HuaweiYleinen

Ensituntumat Huawei Mate30 Pro -puhelimesta – valttikorttina mielenkiintoiset tekniset ominaisuudet

Huawei Mate30 Pro

Huawei on vihdoin tuomassa viime syksynä julkaistun Mate30 Pro -puhelimen myyntiin myös Suomen markkinoilla. Puhelin on saatavilla rajallisesti ainoastaan Huawein omien kanavien kautta, sillä kyseessä on monella tavalla hieman poikkeuksellinen tuote. Mate30 Pro on ensimmäinen puhelin, johon Yhdysvaltojen rajoitteet ovat vaikuttaneet selvästi, sillä puhelimesta ei enää löydy Googlen palveluita.

Vaikka Mate30 Pro ei ole enää mikään markkinoiden tuorein älypuhelin, niin silti laite tarjoaa mielenkiintoisia ratkaisuja. Esimerkiksi laitteen näyttö kaartuu aikaisempaa enemmän reunoille sekä Huawei hyödyntää tuoreinta Kirin 990 -järjestelmäpiiriä. Mate30 Pro tarjoaa myöskin Android 10 -käyttöjärjestelmän, neloiskameran sekä suuren 4500 milliampeeritunnin akun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa Mate30 Pro on tulossa myyntiin ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on hopea Space Silver. Hintaa puhelimella on mukavat 999 euroa, joten kyseessä on myös hinnoittelunsa osalta huippuluokkaan laskettava uutuuspuhelin. Suomessa myyntiin on tulossa myöskin ainoastaan 8 + 256 gigatavun versio, jossa on tuki korkeintaan 4G-verkoille. Tässä artikkelissa tulemme ottamaan ensituntumat Mate30 Prosta parin päivän testailujen perusteella ja kattavampi arvostelu tullaan julkaisemaan helmikuun alkupuolella.

Huawei Mate30 Pro 4G tekniset tiedot:

  • Näyttö: 6,53 tuumaa, Full HD+ (2400 x 1176), AMOLED
  • Järjestelmäpiiri: Kirin 990 (2x 2.86 GHz Cortex-A76, 2x 2.09 GHz Cortex-A76, 4x 1.86 GHz Cortex-A55) / GPU: Mali-G76 MP16
  • RAM-muisti: 8 Gt (LPDDR4X)
  • Tallennustila: 256 Gt (UFS 3.0) + tuki nano-muistikortille
  • Pääkamera: 40 MP (Super Wide Angle Cine Camera / f/1.8) + 40 MP (SuperSensing-laajakulmakamera / f/1.6, OIS) + 8 MP (telekamera / f/2.4, OIS) + 3D syvyysterävyyskamera
  • Etukamera: 32 MP (f/2.0)
  • Akku: 4500 mAh, 40W langallinen lataus ja 27W langaton lataus
  • Muuta: USB-C, dual-SIM, NFC, näytönalainen sormenjälkilukija
  • Käyttöjärjestelmä: Android (EMUI 10) / Huawei Mobile Services (HMS)
  • Rakenne: lasirakenne, alumiinikehys, IP68
  • Mitat: 158,1 x 73,1 x 8,8 mm
  • Paino: 198 g
  • Värit: Space Silver

Android ilman Googlea tuottaa ongelmia

Yksi mielenkiintoisista osa-alueista Mate30 Pro -puhelimesta löytyy ohjelmistosta, sillä laite tarjoaa Android 10 -käyttöjärjestelmän, mutta ei kuitenkaan Googlen kehittämiä GMS-palveluita (Google Mobile Services). Syy Googlen palveluiden puuttumiseen johtaa juurensa viime vuoden kevääseen, jolloin Yhdysvallat päättivät asettaa Huawein kieltolistalleen, joka myös estää Huaweita tekemästä yhteistyötä yhdysvaltalaisten yrityksien kanssa. Huawei on edelleen kieltolistalla, minkä takia Googlen palveluita ei Mate30 Prossa nähdä vieläkään.

Mate30 Prosta ei siis löydy esiasennettuna Google Play -sovelluskauppaa, YouTubea tai Google Mapsia. Huawei on ratkaissut ongelman kehittämällä täysin omat HMS-palvelunsa (Huawei Mobile Services), jotka on tarkoitettu Googlen palveluiden korvaamiseksi. Huaweilla on myös täysin oma AppGallery-sovelluskauppa, josta löytyy jo muun muassa useita suomalaisia sovelluksia. Tällä hetkellä AppGallery ei kuitenkaan tarjoa yhtä paljoa sovelluksia kuin Google Play, mutta jostain on aina aloitettava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisenä voisi kuvitella, että Huaweilla on vastassa samat ongelmat kuin Nokialla Windows Phone -käyttöjärjestelmän kanssa, jolle ei sovelluksia kehitetty samaa tahtia kuin kilpaileville alustoille. Huawei ei suinkaan aloita täysin nollasta, kuten Windows Phonen kanssa tehtiin, sillä Huawei pystyy hyödyntämään edelleen tuttua Android-käyttöjärjestelmää. Android-käyttöjärjestelmän ansiosta myös Mate30 Prolle on mahdollista ladata useita tuttuja sovelluksia kolmannen osapuolen sovelluskaupoista, ja ne toimivat lähes yhtä sujuvasti kuin Google Play -kaupasta ladattaessa.

Huawei Mobile Services korvaa Mate30 Prossa Google Mobile Services -palvelut.

Jotta homma ei olisi liian helpon kuuloista, niin karu totuus tulee kuitenkin nopeasti vastaan. Monet Android-sovellukset on kehitetty hyödyntämään Google Mobile Services -palveluita, minkä takia ne eivät välttämättä toimi Mate30 Prossa. Hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa vaikka hyvin suosittu Snapchat-sovellus, joka kyllä löytyy Huawein omasta AppGallery-kaupasta, mutta sitä ei voida Mate30 Prolle asentaa puuttuvien GMS-palveluiden takia. Jos hakee Snapchatin APK-tiedoston selaimen kautta jostain kolmannen osapuolen kaupasta, niin asentaminen kyllä onnistuu, mutta palveluun kirjautuminen ei ole mahdollista, sillä Snapchat hyödyntää Googlen palveluita.

Huawei AppGallery on Google Play -kaupan korvaaja.

Toinen hyvä esimerkki on WhatsApp-pikaviestipalvelu, jonka puhelimeen voi APK-tiedoston avulla asentaa. WhasAppiin pääsee kirjautumaan ja palvelu toimii pitkälti täydellisesti. Ainoa ongelma sovelluksessa on viestien palauttaminen varmuuskopioista. Yleisesti WhatsAppin viestit varmuuskopioidaan Google Driveen ja nyt kun Mate30 Pro ei Googlen palveluita tue, niin myöskään viestien palauttaminen ei ole yhtä helppoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelmia on siis luvassa Mate30 Pron sovelluksien kanssa, sillä tuttuja Googlen palveluita ei löydy. Huawei pyrkii ratkaisemaan ongelman omilla palveluillaan, mutta Googlen tasolle pääsemiseen kuluu vielä aikaa. Tuttuja sovelluksia AppGallery-kauppaan joudutaan vielä varmasti odottelemaan kuukausia, minkä takia Mate30 Pron ostajien kannattaa tiedostaa, ettei ainakaan sovelluksien takia laitetta kannata ostaa. Jos kuitenkin kärsivällisyyttä löytyy, niin myös kuluttaja voi saada monet sovellukset toimimaan puhelimessa hyvin, mutta se ei ole enää yhtä helppoa kuin aikaisemmin Huawei-puhelimissa.

Huippuluokan tekniikkaa sekä mielenkiintoinen näyttöratkaisu

Koska Mate30 Pro on Huawein tuorein huippuluokan lippulaivapuhelin, niin tekniset ominaisuudetkin ovat huippuluokkaa. Huawei hyödyntää puhelimessa tuoretta Kirin 990 -järjestelmäpiiriä, joka on tehokas ja tarjoaa tarvittavaa suorituskykyä jokapäiväiseen käyttöön. Suomessa myyntiin saapuvassa Mate30 Pro -versiossa ei valitettavasti ole 5G-yhteyksiä, vaan on tyydyttävä ainoastaan 4G-tukeen.

Kirin 990 on ensimmäinen järjestelmäpiiri, joka sisältää Da Vinci -arkkitehtuurille rakennetun kaksoisytimisen NPU-suorittimen. Kirin 990 käyttää 16-ytimistä Mali-G76-grafiikkasuoritinta ja järjestelmätasolla integroitua Smart Cache -välimuistia, joka säästää kaistanleveyttä ja vähentää virrankulutusta.

RAM-muistia Mate30 Prossa on mukavat 8 gigatavua ja Huawei hyödyntää tehokasta LPDDR4X-muistia. Sisäistä tallennustilaa laite tarjoaa 256 gigatavua, mutta sitä on mahdollista laajentaa myös nano-muistikortin avustuksella. Puhelimessa hyödynnetään nopeaa UFS 3.0 -tallennustilaa.

Akunkestosta on vastaamassa suuri 4500 milliampeeritunnin akku, jota voidaan ladata 40 watin pikalatauksella USB-C-tyypin liittimen kautta. Mate30 Pro tukee myös 27 watin langatonta latausta, joten myös langaton lataus onnistuu varsin pikaista vauhtia. Puhelimessa on lisäksi tuttu kaksisuuntainen langaton lataus, joten Mate30 Prolla voidaan ladata kätevästi esimerkiksi Huawei Freebuds 3 -kuulokkeita.

Mielenkiintoinen osa-alue Mate30 Prosta löytyy näytöstä, joka on selvästi erilaisempi kuin mihin on aikaisemmin totuttu. Markkinoilla on nähty jo tasaisia näyttöpaneeleita sekä reunoiltaan hieman kaartuvia näyttöjä. Mate30 Prossa on molemmilta reunoilta kaartuva näyttöpaneeli, mutta tällä kertaa näyttö kaartuu selvästi enemmän kuin aikaisemmin. Huawei kutsuu näyttöä nimellä Horizon Display, mutta tutummin näyttöä voidaan kutsua myös nimellä vesiputousnäyttö. Näyttö kaartuu molemmilta reunoilta jopa 88 astetta, jotta näyttöalue on saatu maksimoitua.

Itse näyttö on kooltaan 6,53 tuumaa ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli siinä on 2400 x 1176 pikseliä, mikä takaa mukavan 480 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 18,5:9-kuvasuhde, leveä lovi sekä näyttöä suojaa Gorilla Glass 6 -lasipinta. Näytön alapuolelle Huawei on myös piilottanut optisen sormenjälkilukijan.

Ensituntumien perusteella molemmilta reunoilta normaalia enemmän kaartuva näyttö vaatii hieman totuttelua, mutta suuremmilta ongelmilta on vältytty. Henkilökohtaisesti odotin vastaan tulevan selviä virhekosketuksia, jotka haittaisivat käyttöä, mutta toistaiseksi virhekosketuksia ei ole ilmennyt. Normaalissa käyttötilanteessa näyttö ei edes ota kosketusta vastaan näytön reunasta, vaan kosketusalue alkaa näytön taitoskohdasta. Näyttö on mielestäni myös hyvällä tavalla normaalista poikkeava sekä katselukokemus on miellyttävä.

40 + 40 + 8 + 3D = ? – Potentiaalinen kamera!

Kamerat ovat olleet jo vuosia Huawein vahvuus, eikä nyt myöskään Mate30 Pro pääse pettämään niiden suhteen. Huawei on varustellut puhelimen peräti neljällä takakameralla sekä kahdella etukameralla. Huawei on tehnyt jälleen yhteistyötä Leican kanssa, jotta Mate30 Prohon on saatu mahdollisimman hyvät kamerat.

Mate30 Prossa on SuperSensing-neloiskamera, joka rakentuu 40 megapikselin cine-kamerasta, 40 megapikselin SuperSensing-kamerasta, 8 megapikselin telekamerasta sekä 3D-syvyysterävyyskamerasta.

SuperSensing-kamera on kaksoispääkamerajärjestelmä, joka pystyy Huawein mukaan tuottamaan upeita valokuvia. Ultralaajakulmakamerassa on suuri 1/1,54-tuuman sensorikoko, jonka korkein ISO-taso videoissa on 51200. Videokuvausta tuetaan myös 4K 60 fps -tasoisena ja hidastuskuvaa korkeintaan 7680 fps -tasoisena. Mate30 Pro tukee myös 4K-tasoista ultralaajakulman time-lapse-videota erittäin hämärässä. Huawei lupaa uutuuskameran mahdollistavan myöskin ammattitason bokeh-toiminnallisuudet.

Toinen 40 megapikselin kamera on laajakulmakuvaukseen tarkoitettu pääkamera ja se tarjoaa 1/1,7 tuuman sensorin, jonka luvataan taltioivan 40 prosenttia enemmän valoa ja tuottavaa upeita kuvia myös heikossa valaistuksessa. ISO-arvoksi on mahdollista asettaa enintään 409600. 8 megapikselin telekamera tarjoaa 3x optisen zoomauksen, 5x hybridizoomauksen ja jopa 30x digitaalisen zoomauksen. Kamerassa on myös optinen kuvanvakautus ja AI-vakautus. Mate30 Pron 3D-kamera on tarkoitettu ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten muun muassa muotokuvissa.

Toistaiseksi Mate30 Pron kameraa ei ole ehditty suuremmin testailemaan, mutta pikaisien testien perusteella kamerasta löytyy potentiaalia. Kameraan tullaan perehtymään paremmin kattavammassa arvostelussa helmikuussa. Alapuolella on kuitenkin muutama kuva, jotka ovat taltioituna pääkameralla sekä ultralaajakulmakameralla.

Huawei Mate30 Pron kamerat lyhyesti:

  • Pääkamera: 40 megapikseliä [1/1,7”, 27 mm, f/1.6, PDAF, OIS]
  • Telekamera: 8 megapikseliä [1/4”, 80 mm, f/2.4, PDAF, OIS, 3x optinen zoom]
  • Ultralaajakulma: 40 megapikseliä [1/1,54”, 18 mm, f/1.8, PDAF]
  • 3D ToF -syvyyskamera
  • kaksi LED-salamavaloa
  • Etukamera: 32 megapikseliä [1/2,8”, 26 mm, f/2.0]

Muutama erikoisominaisuus

Mate30 Prossa äänenvoimakkuuspainikkeet on toteutettu virtuaalisesti.

Huawei on toteuttanut Mate30 Prossa muutaman erittäin mielenkiintoisen lisäominaisuuden, jotka perustuvat uuteen tekniikkaan. Koska näyttö peittää suuren osan laitteen etuosan pinta-alasta ja samalla kaartuu reunoille asti, niin Huawei on päättänyt poistaa perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet Mate30 Prosta kokonaan. Äänenvoimakkuuspainikkeet on korvattu näytön side-touch-tekniikkalla, joka mahdollistaa painikkeiden toteuttamisen virtuaalisesti.

Virtuaaliset äänenvoimakkuuspainikkeet tuntuvat ensituntumien perusteella varsin erikoisilta ja niiden käyttöön täytyy toden teolla totutella. Äänenvoimakkuutta on siis mahdollista säätää kätevästi, vaikka puhelimen molemmilta reunoilta, sillä äänenvoimakkuusasetukset tulevat esille, kun näytön reunaa napauttaa pari kertaa. Lisäksi näytön reunaa liu’uttamalla äänenvoimakkuutta voidaan suurentaa tai hiljentää. Todennäköisesti on aivan käyttäjästä kiinni, miten uusia äänenvoimakkuuspainikkeita tottuu käyttämään, mutta ajatuksen tasolla ratkaisu on vähintään mielenkiintoinen.

Koska Huawei on poistanut perinteiset äänenvoimakkuuspainikkeet, niin seuraava kysymys kuuluukin, miten kuvakaappaus voidaan taltioida. Android-puhelimissa yleisesti kuvakaappaus otetaan painalla äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeita, mutta nyt se ei enää onnistu perinteiseen tyyliin. Mate30 Prossa kuvakaappaus voidaan ottaa napauttamalla näyttöä kaksi kertaa rystysellä. Toinen tapa on aktivoida puhelimen ilmaeleet, jolloin kuvakaappaus voidaan ottaa myös tekemällä kädellä eleitä ilmassa näytön yläpuolella. Lisäksi puhelin tukee näytön vieritystä ilmaeleiden avulla.

Mate30 Pron yksi erikoisominaisuus löytyy myös näytön kierrosta. Huawei on varustellut puhelimen mielenkiintoisella AI Auto-rotate -ominaisuudella, joka vie automaattisen näytön kääntymisen uudelle tasolle. Nyt esimerkiksi sohvalla maatessa näyttö ei käännyt vaakasuuntaan, sillä näyttöä käännetään silmien asennon mukaisesti. Ensitestien perusteella ominaisuus toimii luvatulla tavalla, mutta vasta pidempi testijakso kertoo ominaisuuden todellisen hyödyn ja toimivuuden.

Ulkoisesti laadukas

Rakenteellisesti Mate30 Pro on kuin mikä tahansa huippuluokan älypuhelin. Huawei hyödyntää alumiinikehystä sekä Gorilla Glass 6 -lasipintoja, jotka yhdessä luovat mukavan laatuvaikutelman. Suurin osa laitteen pinta-alasta on kuitenkin lasia, sillä Huawei on minimoinut alumiinikehyksen. Suurimmat näkyvät alumiinit ovat ylä- ja alapäädyissä, kun taasen reunoissa on erittäin kapeat alumiinikehykset. Virtapainiketta varten kehyksestä on tehty hieman paksumpi.

Lasipinnat kaartuvat huomattavasti, joka takaa hyvän otteen. Takaosan designissa Huawei on ottanut inspiraatiota myös DSLR-kameroiden muotoilusta ja toteuttanut ikonisen halo-designin. Mate30 Pro on myöskin IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä.

Vaikka Huawei on julkaissut Mate30 Pron useissa erilaisissa väriversioissa sekä nahkaisina erikoisversioina, niin valitettavasti Suomessa saadaan tyytyä ainoastaan testiin saatuun hopeaan Space Silver -väriversioon.

Yhteenveto

Vaikka Mate30 Pro ei olekaan enää mikään uusi älypuhelin, niin Suomeen asti puhelin on vasta nyt saatu myyntiin. Huawei on arponut Mate30 Pron kanssa erityisesti puuttuvien Google Mobile Services -palveluiden takia, sillä Huawei ei ole todennäköisesti halunnut tuoda myyntiin laitetta, joka ei vastaa kuluttajien odotuksia. Nyt Huawei omat HMS-palvelut ovat jo hyvällä tasolla, jotta puhelin kannattaa tuoda myyntiin, mutta Huawei tarjoaa Mate30 Prota erityisesti kuluttajille, jotka ovat kiinnostuneita markkinoiden tuoreimmasta tekniikasta, eikä niinkään laajasta sovellusvalikoimasta.

Ensituntumien perusteella Mate30 Pro on erittäin laadukas, teknisesti kehittynyt sekä monella muulla tavalla mielenkiintoinen. Ainoa huolenaihe puhelimessa on Googlen palveluiden puuttuminen, mikä kannattaa ottaa huomioon puhelimen ostamista harkittaessa. SuomiMobiilin arvostelu puhelimesta tullaan julkaisemaan helmikuun alkupuolella. Kattavammassa arvostelussa tulemme tarkemmin perehtymään kameroihin, näyttöön, teknisiin ratkaisuihin sekä erityisesti siihen, miten Mate30 Prota pystyy käyttämään päivittäisenä ykköspuhelimena ilman tuttuja Googlen palveluita.

Suomessa Mate30 Pro on tulossa ostettavaksi vain Huawein omista palvelukeskuksista, eikä puhelin tule saataville normaaliin tapaan laajasti jälleenmyyjien kautta. Hintaa puhelimella on 999 euroa ja ainoa värivaihtoehto on hopea Space Silver.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Mitähän vaikuttaa tuo sivuille kaartuva näyttö? P30prossa jo on popsocket välttämätön (estää langattoman lataamisen) koska puhelin normaalisti kourassa ei ota vastaan näppäilyä ollenkaan aina.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei