AndroidArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi A1 – ”vahvuutena Android One”

Xiaomi Suomi lähetti testattavaksemme uuden Mi A1 -puhelimen, josta kerroimme ensituntumat jo aikaisemmin. Nyt Xiaomi Mi A1 on ollut hypisteltävänä ja päivittäisessä käytössä muutaman viikon ajan, joten tällä kertaa luvassa on laajempi arvostelu kyseisestä puhelimesta.

Xiaomi Mi A1 on monelta osin varsin mielenkiintoinen puhelin, mutta ei kuitenkaan tarjoa paljoakaan uutta tai kilpailijoista huimasti eroavaa. Laitteen pääpaino on puhtaassa Android-käyttöjärjestelmässä sekä nopeissa päivityksissä aivan Nokian uusien puhelimien tapaisesti. Ulkoisesti puhelin on tuttua Xiaomi-laatua ja tarjoaa loistavan laatutuntuman. Xiaomi Mi A1 tarjoaa omassa hintaluokassaan harvinaisen kaksoiskameran, joka on myös mielestäni hyvin kyvykäs normaalissa päivittäisessä käytössä, vaikka ei pääse lippulaivapuhelimien tasolle. Kaiken kaikkiaan kyseessä on loistava vaihtoehto alle 300 euron hintaluokassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme perehtymään Xiaomin ensimmäiseen Android One -älypuhelimeen sekä katsomme, kuinka uutuuspuhelin pääsee vaikuttamaan ja toimiiko se oikeasti Suomessa. Xiaomin puhelimet eivät aina ole toimineet kovinkaan luonnollisesti Suomessa, mutta nyt testissä käynyt uutuus on poikkeus. Tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni puhelimesta sekä pyrin kertomaan omia ajatuksiani laitteesta.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi A1 (MDG2)
Mitat: 155.4 x 75.8 x 7.3 mm
Paino: 165 g
Näyttö: 5.5 tuumaa Full HD (1920 x 1080)
Suoritin: 8-ytiminen 2.0 GHz:n Qualcomm Snapdragon 625 (Adreno 506)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia; 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikortti)
Kamerat: 12 + 12 MP kaksoiskamera ja 5 megapikselin etukamera
Akku: 3080 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android One 7.1.2 Nougat (1. lokakuuta 2017 tietoturvapäivitys)
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti
4G LTE -taajuudet: B1 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B20 / B38 / B40
Hinta: 299.90 euroa

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi A1:n myyntipakkaus ja sisältö.

Xiaomi Mi A1 toimitetaan tyypillisessä vaaleassa myyntipakkauksesta. Koska kyseessä on tällä kertaa maailmanlaajuisille markkinoille tarkoitettu puhelin, niin myyntipakkauksessa kaikki tiedot ovat englanniksi. Pakkauksen päällä komeilee kuva itse puhelimesta sekä tieto siitä, että kyseessä on Android One -laite. Myyntipakkauksen takana on Mi A1:n tärkeimmät tekniset tiedot tiivistettynä. Lisäksi myyntipakkaukseen on liimattu tuttuun Xiaomi-tyyliin punainen tarra, jossa lukee ”Global Version”, joka varmistaa kyseessä olevan todella eri versio kuin se, jota Kiinassa myydään.

Myyntipakkauksen sisältö on varsin pelkistetty. Ensiksi esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä, jonka alta löytyy erillinen pahvilaatikko, jonka sisällä on Euroopan markkinoille tarkoitettu laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtojohto. Lisäksi pakkaukseen kuuluu pieni SIM-korttiluukun avaustyökalu ja pikakäyttöohje englanniksi. Xiaomi Mi A1:n myyntipakkaus ei siis pidä sisällänsä mitään yllätyksiä, vaan mukana on kaikki tarpeellinen käytön aloittamiseksi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on tunnettu erityisesti varsin laadukkaista puhelimistaan ja myöskään Mi A1 ei tee tässä poikkeusta. Ulkoiselta olemukseltaan Xiaomi Mi A1 on pitkälti täysin tuttua Xiaomia ja siitä löytyy monia yhteisiä piirteitä lukuisien valmistajan muiden puhelimien kanssa. Kiinassa on myynnissä Mi A1:stä myös täysin identtinen kaksoisolento, joka kantaa nimeä Mi 5X, josta nyt testissä käynyt Mi A1 on jalostettu vaihtamalla käyttöjärjestelmäksi puhdas Android.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kädessä pideltäessä Xiaomi Mi A1 tuntuu todella premium-luokan puhelimelta. Käänneltäessä tai väänneltäessä puhelin ei päästele minkäänlaisia natinoita, mikä on pitkälti yhdestä alumiinipalasta koostuvan rungon ansiota. Laitteessa on kuitenkin yksi halvoista älypuhelimista tuttu piirre ja se on näyttölasia kiertävä kapea muovinen kaistale. Kyseinen muovinen kaistale on tekemässä huomattavan rajan alumiinirungon ja näyttölasin välille, mistä en ainakaan itse kovasti pidä.

Ulkoisesti puhelin tuntuu pyöristetyn kulmikkaalta, eli siis samanaikaisesti varsin kulmikkaalta, mutta toisaalta taas pyöristetyltä, mikä tuo omanlaisensa jämäkkyyden tuntuman. Xiaomi Mi A1 on fyysisiltä mitoiltaan 155,4 x 75,8 x 7,3 mm, eli varsin perinteinen omassa hintaluokassaan. Mielestäni puhelin istuu erinomaisesti käteen, eikä tältä osalta ole yhtään valittamista. Lisäksi painoa laitteella on 165 grammaa, joten kyseessä ei ole markkinoiden kevyin laite, vaan jälleen kerran perusluokkaa. Xiaomi Mi A1:n kohdalla alumiininen kuori ei tunnu kovin liukkaalta eikä alumiinipinta kerää likaa helposti. Kaiken kaikkiaan kyseessä on laadukkuudeltaan hyvin pitkälti monien kokonaan alumiinisien lippulaivapuhelimien tasolla oleva alle 300 euron puhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Todennäköisesti ominaisuus, josta voisi olla Suomessa paljon hyötyä on vedenkestävyys, mutta kuten odottaa voi, niin Mi A1 ei ole millään tasolla vedenkestävä. Mielestäni tämä ei ole yllätys, koska kyseessä on varsin halpa puhelin, eikä Xiaomilla ole ollut tapana tehdäkään puhelimista vedenkestäviä. Vedenkestävät puhelimet ovat mielestäni sitten täysin erikseen ja niistä saa pulittaa normaalisti enemmän kuin 300 euroa.

Xiaomi Mi A1:n takaosasta tulee vahvasti mieleen Applen iPhone 7 Plus, mutta toisaalta se ei ole yhtään huonokaan seikka. Takaosassa on havaittavissa muoviset antennijuovat, jotka myötäilevät laitteen runkoa. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman ulos muusta rungosta tuleva kameraosa, johon on ahdettu kaksi kameraa. Kameran vieressä on myös kahdesta erivärisestä LEDistä koostuva salama. Xiaomi Mi A1:n takaosaan on upotettu myös sormenjälkilukija. Puhelimen takaa löytyy lisäksi Mi-logo, sertifiointi- ja mallitiedot sekä Android One -käyttöjärjestelmän logo.

Xiaomi Mi A1:n navigointipainikkeet ovat MIUI-tyyliset.

Laitteen etupuolella valtaa pitää 5,5 tuuman kokoinen näyttö, jonka alapuolelle on sijoitettu kapasitiiviset navigointipainikkeet. Xiaomi on tällä kertaa tyytynyt yhtiön itse suunnittelemiin painikkeisiin, jotka sopivat kuin nenä päähän MIUI-käyttöliittymän kanssa, mutta nyt Android Onen kanssa eivät luonnollisesti sovi yhteen. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Xiaomin hyödyntävän perinteisempiä Androidin oletuspainikkeita. Xiaomi Mi A1:n kohdalla on se ongelma, ettei navigointipainikkeita pysty itse kustomoimaan, vaan järjestys on valmistajan itse päättämä. Vasemmalta lueteltuna navigointipainikkeet ovat siis avoinna olevat sovellukset, koti sekä takaisin. Näytön yläpuolella on sijoitettuna LED-ilmoitusvalo, valoisuudentunnistin, etukamera sekä puheluihin käytettävä kuuloke.

Xiaomi Mi A1:n oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille (kaksi nano-SIM-korttia tai yksi nano-SIM-kortti ja muistikortti). Laitteen yläreunassa on infrapunalähetin sekä mikrofoni ja alareunaan on sijoitettuna perinteinen 3,5 mm kuulokeliitin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä kaiutin.

Näyttö

Xiaomi on rakentanut Mi A1:n 5,5 tuuman LTPS IPS LCD -näytön ympärille, joka peittää laitteen etuosasta noin 70 prosenttia. Tarkkuutta näytöllä on 1920 x 1080 pikseliä, eli Full HD -tasoa, joka tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö on kaikilta osin varsin perinteinen alle 300 euron hintaluokassa. Näyttö ei siis pääse kovastikaan yllättämään, mutta tarjoaa hyvät ominaisuudet.

Näyttö kykenee toistamaan värit hyvin ja luonnollisesti, mutta ei pääse lippulaivapuhelimien tasolle. Näytön katselukulmat ovat loistavat, eikä ole vastaavia ongelmia kuin aikaisemmin testaamassani Mi Max 2 -puhelimessa, jonka katselukulmat eivät olleet parhaimmasta päästä. Auringonpaisteessa Mi A1:n näyttö pärjää hyvin ja näytöstä saa selvää, vaikka hieman parannettavaa olisi. Toki nämä puutteet ovat hyvin yleisiä alle 300 euron puhelimessa. Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi A1:n näyttö on täysin riittävän hyvä päivittäiseen käyttöön.

Xiaomi Mi A1:n erikoisuus löytyy Ambient-näytöstä, jollaista ei ole aikaisemmin Xiaomin puhelimissa nähty. Ambient-ominaisuus on ollut aktivoituna joissakin testaamissani puhelimissa, joissa on ollut varsin puhdas Android-käyttöjärjestelmä. Ambient-näyttö on ominaisuus, joka näyttää ilmoitukset ja kellonajan ilman näytön ”aktivoimista”, kun ilmoitus saapuu. Ominaisuudessa on kuitenkin suuri ongelma, sillä Ambient-näyttö tulee esille vain pariksi sekunniksi kun ilmoitus on saapunut, mutta näyttöä ei voi aktivoida millään muulla tavalla. Mielestäni olisi järkevää, että Ambient-näytöllä näkyvät ilmoitukset voisi saada esille esimerkiksi pyyhkäisemällä kädellä näytön päältä, mikä on mahdollista useissa muissa puhelimissa. Tällä hetkellä ominaisuus on varsin turha, sillä ilmoituksia ei kerkeä kunnolla edes huomata. Puhelimen asetuksesta Ambient-näytön saa ainoastaan pois käytöstä tai käyttöön, eikä muita muokkausvaihtoehtoja ole tarjolla.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikkansa osalta Xiaomi Mi A1 on aivan kuten monet muutkin samassa hintaluokassa olevat puhelimet. Xiaomi Mi A1 on teknisesti täysin identtinen hiljattain testaamamme Xiaomi Mi Max 2 -puhelimen kanssa, joten kovin suuria yllätyksiä myöskään Mi A1 ei pääse tuottamaan. Puhelimen sisuksissa hyrrää kahdeksanytiminen Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, joka rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa Xiaomi Mi A1:ssä hoitaa Adreno 506. Kyseessä ei ole mikään tehopiiri, vaan alempaa keskiluokkaa, jonka tehot riittävät mainiosti päivittäiseen käyttöön, mutta hidasteluja voi olla havaittavissa raskaimmissa sovelluksissa ja peleissä. Järjestelmäpiirin kaverina puhelimessa on mukavat 4 gigatavua RAM-muistia, joka on oman kokemukseni mukaan tarpeeksi Android-puhelimelle.

Xiaomi Mi A1:stä on olemassa vain yhdellä muistiversiolla varusteltu malli. Puhelimessa on siis vakiona 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta jollei tämä riitä voidaan tallennustilaa saada lisää muistikortin avustuksella, jota tosin varaa itselleen laitteen toisen SIM-korttipaikan. Puhelin tukee muistikortteja aina 128 gigatavuun asti. Itselle 64 gigatavua riittää vallan mainiosti ja ainakaan omalla käytölläni tuskin saisin sitä kokonaan täyteen puhelimen elinaikana.

Suorituskykymittauksissa Xiaomi Mi A1 ei pääse kovastikaan loistamaan juurikin hieman heikon Snapdragon 625 -piirin takia. Puhelimelta ei kannata siis odottaa mitään lippulaivapuhelimien tasoista suorituskykyä, mutta normaalissa käytössä Mi A1 toimii sulavasti. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvystä, koska puhelimella ei juuri pelailtu raskaita pelejä. Alle 300 euron luokassa Snapdragon 625 on kuitenkin ymmärrettävä valinta, sillä vastaavassa hintaluokassa on haastava saada parempaakaan. Alla on muutamien suorituskykytestien antamia pisteitä Xiaomi Mi A1 -puhelimelle. Rinnalla on myös samaiseen Snapdragon 625 -piiriin perustuvan Xiaomi Mi Max 2 -puhelimen pisteet sekä Nokia 6:n osittaiset pisteytykset.

Testitulokset
Xiaomi Mi A1 Xiaomi Mi Max 2 Nokia 6
AnTuTu: 63 354 pistettä 57 431 pistettä 46 941 pistettä
Geekbench 4 (single): 874 pistettä 829 pistettä 683 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4264 pistettä 2438 pistettä 2832 pistettä
PCMark 2.0: 4912 pistettä 4678 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 13 742 pistettä 13 391 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 13 217 pistettä 13 250 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 964 pistettä 13 910pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 464 pistettä 447 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 380 pistettä 380 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2048 pistettä 1177 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Xiaomi Mi A1 poikkeaa lukuisista muista Xiaomin puhelimista laajojen 4G LTE -yhteyksien ansiosta, joka on vain positiivinen seikka. Suomessa myytävässä versiossa on tuettuna peräti yhdeksän eri 4G LTE -taajuutta. Nämä ovat B1, B3, B4, B5, B7, B8, B20, B38 ja B40, joista Suomessa on käytettävissä B3, B7 ja B20. Suomessa käytössä on myös B28 -taajuus, mutta tätä ei Xiaomi Mi A1:stä löydy, eikä kyseistä taajuutta ole laajasti monissa muissakaan älypuhelimissa, minkä takia tämän poissaoloa ei voida pitää suurena puutteena. Xiaomi Mi A1:n pitäisi toimia siis hyvin laajasti Suomen 4G LTE -verkoissa, eikä myöskään harvemmin asetetuilla seuduilla pitäisi olla suuremmin ongelmia. Testijakson alussa huomasin kuitenkin pienen ongelman LTE-yhteyksien kanssa, sillä ne eivät tuntuneet aktivoituvan päälle. Tarjolla ollut ohjelmistopäivitys korjasi ongelman, eikä vastaavia ongelmia tullut enää testijakson myöhemmässä vaiheessa vastaan.

Tekniikan osalta mainitsemisen arvoinen on vielä puhelimesta löytyvä infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta on mahdollista hyödyntää myös älykkäänä kaukosäätimenä. Mielestäni kyseinen ominaisuus on hyödyllinen, koska se tukee lähes kaikkia televisioita tai muita laitteita. Ainakin omasta kokemuksesta ominaisuus on hyvä lisäys älypuhelimiin, mutta mikään pakollinen se ei ole myöskään minun käytössäni.

Akunkesto

Xiaomi Mi A1:n alumiinisen kuoren sisälle on piilotettu mukavan kokoinen 3080 milliampeeritunnin akku, joka takaa kohtalaisen hyvän akunkeston. Omalla peruskäytöllä akun saa kulutettua pitkälti loppuun yhden päivän aikana, mutta kahta päivää on varmasti turha kuvitella yhdellä latauksella menevänsä.

Puhelin ei tue mitään pikalatausstandardia, mitä voidaan tänä päivänä pitää jo heikkoutena, sillä perinteisellä laturilla lataaminen on varsin hidasta. Xiaomi Mi A1:ssä on kuitenkin uuden standardin mukainen USB-C-tyypin liitin, jolla laitetta ladataan. USB-C-tyypin latausliitintä ei voida pitää itsestäänselvyytenä alle 300 euroa maksavassa puhelimessa, eikä sitä tälläkään hetkellä monista vastaavanlaisista puhelimista löydy. Tällä hetkellä Xiaomi Mi A1 on tällä saralla siis edelläkävijä.

Sormenjälkilukija

Puhelimesta löytyy luonnolliseen tapaan myös sormenjälkilukija, joka sijaitsee Xiaomille varsin tuttuun tyyliin takakannessa. Sormenjälkilukijan sijainti on ainakin omaan makuuni täydellinen, sillä etusormi osuu siihen luonnollisesti aina kun laitteen ottaa taskusta. Kyseessä on jälleen kerran kiinalaisen Goodixin valmistama sensori, joka ei yllätä, sillä samaista sensorivalmistajaa Xiaomi on käyttänyt lähes jokaisen puhelimensa kohdalla. Goodixin sormenjälkisensoreita käyttävät laajasti myös monet muut valmistajat, kuten HMD Global, LG ja Huawei.

Xiaomi Mi A1:ssä sormenjälkilukija on nopea, mutta ei läheskään yhtä nopea kuin lukuisissa muissa Xiaomin puhelimissa. Sormenjälkilukijalla puhelimen lukituksen saa avattua noin sekunnissa, kun muilla Xiaomin puhelimilla samaan hommaan menee huomattavasti vähemmän aikaa. Ongelmaan syy on mitä todennäköisemmin puhdas Android-käyttöjärjestelmä, johon ei ole lähdetty tekemään suuria muutoksia. Vastaavaa hitautta on havaittavissa myös HMD Globalin Nokia-puhelimissa, joissa lukitus avautuu samalla lailla kuin Xiaomi Mi A1:ssä. Sormenjälkilukija on kuitenkin todella luotettava, sillä testijakson aikana en huomannut, etteikö lukija olisi tunnistanut sormenjälkeä.

Sormenjälkilukijaa voi käyttää Mi A1:ssä myös kosketuslevynä, sillä pyyhkäisemällä sormenjälkilukijasta alaspäin saa avattua ilmoitusnäkymän. Valitettavasti Xiaomi ei ole ottanut sormenjälkilukijaa yhtään laajempaan käyttöön.

“Kuvankaunis” kaksoiskamera

Xiaomi kehuu, että Mi A1:ssä on ”kuvankaunis” kaksoiskamera, josta voidaan tosin olla montaa mieltä. Kaksoiskamera koostuu kahdesta 12 megapikselin sensorista, joista ensimmäinen on f/2.2-aukolla ja toinen zoomaukseen tarkoitettu kamera f/2.6-aukolla. Kyseessä on lähes sama kamerajärjestely kuin yhtiön lippulaivapuhelin Mi 6:ssa.

Kaksoiskameran hyötyjä ovat erityisesti 2x optinen zoomaus sekä bokeh-efektin mahdollistaminen. 300 euron hintaluokassa Mi A1:ssä on todella hyvä kamera, vaikka se ei yletä lippulaivapuhelimien tasolle. Kuvat ovat monesti tarkkoja hyvässä päivänvalossa, mutta hämärässä ei kannata odottaa suuria. Hämärässä kuvista katoaa huomattavasti yksityiskohtia. Mielestäni puhelimen kaksoiskameralla otetut kuvat ovat väritykseltään luonnollisia eikä niitä prosessoida liikaa niin kuin useissa Samsungin puhelimissa. Alla on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi A1:n pääkameralla.

2x zoomaus testi

Bokeh

Heti testijakson alussa kameran 2x optisessa zoomauksessa tuli vastaan ongelmia, jotka ovat korjautuneet kuitenkin ohjelmistopäivityksellä. Käytettäessä optista zoomausta kamera toisinaan vaihtoi lennossa käyttöön ainoastaan toisen kameran, jolloin lopputulos oli sumea. Ongelma oli varsin erikoinen, eikä vastaavaa ole tullut toistaiseksi vastaan missään muussa puhelimessa. Onneksi Xiaomi kuitenkin kiiruhti korjaamaan ongelman.

Videokuvausta Mi A1:llä voi harrastaa 4K-tasoisena, mutta testijakson aikana ei tullut kuitenkaan tilannetta, jossa videokuvausta olisi päässyt kunnolla kokeilemaan. Pikaisien videopätkien perusteella 4K-videot ovat kohtalaisia, mutta ei mitenkään täydellisiä. Puhelimen kamerassa ei muun muassa ole optista kuvanvakainta, minkä takia videoihin tulee huomattavasti tärinää.

Etukamera puhelimessa on kooltaan 5 megapikseliä. Etukamera tuottaa hyvää jälkeä päivänvalossa, mutta hämärässä ei jälleen kannata odottaa mitään ihmeellistä lopputulosta. Etukamera on kuitenkin todennäköisesti tarpeeksi hyvä satunnaisiin kuviin.

Vakiona Mi A1:ssä käytetään Xiaomin omaa kamerasovellusta, joka on tuttu jo MIUI-käyttöliittymästä. Sovelluksessa on paljon erilaisia kuvaustiloja, joista suurin osa tarpeellisia, mutta osa taas täysin turhia ainakin itselleni. Tärkein kameraominaisuus varmasti monelle on manuaalitila, jossa on Xiaomi Mi A1:n kohdalla mahdollista säätää valkotasapainoa, tarkennusta, valotusaikaa ja ISO-arvoa. Lisäksi pienenä ekstrana manuaalitilassa on mahdollista vaihdella kaksoiskameran sensoreiden välillä, joka on mielestäni pieni hauska lisäys, jota ei kovin monesta puhelimesta löydy.

Loppujen lopuksi Xiaomi Mi A1:ssä on yllättävän hyvä kamera, vaikka se ei pääse lippulaivapuhelimien tasolle, mutta 300 euron hintaluokassa kamera on todella hyvä.

Ohjelmisto – ensimmäinen testissä käynyt Android One -puhelin

Nyt ensimmäistä kertaa Xiaomin puhelimen voidaan sanoa, että ohjelmisto on vahvuus. Aikaisemmin Xiaomi on tyytynyt omaan MIUI-käyttöliittymään, joka on raskaasti kustomoitu ja täysin erilainen kuin puhdas Android. Nyt Mi A1 -puhelimen kohdalla Xiaomi käyttää ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa Android One -käyttöjärjestelmäversiota.

Android One on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmäkonsepti, jonka avulla halpoihin älypuhelimiin pyritään saada tuoreimmat ohjelmistopäivitykset nopeassa aikataulussa suoraan Googlelta. Xiaomi Mi A1 on yksi ensimmäisistä hieman arvokkaammista Android One -puhelimista, joita löytyy markkinoilta, ja samalla myös ensimmäinen Android One -puhelin, joka on saapunut Suomessa laajemminkin myyntiin.

Xiaomi Mi A1 -puhelimessa käytetään Android 7.1.2 -käyttöjärjestelmää, jonka tuorein tietoturvapäivitys on lokakuulta, eli kirjoitushetkellä uusin. Puhelimelle on luvattu joka kuukausi tietoturvapäivitykset, joiden osalta puhelin lunasti lupauksen lokakuun päivityksen tullessa noin puolessa välissä kuukautta. Xiaomi on luvannut Mi A1:lle myös Android 8.0 Oreo -päivityksen loppuvuoden aikana, joten ainakaan päivityksistä ei pitäisi olla pulaa.

Xiaomi ei ole siis tehnyt käyttöjärjestelmään yhtään omia muutoksia, minkä takia käyttökokemus on hyvin samalla tasolla kuin uusissa Nokia-puhelimissa, joissa on puhdas Android-käyttöjärjestelmä. Xiaomi on lisännyt Mi A1 -puhelimeen ainoastaan kolme omaa sovellustaan, jotka ovat kamera, palaute ja Mi Remote. Nämä lisäykset ovat ymmärrettävissä, sillä palaute-sovelluksella Xiaomi voi kerätä palautetta käyttäjiltä, koska kyseessä on yhtiön ensimmäinen Android One -puhelin. Yhtiön omalla kamerasovelluksella saa kaiken mahdollisen irti puhelimen kaksoiskamerasta, joka ei olisi mahdollista Googlen vakiokamerasovelluksella. Lisäksi Mi Remote -sovelluksella saa käyttöön puhelimesta löytyvän infrapunalähettimen, jotta puhelinta voidaan käyttää kätevästi muun muassa kaukosäätimenä.

Android One -käyttöjärjestelmän selvä etu verrattuna MIUI-käyttöliittymään on se, että mukana on Suomen kieli. MIUI-käyttöliittymän heikkous on aina ollut suomen puute, jonka takia Xiaomin puhelimet eivät ole kunnolla innostaneet suomalaisia kuluttajia. Nyt Mi A1:ssä on siis vakiona suomi, mikä tekee puhelimesta oikeasti varteenotettavan myös Suomessa. Valitettavasti Xiaomin omat sovellukset Palaute ja Mi Remote eivät ole käännetty suomeksi, mutta kamerasta löytyy kuitenkin käännös suomeksi.

Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtään tilannetta, jossa olisi ollut ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan aivan kuten pitäisikin.

Yhteenveto

Xiaomi Mi A1 on kuin lukuisat muut 300 euron älypuhelimet, mutta tarjoaa kuitenkin muutamia etuja, joita ei kaikista vastaavista puhelimista löydy. Henkilökohtaisesti pidän suurimpana vahvuutena Android One -käyttöjärjestelmää, joka takaa puhtaan Android-kokemuksen sekä tuoreimmat päivitykset varsin nopealla aikataululla. Lisäksi useiden kilpailijoiden puhelimista poiketen Xiaomi on päättänyt tuoda hyvinkin laadukkaan kaksoiskameran 300 euron puhelimeen. Ainakaan itse en ole nähnyt vastaavilla ominaisuuksilla varusteltua kameraa missään alemman hintaluokan älypuhelimessa, joka vielä tuottaisi hyviä kuvia.

On myös sanomatta selvää, että yksi Mi A1:n vahvuuksista löytyy laatutuntumasta, joka on erityisesti yhdestä alumiinipalasta veistetyn rungon ansiota. Laitteessa on kuitenkin myös omat ongelmansa, joihin voidaan luetella esimerkiksi varsin heikko, mutta samalla varsin ymmärrettävissä oleva järjestelmäpiiri. Jos puhelimelta haluaisi vielä hieman enemmän, niin myös vedenkestävyyden poissaoloa voidaan pitää puutteena. Vedenkestävyys ei ole kuitenkaan kovin yleinen 300 euron puhelimissa ja kyseisen ominaisuuden tarvittavuus on täysin käyttäjästä kiinni.

Suomessa Xiaomi Mi A1:n maahantuonnista vastaa Xiaomi Suomi, jota kautta myös SuomiMobiilin testilaite on peräisin. Myynnistä virallisesti vastaavat Verkkokauppa.com sekä Jimm’s, joiden varastoista puhelinta jo löytyy. Hintaa laitteella on suomessa 299,90 euroa ja saatavilla ovat värit musta, ruusukulta ja kulta.

Yhteenveto

8.1

Xiaomi Mi A1 on helposti yksi Xiaomin parhaimmista älypuhelimista Suomessa, joka on käyttöjärjestelmän Suomen kielen ja laajojen 4G LTE -taajuuksien ansiota. Kyseessä on myös puhelin, jossa on tyylikäs ja jämäkkä alumiininen muotoilu sekä hintaluokassaan hyvät kamerat. Juurikaan huonoa puhelimesta ei löydy.

Hyvää
  • Puhdas Android One -käyttöjärjestelmä
  • Suomessa käytettävät 4G LTE -taajuudet
  • Tyylikäs muotoilu ja jämäkkä rakenne
  • Kohtuulliset kamerat
  • USB-C-tyypin ja 3,5 mm liittimet
Huonoa
  • Ei vedenkestävä
  • MIUI-tyyliset navigointipainikkeet
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android