ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi MIX 3 – Vaikuttava näyttö ja erikoinen liukurakenne

Xiaomi Mi MIX 3

Xiaomi julkaisi vuoden 2018 lopussa kotimarkkinoillaan Kiinassa uuden Mi MIX 3 -älypuhelimen ja nyt vuoden 2019 alussa uutuuspuhelin on rantautunut globaalisti myyntiin ja myöskin Suomessa saatavuus on varsin hyvää. Kyseessä on jo järjestyksessään neljäs MIX-mallistoon laskettava puhelin ja olemme aikaisemmin SuomiMobiilissa jo testanneet alkuperäisen Xiaomi Mi MIX -mallin sekä vuosien 2017- ja 2018 -mallit, eli Xiaomi Mi MIX 2- ja Mi MIX 2S -puhelimet.

Xiaomi Mi MIX 3 on ollut helmikuun alusta noin kaksi viikkoa päivittäisessä käytössä, joten nyt pitäisi olla varsin hyvä kuva siitä mihin pitkälti edeltäjäversiosta kokonaan uusittu älypuhelin kykenee. Xiaomin omassa MIX-mallistossa on alusta asti ollut kaksi tunnusomaista piirrettä, jotka ovat minimoidut näytön kehykset sekä keraaminen rakenne. Tällä kertaa Xiaomi on vienyt näytön kehyksien minimoimisen vielä astetta pidemmälle toteuttamalla liukurakenteen, joka mahdollistaa esimerkiksi etukameran piilottamisen laitteen sisälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi MIX 3 on tällä hetkellä Xiaomin lippulaivapuhelin ja samalla myös yksi kalleimmista. Suomessa puhelimen hinta on 599 euroa, eli Xiaomi tarjoaa OnePlusin puhelimien tapaisesti huippuominaisuuksilla varustellun älypuhelimen kohtuullisella hinnalla verrattuna suurempiin kilpailijoihin, joiden uutuuspuhelimet maksavat lähemmäksi 1000 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimen ominaisuuksiin sekä toteutukseen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta reilun kahden viikon testijakson pohjalta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi MIX 3 (M1810E5A)
Mitat: 157.9 x 74.7 x 8.5 mm
Paino: 218 g
Rakenne: Alumiini / keraami / muovi
Näyttö: 6.39 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / Super AMOLED / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 845 (Adreno 630)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 128 gigatavua tallennustilaa
Pääkamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 1.4 µm / 4-akselinen OIS / Dual Pixel PDAF) + 12 MP telekamera (1.0µm)/ kaksois-LED-salama
Etukamera: 24 MP (0.9 µm) + 2 MP syvyyskamera / LED-salama
Akku: 3200 mAh (ei irrotettava) / 18 W pikalataus / 10 W langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie ja MIUI 10.2 / 1. joulukuuta 2018 tietoturva
Muuta: Dual-SIM
Liitännät: USB-C / USB 1.0
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta ja sininen
Hinta: 599.90 euroa

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimen myyntipakkaus on sisällöltään varsin laaja.

Xiaomi toimittaa Mi MIX 3 -puhelimen pitkälti samanlaisessa myyntipakkauksessa kuin aikaisemminkin saman malliston älypuhelimet. Myyntipakkaus on valmistettu pahvista ja se on väritykseltään musta. Myyntipakkauksen päällä on vain kultainen Mi-logo. Takaosassa on tuttuun tyyliin tietoja paketin sisällöstä sekä kerrottuna puhelimen väriversio sekä tallennustilaversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Mi MIX 3 -puhelin omassa syvennyksessään. Puhelimen alapuolelta löytyy kultaisella tekstillä painettu kirje Lei Junilta, Xiaomin toimitusjohtajalta. Lyhyen kirjeen alapuolelta paljastuu Xiaomin valkoinen pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Samalla esiin on paljastunut valkoinen langaton latausalusta, jollaista ei monen nykyisen älypuhelimen mukana oletuksena tule. Latausalustan alapuolella on vielä SIM-korttiluukun avaustyökalu, kuulokeadapteri, käyttöohjeet laturille ja puhelimelle sekä vielä kaiken tämän lisäksi muovinen suojakuori.

Xiaomi on jälleen kerran pystynyt tuottamaan varsin hyvän unboxing-kokemuksen, minkä lisäksi mukana toimitetaan yllättävän paljon tarvikkeita. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen tarvittava sekä muistakin MIX-malliston puhelimista tuttu laadukas kovamuovinen suojakuori. Suojakuoren avulla Mi MIX 3 -puhelimesta saa selvästi paremman otteen, sillä kuori antaa mukavasti lisää pitoa laitteelle. Lisäksi langaton 10 watin latausalusta on erinomainen lisätarvike puhelimen mukaan, jollaista ei muut valmistajat vielä tarjoa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi on joutunut tekemään puhelimen rakenteen kohdalla muutamia erikoisia ratkaisuja. Puhelimessa on toteutettu magneettinen liukumekanismi, minkä vuoksi puhelin ei koostu vain yhdestä palasesta, vaan näytöstä on tehty oma palasensa. Mi MIX 3 rakentuu siis kahdesta toisiinsa liitetystä osasta. Puhelimen ”pääosa” on valmistettu alumiinisesta kehyksestä sekä keraamisesta takaosasta, kun taasen näyttöosassa on Gorilla Glass 5 -lasista valmistettu näyttölasi ja kehykset ovat muovia. Puhelimen päärakennusaineet ovat siis alumiini, keraami sekä muovi.

Koska puhelin koostuu kahdesta palasta, jotka ovat liitetty toisiinsa magneettisen liukumekanismin avulla, niin ensimmäinen kysymys on tietysti, kestääkö rakenne? Xiaomin mukaan liukumekanismi kestää noin 300 000 liu’utuskertaa, eli siis varsin hyvin. Testijakson aikana oli havaittavissa, että liukumekanismi oli varsin jämäkkä, eikä se löystynyt noin kahden viikon käytön aikana ollenkaan. Toki kahdesta palasta koostuva rakenne oli hieman väljä, mutta peruskäytössä pieni väljyys ei häirinnyt.

Myöskin puhelimen rakenteiden väliin päätyi jonkin verran pölyä muun muassa taskuista, minkä takia etukamerat oli aina välillä hyvä pyyhkiä puhtaaksi. Huonoin skenaario liukumekanismissa on varmasti se, että rakenteen sisälle pääsee esimerkiksi pieni kivi, joka tekee naarmuja etukameroiden lasiin, mutta tällaista ei kuitenkaan tapahtunut testijakson aikana, vaikka se on toki täysin mahdollista hieman väljän rakenteen takia. Kokonaisuutena liukurakenne ei ole kuitenkaan niin huono vaihtoehto kuin henkilökohtaisesti aluksi ajattelin. Välillä Xiaomi Mi MIX 3:n kohdalla jopa jäi hieman koukkuun liukurakenteella leikkimiseen.

Puhelin rakentuu kahdesta palasta.

Koska puhelimen takaosa on valmistettu keraamista, niin myöskin Mi MIX 3 -puhelinta vaivaa tuttu ongelmia, nimittäin liukkaus. Puhelin on käsissä hyvin liukas ja myöskin hieman epätasaiselta tasolta puhelin voi tippua herkästi pois. Onneksi Xiaomi toimittaa puhelimen mukana kuitenkin varsin laadukkaan suojakuoren, jonka avulla puhelimesta saa selvästi paremman pidon.

Testien perusteella Xiaomi Mi MIX 3:n kaksiosainen rakenne päästää hieman natinoita puhelinta väännellessä käsien välissä. Natinoita ei kuitenkaan huomaa normaalissa käytössä, joten myöskään tämä ei pitäisi olla kovin suuri ongelma. Keraamisen takapinnan yksi erityinen vahvuus on se, ettei pinta naarmuunnu yhtä herkästi kuin perinteiset lasiset takapinnat. Testijakson aikana keraamiseen pintaan ei tullut yhtään naarmua, vaikka puhelinta käytettiin jatkuvasti ilman suojakuorta. Keraamipinnan huono puoli on se, että se murtuu herkemmin kuin lasipinta halkeaa, joten tiputtelujen kanssa kannattaa olla varovainen.

Xiaomi on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 157.9 x 74.7 x 8.5 millimetriä ja painoksi 218 grammaa. Mitoiltaan Mi MIX 3 ei ole mikään kompaktein, vaikka näyttöä kiertävät kehykset onkin saatu varsin hyvin minimoitua, mutta näyttö on sen verran suuri, ettei laitteen fyysistä kokoa ole mahdollista enää juurikaan pienentää. Yhdellä kädellä puhelimen käyttäminen on siis lähes mahdotonta tai ainakin todella haastavaa. Toinen huomattava seikka on Mi MIX 3:n paino, sillä 218 grammaa tekee siitä luokassaan yhden painavimmista älypuhelimista. Xiaomi Mi MIX 3:n kohdalla painoon on kaksi syytä: liukurakenne sekä keraaminen takaosa. Jo vuonna 2016 julkaistussa alkuperäisessä Mi MIX -puhelimessa oli kokonaan keraaminen rakenne, joka tuotti puhelimesta varsin painavan (208 g), mutta vuonna 2017 Xiaomi siirtyi hyödyntämään rakennetta, joka koostuu alumiinikehyksestä sekä keraamisesta takaosasta. Tällä rakenteella muun muassa Xiaomi Mi MIX 2S -puhelimen painoa saatiin tiputettua alle 200 grammaan (191 g).

Nyt myös Mi MIX 3:ssa on alumiinikehys sekä keraaminen takaosa, mutta painoa on huomattavat 218 grammaa, eli selvästi enemmän kuin alkuperäisessä Mi MIX -puhelimessa, jota haukuttiin aikoinaan painavaksi. Yksi painoon vaikuttavista seikoista uutuuspuhelimen kohdalla on magneettinen liukurakenne, joka tuo mukanaan ylimääräistä massaa. Päivittäisessä käytössä Mi MIX 3:n painon huomaa selvästi.

Vaikka Xiaomi Mi MIX 3 on kaikilta osa-alueiltaan täysiverinen lippulaivapuhelin, niin edelleenkään Xiaomi ei ole saanut mukaan minkäänlaista IP-sertifiointia. Tämä tarkoittaa siis, että puhelin ei ole vedenkestävä. Vedenkestävyys on nykyaikaisessa huippupuhelimessa lähes vaadittu ominaisuus, mutta syystä tai toisesta ominaisuus ei ole tärkeä Xiaomille, sillä yhtiön puhelimet eivät ole olleet koskaan millään tasolla IP-luokituksen mukaisesti veden- tai pölynkestäviä. Vedenkestävyys on mielestäni varsinkin Suomen epävakaassa ja kosteassa säässä hyödyllinen lisä, eikä myöskään altistumista vedelle pitäisi pelätä. Nyt siis Xiaomi Mi MIX 3 -puhelinta ei kannata missään nimessä tiputtaa esimerkiksi kesällä järveen.

Puhelimen etuosa

Etuosasta katsottuna Mi MIX 3 on hieman muuttunut verrattuna edeltäjäänsä. Nyt näyttö on viety pitkälti laitteen sivu- ja yläreunoihin sekä alareuna on kutistunut selvästi. Aikaisemmin Mi MIX -puhelimissa etukamera on ollut näytön alapuolella olevassa mustassa kaistaleessa, mutta nyt Mi MIX 3:ssa etukamera on piilotettu liukurakenteen ansiosta laitteen sisälle. Etuosan pinta-alasta kosketusnäyttö peittää mukavat 85 prosenttia, eli hieman enemmän kuin vastaavat lukemat esimerkiksi Mi MIX 2S:n (82 %) ja Mi MIX:n (83,6 %) kohdalla. Xiaomi itse mainitsee Mi MIX 3:n näyttö-runkosuhteeksi 93,4 prosenttia, mutta tuttuun kiinalaiseen tyyliin lukemaa on hieman suurenneltu markkinointimielessä.

Puhelimen etuosassa ei ole näytön alapuolelle sijoitettuna minkäänlaista ulospäin näkyvää tekniikkaa. Näytön yläpuolella on nähtävissä puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden tunnistin sekä pieni LED-ilmoitusvalo. Liu’uttamalla näyttöä alaspäin tulee esille vielä kaksois-etukamera, pehmeä selfie-salama sekä teksti ”24MP Dual Camera”, joka on viittaus kaksoiskameran megapikselimäärään.

Puhelimen takaosa

Takaosasta tulee vahvasti mieleen Xiaomi Mi 8 -puhelin, sillä Mi MIX 3 on selvästi pyöristetympi kuin muut aikaisemmat MIX-malliston älypuhelimet. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kameraosa, josta löytyy kaksi kamerasensoria sekä yksi kaksois-LED-salama. Hieman kameran alapuolella on keskitetysti perinteinen sormenjälkilukija, eikä Xiaomi ole siis ryhtynyt toteuttamaan näyttöön integroitua sormenjälkilukijaa. Takaosassa on lisäksi kultainen ”MIX By Xiaomi” -teksti. Xiaomi Mi MIX 3 on takaosasta katsottuna varsin minimalistinen ja tunnistettavissa heti Xiaomin valmistamaksi älypuhelimeksi.

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy käynnistyspainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmasta kyljestä löytyy SIM-korttiluukku (kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, ei muistikorttia) sekä ensimmäistä kertaa Xiaomin puhelimissa niin sanottu ”älypainike”. Tämä erillinen painike on mahdollista ohjelmoida toteuttamaan erilaisilla painalluksilla monenlaisia toimintoja. Kaikki puhelimen painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista, joten myös niiden tuntuma on erinomainen. Laitteen yläreunaan on sijoitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on USB-C-tyypin liitin sekä tämän molemmilla puolilla on kaiutinritilät. Vain toisen takaa löytyy kaiutin ja toisen takana on mikrofoni. Myöskään Mi MIX 3 -puhelimesta ei löydy enää perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, kuten ei myöskään enää monesta muustakaan Xiaomin kalliimmasta puhelimesta.

Näyttö

Xiaomin Mi MIX -malliston älypuhelimissa on menty aina näyttö edellä, eikä sitä ole myöskään Mi MIX 3:n kohdalla unohdettu. Näyttö on suurentunut selvästi ja näyttöä kiertävät kehykset pienentyneet. Xiaomi on myös päättänyt luopua LCD-näyttöpaneeleista ja luottaa tällä kertaa Samsungin valmistamaan Super AMOLED -näyttöpaneeliin. Näytön koko on 6,39 tuumaa ja siinä on Full HD+ tarkkuus, eli 1080 x 2340 pikseliä, joka tekee 403 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös tuttu 19,5:9-kuvasuhde, mutta minkäänlaiselle loviratkaisulle ei ole ollut tarvetta liukurakenteen ansiosta.

Kokonaisuutena puhelimen näyttö on todella vaikuttava erityisesti OLED-tekniikan ansiosta. Henkilökohtaisesti olen enemmän OLED-näyttöjen ystävä verrattuna LCD-näyttöihin, sillä OLED-näytöillä musta on oikeasti mustaa ja tummat värit toistuvat selvästi paremmin. Muun muassa Netflixin katselu on selvästi miellyttävämpää. Oletuksena Mi MIX 3:n näytön värintoisto on miellyttävää, eikä ainakaan allekirjoittaneella ollut tarvetta muokata väriasetuksia testijakson aikana. Xiaomi antaa kuitenkin totuttuun tyyliin varsin mukavasti asetuksia näytölle. Näytön värilämpötilaa on mahdollista vaihtaa kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin tai viileä) tai vaihtoehtoisesti paras väri on valittavissa erillisestä väriympyrästä. Näytön kontrastia on myös mahdollista muokata kolmesta oletusvaihtoehdosta.

Vasen: Xiaomi Mi MIX 2S, oikea: Xiaomi Mi MIX 3.

Xiaomi antaa näytölle myös muita asetuksia, joista yksi tuoreimmista on mahdollisuus vaihtaa näytön resoluutiota. Koska Mi MIX 3:n näyttö on tarkkuudeltaan Full HD+ -tasoa, niin luonnollisesti näytön tarkkuutta on mahdollista vain tiputtaa ja tässä tapauksessa toinen vaihtoehto on HD+. Näytön resoluution vaihtamisella on muun muassa vaikutusta akunkestoon.

Xiaomi Mi MIX 3:n näytössä on tuttuun tapaan myös hyvät katselukulmat sekä kirkkaus on monessa tilanteessa riittävä. Auringonpaisteessa ei näyttöä monesti päästy tarkastelemaan, mutta luettavuus on näissäkin tällöinkin kohtuullista. OLED-tekniikan ansiosta näytön kirkkaus on mahdollista saada pimeissä olosuhteissa myös varsin hämäräksi, minkä ansiosta puhelinta on miellyttävä käyttää.

Always-on-display Mi MIX 3 -puhelimessa.

Always-on-Display-ominaisuus on tuettuna myös Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa, kuten se oli viime vuonna myös Xiaomi Mi 8 -puhelimessa. Kyseessä on ominaisuus, joka näyttää kellonajan sekä ilmoituskuvakkeita puhelimen sammutetulla näytöllä, kuten Nokia-puhelimissa aikoinaan. Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimesta ominaisuus löytyy juurikin AMOLED-näyttötekniikan ansiosta. Valitettavasti Always-on-display-ominaisuudelle ei ole kovin paljoa asetuksia ja se on mahdollista ottaa vain pois käytöstä tai asettaa käyttöön. Lisäksi on mahdollista käynnistää ja sammuttaa toiminto tietyn aikavälin sisällä. Joissain puhelimissa ominaisuus on ollut myös selvästi laajempi ja Xiaomin toteutus onkin yksinkertaisimmasta päästä.

Always-on-Display osaa näyttää myös joitakin sovelluskuvakkeita, mutta läheskään kaikkien sovelluksien kuvakkeita toiminto ei tue, joten käytännössä ominaisuuden hyöty Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa on suurimmaksi osaksi vain kellon ja päivämäärän näyttämisessä.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniseltä toteutukseltaan Xiaomi Mi MIX 3 on kuten lähes jokainen vuoden 2018 aikana julkaistu Android-huippupuhelin, kuten myös edeltäjänsä Mi MIX 2S. Teknisesti on siis hyvin vähän eroavaisuuksia edeltäjän kanssa, mutta silti kyseessä on erinomainen älypuhelin omassa hintaluokassaan, vaikka vuoden 2019 aikana on luvassa selvästi uudempaakin tekniikkaa.

Laitteen tehoista pitää huolen Qualcommin Snapdragon 845 -tehopiiri, joka löytyy myös muutamasta muusta Xiaomin puhelimesta, kuten SuomiMobiilissa arvioiduista Mi 8– ja Black Shark -puhelimista. Snapdragon 845 on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri ja se rakentuu neljästä 2,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 385 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 385 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Adreno 630. Testiin lähetetystä puhelimesta löytyi 6 gigatavua RAM-muistia, mutta puhelimesta on olemassa myös 8 ja 10 gigatavun RAM-muistilliset versiot, joita ei toistaiseksi ole Suomessa myynnissä.

Suomessa Xiaomi Mi MIX 3 on tarjolla myös ainoastaan 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltuna, mutta maailmalla puhelimesta on myös 256 gigatavun versio. Puhelimen suurien tallennustilojen takia Xiaomi ei ole myöskään säästänyt muistikorttipaikkaa, mikä on jopa pienoinen miinuspuoli.

Suorituskykytesteissä Xiaomi Mi MIX 3 on luonnollisesti vahvoilla Snapdragon 845 -järjestelmäpiirin ansiosta. Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat varsin tuttua kauraa viime vuoden huippupuhelimelle. Alapuolella olevassa taulukossa Xiaomi Mi MIX 3:n saamia pisteitä voi verrata samaan hintakategoriaan asettuvien OnePlus 6T- sekä Honor View20 -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin. Suorituskykytestien mukaan Mi MIX 3 päihittää hienosti Honor View20 -puhelimen, mutta OnePlus 6T:n saamia pisteitä ei Mi MIX 3 päässyt monessakaan testissä ylittämään.

Testitulokset
Xiaomi Mi MIX 3 (SD845) OnePlus 6T (SD845) Honor View20 (K980)
AnTuTu: 295 803 pistettä 293 569 pistettä 259 795 pistettä
Geekbench 4 (single): 1921 pistettä 2377 pistettä 3211 pistettä
Geekbench 4 (multi): 8122 pistettä 8908 pistettä 9647 pistettä
PCMark 2.0: 8024 pistettä 8767 pistettä 7766 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 59 794 pistettä 64 547 pistettä 36 707 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 80 133 pistettä 84 091 pistettä 45 405 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 31 664 pistettä 35 593 pistettä 21 974 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3386 pistettä 4701 pistettä 3120 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3782 pistettä 5228 pistettä 3584 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2479 pistettä 3474 pistettä 2148 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. / SD845 = Snapdragon 845 & K980 = Kirin 980

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta mistään puhelimesta, sillä erityisesti kiinalaiset valmistajat ovat myös jääneet kiinni testeissä huijaamisesta. Xiaomi Mi MIX 3:n suorituskyky on kuitenkin hyvää huipputasoa ja tehot riittävät hyvin myös raskaiden pelien pelaamiseen. Testijakson aikana puhelinta käytettiin noin kaksi viikkoa ykköspuhelimena, eikä tämän aikana ollut havaittavissa ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvystä. Kokonaisuutena puhelin toimi sulavasti ja sovellukset aukesivat vikkelästi ilman viiveitä.

Koska Xiaomi Mi MIX 3 on tarkoitettu myytäväksi myös Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla, niin myös Xiaomi on tehnyt laitteesta teknisesti siihen kykenevän. Aikaisemmin Xiaomin puhelimia on saatu muun muassa moittia heikosta tuesta laajoille LTE-taajuusalueille, mutta Mi MIX 3:ssa on tuettuna lukuisia tarvittavia taajuusalueita, joten yhteyksien kanssa ei pitäisi olla suurempia ongelmia. Kaiken kaikkiaan Mi MIX 3 tukee 24 eri LTE-taajuutta, jotka on lueteltu alla ja tummennetut ovat käytössä Suomessa.

B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B13 (700) , B17 (700), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B25 (1900), B26 (850), B28 (700), B29 (700), B30 (2300), B34 (2000), B38 (2600), B39 (1900), B40 (2300), B41 (2500), B66 (1700/2100)

Puhelin tukee siis kaikkia Suomessakin käytössä olevia 4G-yhteyksiä, minkä ansiosta nopeat nettiyhteydet toimivat myös harvemmin asutuilla seuduilla. Lisäksi 4G-yhteydet toimivat sujuvasti myös ympäri maailmaa.

Testijakson aikana itse huomasin ainakin ikävää tökkimistä nettiyhteyksissä. Puhelinta käytettiin Elisan 4G-verkoissa ja suurin ongelma oli se, että vaikka nettiyhteys olisi ollut vahva, niin netti ei aina toiminut tai se oli todella hidas. Ratkaisu ongelmaan oli aina joko mobiiliverkon sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen tai vaihtoehtoisesti puhelimen käynnistäminen kokonaan uudelleen. Yhteysongelmat palasivat kuitenkin tunnin sisällä ja netti ei toiminut toivotulla tavalla. WLAN-verkot toimivat puhelimessa kuitenkin ilman ongelmia ja todennäköisesti Xiaomi tulee seuraavissa ohjelmistopäivityksissä parantamaan mobiiliverkkojen vakautta.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimesta ei löydy muistikorttipaikkaa. Tämä mahdollistaa myös jatkuvasti kahden SIM-kortin hyödyntäminen puhelimessa. Puhelin tukee kahta nano-SIM-korttia, joissa molemmissa on mahdollista yhtäaikaisesti käyttää 4G-yhteyksiä. Xiaomi on säilyttänyt myös NFC-toiminnallisuuden, josta on hyötyä varsinkin lähimaksamisessa. Laitteessa on myös Bluetooth 5.0 sekä tuki aptX-HD-äänitaajuudelle langattomilla kuulokkeilla. Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa ei ole valitettavasti 3,5 mm kuulokeliitäntää, jota olisin ainakin itse vielä kaivannut. Puhelimen mukana toimitetaan kuitenkin kuulokeadapteri, jolla perinteiset kuulokkeet saadaan liitettyä USB-C-tyypin liittimeen.

Äänentoistosta puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee puhelimen alareunassa. Kaiutin tuottaa varsin keskitasoista ääntä, jota on miellyttävää kuunnella, mutta ei kuitenkaan pidempiä aikoja. Stereokaiuttimia ei löydy, joka olisi varsin luonnollinen ratkaisu huippupuhelimessa. Puheluissa käytettävä kuuloke tuottaa myös varsin hyvää ääntä, eikä myöskään puheluiden äänenlaadusta ole valittamista.

Sormenjälkilukija on puhelimen takaosassa.

Sormenjälkilukija löytyy Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa edelleen takaosasta, eikä Xiaomi ole lähtenyt toteuttamaan muutamissa muissa yhtiön puhelimista löytyvää näyttöön integroitua sormenjälkilukijaa. Henkilökohtaisesti olen vielä perinteisen sormenjälkilukijan puolella, joten tämä on myös Mi MIX 3:n vahvuus. Sormenjälkilukijan sijainti on erittäin hyvä ja luonnollisesti myös sitä on helppo käyttää muun muassa puhelinta otettaessa pois taskusta lukitus on auki heti, koska etusormi osuu lähes luonnostaan sormenjälkilukijaan. Lukija on myös todella nopea, eikä sen kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia.

Akunkesto

Xiaomi Mi MIX 3 tukee langatonta latausta ja mukana tulee myös 10 watin langaton latausalusta.

Akunkeston osalta Xiaomi Mi MIX 3 ei pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista. Tällä kertaa Xiaomi on päättänyt pienentää akun kapasiteettia verrattuna edeltäjäversioon. Puhelimen akun suuruus on 3200 milliampeerituntia ja se riittää mukavasti yhden päivän käyttöön, mutta ei yhtään sen enempää. Testijakson aikana akkua oli nukkumaan mennessä jäljellä yleisesti alle 10 prosenttia, joten puhelin oli laitettava joka yö laturiin. Yleisesti aktiiviseen päiväkäyttöön kuuluu muutamia puheluita, viestejä, sosiaalisen media käyttöä, kuvaamista sekä videoiden katselua. Kevyemmällä käytöllä akku voi kestää kuitenkin selvästi paremmin.

Puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta ja Mi MIX 3 tukee myös langatonta lataamista. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana 18 watin Quick Charge 4.0+ -pikalaturin sekä 10 watin langattoman latausalustan. Testasimme testijakson aikana perinteisen USB-C-laturin sekä langattoman laturin latausnopeudet ja kuvaaja siitä on katsottavissa alapuolelta.

Kuvaajassa Xiaomi Mi MIX 3:n akun latautumisnopeus ladattuna 18 W pikalaturilla (USB-C) sekä 10 W langattomalla laturilla (Qi).

Kuvaajasta nähdään, että USB-C-laturilla Mi MIX 3 latautuu tyhjästä täyteen 90 minuutissa, eli tunnissa ja 30 minuutissa. Langattoman laturin avulla lataaminen on selvästi hitaampaa ja tyhjästä täyteen lataamisessa kuluu huimat 145 minuuttia, eli 2 tuntia ja 25 minuuttia. Perinteisen pikalaturin nopeus on siis varsin kohtuullinen, mutta langattomalla latauksella puhelimen täyteen latautumista saa todenteolla odotella.

On kuitenkin hienoa nähdä, että Xiaomi on panostanut langattomaan lataukseen, sillä Mi MIX 3:n mukana toimitetaan oletuksena langaton latausalusta, jollaista muut valmistajat eivät ole vielä tarjonneet. Vaikka langaton lataus on ollut vuosia varsin hidas vaihtoehto, niin henkilökohtaisesti kuitenkin pidän ominaisuudesta. Esimerkiksi langattoman latausalustan ollessa työpöydällä on puhelin äärimmäisen helppo vain asettaa latausalustalle ja noukkia se siitä pois lähtiessään työpöydän äärestä pois. Vaikka latausnopeus ei ole kovin nopea, niin silti kyseessä on kätevä ja hyödyllinen ominaisuus, joka pitäisi löytyä jokaisesta huippuälypuhelimesta.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme myöskin tuttuun tyyliin Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimen pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Mi MIX 3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimen akunvaraus oli tippunut 95 prosenttiin, joka on jopa hieman hämmästyttävää ottaen huomioon, ettei tässä kohtaa akkua yleensä kulu juurikaan. Testin jälkeen puhelinta ei ollut myöskään mahdollista ladata ennen kuin laite oli lämmennyt tarpeeksi. Muita ongelmia pakkanen ei tuottanut Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimelle.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 91 prosenttia. Tämän testin perusteella akun kulutus on vastaavaa kuin lukuisilla testatuilla puhelimilla. Xiaomi Mi MIX 3:n akku ei siis kulu kylmässä ilmassa juurikaan kilpailijoitaan nopeammin.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi MIX 3 kestää pakkasta todella hyvin, eikä tämän osalta ole juurikaan valittamista. Ainoa haitta pakkasesta oli se, ettei puhelinta voinut heti luonnollisesti ladata, mutta muita ongelmia ei tullut vastaan. Puhelimen näyttö ei myöskään muuttunut hyytelömäiseksi AMOLED-teknologian ansiosta, joka kestää paremmin pakkasta kuin LCD-näyttöpaneelit.

Kamerat

Kameroissa Xiaomi on tällä kertaa panostanut huimasti niin laatuun kuin ominaisuuksiinkin. Xiaomin mukaan Mi MIX 3 -puhelimesta löytyy yhtiön tämän hetken paras kamera. Puhelimen takaosassa on kaksoiskamera, joka rakentuu kahdesta 12 megapikselin sensoreista, joiden lisäksi toiset kaksi kameraa löytyvät puhelimen liukurakenteen sisältä. Yhteensä kameroita on Mi MIX 3 -puhelimeen laitettu neljä, joita kaikkia on hieman paranneltu myös tekoälyn avustuksella.

Xiaomi Mi MIX 3:n pääkameran virkaa hoitaa Sonyn valmistama 12 megapikselin IMX363-sensori, jossa on 1.4 µm pikselikoko, f/1.8-aukko sekä 1/2.55″ -kuvakenno. Pääkamera on myös vakautettu 4-akselisella optisella kuvanvakaimella (OIS) ja mukana on myös Dual Pixel automaattitarkennus. Toinen puhelimen kameroista on myös tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja tällä kertaa kyseessä on teleobjektiivi. Xiaomi hyödyntää toisessa kamerassaan Samsungin valmistamaa S5K3M3+ -sensoria, jossa on muun muassa 1/3.4″ -kuvakenno ja 1.0 µm pikselikoko.

Jokapäiväisessä kuvien räpsimisessä Xiaomi Mi MIX 3 on mielestäni todella hyvällä tasolla ja kuvien laatu on näissä tilanteissa riittävä. Hyvässä valaistuksessa kuvissa on paljon yksityiskohtia ja ne ovat teräviä. Kuvien värimaailma on erinomainen ilman AI-kuvaustilaa. Hämärämmässä kuvat ovat myös varsin hyviä, mutta luonnollisesti kuvien laatu hieman kärsii ja värit haalenevat. Hämärässä otetut kuvat ovat kuitenkin parempia kuin useasti on Xiaomin puhelimissa totuttu. Verrattuna erityisesti pahimpaan kilpailijaansa, eli OnePlus 6T -puhelimeen, niin Mi MIX 3:lla otetut kuvat ovat allekirjoittaneen mielestä hieman parempia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu Xiaomi Mi MIX 3:n 12 megapikselin pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Kaksinkertainen optinen zoomaus on yksi Mi MIX 3:n kaksoiskameran pääominaisuuksista, sillä näissä kuvissa hyödynnetään teleobjektiivia. Toisella kameralla otetut kuvat ovat myös erittäin hyviä päivän valossa, mutta hieman hämärämmässä kuvien laatu on selvästi huonompaa kuin pääkameralla otetut kuvat erityisesti kahdesta syystä. Teleobjektiivissa ei ole optista kuvanvakaista ja se kerää vähemmän valoa. Teleobjektiivilla otettujen kuvien värimaailma on myös varsin hyvä, vaikka ei täysin samalle tasolle päästä pääkameran kanssa. Kokonaisuudessaan teleobjektiivi kuitenkin hoitaa hommansa erinomaisesti. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu ilman zoomausta pääkameralla ja oikeanpuoleinen on otettu taasen teleobjektiivilla, eli 2x-zoomauksella.

Bokeh-kuvaus on tuttuun tapaan mukana myöskin Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa. Xiaomi on yleisesti ollut varsin vahvoilla bokeh-kuvaamisessa tai niin sanotussa muotokuvissa. Xiaomin puhelimissa ominaisuuden nimi on muotokuva, jolloin kamera taltioi kuvattavalle kohteelle syvyysefektin. Kuvaustilanteessa taustasumennuksen voimakkuutta ei voi heti määrittää, vaan tätä on mahdollista säätää erikseen kuvan ottamisen jälkeen.

Yleisesti puhelin tunnistaa erittäin hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat, minkä ansiosta myös taustasumennus on vaikuttava. Alapuolella on yksi muotokuva, joka on otettu Mi MIX 3 -puhelimella ja taustasumennus on selvästi parempi kuin mihin monien muiden testattujen puhelimet kamerat kykenevät. Kuvattavan kohteen ääriviivat on tunnistettu pitkälti virheettömästi, minkä ansiosta taustasumennus on onnistunut.

Yökuvaustila on esiteltiin Xiaomin puhelimissa ensimmäistä kertaa juurikin Mi MIX 3:n kohdalla, mutta kyseessä ei ole mikään kovin uniikki ominaisuus, sillä samanlainen on nähty muun muassa Huawein puhelimissa. Yötilassa Mi MIX 3 ottaa kuvaa muutaman sekunnin, jonka jälkeen kuvista saadaan hieman parempia hämärässä. Yötila tekee kuvista erityisesti kirkkaampia ja laatu on hieman parempaa. Testien perusteella ominaisuus on hyvin toimiva ja käytännöllinen ja sen käyttäminen hämärässä on suositeltavampaa kuin normaalin kuvastilan, sillä ero on kuvien välillä on varsin selvä, vaikka tulos ei yötilalla ole aina kovin hyväkään. Alapuolella on kuvapari, josta yötilan parannukset käyvät ilmi.

Xiaomi on jo ainakin vuoden verran hyödyntänyt puhelimiensa kameroissa vahvasti tekoälyä ja myöskin Mi MIX 3:sta löytyy oma AI-kameratilansa. Xiaomi ei ole toistaiseksi ottanut tekoälyä kameroihinsa kuitenkaan yhtä vahvasti kuin Huawei, jonka vastaavaa toiminnallisuutta on jopa jouduttu moittimaan kuvien värien vääristelemisestä. Xiaomin AI-kuvaustila muokkaa kuvien värimaailmaa selvästi maltillisemmin, mikä on ainakin allekirjoittaneen mielestä miellyttävämpää. Kaksoiskamerassa tekoäly onnistuu tunnistamaan kuvattavia kohteita 27 eri kategoriasta. Pääkamerassa on myös ominaisuudet: AI dynamic bokeh, AI studio lighting, AI special effects ja AI super resolution.

Testijakson aikana otettiin muutama kuvapari, joista nähdään selvästi mitä AI-kuvastila muokkaa Mi MIX 3 -puhelimella otetuissa kuvissa. Erityisesti sinisestä taivaasta tehdään selvästi kirkkaampi ja tummista alueista hieman valoisempia. Toisessa kuvaparissa nähdään, että kamera on tunnistanut kuvattavan lunta, jonka takia kuvasta on tehty kokonaisuudessaan hieman kirkkaampi. Kuvapareista nähdään lisäksi, että AI-kuvaustila muokkaa kuvaa hyvin varovasti ja eroa on useasti todella vähän verrattuna normaaliin kuvaan. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu ilman AI-kuvaustilaa ja oikeinpuoleinen taasen AI-kuvaustilan ollessa päällä.

Videokuvausta ei Mi MIX 3:n lyhyehkön testijakson aikana kunnolla päästy testaamaan ja puhelimella taltioitiin vain muutamia lyhyitä videopätkiä. Kokonaisuudessaan videokuvaus oli kuitenkin varsin hyvää, eikä siitä ole suuremmin valittamista. Kamera kykenee videokuvaukseen korkeintaan 4K 60 FPS -tarkkuudella, mutta mukana on myös vaihtoehdot: 4K 30 FPS, 1080p 30 FPS, 1080p 60 FPS ja 720p 30 FPS. Testien perusteella videoiden tarkkuus on miellyttävä ja tärinää ei ollut paljoa optisesti vakautetun kameran ansiosta. Huomioita seikka kaksoiskameran toiminnassa on myös se, ettei videoissa pystytä hyödyntämään millään tavalla teleobjektiivin tarjoamaa optista zoomausta. Yksi Mi MIX 3:n videopuolen hehkutetuimmista ominaisuuksista on hidastusvideokuvaus, jota on mahdollista taltioida huippupuhelimien tyylisesti 720p 960 FPS -tasoisena.

Puhelimen etukamerat + salama.

Etukameroista Mi MIX 3 -puhelimesta löytyy kaksin kappalein ja ne on piilotettu puhelimen erikoisen magneettisen liukurakenteen sisälle. Verrattuna muihin Xiaomin MIX-malliston älypuhelimien etukameroihin, niin Mi MIX 3:n etukamera on aivan omalla tasollansa. Pääkamerana hyödynnetään 24 megapikselin Sonyn valmistamaa IMX576 sensoria, jossa on 1,8 μm pikselikoko. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 2 megapikseliä ja kyseessä on OC0A10-sensori, jossa on 1,75 μm pikselikoko.

Kaksoisetukamera tuottaa todella vaikuttavaa jälkeä ja kyseessä onkin pitkälti myös selfie-kuvaajan unelmapuhelin. Etukameran kuvat ovat hyvässä valaistuksessa todella hyviä ja niiden värimaailma on miellyttävä. Tietyissä tilanteissa muun muassa ulkoilmassa värimaailma on varsin haalea, mutta kokonaisuudessaan etukamera tuottaa hyvää jälkeä. Hämäräkuvauksen kaveriksi Xiaomi on laittanut mukaan myös pehmeän selfie-salaman, joka parantaa kuvia selvästi.

2 megapikselin kamera on tarkoitettu syvyysterävyyden taltioimiseen selfie-kuvissa ja testien perusteella se myös toimii varsin hyvin. Muotokuvatilassa selfieihin taltioidaan pitkälti virheetön taustasumennus ja ainakin itse yllätyin jopa positiivisesti kaksoiskameran toiminnasta selfie-kuvaamisessa. Xiaomi Mi MIX 3:n etukamera tukee myös HDR-kuvaamista, studiovalaistusta, tekoälyominaisuuksia ja muita kiinalaisista puhelimista tuttuja kauneustoimintoja. Videokuvasta etukameralla on mahdollista harrastaa 720p tai 1080p -tarkkuudella ja mukana on myös elektroninen kuvanvakautus. Videokuvauksessa Mi MIX 3 tukee lisäksi reaaliaikaista taustansumennusta, joka tuntui testeissä toimivan myös yllättävän hyvin.

Kamerasovellus on myöskin Mi MIX 3:n kohdalla tuttu jo muista Xiaomin puhelimista. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Kamera tarjoaa myös lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, neliö, muotokuva tai manuaalitila. Koska Xiaomi Mi MIX 3 on huippupuhelin, niin myös manuaalitila tarjoaa mukavasti säätömahdollisuuksia. Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa (100-3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 s – 32 s) sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös vaihtaa Mi MIX 3:n toiselle kameralle, eli teleobjektiiville. Tällöin käytettävissä ovat vastaavat manuaalisäädöt, mutta hieman rajoitettuna. Esimerkiksi valotusajan maksimi on 1/2 sekuntia.

Kuten jo Xiaomi Mi 8 Liten arvostelun kohdalla otin esille Xiaomin yhden tuoreimmista ominaisuuksista kameran kohdalla, niin otan sen myös tässä arviossa esille, sillä Xiaomi on hieman päättänyt tehdä toiminnosta monipuolisemman. Kyseessä on muotokuvatilassa (bokeh) toimiva ominaisuus, jolla voidaan jälkikäteen muokata taustasumennuksen voimakkuutta tai lisätä siihen erilaisia efektejä. Näiden uusien efektien avulla kuvan taustaa saadaan selvästi elävämmäksi. Xiaomi Mi MIX 3:n kohdalla ominaisuus on tuotu myös reaaliaikaisesti saataville kamerasovelluksen muotokuvatilaan. Tässä kohtaa on mahdollista nyt reaaliaikaisesti muokata asetuksia, eikä niitä enää tarvitse erikseen jälkikäteen säädellä. Toiminto on mielestäni varsin toimiva ja varmasti tietyissä tilanteissa myös tarpeellinen. Alla muutama kuvakaappaus ominaisuudesta ja erilaisista säätömahdollisuuksista:

Liukumekanismin ominaisuudet

Olemme jo hieman käsitelleet puhelimen liukumekanismia, mutta yksinkertaisesti tämä toimii manuaalisesti näyttöä työntämällä alaspäin, jolloin etukamerat ilmestyvät esille puhelimen yläreunaan. Yksinkertaisuudessaan etukameroiden piilottaminen on liukumekanismin tarkoitus, mutta Xiaomi ei ole tyytynyt ainoastaan tähän, vaan on keksinyt myös muutamia hyödyllisiä toiminnallisuuksia liukumekanismille.

Puhelimen asetuksista löytyy erillisiä asetuksia liukumekanismille. Asetuksissa on muun muassa asettaa pikavalintoja aina kun näyttö työnnetään alas. Käyttäjä voi esimerkiksi valita, että näyttöä täyntämällä alas avataan etukamera selfieiden ottamista varten tai avataan Xiaomin kustomoima pikavalikko, mihin on laitettu pikavalintoja muutamiin puhelimen sovelluksiin. Pikavalikossa on mahdollista käynnistää muun muassa ajastin, sääsovellus, ääninauhuri, laskin, skanneri, muistiinpanot, kamera tai taskulamppu. Pikavalikon sovellukset on määritetty Xiaomin toimesta, eikä ne ole ainakaan tällä hetkellä käyttäjän muutettavissa.

Liukumekanismi avattuna.

Xiaomi Mi MIX 3:n käyttäjä voi myös valita minkä tahansa puhelimen sovelluksen käynnistymään, kun näyttö työnnetään alas, joten myöskin käyttäjä pystyy itse vaikuttamaan ja kustomoimaan liukumekanismin ominaisuuksia. Vaihtoehtoisesti voidaan myös valita, ettei näyttöä liu’uttamalla tapahdu mitään.

Xiaomi on lisännyt tuttuun kiinalaiseen tyyliin mukaan myös äänitehosteita, joita on mahdollista käyttää aina kun liukumekanismia käytetään. Puhelin toistaa äänen aina kun näyttö liu’utetaan alas tai ylös ja mukana on viisi äänitehostetta. Tämä äänitehosteet ovat: hi-tech, soturi, mekaniikka, viisaus ja sytytin. Testien perusteella äänitehosteet tuovat mielenkiintoista vivahdetta liukumekanismiin, mutta samalla ne ovat myös varsin turhia. Onneksi Xiaomi antaa mahdollisuuden myös ottaa äänitehosteet pois käytöstä.

Liukumekanismia voidaan hyödyntää myös lukituksen avaamisessa. Toistaiseksi Xiaomin tuotteet eivät tue Suomen markkinoilla kasvojentunnistusta, joten toiminto ei ole käytössä jos puhelimen alueeksi on valittu Suomi. Jos puhelimen alueeksi valitsee esimerkiksi Iso-Britannian, niin kasvojentunnistusasetukset tulevat näkyviin puhelimeen. Alueen valinta ei vaikuta mitenkään puhelimen käyttöön, sillä kielen voi pitää edelleen suomena. Kun kasvojentunnistus on käytössä, se korvaa lukitusnäytöllä liukumekanismin pikavalinnat ja aina kun puhelimen näyttö työnnetään alas aktivoituu kasvojentunnistus välittömästi ja avaa laitteen lukituksen hyvin nopeasti.

Uusi AI-painike on hyödyllinen myös Suomessa

AI-painike löytyy puhelimen vasemmasta kyljestä.

Viime vuosina monet älypuhelinvalmistajat ovat lisänneet huippupuhelimiinsa ylimääräisen painikkeen ja myöskin Xiaomi Mi MIX 3:sta sellainen löytyy. Muun muassa Samsungin puhelimissa on ollut muutaman vuoden Bixby-painike, josta aukeaa ainoastaan Bixby-sovellus, eikä sen tilalle ole mahdollista asettaa muita toimintoja. Myöskin LG-puhelimissa on ollut ylimääräinen painike, joka avaa Google Assistantin. Xiaomi Mi MIX 3:ssa on myös painike, joka on tarkoitettu avaamaan Kiinan versiossa Xiaomin oman henkilökohtaisen avustajan ja globaalissa versiossa Google Assistantin.

Tällä hetkellä painike, joka avaa ainoastaan Google Assistantin on varsin hyödytön Suomessa, sillä ominaisuus ei ole käytössä vielä suomen kielellä. Xiaomi kutsuu painiketta nimellä AI-painike ja kaikessa yksinkertaisuudessaan painikkeen toiminta on varsin yksinkertainen. Painamalla AI-painiketta pohjassa aukeaa Google Assistant, jolloin silta voi kysyä kysymyksen, ja kun painike vapautetaan, antaa Assistant käyttäjälleen vastauksen mikäli puhelimen kieli on englanti. Suomessa painiketta painamalla aukeaa ainoastaan Google-sovellus, jossa on uutissyöte ja Googlen hakupalkki, joten kyseessä on sinällään varsin turha painike Suomessa.

Onneksi Xiaomi on tehnyt painikkeestaan myös monipuolisemman, minkä ansiosta siitä on myös hyötyäkin täällä Googlen hylkäämällä maaperällä, johon ei ole Google Assistantia saatu. Pitkään painalla tai kaksoispainamalla painiketta on mahdollista suorittaa muutamia Xiaomin määrittämiä toimintoja, joita ovat muun muassa edellisen sovelluksen avaaminen, taskulampun käynnistäminen tai lukutilan aktivoiminen.

AI-painike on kokonaisuudessaan siis varsin monipuolinen verrattuna pahimpiin kilpailijoihin. Valitettavasti painiketta ei voi kokonaan aktivoida pois käytöstä, jonka takia puhelimen lukitusta avatessa on useasti Googlen sovellus käynnissä, sillä yhdellä painalluksella painike avaa Googlen sovelluksen. Ongelma on hieman samanlainen kuin Samsungin puhelimissa on ollut. Henkilökohtaisesti toivon, että Xiaomi antaisi jossain kohtaa mahdollisuuden AI-painikkeen ominaisuuksien poistamiseksi, mutta tätä on varmasti turha odotella ainakaan hetkeen.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi Mi MIX 3:ssa on Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmänä Xiaomi hyödyntää Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -versiota, jonka päällä toimii yhtiön oma MIUI 10 -käyttöliittymä. Tuttuun tapaan MIUI 10 on edelleen varsin huomattavasti kustomoitu Android-versio, jossa on kuitenkin paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, joita vakio-Android ei tarjoa. Olemme jo viime vuonna käyneet MIUI 10 -käyttöliittymän uudistuksia läpi Xiaomi Mi 8 -arvostelun kohdalla läpi, joten tässä arviossa ei enää juurikaan tulla siihen keskittymään suuremmin.

Testijakson aikana Xiaomi Mi MIX 3 sai yhden päivityksen testijakson lopussa puhelimessa oli Googlen 1. joulukuuta 2018 julkaisevat tietoturvakorjaukset. Xiaomi ei siis pysty kunnolla tarjoamaan edelleenkään tuoreimpia tietoturvakorjauksia huippupuhelimilleen, vaan päivitykset laahaavat useasti 1-3 kuukautta perässä.

MIUI 10 on Xiaomi Mi MIX 3 -puhelimessa hyvin samanlainen kuin lukuisissa muissa Xiaomin puhelimissa, joten mitään suuria muutoksia ei ole tehty silmällä pitäen juurikin kyseistä puhelinta. MIUI 10 tarjoaa edelleen erinomaisen eleohjauksen sekä muita monipuolisia ja laajoja ominaisuuksia. Juurikin laajat asetukset sekä Xiaomin omat toimivat sovellukset ovat MIUI 10:n parhaimpia puolia.

Vaikka MIUI 10 on raskaasti kustomoitu käyttöliittymä verrattuna puhtaaseen Androidiin, niin Xiaomin ratkaisua ei voi sanoa huonoksi. Toki osa käyttäjistä tykkää puhtaammasta Androidista, mutta osa haluaa taasen paljon asetuksia ja ominaisuuksia, joihin MIUI 10 on erinomainen vastaus. Huonoimmista puolista MIUI 10 -käyttöliittymässä on tällä hetkellä muun muassa Androidin tuttu sovellusvalikon puuttuminen sekä virransäästöominaisuudet, jotka vaikuttavat myös ilmoituksien näkymiseen. Kuten monen muunkin Xiaomin puhelimen kohdalla, niin myös Mi MIX 3:n kanssa oli ilmoituksien kanssa ongelmia. Tällä kertaa ilmoitukset tulivat näkyviin varsin hyvin, mutta tiettyjen sovelluksien kohdalla ilmoitukset eivät tullee näkyviin lukitusnäytölle, vaikka kaikki luvat ilmoituksille oli annettu asetuksista.

Xiaomi Mi MIX 3:n kohdalla MIUI 10 -käyttöliittymään on tuotu muun muassa mielenkiintoinen ilmoitusvalo-ominaisuus. Aina kun ilmoitus saapuu puhelimeen näytön ollessa kiinni, niin näytön reunoihin tulee värillinen ”ilmoitusvalo” hieman samanlailla aina kuin näytön työntäisi alaspäin. Vaikka puhelin tukeekin Always-on-display-ominaisuutta, niin valojuovien vilauttaminen näytön reunoissa huomauttaa ilmoituksista selvästi paremmin. Muun muussa valojuovat ovat näytöllä WhatsApp-ilmoituksen tullessa vihreät ja Spotifyssa musiikin vaihtuessa sininen. Väri vaihtelee siis sovelluskohtaisesti.

Kokonaisuudessaan MIUI 10 -käyttöliittymä sekä Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä toimivat testijakson aikana sujuvasti ja ilman ongelmia. Vaikka MIUI 10 on raskaasti kustomoitu Android-versio, niin silti sen käyttäminen on sulavaa ja ongelmatonta. Käyttöliittymä tukee myös suomen kieltä. MIUI 10 on kuitenkin kokonaisuutena varsin paljon mielipiteitä jakava käyttöliittymä, mutta todellisuuden sen hyödyt tulevat vasta pidemmällä aikavälillä esille.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi MIX 3 -puhelinta.

Koska Mi MIX 3 on Xiaomin tuorein huippupuhelin, niin samalla se on myös yhtiön paraspuhelin. Vaikka puhelin julkaistiin jo vuonna 2018, niin myyntiin se saapui globaalisti vasta tammikuussa 2019. Kyseessä on edelleen todella vaikuttava ja erilainen älypuhelin, jollaista ei Suomen markkinoilta vielä aikaisemmin ole löytynyt.

Testijakson aikana Xiaomi Mi MIX 3 osoittautui erinomaiseksi älypuhelimeksi, sillä laitteessa on kaikki perusasiat kunnossa ja samalla liukurakenne mahdollistaa uusia toimintoja. Itse tykästyin loistavaan ja suureen AMOLED-näyttöön, hyviin kameroihin, tehokkaaseen Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin sekä nopeaan sormenjälkilukijaan. Myöskin puhelimen Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmä yhdessä MIUI 10 -käyttöliittymän kanssa tarjosivat hyvän käyttökokemuksen ohjelmistopuolella. Myöskin puhelimen liukurakenne ja sen laajat toiminnallisuudet olivat positiivinen yllätys.

Mutta koska kyseessä on ensimmäisiä liukurakenteisia älypuhelimia, niin myös joitakin heikkouksia oli havaittavissa. Liukurakenne nimittäin vaikuttaa suoraan myös laatutuntumaan ja Mi MIX 3:n kohdalla liukurakenne tuntui hieman väljältä. Toinen heikkous on puuttuva vedenkestävyys sekä keraaminen takaosa oli tuttuun tyyliin erittäin liukas. Lisäksi teknisessä toteutuksessa on kaksi puutetta: muistikorttipaikka ja kuulokeliitin puuttuvat. Xiaomi Mi MIX 3 on kuitenkin kokonaisuutena varsin vaikuttava paketti omassa hintaluokassaan puutteistaan huolimatta.

Xiaomi Mi MIX 3 maksaa Suomessa 599 euroa ja tarjolla on ainoastaan musta väriversio. Suomessa on lisäksi tarjolla ainoastaan 6 gigatavun RAM-muistilla sekä 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio. Hintaluokassaan Xiaomin uutuuspuhelin taistelee samoista kuluttajista kuin OnePlus 6T sekä Honor View20. Mielestäni Mi MIX 3 -puhelinta ei ole Suomessa hinnalla pilattu, sillä laite tarjoaa erinomaisia ominaisuuksia sekä hieman erilaista toteutusta kuin kilpailijansa. Suomessa Xiaomi Mi MIX 3 on myynnissä ainakin Verkkokauppa.comin kautta.

Xiaomi Mi MIX 3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.5

Hyvää
  • Loistava AMOLED-näyttö
  • Laadukas rakenne
  • Hyvät kamerat
  • Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Tuore Android 9.0 Pie ja MIUI 10:n monipuoliset ominaisuudet (varauksin)
  • Langaton laturi ja suojakuori mukana myyntipakkauksessa
Huonoa
  • Liukurakenne hieman väljä
  • Ei IP-luokituksen mukaisesti veden- tai pölynkestävä
  • Keraaminen takapinta on hyvin liukas
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Kuulokeliitin puuttuu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut