ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Redmi Note 11 Pro 5G ja POCO X4 Pro 5G – olisivat voineet olla parempiakin

POCO X4 Pro 5G ja Redmi Note 11 Pro 5G

Xiaomi on tuonut Suomessa myyntiin erikoisen älypuhelinkaksikon, jotka ovat Redmi Note 11 Pro 5G sekä Poco X4 Pro 5G. Molemmat puhelimet perustuvat käytännössä samaan laitteeseen, eikä merkittäviä eroavaisuuksia niiden välillä ole. Yksi suuri ero on se, että Poco X4 Pro 5G on kuitenkin selvästi edullisempi.

Molemmat uutuuspuhelimet tarjoavat 6,67 tuuman kokoisen AMOLED-näyttöpaneelin, jossa on Full HD+ -tarkkuus sekä 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri ja tärkein kamera on tarkkuudeltaan 108 megapikseliä. Xiaomi on laittanut puhelimiin lisäksi kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun sekä tehokkaan 67 watin pikalatauksen. Suomessa Xiaomi on tuonut Redmi Note 11 Pro 5G:n myyntiin 399 euron hintaan ja Poco X4 Pro 5G maksaa 299 euroa.

Tulemme tässä artikkelissa tutustumaan erityisesti Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimeen noin kahden viikon mittaisen testijakson perusteella. Lisäksi otimme myöhemmin testiin Poco X4 Pro 5G:n, johon tullaan tutustumaan myös hieman. Puhelimet ovat identtisiä, joten merkittäviä eroja ei ole. Arvostelussa tutustumme muun muassa puhelimien ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja latausnopeustestit.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Redmi Note 11 Pro 5G (2201116SG) POCO X4 Pro 5G (2201116PG)
Mitat: 164.19 x 76.1 x 8.12 mm 164.19 x 76.1 x 8.12 mm
Paino: 202 g 205 g
Rakenne: muovirunko ja lasipinnat muovirunko ja lasipinnat
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660) 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619 Adreno 619
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 118°) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama 108 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 118°) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.4) 16 MP etukamera (f/2.4)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 11 + MIUI 13 (sisältää Googlen palvelut) Android 11 + MIUI 13 for POCO (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 67 watin lataus / NFC Dual-SIM / 67 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Valkoinen (Polar White) / harmaa (Graphite Gray) / sininen (Atlantic Blue) Keltainen (POCO Yellow) / musta (Laser Black) / sininen (Laser Blue)
Hinta: 399 euroa (8 + 128 Gt) 299 euroa (6 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimet toimitetaan samanlaisissa myyntipakkauksissa, joissa on kuitenkin ulkoisesti eroja. Pocon versiossa myyntipakkaus on musta ja sitä koristaa keltaiset logot ja tekstit. Redmin ratkaisussa myyntipakkaus on vaalea, jota koristaa Xiaomin logo, kuva puhelimesta sekä laitteen mallinimi. Myyntipakkauksien yhdellä sivulla on tarra, johon on merkattu mallikoodi ja muita tietoja.

Myyntipakkaukset ovat sisällöltään identtisiä. Aluksi esille tulee pahvistasku, jossa on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas, takuukortti sekä turvallisuustietoja. Lisäksi taskusta löytyy pehmeämuovinen suojakuori molempien puhelimien kohdalla. Poco on laittanut mukaan lisäksi erillisen muovisen suojakalvon, joka Redmin myyntipakkauksesta puuttuu.

Tämän jälkeen myyntipakkauksesta esille tulee itse puhelimet vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella olevan välitasanteen alta löytyy myös 67 watin tehoinen pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksissa ei ole siis Redmi Note 11 Pro 5G:n ja Poco X4 Pro 5G:n välillä merkittäviä eroavaisuuksia, vaan molempien mukana saa kaiken tarvittavan. Ainakin itse olen tyytyväinen siitä, että puhelimien ostamisen yhteydessä saa tehokkaan laturin sekä suojakuoren.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Redmi Note 11 Pro 5G ja Poco X4 Pro 5G eroavat hieman toisistaan, mutta pohjana on kuitenkin täysin sama laite. Xiaomi käyttää puhelimien valmistusmateriaalina muovia ja lasia. Puhelimien runko on valmistettu muovista ja pinnat ovat lasia.

Yleisilme on puhelimissa laatikkomainen, sillä Xiaomi hyödyntää tasaiseksi viimeisteltyä muovikehystä ja lasipinnat ovat myös tasaiset. Redmi Note 11 Pro 5G -mallin kohdalla takaosan pinnasta on muovattu mattapintainen, josta itse pidän suuresti. Poco X4 Pro 5G:ssa on kiiltäväpintainen lasi takaosassa.

Mattapinnan vahvuudet ovat siinä, ettei se kerää samalla tavalla sormenjälkiä tai naarmuunnu. Poco X4 Pro 5G on heti kiiltävän pintansa takia täynnä sormenjälkiä ja se naarmuuntuukin hieman herkemmin. Toki testijakson aikana ei vielä mitään suurempia naarmuja kumpaankaan laitteeseen tullut, joten lasipinnat tuntuvat varsin hyvin pitävät naarmut loitolla. Lasipinnoissa on myös likaahylkivä pinnoite, joten lian saa helposti pyyhkimällä pois.

Käsituntumaltaan puhelimet ovat kohtuullisia, mutta ei mitenkään parhaimpia. Kulmikas rakenne ei ole ainakaan allekirjoittaneen mieleen, sillä itse kaipaan hieman ergonomisempaa otetta, joka onnistuisi hieman kaartuvalla takapinnalla. Xiaomi on saanut takaosan lasipinnan lähes saumattomasti yhdistettyä kehykseen, mutta näyttölasin ympärille on tuotu erillinen muovikaistale. Muovikaistale tekee ylimääräisen saumakohdan, eikä se tee laitteesta ainakaan yhtään hienompaa.

Xiaomi on tehnyt puhelimista kookkaita, eikä ne ole kompaktia laitetta etsivien mieleen. Xiaomi on ilmoittanut puhelimien mitoiksi 164,19 x 76,1 x 8,12 millimetriä ja painoksi 202 grammaa. Rakenne on siis kookas ja painava, mutta moni varmasti tottuu siihen nopeasti. Xiaomi on onnistunut tekemään puhelimista myös todella jämäkkiä, sillä ne eivät anna periksi tai natise käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Redmi Note 11 Pro 5G ja Poco X4 Pro 5G ovat IP53-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestäviä. Puhelimet siis kestävät hieman vettä, mutta niitä ei ole tarkoitettu altistettavaksi kokonaan vedelle. Puhelimia pystyy siis varsin huoletta käyttämään kevyessä sateessa, mutta toki IP53 ei anna suojaa kovinkaan suurelle määrälle vettä. Se on kuitenkin parempi kuin ei mitään, ja nykypäivänä roiskevedenkestävyys on varsin perusominaisuus jo keskihintaluokassa.

Etuosasta katsottuna Redmi Note 11 Pro 5G ja Poco X4 Pro 5G ovat kuten kaikki muutkin saman kategorian puhelimet, eikä merkittäviä eroavaisuuksia löydy. Kookas näyttöpaneeli peittää noin 86 prosenttia etuosan pinta-alasta, joka on normaali saavutus hintaluokassaan. Näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty huomattavasti kookkaampi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti sijoitettu etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Ulkoisesti Redmi Note 11 Pro 5G ja Poco X4 Pro 5G eroavat ainoastaan takaosastaan. Redmi Note 11 Pro 5G:n takaosassa on laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, AI-teksti, LED-salama sekä teksti ”108 MP AI Camera”. Kamera ulkonee huomattavasti, joten se pääsee keikkumaan kameroiden varassa pöydällä käytettäessä. Puhelimen takaosassa on myös Redmi- ja 5G-logot sekä vaadittuja sertifiointitietoja pienellä präntillä.

Poco X4 Pro 5G:n takaosassa kamera-alueesta on tehty koko puhelimen levyinen. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, AI-teksti, LED-salamavalo, POCO-logo sekä teksti ”108 MP AI TRIPLE CAMERA”. Leveän kamera-alueen ansiosta puhelin ei keiku pöydällä samalla tavalla kuin Redmi Note 11 Pro 5G. Poco X4 Pro 5G:n takaosassa on lisäksi 5G-logo sekä vaadittuja sertifiointitietoja pienellä präntillä.

Puhelimien oikeaan kylkeen Xiaomi on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Virtapainike on tämän takia hieman leveämpi kuin normaalisti. Samassa kyljessä on myös äänenvoimakkuuspainike. Painikkeiden tuntuma on hyvä, vaikka jokseenkin muovinen. Vasen kylki on jätetty kokonaan tyhjäksi.

Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien yläreunaan on asetettuna perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, kaiutinritilä sekä infrapunalähetin. Laitteen alareunassa on kaiutinritilä, mikrofoni sekä USB-C-liitin. Lisäksi alareunassa on SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja muistikortin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on varmasti yksi Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien valttikorteista, sillä siihen Xiaomi on päättänyt panostaa paljon. Puhelimissa on täysin identtinen 6,67 tuuman Samsungin valmistama AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on lisäksi Full HD+ -tarkkuus, mikä tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä, eli 395 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on luvattu olevan korkeintaan 1200 nitin kirkkaus ja näytössä on 20:9-kuvasuhde.

Paperilla tarkastellessa näyttö vaikuttaa todella hyvältä ottaen huomioon hintapisteen. Itse myös testijakson aikana tykkäsin näytöstä todella paljon. Näyttö on tasainen, mikä parantaa käyttökokemusta, mutta samalla näytön yläreunassa oleva etukamerareikä on hyvin pieni. Reikä on kuitenkin korostettu hieman hölmösti hopealla rinkulalla, joten se pistää silmään häiritsevästi.

Full HD+ -tarkkuuden ansiosta Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimilla pystyy katsomaan videoita miellyttävällä tarkkuudella. 120 hertsin virkistystaajuus takaa kokemuksen olevan sulava ja kirkkauskin näytössä tuntui riittävän mainiosti auringonvalossakin. Mainostettu 1200 nitin kirkkaus on käytettävissä vain tietyissä tilanteissa, mutta yleiskirkkaus on noin 700 nitiä. Itse olen todella tyytyväinen siitä, että Xiaomi on päättänyt käyttää AMOLED-tekniikkaa, sillä se toistaa myös värit selvästi paremmin kuin LCD-paneelit.

Näyttö tarjoilee siis loistavan kokemuksen omassa hintapisteessään, johon vain harvat kilpailijat pystyvät tällä hetkellä vastaamaan. Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimissa on myös tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimilla pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti HDR-tukea ei näytössä ole. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimilla voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteissa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Xiaomi tarjoaa näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (eloisa, kyllästetty, standardi). Lisäksi värilämpötilaa voidaan säätää erillisen väriympyrän tai kolmen oletusasetuksen välillä (oletus, lämmin ja viileä). Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.

Virkistystaajuutta käyttäjä pystyy vaihtamaan 60 ja 120 hertsin välillä, joten jos korkeammalle virkistystaajuudelle ei ole käyttöä on mahdollista siirtyä perinteiseen. Näytön asetuksista on mahdollista säätää myös lukutilaa tai vaihtaa tummaan tilaan. AMOLED-näytön vahvuus on myös always-on-displayn mahdollistaminen. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa.

Suorituskyvystä on molemmissa puhelimissa vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka on nähty monissa keskihintaluokan älypuhelimissa. Kun katsotaan vain hintaa, niin järjestelmäpiiri on suunnattu alle 300 euron laitteisiin, joten Poco X4 Pro 5G:n hintapisteeseen. Redmi Note 11 Pro 5G:n hinnan noustessa 399 euroon jää järjestelmäpiiri selvästi kilpailijoita jälkeen. Snapdragon 695 on yksi Qualcommin edullisimmista 5G-piireistä, joka asettuu suositun Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin yläpuolelle.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Suurin eroavaisuus Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien väliltä löytyy muistista. Molemmat puhelimet ovat saatavilla Suomessa 128 gigatavua sisäisellä tallennustilalla, mutta Redmi Note 11 Pro 5G tarjoilee 8 gigatavua RAM-muistia ja Poco X4 Pro 5G:ssä on pienempi 6 gigatavun RAM-muisti. Merkittävästä erosta ei ole kyse. Xiaomi hyödyntää puhelimissa LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin.

Tallennustilaa on mielestäni riittävästi keskihintaluokan puhelimille, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa muistikortin avulla. Puhelimet tukevat korkeintaan teratavun kokoista microSD-muistikorttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.

Tuttuun tapaan testijakson aikana ajettiin puhelimissa läpi suorituskykytestit, mutta tällä kertaa keskitytään erityisesti Redmi Note 11 Pro 5G:n saamiin tuloksiin. Poco X4 Pro 5G:n saamat pisteet olivat hyvin lähellä samaa, joten suurta eroa kahden gigatavun ero RAM-muistissa ei tee. Suorituskyvyn osalta Redmi Note 11 Pro 5G on tuttua keskihintaluokkaa, sillä Snapdragon 695 tarjoaa kohtuullisen suorituskyvyn. Puhelin sai vastaavia pisteytyksiä kuin muutkin samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Redmi Note 11 Pro 5G:n suorituskykyä voi verrata taulukossa olevien Realme 9 Pro- ja Motorola Moto G71 5G -puhelimien vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Redmi Note 11 Pro 5G (SD695) Realme 9 Pro (SD695) Motorola Moto G71 5G (SD695)
AnTuTu (V8): 350 378 pistettä 404 499 pistettä 374 605 pistettä
Geekbench 5 (single): 666 pistettä 689 pistettä 669 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1739 pistettä 1977 pistettä 1917 pistettä
PCMark 2.0: 10 502 pistettä 8940 pistettä 7793 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2792 pistettä 2958 pistettä 2941 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2803 pistettä 2845 pistettä 2823 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2753 pistettä 3437 pistettä 3444 pistettä
3DMark Wild Life: 1206 pistettä 1218 pistettä 1210 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä. Snapdragon 695 on toiminut yleisesti monissa testatuissa puhelimissa hyvin, mutta Xiaomin kohdalla kaivattaisiin huimasti optimointeja. Yleinen käyttökokemus päivittäisessä käytössä oli todella huono verrattuna kilpailijoihin. Redmi Note 11 Pro 5G:n testijakson aikana huomattiin selvää hidasteluja sekä tökkimistä jo käyttöliittymässäkin, mutta myös monet perussovellukset tuottivat haasteita laitteelle.

Yleensä olen tässä hintapisteessä ollut tyytyväinen laitteiden tarjoamaan yleiseen kokemukseen, mutta Redmi Note 11 Pro 5G oli kokemukseltaan enemmänkin noin 200 euron laite. Toki Xiaomi pystyy varmasti parantamaan kokemusta päivityksien muodossa, mutta testaushetkellä saadun kokemuksen perusteella käteen ei jäänyt mitään kovin positiivista kuvaa laitteesta. Vaikka käyttötesti tehtiin Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimella, niin vastaavia ongelmia havaittiin myös Poco X4 Pro 5G -puhelimessa.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Redmi Note 11 Pro 5G sekä Poco X4 Pro 5G tukevat kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimissa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomi uutuuslaitteista.

5G-verkot tuntuivat toimivan puhelimissa hyvin ja päästiin satunnaisissa testeissä tuttuihin lataus- ja lähetysnopeuksiin. Puhelimia käytettiin yleisesti vain 4G-verkkojen ulottuvilla, eikä mobiiliverkkojen kanssa yleisesti ollut minkäänlaisia ongelmia.

Muuta tekniikasta

Vaikka Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimet asettuvat keskihintaluokkaan, niin Xiaomi ei ole lähtenyt karsimaan äänentoistosta. Molemmissa puhelimissa on samanlainen stereoäänentoisto, joka on rakennettu alareunassa olevan pääkaiuttimen varaan ja toisena kaiuttimena toimii puheluihin käytettävä kuuloke.

Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla, mutta laadullisesti kyseessä ei ole paras mahdollinen. Musiikin kuuntelu puhelimen omien kaiuttimien kautta on miellyttävää lyhyitä aikoja, mutta pitkiä aikoja musiikkia ei jaksa kuunnella. Kaiuttimet riittävät mielestäni hyvin puhepainotteisen sisällön kuunteluun.

Xiaomi ei ole myöskään karsinut kuulokeliittimestä, sillä se on edelleen tarjolla halukkaille. Kuulokeliitin on laitteen yläreunassa, joten se on käytännöllisessä sijainnissa. Jos edelleen käytät langallisia kuulokkeita, niin edelleenkään ei ole siis tarvetta päivittää langattomiin kuulokkeisiin. Puhelimissa on myös panostettu langattomien kuulokkeiden ystäviin, sillä laitteissa on Bluetooth 5.1 -yhteys, joka takaa vakaan yhteyden kuulokkeiden kanssa. Puhelimissa on lisäksi niin sanottu Hi-Res Audio -sertifikaatti.

Sormenjälkilukijan Xiaomin on sijoittanut oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Testijakson aikana lukija todettiin hyvin nopeaksi sekä käytännölliseksi myös kyljessä, vaikka henkilökohtaisesti tykkäisin enemmän näytönalaisista lukijoista. Sormenjälkilukija on puhelimissa hyvin saavutettavissa esimerkiksi peukalolla ja sen avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi. Toki jos sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sitä yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimissa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Xiaomin puhelimet ovat tarjoilleet jo pitkään infrapunalähettimen, joka on myös Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro -puhelimissa. Infrapunalähettimen avulla puhelimia voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä ja hommaa on helpottamassa puhelimiin esiasennettu Mi Remote -sovellus. Xiaomi on luonnollisesti varustellut puhelimet NFC-tuella, joten niitä voidaan käyttää esimerkiksi kaupan kassalla lähimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkesto molemmissa puhelimissa on suuren 5000 milliampeeritunnin akun varassa, jonka on luvattu tarjoavan loistavan akunkeston. Redmi Note 11 Pro 5G -mallin kohdalla akunkesto todettiin päivittäisessä käytössä erinomaiseksi, sillä akku riitti helposti aktiivisessa käytössä yhdeksi päiväksi. Esimerkiksi iltaisin akkua oli usein vielä jäljellä 30-40 prosenttia. Vastaavaan voidaan olettaa päästävän myös Poco X4 Pro 5G -puhelimella.

Jos käyttäminen on hieman vähäisempää, niin akku riittänee varmasti noin kahdeksi päiväksi. Valitettavasti testijakson aikana 5G-verkon vaikutusta akunkestoon ei päästy todentamaan, mutta laitetta käytettiin muuten kaikilla korkeimmilla asetuksillaan. Esimerkiksi näytössä oli aina 120 hertsin virkistystaajuus päällä. Yleiskokemus akunkestosta oli positiivinen ja kyseessä on yksi laitteen selvistä valttikorteista.

Myös akun lataus on molemmissa puhelimissa yksi hyvistä ominaisuuksista, sillä Xiaomi tarjoilee 67 watin tehoisen pikalatauksen. Kyseessä on merkittävä päivitys verrattaessa edeltäjäversioihin ja itse olen aina tyytyväinen, jos keskihintaluokkaan saadaan tehokkaampia latausratkaisuja. Xiaomi toimittaa Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien mukana tehokkaimman pikalaturin oletusarvoisesti mukana, joten sitä ei tarvitse ostaa erikseen.

Xiaomi on luvannut suuren 5000 milliampeeritunnin akun latautuvan tyhjästä 50 prosenttiin vain 15 minuutissa ja täyteen vain 42 minuutissa. Toteutimme Redmi Note 11 Pro 5G -mallille testijakson aikana lataustestin, jossa pyrittiin katsomaan kuinka hyvin lupaukset pitävät paikkansa. Alapuolella olevassa kuvaajassa on lataustestin tulokset esillä.

Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimen latausnopeus mukana toimitettavalla 67 watin pikalaturilla.

Kuten kuvaajasta nähdään aivan Xiaomin lupaamaan 42 minuuttiin ei valitettavasti päästy, sillä tyhjästä täyteen latautuminen vaati 55 minuuttia. Kyseessä on edelleen hyvä suoritus, sillä ollaan kuitenkin selvästi alle tunnin latausajassa myös keskihintaluokassa. 15 minuutin latauksen jälkeen akkua oli 38 prosenttia ja 30 minuutin latauksen jälkeen 69 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutettiin noin 41 minuutissa, jonka jälkeen latausnopeus hidastui selvästi.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa tapa ladata puhelimia, sillä Redmi Note 11 Pro 5G sekä Poco X4 Pro 5G eivät tue langatonta latausta. 67 watin langallinen pikalataus antaa mielestäni mukavan nopeasti virtaa, joten akun lähestyessä loppua vain kymmenenkin minuutin latauksella saadaan virtaa taas useiksi tunneiksi. Suuri akku yhdistettynä tehokkaaseen pikalataukseen, tarjoaa Xiaomi jälleen kerran loistavan kokonaisuuden tällä osa-alueella.

Pakkastesti toteutettiin testijakson aikana vain Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimella, mutta merkittävää eroa ei pitäisi olla Poco X4 Pro 5G -malliin verrattaessa. Redmi Note 11 Pro 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 11 Pro 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Xiaomi hyödyntää AMOLED-näyttöpaneelia, joten pakkanen ei vaikuttanut sen toimintaan millään tavalla. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Redmi Note 11 Pro 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli todella vähäistä ja laite suoriutui yhtenä parhaimpana puhelimena. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Redmi Note 11 Pro 5G on ainakin pakkaskestävyyden osalta todella loistava laite, sillä se on kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Pakkanen ei vaikuttanut merkittävästi akun kulumiseen ja samalla se ei tuottanut laitteen käytölle ongelmia. Puhelin jatkoi siis toimintaansa pakkasesta huolimatta normaalisti, mutta erikoisesti Xiaomi ei ollut estänyt akun lataamista laitteen ollessa jääkylmänä.

Kamerat

Kamerat ovat Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien keskiössä ja mukaan on saatu täysin identtiset toteutukset. Vaikka kameroita mainostetaan puhelimien kohdalla loistavina, niin kyseessä on mielestäni yksi osa-alue, jossa kumpikaan puhelin ei loista. Puhelinta mainostetaan 108 megapikselin pääkameralla, mutta kyseessä on jälleen puhelin, joka osoittaa megapikselien määrän olevan vain markkinointikikka. Kokonaisuudessaan kamerakokonaisuus on tuttua keskihintaluokassa, sillä pääkameran rinnalla on ultralaajakulma- ja makrokamerat.

108 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HM2 -sensoriin, joka on kooltaan 1/1,52 tuumaa ja tarjoaa 0,7 µm pikselikoon. Xiaomi hyödyntää pääkamerassa linssiä, joka tarjoaa f/1.9-aukkosuhteen, mutta valitettavasti optista kuvanvakautusta ei ole. Seuraava kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jolla pystytään ottamaan kuvia 118 asteen kuvakentällä. Valitettavasti ultralaajakulmakameraan ei ole saatu automaattitarkennusta. Kolmas kameroista on 2 megapikselin makrokamera.

Redmi Note 11 Pro 5G ja POCO X4 Pro 5G kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 108 megapikseliä (Samsung S5KHM2, f/1.9, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
  • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (f/2.2, 118 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
 • Etukamerat: 16 megapikselin pääkamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

108 megapikselin pääkamerassa käytetään oletusarvoisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä muutetaan yhdeksi. Tämän tuloksena saadaan aikaiseksi 12 megapikselin tasoisia kuvia. Valitettavasti itse en suuremmin päässyt vakuuttumaan kameran kyvykkyydestä. Itsessään Xiaomin hyödyntämä kamerasensori on laadukas, mutta Xiaomilla on selvästi jäänyt optimoinnit hieman kesken.

Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa vain kohtuullisia. Kuviin saadaan kohtuullisesti yksityiskohtia ja dynaaminen alue on miellyttävä, mutta ei mitenkään kovin laaja. Pääkamera pystyy myös taltioimaan värit hyvin, mutta suurimmassa osassa tilanteista kuvista tulee yllättävän tummia. Kuvat ovat suuremmalta näytöltä katsottuna myös jokseenkin epäselviä ja rakeisuutta on enemmän kuin voisi odottaa.

Heikossa valaistuksessa pääkameran kuvat eivät yllätä millään tavalla, vaan kuvat ovat hyvin tummia ja yksityiskohtia katoaa selvästi. Erillisellä yökuvaustilalla pääkameralla pystytään kuitenkin taltioimaan kohtuullista jälkeä, sillä valoa saadaan kuviin selvästi enemmän. Kuvat ovat kuitenkin todella pehmeitä. Alapuolella on muutamia pääkameralla taltioituja kuvia.

8 megapikselin ultralaajakulmakameralta ei kannata odottaa ihmeitä, vaan se on pitkälti samanlainen kuin kaikissa muissakin keskihintaluokan puhelimissa. Kuvat ovat hyvin pehmeitä myös hyvässä valaistuksessa. Ultralaajakulmakameralla kuvattaessa kuvat eivät ole kovin laadukkaita, mutta ainakin värit Xiaomi onnistuu tallentamaan kohtuullisen hyvin.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on vieläkin heikompi, eikä kuvista ole oikeastaan yhtään mihinkään. Ultralaajakulmakuvat ovat todella tummia ja rakeisuus sekä pehmeys kasvavat silmin nähden. Erillinen yökuvaustila ei ole valitettavasti käytettävissä ultralaajakulmakameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Makrokamera on monissa keskihintaluokan puhelimissa todella turha, eikä Redmi Note 11 Pro 5G tai Poco X4 Pro 5G pääse muuttamaan mielipidettäni. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Videota puhelimilla voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei löydy. Tätä voidaan pitää puhelimen kameran puutteena, sillä useista kilpailijoista löytyy 4K-kuvaus jo tässä hintapisteessä. Ultralaajakulmakamera tukee myös 1080 30 fps -videokuvaamista. Valitettavasti Xiaomi ei ole saanut mukaan tukea kameroiden välillä liikkumiseen kesken kuvaamisen. Yleisesti videoiden laatu on kohtuullinen, mutta mitään ihmeitä ei ole tarjolla. Videokuvaus ei ole missään tapauksessa Redmi Note 11 Pro 5G:n tai Poco X4 Pro 5G:n vahvuus.

Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, mutta valitettavasti tämäkin osa-alue jättää parantamisen varaa. Kamera tuottaa vain kohtuullista jälkeä, mutta kuvat eivät ole kovinkaan teräviä tai yksityiskohtaisia. Monet kilpailevat puhelimet tarjoavat selvästi parempaa lopputulosta myös etukameran osalta. Mielestäni kamera riittää satunnaiseen kuvaamiseen, mutta jos kuvaa selfieitä aktiivisesti, niin Redmi Note 11 Pro 5G ja Poco X4 Pro 5G kannattaa jättää välistä. Etukamera tukee myös 1080p 30 fps -videokuvausta.

Puhelimissa käytetään hyvin tuttua kamerasovellusta, joka on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen. Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, joista löytyy lukuisia muita säätöjä.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimista ei löydy erillistä telekameraa. Erilliseen makrokameraan päästään kamerasovelluksen makrotilalla. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä muita tiloja löytyy lisää-valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös uusista keskihintaluokan puhelimista. Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 15 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Manuaalitilan yksi vahvuus on myös videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi on tehnyt mielestäni hyvin erikoisen päätöksen Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimien kohdalla, sillä ne julkaistiin vanhalla Android 11 -versiolla, vaikka Android 12 oli ollut jo pitkään markkinoilla. Android 11 -version päällä puhelimissa toimii MIUI 13 -käyttöliittymä, joka on kustomoitu vielä Poco X4 Pro 5G:ssa enemmän ”pocomaiseksi”.

Android 12 -päivitystä on puhelimille luvattu, mutta toistaiseksi ei ole tarkkaan tiedossa, milloin lupaus tullaan täyttämään. Mielestäni Xiaomin olisi pitänyt julkaista puhelimet oletusarvoisesti Android 12 -versiolla, sillä nyt päivityslupaus on suhteellisen heikko. Xiaomi on luvannut Redmi Note 11 Pro 5G- ja Poco X4 Pro 5G -puhelimille 2 Android-versiopäivitystä, jotka ovat Android 12 ja Android 13. Lisäksi luvattuna on 3 vuotta tietoturvapäivityksiä 90 päivän välein, joka tarkoittaa päivitystuen loppuvan tammikuussa 2025.

Päivityslupaus on siis kohtuullinen, mutta vanhalla versiolla julkaistaessa todellinen lupaus on vain 1 + 3, joka jää selvästi kilpailijoiden jälkeen. Molemmat puhelimet ovat myös Android Enterprise Recommended -laitteita, jonka takia Xiaomi on joutunut antamaan päivityslupauksen. Testijakson lopuksi puhelimiin oli asennettuna ohjelmistoversio, jossa oli mukana Googlen maaliskuussa 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten Xiaomi on pitänyt lupauksensa päivittää tietoturvaa vuosineljänneksittäin.

Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samalainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on MIUI 12 pääosin vain uudella nimellä.

Testijakson aikana MIUI 13 ja Android 11 tuntuivat tuottavan valtavasti ongelmia molemmissa puhelimissa, sillä käyttökokemus oli huonompi kuin monissa muissa testaamissani Xiaomin puhelimissa. Xiaomi ei ollut onnistunut optimoimaan ohjelmistoa, jonka takia käyttöliittymä tuntui takkuilevan perusasioissakin. Erikoisena yksityiskohtana oli mielenkiintoista havaita, että Xiaomi oli poistanut Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimesta mainokset käyttöliittymästä, mutta niitä löytyy edelleen Poco X4 Pro 5G:n käyttöliittymästä.

Yhteenveto

Redmi Note 11 Pro 5G

Xiaomin uudet keskihintaluokan älypuhelimet tuottivat testijakson aikana hieman ristiriitaisia ajatuksia, sillä Redmi Note 11 Pro 5G tai Poco X4 Pro 5G jäivät paljon siitä, mitä Xiaomilta on totuttu saamaan. Teknisien tietojen valossa molemmat puhelimet antavat luvan odottaa jotain todella hyvää, mutta todellisuus oli valitettavasti testijakson perusteella jotain aivan muuta.

Puhelimien suurin vahvuus mielestäni on tarkka, sulava ja kokonaisuutena todella miellyttävä AMOLED-näyttöpaneeli. Toinen suurempi vahvuus on loistava akunkesto sekä tehokas pikalataus, jotka eivät ole itsestäänselvyys tässä hintapisteessä. Puhelimen vahvuuksiksi voidaan luotella myös 5G-tuki, hyvä pakkaskestävyys, stereokaiuttimet sekä monipuoliset ominaisuudet. Lisäksi itse olin tyytyväinen siitä, että Xiaomi tarjoilee nopean sormenjälkilukijan ja muistikorttipaikka, infrapunalähetin sekä kuulokeliitin on päätetty säästää.

POCO X4 Pro 5G

Heikkouksia on kuitenkin todella pitkä lista kriittisillä osa-alueilla. Yksi näistä on ohjelmisto, mikä tuntui todella takkuiselta koko testijakson ajan. Lisäksi toinen ohjelmiston heikkous on vanha Android-versio, jota ei enää toivoisi näkevänsä missäkään uutuuspuhelimessa. Kamerat olivat myös tässä hintapisteessä yllättävän heikot ja 108 megapikselin kamera on enimmäkseen pelkkä markkinointikikka. Kokonaisuus ei ollut siis aivan yhtä viimeistelty, mitä Xiaomilta olisi voinut odottaa. Lisäksi kilpailu on todella kovaa, jonka takia Redmi Note 11 Pro 5G tai Poco X4 Pro 5G eivät erotu mitenkään edukseen joukosta.

Suomessa Redmi Note 11 Pro 5G on ollut myynnissä 8 + 128 gigatavun versiossa 399 euron suositushinnalla. Puhelimesta on kolme väriversiota, jotka ovat sininen, harmaa sekä valkoinen. Poco X4 Pro 5G on tullut myöhemmin saataville 6 + 128 gigatavun muistiversiossa 299 euron hintaan. Puhelimesta on myös kolme väriversiota, jotka ovat keltainen, musta sekä sininen.

Hinnoittelun osalta todettakoon se, ettei Redmi Note 11 Pro 5G -puhelimesta ole mitään järkeä maksaa 100 euroa enempää verrattuna Poco X4 Pro 5G -puhelimeen. Lisäksi Pocon versiossa hinnoittelu on lähempänä sitä, mitä näistä ominaisuuksista kannattaa maksaa. Kilpailu on lisäksi tässä hintapisteessä todella kovaa, sillä tarjolla on esimerkiksi Motorola Moto G71 5G, Realme 9 Pro sekä OnePlus Nord 2.

Redmi Note 11 Pro 5G ja POCO X4 Pro 5G

7

Sama puhelin kahdella eri nimellä. Kumpikaan ei SuomiMobiilin testissä päässyt suuremmin vakuuttamaan, sillä odotukset olivat kovat, mutta todellisuus oli jotain aivan muuta.

Hyvää
 • Loistava AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • 5G-tuki Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ansiosta
 • Muistikorttipaikka, Dual-SIM, NFC, kuulokeliitin, USB-C, Infrapunalähetin
 • Nopea kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija ja stereoäänentoisto
 • Pitkä akunkesto ja tehokas 67 watin pikalataus
 • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
 • Paljon hidasteluja ohjelmiston osalta
 • Oletusarvoisesti vanha Android 11 -käyttöjärjestelmä
 • POCO X4 Pro 5G:n käyttöliittymässä mainoksia
 • Kamerakokonaisuus on hintaluokassaan jopa heikko, 108 MP vain markkinointikikka
 • Kamerasta puuttuu 4K-videokuvaus
 • Kaksi (lähes) samaa laitetta 100 euron hintaerolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut