ArvostelutOnePlus

Testissä OnePlus 3T – tuttu puhelin parilla parannuksella

Viime vuonna kiinalainen OnePlus toi markkinoille kaksi uutta puhelinta, jotka ovat ulkoisesti identtiset, mutta sisällä oleva tekniikka on hieman erilaista. Tällä kertaa testiini päätyi OnePlus 3T, joka on yhtiön tämän hetkinen lippulaivapuhelin. Jo viime vuoden kesällä puhelimen edeltäjä OnePlus 3 käväisi testissäni ja tykästyin erityisesti laitteen erinomaiseen toteutukseen. Valitettavasti nyt uusi OnePlus 3T ei kuitenkaan saanut minua yhtä kovasti innostumaan, sillä se on periaatteessa sama puhelin, kuin edeltäjänsä.

OnePlus 3T on mielenkiintoinen ratkaisu OnePlussalta, sillä puhelimen edeltäjä kerkesi olemaan markkinoilla vain puolisen vuotta, jonka jälkeen julkaistiin vielä tehokkaampi ja edistyksekkäämpi seuraaja. Henkilökohtaisesti en odottanut OnePlussan esittelevän toista puhelinta vuoden 2016 aikana, mutta yllättäen yhtiö kuitenkin ilmoitti uudesta puhelimestaan marraskuussa. OnePlus 3T:ssä on muutamia selkeitä parannuksia edeltäjäänsä verrattuna, niitä ovat mm. akunkesto, etukamera sekä kasvanut muistikapasiteetti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus 3T on valitettavasti kuitenkin pitkälti edeltäjänsä kaltainen. Molemmista puhelimista löytyy samainen ulkokuori, sama kamera ja samat ominaisuudet, joiden takia henkilökohtaisesti en ole ollut kovinkaan innostunut tästä uudesta päivitetystä versiosta. Toki alkuperäinen OnePlus 3 otettiin pois myynnistä uuden mallin tieltä, jonka takia kuluttajat eivät voi päättää haluavatko halvemman ja hieman tehottomamman, mutta silti vielä täysin relevantin OnePlus 3:n, vai haluavatko he päästä hifistelemään tehokkaammalla OnePlus 3T -puhelimella. OnePlus tarjoaa tällä hetkellä vain uutta OnePlus 3T -mallia, ja hyvä niin, vaikka OnePlus 3 olisi ollut monelle vielä pitkään tarpeeksi täydellinen puhelin.

Mielestäni OnePlus 3T on myös erikoinen julkaisu siinä suhteessa, että monet, mahdollisesti miljoonat kuluttajat olivat vain muutamaa kuukautta aikaisemmin kerenneet ostamaan OnePlus 3:n ja jo samana vuonna puhelin muuttui ”vanhentuneeksi” malliksi. Rohkenen väittää, että monet OnePlussan kuluttajista ovat hyvin tietoisia siitä, mitä ovat ostaneet ja yleisesti tällaiset ihmiset ovat odottaneet, ettei heidän puhelimensa ole jo heti ostamisen jälkeen vanhentuneita malleja. OnePlus 3T:n julkaisu siis oli varmasti monille kuluttajille pienoinen järkytys, jos olivat juuri kerenneet ostamaan alkuperäisen version. Mielestäni OnePlus 3 on kuitenkin tällä hetkellä vieläkin relevantti puhelin, mutta OnePlus 3T olisi varmasti monelle mieleisempi jo suuremman muistin ja suuremman akun ansiosta.

Tässä artikkelissa tulemme käymään uuden OnePlus 3T -puhelimen uudistuksiensa osalta tarkemmin läpi, ja jätämme muut seikat pienemmälle huomiolle, jotka ovat täysin samat kuin kesällä arvostelemassamme OnePlus 3 -puhelimessa. OnePlus 3 arvostelun voit lukea täältä. Suomessa uutta OnePlus 3T -puhelinta myy Elisa, jota kautta myös me saimme testilaitteen käsiimme.

Tekniset tiedot
OnePlus 3T
Mitat: 152.7×74.7×7.35 mm
Paino: 158 g
Näyttö: 5.5 tuumaa AMOLED (1920×1080)
Suoritin: neliytiminen Snapdragon 821 (Adreno 530)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia 64/128 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 megapikselin pääkamera ja 16 megapikselin etukamera
Akku: 3400 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat (OxygenOS 4.0.1)
Muuta: Dash Charge & sormenjälkilukija

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivitettyä tekniikkaa ja parempaa kameraa

OnePlus 3T:ssä pääuudistukset kohdistuvat päivitettyyn järjestelmäpiiriin sekä tarkempaan etukameraan. Samalla puhelimeen on tuotu enemmän muistia, jota on tällä kertaa 128 gigatavua. Puhelimesta ei löydy paikkaa muistikortille, joten OnePlus 3T:hen ei ole mahdollista edeltäjänsäkään tapaan hankkia lisää tallennustilaa muun muassa kuville ja musiikeille. OnePlus 3T:stä on tarjolla myös 64 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio.

Aikaisemmassa OnePlus 3 -puhelimessa käytettiin Qualcommin Snapdragon 820 -järjestelmäpiiriä, mutta nyt OnePlus 3T:n kohdalla se on vaihtunut hieman tehokkaampaan Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriin, joka koostuu kahdesta 2.35 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo-ytimestä sekä kahdesta 1.6 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo-ytimestä. Järjestelmäpiirin kaverina on mallista riippumatta aina 6 gigatavua RAM-muistia. Grafiikkasuorittimena puhelimessa toimii Adreno 530. OnePlus 3T on tällä hetkellä yksi markkinoiden tehokkaimmista Android-puhelimista.

Testasimme joulukuussa kiinalaisen LeEco Le Pro 3 -puhelimen, joka on teknisesti hyvin lähellä OnePlussan uusinta puhelinta. LeEcon kohdalla kehuin puhelinta nopeimmaksi Android-puhelimeksi, mutta viimeisimpien testieni mukaan OnePlus 3T on kuitenkin tehokkain puhelin heti Applen iPhone 7 -puhelimien jälkeen, jos tarkastellaan AnTuTun mittaustuloksia. Testijakson aikana OnePlus 3T vastaanotti useita päivityksiä, jotka paransivat suorituskykyä. Viimeisimpänä päivityksenä puhelin sai Android 7.0 Nougat -version sisältävän OxygenOS 4.0 -päivityksen. LeEco Le Pro 3:n ja OnePlus 3T:n AnTuTu-pisteet ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, eikä niissä ole juurikaan eroa. Testijakson aikana myös muutamat OnePlussan päivitykset tiputtivat AnTuTun antamia pisteitä niin, että LeEco Le Pro 3 oli taas maailman ”tehokkain” Android-puhelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testijakson aikana en huomannut OnePlus 3T:n toiminnassa pätkimisiä. Puhelinta on siis sulava käyttää, aivan kuten edeltäjäänsäkin. OnePlus 3T pyörittää hyvin myös raskaita pelejä ja sovelluksia, enkä huomannut näidenkään kohdalla minkäänlaisia ongelmia.

OnePlus 3T:n takakamera on pysynyt tismalleen samanlaisena kuin edeltäjämallissaan. Puhelimesta löytyvä kamera on suuruudeltaan 16 megapikseliä ja kamera-anturi on kokonaisuudessaan Sonyn käsialaa. Kamera hyödyntää kuvien vakauttamiseen elektronista ja optista kuvanvakausteknologiaa.

OnePlussan vakio kamerasovellus tarjoaa varsin kattavat kuvausominaisuudet. Puhelimesta löytyy manuaali -tila, jossa voi hienosäätää ISO-arvoa, valotusta ja tarkennusta. Puhelimen kamera tuottaa varsin kiitettävää jälkeä, mutta hämärissä olosuhteissa kannattanee kuitenkin varautua huonompaan laatuun. OnePlus 3:lla voi tallentaa myös 4K-videokuvaa, mutta vakio asetuksena on käytössä Full HD -tasoinen videokuvaus.

OnePlus 3T:n kamera on siis identtinen edeltäjänsä kanssa, joten myös kuvien laatu on pitkälti samanlaista. Puhelimen kamera on hyvä, mutta se ei aivan yllä esimerkiksi Samsungin uusimpien lippulaivapuhelimien tasolle. Peruskäyttäjälle OnePlus 3T:n kamera on kuitenkin riittävä.

Ainoa ero OnePlus 3T:n kameroista löytyy etukameran tarkkuudesta. OnePlus 3 piti sisällänsä 8 megapikselin etukamera, kun taas päivitetystä OnePlus 3T -mallista löytyy 16 megapikselin etukamera. Etukameralla saa otettua hyviä kuvia normaaleissa valoisissa olosuhteissa, mutta valitettavasti kovinkaan erikoista jälkeä ei kannata odottaa vaativimmissa hämärissä olosuhteissa.

Akku – Dash Charge on myyntivaltti

OnePlus pistää yleisellä tasolla uuden OnePlus 3T -mallin kohdalla akun jälleen kerran uudelle tasolle. Jo OnePlus 3:n kohdalla kehuin puhelimen akunkestoa sekä pikalatausta, sillä ne olivat hintaansa nähden hyvällä tasolla. Nyt OnePlus 3T:ssä on vielä suurempi akku, joka takaa vielä paremman akunkeston, kuin edeltäjässään.

Nyt OnePlus 3T:ssä on 3400 milliampeeritunnin akku, kun edeltäjästä löytyi 3000 milliampeeritunnin akku. OnePlus 3:n kohdalla kritisoin sitä, että akun kokoa on pienennetty verrattuna OnePlus 2 -puhelimeen, mutta nyt OnePlus 3T:n kohdalla asia on korjattu ja akun kokoa on suurennettu.

Myös OnePlus 3T tukee Dash Charge -teknologiaa, joka on OnePlussan itse kehittämä pikalatausteknologia. Dash Chargen myyntivaltti on muun maussa se, ettei puhelin pääse lämpenemään, koska latauksen aikana syntyvä lämpö siirretään laturiin ja latausjohtoon. Tämän teknologian avulla lämmön ei pitäisi päästä puhelimeen saakka. Aikaisemmin OnePlus 3:n kohdalla puhelin kuitenkin lämpeni latauksen aikana todella paljon, mutta nyt OnePlus 3T:n kohdalla en vastaavaan ongelmaan enää törmännyt.

Itse akku kesti testijakson aikana todella hyvin. Kevyellä käytöllä puhelimen akunvaraus oli illalla vielä 30 prosentin tienoilla, ja myös hieman raskaammallakin käytöllä akku ei loppunut kesken päivän. Puhelimen tukema Dash Charge -teknologia on yksi markkinoiden nopeimmista, ellei nopein pikalatausteknologia. Puolessa tunnissa puhelimen akku latautuu reilusti yli 50 prosenttiin ja noin tunnissa puhelimen akku on ladattuna täyteen.

Uutta väriä pintaan

Vaikka OnePlus 3T ja edeltäjänsä OnePlus 3 ovat ulkoisesti pitkälti identtiset, niin suurin ero löytyy kuitenkin puhelimen väristä. OnePlus 3T on saatavilla tummemman sävyisenä harmaana kuin OnePlus 3. OnePlus 3T on mahdollista ostaa myös kultaisena OnePlus 3:n tapaan, mutta valitettavasti sen saatavuus on heikompaa kuin tummanharmaan version.

OnePlus 3:n kohdalla en kovastikaan innostunut puhelimen ulkoisesta olemuksesta, sillä siitä puuttuu aikaisempien OnePlus-puhelimien tapaan oma uniikki persoonallisuus. Nyt OnePlus 3 ja 3T näyttävät pitkälti samanlaiselta kuin esimerkiksi osa Huawein puhelimista. En voi kuitenkaan olla erimieltä siitä, etteikö kyseessä olisi jälleen kerran laadukas puhelin, sillä se ei päästä mitään natinoita tai siitä ei löydy mitään muutakaan laatua heikentäviä seikkoja.

Yhteenveto

OnePlus 3T on mielestäni kyseenalainen seuraaja OnePlus 3:lle, koska kyseessä ei ole suuri päivitys. Toisinaan ajattelen, että kyseessä on turha välimalli. On odotettavissa, että OnePlus tulee julkaisemaan jo tänä vuonna seuraavan lippulaivapuhelimen, ja puolen vuoden päivitystahti puhelimelle on normaalista poikkeava. Yleisesti älypuhelinvalmistajat julkaisevat kerran vuodessa lippulaivapuhelimen, mutta OnePlus julkaisi vuonna 2016 kaksi lähes identtistä puhelinta. En osaa lähteä arvioimaan, onko OnePlus 3T valmistajalleen tarpeellinen puhelinmalli, mutta henkilökohtaisesti itse en innostunut kovinkaan paljoa hieman päivitetystä puhelimesta. Toki OnePlus 3T on yksi markkinoiden tämän hetken tehokkaimmista ja parhaista puhelimista alle 500 euron hintaluokassa, mutta varsinkin jo OnePlus 3:a käyttäneenä tuskin lähtisin kovin innokkaasti päivittämään vain vähän parempaan puhelimeen.

En lähde tässä artikkelissa tätä tarkemmin tarkastelemaan esimerkiksi puhelimen ulkoista laatutuntumaa, näyttöä tai käyttöjärjestelmää, sillä ne ovat identtiset OnePlus 3:n kanssa. OnePlus 3 kävi SuomiMobiilin testissä kesällä ja arvostelun löydät täältä. Suosittelen lukemaan myös arvostelun OnePlus 3:sta, sillä monet mietteeni puhelimesta ovat täysin samat kuin OnePlus 3T:stä.

Suomessa OnePlus 3T on saatavilla Elisan valikoimasta harmaana ja kultaisena. Puhelimesta on ostettavissa 64 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio 439 euron hintaan ja 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio 479 eurolla. OnePlus 3T on saatavilla myös OnePlussan omasta verkkokaupasta.

Lue myös arvostelu OnePlus 3:sta.

OnePlus 3T

9

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Veikkaisin että suurinta osaa Oneplussan ostajista ei kiinnosta onko puhelin ”vanhentunut” malli vai ei.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut