ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi 13 Pro – vakuuttava lippulaivapuhelin Leica-kameroilla

Xiaomi 13 Pro

Xiaomin tämän vuoden tärkeimmät lippulaivapuhelimet löytyvät Xiaomi 13 -mallistosta, jotka julkaistiin helmikuun lopulla globaaleille markkinoille. SuomiMobiilissa on testattu parin viikon ajan Xiaomi 13 Prota, eli malliston tämän hetkistä kärkimallia. Uutuuspuhelimessa ei ole säästelty, vaan tarjolla on todellisia huippuominaisuuksia.

Puhelimessa on muun muassa 6,73 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on erittäin korkea 1900 nitin maksimikirkkaus. Xiaomi 13 Pron tehoista on vastaamassa Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri ja puhelimen suurta akkua voidaan ladata peräti 120 watin pikalatauksella. Puhelimen kohokohta löytyy kameroista, sillä 50 megapikselin kolmoiskameran kehitys on tehty vahvassa yhteistyössä kameravalmistaja Leican kanssa.

Suomessa Xiaomi 13 Pro on tuotu myyntiin 12 + 256 gigatavun muistiversiossa ja suositushinta on 1299 euroa. Puhelimesta on tarjolla kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja valkoinen. Puhelimen varsinainen myynti alkoi maaliskuun 2023 alkupuolella.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Xiaomi 13 Prota kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi 13 Pro (2210132G)
Mitat: 162.9 x 74.6 x 8.38 mm
Paino: 229 g
Rakenne: Alumiinikehys / keraaminen takaosa sekä Gorilla Glass Victus -lasi edessä
Näyttö: 6.73 tuumaa QHD+ (3200 x 1440) / 20:9-kuvasuhde / LTPO AMOLED / 1-120 Hz / HDR10+ / Dolby Vision / 1900 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8 Gen 2 (1x 3.19 GHz Cortex X3 & 2x 2.8 GHz Cortex-A710 & 2x 2.8 GHz Cortex-A715 & 3x 2.0 GHz Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Adreno 740
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5X]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 4.0]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX989 / f/1.9 / 23 mm / 1" / 1.6 µm / LAF / PDAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / AF / 115 asteen kuvakenttä) + 50 MP telekamera (ISOCELL JN1 / f/2.0 / 75 mm / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF / OIS / 3.2x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (OmniVision OV32C / f/2.0 / 21mm / 1/3.13" / 0.7 µm / FF)
Akku: 4820 mAh (ei irrotettava)
Lataus: Langallinen 120 watin lataus / 50 watin langaton lataus / 10 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MIUI 14 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versiopäivityksiä ja 5 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / aptX HD / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Ceramic Black / Ceramic White
Hinta: 1299€ (12 + 256Gt)

Myyntipakkaus

Xiaomi 13 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi 13 Pro toimitetaan mustassa myyntipakkauksessa, jota koristaa puhelimen mallinimi sekä tieto kamerayhteistyöstä Leican kanssa. Pakkauksen yhdellä sivulla on myös tarra, jossa kerrotaan sisällä olevan laitteen muistiversio, värivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, takuu- ja turvallisuustietoja sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 13 Pro -älypuhelin, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin erittäin tehokas 120 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Xiaomi ei ole lähtenyt karsimaan myyntipakkauksen sisällöstä, vaan mukana on edelleen kaikki käytön aloittamiseen tarvittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että Xiaomi 13 Pron ostajat saavat pakkauksessa mukana tehokkaimman mahdollisen pikalaturin sekä suojakuoren. Nämä eivät ole nykypäivän lippulaivapuhelimissa millään tavalla itsestäänselvyyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteellisesti Xiaomi 13 Pro on juuri sitä, mitä voikin lippulaivapuhelimelta odottaa. Xiaomi ei ole lähtenyt karsimaan materiaaleista tai viimeistelystä, vaan on panostanut pieniinkin yksityiskohtiin. Xiaomi 13 Pro on valmistettu alumiinikehyksen lisäksi keraamista sekä lasista. Xiaomi on esitellyt puhelimen kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen sekä musta.

Muotoilullisesti Xiaomi 13 Pro on mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen. Puhelimeen on saatu mukavasti pyöristystä etu- ja takapintojen avulla, joka samalla parantaa käsituntumaa. Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass Victus -lasipinta, mutta takaosassa on kertaaminen pinta. Xiaomin mukaan takapinta on valmistettu lääketieteellisestä biokeraamisesta materiaalista, jonka pitäisi korostaa lippulaivapuhelimen määritelmää ja tuoda eleganssia muotoilua.

Itse pidän puhelimen käsitutuntumasta, vaikka Xiaomi 13 Pro onkin erittäin kookas laite. Kaartuvat pinnat mahdollistavat mukavan tuntuman. Etuosan lasi yhdistyy alumiinikehykseen lähes saumattomasti ja myös keraaminen takapinta on lähes yhtä saumaton. Toki pieni saumakohta on havaittavissa, mutta se ei suuremmin häirinnyt. Xiaomi 13 Prossa on myös mielenkiintoisia yksityiskohtia alumiinikehyksessä, kuten hieman tasaisempi kehys sekä kaiutinritilän aaltomaisuus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka itse en tykkää suuremmin kiiltävistä lasipinnoista, niin keraaminen pinta on jotain aivan muuta. Xiaomi 13 Pron kiiltävä takapinta näyttää premiumilta ja se tuntuu kestävän käyttöä. Keraamipintaan ei tullut mitään käytön jälkiä, kuten naarmuja. Keraamipinta toki kerää sormenjälkiä, jotka ovat ainakin mustassa versiossa selvästi esillä. Pintaa saa olla jatkuvasti putsaamassa, jos haluaa laitteen näyttävän hyvältä. Kiiltävä keraamipinta on myös sen verran peilaava, että sitä voi kätevästi käyttää peilin korvikkeena.

Testijakson aikana etuosan Gorilla Glass Victus -lasipintaan ei saatu mitään merkittäviä naarmuja aikaiseksi. Xiaomi on myös jo heti tehtaalla asettanut näyttöön muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia naarmuilta pitkään. Muotoilussa itse olisin halunnut nähdä näyttölasin ylä- ja alapäädyissä pienen kaartuvuuden, joka olisi tehnyt laitteen käytöstä vieläkin mielekkäämpää.

Xiaomi 13 Pro on kookas puhelin, sillä Xiaomin mukaan mitat olisivat 162,9 x 74,6 x 8,38 millimetriä ja painoa on huimat 229 grammaa. Xiaomi on mennyt maagisen 200 gramman ohi reilusti. Puhelin ei ole kevyt, vaan yksi kategoriansa painavimmista. Erityisesti keraaminen takapinta tuottaa ylimääräistä painoa. Vaikka käyttöön tottuu muutamassa päivässä, niin toisinaan suuren painon myös huomaa vaikka ei siihen suuremmin kiinnittäisi huomiota.

Laadukkaiden materiaalien ansiosta Xiaomi 13 Pro on myös todella jämäkkä laite, eikä puhelin pääse käsien välissä taipumaan. Puhelinta taivuteltaessa on kuitenkin kuultavissa pientä natinaa puhelimen sisältä. Tätä ei kuitenkaan huomaa jos laitetta käyttää normaalisti, joten suuresta ongelmasta ei ole kyse. Toki lippulaivapuhelimelta voisi odottaa myös sitä, että mitään natinoita ei rakenteesta lähtisi.

Xiaomi on vihdoin tuonut IP68-luokituksen!

Xiaomi on tällä kertaa lähtenyt paikkamaan edeltäjän yhtä suurimmista puutteista, nimittäin vedenkestävyyttä. Xiaomi 13 Pro on tällä kertaa IP68-luokiteltu, joka tarkoittaa laitteen kestävän upotuksen veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Vedenkestävyys on vaadittu ominaisuus lippulaivapuhelimissa, joten on hienoa nähdä se Xiaomin uutuudessa. Vaikka puhelimia ei ole ikinä suositeltavaa käyttää vedessä, niin IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys tuo mukanaan turvaa. Vettä ei tarvitse pelätä, sillä puhelimen ei pitäisi siitä hajota. Xiaomin takuu ei kuitenkaan kata mitään nesteen aiheuttamia vaurioita.

Etuosaltaan Xiaomi 13 Pro on pitkälti identtinen Xiaomi 12 Pron kanssa, koska merkittäviä muutoksia näyttöön ei ole saatu. Ilmettä puhelimeen on tuomassa kaartuva näyttöpaneeli ja melko kapeat näytön kehykset. Näyttö peittää etuosasta noin 90 prosenttia, joka on hyvä suoritus. Näytön yläreunaan Xiaomi 13 Prossa on laitettu keskitetysti etukamera ja puheluihin käytettävä kaiutin löytyy pienestä rakosestaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet on integroitu näyttöön. Xiaomi 13 Pron näytön alareunassa on myös integroitu optinen sormenjälkilukija.

Xiaomi 13 Pro on takaosaltaan uudistettu verrattuna edeltäjään. Silmiin pistää ensimmäisenä neliömäinen erittäin kookas kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salama sekä lasertarkennuksen sensorit. Lisäksi kamera-alueessa on Leican logo sekä teksti ”VARIO-SUMMICRON 1:1.9-2.2/14-75 ASPH.”. Kamera-alue ulkonee selvästi muusta rungosta, jonka takia puhelin pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä todella paljon. Puhelimen takaosassa on myös nähtävillä Xiaomin logo sekä muita vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma ja vaste ovat erinomaiset. Xiaomi 13 Pron yläreunassa on kaksi mikrofonia, infrapunasensori sekä reikä kaiutinta varten. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi 13 Prohon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Xiaomi 13 Pron näyttö on pieni päivitys verrattuna edeltäjään, mutta kyseessä on silti yksi markkinoiden parhaimmista näyttöpaneeleista. Näyttö on kooltaan 6,73 tuumaa ja se perustuu LTPO AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on korkea WQHD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 3200 x 1440 pikseliä. Yhteensä tuumaa kohden näytössä on 522 pikseliä, joten kyseessä on erittäin tarkka näyttö, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakaan paljain silmin ole mahdollista. Näytössä on myös tuttu 20:9-kuvasuhde, korkea 120 hertsin virkistystaajuus sekä HDR10+- ja Dolby Vision -tuki.

Suurin päivitys näytössä on kirkkaudessa. Xiaomi 13 Pron näyttö tarjoaa nyt 1900 nitin maksimikirkkauden, kun edeltäjässä päästiin korkeintaan 1500 nitiin. Kyseiseen kirkkauteen päästään vain harvoissa tilanteissa automaattisella kirkkaudella, mutta yleisesti kyseessä on kaikista kirkkain näyttö Android-puhelimissa. Testijakson aikana kirkkauden kanssa ei havaittu minkäänlaisia ongelmia, vaan luettavuus oli hyvä myös auringonvalossa.

Tarkkuus Xiaomi 13 Pron näytössä on vakuuttava ja sen ansiosta näytöllä kaikki näyttää tarkalta korkeimmassa WQHD-tilassa. Näyttöä voidaan käyttää myös Full HD+ -tarkkuudella, jos vaihtaa sen käyttöön asetuksien kautta. Itse en kokenut korkeamman tarkkuuden kuluttavan merkittävästi lisää akkua, vaikka Xiaomi huomauttaakin Full HD+ -tarkkuuden säästävän akkua.

Yksi selvä vahvuus näytössä on 120 hertsin virkistystaajuus, joka takaa sulavan kokemuksen tilanteessa kuin tilanteessa. Xiaomin hyödyntäessä LTPO-tekniikkaa, korkean virkistystaajuuden toteutus on aikaisempaa virtapihimpi. Virkistystaajuus vaihtelee automaattisesti 1-120 hertsin välillä, mutta käyttäjät voivat myös pakottaa virkistystaajuuden pysymään 60 tai 120 hertsin välillä.

AMOLED-tekniikan ansiosta Xiaomi 13 Pron näyttö toistaa myös värit todella hyvin ja musta on oikeasta mustaa. Näyttö toistaa värit oletusasetuksilla ainakin omaan silmääni todella loistavasti, joten näytön väriasetuksiin ei tarvinnut testijakson aikana kajota.

Xiaomi 13 Pron näyttö on kaartuva, jolla haetaan ilmettä puhelimelle, mutta siitä ei ole mitään todellista hyötyä. Henkilökohtaisesti olen kaartuvien näyttöjen ystävä, jos ne on toteutettu oikein. Xiaomi 13 Pron kohdalla näytön kaartuvuus ei tuottanut minkäänlaisia haamukosketuksia tai muita ongelmia. Kaartuvuudesta ei ollut siis mitään haittaakaan.

Xiaomi 13 Pron näytössä on myös tuttuun huippuluokan tyyliin HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Näyttö tukee myös kehittynyttä Dolby Vision -tekniikkaa. Xiaomi 13 Pro tarjoaa lisäksi Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa maksimissaan toistamisen Full HD -tarkkuudella sekä HDR10- ja Dolby Vision -tekniikoilla.

Näyttöön on puhelimessa selvästi panostettu ja kokonaisuus on kunnossa. Xiaomi on vakuuttanut jo aikaisemminkin näytön kanssa, ja nyt sitä on viety vieläkin eteenpäin. Näyttökokemus on erinomainen ja Xiaomi 13 Pro onkin tämän osalta Android-markkinan eliittiä.

Näyttöä varten Xiaomi on tuonut mukaan monipuoliset asetukset, joilla näyttöä on mahdollista säätää oman mielen mukaisesti. Esimerkiksi näytön värejä on mahdollista säätää kattavasti. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön värejä kolmen oletusasetuksen väliltä (eloisa, kyllästetty, alkuperäinen väri), mutta lisäasetuksien kautta on mahdollista ottaa käyttöön myös erilaisia väritiloja, kuten sRGB. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuuden säätää RGB-väritilaa, HSV-väritilaa sekä kontrastia ja gammaa oman mielen mukaisesti. Värilämpötilaakin on mahdollista säätää erillisestä väriympyrästä.

Näyttöä varten Xiaomi on toteuttanut myös muita asetuksia, jotka pohjautuvat tekoälyyn. Esimerkiksi AI HDR -asetus käsittelee videot HDR-tehosteilla, jotta yksityiskohtia saadaan näkyviin enemmän. AI-kuvaparannustilassa saadaan korostettua kuvien kohteita säätämällä dynaamisesti näytön tehosteita. Xiaomi 13 Pro tukee myös Always-on-display-toimintoa, joten suljetulle näytölle saadaan helposti kellonaika ja ilmoituskuvakkeet. Xiaomi tarjoaa myös monipuolisesti erilaisia teemoja ja kellotyylejä, joilla käyttäjät voivat personoida kokemusta omakseen.

Tekniikka ja suorituskyky

Xiaomi 13 Pro on saanut sisuksiinsa tuttua tekniikkaa, jota voikin tämän hetken lippulaivapuhelimelta odottaa. Tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiri, joka on nähty aikaisemmin muun maussa OnePlus 11 -puhelimessa. Kyse on siis yhdestä tämän hetken tehokkaimmasta järjestelmäpiiristä, jota Android-puhelimissa voi olla.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu päivitetyllä TSMC:n 4 nanometrin prosessilla. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,19 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kaksi 2,8 GHz:n taajuudella toimivaa Cortex-A715 -ydintä sekä kaksi myös 2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A710-ydintä. Kolme muuta ydintä toimivat 2,0 GHz:n taajuudella ja perustuvat Cortex-A510-versioon.

Grafiikkaprosessorina toimii aikaisempaakin tehokkaampi Adreno 740, ja tuettuna pitäisi olla muun muassa laitteistotason säteenseuranta parempien grafiikoiden tarjoamiseksi. Grafiikkaprosessorin pitäisi tarjota jopa 25 prosenttia parempi suorituskyky sekä 45 prosenttia parempi energiatehokkuus. Ytimien suorituskyky on parantunut 35 prosentilla

Suomessa Xiaomi 13 Pro on tuotu myyntiin yhdessä muistiversiossa, jossa on 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa markkinoiden tuoreimpia tekniikoita, sillä RAM-muisti perustuu LPDDR5X-versioon ja tallennustila vastaavasti UFS 4.0 -versioon. Esimerkiksi uusi UFS-tallennustila tarjoaa tuplasti nopeamman lukunopeuden (2,1 Gt/s vs. 4.2 Gt/s)  ja kirjoitusnopeus on vieläkin suurempi (1,2 Gt/s vs. 2,8 Gt/s). Muistikorttipaikkaa Xiaomi ei ole uutuuspuhelimeen saanut, vaan käyttäjien on luotettava tarjolla olevaan tallennustilaan.

Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin suorituskyky on jo entuudestaan tuttu, mutta ajoimme silti Xiaomi 13 Prossa läpi suorituskykytestejä. Tulokset testeissä olivat parempia kuin edeltäjäsukupolven puhelimessa, mutta melko hyvällä tasolla myös Snapdragon 8 Gen 2 -perusversiolle. Xiaomi 13 Pro ylitti monessa testissä OnePlus 11 -puhelimen ja myös AnTuTu-testissä ylitettiin Galaxy S22 -puhelin, jossa on hieman ylikellotettu Samsungille optimoitu versio järjestelmäpiiristä.

Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Xiaomi 13 Pron saamia pisteytyksiä samaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 11 -puhelimen kanssa. Lisäksi mukana on Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriin perustuvan Galaxy S22 -puhelimen vastaavat pisteet.

Testitulokset
Xiaomi 13 Pro (SD8G2) OnePlus 11 (SD8G2) Samsung Galaxy S23 (SD8G2FG)
AnTuTu (V8): 1 267 680 pistettä 1 081 422 pistettä 1 200 720 pistettä
Geekbench 5 (single): 1435 pistettä 1172 pistettä 1503 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4398 pistettä 4690 pistettä 4609 pistettä
PCMark 2.0: 13 889 pistettä 10 480 pistettä 15 465 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2 967 pistettä 3553 pistettä 3734 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Snapdragon 8 Gen 2 on yksi tämän hetken suorituskykyisimmistä järjestelmäpiireistä, joka tulee hyvin selväksi Xiaomi 13 Prossa ajetuista suorituskykytesteistä. Suorituskyky ei tule loppumaan puhelimessa edes raskaiden pelien kohdalla. On kuitenkin hyvä muistaa, että suorituskykytestien tuloksia ei kannata katsoa aivan liian tarkasti, sillä ne eivät kerro toimivuutta todellisissa käyttöympäristöissä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mikä ei vastaa peruskäyttöä.

Testijakson aikana suorituskykyä oli enemmän kuin riittävästi päivittäiseen peruskäyttöön, mutta myös satunnaiseen raskaiden pelien pelaamiseen. Suorituskyvystä ei siis Xiaomi 13 Pron kohdalla ole puutetta.

Xiaomi 13 Prolle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Xiaomi 13 Prolle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 13 Prolla päästiin AnTuTu-testissä huimaan 1 267 680 pisteeseen, jonka jälkeen tulokset lähtivät minimaaliseen laskusuuntaan. Heikoin tulos saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin päästiin 1 229 070 pisteen tasolle.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi noin 38 500 pistettä, joka tarkoittaa ainoastaan -3,05 prosentin laskua. Kyseessä on vakuuttava lukema, sillä viime vuonna nähtiin jopa neljänneksen laskua suorituskyvyssä ja samalla Xiaomi 13 Pro päihittää monet muut samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Esimerkiksi OnePlus 11 -puhelimessa vastaava lukema oli -9,68 prosenttia.

Xiaomi on saanut siis optimoitua järjestelmäpiirin ja jäähdytyksen erittäin hyvin. Toki testien aikana puhelin tuntui lämpenevän melko paljon kehyksestä ja puhelin ilmoitti kesken suorituskykytestien tekemisen ylikuumenemisesta. Tästä huolimatta suorituskyky pysyi yllättävän tasaisena, vaikka usein tällaisissa tilanteista suorituskyvyssä nähdään selvä notkahdus.

Puhelimen sisälle on myös saatu kookas 3400 mm2 höyrykammio, jonka avulla lämpöä johdatetaan järjestelmäpiiriltä pois. Kovin tarkasti jäähdytysjärjestelmän toimintaa ei ole avattu, mutta nähtävästi Xiaomi on saanut sen viemään lämmön tehokkaasti pois järjestelmäpiiriltä, jotta suorituskyky on saatu pidettyä vakaana pidemmässäkin raskaassa käytössä.

Yhteyksien osalta Xiaomi 13 Prossa ei havaittu mitään merkittäviä ongelmia. 5G-yhteydet toimivat ainakin Elisan verkoissa hyvin, ja nopeudet olivat odotetulla tasolla. Xiaomi 13 Prohon on saatu tuki myös eSIM-kortille, joka korvaa tarvittaessa laitteen toisen fyysisen SIM-korttipaikan. Suomessa eSIM-tuki löytyy kolmelle suurimmalle operaattorille, jotka ovat Elisa, DNA sekä Telia.

Xiaomi 13 Prossa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä jo valmiiksi tuki Wi-Fi 7 -standardille. Värinäpalaute tuntui puhelimessa olevan miellyttävän jämäkkä, ja se asettuu Android-puhelimien parhaimmistoon.

Muuta tekniikasta

Xiaomi on panostanut viime vuosina lippulaivapuhelimiensa äänentoistoon, ja nyt myös Xiaomi 13 Prossa nähdään tuttu stereototeutus. Puhelimen pääkaiuttimena toimii alareunasta löytyvä kaiutin, jonka kaverina hyödynnetään yläreunassa olevaa puheluihin suunnattua kuuloketta.

Aivan markkinoiden kärkiäänentoistosta ei ole mielestäni kyse tällä kertaa, vaan Xiaomi 13 Pro tarjoaa riittävän kyvykkäät kaiuttimet. Alareunan kaiutin on hieman voimakkaampi kuin kuuloke, jonka lisäksi kuulokkeessa ei ole aivan yhtä hyvää äänialaa. Bassoa on hieman havaittavissa, mutta mitään ihmeitä ei puhelinkaiuttimelta kannata odottaa. Kaiuttimien kautta pystyy kuuntelemaan musiikkia, mutta itse ainakin käyttäisin ennemmin kuulokkeita. Elokuvia ja videoita ajatellen kaiuttimet ovat riittävät. Kaiuttimet tukevat myös Dolby Atmos -ratkaisua.

Kuulokeliitintä Xiaomi 13 Prossa ei ole, mutta käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet erikseen ostettavan kuulokeadapterin avulla. Xiaomi on panostanut langattomien kuulokkeiden ääneen, sillä puhelin tukee Bluetooth 5.3 -standardia sekä tarjoaa myös Qualcommin laadukkaita tekniikoita, kuten aptX HD:n ja aptX Adaptiven. Testijakson aikana useat erilaiset langattomat kuulokkeet toimivat loistavasti Xiaomi 13 Pron kanssa.

Xiaomi ei ole lähtenyt luopumaan tutusta infrapunalähettimestä, vaan sellainen löytyy Xiaomi 13 Pron yläreunasta. Infrapunalähettimen ansiosta puhelinta pystyy käyttämään kaukosäätimenä Mi Remote -sovelluksen ansiosta. Ominaisuus on kätevä, sillä suoraan puhelimella voi ohjata perinteistä televisiota tai muita kauko-ohjattavia kodinlaitteita. Kaikille infrapunalähettimestä ei ole suurta hyötyä, mutta jos sitä oppii käyttämään, niin siitä saa kaiken hyödyn irti.

Sormenjälkilukijan Xiaomi on integroinut jälleen näytön alareunaan ja Xiaomi luottaa edelleen optiseen toteutukseen. Sormenjälkilukija on näytössä hyvässä sijainnissa, joten sen käyttäminen on luonnollista. Lukija ei ole liian alhaalla tai liian korkealla.

Sormenjälkilukijan osalta Xiaomi 13 Prolla ei ole tarjolla mitään suurempia yllätyksiä, sillä aikaisemminkin Xiaomin puhelimien näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat olleet erinomaisia. Testijakson aikana myös Xiaomi 13 Pron sormenjälkilukijan todettiin olevan nopea ja luotettava.

Xiaomi tarjoilee sormenjälkilukijassa myös edeltäjästä tutuksi tulleen ominaisuuden. Sormenjälkilukijaa voidaan käyttää sykkeen mittaamiseen. Mitään todellista käyttöä ominaisuudelle ei ole, mutta Xiaomi on tuonut asetuksien erityisominaisuudet-valikkoon mahdollisuuden tarkistaa oman sykkeen sormenjälkilukijalla.

Mielestäni kyseessä on enemmänkin suuntaa antava mittaus, sillä esimerkiksi älykello tuntui antavan hieman erilaista tulosta. Sormenjälkilukijan kanssa sykkeen mittaamisessa käytetään fotopletysmografia-mittausta (PPG). Kyseistä mittaustapaa on monesti moitittu epätarkkuudesta lääketieteellisessä käytössä.

Akunkesto ja lataus

Akun kokoa on tällä kertaa lähdetty hieman suurentamaan, sillä Xiaomi 13 Pron sisältä löytyy 4820 milliampeeritunnin akku. Xiaomi lupaa akun kestävän helposti ainakin yhden päivän ajan, joka todettiin myös testijakson aikana. Oikeastaan Xiaomi 13 Pro pääsi akunkeston osalta jopa hieman yllättämään.

Xiaomi 13 Pron akku riitti helposti yhdeksi päiväksi, ja varmasti pienemmällä käytöllä myös kahden päivän käyttöaika on mahdollinen. Usein akkua oli iltaisin jäljellä jopa yli 30 prosenttia ja vain kahtena hyvin aktiivisena päivänä päästiin alle 20 prosentin varaustasoon. Henkilökohtaisesti odotin hieman hiekompaa akunkestoa ottaen huomioon Xiaomin aikaisemmat suoritukset huippupuhelimien suhteen. Akunkesto oli siis yllättävä, eikä mikään pullonkaula Xiaomi 13 Prossa.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Xiaomin puhelimet ovat usein tunnettu myös erinomaisista latausratkaisuistaan, eikä nyt Xiaomi 13 Pro ole poikkeus tämän osalta. Puhelimeen on saatu edeltäjästä tutut lataustoteutukset, eli tuettuna on tehokas 120 watin langallinen pikalataus sekä 50 watin tehoinen langaton lataus. Xiaomi lupaa puhelimen latautuvan langallisesti vain 19 minuutissa tyhjästä täyteen. Puhelimen mukana toimitetaan oletusarvoisesti tehokkain mahdollinen laturi, jonka ansiosta pystyimme helposti tekemää lataustestin ja katsomaan kuinka hyvin lupaukset pitävät paikkansa.

Xiaomi 13 Pron akun latausnopeus langallisesti 120 watin teholla.

120 watin langallisella latauksella Xiaomi 13 Pro saatiin ladattua 26 minuutissa tyhjästä täyteen minuutin mittausvälillä. Aivan Xiaomin lupaamaan 19 minuuttiin ei päästy, mutta 26 minuuttiakin on erittäin kova tulos. On myös hyvä huomata, että minuutin välein akun varauksen tarkistaminen saattaa vaikuttaa latauksen etenemiseen ja vieläkin lyhyempi latausaika saatetaan saavuttaa hieman erilaisella mittaustyylillä.

5 minuutin latauksella akkua saatiin peräti 29 prosenttia ja 10 minuutissa akkua oli 49 prosenttia. 20 minuutissa akkua oli jo 84 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 22 minuutin kohdalla. Kokonaisuutena akun lataus hieman hidastui loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia saavutettiin alle 2 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 4 minuutin verran.

Xiaomi 13 Pron langallinen lataus on siis markkinoiden kärkeä ja ylittää esimerkiksi Applen ja Samsungin lippulaivapuhelimien latausnopeudet. Itselle akun lataus alkaa olemaan jo niin hyvä, että oikeastaan nopeampaa latausta ei edes tarvitse. Tarvittaessa virtaa saa viidessä minuutissa kymmeniä prosentteja, jolla pärjää helposti monta tuntia. Akku myös latautuu tyhjästä täyteen helposti aamutoimia tehdessä, eikä latausta tarvitse tehdä enää yöllä.

Xiaomi ei ole unohtanut langatonta latausta, vaan se on edelleen tarjolla. Kyseessä ei ole mikään perushidas langaton lataus, vaan Xiaomi 13 Pro tukee jopa 50 watin latausta. Pystyimme katsomaan myös langattoman latauksen nopeuden Xiaomin tehokkaalla langattomalla laturilla, joten vastaava lataustesti langattomalla latauksella on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Xiaomi 13 Pron akun latausnopeus langattomasti 50 watin teholla.

Lataustesti toteutettiin viiden minuutin mittausvälillä, jolloin latausaika oli yhteensä 40 minuuttia. Langaton lataus on siis 14 minuuttia hitaampi kuin langallinen lataus. Langattomaksi lataukseksi kyseessä on erittäin vakuuttava tulos, johon vain harvat yltävät. 10 minuutin latauksella akkua oli 29 prosenttia ja 30 minuutissa akku oli jo 83 prosenttia.

Xiaomi 13 Pron tukiessa langatonta latausta, luonnollisesti mukaan on saatu myös käänteinen langaton lataus. Käänteisen langattoman latauksen avulla on mahdollista ladata langattomasti muita Qi-standardiin perustuvia laitteita 10 watin teholla. Käänteinen langaton lataus toimii, jos puhelimessa on akkua vähintään 30 prosenttia. Käänteinen langaton lataus on kätevä toiminto esimerkiksi reissuilla, jolloin ei ehkä halua ottaa mukaan kaikille laitteille omia latureita. Puhelimen avulla pystytään lataamaan helposti kuulokkeita tai vaikkapa kelloja langattomasti.

Pakkastesti

Testijakson aikana Xiaomi 13 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 13 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Xiaomi ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 13 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 4 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 96 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa normaalia paremmalla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Xiaomi 13 Pro on pakkastestin perusteella suunniteltu käytettäväksi myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Puhelin ei ottanut pakkasesta itseensä millään tavalla, vaan kaikki ominaisuudet toimivat ongelmitta. Akun kuluminen pakkasessa ei ollut kummallakaan testauskerralla mitenkään huolestuttavalla tasolla. Lisäksi ominaisuuksia ei oltu rajoitettu, vaikka esimerkiksi latauksesta karsitaan usein turvallisuussyistä.

Kamerat

Xiaomi on lähtenyt viemään kameroita eteenpäin, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta globaaleilla markkinoilla kun Xiaomin puhelimissa nähdään Leica-yhteistyön tuloksia. Tällä kertaa erityisesti pääkameraa on teknisesti lähdetty päivittämään parempaan, vaikka yleinen kamerakokoonpano on lähellä edeltäjämallia. Xiaomi 13 Prossa on siis kolme 50 megapikselin kameraa, jotka ovat pääkamera, ultralaajakulmakamera sekä telekamera.

Pääkamerana Xiaomi hyödyntää Sonyn kehittämää IMX989-sensoria, joka nähtiin viime vuonna Xiaomi 12S Ultrassa. Xiaomi on halunnut tuoda saman sensorin nyt Xiaomi 13 Prohon, joten siitä päästään nauttimaan myös globaaleilla markkinoilla. Kyseessä on samalla yksi suurimmista kamerasensoreista älypuhelimissa, sillä kokoa sillä on 1 tuuman verran ja siinä on  1,6 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on myös f/1.9-aukolla sekä 23 millimetrin polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta ja siinä on optinen HyperOIS-kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Kyseessä on 1/2,76-tuuman kennolla varusteltu sensori, jossa on 0,64 mikronin pikselikoko. Kamerassa on 14 mm polttovälillä ja f/2.2-aukolla varusteltu linssi. Kamerassa on tällä kertaa tuki myös automaattitarkennukselle. Ultralaajakulmakamera tarjoaa varsin maltillisen 115 asteen kuvausalueen.

Xiaomi 13 Pron kolmas kamera on myös 50 megapikselin tasoinen ja se perustuu samaan Samsungin kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Kameraa käytetään zoomaustilanteissa, eli tarjolla on telekamera. Tuttuun tyyliin kamerassa on 1/2,76-tuuman kenno sekä 0,64 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.0-aukko sekä 75 mm polttoväli. Mukana on tällä kertaa myös optinen kuvanvakautus. Kamera tukee 3.2x optista zoomausta sekä tarkennusta jopa 10 senttimetrin etäisyyteen.

Puhelimeen on saatu myös 32 megapikselin tasoinen etukamera, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV32C-sensoriin. Kamera on kooltaan 1/3.14-tuuma ja siinä on 0,7 mikronin pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.0-aukkosuhde sekä 21 millimetrin polttoväli. Etukamerassa on kiinteä tarkennus, joten tarjolla ei ole automaattitarkennusta.

Xiaomi 13 Pron kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 50,3 megapikseliä (Sony IMX989, f/1.9, 23 mm, 1”, 1,6 µm, PDAF, LAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/2.2, 14 mm, 1/2,76”, 0,64 µm, AF, 115 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 50 megapikseliä (ISOCELL JN1, f/2.0, 75 mm, 1/2,76”, 0,64 µm, PDAF, 3.2x optinen zoom)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32C, f/2.0, 21 mm, 1/3,14”, 0,7 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Käyttäjät voivat valita kahdesta Leica-kuvaustilasta.

Testijakson aikana Xiaomi 13 Pron kameraa käytettiin hyödyntämällä Leica Vibrant -kuvaustilaa, eikä Leica Authentic -tilaa käytetty juurikaan. Pääkamerassa hyödynnetään luonnollisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi. Tällöin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Testijakson aikana emme juurikaan käyttäneet täyden 50 megapikselin kuvaustilaa, vaikka sellainenkin löytyy.

Henkilökohtaisesti olin erittäin tyytyväinen Xiaomi 13 Pron pääkameran suorituskykyyn jokaisessa päivittäisessä tilanteessa. Hyvässä valaistuksessa kamera on loistava, sillä sen avulla saadaan aikaiseksi yksityiskohtaisia kuvia ilman turhaa kohinaa. Suuren sensorin ansiosta kuviin saadaan myös totuttua enemmän luonnollista syvyyttä.

Värit taltioituvat kuviin Leica-värimaailmojen mukaisella tavalla. Itse tykkäsin erityisesti Leica Vibrantin mukanaan tuomasta väritaltioinnista. Kyseessä on kuvaustyyli, joka säilyttää tarkkuuden ja hillityn värimaailman samalla kun se tekee maltillisia kirkkaus- ja värikylläisyyden säätöjä. Näiden avulla kuvista saadaan kirkkaita ja esille tulee teräviä varjoja, sekä eloisia värejä, mikä tekee kuvista sopivampia eloisiin kuvaustilanteisiin. Leica Authentic Look -tilassa jäljitellään Leica-tyyliä säilyttäen todellisen kontrastin kuvan valon ja tumman sävyn sekä tarkan valkotasapainon välillä, välttäen merkittävää valon ja värin vääristymistä.

Heikossa valaistuksessa Xiaomi 13 Pron pääkamera on myös vahvoilla. Xiaomi hyödyntää automaattista yökuvaustilaa, jolla kuvista saadaan hieman parempia kuin ilman yökuvaustilaa. Kokonaisuutena Xiaomi 13 Prossa on yksi tämän hetken parhaimmista kameroista hämäräkuvaukseen.

Kuvissa on heikossakin valaistuksessa erittäin paljon yksityiskohtia ja dynaaminen alue on miellyttävän laaja. Kuviin taltioituu myös värit hyvin, eikä laadussa ollut mitään suurempia valittamisen aiheita. Tarkempaan katsottuna pehmeyttä on hieman tullut lisää, mutta yksityiskodat ovat edelleen hyvin esillä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 13 Pron pääkameralla oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakameralla taltioidaan myös oletuksena 12,5 megapikselin kuvia. Testijakson aikana itse havaitsin ultralaajakulmakameran vahvuuksien tulevan esille hyvässä valaistuksessa, mutta kamera ei ole kaikista vahvimmillaan heikossa valaistuksessa.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat hyviä, sillä niissä on paljon yksityiskohtia sekä värit ovat miellyttävät. Xiaomi on onnistunut minimoimaan kuvissa olevan rakeisuuden ja epäselkeydet, vaikka niitä on edelleen hieman havaittavissa. Ultralaajakulmakuvissa myös dynaaminen alue on yllättävän laaja.

Xiaomi 13 Pron ultralaajakulmakuvissa myös vääristyksen automaattinen korjaus toimii hyvin, sillä kuvien kulmille ja reunoille saadaan hyvin yksityiskohtia ja pehmeyttä minimoitua. Xiaomi 13 Pron ultralaajakulmakameran 115 asteen kuvakenttä ei ole kuitenkaan aivan yhtä laaja kuin kilpailijoiden puhelimissa, joka helpottaa myös osittain parempien kuvien luomisessa.

Automaattinen yökuvaustila on käytössä myös ultralaajakulmakameran kanssa. Henkilökohtaisesti odotin ultralaajakulmakameralta kuitenkin hieman enemmän. Varsin hämärässä kuvaustilanteessa kuvista tulee erittäin pehmeitä ja yksityiskohtia katoaa. Useimmissa tilanteissa kuvat ovat kuitenkin miellyttäviä ja käyttökelpoisia esimerkiksi jaettavaksi sosiaalisessa mediassa. Ultralaajakulmakamera ei ole mielestäni markkinoiden paras hämäräkuvauksessa, mutta ajaa kuitenkin asiansa tyydyttävästi.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 13 Pron ultralaajakulmakameralla.

Telekameralla taltioidaan myöskin 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Telekameran todettiin olevan vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa, sillä kuviin saadaan paljon yksityiskohtia ja yleinen laatu on miellyttävä. Verrattuna pääkameran kuviin on havaittavissa, että telekameran kuvat ovat tietyissä tilanteissa hieman tummempia, eikä dynaaminen alue ole aina yhtä laaja.

Heikommassa valaistuksessa telekamera ajaa asiansa, mutta kuvissa pehmeys lisääntyy melko paljon. Toki kuvissa on edelleen paljon yksityiskohtia ja ylimääräistä kohinaa on pyritty minimoimaan. Toisinaan telekameralla tuntui olevan todella haastavaa saada ihan perustilanteessa tarkkoja kuvia heikossa valaistuksessa, joka viittaisi pieniin ongelmiin tarkennuksen kanssa.

Telekamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka tekee heikossa valaistuksessa kuvaamisesta mielekästä. Yökuvaustilan avulla kuviin saadaan enemmän valoa, mutta ilman sitä kamera tekee kuvista tummempia, mutta tietyissä tilanteissa jopa tarkempia.

Xiaomi hyödyntää telekameraa myös makrokuvaamiseen, sillä kamerassa on miellyttävä 10 senttimetrin tarkennusetäisyys. Makrokuvat ovat kameran kautta erittäin hyviä, joten massasta poikkeava toteutus on miellyttävän toimiva. Xiaomi 13 Pron telekameran avulla makrokuviin saadaan paljon yksityiskohtia sekä värit näyttävät miellyttäviltä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettuna Xiaomi 13 Pro telekameralla 3.2x optisella zoomauksella.

Videokuvaus on Xiaomi 13 Prossa pitkälti samalla tasolla kuin edeltäjässä. Puhelin tukee tarkkaa 8K-videokuvausta 24 fps:n tasolla ainoastaan pääkamerallaan. Muut kamerat tukevat korkeintaan 4K 60 fps -videokuvausta. Videokuvaus erityisesti 4K-tarkkuudella on loistavaa ja riittää ainakin itselleni kaikissa tilanteissa. 8K-videokuvauksesta ei itselle ole mitään merkittävää hyötyä, sillä niin tarkalle sisällölle ei ole todellisuudessa vielä mitään suurempaa käyttöä.

Videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kaikkien kameroiden välillä, jos käytössä on 4K 30 fps tai sitä pienempi kuvanlaatu. Jos haluaa kuvata 4K 60 fps -videota, niin kamera on valittava aina ennen kuvauksen aloittamista. Xiaomi 13 Pro tarjoaa ammattilaiskuvaajia varten myös pro-videokuvaustilan, jossa kameroiden kuvausasetuksia voidaan säätää manuaalisesti kesken videokuvauksen.

Selfiekameran todettiin testijakson aikana ajavan asiansa. Kuvat ovat tarkkoja ja niissä on laaja dynaaminen alue. Kuviin taltioituu myös luonnolliset värit ja kokonaisuus on kunnossa. Ainakin itselleni etukamera oli tarpeeksi laadukas. Valitettavasti etukamera ei ole teknisesti kaikista kehittynein. Mukana ei ole automaattitarkennusta, jonka lisäksi videokuvaus rajoittuu ainoastaan 1080p-tasolle. 4K-videokuvausta ei ole tuettuna.

Kamerasovellus on saanut uudistuksia erityisesti ulkoasun, mutta myös tiettyjen ominaisuuksien osalta. Kyseessä on Leica-optimoitu sovellus, joka erottuu värimaailman sekä äänimaailmojen osalta muista Xiaomin puhelimissa nähdyistä kamerasovelluksista. Korostusvärinä toimii punainen ja ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä täytyy valita Leica-kuvaustila, jotka ovat Leica Vibrant sekä Authentic.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, Leica-kuvatilalle, AI-tilalle sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 13 Pron kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä telekameran (3,2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 10x ja 70x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, asiakirjat, video, kuva, muotokuva ja yö sekä lisää tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös Xiaomi 13 Prosta. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, telekamera). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 12800) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 50 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Xiaomi 13 Pron hieman erilainen kamerasovellus kruunaa Leica-kokemuksen, sillä päivitetty korostusväri ja erityisesti suljinääni piristävät päivää. Kamerasovellus tuntui kokonaisuudessaan toimivan erinomaisesti koko testijakson ajan, eikä vastaan tullut hidasteluja tai ongelmia. Kamerasovellus on monipuolinen ja selkeä, juuri sellainen mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmiston osalta Xiaomi 13 Prossa ei ole mitään suuria uudistuksia verrattuna lukuisiin muihin Xiaomin älypuhelimiin. Puhelimeen on saatu tuoreeltaan Googlen viime syksynä julkaisema Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää myös Xiaomin oma MIUI 14 -käyttöliittymä. Puhelimessa oli testijakson lopuksi Googlen 1. tammikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset, jotka eivät ole näin maaliskuussa enää tuoreimmat.

Xiaomi on tällä kertaa lähtenyt myös parantamaan hieman päivityslupaustaan, mutta se jää edelleen jälkeen esimerkiksi Samsungista. Xiaomi 13 Prolle on luvattu 3 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa siis Android 14-, Android 15- ja Android 16 -päivityksiä sekä tietoturvapäivityksiä aina helmikuuhun 2028 asti.

Päivityslupaus on mielestäni tässä hintaluokassa vähintäänkin vaaditulla tasolla, vaikka Xiaomi voisikin luvata myös 4 vuoden Android-päivitykset Samsungin tavoin. Todellisuus on kuitenkin se, että monet puhelimen ostajat ovat vaihtamassa jo seuraavaan puhelimeen 2-3 vuoden käytön jälkeen, ja vain harvat käyttävät puhelinta 5 vuotta. Xiaomi on pidempien päivityslupauksien osalta vasta alkutekijöissään, joten vasta 3-5 vuoden päästä nähdään kuinka päivityslupaus on todellisuudessa pitänyt.

Xiaomi ei ole lähtenyt tekemään MIUI 14 -käyttöliittymään mitään merkittäviä muutoksia verrattuna MIUI 13 -versioon. Muutokset ovat enimmäkseen tehty kustomointiin, jotta käyttäjät voivat tehdä käyttöliittymästä omanlaisensa. Mukana on muun maussa aikaisempaa suuremmat kansiot ja paremmat widgetit.

Yksi uusi käytännöllinen ominaisuus on tuki tekstin kopioimiseksi kuvista. Xiaomi lupaa taustalla tehtyjen muutoksien myös kuluttavan vähemmän tallennustilaa ja nopeuttavan kokemusta. Xiaomin mukaan tarjolla on nyt aikaisempaa parempi tietoturva ja yksityisyys.

Pohjalla olevan Android 13 -version myötä mukaan on myös saatu muutamia parannuksia, vaikkakin MIUI 14 peittää alleen puhtaan Android-kokemuksen. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Xiaomi 13 Prossa ohjelmisto tuntui toimivan pääasiassa erittäin miellyttävästi. Mitään vakavia hidasteluja tai ongelmia ei päivittäisessä käytössä tullut vastaan, vaan käyttöliittymä oli sulava ja sovellukset aukesivat sujuvasti. Toki MIUI-käyttöliittymä varmasti herättää mielipiteitä, mutta ainakin itse tykkään sen tarjoamasta kokemuksesta, monipuolisista ominaisuuksista sekä laajoista kustomointivaihtoehdoista.

Yhteenveto

Xiaomi 13 Pro

Xiaomi 13 Pro on jälleen osoitus siitä, että Xiaomi pystyy luomaan todellisia lippulaivapuhelimia. Puhelimessa on panostettu Leica-yhteistyön myötä kameraan, mutta myös sen lisäksi aikaisempaa enemmän rakenteeseen sekä muihin vahvoihin teknisiin ominaisuuksiin. Korkea hinta suhteutettuna kilpailuun on kuitenkin puhelimen suurin haaste.

Uutuuspuhelimessa todettiin testijakson aikana monta erittäin hyvää asiaa. Esimerkiksi puhelimen keraaminen rakenne on laadukas, vaikkakin Xiaomi 13 Pro on samalla todella liukas sekä painava. Rakenteessa ilahduttavaa on myös IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Puhelimen näyttö on myös yksi vahvuuksista, jonka lisäksi Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky oli markkinoiden kärkeä.

Puhelin vakuutti myös kameroidensa kanssa, ja erityisesti pääkamera oli tilanteessa kuin tilanteessa huippuvireessä. Xiaomi 13 Prossa tykkäsin myös akunkestosta, joka oli jopa yllättävän hyvä. Puhelimen 120 watin langallinen pikalataus sekä 50 watin langaton pikalataus erottavat laitteen kilpailijoista. Tykkäsin puhelimessa myös hyvistä stereokaiuttimista, nopeasta sormenjälkilukijasta sekä infrapunalähettimestä. Xiaomi 13 Prolle luvataan myös riittävä päivitystuki.

Painavan ja liukkaan rakenteen lisäksi puhelimesta löytyy myös muutamia muita huonoja puolia. Etukameran osalta itse odotin paljon enemmän, sillä nyt tarkennuksen ja 4K-videokuvauksen puutteet ovat huomattavia tässä hintapisteessä. Huomioitavia asioita ovat mielestäni muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

Suurin ongelma on kuitenkin hinta. Xiaomi 13 Pro maksaa 1299 euroa, joka on 200 euroa edeltäjää enemmän. Tietyissä tilanteissa vain 50 euron lisähinnalla pystyy hankkimaan kameroiden osalta kunnianhimoisemman Samsung Galaxy S23 Ultran, johon voi tutusta aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa. Jos Xiaomi 13 Pron hinta olisi pysynyt alle 1100 eurossa, niin silloin kyseessä voisi olla paremmin suositeltava laite.

Xiaomi 13 Pro on tullut Suomessa saataville maaliskuun alkupuolella. Puhelimesta on tarjolla yksi muistiversio, joka tarjoaa 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Suositushinta on 1299 euroa. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen Ceramic White sekä musta Ceramic Black.

Xiaomi 13 Pro

8.5

Xiaomi 13 Pro tarjoaa upeita ominaisuuksia ja Leica-kamerat, mutta korkea hinta on pieni ongelma.

Hyvää
 • Laadukkaat materiaalit ja IP68-luokitus
 • Markkinoiden kärkeä oleva näyttöpaneeli
 • Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa vahvan ja vakaan suorituskyvyn
 • Monipuolinen kamerakokonaisuus, pääkamera vahva joka tilanteessa
 • Tehokas 120 watin langallinen lataus + 50 watin langaton lataus
 • Laturi toimitetaan puhelimen mukana
 • Hyvät stereokaiuttimet, nopea sormenjälkilukija ja infrapunalähetin
 • Tuki eSIM-kortille
 • Riittävä päivitystuki (3 + 5 vuotta)
Huonoa
 • Rakenteellisesti painava ja liukas
 • Etukamera jättää toivomisen varaa
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Korkea hinta (varauksin)
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut