ArvostelutSamsungYleinen

Arvostelussa Samsung Galaxy Z Flip 5 – Ei lähellekään paras taittuva

Samsung Galaxy Z Flip 5

Samsungin uudet taittuvanäyttöiset älypuhelimet julkaistiin kesän lopulla ja suositumpi niistä on kompaktiin pakettiin taittuva Galaxy Z Flip 5. Puhelinta on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan, joten nyt on aika tarkastella millaisesta puhelimesta on todellisuudessa kyse.

Samsung on tehnyt Galaxy Z Flip 5 -puhelimeen kaksi selkeää uudistusta, jotka ovat aikaisempaa suurempi ulkopuolen näyttö sekä uudistettu saranatoteutus. Mukana on myös luonnolliset päivitykset tekniikassa, sillä puhelimessa on Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri sekä muita pienempiä päivityksiä. Puhelimen muita kohokohtia ovat 12 megapikselin kaksoiskamera, 3700 milliampeeritunnin akku sekä IPX8-luokituksen mukainen vedenkestävyys.

Suomessa Samsung Galaxy Z Flip 5 saapui myyntiin elokuussa 2023. Puhelimen hinta on 8 + 256 gigatavun muistiversiossa 1249 euroa sekä 8 + 512 gigatavun versiossa 1369 euroa.

Tilanne on kuitenkin Samsungin taittuvien puhelimien osalta nyt selvästi erilaisempi kuin koskaan aikaisemmin. Samsung on saanut kovaa kilpailua myös Suomen markkinoilla. Esimerkiksi Motorola Razr 40 Ultra on todella kova haastaja Samsung Galaxy Z Flip 5:lle. Motorola haastaa erityisesti edullisemmalla hinnalla sekä hieman erilaisella lähestymistavalla.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Samsung Galaxy Z Flip 5 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy Z Flip 5 (SM-F731B)
Mitat [suljettuna]: 71.9 x 85.1 x 15.1 mm
Mitat [avattuna]: 71.9 x 165.1 x 6.9 mm
Paino: 187 g
Rakenne: Armor-alumiinikehys / Gorilla Glass Victus 2 -lasi / IPX8
Päänäyttö [taipuva]: 6.7 tuumaa / LTPO OLED / 2640 x 1080 / 22:9-kuvasuhde / 1-120 Hz / HDR10+ / 1750 nitiä
Ulkonäyttö: 3.4 tuumaa / 720 x 748/ OLED / 60 Hz / 1600 nitiä
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (Adreno 740)
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR5x]
Tallennustila: 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 4.0)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.76" / 1.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 1.12 µm / 123 astetta) + LED-salama
Etukamera [sisäpuolella]: 10 MP etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1.22 µm / FF)
Akku: 3700 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 25 watin langallinen lataus / 15 watin langaton lataus / 4.5W käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 / One UI 5.1.1
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM)
Liitännät: USB-C (USB 3.2)
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä / harmaa / vaalea / violetti
Hinta: Alk. 1249 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy Z Flip 5:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy Z Flip 5:n mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi. Pakkaus on tuttuun tapaan ohut karsitun sisällön takia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on tarra, josta käy ilmi väriversio, malliversio ja IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella ei ole mitään, mutta pakkauksen kannesta löytyy vielä erillinen pahvitasku. Se pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan sekä USB-C > USB-C-kaapelin.

Samsung ei toimita Galaxy Z Flip 5:n mukana laturia tai mitään ekstraa. Mukana on vain välttämättömyydet, ja loput täytyy ostaa erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilullisesti Galaxy Z Flip 5 vie eteenpäin tuttua Samsungin toteutusta. Yleinen ilme on pysynyt jo vuosia hyvin samanlaisena, ja tällä kertaa uudistusta on saatu uuden saranan ja suuremman ulkopuolen näytön ansiosta. Samsung hyödyntää jälleen premium-tason materiaaleja ja mukaan on saatu vedenkestävyys.

Samsung toimitti Galaxy Z Flip 5:n testattavaksi mintunvihreässä värissä, mutta yleisesti laitteesta on saatavilla myös värit grafiitti, kerma ja laventeli. Kaikissa väriversioissa on kiiltäväksi viimeistellyt lasipinnat sekä alumiinikehykset, joten mattapinnan ystäville ei ole vaihtoehtoa tarjolla. Henkilökohtaisesti pitäisin enemmän mattapintaisesta toteutuksesta kuin kiiltävästä viimeistelystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän on myös muutama syy. Kiiltävä pinta naarmuuntuu herkemmin kuin mattapinta, jonka lisäksi siihen kerääntyy selvästi enemmän sormenjälkiä ja muuta likaa. Tämä huomattiin vahvasti Galaxy Z Flip 5:n testijakson aikana. Puhelimen takapinta oli muutaman viikon käytön jälkeen jo selvästi naarmuuntunut. Onneksi mintunvihreässä värissä sormenjäljet eivät näy liian selvästi, joten ne eivät ole häiritseviä.

Samsung hyödyntää Armor-alumiinikehystä laitteessa ja lasipinnat perustuvat uusimpaan Gorilla Glass Victus 2 -versioon. Jonkinlaisien suojakuorien käyttäminen olisi mielestäni suositeltavaa Galaxy Z Flip 5:n kohdalla, sillä naarmuuntuminen on todella häiritsevää. Kiiltävän toteutuksen takia puhelin on myös yllättävän liukas, joka kannattaa pitää mielessä.

Yleinen muotoilu on puhelimessa kulmikas. Alumiinikehys on reunoiltaan tasaisempi, vaikka toki minimaalinen pyöristys on jätettykin. Lisäksi lasipinnat ovat tasaiset, jotka yhdessä luovat kulmikkaan olemuksen. Käsituntuma on kuitenkin riittävän hyvä, eikä turhia teräviä saumakohtia ollut havaittavissa.

Taittuvuuden ansiosta Galaxy Z Flip 5 vastaa kompakteja puhelimia arvostavien kysyntään. Puhelin taittuu pieneksi, jolloin se kulkee taskussa tai laukussa miellyttävämmin. Taittuvuus on edelleen erottuvuustekijä, sillä onhan puhelin oikeasti melko tyylikäs näyttävien värien kanssa.

Samsung on ilmoittanut Galaxy Z Flip 5:n mitoiksi suljettuna 71,9 x 85,1 x 15,1 millimetriä ja avattuna mitat ovat 165,1 x 71,9 x 6,9 millimetriä. Samsung on saanut hieman paksuutta pois uuden saranan avulla, joka ei jätä enää rakoa näyttöön. Painoa Galaxy Z Flip 5 -puhelimella on 187 grammaa, jota on osaltaan saatu hieman lisää. Puhelin on kuitenkin yllättävän kevyt suhteutettuna moniin normaaleihin puhelimiin, jotka painavat järjestäen lähemmäksi 200 grammaa.

Kuten todettu, niin Samsung on uudistanut saranan, joka kantaa nimeä ”Flex hinge”. Uuden saranan avulla puhelin taittuu niin, että näytön väliin ei jää aikaisemmista malleista tuttua rakoa. Aikaisemmissa malleissa likaa saattoi päästä näytön väliin, mutta nyt se ei ole enää samalla tavalla mahdollista. Tämä tietysti osaltaan edesauttaa näytön kestävyyttä. Testijakson aikana sarana myös tuntui todella laadukkaalta, sillä se ei pitänyt turhia natinoita, vaan oli mukavan jämäkkä. Parissa kuukaudessa sarana ei myöskään mainittavasti löystynyt tai sen käyttäytyminen ei muutenkaan muuttunut käytössä.

Samsung on ainoa valmistaja, joka tarjoaa taittuvissa puhelimissaan todellisen vedenkestävyyden. Galaxy Z Flip 5 tarjoilee tutun IPX8-luokituksen mukaisen vedenkestävyyden, joka nähtiin ensimmäisen kerran Galaxy Z Flip 3 -puhelimessa pari vuotta sitten. IPX8-luokituksen mukaisesti puhelinta ei ole suunniteltu kestämään pölyä tai likaa, mutta vettä se kestää 1,5 metrin syvyydessä noin 30 minuutin ajan. Vedenkestävyys on loistava ominaisuus, eikä nyt puhelimen käyttämistä esimerkiksi vesisateessa tai uidessa tarvitse välttää.

Suljettuna Galaxy Z Flip 5 -puhelimen etuosassa on esillä aikaisempaa selvästi suurempi näyttöpaneeli, jota suojaa Gorilla Glass Victus 2 -lasipinta. Näytön alapuolelle jää puhelimen kaksi takaosan kameraa, jotka ulkonevat hieman muusta rungosta. Kameroiden rinnalla on myös LED-salamavalo. Testilaitteen takaosassa ei ole esillä mitään, mutta kaupasta ostettaessa siinä olisi myös tutut sertifiointilogot.

Avattaessa Galaxy Z Flip 5:n sisältä paljastuu melko tuttu taittuva näyttöpaneeli. Näyttö peittää noin 86 prosenttia pinta-alasta, mikä on mielestäni hyvä suoritus tässä kategoriassa. Näytön yläreunassa nähdään etukameraa varten tehty reikä, minkä lisäksi näyttöön Samsung on integroinut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön yläpuolella on esillä puheluita varten tehty kuuloke. Puhelimen ollessa avattuna aikaisemmin etu- ja takaosiksi nimitetyt osat tekevät yhdessä takaosan.

Galaxy Z Flip 5 -puhelimen oikeassa reunassa on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat avattuna varsin korkealla. Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija, ja mielestäni painikkeiden tuntuma oli hyvällä tasolla. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti. Galaxy Z Flip 5:n yläreunassa on reikä mikrofonille, mutta alareunassa on kaiutinritilä, USB-C-liitin sekä kaksi reikää mikrofoneille. Kun puhelin taivutetaan pienemmäksi, niin esille tulee yläreunaan saranaosuus. Sarana on suojattu metallilla, johon on laitettu Samsungin logo.

Näytöt

Samsung luottaa Galaxy Z Flip 5 -puhelimessa pitkälti tuttuun taittuvaan näyttöön, joten sen osalta ei ole yhtä suuria uudistuksia kuin ulkonäytön osalta. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu Dynamic AMOLED 2X -paneeliin, jonka tarkkuus yltää 2640 x 1080 pikseliin. Näytössä on LTPO-tekniikka, joka mahdollistaa virkistystaajuuden vaihtelun 1-120 hertsin välillä. Näytössä on kerrottu olevan 22:9-kuvasuhde, 1750 nitin kirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Teknisesti Samsung on saanut ahdettua mukaan siis huipputason näytön, jossa ei jouduta karsimaan juurikaan mistään. Mielestäni näytön vahvuuksia ovat OLED-tekniikan mukanaan tuoma hyvä värintoisto sekä LTPO-tekniikan avulla toteutettu sulava käyttökokemus. Full HD+ -tarkkuus on myös riittävä suurimpaan osaan tilanteista.

1750 nitin kirkkaus on myös riittävä, sillä näytöstä saa hyvin selvää auringonvalossa. Oikeastaan kaikki on tekniikan osalta kunnossa, joten näytön käyttäminen on todella miellyttävää. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, ja myös HDR10 on tuettuna.

Samsung tarjoilee Galaxy Z Flip 5 -puhelimelle hyvän määrän erilaisia asetuksia, joilla näytöstä saa kaiken hyödyn irti. Asetuksien kautta näyttö voidaan esimerkiksi pakottaa 60 hertsiin tai käyttämään mukautuvaa virkistystaajuutta. Mukautuvan tilan ollessa päällä näyttö päättää itse, missä tilanteissa käytetään korkeita virkistystaajuuksia. Näyttöä ei ole mahdollista pakottaa jatkuvaan 120 hertsin virkistystaajuuteen.

Myös näytön värejä on mahdollista säätää monipuolisesti. Esimerkiksi valittavia tiloja ovat eloisa ja luonnollinen, joilla voidaan säätää värejä. Lisäksi näytön valkotasapainoa on mahdollista säätää viileän ja lämpimän välillä. Näytön lisäasetuksien kautta on mahdollista säätää valkotasapainoa vielä monipuolisemmin punaisen, vihreän ja sinisen sävyn avulla. Galaxy Z Flip 5:n näyttö tukee myös silmien mukavuustilaa, joka rajoittaa näytön sinisen valon määrää. Lisäksi tarjolla on näytölle monet muut perusasetukset.

Uudistetun saranan olisi voinut kuvitella tuottavan suuremmankin muutoksen näytön taitoskohtaan, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Taitoskohta on näytön keskellä vaakasuunnassa ja se on erittäin huomattavissa niin silmin kuin myös sormella. Taitoskohdassa on havaittavissa pieni ”varjo”, kun näyttöä katsotaan suoraan edestä, jonka lisäksi sen tuntee sormilla selvänä monttuna näytössä.

Monet kilpailijat ovat saaneet taitoskohdasta hieman huomaamattomamman, ja siihen tottuneena Samsungin toteutus on häiritsevä. Taitokohdan tuntee aina kun selaa puhelimella jotain pystysuuntaista sisältöä. Toki siihenkin tottuu ajan kanssa, mutta kyseessä on asia, jota Samsung olisi voinut edes pyrkiä parantamaan.

Kestävyyden osalta on hyvä huomata, että näyttö naarmuuntuu muovisen pinnan takia normaalia helpommin, joten ainakaan kynsillä ei näyttöä kannata käyttää. Testijakson aikana itse onnistuin kuitenkin välttämään näytön naarmuuntumiset. Näyttö on tuttuun tapaan aina myös likainen, sillä muovipinta kerää sormenjälkiä todella hyvin.

Galaxy Z Flip 5:n kohdalla suurin uudistus nähdään ulkopuolen näytössä, joka on selvästi suurempi kuin aikaisemmin. 1,9 tuuman näyttö on vaihtunut nyt 3,4 tuuman kokoiseen näyttöön. Näyttö peittää nyt ison osan laitteen ulkopuolesta, mutta siinä on myös todella paksut kehykset. Kyseessä on hieman saman tyylinen toteutus, joka nähtiin aikaisemmin Motorola Razr 40 Ultrassa.

Teknisesti näyttö on kuitenkin melko yllätyksetön ja Samsung on mennyt siitä, mistä aita on matalin. 3,4 tuuman näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan ja siinä on 720 x 748 pikselin tarkkuus. Näytössä on myös perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus sekä 1600 nitin kirkkaus. Mitään todellisia huippuluokan tekniikoita ei siis ulkonäyttöön ole saatu.

Ulkopuolen näyttö tarjoaa nyt hieman enemmän ominaisuuksia, mutta edelleenkään sen kautta ei ole mahdollista hallita koko puhelinta. Oikeastaan ulkopuolen näytön käyttötarkoitukset ovat selvästi vähäisempiä kuin esimerkiksi Motorola Razr 40 Ultran kohdalla. Ainakin oletusasetuksilla ominaisuudet tuntuvat olevan ainoastaan suurennettuna se, mitä Galaxy Z Flip 4:n pikkunäytöllä pystyi tekemään.

Samsung on erikoisesti lähtenyt rajoittamaan Galaxy Z Flip 5:n ulkonäytön käyttöä oletusarvoisesti. Kun puhelimen ottaa käyttöön, niin näytöllä on esillä lukitusnäyttö, jossa on kellonaika ja päivämäärä. Vasemmalle pyyhkäisemällä saadaan auki erilaisia widgettejä, joita ovat kalenteri, sää, herätyskello sekä Samsung Health. Oikealle pyyhkäisemällä aukeaa ilmoitusnäkymä ja pika-asetukset löytyvät pyyhkäisemällä ylhäältä alas.

Käytännössä tarjolla on sama kokemus kuin aikaisemmin pienemmälläkin näytöllä, mutta nyt mukana on hieman lisää tietoja eri näkymissä. Käyttäjät voivat kustomoida widgettejä sekä niiden järjestystä, mutta se oli mahdollista myös aikaisemmin. Tämä on mahdollista painamalla näyttöä pitkään pohjassa.

Erikoista toteutuksessa on kuitenkin se, että Samsung ei anna oletusarvoisesti avata sovelluksia ulkopuolen näytöllä. Vastaavasti Motorolan toteutuksessa se oli mahdollista oletuksena ja sovellukset olivat myös ihan käyttökelpoisia pikkunäytöltä. Samsung on piilottanut sovelluksien aktivoimisen erikseen ”Kokeilu”-asetusvalikon taakse. Valitettavasti tässäkin kohdassa tuettujen sovelluksien valikoima on rajallinen. Sovelluksia ovat muun maussa YouTube, WhatsApp, Netflix ja Google Maps.

Jos haluaa käyttää muitakin sovelluksia ulkonäytöllä, niin on pakko asentaa ylimääräinen Good Lock -sovellus Samsungin omasta sovelluskaupasta. Tämän sovelluksen kautta pystyy asettamaan ulkonäytölle myös muita sovelluksia. Mielestäni toteutus on erikoinen ja vaikea varmasti monille peruskäyttäjille. Samsung olisi voinut tuoda täyden sovellustuen suoraan ulkonäytölle.

Mielestäni Galaxy Z Flip 5:n kohdalla sovelluksien avaaminen ulkonäytölle ei ole monestikaan järkevää, ja ainakin itse huomasin useammin avaavani sisäpuolen näytön jopa viestien vastaamista varten. Ulkonäytöltä toki onnistuu viesteihin vastaaminen, mutta se ei ole kaikista miellyttävintä.

Kaipaisin siis Samsungilta Motorolan tapaista rohkeampaa lähestymistapaa ulkopuolen näytön kanssa. Nyt kokemus tuntui jopa keskeneräiseltä räpellykseltä.

Tekniikka ja suorituskyky

Uuden ulkonäytön ja parannetun saranan ohella kolmas uudistus on päivitetty suorituskyky. Kyseessä on luonnollinen uudistus, sillä käytössä on Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri. Kyseessä on sama piiri, joka nähtiin myös Galaxy S23 -sarjan puhelimissa ja sittemmin myöhemmin myös muiden valmistajien laitteissa niin sanottuna parannettuna Snapdragon 8 Gen 2 -versiona.

Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,36 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

”for Galaxy” -versio eroaa muutamalla tavalla perusversiosta, joista huomattavin koskee tehokkaimman ytimen kellotaajuutta. Snapdragon 8 Gen 2 -perusversiossa se yltää ainoastaan 3,19 gigahertsiin, kun Samsungin versiossa käytetään 3,36 GHz:n kellotaajuutta.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -versiossa grafiikkaprosessori on myös ylikellotettu 719 MHz:n tasolle, kun muissa Snapdragon 8 Gen 2 -puhelimissa se on vain 680 MHz.

Järjestelmäpiirin pitäisi tarjota 35 prosenttia parempi suorituskyky sekä 40 prosenttia parempi energiatehokkuus verrattuna Snapdragon 8 Gen 1 -piiriin. Vastaavasti grafiikkaprosessorissa pitäisi olla 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus.

Suomessa Galaxy Z Flip 5 on tuotu myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 256 gigatavua sekä 8 + 512 gigatavua. Samsung hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa ei ole puhelimeen saatu, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Suorituskyvyn osalta Galaxy Z Flip 5 -puhelimelta on lupa odottaa vain parasta. Kyseessä on selvä parannus edeltäjään ja on juuri sillä tasolla, mitä vuonna 2023 voikin odottaa. Alapuolella olevasta taulukosta voi tarkastella Galaxy Z Flip 5:n saamia suorituskykytuloksia, ja niitä voi verrata samaan piiriin perustuvan Galaxy S23 Ultran kanssa. Lisäksi näiden välissä on Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Razr 40 Ultran saamat tulokset.

Testitulokset
Samsung Galaxy Z Flip 5 (SD8G2FG) Motorola Razr 40 Ultra (SD8+G1) Samsung Galaxy S23 Ultra (SD8G2FG)
AnTuTu (V8): 1 224 352 pistettä 1 002 719 pistettä 1 204 027 pistettä
Geekbench 6 (single): 2000 pistettä 1845 pistettä 1227 pistettä
Geekbench 6 (multi): 5149 pistettä 4559 pistettä 4615 pistettä
PCMark: 15 140 pistettä 15 526 pistettä 16 139 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 3240 pistettä 1407 pistettä 3520 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien perusteella Galaxy Z Flip 5 tarjoaa samat lähtökohdat kuin muutkin samaan piiriin perustuvat puhelimet. Suorituskykyä siis piisaa ja se riittää varmasti suurimmalle osalle puhelimen käyttäjistä. Suorituskykytestien tuloksia ei kuitenkaan kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä. Mielestäni suorituskykyä on tarpeeksi sekä aktiiviseen päivittäiseen käyttöön että raskaimpienkin mobiilipelien pelaamiseen.

Galaxy Z Flip 5 -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Samsung Galaxy Z Flip 5:lle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy Z Flip 5:llä saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 224 352 pistettä, mutta luonnollisesti tämän jälkeen lähdettiin laskusuuntaan. Huonoin tulos saatiin kolmannella testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi tulokseksi 1 093 631 pistettä. Tämän jälkeen pisteet lähtivät hienoiseen kasvuun ja suorituskyky tasaantui.

Suorituskyvystä katosi reilut 130 000 pistettä, joka vastaa -10,68 prosentin pudotusta. Suorituskyvyn lasku oli testin aikana selvästi suurempaa kuin esimerkiksi Galaxy S23 Ultran kohdalla. Lasku on kuitenkin edelleen melko normaalilla tasolla verrattuna Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin yleiseen tasoon. Galaxy Z Flip 5:n kohdalla heikommat tulokset olivat myös odotettavissa, sillä pieneen rakenteeseen on vaikea saada mahdutettua kovin suurta jäähdytystoteutusta.

Samsung ei ole kovinkaan hyvin kertonut yksityiskohtia Galaxy Z Flip 5 -puhelimen jäähdytysjärjestelmästä. Testijakson aikana Galaxy Z Flip 5:n todettiin myös lämpenevän kohtuullisen paljon. Erityisesti jos puhelinta käyttää pitkiä aikoja, niin lämpeneminen on selvästi läsnä. Tämä tarkoittaa, ettei jäähdytysjärjestelmä toimi aivan niin hyvin, mitä voisi toivoa. Vaikka ylikuumenemisesta ei voi puhua, niin lämpeneminen on selvästi suurempaa kuin muutamissa muissa testaamissani vastaavan kategorian puhelimissa.

Järjestelmäpiirissä on integroituna Qualcommin kehittämä Snapdragon X70 -5G-modeemi, joka takaa uuden sukupolven mobiiliverkkojen toiminnan. Suomessa Galaxy Z Flip 5 tukee ainoastaan sub-6 GHz:n 5G-verkkoja. Testijakson aikana mobiiliverkkojen kanssa ei havaittu merkittäviä ongelmia ja 5G-verkot toimivat hyvin.

Samsung on saanut puhelimeen korkeintaan Wi-Fi 6e -tuen, joten valmiutta Wi-Fi 7 -versiolle ei ole. Galaxy Z Flip 5 on varusteltu myös NFC-yhteydellä, joka mahdollistaa esimerkiksi mobiilimaksut kaupan kassalla. Puhelimen värinämoottorin todettiin olen riittävä, vaikka parempiakin on totuttu näkemään.

Muuta tekniikasta

Äänentoistasta vastaa Samsung Galaxy Z Flip 5 -puhelimen kohdalla stereokaiuttimet, jotka ovat toteutukseltaan hyvin perinteiset. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena Samsung hyödyntää puheluihin käytettävää kuuloketta. Äänenlaatu kaiuttimien kautta on hyvällä tasolla ja esimerkiksi musiikin tai puheen kuuntelu on mielekästä. Mistään kaikista parhaimmista kaiuttimista ei ole kysymys, mutta ajavat asiansa hyvin.

Tuttuun tyyliin kuulokeliitintä ei puhelimesta löydy, vaan käyttäjien on tyydyttävä käyttämään adapteria tai langattomia kuulokkeita. Galaxy Z Flip 5 tarjoaa onneksi laajan ja teknisesti kehittyneen tuen langattomille kuulokkeille Bluetooth 5.3 -yhteyden avulla. Puhelin tukee muun muassa aptX HD -tekniikkaa ja muita tuttuja teknisiä ratkaisuja. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin pääosin vain langattomia kuulokkeita ja yhteys tuntui olevan vakaa ja ongelmaton kaikkien testattujen laitteiden kanssa.

Sormenjälkilukijan osalta Samsung ei ole tehnyt uudistuksia, vaan toteutus on sama kuin monesti ennenkin. Se on sijoitettu puhelimen kylkeen virtapainikkeen yhteyteen, jolloin lukitus aukeaa luonnollisesti aktivoimalla puhelinta. Taittuvan rakenteen takia sormenjälkilukija on kuitenkin korkealla, mikä tekee sen käytettävyydestä hankalampaa laitteen ollessa avattuna.

Koska kyse on perinteisestä sormenjälkilukijasta, niin luonnollisesti se toimii myös erinomaisesti. Lukija on nopea, ja se tunnistaa lähes jokaisessa tilanteessa sormenjäljen oikein. Toki jos sormessa on likaa tai vettä, saattaa sormenjälkilukijalla olla pieniä haasteita. Oletusasetuksilla lukija toimii vain, jos puhelimen näyttö on ensiksi käynnistetty, mutta asetuksista se voidaan asettaa olemaan aktiivisena jatkuvasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta se on kuitenkin erittäin nopea. Kasvojentunnistus tunnistaa kasvot lähes välittömästi, eikä testijakson aikana päästy ohittamaan lukitusta esimerkiksi kuvalla.

Akku ja lataus

Samsung on varustellut Galaxy Z Flip 5 -puhelimen nyt 3700 milliampeeritunnin akulla, joka on yksi markkinoiden pienimmistä taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriassa. Testien perusteella akunkesto onkin puhelimen heikoinlenkki. Monesti akku tuntui olevan lopussa jo illalla yhden päivän käytön jälkeen.

Itse olen monesti tyytyväinen, jos nykyaikaisen puhelimen akku riittää yhdeksi päiväksi, mutta Galaxy Z Flip 5 -puhelinta joutui lataamaan jo illalla, jos halusi varmistua ettei akku lopu ennen nukkumaanmenoa. Monena päivänä akun varaus oli alle 10 prosenttia, kun oli aika mennä nukkumaan aktiivisen päivän jälkeen. Akunkesto ei ole siis mitenkään kovin erikoinen ja jää ainakin perustasosta selvästi jälkeen.

Testijakson aikana itse havaitsin puhelimen akunkeston olevan todella heikko myös valmiustilassa, vaikka laitetta ei käyttäisikään. Esimerkiksi jos illalla oli akun ladannut täyteen, niin aamulla saattoi akkua olla jäljellä enää puolet. Eli jopa ilman käyttämistäkin akku kuluu päivässä, joka on todella erikoista. Samsungilla olisi siis paljon parantamisen varaa akunkeston kanssa.

Latausratkaisujen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin verrattuna edeltäjään. Galaxy Z Flip 5 tukee 25 watin tehoista langallista pikalatausta, 15 watin langatonta latausta sekä 4,5 watin tehoista käänteistä langatonta latausta. Laturia ei puhelimen mukana toimiteta, vaan sellainen on ostettava erikseen. Toteutimme tutun lataustestin Samsungin virallisella 25 watin tehoisella pikalaturilla, jonka tulokset ovat esillä alapuolella olevassa kuvaajassa.

Samsung Galaxy Z Flip 5:n akun latausnopeus 25 watin tehoisella laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Galaxy Z Flip 5 latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Latausnopeus on kohtuullinen suhteutettuna saman kategorian muihin puhelimiin, mutta ei kuitenkaan lähelläkään markkinoiden nopeimmin latautuvia puhelimia. 10 minuutissa akkua saadaan 19 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 54 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan 58 minuutissa.

Lataus hidastuu selvästi loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 6 minuuttia, kun viimeiset 10 prosenttia latautuvat 17 minuutissa. Mielestäni Samsungin pitäisi pyrkiä puhelimissa alle tunnin mittaiseen latausaikaan. Suhteutettuna akun kokoon on 1 tunnin ja 15 minuutin latausaika oikeastaan todella pitkä.

Galaxy Z Flip 5 tukee langallisen latauksen ohella tuttuun tyyliin langatonta latausta. Langaton lataus on puhelimessa hidas, sillä laite tukee vain 15 watin latausta. Testijakson aikana puhelimen langattoman latauksen nopeutta ei ruvettu testaamaan sen hitauden takia, mutta kyseessä on kuitenkin loistava lisäominaisuus.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung ei ole taittuvissa puhelimissa mennyt juurikaan eteenpäin viime vuosina, joka näkyy myös Galaxy Z Flip 5:n kohdalla. Tarjolla on kaksi kameraa, jotka ovat perustasolla. Vaikka hintaa puhelimilla on huippupuhelimen verran, niin kamerat ovat osa-alue, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Pääkamerana Samsung hyödyntää 12 megapikselin tasoista sensoria, joka perustuu yhtiön itse kehittämään S5K2LD-sensoriin. Kyseessä on 1/1.76 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.8 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 24 mm polttoväli. Lisäksi mukana on optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja kyseessä on Sony IMX258-sensoriin perustuva ultralaajakulmakamera. Sensori on kooltaan 1/3.06 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Kameralla voi kuvata 123 asteen kuvakentällä, mutta valitettavasti Samsung ei ole saanut mukaan tukea automaattitarkennukselle.

Erillistä zoomaamiseen tarkoitettua telekameraa ei Galaxy Z Flip 5 -puhelimeen ole saatu, jota ei ole myöskään edeltävissä malleissa nähty. Itse näen telekameran olevan todella hyödyllinen ominaisuus tämän hintaluokan puhelimessa, mutta puhelimen kompakti koko asettaa omat rajoitteensa. Puhelimen sisäpuolelta löytyy yksi etukamera, jota varten Samsung on tehnyt näyttöön reiän. Etukamera on 10 megapikselin tasoinen, ja siinä on f/2.2-aukko, 23 mm polttoväli sekä 1,22 mikronin pikselikoko.

Samsung Galaxy Z Flip 5:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 24 mm, 1/1.76”, 1.8 µm, Dual Pixel PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/3.06”, 1.12 µm, 123 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 10 megapikseliä (f/2.2, 23 mm, 1/3,0”, 1,22 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Galaxy Z Flip 5 on pääkameran kuvanlaadultaan todennäköisesti paras taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin, jota tällä hetkellä Suomessa myydään. Vaikka sensori ei ole uusimmasta päästä tai edes teknisesti paras, niin Samsung pystyy kompensoimaan paljon kuvien jälkikäsittelyn puolella.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat erinomaisia ja puhelin onnistuu taltioimaan paljon yksityiskohtia. Kuvissa on myös usein hyvät värit, vaikkakin tuttuun Samsungin tyyliin niitä korostetaan hieman liiaksi. Dynaaminen alue on kuvissa erittäin laaja, jonka lisäksi kokonaisuus on mielestäni kunnossa. Kuvissa on minimaalisesti pehmeyttä, joka on hyvä asia.

Pääkamera on vahvoilla myös heikossa valaistuksessa. Tuettuna on automaattinen yökuvaustila, joka tuo pidemmän valotusajan myötä mukanaan myös enemmän yksityiskohtia sekä valoa. Heikossa valaistuksessa kamera pystyy säilyttämään paljon yksityiskohtia, eikä pehmeys lisäänny liiaksi. Myös dynaaminen alue ja värit ovat hyvät. Kamera tukee erillistä yökuvaustilaa, jolla voidaan ottaa vielä pidemmällä valotusajalla kuvia.

Mielestäni pääkamera tuottaa siis sellaista jälkeä, jota tämän hintapisteen puhelimelta voikin odottaa. Alapuolella on muutamia testijakson aikana otettuja kuvia.

Ultralaajakulmakamera on myös hyvä, vaikkakin eroavaisuuksia on havaittavissa pääkameraan verrattaessa. Kuvat ovat sellaisia, mitä huippupuhelimelta voikin odottaa, sillä mukana on paljon yksityiskohtia, pääkamerasta tuttu väritaltioiminen sekä hyvä dynaaminen alue. Yksityiskohtia taltioituu paljon, vaikkakin pehmeys on selvästi läsnä erityisesti kuvien reunoilla.

Valitettavasti Samsung ei ole saanut mukaan automaattista tarkennusta, vaan Galaxy Z Flip 5:n ultralaajakulmakamerassa joudutaan tyytymään kiinteään tarkennukseen. Tämän takia ultralaajakulmakameraa ei voida käyttää esimerkiksi lähikuvien ottamiseen.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera toimii myös riittävän hyvin. Tietysti kuvista tulee selvästi tummempia kuin pääkameralla, mutta yksityiskohtia on mukavan paljon ja värit ovat laadukkaat. Pehmeys lisääntyy selvästi, mutta ei liiaksi. Yökuvaustila auttaa vielä erikseen saamaan kuviin enemmän yksityiskohtia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy Z Flip 5:n ultralaajakulmakameralla.

Videokuvauksen osalta Samsung on joutunut hieman karsimaan verrattuna useimpiin huippupuhelimiin. Tarjolla ei ole nimittäin 8K-kuvausta, vaan tuki rajoittuu 4K 60 fps -tarkkuuteen. Pääkameralla otetut videot ovat laadukkaita, eikä niissä ollut mitään merkittävää valituksen aihetta. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää vain 4K 30 fps -tasolle. Kameroiden välillä pystyy myös vaihtamaan kesken kuvauksen.

Puhelimen sisänäytöstä löytyy 10 megapikselin tasoinen selfiekamera, joka toimii hyvin omakuvien ottamiseen tai videopuheluihin. Kameran tuottama jälki on laadukasta, sillä kuvissa on paljon yksityiskohtia sekä värit ovat miellyttävät. Kamera on yllättävän kyvykäs myös heikommassa valaistuksessa. Etukamera kykenee videokuvauksen osalta korkeintaan 4K 60 fps -tarkkuuteen, mutta mukana ei ole automaattitarkennusta.

Samsung ei ole juurikaan uudistanut kamerasovellustaan viime vuosina, vaan toteutusta on viilattua hieman. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja siinä näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) sekä pääkamera (1x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1,0x, 2,0x, 4,0x ja 10x).

Samsung on varustellut Galaxy Z Flip 5:n myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Samsung on tuonut manuaalitilan myös ultralaajakulmakameralle. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Tutut optimoinnit entistäkin isommin

Galaxy Z Flip 5 tarjoilee taittuvan rakenteensa ansiosta kamerasovelluksessa myös muita parannuksia, joilla otetaan hyöty irti ulkopuolen näytöstä sekä taittuvasta toteutuksesta. Mitään mullistavasti uutta Samsung ei ole tällä kertaa keksinyt, vaan optimoinnit ovat tutut myös muistakin simpukkapuhelimista.

Puhelimen Flex-tila mahdollistaa kamerasovelluksen jakamisen kahtia, kun puhelimen taittaa 90 asteen kulmaan. Tällöin sovelluksen yläreunassa näkyy kuvattava kohde ja alareunassa on esillä muut toiminnot sekä asetukset.

Galaxy Z Flip 5 -puhelimessa on mahdollista siirtää kameran esikatselu myös ulkopuolen näytölle esille. Tällöin kuvattava henkilö näkee itsensä ja pystyy vaihtamaan asentoaan tai ilmettään sen mukaisesti. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi siinä tilanteessa, jos haluaa kuvata videota itsestä niin, että puhelin on pöydällä. Taittuva rakenne antaa myös uusia mahdollisuuksia löytää erilaisia kuvakulmia.

Samsung mahdollistaa pääkameroiden käyttämisen myös selfiekuvaamiseen, jos sisäpuolen etukameran laatu ei miellytä. Kameran saa avattua ulkonäytölle yksinkertaisesti tuplanapauttamalla virtapainiketta. Puhelin antaa mahdollisuuden kuvata videota tai peruskuvia ja samalla kameroiden välillä voidaan liikkua ”nipistämällä” näyttöä. Samsung ei ole valitettavasti tuonut kaikkia kameran toimintoja ulkopuolen näytölle, vaan tarjolla on muutamat valikoidut ominaisuudet.

Galaxy Z Flip 5:n kameratoiminnot jäävät ainakin minusta ulkonäytöltä käytettäessä melko vähäisiksi. Samsung olisi voinut tuoda monipuolisemmankin kamerasovelluksen ulkonäytöltä käytettäväksi ja nyt kyseessä on käytännössä sama kokemus kuin aikaisempienkin mallien pienemmiltä näytöiltä.

Käyttöjärjestelmä

Samsungin yksi vahvuuksista löytyy ohjelmistosta. Galaxy Z Flip 5 -puhelimessa hyödynnetään Googlen Android 13 -versiota, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 5.1.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle saatiin useampia päivityksiä, ja tuoreimman mukana oli Googlen 1. marraskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Samsung on tällä hetkellä Android-markkinan paras vaihtoehto, sillä Galaxy Z Flip 5:lle luvataan 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä peräti 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 14-, 15-, 16- ja 17 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2028. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle. Samsung on viime vuosina jakanut muun muassa Android-versiopäivityksiä selvästi nopeammin kuin kilpailijat, jonka lisäksi tietoturvapäivityksiä on julkaistu erittäin nopealla tahdilla. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

One UI 5.1.1 on pieni päivitys verrattuna One UI 5.0 -versioon, mutta Galaxy Z Flip 5:ssä mukaan on silti saatu pieniä uudistuksia. Yleisesti käyttöliittymä on pysynyt ennallaan verrattuna useisiin muihin One UI -versioihin, joten Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia.

Mukana on kuitenkin myös monet Android 13 -version mukana tulleet uudistukset, vaikka One UI 5.1 piilottaakin Googlen kehittämän käyttöliittymän alleen. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Taittuvien simpukkapuhelimien ongelmana on se, että niihin on haastava keksiä vastaavia ohjelmistollisia parannuksia kuin Fold-mallisiin laitteisiin. Sovelluksia voidaan tuttuun tapaan avata jaetun näytön näkymään, eli kaksi sovellusta saa allekkain, jolloin korkeammasta kuvasuhteesta on hyötyä. Galaxy Z Flip 5 tukee myös Samsungin tuttua Flex-tilaa, jonka avulla sovellukset voidaan pakottaa siirtymään näytön yläreunaan kun puhelin on taitettuna 90 asteen kulmaan.

Näytön alareunassa on tällöin paneeli, jossa on lisäsäätimet sovelluksen käyttämiseen. Ominaisuus on loistava, jos jokin tietty sovellus ei vakiona tue Flex-tilaa. Kaikkien sovelluksien kanssa Flex-tilassa ei ole kovinkaan paljon järkeä, mutta monessa tilanteessa siitä voi olla paljonkin hyötyä. Esimerkiksi YouTubea voidaan katsoa näytön yläreunassa ja hallita sitä alareunasta. Toki eri asia on se, kuinka moni haluaa oikeasti katsoa videoita vain näytön pieneltä alueelta.

Ohjelmistollisia uudistuksia Samsung on tuonut enemmän nyt puhelimen ulkopuolen näytölle. Näytön suuremman toteutuksen ansiosta toiminnot ilman laitteen avaamista ovat laajemmat. Näihin tutustuttiinkin jo aikaisemmin tässä arvostelussa.

Mielestäni Samsung olisi voinut kuitenkin tehdä puhelimeen enemmänkin erilaisia optimointeja, jotka erottavat sen perinteisemmistä puhelimista. Nyt kokemus on enemmän ja vähemmän samanlainen kuin monissa muissakin puhelimissa. Samsung on kuitenkin saanut optimoitua ohjelmiston toimimaan puhelimessa riittävän hyvin. Toki testijakson aikana havaittiin muutamia hidasteluja peruskäytössäkin, mutta liian häiritseviä ne eivät olleet.

Yhteenveto

Samsung Galaxy Z Flip 5 on yksi vaihtoehtoa taittuvanäyttöisten puhelimien kategoriassa. Kyseessä on huippuluokan laite, joka tuo mukanaan muutamia hyviä uudistuksia ja parannuksia verrattuna edeltäjään. Samalla kuitenkin kilpailu on koventunut, jonka perässä Samsung ei mielestäni ole aivan pysynyt.

Puhelimessa todettiin olevan todella paljon hyvää. Samsung erottuu joukosta edelleen vedenkestävällä toteutuksellaan ja yleisesti laadukkailla teknisillä ratkaisuilla. Mukana on esimerkiksi markkinoiden tuorein järjestelmäpiiri sekä loistava sisäpuolen näyttöpaneeli. Kamerat ovat myös kategoriassaan hyvällä tasolla kauttaaltaan. Galaxy Z Flip 5 on myös varusteltuna hyvällä päivitystuella, sillä Samsung lupaa sille 4 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä.

Testijakson aikana itse havaitsin puhelimen lasipintojen naarmuuntuvan käytössä todella paljon, joka on osittain kiiltävän viimeistelyn syy. Samsungin uudistettu aikaisempaa suurempi ulkonäyttö tuo mukanaan kivoja toimintoja, mutta Samsung on erikoisesti karsinut sen sovellustuesta oletuksena. Samsung ei myöskään ole saanut sisänäytön taitoskohtaa huomaamattomammaksi, vaan se on edelleen vahvasti läsnä. Puhelimen ongelma on myös lämpeneminen sekä heikko akunkesto. Muita huomioita ovat muistikorttipaikan, kuulokeliittimen sekä laturin puutteet.

Kilpailu on kasvanut taittuvien puhelimien kategoriassa, ja erityisesti simpukkapuhelimien kohdalla. Samsung Galaxy Z Flip 5:n selvin haastaja on Motorola Razr 40 Ultra, joka tarjoaa edullisemmin jopa fiksumpia toteutuksia. Lisäksi itse näen simpukkapuhelimien kohderyhmän sellaisena, joille ei välttämättä kärkitekniikat ole avainjuttu, vaan enemmänkin tyyli ja pieni koko. Tämän takia myös alle 900 euron hintainen Motorola Razr 40 on melko kova haastaja.

Galaxy Z Flip 5 on Suomessa saatavilla kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 8 + 256 gigatavua sekä 8 + 512 gigatavua. Myynnissä on yleisesti neljä väriversiota, jotka ovat harmaa, limenvihreä, kerma ja violetti. Hintaa puhelimen edullisemmalla versiolla on 1249 euroa sekä kalliimmalla 1369 euroa.

Samsung Galaxy Z Flip 5

7.9

Samsung Galaxy Z Flip 5 on yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Hyvää
 • Vedenkestävä rakenne
 • Laadukas sisäpuolen näyttö
 • Hyvät kamerat
 • Markkinoiden kehittyneimmät tekniset toteutukset
 • Hyvät stereokaiuttimet ja nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
 • Hyvä päivitystuki (4 + 5 vuotta)
Huonoa
 • Lasipinnat tuntuivat naarmuuntuvan helposti
 • Ulkonäytön sovellustuki rajoitettu oletuksena
 • Näytön taitoskohta on selvästi esillä
 • Puhelin tuntui lämpenevän tietyissä tilanteissa paljon
 • Akunkesto melko heikko
 • Ei laturia mukana
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. ”Ei lähellekään paras taittuva”??? Mikä on sitten parempi taittuva tällä hetkellä? Suomessa on Z Flip 5 on helposti paras ostos. Kaikissa tärkeissä osa-alueissa Z Flip 5 on Motorolaa parempi esim. Suorituskyky, kamera, kestävyys ja tärkeimpänä näytön sarana on testattu ja todettu olevan pitkäikäisempi ja kestävämpi kuin muissa. Suosittelisit edes jotain oikeasti parempaa vaihtoehtoa, etkä helposti huonompaa ja kalliimpaa(Z Flip 5 usein alennuksessa) vaihtoehtoa…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut