ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Pad Go – Hyvä ja edullinen tabletti

OnePlus Pad Go

OnePlus toi Suomessa viime vuonna myyntiin ensimmäisen tablettinsa, eli 500 euron hintaisen OnePlus Padin. Nyt tarjolle on tuotu edullisempi versio, eli OnePlus Pad Go. Kyseessä ei ole täysin uusi laite, sillä tabletti sai ensiesityksen jo Intiassa viime lokakuussa. Useita kuukausia myöhemmin se on vihdoin tuotu Eurooppaan.

Muotoilultaan OnePlus Pad Go on hyvin samanlainen kuin OnePlus Pad, sillä käytössä on pääosin alumiinista valmistettu runko. Tabletti tuo mukanaan 11,35 tuuman kokoisen IPS LCD -näyttöpaneelin, jossa on 2,4K-tarkkuus, 90 hertsin virkistystaajuus sekä 7:5-kuvasuhde. Muita kohokohtia ovat 8000 milliampeeritunnin akku, MediaTek Helio G99 -järjestelmäpiiri, 128 gigatavun tallennustila sekä 8 megapikselin kamerat.

Suomessa uusi OnePlus Pad Go maksaa 329 euroa 8 + 128 gigatavun muistiversiossa. Väriversioita on vain yksi, joka on vihreä Twin Mint. Tabletti on saatavilla 23. huhtikuuta alkaen.

Artikkelissa tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin tärkeimmät tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Pad Go (OPD2304)
Mitat: 255.12 x 188.04 x 6.89 mm
Paino: 532 g
Rakenne: Alumiinirunko / muovi / lasi
Näyttö: 11.35 tuumaa / 2408 x 1720 / 7:5-kuvasuhde / LCD / 90 Hz / 400 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Helio G99
Grafiikkasuoritin: Mali-G57 MC2
Muisti: 8 Gt RAM-muistia (LPDDR4X) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.2)
Takakamera: 8 megapikseliä
Etukamera: 8 megapikseliä
Akku: 8000 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 33 watin langallinen lataus / laturia ei myyntipakkauksessa
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + OxygenOS 13.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 vuotta Android-versioita & 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Neljä kaiutinta / Dolby Atmos / Bluetooth 5.2
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin
Värit: Twin Mint
Hinta: 329 €

Myyntipakkaus

OnePlus Pad Gon myyntipakkaus ja sen sisältö.

Tabletti toimitetaan OnePlussalle tyypillisessä myyntipakkauksessa, josta on tällä kertaa saatu miellyttävän ohut. Pakkausta koristaa kuva laitteesta sekä mallinimi yhdessä OnePlussan logon kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu tabletin malliversio sekä muita tarvittavia tietoja.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse tabletti muoviin käärittynä. Tabletin alapuolella on pieni punainen pahvitasanne, jonka alapuolelta paljastuu turvallisuustietoja, pikakäyttöopas, SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä OnePlus Red Cable Club -jäsenkortin. Myyntipakkauksesta löytyy vielä myös OnePlussan tunnusomainen punainen USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

OnePlus on karsinut myyntipakkauksessa laturista, sillä sitä ei ole mukana Suomessa myynnissä olevassa versiossa. Paketissa on pitkälti normaalit asiat, joita tabletin mukana voikin odottaa olevan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoiset huomiot

OnePlus Pad Go on ulkoisesti tuttua, sillä suurta eroa ei ole havaittavissa verrattuna isovelimalliin. Tabletin valmistukseen on käytetty pääasiassa alumiinia, mutta mukana on myös hieman muovia ja tietysti näyttöä suojaa lasi. OnePlus tarjoaa laitetta ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on vihreä Twin Mint. Väritykseltään OnePlus Pad Go on hieman vaaleampi kuin isovelimalli OnePlus Pad.

Muotoilun kanssa ei nähdä mitään mullistavaa uudistusta, vaan tarjolla on OnePlussalle tyypillinen toteutus. Tabletti on todella pyöristetty reunoiltaan, joka antaa mukavan tuntuman kädessä. Tabletti tuntuu laadukkaalta, jota on myös Android-kategoriaan kaivattu. Mitään häiritseviä saumakohtia tai teräviä kulmia ei ole havaittavissa. Tällä kertaa näyttölasin ja kehyksen väliin on kuitenkin toteutettu ylimääräinen muovikaistale, joka ei ole ainakaan allekirjoittaneen mieleen. Onneksi saumasta on saatu melko huomaamaton.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jo aikaisemmin tykkäsin OnePlus Padin muotoilusta, joten OnePlus Pad Gon toteutus on myös omaan makuuni. Kokonaisuus on yksinkertainen ja mattapintainen alumiini ei kerää sormenjälkiä tai naarmuja samalla tavalla kuin kiiltävät pinnat. Takaosassa on myös kiiltävämuovinen kaistale, joka varmasti kerää pidemmässä käytössä naarmuja helpommin. OnePlus ei ole vahvistanut näyttölasin valmistajaa, mutta ainakaan testijakson aikana siihen ei saatu huomattavia naarmuja. Lasi on viimeistelty likaa hylkivällä pinnoitteella.

Tabletin mitoiksi on ilmoitettu 255,12 x 188,04 x 6,89 millimetriä ja painoksi 532 grammaa. OnePlus Pad Go on isovelimallia hieman pienempi, mutta samalla paksumpi, mutta merkittävää eroa ei onneksi ole. Painoa on saatu karsittua parikymmentä grammaa, mutta rinnakkain verrattaessa en havainnut suurta eroa. Tablettien kategoriassa OnePlus on saanut pidettyä mitat joka suhteessa kohtuullisena, ja kokonaisuus on tasapainoinen.

Laadukkaiden materiaalien myötä OnePlus Pad Go on myös jämäkkä. Alumiinirungon ansiosta tabletti ei päästele mitään natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa. OnePlus ei ole valitettavasti saanut tabletille minkäänlaista IP-luokitusta, joten OnePlus Pad Gota ei ole suunniteltu kestämään vettä.

Etuosaltaan tabletilla ei ole tarjottavanaan yllätyksiä. Näyttö peittää pinta-alasta noin 83 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Näyttöä kiertää tasapaksut kehykset ja OnePlus on myös pyöristänyt näytön kulmat tyylikkäästi tabletin kulmien mukaisesti. Näytön mustaan yläreunaan on piilotettuna etukamera sekä valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

OnePlus Pad Gon takaosa on yksinkertainen ja mukana on isovelimallista tuttu keskitetty pyöreä kamera-alue. Tabletin yläosassa on kiiltävämuovinen alue, joka todennäköisesti on toteutettu vahvistamaan antennien toimivuutta. Muilta osin OnePlus hyödyntää alumiinia, joka on saanut mattapintaisen viimeistelyn. Takaosassa kameroita on yksi, eikä tällä kertaa mukana ole salamaa. Takaosaan on tuotu OnePlussan logo, jonka lisäksi alareunassa on havaittavissa pienellä vaadittuja merkintöjä.

Tabletin yläreunaan OnePlus on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet sekä yhden mikrofonin. OnePlus Pad Gon alareuna on jätetty kokonaan tyhjäksi. Vasempaan reunaan on sijoitettuna virtapainike, kaksi kaiutinreikää sekä SIM-korttiluukku. Tablettiin on mahdollista asettaa nano-SIM-kortti ja muistikortti. Oikeassa reunassa on myös kaksi kaiutinreikää, yksi mikrofoni, USB-C-liitin sekä Dolby Atmos -logo. Perinteikästä kuulokeliitintä ei tablettiin ole saatu.

Näyttö ja muu tekniikka

Näytön osalta OnePlus Pad Go tuo mukanaan lähes samanlaisen toteutuksen kuin isovelimalli, vaikka paneeli onkin hieman pienentynyt. Idea ja lähestymistapa näyttöön on kuitenkin pysynyt ennallaan. Teknisesti 11,35 tuuman kokoinen näyttö on kyvykäs. Se perustuu IPS LCD -ratkaisuun, jossa on 2,4K-tarkkuus. Tämä tarkoittaa näytössä olevan 2408 x 1720 pikseliä, joka takaa 260 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö tukee myös 90 hertsin virkistystaajuutta sekä 400 nitin kirkkautta.

Erikoisuus on kuitenkin 7:5-kuvasuhde, joka poikkeaa monista kilpailijoista. OnePlus on päätynyt erilaiseen kuvasuhteeseen siitä syystä, että nyt näytöllä nähdään enemmän sisältöä myös vaakatasossa käytettäessä, eikä laite ole liian korkea sitä pystysuunnassa käytettäessä. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä jotenkin se tuntui vain luonnollisemmalta kuin esimerkiksi 16:9-kuvasuhteen tabletit.

OnePlus hyödyntää LCD-tekniikkaa, jota voidaan luonnehtia huonommaksi kuin joissakin kilpailijoissa olevaa OLED-paneelia. OnePlus on kuitenkin valinnut paneelin, joka on riittävä. Tietystikään värit eivät toistu niin syvinä, mutta LCD-paneeliksi näyttö oli miellyttävä sekä ajoi asiansa. Tarkkuus on myös riittävä moneen tilanteeseen. 90 hertsin virkistystaajuus tuo mukanaan sulavuutta, ja se on vähintäänkin kiva lisä, vaikka ei isovelimallin 144 hertsin tasolle päästäkään. Tabletissa voidaan valita 60 tai 90 hertsin virkistystaajuus asetuksien kautta.

400 nitin kirkkaus on tämän hintapisteen tabletille melko perinteinen. OnePlus Pad Gon näytön kirkkauden todettiin riittävän hyvin normaaleissa tilanteissa, mutta auringonvalossa luettavuus ei juurikaan miellytä. Näytössä on karsittu nyt tuesta HDR-toistolle, joka vielä isovelimallista löytyi. Mukaan on kuitenkin saatu Widevine L1 -sertifikaatti, joten parempi tarkkuus toimii monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tukee Full HD -toistoa tabletilla.

Tabletin näytölle tarjotaan pitkälti samat asetukset kuin OnePlussan puhelimille. Käyttäjät voivat säätää näytön väritilaa kahdesta valinnasta, jotka ovat ”elävä” sekä ”luonnollinen”. Näytön värilämpötilaa voidaan säätää myös oman mielen mukaisesti. OnePlus tarjoaa silmäystävällisen tilan, jonka lisäksi näytön värilämpötilaa voidaan säätää ympäristön valaistuksen mukaan.

Kokonaisuutena OnePlus Pad Gon näyttö on riittävä. Erityisesti laitteen pääkäyttökohdetta, eli videoiden katselua ja netin selaamista varten näyttö on hyvä. Ainakaan itse en löytänyt suurempia valittamisen aiheita, kun verrataan kilpailijoihin noin 300 euron hintapisteessä. OnePlus Padiin verrattaessa on tultu selvästi alaspäin ominaisuuksissa. On myös hyvä huomata, että OnePlus Pad Go ei tarjoa tukea kosketusnäyttökynälle.

Suorituskyvyn osalta OnePlus Pad Go on selvästi karsitumpi kuin OnePlus Pad, sillä luonnollisestikin hinnan laskiessa myös järjestelmäpiiri on vaihtunut huonompaan. Käytössä on tällä kertaa MediaTekin valmistama Helio G99, joka tuo kohtuullista suorituskykyä, mutta alkaa olemaan jo melko iäkäs piiri.

Järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Se koostuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Arm Cortex-A76-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Arm Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Arm Mali-G57 MC2.

OnePlus on tuonut tabletista myyntiin Suomessa ainoastaan 8 + 128 gigatavun muistiversion. OnePlus Pad Gon RAM-muisti perustuu LPDDR4x-standardiin ja tallennustila vastaavasti UFS 2.2 -standardiin. Omassa hintapisteessään muistit ovat ymmärrettävissä, ja tallennustilaa saadaan myös kasvatettua muistikortin avustuksella.

Helio G99 on nähty monissa noin 200 euron puhelimissa ja tableteissa viimeisen parin vuoden aikana, joten jo sen perusteella voidaan todeta, ettei suorituskyky ole parhaimmasta päästä reilun 300 euron tabletille. Toisaalta tässä hintapisteessä ei juurikaan parempaakaan löydy, eikä tabletit ole suoraan verrannollisia puhelimiin.

Ajoimme tabletissa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset ovat esillä alapuolella olevissa kuvissa.

OnePlus Pad Go on kauttaaltaan suorituskyvyn osalta noin puolet heikompi kuin isovelimallinsa. Suorituskykytesteissä tabletti laitetaan äärirajoille, joten ne eivät kerro koko tuttuutta toimivuudesta peruskäytössä.

Testijakson aikana itse koin suorituskyvyn olevan riittävä moneen tilanteeseen. Itse en tableteilla pelaile, mutta suorituskyvyn pitäisi riittää helposti kevyiden pelien ajamiseen. Perustoiminnot onnistuvat ilman suurempia hidasteluja, joka on mielestäni tärkein asia. Kun katsotaan tabletin käyttötarkoitusta, niin mielestäni Helio G99 tarjoaa riittävän toimivuuden videoiden katseluun ja netin selaamiseen.

Heikompi suorituskyky näkyy kuitenkin pienenä tahmeutena laitteen käytössä, sillä sovelluksien avautumisajat olivat pidemmät. OnePlus on kuitenkin saanut hidastelut minimoitua, eikä ne olleet liian häiritsevästi läsnä.

OnePlus Pad Go tuo erikoisesti mukanaan tuen mobiiliverkoille, jotka puuttuivat isovelimallista. Suomessa myydään siis LTE-versiota, sillä tablettiin voidaan asettaa yksi nano-SIM-kortti. Eli jatkuvasti ei siis tarvitse olla Wi-Fin ulottuvilla, vaan käyttö onnistuu esimerkiksi tienpäällä. Tablettiin on saatu Wi-Fi 5 -tuki, joten uusimmasta tekniikasta ei ole kyse. Verkkoyhteyksien osalta en itse havainnut ongelmia testijakson aikana. Tablettiin on laitettu myös sisäänrakennettu GPS.

Tablettiin on saatu Bluetooth 5.2 -yhteys ja tuettuna on kaikki tärkeimmät koodekit, jotka ovat SBC, AAC, aptX, aptX HD sekä LDAC. Testijakson aikana Bluetooth tuntui toimivan tabletissa hyvin, eikä esimerkiksi Bluetooth-kuulokkeiden kanssa havaittu ongelmia.

OnePlus on tuonut tablettiin myös neljästä kaiuttimesta koostuvan äänentoiston, joka on riittävällä tasolla. Kaiuttimet on sijoitettu tabletin reunoille, joten niiden avulla saadaan toteutettua miellyttävä tilaääniefekti. Mielestäni ääni ei pääse aivan samalle tasolle kuin OnePlus Pad -tabletin kohdalla.

Äänenlaatu on hyvä esimerkiksi elokuvia tai puhepainotteista videota katsellessa, jonka lisäksi tabletilla on mielekästä kuunnella musiikkia jonkin aikaa. Itse jäin kaipaamaan ääneen hieman enemmän syvyyttä, mutta yleinen kokemus oli miellyttävä. Kaiuttimet tukevat Dolby Atmos -ratkaisua.

Valitettavasti OnePlus on päättänyt tabletissa luopua kuulokeliittimestä, jonka olemassaolosta olisin ainakin itse tykännyt. Kuulokeliittimen toteuttaminen tabletin kokoluokassa ei olisi varmasti ollut ongelma. Nyt käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet tablettiin USB-C-liittimen kautta, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää langattomia kuulokkeita.

Sormenjälkilukijaa ei tabletissa ole, jota itse kyllä kaipaisin. Sen toteuttaminen esimerkiksi virtapainikkeen yhteyteen ei pitäisi olla mikään ongelma. Tabletti tukee etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta tai lukituksen avaamista perinteiseen tyyliin salasanalla. Lukituksen avaaminen ei ole kuitenkaan yhtä nopea kuin esimerkiksi sormenjälkilukija.

OnePlus Pad Go pitää sisällään suurehkon 8 000 milliampeeritunnin akun, joka on toki pienempi kuin OnePlus Padissa. Toinen selvä eroavaisuus tässä osa-alueessa nähdään latauksessa, sillä OnePlus on laskenut pikalatauksen 67 watista nyt vain 33 wattiin.

Testijakson aikana akunkeston kanssa ei havaittu ongelmia, vaan OnePlus Pad Go toimi hyvin. Jos laitetta käytti 1-3 tuntia päivässä, niin akku riitti hyvin 5 päiväksi. OnePlus itse lupaa akun kestävän 14 tunniksi videoiden katselua sekä 40 tunniksi musiikinkuuntelua.

Latauksen osalta tabletti on perustasoa, eikä OnePlussan tyylistä pikalatausilotulitusta nähdä. Tuettuna on 33 watin tehoinen SuperVOOC-pikalataus USB-C-liittimen kautta. OnePlus ei anna lupauksia latausnopeudesta, mutta 33 watin lataus yhdistettynä 8000 milliampeeritunnin akkuun, voidaan vain kuvitella sen vievän aikaa.

Valitettavasti Suomen markkinoilla OnePlus ei toimita mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Toki OnePlus Pad Go latautuu OnePlussan puhelimien latureilla, jollainen varmasti monelta OnePlus-käyttäjältä löytyy jo entuudestaan. Pystyimme toteuttamaan OnePlus Pad Golle tutun lataustestin OnePlussan pikalaturilla ja sen tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Pad Gon akun latausnopeus 33 watin pikalatauksella.

Tabletin suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 95 minuutissa, eli reilussa puolessatoista tunnissa. Akkua saatiin 15 minuutissa 19 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 35 prosenttia. Tunnin latauksen jälkeen akkua oli 67 prosentin verran. Akun lataus oli melko tasaista koko ajan. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.

Lataus USB-C-liittimen kautta on ainoa mahdollisuus, sillä tuettuna ei ole luonnollisestikaan langatonta latausta. OnePlus Pad Go -tablettiin on saatu myös OTG-tuki, joten sen avulla tabletin suuresta akusta voidaan jakaa virtaa esimerkiksi puhelimelle tai käyttää tablettia virtalähteenä muille USB-laitteille.

Kamerat

Kameroiden osalta tableteilta ei kannata koskaan odottaa mitään ihmeitä, eikä niihin ole kunnolla panostettu nyt myöskään OnePlus Pad Gon kohdalla. Tabletissa on yksi kamera takaosassa sekä yksi kamera etuosassa. Molemmat kamerat ovat 8 megapikselin tasoiset.

Takaosan kamera perustuu 8 megapikselin tasoiseen sensoriin, mutta OnePlus ei ole tarkemmin määrittänyt käytössä olevaa sensoria tai sen tarkempia teknisiä tietoja. Yleisellä tasolla kamera tukee automaattitarkennusta, mutta esimerkiksi salamavalosta on karsittu.

Kamera tuottaa juuri sellaista jälkeä, mitä voikin odottaa. Laadulla ei iloita, mutta kamera ajaa asiansa. OnePlus Pad Gon kohdalla kameraa ei ole tarkoitettu hyvien maisemakuvien tai lähikuvien ottamiseen, vaan sillä pystytään kätevästi dokumentoimaan esimerkiksi kuitteja tai muuta tarpeellista. Kuvissa on todella paljon pehmeyttä.

Kukin näkee kameran kyvykkyyden varmasti hyvin alapuolella olevien testiotoksien perusteella.

OnePlus Pad Gon etuosassa on 8 megapikselin tasoinen kamera videopuheluita varten. Käytössä olevaa kamerasensoria ei ole kerrottu. Kuvanlaatu on riittävä videopuheluita ajatellen, mutta selfiekuvaukseen sitä ei ole tarkoitettu.

Videokuvauksen osalta OnePlus Pad Go on perustasolla. Takaosan kameralla voidaan kuvata korkeintaan 1080p 30 fps -videota. Myös etukamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta. Videokuvauksen osalta kamerat eivät juurikaan vakuuttaneet.

Kamerasovellus on OnePlus Pad Gon kohdalla pitkälti samanlainen kuin OnePlussan aikaisemmassakin tabletissa. Sovellus on optimoitu suurelle näytölle ja joitakin ominaisuuksia on karsittu. Sovelluksen vasempaan reunaan on laitettu pika-asetus erikoisesti vain AI-tilalle, ja valikon taakse on piilotettu kuvasuhteen, HDR:n ja ajastuksen asetukset. Lisäksi vasemmassa reunassa on zoomivalikko (1x ja 2x). Oikeassa reunassa on kameroiden vaihtopainike (etu- tai takakamera), laukaisinpainike sekä edellisien kuvien pikapainike.

Päänäkymän alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa ovat kuvaustilat video, valokuva, selfie ja lisää-valikon takaa löytyvät panoraama ja intervallikuvaus. Kokonaisuus on hyvin yksinkertainen, eikä tarjolla ole mitään suuria yllätyksiä. Kamerasovelluksen todettiin toimivan nopeasti, eikä vastaan tullut ongelmia.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus tuo uutuustabletin myyntiin Suomessa vanhalla ohjelmistolla, sillä Pad Gossa hyrrää Android 13. Mukana on myös OnePlussan oma OxygenOS 13.1 -käyttöliittymä, eli ohjelmistoversiot ovat käytännössä samat kuin OnePlus Padin kohdalla vuosi sitten. Loogisinta olisi ollut tuoda tabletti myyntiin uudella Android 14 -versiolla, mutta sitä joudutaan päivityksenä odottamaan vielä tovi.

Päivityslupausta OnePlus on heikentänyt, sillä OnePlus Pad Go saa 2 vuoden ajan Android-versioita sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että tabletti saa käytännössä kaksi Android-päivitystä, joilla toisella se päivitetään ajan tasalle. Odotettavasti Android 15 tulee olemaan viimeinen suurempi päivitys. Tietoturvapäivityksiä. jaetaan vielä vuoden pidempään.

OxygenOS 13.1 on optimoitu suurelle näytölle, mutta yleiset toiminnallisuudet ovat samanlaiset kuin OnePlussan omillakin puhelimilla. Käyttöliittymään on tehty kuitenkin toimintoja, jotka parantavat kokemusta. Lukitusnäytöllä on otettu käyttöön kaksiosainen toteutus, jossa vasemmassa reunassa on päivämäärä ja kellonaika, jonka lisäksi oikeassa reunassa on ilmoitukset. Vastaava ratkaisu nähdään myös ilmoitusvalikossa, jossa pika-asetukset ovat vasemmalla ja ilmoitukset oikealla.

Aloitusnäyttöön on tehty nyt niin sanottu ”tehtäväpalkki”, johon voi valita suosikkisovelluksia sekä se ehdottaa viimeaikaisia sovelluksia. Sovellusvalikon OnePlus on pitänyt ennallaan. Asetusvalikossa on nyt valikko näytön vasemmassa reunassa ja asetukset aukeavat oikeaan reunaan. Vastaavia optimointeja nähdään myös OnePlussan muissa omissa sovelluksissa.

OnePlus on lisännyt mukaan myös muutamia muita optimointeja. Kahden sovelluksen jaettuun näkymään päästään helposti pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas kahdella sormella. Kaikki sovellukset eivät tue jaettua näkymään, mutta se on kätevä tuettujen sovelluksien kanssa. Näkymässä sovellusikkunoiden kokoa voidaan myös muokata tai tallentaa sovellusparit aloitusnäyttöön. OnePlus Pad Golla voidaan myös avata sovelluksia kellumaan muiden päälle.

Mukana on kaksoisikkunat-toiminto, jonka avulla saman sovelluksen voi avata kahdessa ikkunassa. Valitettavasti toiminto oli käytössä vain valituissa OnePlussan sovelluksissa. OnePlus on toteuttanut myös mahdollisuuden muokata sovelluksien näytön kokoa niissä sovelluksissa, jotka eivät tue kunnolla vaakatasossa käyttämistä. Valitettavasti se ei ollut käytettävissä yhdessäkään testatussa sovelluksessa.

Android itsessään on saanut viime vuosina paljon optimointeja suuria näyttöjä ajatellen, ja tilanne onkin parantunut. Tietysti monet sovellukset ovat edelleen hieman erikoisia suurella näytöllä, eikä koko tilaa oteta hyvin huomioon. Googlen omat sovellukset alkavat olemaan jo miellyttäviä tableteilla, mutta kolmannen osapuolen sovellukset kaipaavat vielä optimointia, vaikkakin tilanne on parantunut.

Testijakson aikana ohjelmisto toimi hyvin, eikä vastaan tullut suuria ongelmia. Ohjelmisto ajaa asiansa erityisesti viihdekäyttöä ajatellen. Käyttökokemus on myös tuttu, jos on käyttänyt OnePlus-puhelimia viimeisen parin vuoden aikana.

Yhteenveto

OnePlus Pad Go on miellyttävä tulokas reilun 300 euron hintaisten Android-tablettien kategoriaan. Tabletin selvä kohderyhmä on viihdekäyttö, eli videoiden katselu sekä netin selaaminen. Tabletti kuitenkin toimii myös muuhun käyttöön. OnePlus ei ole myöskään pilannut laitetta liian huonoilla tekniikoilla, vaan kyseessä on tasapainoinen kokonaisuus.

Testijakson aikana itse tykkäsin tabletin rakenteesta todella paljon, sillä alumiininen toteutus on laadukas. OnePlus Pad Gon toinen selvä vahvuus on kookas näyttö, jossa on käyttöä helpottava 7:5-kuvasuhde sekä riittävä tarkkuus. Tykkäsin myös tabletin kohtuullisesta äänentoistosta, tuesta LTE-yhteyksille sekä muistikorttipaikasta. Tabletti tarjoilee myös hyvän akunkeston sekä tuen pikalataukselle. Ohjelmiston osalta OxygenOS tuo mukanaan hyvät moniajotoiminnot.

Suurin ongelma kuitenkin löytyy ohjelmistosta. OnePlus toimittaa tabletin vanhalla Android 13 -versiolla, eikä uusimmalla Android 14 -versiolla, joka on ollut yli puolivuotta jo markkinoilla. Lisäksi tarjottu 2 + 3 vuoden päivityslupaus on huono, kun suhteutetaan se siihen, että tähän aikaan vuodesta laitteessa on vanha Android-versio. Järjestelmäpiirin tarjoamasta suorituskyvystä voidaan olla myös montaa mieltä, mutta mielestäni se ei ole ainakaan selvä miinus. Sormenjälkilukijan ja kuulokeliittimen puuttumiset ovat kuitenkin itselleni suuremmat ongelmat. Lisäksi on huomioitavaa, ettei tabletin mukana tule laturia.

Suomessa OnePlus Pad Go on tullut myyntiin huhtikuussa 2024, ja tarjolla on 8 + 128 gigatavun versio 329 euron hintaan. Tabletista on olemassa ainoastaan vihreä väriversio.

OnePlus Pad Go

7

Hyvä tabletti viihdekäyttöön, mutta OnePlus tuo sen erikoisen myöhään saataville Suomessa.

Hyvää
  • Laadukas ja näyttävä rakenne
  • Hyvä näyttöpaneeli ja 7:5-kuvasuhde on miellyttävä
  • Stereokaiuttimet, mobiiliverkot, muistikorttipaikka
  • Hyvä akunkesto ja tuki pikalataukselle
  • Monipuoliset ohjelmistolliset moniajotoiminnot
Huonoa
  • Ei sormenjälkilukijaa
  • Ei kuulokeliitintä
  • Laturia ei toimiteta mukana
  • Vanha Android 13, eikä uudempi Android 14
  • Päivityslupaus (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Hyvä arvostelu, mutta seikka johon haluaisin puuttua yleisesti näissä arvosteluissa on se, että Suomessa ei puhuta, englanninkielisen maailman tavoin, hintapisteestä vaan laitteen/tuotteen/palvelun hintaluokasta.

  2. Kiitos. Hyvä ja riittävän kattava kuvaus laitteesta. Hankimme kyseisen laitteen tänään 👍. Laite vaikuttaa hinta – /laatusuhteen valossa ihan hyvältä hankinnalta. Tuntuu ja näyttää premuimilta, jota ei ole muisaa tämän hintaluokan tableteissa. Käytössähän se sitten selviää…kuinka hyvä on.

    Se, että laitteessa on paikka Nano SIM kortille, vaikutti myös valintaan.

    Aika ihmeellistähän tuo on, että kun ostaa laitteen, niin laturi puuttuu! Ainoastaan metrin pituinen type-C USB kaapeli on mukana!

    Oli pakko ostaa 59€ hintainen 100W One Plus SuperVooc laturi. Rahastukseltahan tuo tuntui, muualla maailmasa kun laitetta myydään laturin kanssa.

    Myöskin laitteen käyttöönoton osalta mitään ohjeita ei ollut, millään kielellä. No, jos on jotain tietotekniikan ymmärrystä, niin ohjatun asennuksen saa tehtyä. Mutta varmaan on ihmisiä, joille asennus voi olla haastavakin.

    Laite tuli aikuiselle pojallemme, pääosin viihdekäytöön. Siihen se sopinee hyvin.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut