ElisaYleinen

Elisa esti ensimmäiset huijaustekstiviestit uuden estoratkaisun avulla

Kuva: Elisa

Elisa on estänyt ensimmäiset huijaustekstiviestit Traficomin ja muiden operaattorien kanssa kehitetyn estoratkaisun avulla. Lisäksi Elisa on ensimmäisenä teleoperaattorina Suomessa suojannut myös omat tekstiviestin lähettäjätietonsa, eli rikolliset eivät pääse enää jatkossa lähettämään huijausviestejä Elisan nimissä.

Elisa kertoi jo syksyllä 2023 kokeilleensa huijausviestien estoa paljon tekstiviestejä lähettävien organisaatioiden kanssa. Viime marraskuussa käyttöönotettu estoratkaisu toimii siten, että tekstiviestejä lähettävät organisaatiot rekisteröivät nimensä Traficomille, ja kolmen kuukauden siirtymäajan jälkeen operaattorit pääsevät estämään kyseistä nimeä kopioivat huijausviestit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helmikuun 2024 loppupuolella tuli kuluneeksi kolme kuukautta rekisterin käyttöönotosta, ja näin huijausviestejä päästiin Elisalla estämään uutta ratkaisua hyödyntäen. Ensimmäiset tulokset ovat olleet lupaavia.

”Estoratkaisu on jo lyhyessä ajassa osoittanut tehonsa ja toivomme, että yhä useampi organisaatio rekisteröi lähettäjätietonsa Traficomille. Näin saamme mahdollisimman ison osan huijausviesteistä kitkettyä”, kertoo Elisan tietoturvajohtaja Teemu Mäkelä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sen lisäksi, että Elisa estää nyt muiden yritysten nimiä huijaavia tekstiviestejä, on se ensimmäisenä operaattorina Suomessa rekisteröinyt omat lähettäjätietonsa Traficomille.

”Tämä näkyy Elisan asiakkaille niin, että kolmen kuukauden siirtymäajan jälkeen ei pitäisi enää saapua Elisan nimeä väärentäviä huijaustekstiviestejä. Tekstiviestit ovat edelleen tärkeä palvelukanava, ja tämä on merkittävä kehitysaskel asiakkaidemme turvallisuudessa”, jatkaa Mäkelä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijausviestien estäminen on jatkoa viime vuosien menestyksekkäälle kyberturvallisuuden kehitykselle Suomessa. Elisan kehittämään ratkaisuun pohjautuva, lokakuussa 2023 valtakunnalliseen käyttöön otettu huijauspuheluesto lopetti suomalaista matkapuhelinnumeroa väärentävät puhelut käytännössä kokonaan. Nyt tavoitteena on kitkeä merkittävä osa huijareiden lähettämistä tekstiviesteistä, jotka pyrkivät jäljittelemään aidon yrityksen nimeä.

”Tästä parannuksesta huolimatta kehotamme kansalaisia jatkossakin tarkkaavaisuuteen. Kun yksi huijauskanava tukitaan, rikollisilla on tapana siirtyä uusiin kanaviin ja huijausmuotoihin”, Mäkelä summaa.

Lähde: Elisan tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Facebook/Whatsapp saisivat miettiä rikollisten estoa sivuillaan mainostamista? Esim. ’Sijoittajat keskuudessamme’ on harhautus..?!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Elisa