ArvostelutXiaomiYleinen

Arvostelussa Xiaomi Mi Note 10 – Markkinoiden monipuolisin kamerapuhelin

Xiaomi Mi Note 10

Xiaomi esitteli marraskuussa kotimarkkinoillaan Kiinassa Mi CC9 Pro -mallinimellä kulkevan älypuhelimen ja pian samainen laite julkaistiin Euroopassa nimellä Xiaomi Mi Note 10. Kyseessä on pitkälti sama laite, mutta Euroopassa julkaistiin myöskin kamerapuolella hieman kehittyneempi Xiaomi Mi Note 10 Pro. Tällä kertaa testattavaksi saatiin Mi Note 10 -perusversio ja kyseessä on erittäin mielenkiintoinen laite omassa 549 euron hintaluokassaan.

Uudessa Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa on toteutettu mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja. Puhelimessa nähdään pitkästä aikaa Xiaomin puhelimissa reunoilta kaartuva AMOLED-näyttöpaneeli sekä keskihintaluokan järjestelmäpiiri. Kameroita puhelimen takaosassa on peräti viisi kappaletta, joista yhden tarkkuus yltää jopa 108 megapikseliin. Lisäksi yksi puhelimen kohokohdista on massiivinen akku, jota ladataan 30 watin pikalaturilla. Xiaomi on pyrkinyt Mi Note 10:n kohdalla tuomaan markkinoille premium-puhelimelta vaikuttavan keskihintaluokan kamerakuninkaan, eikä mielestäni voi sanoa, etteikö siinä olisi myös onnistuttu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uuteen Xiaomi Mi Note 10 -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta muutaman viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi Note 10 (M1910F4G)
Mitat: 157.8 x 74.2 x 9.7 mm
Paino: 208 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasipinnat (Gorilla Glass 5)
Näyttö: 6.47 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / AMOLED/ 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 730G (2x 2.2 GHz Kryo 470 Gold & 6x 1.8 GHz Kryo 470 Silver)
Grafiikkasuoritin: Adreno 618
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1] (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.69 / 25 mm / 0.8 µm / 1/1.33" / PDAF / LAF / OIS) + 12 MP telekamera (f/2.0 / 50 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / PDAF / LAF / [2x optinen zoom]) + 8 MP telekamera (f/2.2 / 94 mm / 1/4.4" / PDAF / LAF / OIS / [5x optinen zoom]) + 20 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/2.8" / 1.0 µm) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5" / 1.75 µm)+  kaksi kaksois-LED-salamaa (normaali + pehmeä)
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.0 / 26 mm / 1/2.8" / 0.8 µm)
Akku: 5260 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + MIUI 11 (1. marraskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 30W pikalataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä / infrapunalähetin
Värit: Aurora Green / Glacier White / Midnight Black
Hinta: 549 €

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi Note 10:n myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa uuden Mi Note 10 -puhelimensa mustassa myyntipakkauksessa, jonka ulkopuolta koristavat Mi Note 10 -mallinimi sekä Xiaomin perinteikäs Mi-logo. Yhdellä pakkauksen reunoista on mainittuna sisältä löytyvän laitteen mallikoodi, muistiversio sekä väriversio. Lisäksi myyntipakkauksen ulkopuolelta käy ilmi muun muassa laitteen IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Tämän jälkeen löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, takuukortin sekä läpinäkyvän pehmeämuovisen suojakuoren. Myyntipakkauksen pohjalta löytyvät myöskin USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 30 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi Note 10:n myyntipakkaus ei pääse juurikaan yllättämään, vaan se on juurikin sellainen, jota Xiaomilta voidaan odottaakin. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta ei juurikaan mitään ylimääräistä. Suojakuori on loistava lisä myyntipakkaukseen, sillä nyt sellaista ei tarvitse välttämättä enää erikseen ostaa. Lisäksi tehokas 30 watin pikalaturi suoraan pakkauksesta on erinomainen päätös, sillä puhelimen ostajat pääsevät lataamaan laitetta heti nopeimmalla tavalla.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on alusta asti tullut tunnetuksi laadukkaista mutta edullisista älypuhelimistaan, eikä Mi Note 10:n ulkoisessa laatutuntumassa ole suuremmin valittamisen aihetta. Xiaomi on valmistanut puhelimen nimittäin alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista, jotka yhdessä takaavat miellyttävän premium-tuntuman. Lisäksi Xiaomi on julkaissut Mi Note 10 -puhelimen kolmessa tyylikkäässä värissä, jotka ovat Midnight Black, Glacier White sekä Aurora Green. Testiin saatiin tyylikkään vaalea Glacier White, eli jäätikön valkoinen väriversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Mi Note 10 on hyvin vastaava kuin Huawei P30 Pro. Puhelin istuu erittäin hyvin käteen, ja takaosan kaartuva lasipinta parantaa käyttömukavuutta. Kyseessä on kuitenkin varsin liukas laite, minkä vuoksi suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa. Lasipinnat keräävät myös sormenjälkiä, mutta onneksi ne eivät näkyneet kovin hyvin ainakaan valkoisessa väriversiossa. Jämäkkyyttä puhelimesta ei myöskään puutu, eikä puhelin päästänyt mitään natinoita, vaikka sitä käsissä hieman väänteli. Testijakson aikana puhelimen takaosan lasipintaan ei tullut yhtään huomattavaa naarmua, mutta näyttölasiin syntyi joitakin ikäviä naarmuja. Puhelimen mukana ei ole esiasennettuna suojakalvoa näytössä.

Muotoilun osalta Xiaomi on ottanut vaikutteita vahvasti Huaweilta, sillä Mi Note 10 on kuin Huawei P30 Pron kaksoisveli. Etu- ja takaosa näyttävät hyvin samanlaisilta, minkä lisäksi Xiaomi on ottanut vielä alumiinikehyksen toteutuksessa oppia Huaweilta, sillä ylä- ja alapäädyt on Huawei P30 Pron tapaisesti tasoitettu. Muotoilu on siis hieman geneerinen ja tylsä, mutta ei mielestäni millään tavalla huono. Henkilökohtaisesti tykkäsin Huawei P30 Pron muotoilusta, joten tykkään myös Mi Note 10:n muotoilusta.

Xiaomi on ilmoittanut Mi Note 10 -puhelimen virallisiksi mitoiksi 157,8 x 74,2 x 9,7 millimetriä ja painoksi 208 grammaa. Kokonaisuudessaan kyseessä on varsin paksu puhelin verrattuna moniin muihin Xiaomin puhelimiin. Paksuus voidaan selittää helposti laitteen sisältä löytyvällä massiivisella akulla, joka tekee laitteesta myös varsin painavan verrattuna kilpaileviin laitteisiin. Testijakson aikana ylimäärinen paksuus ja paino eivät suuremmin haitanneet ja siihen tottui erittäin helposti. Suurempi paino ja paksuus ovat uhrauksia, joita joudutaan tekemään paremman akunkeston takia. Uskonkin monille kelpaavan enemmin hyvä akunkesto, hieman enemmän painoa, kun taasen heikompi akunkesto ja markkinoiden kevein ja ohuin muotoilu.

Kameroiden sijainti on hyvin lähellä Huawei P30 Pron toteutusta.

Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut Mi Note 10 -puhelimeen IP-luokitusta, mikä tarkoittaa, ettei puhelin kestä vettä. Laitetta ei kannata siis ainakaan tarkoituksellisesti upottaa veteen, sillä se saattaa hajota siitä. Jonkinlaisen vedenkestävyyden puhelin on saanut, sillä esimerkiksi SIM-korttiluukku on suojattu erillisellä tiivisteellä. Yleisesti Xiaomin puhelimissa on vähintään roiskevettä hylkivä nanopinnoite, jonka voidaan olettaa löytyvän myös Mi Note 10 -mallista. IP-luokituksen puuttumista voidaan pitää puhelimen heikkoutena, sillä siitä olisi käyttäjälle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Etuosasta Mi Note 10 -puhelinta katsottuna voidaan havaita selviä yhtäläisyyksiä Huawei P30 Pro -puhelimeen, sillä suuria erovaisuuksia ei ole. Etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka kaartuu molemmilta kyljiltään hieman. Vastaava näyttöratkaisu on tuttu muutamista huippuluokan älypuhelimista erityisesti Samsungilla, mutta nyt kyseessä on järjestyksessään toinen Xiaomin puhelin, jossa on reunoilta kaartuva näyttöpaneeli. Ensimmäistä kertaa kaartuva näyttö Xiaomilta nähtiin Mi Note 2 -puhelimessa. Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen näytössä on myöskin pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy luonnollisesti etukamera. Näyttöön Xiaomi on integroinut optisen sormenjälkilukijan sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näyttölasin ja alumiinikehyksen väliin Xiaomi on myöskin asettanut perinteisen puheluihin käytettävän kuulokkeen, joka on lähes huomaamattoman pieni.

Mi Note 10 -puhelimen takaosassa Xiaomi on ottanut käyttöön selvästi Huawein tyylisen ratkaisun, jossa teksti ja kamerat ovat samansuuntaisesti. Takaosan vasemmasta yläkulmasta löytyy selvästi muusta rungosta koholla oleva kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria ja laserautomaattitarkennuksen tekniikka. Kamera-alueen alapuolelta löytyy vielä kaksi erillistä kamerasensoria, jotka ovat rungon tasolla. Kameroiden oikealla puolella on myöskin kaksi kaksois-LED-salamavaloa, joita käytetään eri kuvaustilanteissa. Lisäksi takaosassa kameroiden rinnalla on teksti ”108MP”, joka viittaa pääkameran tarkkuuteen sekä teksti ”5X OPTICAL”, joka viittaa kameran zoomaustukeen. Laitteen takaosasta löytyy myöskin Xiaomin logo ja muun muassa CE-logo, valmistusmaa sekä mallikoodi.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteisien virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Valitettavasti muistikorttipaikkaa puhelimeen ei ole saatu. Puhelimen kaikki painikkeet ovat myös valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista, ja painikkeiden tuntuma on miellyttävä. Xiaomi on jättänyt Mi Note 10:n vasemman kyljen kokonaan tyhjäksi, mutta puhelimen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Laitteen alareunassa on myöskin kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Xiaomi hyödyntää Mi Note 10:ssä teknisesti täysin identtistä näyttöpaneelia kuin Huawei hyödynsi alkuvuoden P30 Pro -huippupuhelimessaan. Näyttö on kooltaan 6,47 tuumaa ja Xiaomi kutsuu näyttöpaneelia nimellä 3D AMOLED. Tämä viittaa molemmilta reunoilta kaartuvaan ratkaisuun, joka on nähty usein Samsungin huippupuhelimissa. Xiaomi on kertonut näytön tarkkuuden yltävän Full HD+ -tasolle, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee mukavat 398 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöpaneelin pitäisi yltää myös 600 nitin kirkkauteen sekä se tukee HDR-toistoa. Näyttöä on suojaamassa myöskin Gorilla Glass 5 -lasi.

Puhelimen näytössä on trendikäs 19,5:9-kuvasuhde, mikä tarkoittaa myöskin usein pisaramaista loviratkaisua. Lovea varten Xiaomi tarjoaa myös varsin monipuolisesti asetuksia, sillä lovi voidaan muun muassa piilottaa perinteiseen tyyliin muuttamalla ympäröivät alueet mustaksi. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuudet ”poistaa” loven kokonaan siirtämällä myös tilapalkin loven alapuolelle. Henkilökohtaisesti en kokenut pisaramaisen loven häiritsevän suuremmin käyttöä, minkä takia annoin loven näkyä koko testijakson ajan.

Näytölle tarjotaan yleisellä tasolla myöskin yllättävän paljon säätömahdollisuuksia. Esimerkiksi näytön värejä voidaan säätää monipuolisesti muun muassa kolmen oletusasetuksen avulla (oletus, lämmin, viileä) tai erillisestä väriympyrästä, joka asetuksista löytyy. MIUI 11:n yksi uusista ominaisuuksista oli tumma tila, joka näyttää erityisesti Mi Note 10:n AMOLED-näytöllä erittäin hyvältä. Tumman tilan saa aktivoitua käyttöön näytön asetuksien kautta.

Xiaomi on tehnyt muutoksia myöskin Always-on-display-toiminnallisuuteen Mi Note 10:n kohdalla. Kyseessä on siis ominaisuus, jonka avulla saadaan kello ja ilmoitukset näkyviin puhelimen ollessa valmiustilassa. Nyt asetuksista löytyy monipuliset kustomointimahdollisuudet toiminnallisuudelle, sillä erilaisia kellotauluja on useita ja näytölle on mahdollista laittaa tyylikkäitä tekstejä tai säätää värejä oman mielen mukaisesti.

Kokonaisuudessaan Mi Note 10:n näyttö on erittäin vaikuttava. AMOLED-tekniikka tekee katselukokemuksesta erinomaisen, sillä musta on oikeasti mustaa. Näyttö toistaa oletusasetuksilla värit erinomaisesti, minkä lisäksi siinä on hyvät katselukulmat sekä kirkkaus riittää hyvin monessa tilanteessa.

Tekniikka ja suorituskyky

Vaikka Mi Note 10 on varusteltuna maailman ensimmäisellä 108 megapikselin kamerasensorilla sekä huippuluokan premium-rakenteella, niin tekniikka laitteen sisuksissa on tarkoitettu keskihintaluokan puhelimiin. Tehoista on nimittäin vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri, joka nähtiin aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 9T -puhelimessa.

Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri on valmistettu 8 nm valmistusprosessilla ja se rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 470 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 470 Silver -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa hoitaa Snapdragon 730G -piirissä Adreno 618. Xiaomi Mi 10 on myynnissä vain yhdessä muistivariantissa, jossa on 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimesta on myöskin kameroiden osalta hieman parempi pro-versio, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää laitteessa LPDDR4x-muistia ja UFS 2.1 -tallennustilaa. Mi Note 10 -puhelimeen ei valitettavasti ole saatu muistikorttipaikkaa, mitä voidaan pitää jopa heikkoutena.

Xiaomi Mi Note 10 tarjoaa kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, mutta ei muistikorttipaikkaa.

Koska Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri on tarkoitettu ylemmän keskihintaluokan älypuhelimiin, niin suorituskykyä on monessa tilanteessa tarpeeksi. Lippulaivajärjestelmäpiirien tasolle ei luonnollisestikaan päästä. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Xiaomin ottavan puhelimessa käyttöön ennemmin Snapdragon 855 -järjestelmäpiirin kuin Snapdragon 730G -version, sillä kamerapuolella nykyisen järjestelmäpiirin tehot eivät ole valitettavasti riittävät.

Testijakson aikana Mi Note 10 -puhelimessa ajettiin luonnollisesti tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi pääosin erinomaisesti. Saadut tulokset ovat odotuksien mukaisia ja hyviä keskihintaluokan älypuhelimelle. Tehot riittävät helposti päivittäiseen käyttöön ja sovellukset toimivat pääosin sulavasti ja ilman ongelmia. Alapuolella olevassa taulukossa Mi Note 10:n saamia pisteytyksiä on mahdollista verrata Snapdragon 730 -järjestelmäpiiriin perustuvan Xiaomi Mi 9T -puhelimen saamiin pisteisiin sekä Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuvan Honor 20 Pro -puhelimen vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Xiaomi Mi Note 10 (SD730G) Xiaomi Mi 9T (SD730) Honor 20 Pro (K980)
AnTuTu (V8): 265 852 pistettä 209 047 pistettä 291 920 pistettä
Geekbench 4 (single): 2530 pistettä 2536 pistettä 3116 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6906 pistettä 6970 pistettä 9338 pistettä
Geekbench 5 (single): 543 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
Geekbench 5 (multi): 1735 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
PCMark 2.0: 8225 pistettä 7645 pistettä 7721 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 40 051 pistettä 21 101 pistettä 36 103 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 51 630 pistettä 22 494 pistettä 43 280 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 22 438 pistettä 17 341 pistettä 22 844 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2375 pistettä 1867 pistettä 2116 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2221 pistettä 2003 pistettä 2064 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3135 pistettä 1509 pistettä 2319 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Kuten aikaisemmin jo mainitsin, niin Snapdragon 730G ei ollut Xiaomin paras valinta Mi Note 10 -puhelimeen. Suurimmat ongelmat ilmentyvät kameran hitautena sekä prosessointiviiveenä. Kamerasovelluksen käyttökuntoon käynnistymiseen kului muutama sekunti ja samalla erikuvaustilojen välillä liikkuminen tuntui välillä tuskallisen vaivalloiselta. Lisäksi erityisesti 108 megapikselin kuvia taltioidessa puhelin prosessoi kuvaa viitisen sekuntia, minkä jälkeen pystyttiin vasta ottamaan seuraava kuva. Lisäksi kuvien prosessointi jatkui vielä taustalla, mikä oli tuskallisen hidasta. Onneksi Xiaomi kuitenkin pystyi parantamaan kameran suorituskykyä päivityksien avulla ja muutaman päivityksen jälkeen prosessointiaika lyheni selvästi, mutta Mi Note 10 on silti edelleen normaaleita puhelimia hitaampi.

Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää kaukosäätimenä.

Tuttuun Xiaomin tyyliin Mi Note 10 -puhelimeenkin on saanut mukaan myöskin infrapunalähetin, joka ei ole enää kovin yleinen uusissa älypuhelimissa. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttömahdollisuuksia, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Toinen huomioitava tekninen yksityiskohta mielestäni on NFC-tuki, joka mahdollistaa muun muassa lähimaksamisen. Koska Xiaomi on kiinalainen älypuhelinvalmistaja, niin NFC ei ole ollut aina oletusominaisuus sen puhelimissa. Kiinassa NFC:n käyttö on harvinaisempaa maksamisessa kuin Euroopassa, minkä takia Xiaomi on välillä tuonut Euroopassakin myyntiin puhelimia, joista NFC puuttuu kokonaan.

Xiaomi Mi Note 10 on myöskin dual-SIM-puhelin, sillä siihen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia. Puhelin tukee myöskin kaikkia Suomessa käytössä olevia 4G LTE -taajuuksia, jotka ovat B3 (1800), B7 (2600), B20 (800), B28 (700). Näiden lisäksi puhelin tukee myös taajuuksia, kuten; B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B4 (1700/2100), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B18 (800), B19 (800), B20 (800), B26 (850), B28 (700), B38 (2600), B40 (2300). Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen kanssa ei pitäisi siis ilmetä ongelmia 4G-yhteyksien kanssa Suomessa, ja testijakson aikana puhelin toimi hyvin Elisan verkoissa.

Äänentoiston osalta Xiaomi Mi Note 10 on mielestäni paras valinta, jos hakusessa on premium-luokan laite, jonka vaatimuksena on perinteinen 3.5 millimetrin kuulokeliitin. Kuulokeliitin löytyy puhelimesta oletusarvoisesti, mistä ainakin henkilökohtaisesti pidän. Lisäksi Mi Note 10:ssä on Bluetooth 5.0 -yhteys, joka takaa laadukkaan äänentoiston myöskin langattomilla kuulokkeilla. Laitteessa on tuki lisäksi aptX HD -pakkausmenetelmälle, sekä tuki tuoreemmalle aptX Adaptive -pakkausmenetelmälle.

Tuttuun Xiaomin tyyliin MIUI-käyttöliittymässä on varsin monipuolisesti ominaisuuksia langallisille kuulokkeille sekä joitakin säätömahdollisuuksia Bluetooth-kuulokkeita varten. Erityisesti Xiaomin omille langallisille kuulokkeille löytyy monia valmiiksi luotuja asetuksia, mutta myös muiden valmistajien kuulokkeilla on mahdollista asettaa päälle Hi-Fi-asetukset tai säätää asetuksia mieleisekseen taajuuskorjaimesta.

Valitettavasti stereokaiuttimia Mi Note 10 -puhelimeen ei ole saatu, vaan tällä kertaa tyytyminen on ainoastaan alareunasta löytyvään yhteen kaiuttimeen. Kaiuttimen kautta saadaan aikaiseksi hyvä äänenlaatu, mutta mitään erikoista ei kannata odottaa. Puheluihin käytetään kuuloketta, joka löytyy etuosan yläreunasta. Kuulokkeen kautta puheluiden äänenlaatu on myöskin hyvä.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Xiaomi hyödyntää Mi Note 10 -puhelimessa luonnollisesti näyttöön integroitua optista sormenjälkilukijaa, jollainen on nähty jo useissa Xiaomin puhelimissa keski- ja huippuluokissa. Xiaomi ei kuitenkaan tyydy ainoastaan sormenjälkilukijaa, vaan on toteuttanut luonnollisesti etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, jota testattiin myös testijakson aikana.

Xiaomi hyödyntää Mi Note 10:n puhelimessa uudistettua näytönalaista sormenjälkilukijaa, jota ei ole aikaisemmin Xiaomin puhelimissa nähty. Xiaomi kertoo parantaneensa sormenjälkilukijan herkkyyttä sekä lukituksen avauksen onnistumisastetta. Muutoksia on tehty tunnistimen paksuuteen sekä taustavalaistukseen, joka on nyt valkoinen. Xiaomin mukaan tarkoituksena on parantaa toimivuutta kirkkaassa valaistuksessa, kuivilla sormilla sekä alhaisissa lämpötiloissa. Testijakson aikana sormenjälkilukija toimi todella hyvin, eikä ongelmia sen kanssa tullut vastaan. Lukitus avautui sormenjälkilukituksella nopeammin kuin aikaisemmin Xiaomin puhelimissa.

Sormenjälkilukijaa varten Xiaomi on kehittänyt myös animaatioita, jotka tuottavat miellyttävän käyttökokemuksen. Animaatioita on neljä, joista jokainen on hieman erilainen. Xiaomi ei hyödynnä sormenjälkilukijaa ainoastaan lukituksen avaamiseen, vaan sitä hyödynnetään myös omanlaisena pikavalikkonaan. Kun puhelimen lukitus avataan sormenjäljellä ja vielä tämän jälkeen pidetään sormea lukijalla, saadaan avattua pikavalikko, josta päästään helposti muun muassa skannaamaan QR-koodi, luomaan kalenterimerkintä tai avaamaan selain. Ominaisuus on nähty jo aikaisemminkin Xiaomin puhelimissa, mutta edelleenkään Xiaomi ei anna mahdollisuutta valikon muokkaamista varten. Nykyisellään pikavalikon käyttäminen jää varsin vähäiselle käytölle. Jos valikkoa voisi muokata, niin se voisi olla käyttökelpoinenkin.

Kasvojentunnistus on jo lähes vakio-ominaisuus kaikissa älypuhelimissa, joita markkinoilla on. Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa kasvojentunnistus perustuu etukameraan ja kyseessä on varsin nopea ratkaisu, mutta samalla täynnä huolia tietoturvan suhteen. Yleisesti tiedossa on, että etukameraan perustuva kasvojentunnistus voidaan saada auki esimerkiksi kuvalla, mikä tekee toteutuksesta helposti ohitettavan. Henkilökohtaisesti en käyttänyt kasvojentunnistusta Mi Note 10:n testijakson aikana, sillä näytönalainen sormenjälkilukija oli tarpeeksi nopea. Testien perusteella myöskin kasvojentunnistus tuntui nopealta sekä toimivan juuri niin kuin on luvattu.

Akunkesto

Yksi puhelimen valttikorteista on massiivinen akku, jollaista ei kovin usein älypuhelimissa tule vastaan. Xiaomi on varustellut Mi Note 10:n suurella 5260 milliampeeritunnin akulla, jonka luvataan takaavan erittäin hyvän parin päivän akunkeston. Pelkkä suuri akku ei ole ainoa kohokohta, sillä toinen erikoisuus on 30 watin pikalataus, jonka avulla massiivinen akku pitäisi latautua tyhjästä täyteen 65 minuutissa.

Testijakson aikana puhelimen akku ei loppunut koskaan kesken päivän, vaan akkua oli jäljellä useita kymmeniä prosentteja vielä illalla. Päivittäinen käyttö oli varsin raskasta, sisältäen mm. sosiaalisen median selailua, kameran käyttöä, videoiden katselua sekä muutamia puheluita ja viestejä. Mielestäni eritysesti kameran käyttäminen tuntui kuluttavan akkua nopealla tahdilla, joten jos päivän aikana käyttää paljon kameraa, niin akkua voi illalla olla yllättävänkin vähän jäljellä.

Valitettavasti Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa ei ole tukea langattomalle lataukselle, vaan puhelimessa on tyydyttävä ainoastaan langalliseen pikalataukseen. Koska Xiaomi on mainostanut massiivisen akun latautuvan tyhjästä täyteen 65 minuutissa mukana toimitettavalla 30 watin pikalaturilla, niin päätimme luonnollisesti testata todellisen latausnopeuden. Testien perusteella 65 minuutin latausaikaan päästään juuri ja juuri, mutta tällöin täytyy olla käytössä laturin lisäksi myöskin mukana toimitettava USB-C-tyypin latauskaapeli.

Mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeus.

Kuvaajasta nähdään, että akku latautuu tyhjästä täyteen luvatussa 65 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on jo 55 prosenttia, kun tunnissa akkua on mukavat 98 prosenttia. Mukana toimitettava laturi lataa akkua tasaiseen tahtiin 50 minuuttia, jonka jälkeen akun lataus hieman hidastuu. Kokonaisuudessaan akku latautuu kuitenkin yllättävän nopeasti, kun otetaan huomioon akun suuri 5260 milliampeeritunnin koko. Vertailun vuoksi esimerkiksi 40 watin pikalaturilla Huawei P30 Pro selvästi pienempi 4200 milliampeeritunnin akku latautuu tyhjästä täyteen 60 minuutissa.

Pakkastesti

SuomiMobiilin arvosteluiden vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka tehtiin myös Xiaomi Mi Note 10 -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi Note 10 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Tiputus on varsin suuri verrattuna siihen, että yleensä tässä testissä akkua ei kulu lainkaan tai korkeintaan akunvaraus tippuu 99 prosenttiin. Pakkanen ei myöskään vaikuttanut millään tavalla näyttöön, mikä on luonnollisesti AMOLED-paneelin vahvuus. Myöskin näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi moitteitta, eikä vastaan tullut suuremmin mitään ongelmia. Xiaomi oli myöskin estänyt ohjelmistollisesti akun latautumisen puhelimen ollessa jääkylmä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Testin aikana puhelimen näyttö oli päällä ja näytöllä pyöri Full HD -tasoinen video. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 94 prosenttia. Tulos testissä oli varsin positiivinen, sillä useiden testattujen puhelimien kohdalla akunkulutus oli selvästi suurempaa. Kun otetaan kuitenkin huomioon suuri akku, niin akun kulutus olisi voinut olla myöskin hieman vähäisempää. Toisella testauskerralla ei ilmennyt mitään pakkasen tuottamia ongelmia.

Pakkastesti osoitti Xiaomi Mi Note 10:n kestävän hyvän pakkasta, sillä akun kuluminen ei ollut kovinkaan huolestuttavalla tasolla kummallakaan testauskerralla. Toki ensimmäisen kerran akun kuluminen oli erikoista, sillä yleisesti akkua ei puhelimissa kulu valmiustilassa. Tuttuun tapaan Xiaomi oli myöskin estänyt akun latautumisen puhelimen ollessa jääkylmä, mikä on vain turvallisuuskäytäntö useimmilla älypuhelinvalmistajilla.

Kameroiden tekniikka

Kamerat ovat yksi Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen kohokohdista, sillä Xiaomi on laittanut niitä takaosaan peräti viisi kappaletta, joista pääkameran tarkkuus yltää jopa 108 megapikseliin. Xiaomi on tehnyt myös mielenkiintoisen ratkaisun zoomausominaisuuksien suhteen, sillä Mi Note 10:ssä on kaksi telekameraa. Lisäksi puhelimessa on yleisesti jo monissa puhelimissa käytettävä ultralaajakulmakamera ja viimeinen kameroista on kuluvan vuoden aikana trendiksi noussut makrokamera. Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa on myöskin 32 megapikselin etukamera, joka löytyy näyttöön tehdystä pisaramaisesta lovesta.

Pääkamerana toimii siis Xiaomin ja Samsungin yhteistyössä kehittämä ISOCELL Bright HMX -sensori, jossa on 108 megapikseliä. Kyseessä on maailman ensimmäinen kuluttajien ulottuville asti tuotu 108 megapikselin kamera. Sensorissa hyödynnetään Tetracell-pikseliasettelua, joten puhelimella otetaan oletusarvoisesti 27 megapikselin tasoisia kuvia. Tetracell on hyvin lähellä Quad Bayer -tekniikkaa, sillä molemmissa neljä samanväristä pikseliä yhdistetään. Tuloksena pitäisi olla entistä tarkemmat kuvat sekä paremmat kuvat haastavissakin olosuhteissa. Pääkamerassa on 1/1,33” kenno, 25 mm polttoväli, f/1.69-aukko sekä 0,8 µm pikselikoko. Kamera tukee myöskin vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä laserautomaattitarkennusta. Xiaomi on saanut pääkameraan myöskin optisen kuvanvakaimen.

Zoomausominaisuuksien toteuttamisessa Xiaomi hyödyntää kahta telekameraa, jotka kykenevät käytännössä 2x optiseen ja 5x optiseen zoomaukseen. 2x optisen zoomauksen mahdollistavaa kameraa Xiaomi kutsuu nimellä muotokuvakamera, sillä sitä käytetään muotokuvatilassa. Kyseinen kamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja siinä on f/2.0-aukko, 50 mm polttoväli, 1/2,6” kenno sekä tuki vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Toinen telekameroista on 8 megapikselin tasoinen ja se kykenee Xiaomin mukaan 5x optiseen zoomaukseen. Todellisuudessa kameralla ei päästä aivan 5x optiseen zoomaukseen, vaan kyseessä on noin 3,7-kertainen optinen zoomaus. Vaikka kamera on tarkkuudeltaan oikeasti 8 megapikseliä, niin Xiaomi mainitsee sen olevan tarkkuudeltaan 5 megapikseliä, sillä 5x ”optinen” zoomaus toteutetaan rajaamalla kuvaa sen verran, että lopullinen 5x zoomattu kuva on 5 megapikselin tasoinen. Telekamerassa on f/2.0-aukko, 94 mm polttoväli, 1/4,4” kenno sekä tuki vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle. Xiaomi on saanut optisen kuvavakauksen ainoastaan 8 megapikselin telekameraan, kun 12 megapikselin telekamerasta vakautus puuttuu kokonaan.

Ultralaajakulmakameran tarkkuus Mi Note 10 -puhelimessa on mukavat 20 megapikseliä ja se kykenee perinteikkääseen 117 asteen näkökenttään. Kamerassa on kerrottu olevan f/2.2-aukko, 16 mm polttoväli, 1/2.8” kenno sekä 1,0 µm pikselikoko. Viimeinen takaosasta löytyvistä sensoreista on 2 megapikselin makrokamera, jossa on f/2.4-aukko, 1/5” kenno sekä 1,75 µm pikselikoko. Makrokamera mahdollistaa tarkennuksen 2-10 senttimetrin etäisyydeltä kuvattavasta kohteesta.

Kamerat lyhyesti:

  • Viitoiskamera + kaksi kaksois-LED-salamaa (normaali + pehmeä)
    • Pääkamera: 108 MP (f/1.69, 25 mm, 1/1,33″, 0,8 µm, PDAF, OIS, LAF)
    • teleobjektiivi: 8 MP (f/2.0, 94 mm, 1/4,4”, PDAF, OIS, 5x optinen zoom)
    • teleobjektiivi: 12 MP (f/2.0, 50 mm, 1/2,6”, 1,4 µm, PDAF, 2x optinen zoom)
    • Ultralaajakulmakamera: 20 MP (f/2.2, 16 mm, 1/2,8”, 1,0 µm, 117 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 MP (f/2.4, 1/5”, 1,75 µm)
  • Etukamera
    • 32 MP (f/2.0, 26mm, 1/2,8”, 0,8 µm)

Kameroiden kuvanlaatu

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Xiaomi Mi Note 10 -puhelimen 108 megapikselin pääkamera on yksi markkinoiden parhaimmista tällä hetkellä, jos katsotaan laitteen 549 euron hintaluokkaa. Oletusasetuksilla kuvattaessa Mi Note 10 taltioi 27 megapikselin kuvia, sillä kamera yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, jotta kuvista saadaan parempia kaikissa olosuhteissa. Pääkameralla hyvässä valaistuksessa taltioidut kuvat ovat erittäin laadukkaita, niissä on paljon yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on miellyttävä. Kun kuvia otetaan hieman heikommassa valaistuksessa, laatu luonnollisesti heikkenee, mutta ei kuitenkaan kovin paljoa. Hämäräkuvissa on silti paljon yksityiskohtia ja yleislaatu on hyvällä tasolla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi Note 10:n pääkameralla 27 megapikselin tarkkuudella.

 

Päätimme testijakson aikana tarkastella myöskin pääkameralla otettuja 27 megapikselin sekä 108 megapikselin kuvia keskenään. Huomionarvoista 108 megapikselin kuvissa verrattuna 27 megapikselin kuviin on se, että tarkkuus on selvästi eri tasolla, ja 108 megapikselin kuvissa on nähtävissä pienetkin yksityiskohdat, joihin monetkaan älypuhelinkamerat eivät ole aikaisemmin pystyneet. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on 108 megapikselin tasoinen kuva ja oikeanpuoleinen luonnollisesti 27 megapikselin tasoinen. Näiden alapuolella on vielä rajattu pienempi kuva, jossa yksityiskohtien näkyvyys ilmenee selvemmin 108 megapikselin kuvien eduksi. Yksityiskohdiltaan 108 megapikselin kuvat selvästi tarkempia, mutta samalla hieman tummempia kuin 27 megapikselin kuvat.

Pääkameran ohella Xiaomi on tehnyt suuria panostuksia zoomausominaisuuksiin, sillä Mi Note 10 on varusteltu peräti kahdella telekameralla. Aikaisemmin älypuhelimissa on nähty vain yksi telekamera, joka on yltänyt valmistajasta riippuen 2x, 3x tai 5x optiseen zoomaukseen. Nyt Xiaomin kahden telekameranratkaisulla pyritään ratkaisemaan haaste, joka on vaivannut muun muassa Huawei P30 Pro -puhelimen käyttäjiä, joille tarjotaan ainoastaan 5x optinen zoomaus, joka on monessa tilanteessa jopa liiallinen zoomaus. Xiaomi Mi Note 10:ssa ongelma on ratkaistu lähizoomauksella, eli 2x optiseen zoomaukseen kykenevällä kameralla sekä kauaksi 5x optiseen zoomaukseen kykenevällä telekameralla. Todennäköisesti vastaavaan ratkaisuun tulevat päätymään myös useat muut valmistajat ensi vuoden huippupuhelimissaan.

Optisesti zoomattuna kuvia voidaan taltioida siis 2-kertaisesti sekä 3,7-kertaisesti, kun taasen 5x optinen zoomaus on käytännössä vain pieni mainoskikka. 5x optinen zoomaus toteutetaan todellisuudessa digitaalisesti 3,7x zoomauksesta eteenpäin, jolloin 5x zoomatun kuvan tarkkuudeksi tulee noin 5 megapikseliä. Xiaomi ei missään tilanteessa kerro Mi Note 10:ssä olevan 8 megapikselin telekamera, vaan sitä markkinoidaan joka tilanteessa 5 megapikselin 5x optisella zoomauksella, joten käytännössä Xiaomi ei huijaa kuluttajia, vaan jättää oleellisia asioita kertomatta.

2x ja 5x zoomauksien ohella Xiaomi Mi Note 10 -puhelimessa 10x hybridizoomaus sekä tuki digitaaliseen zoomaukseen aina 50x asti. Testijakson aikana ei käynyt ilmi, millä tavalla Xiaomi on toteuttanut 10x hybridizoomauksen, sillä yleensä kilpailevat valmistajat ovat yhdistelleen hybridizoomauksessa eri kameroista saatua dataa paremman lopputuloksen toteuttamiseksi. Testijakson aikana totesimme, että 10x hybridizoomaus toteutetaan ainoastaan digitaalisesti zoomaamalla, sillä muiden kameroiden peittämisellä ei ollut vaikutusta kuvien laatuun. Lisäksi digitaalinen zoomaus toteutettiin lähes jokaisessa tilanteessa 8 megapikselin telekameralla, eikä 108 megapikselin pääkameralla.

2x telekamera tuottaa mielestäni myöskin miellyttävää jälkeä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, dynaaminen alue on hyvä ja värit toistuvat luonnollisina. Laatu ei ole kuitenkaan missään nimessä pääkameran tasolla, mikä on varmasti itsestäänselvyys. Jos jotain heikkoutta etsitään 2x telekamerasta, niin kuvissa on havaittavissa yllättävän paljon rakeisuutta myös hyvässä valaistuksessa.

5x telekamera tuottaa myöskin verrattain hyvää jälkeä, vaikkakin osa zoomauksesta on toteutettuna digitaalisesti. Kuvien tarkkuus on hyvä, vaikkakin värien taltiointi on esimerkiksi pääkameraan verrattuna laimeampaa. Kuvat ovat vielä varsin tarkkoja sekä yksityiskohtaisia, mutta kohinaa on paljon. Myöskin hämärässä kuvattaessa 5x telekameralla saadaan aikaseksi hyvää jälkeä, vaikka tulokset eivät olekaan mitään ennennäkemättömiä. Alapuolella on muutama kuvasarja, joista vasemmanpuoleinen on taltioituna Mi Note 10:n pääkameralla, keskimmäinen 2x telekameralla ja oikeanpuoleinen 5x telekameralla.

Ultralaajakulmakamerat ovat viimeisen vuoden aikana yleistyneet älypuhelimissa räjähdysmäisesti, joten loogisesti yksi sellainen löytyy myöskin Xiaomi Mi Note 10 -puhelimesta. Xiaomi hyödyntää uutuuspuhelimessa 20 megapikselin kamerasensoria, joka mahdollistaa muun muassa 117 asteen näkökentällä varustellut kuvat. Monista kilpailijoistaan Mi Note 10:n ultralaajakulmakamera erottautuu automaattisen tarkennuksen tuella, joka mahdollistaa myöskin tarkentamisen lähellä oleviin kohteisiin.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera pystyy taltioimaan hyvää jälkeä, sillä kuvat ovat tarkkoja, yksityiskohtaisia sekä värit toistuvat hyvin. Lisäksi kameran automaattinen vääristyksenkorjaus tuntui toimivan erinomaisesti ja myöskin kuvien reunat pysyivät tarpeeksi terävinä. Pääkameran kuvien tasolle ultralaajakulmakameralla ei päästä, mutta ultralaajakulmakameran kuviksi jälki on huippuluokkaa. Hämärässä kuvattaessa lopputulos on pääasiassa aina tumma, mutta silti yksityiskohtainen. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu kuva.

Makrokuvaamisesta monet valmistajat ovat pyrkineet tekemään seuraavaa trendiä puhelimilla kuvaamisessa, minkä takia myös Mi Note 10 -puhelimeen on laitettu erillinen 2 megapikselin kamerasensori. Makrokamera mahdollistaa kuvien tarkentamisen lähimmillään 2 senttimetrin etäisyydestä kohteesta tai korkeintaan 10 senttimetrin päästä. Makrokamera mahdollistaa siis mielenkiintoisien kuvien taltioimisen erittäin läheltä, mutta 2 megapikselin tarkkuus ei päätä huimaa. Makrokameralla on mahdollista saada kohtuullista jälkeä hyvässä valaistuksessa, mutta kameran kyvykkyys ei riitä hyviin kuviin heikossa valaistuksessa.

Henkilökohtaisesti en ymmärrä Xiaomin innostusta laittaa puhelimeen erillisen makrokameran, sillä samat ominaisuudet olisi voinut halutessaan toteuttaa myös ultralaajakulmakameran avulla. Valitettavasti kuvat eivät taaskaan pääse suuremmin vakuuttamaan, joten makrokameraa voidaan pitää jopa turhana. Testijakson aikana kameraa harvemmin tuki käytettyä. Alapuolella on muutama makrokameralla taltioitu kuva.

Xiaomi on mainostanut Mi Note 10:n kohdalla erityisesti parantuneita hämäräkuvausominaisuuksia sekä uudistettu yökuvaustilaa. Yökuvaustila on tarkoitettu enemmänkin hämärässä kuvaamista varten, eikä oikeasti yöllä kuvaamiseen. Testasimme kuvaustilaa erityisesti todella pimeissä olosuhteissa, joissa valoa ei ollut kovin paljoa. Tuloksena oli yleisesti minimaalisesti valoisempia kuvia ja yksityiskohdat olivat selkeämpiä. Suurta eroa normaalitilassa otetuissa ja yötilan kuvissa ei kuitenkaan ollut. Alapuolella on kaksi kuvaparia, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu ilman yötilaa ja oikeanpuoleinen on otettu yötilalla.

Muotokuvatilassa Mi Note 10 -puhelimessa hyödynnetään 2x telekameraa, jotta kuviin saataisiin parempi muotokuvaefekti, eli taustasumennus. Muotokuvatilassa käytetään myöskin oletusarvoisesti pehmeää salamaa normaalin salaman sijasta. Muotokuvatilassa aukon kokoa voidaan säätää f/1.0-f/16 välillä, jotta taustasumennuksesta saadaan erilaisissa kuvaustilanteissa sopiva. Taustasumennukseen on mahdollista valita myöskin erilaisia efektejä.

Alapuolella on muutama kuva, jotka on otettu muotokuvatilalla. Kamera on tunnistanut kuvattavan kohteen ääriviivat varsin hyvin, ja taustasumennus on mukavan luonnollinen.

Etukamera on yksi Mi Note 10 -puhelimen valttikorteista, sillä sen tarkkuus on 32 megapikseliä. Etukamera tuottaa monessa tilanteessa tarpeeksi hyvää jälkeä, mutta vahvuudet tulevat esille erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kuvissa on tarpeeksi yksityiskohtia ja värit taltioituvat luonnollisesti. Heikossa valaistuksessa kuvaamista on avustamassa ”näyttösalama”, eli näyttö muuttuu kuvaustilanteessa vaaleaksi, jotta kuvaan saadaan tarpeeksi valoa. Etukamera tukee myöskin erillistä muotokuvatilaa sekä kaunistusefektejä.

Kaksi erilaista kaksois-LED-salamaa

Kamerapuolella yksi Xiaomi Mi Note 10:n erikoisuuksista on kaksi kaksois-LED-salamavaloa, jotka löytyvät allekkain kameroiden vierestä. Yksi salamoista on normaali, eli se koostuu kahdesta kirkkaasta LED-salamasta. Lisäksi mukana on pehmeillä LED-salamoilla varusteltu salamavalo, joka on tarkoitettu muun muassa luonnollisempien muotokuvien taltioimista varten.

Oletusarvoisesti Mi Note 10:n kamera käyttää normaalia kirkasta salamaa, mutta käyttäjä voi halutessaan valita kumpaa salamaa käytetään. Muotokuvatilassa käytetään oletusarvoisesti pehmeää salamaa. Suurta eroavaisuutta kameroilla ei ole, mutta pehmeä salama on mukava muun muassa toisia ihmisiä kuvatessa, sillä se ei häikäise samalla tavalla kuin normaali salama.

Testasimme ottaa vertailukuvan käyttämällä toisessa kuvista normaalia salamaa ja toisessa kuvassa pehmeää salamaa. Suurta eroa kuvilla ei ole, mutta normaalilla salamalla saadaan hieman enemmän lisävaloa, kun pehmeä salama antaa sitä hieman vähemmän. Kuvaparista vasemmanpuoleinen on otettu normaalin salaman avulla ja oikeanpuoleinen on otettu pehmeän salaman avulla.

Mielenkiintoisia huomioita kamerasta

Testijakson aluksi kameravirhe oli yleinen päivittäinen ongelma.

Vaikka Xiaomi Mi Note 10:n kamera on erittäin vaikuttava sekä hintaluokassaan varmasti paras, niin testijakson aikana kameran kanssa tuli vastaan muutama erikoinen tilanne. Erityisesti ongelmia aluksi tuotti kameran jatkuva kaatuminen. Esimerkiksi ensimmäisen viikon aikana kamera kaatui kymmeniä kertoja ja ainoa korjaus ongelmaan oli koko puhelimen uudelleenkäynnistäminen. Myöhemmin päivityksien myötä ongelmat katosivat ja tällä hetkellä kamera toimii varsin vakaasti.

Kahden alimmaisen kameran sijainti tuottaa usein ongelmia.

Vaikka kaatuminen oli yksi suurimmista Mi Note 10:n kameran ongelmista testijakson aikana, niin kamera on silti edelleen varsin hidas. Kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntuu hitaalta. Erityisesti täyden 108 megapikselin kuvia ottaessa prosessointi vie useamman sekunnin ennen kuin uusi kuva voidaan ottaa. Tämä johtunee täysin Xiaomin hieman ylimitoittamasta Snapdragon 730G -järjestelmäpiiristä, jonka tehot eivät yksinkertaisesti riitä 108 megapikselin kuvien prosessointiin.

Yksi selvä ongelma on myös kameroiden sijainti – erityisesti makrokameran ja ultralaajakulmakameran. Molemmat kameroista ovat sen verran alhaalla, että puhelinta ei voi pitää normaalisti käsissä, kun kameroita käytetään. Esimerkiksi jos ultralaajakulmakamera avataan, niin sormet peittävät osan kuvasta. Xiaomin olisi alun perinkin pitänyt harkita kameroiden sijoittelua paremmin, sillä nykyinen ratkaisu ei ole kovin käyttäjäystävällinen.

Videokuvaus

Videokuvaus on noussut älypuhelimissa viime vuosina tärkeäksi ominaisuudeksi, ja myöskin älypuhelimissa videokuvausominaisuudet ovat parantuneet selvästi. Xiaomi on toteuttanut Mi Note 10:n kameran kohdalla muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia videokuvauksessa, joita ei aikaisemmin Xiaomin puhelimissa ole nähty. Valitettavasti Xiaomi tulee videokuvauksen osalta myös hieman kilpailijoitaan perässä, sillä yksi Mi Note 10:n heikkouksista on kameroiden välillä vaihtaminen videokuvaa otettaessa, sillä se ei ole mahdollista. Jos videota halutaan ottaa eri kameroilla, niin haluttu kamera täytyy valita ennen videokuvauksen aloittamista.

Alapuolella on testivideo, jossa on otettu lyhyet videopätkät pääkameralla, 2x telekameralla ja 5x telekameralla. Lisäksi videolla on testattu ultralaajakulmakameraa. Videon perusteella Mi Note 10:llä saadaan aikaiseksi hyvää videojälkeä ja värit ovat luonnollisia. Tärähtelyjä on vaimentamassa pääkamerassa sekä 5x telekamerassa omat optiset kuvanvakaimensa. Videokuvaa voidaan taltioida korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena pääkameralla.

Xiaomi on tuonut Mi Note 10 -puhelimeen myöskin makrovideokuvauksen, mutta toteutus on kuitenkin vähintään erikoinen. Puhelimessa on erillinen 2 megapikselin makrokamera, mutta makrovideossa kyseistä kameraa ei kuitenkaan hyödynnetä millään tavalla. Makrovideossa käytetään hyväksi ultralaajakulmakameraa, joka on myös varmasti videokuvaukseen selvästi parempi vaihtoehto kuin heikko makrokamera. Erikoista on kuitenkin se, ettei Xiaomi ole voinut toteuttaa makrokuvien ottamista ultralaajakulmakameralla, vaan sitä varten on tarvittu oma kameransa. Testasimme makrovideokuvausta testijakson aikana ja testien perusteella ominaisuus toimii hyvin. Alapuolella on lyhyt makrovideo.

Mi Note 10 -puhelimessa Xiaomi on lisännyt kamerasovellukseen myöskin VLOG-ominaisuuden, jonka avulla voidaan taltioida tyylikkäitä ja lyhyitä videopätkiä, jotka koostuvat muutamasta parin sekunnin mittaisesta videopätkästä. Testasimme ominaisuutta ja se toimi varsin hienosti. Erilaisia VLOG-malleja kamerasovelluksesta löytyy yhteensä seitsemän kappaletta, joista kukin voi valita mieleisensä. Alapuolella on esimerkkivideo ominaisuuden toimivuudesta.

Videokuvaukseen Xiaomi on lisännyt myöskin ominaisuuden, joka kantaa nimeä supervakautus. Tämän tarkoituksena on ohjelmistollisesti vakauttaa videota normaalia enemmän, jotta tärähtelyt eivät vaikuttaisi videoon juurikaan. Testasimme ominaisuutta lyhyesti, mutta testaustilanne ei ollut kovin otollinen, sillä tärähtelyä olisi pitänyt olla selvästi enemmän. Alapuolella olevalla videolla on nähtävillä kaksi otosta, joista vasemmanpuoleisessa on supervakautus päällä ja oikeanpuoleinen on otettu ilman supervakautusta.

Kamerasovellus

Kamerasovellus on Mi Note 10 -puhelimessa hyvin vastaava kuin muissakin Xiaomin puhelimissa kuluvan vuoden aikana. Sovelluksen päänäkymässä pystytään vaihtelemaan useiden kuvaustilojen välillä karusellimaisen valitsimen avulla (hidastus, lyhyt video, video, kuva, 108MP, muotokuva, yö, panoraama, pro), joiden lisäksi sovelluksen yläreunassa on salama-asetukset, HDR-säädöt, AI-kuvaustila sekä kaunista-ominaisuus. Lisäksi sovelluksen oikeassa yläkulmassa on valikkopainike, jonka takaa löytyy vielä muutama muu kuvaustila (kuvasuhde, ajastin, tilt-shift, ruudukko, suorista, Google Lens) sekä painike, josta päästään kameran asetuksiin. Päänäkymässä on mahdollista myös tarkastella viimeksi otettuja kuvia sekä vaihtaa taka- ja etukameroiden välillä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myöskin zoomauspainike, joka koostuu viidestä oletusarvoisesta valinnasta. Oletuksena kuvataan luonnollisesti pääkameralla, mutta kun painiketta painetaan, niin päästään 2x-tilaan ja toisen kerran painalla 5x-tilaan. Kolmannella painalluksella päästään ultralaajakulmakameraan ja neljännellä painalluksella makrokameraan. Sovelluksessa voidaan zoomata 2x- ja 5x-tilojen ohella luonnollisesti nipistämällä näyttöä tai liu’uttamalla zoomauspainiketta.

Manuaalikuvastila on Mi Note 10 -puhelimessa luonnollisesti varsin monipuolinen, sillä kyseessä on yksi markkinoiden parhaimmista kamerapuhelimista. Manuaalikuvaustila tukee kaikkia puhelimen viittä kameraa, mikä oli jopa pienoinen yllätys, sillä usein manuaalitilat ovat rajoitettuna vain pääkameraan tai telekameroihin. Manuaalisesti asetuksia voi säätää siis pääkamerassa, ultralaajakulmakamerassa, molemmissa telekameroissa sekä makrokamerassa.

Manuaalitilassa voi säätää ISO-arvoa (100-3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/100-32 s) sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös vaihtaa puhelimen kaikkien kolmen kameran välillä (laaja, ultralaaja, tele). Alapuolella on muutama kuva Xiaomi Mi Note 10:n kamerasovelluksen käyttöliittymästä.

Hintaluokassaan voittamaton kamera

Kun tarkastellaan Mi Note 10:n tarjoamaa kameraa kokonaisuudessaan, niin kyseessä on erittäin vakuuttava älypuhelin. 108 megapikselin kamera tuottaa hyvää jälkeä, ultralaajakulmakamera tarjoaa laajemmat kuvat sekä kaksi erilaista telekameraa mahdollistavat paremmat zoomauskuvat. Näiden lisäksi makrokamera mahdollistaa kuvaamisen erittäin läheltä.

Kuvien taltioimisessa Mi Note 10 on vahvoilla, mutta videopuolella olisi selvästi kehitettävää. Esimerkiksi kameroiden välillä siirtyminen ei ole mahdollista videokuvauksessa. Perusvideokuvauksessa Mi Note 10 pärjää varsin hyvin, mutta se ei ole huippupuhelimien tasolla. Videokuvauksen heikkouksia Xiaomi on pyrkinyt paikkaamaan useilla erikoisominaisuuksilla, joista on hyötyä todellisuudessa vain harvoille puhelimen omistajille.

549 euron hintaluokassaan Mi Note 10:n puhelimelle on kuitenkin erittäin haastavaa löytää kilpailijaa, jos katsotaan vain kameraa ja sen tarjoamia ominaisuuksia. Ainoa todellinen haastaja puhelimelle on Huawei P30 Pro, jonka hinnat alkavat Suomessakin edelleen 699 eurosta. Jos siis hakusessa on hyvät kamerat, mutta budjetti on tiukka, niin Xiaomi Mi Note 10 on mielestäni erinomainen vaihtoehto.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi julkaisi Mi Note 10:n vielä vanhalla Android 9.0 Pie -versiolla, jonka päällä hyrrää kuitenkin yhtiön tuore MIUI 11 -käyttöliittymä. Tuoreemman Android 10 -version pitäisi olla tulossa päivityksenä lähiaikoina, mutta valitettavasti testijakson aikana saatiin tyytyä vain Android 9.0 Pie -versioon. Vaikka käyttöjärjestelmä on vanha, niin Xiaomi on pystynyt pitämään tietoturvapäivityksen ajan tasalla. Testijakson aikana puhelimelle julkaistiin useampi pieni päivitys ja tuoreimman mukana Mi Note 10 sai Googlen 5. marraskuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

MIUI 11 kohdalla Xiaomi on tehnyt suuria muutoksia käyttöliittymän ulkoasuun. Esimerkiksi asetusvalikko on saanut uuden ilmeen, minkä lisäksi monet Xiaomin omat sovellukset ovat päivittyneet modernimpaan aikakauteen. Lisäksi Xiaomilla on ollut tarkoituksena parantaa yhden käden käyttöä samalla logiikalla kuin Samsungin omassa One UI -käyttöliittymässä. Xiaomi on myös tehnyt erikoisen päätöksen jättää omat puhelin- ja viestisovellukset pois Mi Note 10:n Euroopan versiosta ja ne korvattu Googlen oletussovelluksilla.

MIUI 11:n on monia muitakin uudistuksia käyttöliittymän muutoksien lisäksi. Mukana on täysin uusittu Always-On-Display-toiminnallisuus sekä ilmoitusvalo on korvattu tietyissä puhelimissa näytön ilmoitusvalolla. Ilmoitusäänet mukailevat luonnon ääniä, minkä lisäksi Xiaomi on parantanut tuottavuusominaisuuksia. Esimerkiksi mukana on parannellut tiedostojen muokkaussovellukset, tulostinlisäosat sekä parannuksia laskimeen sekä muistiinpanosovellukseen.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi Note 10 -puhelinta.

Xiaomi Mi Note 10 on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista älypuhelimista, joita Xiaomi tarjoaa. Erityisen puhelimesta tekee ennennäkemätön kamerajärjestelmä, joka koostuu viidestä kamerasensorista, joista pääkameran tarkkuus on huimat 108 megapikseliä. Kamerapuolella Xiaomi Mi Note 10 on erinomainen, mutta samalla siinä on joitakin heikkouksia ja hämmennystä herättäviä seikkoja.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin Mi Note 10:n Huaweilta varastettuun designiin, laadukkaisiin materiaalivalintoihin sekä tyylikkäisiin väriversioihin. Lisäksi Xiaomi on säästänyt puhelimessa perinteikkään kuulokeliittimen sekä infrapunalähettimen, joita ei enää jokaisesta älypuhelimesta löydy. Mi Note 10 on varusteltuna myöskin hyvällä näytöllä, nopealla sormenjälkilukijalla sekä massiivisella akulla, joka takaa hyvän akunkeston. Yksi valttikorteista on myöskin erittäin nopea 30 watin pikalataus.

Pieniä häiritseviä puutteitakin puhelimesta löytyy, sillä Mi Note 10:ssä ei ole muistikorttipaikkaa, langatonta latausta tai edes IP-luokituksen mukaista vedenkestävyyttä. Lisäksi ihmetystä herätti muutaman kameran hölmö sijoittelu sekä erityisesti alitehoisen järjestelmäpiirin valinta. Snapdragon 730G -järjestelmäpiiriin tehot riittävät erinomaisesti päivittäiseen käyttöön, mutta 108 megapikselin kuvien kohdalla järjestelmäpiiri ei ole riittävän tehokas. Pienenä heikkoutena voidaan pitää myöskin Android 10 -käyttöjärjestelmän puuttumista, mutta sen odotetaan olevan tulossa tarjolle päivityksenä lähikuukausina.

Suomessa Xiaomi Mi Note 10 on varsin laajasti myynnissä operaattoreiden, jälleenmyyjien sekä Mi Storen kautta noin 500-580 euron hintaan. Puhelimesta on tarjolla kolme väriversiota, jotka ovat Midnight Black, Glacier White sekä Aurora Green. Lisäksi Xiaomi on tuomassa pian myyntiin parannellun Mi Note 10 Pro -version, jossa on enemmän muistia ja tallennustilaa. Pro-versiossa on myös hieman kehittyneempi pääkamerajärjestelmä.

Yhteenveto

9

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Infrapunalähetin
  • Perinteinen 3.5 mm kuulokeliitin
  • 30 watin pikalataus
  • Erittäin monipuolinen kamerajärjestelmä
  • 108 megapikselin kuvat erinomaisia
  • Molemmat telekamerat tarpeellisia
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • MIUI 11 -käyttöliittymän monipuoliset asetukset
  • Miellyttävä AMOLED-näyttö
  • Suuri akku takaa hyvän akunkeston
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Muotoilu kopioitu Huaweilta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei IP-luokitusta
  • Ei langatonta latausta
  • Makrokamera hieman turha
  • Kameroiden sijainti (erityisesti makro & ultralaajakulma)
  • Vanha Android 9.0 Pie (Android 10 tulossa päivityksenä)
  • Snapdragon 730G:n ei riittävä 108 MP kameralle
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut