HonorYleinen

Ensituntumat Honor Magic 4 Lite -puhelimesta – haastaa kilpailijansa alle 300 euron hintaluokassa

Honor Magic 4 Lite

Honor palasi viime vuonna globaaleille älypuhelinmarkkinoille uudella Honor 50 -puhelimella, jonka lähtöhinta asettui 500 euroon. Nyt Honor tulee myös edullisempaan hintapisteeseen uudella Honor Magic 4 Lite -älypuhelimella. Kyseessä on edullisempi Magic-sarjan jäsen, mutta myöhemmin tarjolle on odotettavissa helmikuun lopulla esitelty huippuluokan Magic 4 -sarja.

Toistaiseksi Suomessa päästään nauttimaan alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvasta Honor Magic 4 Lite -puhelimesta, joka tarjoilee ainakin teknisien tietojen valossa hyviä ratkaisuja. Puhelimessa on panostettu paljon näyttöön, akun lataamiseen sekä 5G-yhteyksiin. Puhelimessa on varsin normaaleita ratkaisuja, joita on nähty tänä vuonna alle 300 euron hintapisteessä.

Tässä artikkelissa keskitymme Honor Magic 4 Liteen ensituntumien muodossa reilun viikon mittaisien testailujen perusteella. Tulemme julkaisemaan puhelimen saapuessa myyntiin 2. toukokuuta täysimittaisen arvostelun, jossa käymme läpi tarkemmin laitteen ominaisuudet ja toteutukset. Puhelimen ennakkomyynti on alkanut jo tänään 19. huhtikuuta 299 euron hinnalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilun keskiössä valtava kamera-alue

Ulkoisesti Honor on halunnut tuoda edullisempaankin puhelimeensa Magic 4 -sarjan muotoilun, eli takaosassa katseet kohdistuvat valtavaan kamera-alueeseen. Kamera-alue on pyöreä ja siitä on haluttu tehdä nähtävästi mahdollisimman suuri, vaikka itse kamerat eivät Magic 4 Litessä olekaan mitenkään mullistavat. Kookas keskitetty kamera-alue on myös hyödyllinen, sillä sen varassa puhelin pysyy pöydällä paikallaan, eikä pääse keikkumaan.

Rakenteellisesti puhelin ei tarjoa hintaluokassaan mitään ihmeitä, sillä Honor käyttää valmistusmateriaalina pääosin muovia. Kehys on mattapintaista muovia ja takaosa on väriversion mukaan joko mattapintainen tai kiiltäväpintainen. Testiin saatiin sininen väriversio, jossa on kiiltäväpintainen takaosa. Myös mustassa väriversiossa on kiiltävä takaosa, mutta mattapintaisten ystävien täytyy valita hopea väriversio.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti en ole kiiltäväpintaisten puhelimien suurin ystävä ainakaan, jos pinta on valmistettu muovista. Myös Honor Magic 4 Liten kohdalla oli havaittavissa tutut ongelmat, sillä takaosa kerää melkoisesti sormenjälkiä ja myös pölyä. Kiiltävät muovipinnat naarmuuntuvat usein myös todella herkästi, mutta valitettavasti puhelimen mukana ei tule oletusarvoisesti suojakuorta. Suojakuoren hankkiminen erikseen on siis suositeltavaa.

Laatuvaikutelma puhelimessa on mielestäni hyvä, vaikka tuntuma onkin muovinen. Omassa kategoriassaan Honor Magic 4 Lite erottuu mielestäni hieman perustasoa paremmalla viimeistelyllä, joka näkyy huolella mietittyinä yksityiskohtina. Puhelimessa ei ole havaittavissa myöskään häiritseviä saumakohtia ja esimerkiksi hintaluokassa hyvin yleinen ylimääräinen näytön muovikehys on päätetty jättää pois. Puhelin on myös jämäkkä, eikä päästele minkäänlaisia natinoita.

Heti kun Magic 4 Liten saa käsiinsä, alkaa ihmettelemään kokoa. Kyseessä on jopa hintaluokassaan kookas puhelin, sillä mitat ovat 166,07 x 75,78 x 8,05 millimetriä. Isoissa käsissä koko tuskin on ongelma, mutta jos etsii kompaktia laitetta, niin silloin kannattaa katsoa muita vaihtoehtoja. Puhelimesta on kuitenkin saatu miellyttävän ohut ja kaartuva takapinta parantaa käsituntumaa. Honor Magic 4 Lite on myös varsin painava, sillä painoksi on ilmoitettu 189 grammaa.

Näytössä erittäin kapeat kehykset, teknisesti hintaluokassaan tutulla tasolla

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta Honor Magic 4 Litessä on näytön kehykset, jotka ovat huomattavan ohuet. Honor on onnistunut saamaan kehyksistä jopa ohuemmat kuin monissa lippulaivapuhelimessa. Honorin omien mittauksien mukaan paksuutta kehyksillä olisi vain 1,05 millimetriä. Ohuet kehykset tekevät näyttökokemuksesta todella miellyttävän ja puhelin näyttääkin tämän ansiosta hintaluokkaansa paremmalta.

Näytön kehykset ovat kapeat kolmelta sivulta, mutta näytön alapuolelle on jätetty selvästi paksumpi kehys. Tämä on normaalia tässä hintaluokassa, eikä toteutus näytä ainakaan omaan silmääni yhtään hullummalta. Näyttö on itsessään erittäin kookas 6,81 tuumaa. Honor käyttää IPS LCD -paneelia, vaikka monet saman hintaluokan puhelimet ovat saaneet jo AMOLED-tekniikkaan perustuvia näyttöjä. Tekniikasta huolimatta näyttöön on saatu hyviä toteutuksia, kuten Full HD+ -tarkkuus sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus.

Honor Magic 4 Lite on 5G-puhelin, sillä tehoista on vastaamassa Qualcommin varsin uusi Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Snapdragon 695 tarjoaa alle 300 euron hintapisteessä hyvää suorituskykyä ja vastaa pitkälti samaa, mitä kilpailijoiden puhelimista löytyy.

Puhelimessa on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jotka vastaavat myös hintaluokan standardeja. Pienenä miinuksena voidaan jo ensituntumissa mainita muistikorttipaikan puuttuminen, sillä mielestäni sellaisen löytyminen keskihintaluokan laitteessa on edelleen tärkeää.

Akunkesto on tuntunut Magic 4 Litessä olevan odotetulla hyvällä tasolla. Laitteen sisällä on 4800 milliampeeritunnin akku, mutta puhelimen todellinen valttikortti on tuki 66 watin pikalataukselle. Honor on luvannut akun latautuvan tyhjästä 50 prosenttiin 15 minuutissa. Testien perusteella puhelin latautuu mukavan nopeasti täyteen, mutta tulemme vasta arvostelussa käymään tarkemmin läpi laitteelle toteutetun lataustestin. Honor toimittaa 66 watin laturin myös suoraan puhelimen mukana, joka on aina hyvä juttu.

Kameroiden osalta Honor Magic 4 Lite ei pääse yllättämään hintaluokassaan, vaikka tarjolla onkin kolmoiskamera. Ainoa hyödyllinen kamera on 48 megapikselin pääkamera, sillä kaksi muuta kameraa ovat 2 megapikselin syvyys- ja makrokamerat. Ensituntumissa ei oteta vielä kantaa kuvanlaatuun, mutta alapuolella on muutamia Honor Magic 4 Liten pääkameralla taltioituja otoksia.

Tuttu Honor-kokemus

Honor Magic 4 Liteen on saatu tuttu Honor-kokemus, jota voidaan pitää hyvänä ja huonona asiana. Vaikka vuosi 2022 on jo pitkällä ja pian julkaistaan Android 13 -käyttöjärjestelmä, niin Honor Magic 4 Lite on päätetty tuoda markkinoille vanhalla Android 11 -versiolla. Androidin päällä puhelimessa toimii Magic 4.2 -käyttöliittymä.

Tuttu ja turvallinen kokemus on siis tarjolla, mutta mielestäni Honor on tehnyt pienen virheen julkaisemalla laitteen vanhalla versiolla. Kiinan markkinoilla yleensä Android-versioilla ei ole suurta merkitystä, mutta Euroopassa kyseessä on todella tärkeä yksityiskohta. Honor Magic 4 Lite on kuin jäänyt vuoteen 2020, kun tarkastellaan ohjelmistoversiota.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että puhelin olisi huono, mutta se asettaa Magic 4 Liten hieman erikoiseen asemaan. Honor on luvannut puhelimelle tasan yhden Android-versiopäivityksen, joka on Android 12. Honor ei ole kuitenkaan antanut mitään tarkempaa aikataulua päivitykselle, joten sitä saanee odottaa hyvin pitkään. Tietoturvapäivityksiä puhelin tulee saamaan kaksi vuotta julkaisustaan.

Päivitettävyyden osalta parannettavaa siis olisi, sillä yrityksien panostaessa jatkuvasti enemmän ympäristöystävällisyyteen, niin laitteiden pitkäikäisyyteenkin pitäisi panostaa. Tässä hintaluokassa monet puhelimet saavat jo kaksikin Android-versiopäivitystä.

Android 11 ja Magic UI 4.2 toimivat puhelimessa todella hyvin, eikä ensituntumia kirjoittaessa ole tullut vastaan vielä mitään ongelmia. Honor Magic 4 Lite tarjoaa myös Googlen-palvelut, sillä itsenäinen Honor pystyy tekemään Googlen kanssa yhteistyötä.

Hintaluokassaan hyvä, mutta muutama asia hämmentää

Honor Magic 4 Lite asettuu hintaluokassaan hyvin kilpailtuun kategoriaan, jossa on tällä hetkellä muun muassa Realme 9 Pro-, Poco X4 Pro 5G– ja Motorola Moto G71 5G -puhelimet. Honor Magic 4 Lite pyrkii erottumaan muutamalla erikoisuudellaan, joita ovat muun muassa kapeat näytön kehykset, nopea pikalataus sekä erottuva muotoilu.

Vaikka Honor Magic 4 Litessä on muutamia vahvuusalueita omassa kategoriassaan, niin samalla laitteessa on muutamia heikkouksia. Kamerakokonaisuus on jokseenkin yksinkertainen ja julkaisu vanhalla Android-versiolla on jo tässä kohtaa vuotta todella hämmentävää. Alle 300 eurolla kyseessä ei ole kuitenkaan kokonaisuudessaan mikään huonoa valinta, vaan tuo uuden vaihtoehdon edullista puhelinta etsiville kuluttajille.

Suomessa uutuuspuhelimen ennakkomyynti alkaa tänään 19. huhtikuuta. Puhelimen virallinen myynti alkaa 2. toukokuuta 2022. Honor Magic 4 Liten suositushinnaksi on ilmoitettu 299 euroa 6 + 128 gigatavun muistiversiossa. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat hopea Titanium Silver, musta Midnight Black ja sininen Ocean Blue.

Honor Magic 4 Liten tekniset tiedot:

 • Näyttö: 6,81 tuumaa, LCD, Full HD+ (2388 x 1080), 120 Hz, 19.9:9-kuvasuhde
 • Järjestelmäpiiri: Snapdragon 695 5G (2x 2,2 GHz Cortex-A78 ja 6x 1,8 GHz Cortex-A55)
 • Grafiikkaprosessori: Adreno 619
 • RAM-muisti: 6 gigatavua
 • Tallennustila: 128 gigatavua
 • Kamerat: Kolmoiskamera + salama
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (f/1.8)
  • Syvyyskamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
 • Etukamera: 16 megapikseliä (f/2.45)
 • Akku: 4800 milliampeerituntia
  • Lataus: 66 watin langallinen pikalataus
 • Käyttöjärjestelmä: Android 11 ja Magic UI 4.2
 • Päivityslupaus: 1 Android-versio ja 2 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Mitat: 166,07 x 75,78 x 8,05 mm
 • Paino: 189 g
 • Muuta: Sormenjälkilukija kyljessä, Bluetooth 5.1, USB-C, Wi-Fi, NFC
 • Värit: Titanium Silver, Midnight Black sekä Ocean Blue
 • Hinta: 299 euroa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor