien tarpeiden mukaisesti. Henkilökohtaisesti tykkään Samsungin toteutuksesta pikkunäytön kanssa, mutta kaipaisin myös samalla mahdollisuutta hallita puhelinta paremmin näytöltä. Esimerkiksi vieläkin suurempi näyttö voisi mahdollistaa viesteihin vastaamisen tai sovelluksien käyttämisen niin, ettei puhelinta aina tarvitsisi avata.

Tekniikka, suorituskyky, 5G

Tekniikan osalta Galaxy Z Flip 3 on pääosin identtinen Galaxy Z Fold 3 -puhelimen sekä monien muiden tämän vuoden huippupuhelimien kanssa. Samsung hyödyntää uutuuspuhelimessa tuttua Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriä, joka tarjoilee huippuluokan suorituskykyä. Erikoisesti Samsung ei ole päättänyt käyttää hieman päivitettyä Snapdragon 888 Plus -versiota, vaan luottaa Snapdragon 888 -malliin.

Snapdragon 888 on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja järjestelmäpiiri tarjoaa Kryo 680 -ytimiä, jotka ovat jopa 25 prosenttia tehokkaampia ja ne toimivat jopa 2,84 GHz:n kellotaajuudella. Kyseessä on myös ensimmäinen CPU-alijärjestelmä, joka perustuu ARM Cortex-X1 -arkkitehtuuriin. Järjestelmäpiirissä on siis yksi 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävä Kryo 680 -ydin, kolme 2,42 GHz:n taajuudella toimivaa Kryo 680 -ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää Kryo 680 -ydintä. Grafiikkasuorittimena toimii tuorein Adreno 660, joka on tähän asti tehokkain grafiikkaprosessori ja Qualcommin mukaan se on jopa 35 prosenttia tehokkaampi kuin edeltävä sukupolvi.

Samsung Galaxy Z Flip 3 on tarjolla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joissa on 8 gigatavun RAM-muistin rinnalla joko 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää laitteessa muista tuoreimmista huippupuhelimista tuttua LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Muistikorttipaikkaa Samsung ei ole saanut puhelimeen laitettua, vaikka laiteessa on vain yksi fyysinen SIM-korttipaikka.

Suorituskykytestien osalta Galaxy Z Flip 3 -puhelin ei pääse enää tarjoamaan mitään kovinkaan mullistavaa, sillä Snapdragon 888 -piirin kyvykkyys on hyvin tiedossa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy Z Flip 3:n saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuvaan Galaxy Z Fold 3 -puhelimeen tai vaihtoehtoisesti Exynos 2100 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Galaxy S21 Ultra -puhelimeen.

Testitulokset
Samsung Galaxy Z Flip 3 (SD888) Samsung Galaxy Z Fold 3 (SD888) Samsung Galaxy S21 Ultra (E2100)
AnTuTu (V8): 654 838 pistettä 751 360 pistettä 720 436 pistettä
Geekbench 5 (single): 1048 pistettä 1043 pistettä 825 pistettä
Geekbench 5 (multi): 3257 pistettä 3194 pistettä 3064 pistettä
PCMark 2.0: 11 909 pistettä 11 783 pistettä 12 167 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 6209 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 6799 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 4763 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 4657 pistettä 5680 pistettä 5222 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella Galaxy Z Flip 3 -puhelimen suorituskyky on odotetulla tasolla ja tulokset ovat samaan Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvien muiden puhelimien tasolla. Pisteet jäivät kuitenkin järjestäen hieman Galaxy Z Fold 3 -puhelimen jälkeen, mutta Galaxy Z Flip 3:n suorituskyky on silti huippuluokkainen. Samsung Galaxy S21 Ultra tuntui olevan muutamassa testissä myös hieman edellä, mutta mitään merkittäviä eroavaisuuksia ei päästy näkemään.

Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Galaxy Z Flip 3 toimi mielestäni testijakson aikana mainiosti ilman ongelmia suorituskyvyn kanssa. Nähtävästi Samsung on joutunut laittamaan järjestelmäpiirin todella pieneen tilaan puhelimen sisälle, sillä laite kuumenee myös normaalissa käytössä paljon. Tämä saattaa vaikuttaa hieman suorituskykyyn, mutta testijakson aikana ei havaittu suurempia hidasteluja.

Galaxy Z Flip 3 -puhelimelle toteutettiin testijakson aikana myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Samsung Galaxy Z Flip 3 -puhelimen stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Z Flip 3 -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä 654 838 pistettä, joka on ehkä hieman alhainen tulos Snapdragon 888 -puhelimelle. Toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät rajuun laskuun, sillä ne asettuivat vain 606 193 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin mitattua kolmannella testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 577 570 pistettä. Neljännellä ja viidennellä testauskerralla AnTuTun antamat pisteet lähtivät loivaan nousuun, eikä suurempaa laskua enää nähty.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 11,8 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on suurta Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa, ja se on pääosin samalla tasolla Galaxy Z Fold 3 -puhelimen kanssa. Stressitestissä on nähty selvää suorituskyvyn laskua on myös monissa muissakin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa puhelimissa. Galaxy Z Flip 3:n kohdalla suorituskyvyn putoaminen ei ollut huonoimmasta päästä, sillä esimerkiksi OnePlus 9 Pron kohdalla suorituskyvystä katosi huimat 26,2 prosenttia. Suorituskyvyn lasku pidemmässä käytössä on normaalia Snapdragon 888 -puhelimille, mikä viittaa ongelmiin jo suoraan järjestelmäpiirin suunnittelussa.

Myöskään Samsung ei ollut onnistunut välttämään puhelimen kuumenemista, vaan Galaxy Z Flip 3 kuumenee todella paljon erityisesti yläreunasta. Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä on tiedetty olevan ongelmia kuumenemisen kanssa ja nyt se korostuu hyvin Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa. Huippuluokan järjestelmäpiiri on jouduttu tunkemaan ahtaaseen paikkaan, eikä puhelimessa ole tilaa kunnolliselle jäähdytykselle, mikä johtaa kuumenemiseen. Puhelin kuumeni testijakson aikana jo kymmenen minuutin käytön jälkeen todella kuumaksi, eikä puhelinta ollut kivaa pitää kädessä. Myös tämän puhelimen kohdalla olisi voinut kypsentää esimerkiksi kananmunan asettamalla sen takaosan päälle, sillä kuumeneminen oli todella suurta.

Snapdragon 888 on Qualcommin ensimmäinen huippuluokan järjestelmäpiiri, jossa on integroituna 5G-modeemi. Mukana on Snapdragon X60 -modeemi, jonka avulla puhelin pystyy tarjoamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Galaxy Z Flip 3 pitää sisällään monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-tukea ei löydy Suomessa tarjolla olevasta versiosta. Uuden sukupolven 5G-modeemin ansiosta puhelimella päästään teoreettisesti jopa 7,5 Gbps:n latausnopeuksiin ja 3 Gbps:n lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Galaxy Z Flip 3 tukee kolmeatoista 5G-taajuusaluetta, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 sekä 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös Galaxy Z Flip 3 -puhelimesta.

5G-yhteyksiä Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa testattiin pääosin vain Hämeenlinnan alueella DNA:n verkoissa, mutta valitettavasti 5G:tä ei päästy käyttämään jatkuvassa käytössä. Testien mukaan 5G-yhteydet toimivat Elisan ja DNA:n verkoissa erinomaisesti, eikä vastaan tullut ongelmia. Nopeudet olivat DNA:n verkoissa erinomaisia, sillä parhaimmillaan päästiin 1086 Mbps latausnopeuksiin sekä 68,1 Mbps lähetysnopeuksiin. Yleisesti kaikki yhteydet toimivat Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa hyvin.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan Samsung on asettanut Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa kylkeen, mikä on todennäköisesti paras vaihtoehto tämän kaltaisessa laitteessa. Sormenjälkilukija on integroituna virtapainikkeeseen, josta puhelimen lukitus on helppo avata esimerkiksi peukalolla. Taittuvan rakenteen takia sormenjälkilukija on kuitenkin hieman korkealla, mikä tekee sen käytettävyydestä hankalampaa.

Koska kyse on perinteisestä sormenjälkilukijasta, niin luonnollisesti se toimii myös erinomaisesti. Lukija on nopea, ja se tunnistaa lähes jokaisessa tilanteessa sormenjäljen oikein. Toki jos sormessa on likaa tai vettä, saattaa sormenjälkilukijalla olla pieniä haasteita. Oletusasetuksilla lukija toimii vain, jos puhelimen näyttö on ensiksi käynnistetty, mutta asetuksista se voidaan asettaa olemaan aktiivisena jatkuvasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta se on kuitenkin erittäin nopea. Kasvojentunnistus tunnistaa kasvot lähes välittömästi, eikä testijakson aikana päästy ohittamaan lukitusta esimerkiksi kuvalla.

Äänentoisto on Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa stereokaiuttimien varassa, joka on ainoa oikea ratkaisu tämän hintapisteen puhelimessa. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena Samsung hyödyntää puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänenlaatu kaiuttimien kautta on hyvällä tasolla ja esimerkiksi musiikin tai puheen kuuntelu on mielekästä. Mistään kaikista parhaimmista kaiuttimista ei ole kysymys, mutta ajavat asiansa hyvin.

Kuulokeliitin ei ole läsnä Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa, mikä ei tosin ole kovinkaan suuri yllätys. Samsung ei ole enää pariin vuoteen käyttänyt huippupuhelimissaan kuulokeliitintä, vaan kuluttajien täytyy tyytyä kuulokeliitinadapteriin tai vaihtoehtoisesti langattomiin kuulokkeisiin. Galaxy Z Flip 3 tarjoaa myös laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.2 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui olevan vakaa ja ongelmaton erityisesti Samsungin omien, mutta myös kolmannen osapuolen kuulokkeiden kanssa.

Akunkesto ja lataus

Koska kyseessä on kompakti puhelin, niin Samsung on joutunut karsimaan akunkestosta. Galaxy Z Flip 3 -puhelimen sisuksista löytyy ainoastaan 3300 milliampeeritunnin akku, joka on pieni nykyisien 4000-5000 milliampeeritunnin akkujen rinnalla. Itsessään akun koko pystyy kertomaan sen, ettei akunkestolta kannata odottaa kovinkaan paljoa. Puhelimessa on esimerkiksi kehittynyt näyttö, tehokas järjestelmäpiiri sekä 5G-tuki, jotka kuluttavat paljon akkua.

Testijakson aikana vain harvoin pääsin edes yhtä päivää loppuun Galaxy Z Flip 3:n akulla, sillä jos puhelinta käytti aktiivisesti, loppui akku jo alkuillasta. Monesti esimerkiksi kuuden aikaan akkua oli enää alle 20 prosenttia jäljellä ja jos illalla puhelinta käytti vielä enemmän, niin akku oli loppu jo puoli seiskalta. Itse myös havaitsin akunvarauksen tippuvan erittäin nopeasti 15 prosentin jälkeen. Useana iltana huomasin akun olevan 15 prosenttia, mutta laitteen käyttöä jatkettaessa akku loppui parissa minuutissa ja puhelin sammui.

Jos akunvaraus tippuu alle 15 prosenttiin, niin siinä vaiheessa on jo kiire löytää jostain laturi. Akunkesto on siis todella huono ja aina pitää olla laturi mukana tai ainakin lähettyvillä. Alle päivän akunkesto on anteeksiantamatonta tässä hintaluokassa ja yleisesti missään puhelimessa. Jos kuitenkin on tottunut pitämään puhelinta laturissa jatkuvasti, niin silloin akku tuskin ongelma.

Vaikka Samsung on jo puhelinta kehittäessä tiennyt suurimman ongelman olevan akunkesto, niin se ei ole panostanut ollenkaan akun lataamiseen. Galaxy Z Flip 3 tukee edelleen todella hidasta 15 watin latausta langallisesti ja myöskin langaton lataus rajoittuu vain 10 wattiin. Siinä missä monet valmistajat tarjoavat jo 30-120 watin latauksia niin langallisesti kuin langattomasti, ei Samsungia tunnu paremmat lataukset kiinnostavan. Puhelimen mukana ei toimiteta edes laturia.

Vaikka laturia ei Galaxy Z Flip 3:n mukana tule, niin pystyimme testaamaan latausnopeuden erikseen ostettavalla 15 watin laturilla. Toteutimme lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Akun lataaminen 15 watin laturilla on tuskallisen hidasta.

Kuvaajasta nähdään, että Samsung Galaxy Z Flip 3:n pienenkin akun lataamiseen voi saada kulumaan tuskallisen pitkän ajan. Tyhjästä täyteen akku latautuu 110 minuutissa, eli hieman alle kahdessa tunnissa. Akun lataus on tasaista lähes jatkuvasti ja 30 minuutissa akkua saadaan ladattua 32 prosenttia. Tunnissa akkua on 63 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 94 minuutissa. Henkilökohtaisesti olisin odottanut Samsungin pystyvän parempaankin latauksen kanssa.

Hitaan latauksen takia Galaxy Z Flip 3 on laite, jota pitää käyttää melkein jatkuvasti laturissa. Samsung olisi pystynyt paikkaamaan pientä akkua mielestäni tehokkaalla pikalatauksella. Heikko akku yhdistettynä heikkoon lataukseen on yksi suurimmista syistä, miksi Galaxy Z Flip 3 -puhelinta on todella hankala suositella.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung ei pysty tarjoamaan Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa mitään tuoreimpia innovaatioita tai muitakaan suuria erikoisuuksia, vaan tällä kertaa luotetaan pääosin edeltäjästä tuttuun ratkaisuun. Kamera on osa-alue, jossa on säästetty, mutta se ei tarkoita, etteikö kyseessä olisi edelleen hyvä toteutus.

Pääkamerana Samsung hyödyntää 12 megapikselin tasoista sensoria, jossa on f/1.8-aukko, 27 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko, 1,4 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja kyseessä on ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 12 mm polttoväli sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida laajoja 123 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia.

Erillistä zoomaamiseen tarkoitettua telekameraa ei Galaxy Z Flip 3 tarjoa, mutta todennäköisesti laitteen kohderyhmä ei sitä niin paljoa edes tarvitse. Itse kuitenkin näkisin telekameran olevan todella hyödyllinen ominaisuus tämän hintaluokan puhelimessa, mutta toki puhelimen kompakti koko asettaa omat rajoitteensa. Puhelimen sisäpuolelta löytyy myös yksi etukamera, jota varten Samsung on tehnyt näyttöön reiän. Kyseessä ei ole siis näytönalainen etukamera, niin kuin löytyi Galaxy Z Fold 3 -puhelimesta. Etukamera on 10 megapikselin tasoinen, ja siinä on f/2.2-aukko, 26 mm polttoväli sekä 1,22 µm pikselikoko.

Samsung Galaxy Z Flip 3:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 27 mm, 1/2,55”, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 12 mm, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
  • Etukamera: 10 megapikseliä (f/2.4, 26 mm, 1/3,0”, 1,22 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Vaikka pääkamera ei ole saanut teknisesti mitään päivityksiä, niin 12 megapikselin sensorilla saadaan aikaiseksi silti hyvää jälkeä. Jälki ei ole mielestäni aivan samanlaista kuin mitä tässä hintaluokassa voisi odottaa, mutta tarpeeksi hyvää päivittäiseen kuvaamiseen. Hyvässä valaistuksessa pääkameralla saadaan yksityiskohtaisia kuvia ja värit taltioituvat tutulla Samsungin korostuksella. Kamera korostaa jokseenkin paljon vihreää ja sinistä sävyä, eikä kuvat ole aina kaikista luonnollisimpia. Mielestäni kuvissa on mukavan laaja dynaaminen alue, eikä kuvista oikeastaan ole pahaa sanottavaa.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös kyvykäs, sillä Samsung hyödyntää automaattista yötilaa. Yötila aktivoituu aina tietyn valaistuksen mukaan ja sen avulla saadaan parempi kuvia kuin ilman. Kuvat ovat tarkkoja ja valoa niihin saadaan hyvin. Heikossa valaistuksessa kuviin tulee hieman enemmän myös melua ja rakeisuutta, mutta ei kuitenkaan millään tavalla ylitsepääsemättömästi. Automaattisen yötilan ohella kamera tukee myös erillistä yötilaa, jonka avulla kuvista saatiin mielestäni vieläkin hieman parempia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy Z Flip 3:n pääkameralla.

Myös 12 megapikselin ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, mutta edelleen ei ehkä sitä tasoa kuin mitä tässä hintaluokassa voisi saada. Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvat ovat laadukkaita, ja niitä kehtaa jakaa sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat kuitenkin selvästi pehmeämpiä kuin pääkameran kuvat ja samalla rakeisuutta on enemmän. Koska Samsung kuvat ovat todella laajoja, niin kuvien kulmista ja reunoilta tulee myös keskiosaa selvästi pehmeämpiä vääristyksen korjauksen takia. Värit taltioituvat myös ultralaajakulmakuviin samalla tavalla kuin pääkameran kuviin.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole parhaimmillaan, vaikka kamera tukeekin sekä automaattista että erillistä yötilaa. Yleisesti kuviin saadaan kuitenkin valoa hyvin taltioitua, mutta yleinen laatu ei ole kovinkaan hyvä. Kohinaa ja pehmeyttä kuvissa on paljon, vaikka toki yötila on hieman helpottamassa ongelmaa. Väritaltioinnin osalta ei mielestäni ole valittamista myöskään heikossa valaistuksessa kuvattaessa. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Videokuvauksen osalta Samsung on ollut usein vahvoilla, eikä Galaxy Z Flip 3 tee tässä suhteessa poikkeusta. Samsung pystyy tarjoamaan korkeintaan 4K 60 fps -videokuvauksen, eikä monista nykyisistä huippupuhelimista tuttua 8K-videokuvausta löydy. Itseäni tämä ei tuntunut suuremmin haittaavan, sillä 8K-videokuvaukselle ei ole suuremmin käyttöä vieläkään ja 4K-tarkkuus on yleisesti vielä laadukkaampi.

4K 60 fps -videokuvaus on käytettävissä ainoastaan puhelimen pääkameralla, mutta 4K 30 fps -videokuvausta tukee myös ultralaajakulmakamera. Itse olen myös erittäin iloinen siitä, että Samsung on toteuttanut kamerasovelluksessa mahdollisuuden kameroiden välillä vaihtamiseen myös kesken videokuvauksen, mikä ei ole ollut kaikissa puhelimissa itsestäänselvyys. Videokuvauksen laatu on oman kokemukseni mukaan tuttua Samsungia, eli 4K-videot ovat hyvin tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Videoihin värit taltioituvat luonnollisesti, minkä lisäksi Samsung on jälleen vahvoilla videon vakautuksen kanssa.

10 megapikselin tasoinen etukamera ajaa asiansa, sillä se tuottaa testijakson perusteella hyvää jälkeä erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvat ovat pääosin tarkkoja ja samalla värit taltioituvat niihin hyvin. Etukameran laatu riittänee monille käyttäjille ja ainakin itselle se riitti satunnaiseen kuvaamiseen. Etukamera tukee myös tarkkaa 4K 60 fps -videokuvausta, ja tuottaa mielestäni hyvää jälkeä.

Kamerasovellus on Galaxy Z Flip 3 -puhelimen kohdalla pitkälti samanlainen kuin monissa muissakin Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja siinä näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) sekä pääkamera (1x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1,0x, 2,0x, 4,0x ja 10x). Lisäksi Samsung on myös tehnyt zoomaamisesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy Z Flip 3:n myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Tällä kertaa Samsung on tuonut manuaalitilan myös ultralaajakulmakameralle, jonka säätäminen ei ollut vielä edeltäjämallissa mahdollista. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Taittuvasta rakenteesta otetaan ilo irti myös kamerassa

Samsung on optimoinut kameran toimimaan taittuvan rakenteen kanssa. Aivan yhtä kattavasti erilaisia ominaisuuksia Samsung ei ole keksinyt Galaxy Z Flip 3:lle kuin Galaxy Z Fold 3:lle, mutta tärkein on varmasti Flex-tilan mahdollistama kamerasovelluksen kahtia jakaminen. Kun näyttö taitetaan 90 asteen kulmaan, niin silloin näytön yläreunassa on näkyy kuvattava kohde ja alareunaan jäävät laukaisinpainike sekä muut toiminnot.

Galaxy Z Flip 3:n kohdalla on mahdollista myös laittaa kameran esikatselu ulkopuolen pikkunäytölle, jolloin myös kuvattava kohde näkee poseerauksensa. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi siinä tilanteessa, jos haluaa kuvata videota itsestä niin, että puhelin on pöydällä. Taittuva rakenne antaa myös uusia mahdollisuuksia löytää erilaisia kuvakulmia.

Samsung mahdollistaa pääkameroiden käyttämisen myös selfiekuvaamiseen, jos sisäpuolen etukameran laatu ei miellytä. Kameran saa avattua ulkonäytölle yksinkertaisesti tuplanapauttamalla virtapainiketta. Puhelin antaa mahdollisuuden kuvata videota tai peruskuvia ja samalla kameroiden välillä voidaan liikkua pyyhkäisemällä näyttöä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Samsung hyödyntää luonnollisestikin Android 11 -versiota, jonka päällä hyrrää yhtiön oma One UI 3.1.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Galaxy Z Flip 3 sai ainakin yhden päivityksen, jonka mukana Samsung toimitti Googlen 1. syyskuuta 2021 julkaisemat tietoturvapäivitykset. Tietoturvan osalta Samsung on siis pystynyt pitämään puhelimen hyvin ajan tasalla.

Galaxy Z Flip 3 kuuluu Samsungin laajan päivitystuen piiriin, sillä yhtiö on luvannut päivittää puhelimeen kolme vuotta Android-versiopäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että Galaxy Z Flip 3 tulee saamaan tulevaisuudessa Android 12-, Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä tietoturvapäivityksiä aina vuoteen 2025 asti. Päivityslupaus on yksi tämän hetken parhaimmista, mikä on myös Samsungin valttikortti verrattuna moniin kilpailijoihin.

Koska Galaxy Z Flip 3 ei tarjoa mitään Galaxy Z Flip 3:n kaltaista suurta näyttöä, niin ohjelmiston osalta käyttökokemus on pitkälti samanlainen kuin Samsungin perinteisemmillä älypuhelimilla. Käyttökokemus on selkeä ja ohjelmisto toimii erinomaisesti. Testijakson aikana vastaan ei tullut ongelmia tai bugeja, joten Samsung oli onnistunut optimoimaan One UI 3.1.1 -käyttöliittymän hyvin.

Perinteisempi toteutus on myös aiheuttanut sen, ettei Samsung ole keksinyt taittuvalle näytölle mitään suurempia hyötyjä. Sovelluksia voidaan tuttuun tapaan avata jaetun näytön näkymään, eli kaksi sovellusta saa allekain, jolloin korkeammasta kuvasuhteesta on hyötyä.

Galaxy Z Flip 3 tukee kuitenkin Samsungin tuttua Flex-tilaa. Uutena ominaisuutena sovelluksia voidaan pakottaa toimimaan Flex-tilassa, mikä tarkoittaa sovelluksen siirtymistä näytön yläreunaan, kun puhelin on taitettuna 90 asteen kulmaan. Näytön alareunassa on paneeli, jossa on lisäsäätimet sovelluksen käyttämiseen. Ominaisuus on loistava, jos jokin tietty sovellus ei vakiona tue Flex-tilaa. Kaikkien sovelluksien kanssa Flex-tilassa ei ole kovinkaan paljon järkeä, mutta monessa tilanteessa siitä voi olla paljonkin hyötyä.

Ohjelmistoon olisi mielestäni voinut tuoda hieman enemmän toimintoja, joilla taittuvasta rakenteesta olisi saatu hieman enemmän irti. Toki ainakaan itselle ei tullut mitään suurempia ideoita, jotka olisivat olleet kovinkaan käytännöllisiä laitteen käytön kannalta. Karu totuus taitaa vain olla, että taittuvuudesta huolimatta Galaxy Z Flip 3 on niin lähellä normaalia puhelinta, että mitään erikoista ei ohjelmiston osalta voida toteuttaa.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Z Flip 3 on taittuvanäyttöinen puhelin, joka on suuren yleisön ostettavissa. Puhelin maksaa vain hieman yli 1000 euroa, mikä tekee siitä varmasti aikaisempaa houkuttelevamman. Samalla Galaxy Z Flip 3 tarjoaa monia huippupuhelimen elementtejä. Samsung on vienyt nyt myös puhelintaan selvästi eteenpäin verrattuna edeltäjämalliin, sillä nyt mukaan on saatu aikaisempaa suurempi ulkonäyttö, parempi sisänäyttö sekä vedenkestävä rakenne.

Testijakson aikana itse tykästyin todella Galaxy Z Flip 3 -puhelimeen, sillä se taittuu pieneen kasaan ja sitä on helppo kantaa mukana. Lisäksi rakenne on erittäin tyylikäs ja IPX8-luokitus mahdollistaa laitteen upottamisen esimerkiksi veteen. Tykästyin myös puhelimen näyttöön, sillä suuri ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli oli yksinkertaisesti loistava. Galaxy Z Flip 3 on täynnä myös huippuluokan teknisiä ratkaisuja, kuten Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, laadukkaat stereokaiuttimet sekä monta muuta yksityiskohtaa. Ohjelmiston osalta Galaxy Z Flip 3 pääsee tarjoamaan myös loistavan päivityslupauksen, joten päivityksiä on luvassa pitkään.

Vaikka kyseessä on loistava puhelin, niin Galaxy Z Flip 3 ei ole täydellinen. Suurin ongelma puhelimessa on akunkesto, joka on kerrassaan todella huono. Jos akku ei kestä päivääkään, niin silloin joku on pahasti pielessä. Lisäksi latausratkaisut ovat jääneet lähes kivikaudelle, sillä 15 ja 10 watin tehoiset lataukset eivät ole mistään kotoisin. Nämä ovat syyt, miksi SuomiMobiili ei tule suosittelemaan puhelinta erillisellä maininnalla, vaikka se oli hyvin lähellä. Jos kuitenkin tykkää pitää puhelinta jatkuvasti laturissa, niin silloin laitetta voisikin harkita ostettavaksi.

Akunkesto ja lataus ovat suurimmat ongelmat, mutta myös muitakin ongelmia löytyy, jotka ovat selvästi pienempiä. Testijakson aikana itseäni häiritsi puhelimen kuumeneminen yllättävän vähälläkin käytöllä, mikä johtuu Snapdragon 888 -järjestelmäpiiristä. Lisäksi puhelimesta puuttuu kuulokeliitin ja muistikorttipaikka, jotka ovat toki selvästi pienempiä ongelmia. Kamerat eivät herätä Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa suuria tunteita, vaan ne ajavat asiansa, mutta eivät ole hintaluokkansa tasolla.

Galaxy Z Flip 3 on Suomessa saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Myynnissä on yleisesti neljä väriversiota, jotka ovat musta, violetti, kerma ja vihreä. Lisäksi Samsungin oman verkkokaupan kautta on tarjolla kolme muuta väriä, jotka ovat harmaa, valkoinen ja pinkki. Hintaa puhelimen edullisemmalla versiolla on 1079 euroa sekä kalliimmalla 1149 euroa. Samsung Galaxy Z Flip 3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevien linkkien takaa.

Samsung Galaxy Z Flip 3

7.6

SuomiMobiilissa testattiin Samsungin uusin simpukkapuhelin, eli taittuvanäyttöinen Galaxy Z Flip 3. Puhelin vakuutti testijakson aikana.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja tyylikkäät väriversiot
  • IPX8-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Päänäyttö on erinomainen AMOLED-tekniikan ja 120 hertsin virkistystaajuuden ansiosta
  • Ulkopuolen näyttö tarjoaa nyt selvästi enemmän toiminnallisuuksia
  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiirissä riittää tehoja ja tarjoaa kattavan 5G-tuen
  • Hyvät stereokaiuttimet ja hyvä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
  • Kattava päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
  • Taittuvanäyttöinen laite nyt edullisemmin
Huonoa
  • Puhelin kuumenee todella paljon Snapdragon 888 -piirin takia
  • Kuulokeliitin ja muistikorttipaikka puuttuvat
  • Todella heikko akunkesto
  • Tuskallisen hitaat latausratkaisut
  • Kamerat eivät vastaa hintaluokkaa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Miten sovellukset saa aakkosjärjestyksessä?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut